22786
Html-, css- és php-help
-
#5816 Nah szóval pirosból piros, még mielőtt a példa megzavarna valakit. Elnézést. -
#5815 Üdv!
Volna egy bonyolultabb kérdésem, ami az alábbi cikkhez kapcsolódik:
http://www.tutorial.hu/node/619
Végcél: külön kattintás nélkül azonnal aktiválódó applet.
A cikk rendben is van, swf-el megy is a dolog, a pirosból tényleg zöld lesz:
<object type="application/x-shockwave-flash" id="mymovie" data="mymovie.swf?variable1=value1true" width="400" height="300">
<param name="movie" value="mymovie.swf?variable1=value1" />
<param name="quality" value="best" />
<param name="wmode" value="transparent" />
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
</object>
Ez lesz belőle:
<script type="text/javascript">
var so = new SWFObject("mymovie.swf?variable1=value1", "mymovie", "200", "100", "7", "#336699");
so.addParam("quality", "best");
so.addParam("wmode", "transparent");
so.addParam("salign", "t");
so.write("flashcontent");
</script>
(Közben persze bekerül a <head></head> részbe a <script type="text/javascript" src="swfobject.js"></script> sor.)
De: Nekem van egy applet-em (ha jól tudom ez elég közel van a java-hoz), ami kinézetre pont olyan szép a kódban, mint egy flash, egész pontosan ilyen:
<applet archiveAnWater.jar" code="AnWater.class" width=798 height=36>
<param name=credits value="Applet by Fabio Ciucci (www.anfyteam.com)">
<param name=regcode value="NO">
<param name=reglink value="NO">
<param name=regnewframe value="YES">
<param name=regframename value="_blank">
<param name=statusmsg value="Water applet">
<param name=res value="1">
<param name=image value="class_css_water1.jpg">
<param name=light value="YES">
<param name=minlight value="-80">
<param name=maxlight value="150">
<param name=autodesign value="NO">
<param name=density value="5">
<param name=fishnum value="0">
<param name=cross value="NO">
<param name=crossfactor value="0">
<param name=rainsize value="10">
<param name=rainfactor value="80">
<param name=srainsize value="0">
<param name=srainfactor value="0">
<param name=fixdrop value="NO">
<param name=fixdropX value="0">
<param name=fixdropY value="0">
<param name=fixdropS value="0">
<param name=fixdropF value="0">
<param name=pressure value="1000">
<param name=fluidmode value="water">
<param name=interactive value="YES">
<param name=overimg value="NO">
<param name=overimgX value="0">
<param name=overimgY value="0">
<param name=textscroll value="NO">
<param name=memdelay value="1000">
<param name=priority value="3">
<param name=MinSYNC value="10">
Java támogatás szükséges!
</applet>
Az ezzel a baj, hogy csakúgy, mint egy flash-t, ezt is aktiválni kell egy kattintással, muielőtt használható volna.
Kérdés: hogyan is születik meg a fenti appletből egy olyan java, amit nem kell aktiválni külön egy egérkattintással?
A segítséget előre is köszönöm. -
#5814 Ismét én vagyok...
Olyan problémám lenne, hogy az oldalam kimenete nincsen rendesen tördelve, magyarul a böngészőben szépen megjelenik, de az oldal forrásaként 2 sorba van benyomorintva az egész. Tehát hogy lehetne azt megoldani, hogy a forráskód is szépen legyen elrendezve? -
#5813 ok köszi, minimális angoltudásommal arra következtettem, hogy windows szerver kell neki:D -
#5812 A PHP_SELF biztos nem jó. Az mindig az adott oldalt (esetedben a php szkriptet) adja vissza.
A REQUEST_URI sem jó, az is magára hivatkozik.
Csak a HTTP_REFERER a jó (tessék utánanézni a HTTP leírásban a Referer-nek, ezt a fejlécet küldi el a böngésző a szervernek).
Teszt
"nekem nem windows szerver van:/"
A mondat nem is arról szól. Arról szól, ha 100%-osan Apache-kompatibilis Request_URI működést akarsz elérni IIS alatt, akkor az ISAPI filtert kell használnod. -
#5811 <?php session_start();
include "function.php";
$res_uid = $_SESSION['res_uid'];
$id=$_GET["id"];
$datenum=date('Y-m-d');
$res_name = $_SESSION['res_name'];
$refurl = $_SERVER['HTTP_REFERER'];
$refurl2 = $_SERVER['REQUEST_URI'];
//Refferal URL Stat
// mysql_query("INSERT IGNORE INTO tvrefurl (id, ch_id, refurl, date) VALUES ('', '$id', '$refurl', now());");
echo $refurl.'<br>';
echo $refurl2
?>
A $refurl lett a jó, most működik. Nemtudom mi volt a gond:C Mindenesetre köszi a segítséget -
#5810 nekem nem windows szerver van:/ -
#5809 The *only* way to make Request_URI work as a 100% Apache-Compliant server variable on IIS/Windows is to use an Isapi Filter -
#5808 Húha, belenéztem a kódba, és igen meglepett. :)) Tudtam, hogy ezek a webszerkesztő programok nem valami igényes kódot csinálnak, de hogy az a sok szar ami benne van, na azt nem gondoltam volna. Alig van benne valami html kód, és majd' ezer sor. Elmondom megint: ha van rá lehetőséged, akkor inkább adobe dreamweaver cs3. Egyszerű kezelni, okosabb, és egész jó kódot generál alapjáraton is.
