16455
  • Solten
    Nem tort le. Nem serult. Nem erte mechanikus karosodas. Tonkrement. Szimplan. Nem birta a szakszeru hasznalatot. Ennyit a csoda biznisznoteszedrol... ;)
  • vasziszdasz
    Hát nagy tehetség kellett letörni a trackpointot, ha nem direkt csinálja, akkor kb. nem is sikerülhet.
  • Solten
    Na ne komolytalankodjunk...
  • vasziszdasz
    Talán nem kalapáccsal kellett volna verni. ^^
  • Solten
    Hm, igen ezek jo dolgok... Azert ennyire nem kell ezeket a gepeket tulmisztifikalni. Ugyanugy kepesek besz@rni mint barmelyik muszaki termek. Pl. batyam Thinkpad-jan a pocokeger sikeresen elpusztult (fel evet birt). Pedig az legalabb meg IBM volt, nem kinai.
  • vasziszdasz
    Mar rosszul kezdi az aki uzemidorol meg "HD" movie nezeserol predikal.
    Te eddig hol voltál? Olvasd már el mik is voltak az alapvető elvárások:
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1044312500&no=4528]#4528[/URL]:
    A követelmények fontosságilag csökkenő sorrendben:
    - hordozhatóság (súly+strapabírás)
    - akku élettartam és kapaciátás
    - garancia és szervízelhetőség (főleg garancia + opciók)
    - kijelzőminőség (főleg ellenfényben láthatóság, a felbontás másodlagos)
    - teljesítmény (játékra abszolút nem kell, ellenben legyen képes egy HD videót akadozásmentesen lejátszani, legtöbbször úgyis munka+internet)

Nezzunk "HD" movie-t 12.1"-on ... egyszerubb ha veszel egy hordozhato DVD lejatszot.
    Aha... Mert 15.4"-en, 1280x800-on többet látsz az 1920x1200-ból, mi?
  • Andr0
    csáó van még egy olyan problémám, hogy minden szép és jó(a wlan müxik köffike;) csak most a nagyobb oldalakat nem tölti be( pl.microsoft msi oldala...) és ez miért van?
  • gurubefree
    Sony VAIO TT11LN/B , 8 oras uzemido , 1.3 kg minden benne 11.1" 430.000-ert.
  • gurubefree
    Ebben az arkategoriaban igen is megfelelnek az elvarasoknak. Lehet dolbalozni 500.000- ha gondolod . Mar rosszul kezdi az aki uzemidorol meg "HD" movie nezeserol predikal.

15.x" kijelzős notebookok
    150K HUF netto környékén
    képes e játszani modernebb (HD/fullHD) videót

Na ezek feltetelek .( nevetseges ) Ez 100%ig nem igaz egy subnotebook-ra aminek az uzemideje kielegito. Nezzunk "HD" movie-t 12.1"-on ... egyszerubb ha veszel egy hordozhato DVD lejatszot.
  • vasziszdasz
    A többtudásban benne van a rollcage, jobb minőségű burkolat, a kisebb fogyasztású procik, a válogatott alkatrészek, korrekt forrasztás, nagyobb / extra aksik, meg vagy 1000 más dolog, nem csak a videokártya meg a proci 3 dmarkban mutatott értékei.
  • Solten
    Nem feltetlen tudnak tobbet, csak lehet hogy kisse jobb anyagokbol vannak osszetakolva
  • vasziszdasz
    A reális értéke ennyi, mivel ezek 3x többet tudnak mint egy teszkós gagyinoti. Nekem is volt gericomom, ami valszeg az egész világon csak nálam nem szart be, de mivel a tulajok 99%-a elégedetlen volt vele, valszeg nem az enyém volt az átlagos.