Az ilyen zenelejátszáshoz pedig nem értek, pedig segítenék. Tanácsot tudok adni: object-el kéne berakni. Biztos van ahol leírják, hogy hogyan. Google majd segít, esetleg nézz fel ilyen tutorial oldalakra, de még az is lehet, hogy a w3school doksijában is benne van. Bár jelen esetben az embed úgysem lényeges, mert semmi más nem szabványos körülötte, de egy próbát megér. Amúgy nekem az a javascript is bűzlik, de nem mondok semmit, mert lehet, hogy tényleg jó.... esetleg próbáld meg azt az embed kódot berakni simán, js nélkül, hátha megy. Lehet hülyeséget mondok, de egy próbát megér... :P -
shakwill #5807 Sziasztok!
A http://shakwill.freeweb.hu oldalon átírtam a Midi hivatkozást egy mp3 zenére, az explorerrel működik, de anyázik az aktív tartalom miatt, Foxban a lejátszó nem indul el. Valószínű hogy rosszul írtam át a szkriptet (320
sor). Meg tudnátok nézni mit rontottam el?
Még egy dolog, meg lehet e oldani, hogy az explorer ne anyázzon?
Köszi, és bocs az alkalmatlankodásért. -
#5806 Azt kéne kideríteni, hogy a lentebbi kettő server változó melyik url-t adja vissza, ha iframe-ben van. Lehet illene tudni, de én mindkét variációt elképzelhetőnek tartom. Ha a fődokumentum url-jét adja vissza, ahova be lett nyomva, akkor ezzel a megoldással meg tudod csinálni.
Viszont most kicsit utánagondoltam a REQUEST_URI tuti jó, a PHP_SELF meg nem tudom, ki kéne próbálni...
Amúgy mi van akkor, ha az oldalon, ahova benyomták nincs php? :D Na igazából már teljesen belecsavarodtam, mert most az se világos nekem, hogy melyik oldalon fut le a kód. Inkább itt abbahagyom, mielőtt teljesen baromságokat mondanék -- ha még nem tettem volna meg. :)) -
#5805 Na szóval arról van szó, hogy az aláírásomban lévő oldalon van egy olyan lehetőség, hogy kilehet rakni egy iframe-ben az adott tv csatornát egy weblapra. Ebbe az iframebe raktam be a php kódot azzal a céllel, hogy egy statisztikát tudjak csinálni, hogy melyik csatornát, mikor és melyik oldalon nézték. -
#5804 Gondolom valami olyasmi statisztika lehet, hogy melyik oldalt mennyiszer nézték. Erre viszont kimondottan PHP_SELF vagy REQUEST_URI kell... :) Ha pedig a referer kell, akkor is ezekkel kell trüközzni. (Y) -
#5803 De a válasz is benne van mit kell csinálni! számolj be hogy müködik-e mert ez lehet engem is érdekelne! -
#5802 opp nem vettem észre:)
"Amúgy miért rakod adatbázisba?"
Azért adatbázisba rakom, mert egy statisztikához kellene -
#5801 [url=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1043617395&no=5778]#5778[/url] -
#5800 #5775 senki? -
#5799 "csak elszált a routerem a tegnapi viharban"
Na ilyenkor fogadja meg az ember, hogy vesz villámvédő elosztót, tesz fel villámhárítót a kéglijére, cseréli ki a villamos hálózatot a lakásban 2 erűről 3 erűre (mert régen nem volt szokás minden helyiségben védőérintkezős dugaszoló aljzatot + 3 erű kábelt rakni, csak a vizesekben)... -
#5798 Értem, akkor jó nagy hülyeséget mondtam az első pontban. :) Köszi a segítséget! -
#5797 [courier]Majd megnézem köszi csak elszált a routerem a tegnapi viharban... szerintem belecsapott a kábelbe a villám mert büdös égett szaga van és összeéget szerintem két port mert nincs bedugva semmi és világít mintha a 2-es és 3-mas portba gép lenne holott semmi nincs bedugva :D szal most se hálózat se net csak 1 gépen :([/coruier] -
#5796 "Wrong permissions on configuration file, should not be world writable!"
Magyarul: helytelen jogosultságok a konfigurációs állományon, nem szabad a "világ" (azaz mindenki) számára irhatónak lenni. -
#5795 1. Az abszolút pozicionálás (position: absolute;) kívül esnek a normál elrendezés körén - tehát nem függ a pozicionálás az "anyaobjektumtól".
A relatív pozicionálás függ az "anyaobjektumtól".
Bővebben
2. "Ha egy oldal csak CSS-el készül, és szeretnék "többoszlopos" tartalmat, akkor azt floattal a legjobb megvalósítani?"
Igen, mert az pont arra jó. Másik megoldás az absolute, de aztt meg nem szeressük (mert csak szükséges esetben használjuk).
Ha azonos magasságú oldalhasábokat szeretnél itt egy trükk.
100%-os oldalkitöltés + lábléc -
#5794 Faustus, nekem is lenne két kérdésem most! :)
1) Ha absolute akarok pozicionálni, de azt akarom, hogy az "anyaobjektum"-hoz mérten pozicionáljon, akkor az a megoldás, hogy a div-re nyomok egy relative pozicionálást? Mármint az anyaobjektumra gondolok. Eddig így csináltam, ez működik, csak nem tudom, hogy ezt tényleg így kellene-e csinálni...
2) Ha egy oldal csak CSS-el készül, és szeretnék "többoszlopos" tartalmat, akkor azt floattal a legjobb megvalósítani? Nekem ez valahogy mindig is olyan furcsa volt. Float nem szimpi, ráadásul alapból nem is növeli a konténert. Abs. poz.-nál is ez van, ezt most ne is vegyük számításba. Találtam egy olyan lehetőséget, hogy a következő elemre rányomom a clear:both css paramétert. Ez mindent megold, valid, mindenhol jól jelenik meg. Csak nekem ez a megoldás nem valami szimpi, és olyan idegen. Ebben sem vagyok teljesen biztos, hogy így kéne. Egyik haverom monda, hogy lehet float nélkül is, de még nem volt ideje elmondani, hogy hogy kéne. Kicsit szkeptikus vagyok, de ha tényleg van rá mód, és az nem abs. poz., akkor érdekelne. Fontos lenne, hogy a tartalom nem fix, és ha túlcsordulás van, akkor növelje a konténert is! Szóval az alap kérdés: többoszlopos tartalomnál hogy érdemes kialakítani az oldalt?
Előre is köszönöm! -
#5793 Senki? -
#5792 Én úgy vagyok vele, hogy mindenkinek elmondom, aztán ha folytatja a html-t, akkor már ezt is figyelembe veszi. Lehet, hogy sokszor teljesen feleslegesen mondom el, mert egyszerű oldalt akar, esetleg többet nem is próbálkozik. Viszont így legalább megvan az esélye, hogy ha komolyabban akar foglalkozni a dologgal, akkor a helyes úton kezi az ismerkedést, illetve ennek fényében képzi magát tovább. :) -
#5791 "embed csak xhtmlben nem valid"
HTML 4-ben sincs benne.
A Netscape 2.0 böngészőben jelent meg, mint bővítmény - az ajánlásba nem került bele.
"szerk: és igenis meg kell mondani a kezdőknek, hogy xhtml-ben keressék a megoldást!"
Amíg nem akar az ember komplikáltabb dolgokat, addig a sima HTML elegendő (igen ronda <font> tagekkel és <p align="left"> szójárással, semmi CSS vagy különösebb oldalszerkezeti kialakításokkal).
De amint többet akar (oldalszerkezet, méretezések, bonyolultabb felépítés, Javascript és médialejátszók, professzionális munka), akkor bizony sok haszna van az XHTML-nek (mivel "szigorúbb", egy bonyolultabb dolog is átláthatóbb benne, mint a sima HTML-ben), és sok másnak is (például a táblázatmentes oldalkialakításnak, a külső stíluslapoknak/szkripteknek, a kódszerkesztőben való munkának, stb...). -
shakwill #5790 Átírtam, felpakoltam, működik.
Explorernél engedélyezni kell az aktivx vezérlőt és az is danászik.
Mégegyszer köszi!