Az hogy szar, nem azt jelenti hogy egy shotgunnal szétlőtt vaskupacot adnak a kezedbe, hanem azt hogy bármikor azzá válhat, a szervíz meg majd csak a vállát vonogatja, aztán futhatsz a pénzed után. Van egy olyan mondás hogy nem vagyok olyan gazdag hogy olcsót vegyek. De az olcsó húsnak híg a leve is ideillik. Majd jön Grétsy professzor is. ^^
  • Solten
    Talan holgyeknek is bejon a kulso (DV5 kellemes vas):link
  • Solten
    Jonak tunik.
  • Solten
    Pontosan, itt home userek vannak, nem IT kiallitas cegeknek. Szvsz felesleges vasarolni olyan laptopot aminek a realis erteke 3* -sat kerik el. Elismerem, 5* tobb laptop megfordulatott a kezecskedben mint az enyemben, de ne kakilj be a "home user laptoptol", en egy tok budget 1000H netbookot nyustolok lassan 1 eve, hurcibaltam varoson keresztul, repulon, 2* a padlon landolt - kutyabaja (ja, gondolom mazlista vagyok, orulhetek mint majom a farkanak ). Mellesleg minden markanak letezik a budget verzioja ahogy irtad (Lenovonak is, amitol erekciod van). Nem biznisz-szegmens, de kicsit tulzas azt feltetelezni hogy abbol mindegyik sz@r.
  • vasziszdasz
    Melyik elvárásnak? A hordozhatóságnak? Az aksis üzemidőnek? A kulturált szervízháttérnek? A nappal is látható kijelzőnek?

Egyiknek se. Az hogy van benne kártyaolvasó, meg játékvideokártya, még nem minden. Nem olvastad el az alapfeltételeket.
  • vasziszdasz
    A teszkós kategóriában valóban tökmindegy. Ott a Lenovo a 3000-es szériát futtatja a ThinkPade helyett, a Dell az Inspiront a Lattitude helyett, a FuSi az Amilot a Lifebook helyett, A Toshiba a Satellitet a Portege / Tecra helyett. A többi gyártónak meg nincs is jobb szériája. Ezen a szinten tökmindegy mit választasz, ugyanazt fogod kapni más matricával. Ezeket én nem is ajánlom.
  • gurubefree
    ASUS X59SL-AP279

4in1 Card reader ; WLAN PRO 4965AGN, ; ExpressCard slot ; ATi Mobility Radeon® HD3470 256MB ; 24 hónap garancia

Szerintem ez megfelel az elvarasoknek . De esetleg meg ASUS F5GL-AP079 ami kicsit dragabb ( 3-4 ezer ) erosebb CPU-val es integralt VGA-val.
  • vasziszdasz
    A home noti olcsó, de az elvárásaidnak nem felel meg.
    - hordozhatóság (súly+strapabírás): Nehéz és nagyméretű.
    - akku élettartam és kapaciátás: 1-2 óra max. Nagyobb aksi, +pótaksi az itt ismeretlen fogalom, ahogy az (U)LV procik is. Persze videokártya kazánok mellé eleve felesleges is.
    - garancia és szervízelhetőség (főleg garancia + opciók): balkáni szagszervízek, jellemzően munkaundorral és lerázós kifogásokkal.
    - kijelzőminőség (főleg ellenfényben láthatóság, a felbontás másodlagos): csillogó (crystalbright és egyéb fantázianevek) kijelző, lámpafényél is láthatatlan, nemhogy napfényben.
    - teljesítmény (játékra abszolút nem kell, ellenben legyen képes egy HD videót akadozásmentesen lejátszani, legtöbbször úgyis munka+internet): Ezt képesek hozni, nade milyen áron?

Ezek azért még messze nem biznisz elvárások.
    Az én régi acerem egy pendrivetól képes volt kék képernyőt dobni, kb. minden 2. alkalommal, sztem ez se business elvárás, de még ezt se tudta teljesíteni. Vagy azt hogy ha 1 gombot lenyomok, akkor ne horpadjon az egész billentyűzet, és 2-3 másikat is beírjon. Ezenfelül jól meg kellett gondolni hol fogja meg az ember, mert a nehéz súlynak és a gagyi anyaghasználat következtében a sarkánál emelve biztos kettétörést okozott volna. A kijelzőfedél is max a tavaszi szellőtől képes megvédeni a kijelzőt, ha egy köcsög belekönyököl a metrón, az garantált kijelzőcserét jelent. Egy igazi noti bírja ha hordozzák, nem kell a széltől is óvni és imádkozni hogy működjön.

Én ilyesmit ajánlanék:
    X61s - 160k
    X61s - 180k
    X61t - 200k
    Ha meg nagyon játszani akarsz rajta, akkor ilyet, de ez jobban is zabálja az aksit:
    T400 - 200k
    T400 - 230k
  • gurubefree
    Hasznaltam HP , ACER , SONY laptopokat . Annyit tudok hozza tenni hogy teljesen mindegy melyik gyartotol vasarol az ember ha a megfelelo arkategoriaban keresgel . Laptop kategoriaban sokkal melyebre kell a zsebbe nyulni ha megfelelot akar az ember es nagyon nehez megtalalni az arany kozeputat ami megfelel a penztarcanknak es az igenyeinknek.
    Merem ajanlani ASUS X59SL-AP279 ami 160-170 ezer korul beszerezheto bar nem talaltam arra utalast mennyit szeretnel raszanni.
  • sundee
    vasziszdasz, ezt át tudom érezni, és egyébként tökéletesen egyet kell értenem Veled. Nekem most Dell Lati D630 van, tökéletesen elégedett vagyok vele. Pont emiatt estem ki a spektrumból, nem volt szükségem az elmúlt pár évben ilyen hajcihőre. :-)
    Ellenben a kedvesemnek nem kell ilyen megbízhatóság/teljesítmény, tehát kár lenne egy home noti árának háromszorosát kiadni erre.

Neki inkább egy praktikus home-ra volna szüksége, esetleg néhány csili-vili extrával.
    Úgy értem fusson rajta jól a videó ha épp' kikapcsolódik két kör dokumentáció vagy szakfordítás között, ne essen szét az akku 1,5 óra alatt null teherbevételnél, legyen rajta webcam hogy ne kelljen külön cipelni ha valamelyikünk külföldön van, legyen benne kártyaolvasó, hogy ne kelljen USBset pakolni külön, és ne fagyjon szét ha megnyit két dokumentumot egy MP3 lejátszó mellett.
    Ezek azért még messze nem biznisz elvárások.
    Csili-vili "csajos" extraként meg mondjuk a HP-ben ott a távirányító, hogy ha este erről hallgat a hotelben zenét akkor ne kelljen odamenni kikapcsolni

No, ilyesmi után kajtatok ebben az árkategóriában. Így már pontosabb? :)
  • gurubefree
  • vasziszdasz
    pontosan melyik elvárásomat nem tudja teljesíteni a nem-business noti?
    Gyakorlatilag egyiket se. Aksiról hamar lemerül, nagy, nehéz, jellemzően kisfelbontású (15.4"/1280x800 LOL).

2 kategória van: konzumer és business. Az előbbi a home usereknek van, a gyártásnál az olcsóság volt a szempont a minőség feláldozásával, a businessnél fordítva. A home user ugyanis nem rendelkezik 1000 darabos mintával, amiből tapasztalatot tud levonni, ha az 1 szem gépe véletlenül nem szarik be, már örül mint majom a farkának - lásd: solten. Cégeknek viszont nem lehet eladni akármilyen gagyit, ugyanis ott a rajta tárolt adat rendszerint többszörösét éri a hardvernek, ezért akár többet is hajlandóak kifizetni érte, de az megbízható legyen. Ugyanez a home usernél legtöbbször nem szempont, elveszik az adat, az kit érdekel, úgyse volt fontos. Nekem viszont az.
  • sundee
    Acer Aspire 1802-m volt sok-sok éve, a 17" nagyon jó volt, de az összeszerelés gyatra volt, és ezek szerint sajnos a háttér support sem változott.
    A Vodafone óta nem beszéltem annyi hozzá nem értő urambátyámmal mint az Acer magyar "terméktámogatásánál". Persze mindez akkoriban, azt hittem ez azóta változott.
    A taiwani termékmenedzser 3 e-mailből oldotta meg azt a gondot, amit a magyarok 4,5 hónapon át nem tudtak...

vasziszdasz, pontosan melyik elvárásomat nem tudja teljesíteni a nem-business noti? :-)
    Úgy értem eddig azt hittem vannak a general use notik, a business notik emelt szoftvercsomaggal/garanciával és magasabb üzemidővel, meg vannak gamer notik teljesítményre kiélezve. Ez hasznos és fontos információ lenne, ha tudnád konkretizálni egy kicsit.
  • vasziszdasz
    Volt 2 acerem is, soha többet! Egyik alapból szériahibás, a másik szimplán csak szar volt. Könnyebb felsorolni hogy mi nem volt szar bennük. A stagszervíz meg a Mistralt is alulmúlja garanciaérvényesítés és hozzáértés tekintetében.
  • vasziszdasz
    Amit felsoroltál sorrendet, az egyértelműen a business class notikra illik rá. Leginkább: ThinkPad X200s, X200t, X301. Ezek 150k-ból nem jönnek ki. Használt X61s talán (160k-ért láttam hirdetni). Amit 150k-ból újonnan kapsz, azok ilyen gagyi acer / asus / fusi vackok, az elvárásaidnak pont az ellenkezőjét képesek csak teljesíteni.

Az nvidia / azi mobil chipek is ugyanolyan kazánok mint az asztali gépekben megismert társaik. Leginkább arra jók hogy az aksi élettartamát percekben lehessen mérni. HD videót az intel x4500HD is képes hardveresen gyorsítani, talán az x3100 is.
  • gurubefree
    MSI GX733 HD4670-el szerelve.
  • Solten
    Meg egy versenyzo (op.rendszer Magyarorszagon nem divat?): link
  • Solten
    Nincs mit. Azert tajekozodj inkabb a gyarto weboldalan, ipon rendre elir mindent...

• Solten
    Igen, bronz - sokkal dogosebb. Valamelyik DV5 (konkretan passz + mar nem is kaphato vagy jelenleg nem kaphato).
  • hykao #4536
    Nos az itthon kapható szériában a 1199eh bronz színű - kivéve a touch padot - ez talán tűrhetőbb, mint az amúgy ezüstös többi dv5-11XX.

Melyik HP és melyik ACER gép közül döntöttél az ACER mellett?
  • sundee
    Solten,

köszönet az első körért. Néhány észrevétel, finomhangoláshoz. :-)

HP 6735s FU602ES : nincs rajta webcam, és nincs benne kártyaolvasó, valamint külön kell hozzá megvásárolni az op.rendszert, mert FreeDOSos.

Lenovo-t használ a cégünk, Dell-ről áttérve. Azóta sem adtam vissza a D630-asom. Nekem nincs orgazmusom a lenovo-tól, sőt... :-)

Asus F5GL: na ő már jobban hangzik, az első vetélytárs.

A két Toshiba nem rossz, főleg, hogy nagyon könnyűek. Viszont kártyaolvasó bennük sincs.

A kérdésekre adott válaszokért külön köszönet!
  • Solten
    Ja egyebkent egy haver a HP szervizben melozott anno, a tortenetei utan mar nem voltak illuzioim... ;)
  • Solten
    "de azért még mindig komolyabb és megbízhatóbb márka a tajvani trióhoz (ACER, ASUS, MSI) képest"

"illetve az az előny sincs már a "tajvaniaknál" ami korrában megvolt - az ár."

Magyarorszagon ez talan igaz lehet. Bar valo igaz, a "belepo" HP-k kellemes arkategoriakba vannak. Szemezgettem a DV-kkel de nem volt jo hozzaerni a "fenyes-lakkos" billentyukhoz (kivul is tiszta "zongoralakk" -nekem nem jon be de ez egyeni szoc.problem) Meg dragabb is volt az azonos tudasu Acer-hez kepest. De a dv sorozat nem rossz nem rossz.... Igen jo ar/ertek.
  • Solten
    Udv.

"- hogy áll az ATI vs nVIDIA harc a notebook VGAk terén?"

1:1

"- Le képes e játszani modernebb (HD/fullHD) videót egz integrált VGA chip (ami RAMból kap memóriát, nincs neki sajátja)"

Le (HD 3200, GMA 4500, GF 8200)

"- fenti kérdés, csak saját memóriás VGA-k esetén, mi a jó erre?"

Szinte barmelyik "alsokategorias".

En az IGP-s laptopokat reszesitenem elonyben, HD-val ugye megbirkoznak, es a fogyastasuk is kedvezobb (mint egy dedikalte), valamint konnyebbek. Egy par ajanlas:

link1

link2 (Lenovo is, mert sok egyennek orgazmusa van tole)

link3

link4

link5
  • hykao #4531
    Én végül egy HP dv5-1199eh-nál kötöttem ki. Sokat vaciláltam, nézegettem a magyar és külföldi oldalakat leírások, tesztek után kutatva. Az ACER, ASUS, MSI cuccok mellett is sok érv hozható fel, de ugyanennyi ellenérv is. A komolyabb márkák pedig 2-300e forintos árkategóriában nem kínálnak olyan megoldást, ami alkalmas lenne játékra is. Végül a HP dv5-ös sorozata tűnt nekem valahol az arany középútnak...és itt gyorsan hozzáteszem, hogy főleg az itthoni viszonylatokban! Ugyanis a magyarországi választék össze sem hasonlítható pl. az amerikai, de még az átlag EU választékkal sem...
    Szóval a HP tűnt az optimális megoldásnak számomra, figyelembe véve a hardvert (nV 9600GT - még a DDR2 ramok ellenére is), az árat, a szervízháttért stb...
    Ezek után amikor megláttam a T-mobile kínálatában a 1180-at és a 1199-et, már nem is kellett vacilálni tovább. (főleg, hogy be tudtam számítani a platina kártya pontjaimat, és KAMATMENTES hitelre megvásárolható volt!)
    1180-ban valamivel gyengébb a proci, ill. a kijelző, a 1199-ben viszont nincs digitális tv dekóder. (ami itthon nemigen használható ha jól tudom, mert csak mpeg2-es kódolású adásokhoz lenne jó...) Szóval a 1199 mellett döntöttem, és egyelőre nem bántam meg. Nem vagyok egy nagy játékos, illetve a legújabb lövöldék sem igazán kötnek le, de azért kíváncsiságból kipróbáltam néhányat ill. a hardveréhségéről hírhedt GTA4-et is, és egész tűrhetően fut a gépen megfelelően szép grafika mellett.

Szóval ebben az árfekvésben szerintem jelenleg itthon a HP dv5-11XX szériája tűnik optimális választásnak. Persze sok szempontot figyelembe lehet venni, de azért a HP - igaz nem a csúcs - de azért még mindig komolyabb és megbízhatóbb márka a tajvani trióhoz (ACER, ASUS, MSI) képest, illetve az az előny sincs már a "tajvaniaknál" ami korrában megvolt - az ár.
  • gurubefree
    Onboard: ATI Radeon™ HD 3200 + ATI Mobility Radeon™ HD 3650 with Hybrid Graphics.
  • Solten
    Ehh, de kellemes ara van.
  • sundee
    Sziasztok!
    Akkor én is kérdezősködnék. Sajnos mivel céges a laposom eléggé' elmaradtam az aktuális piaci kínálattól.
    Lényeg a lényeg, kedvesemnek szeretnék laptopot venni, és körbenézve a "piacon" /google+review/ azt kellett észrevennem, hogy eléggé ütköző vélemények vannak.
    Kikérném hát a Ti gondolataitokat is a dologról, illetve lenne néhány kérdésem. :)

A követelmények fontosságilag csökkenő sorrendben:
    - hordozhatóság (súly+strapabírás)
    - akku élettartam és kapaciátás
    - garancia és szervízelhetőség (főleg garancia + opciók)
    - kijelzőminőség (főleg ellenfényben láthatóság, a felbontás másodlagos)
    - teljesítmény (játékra abszolút nem kell, ellenben legyen képes egy HD videót akadozásmentesen lejátszani, legtöbbször úgyis munka+internet)

Néhány megfigyelés, amit review-kból szedtem: nem ártana, ha nem "csapatná" folyton a ventillátor 127 decibellen, és ha az optikai meghajtó nem a "nyöszörgő" fajta lenne mondjuk DVD lejátszás közben.

A célközönség a standard 15.x" kijelzős notebookok, kb. 150K HUF netto környékén.

----------------------------------------------------------------------
    És akkor a kérdések, amikhez nincs egyelőre tapasztalat:
    - hogy áll az ATI vs nVIDIA harc a notebook VGAk terén?
    - Le képes e játszani modernebb (HD/fullHD) videót egz integrált VGA chip (ami RAMból kap memóriát, nincs neki sajátja)
    - fenti kérdés, csak saját memóriás VGA-k esetén, mi a jó erre?

Egyelőre Toshibákkal szemezgettem, illetve a HP Pavilion dv5-1100 sorozat különböző alsóbbkategóriás tagjaival. Utóbbiak nagyon jónak látszanak, de nincs tapasztalatom velük kapcsolatban, és ott jönnek a fenti kérdések:
    pl. ATI Mobility Radeon HD 3450 vs. NVIDIA GeForce 9200M GS vs. NVIDIA GeForce 9600M GT
    ill. AMD Athlon™ X2 QL-62 2GHz vs. Intel® Pentium® T3400 2 Ghz.

Várom a hozzászólásokat, lehetőleg indoklással, hogy értsem is. :)
    Köszönöm!
    Csaba
  • Solten
    Ilyet ne kerj tole, keptelen ertelmes kommentet irni...