A görgetési probléma valóságos, megnéztem másik gépen. Nálam nem jelentkezik. -
#5789 Persze, de egyelőre XHTML a jövő. Sokkal logikusabb/átgondoltabb. Minden "mai" fejlesztő erre fejleszt. Egyszerűbb is dolgozni így, szerintem.
szerk: és igenis meg kell mondani a kezdőknek, hogy xhtml-ben keressék a megoldást! Vannak oldalak, ahol leírják, hogy mik a különbségek, mire érdemes figyelni. Jobb, ha alapból ezt tanulja meg... -
#5788 embed csak xhtmlben nem valid, szintúgy a nagybetű is.
jelen esetben doctype sem volt, és validságról inkább ne is beszéljünk, ff-ben html tidy csak 102 hibát ír.. -
#5787 Szerintem ez nem valami jó megoldás. Alapból XHTML-ben csak kisbetűvel dolgozunk. :D De nem is itt van a lényeg, hanem, hogy embed. Sosem csináltam ilyet, de mint egy flash-t, úgy egy zenét is be lehet ágyazni object-el szerintem... Embed nem valid, és nekem nem is szimpi. Ja és nem is mindegyik böngésző támogatja, de ez már szőrszálhasogatás, mert az elterjedt böngészők tudják kezelni... :) -
#5786 Objektum orientáltan kéne. Bár ez nem HTML-nél jön ki. :)
Amúgy ha már grafikus webszerkesztő, akkor Adobe Dreamweaver szerintem. Én azon tanultam meg programozni. Ráadásul a CS3 nem is olyan gáz, már alapból XHTML-el dolgozik. Bár a hosszú ékezetes betűket nem szereti. Viszont szerintem ez az a szerkesztő, ami legközelebb áll a valid kódhoz...
Aztán ha kitanulod, akkor már csak szöveges szerkesztőt fogsz használni. Dreamweaver arra jó, hogy amíg nem vagy biztos abban, amit csinálsz, akkor egy kattintással le tudod ellenőrizni. -
shakwill #5785 Kösz a tanácsokat!
Közben letöltöttem az NVU t. tetszik. Egyelőre lecserélem a rosszul működő sorokat, aztán majd újraírom az egész hóbelevancot, már csak azért is hogy lecseréljem a Bill Gates meg a picipuha (Microsoft) szarjait. közben meg, tanulom ezt a mesterséget. Régen pötyögtem Pascalban, arra jó volt, hogy megtanuljak strukturáltan gondolkodni.
Mégegyszer köszi! -
#5784 "A publisher és a word telipakolja mindenféle szeméttel a HTML kódot"
[nagy bőszen egyetért]
"hátérzene nem igazán oldható meg validan"
1. Megoldható. Lásd a Flash is beilleszthető aktivációmentesen és validan.
2. A háttérzenét nem szereti az oldal látogatója - ő a saját médialejátszóját/rádióját akarja hallgatni, nem a honlap vinnyogását. Inkább bízzuk az oldal látogatójára, hogy hallgatni akarja-e a honlap csipogását, vagy sem (például Flashben készült médialejátszóval).
"az oldal egyszerűségének ellenére még faustus sem biztos hogy a forrást megértené annyi benne a felesleges elem :)"
Én talán immel-ámmel megértem (hála a kódszínezésnek, és a Tidy-nek) és szörnyülködök (hogy milyen szutyok kódot generál a Publisher). De hogy a böngésző nem érti meg teljesen, abban biztos vagyok.
"ha primitív eszközökhöz folyamodsz akkor inkább front page-t használ az 80%-ban valid kódot ad"
Az a 80% kissé túlzás... ;) Más alternatívák: NVU, Amaya (mindkettő ingyenes, tud magyarul).
"Parancssori szerkesztőm van"
Ez aranyos: "parancssori szerkesztő". Hehe. ;)
Parancssor (shell) például Linuxban a bash, vagy Windows esetén a Start/Futtatás (vagy ha beleírod hogy cmd, kapsz egy parancssori konzolablakot). De ennek vajmi köze van a webszerkesztéshez.
A Notepad++ (ide felsorolhatnám az Eclipse, a PsPad, a JEdit, a Notepad2 programokat is) egy kódszerkesztő, amiben a HTML-kódot (meg más programnyelvek forráskódját) tudod direkt szerkeszteni.
A Frontpage Express (mint az Amaya, NVU) egy WYSIWYG (What You See Is What You Get = Amit látsz, azt kapod), vagy más néven grafikus webszerkesztő program. A Publisherhez és a Wordhöz képest kissé jobb (a böngészők által hasonlóan értelmezett) kódot generálnak, de nem mindig a legjobbat (nem felelnek meg a W3C ajánlásainak - "nem valid"; másrészt nem ügyelnek bizonyos böngészőkülönbségekre - "nem böngészőfüggetlen") - ehhez kódszerkesztő ajánlott. -
#5783 zene.mid-et írd át index_elemei/sound001.mid -re -
#5782 háttérzenére:
Cseréld le ezt a sort az index.html-ben:(320. sor)
<bgsound src="index_elemei/sound001.mid" loop=infinite>
erre:
<SCRIPT TYPE="text/javascript">
<!--
var filename="zene.mid";
if (navigator.appName == "Microsoft Internet Explorer")
document.writeln ('<BGSOUND SRC="' + filename + '">');
else if (navigator.appName == "Netscape")
document.writeln ('<EMBED SRC="' + filename + '" AUTOSTART=TRUE WIDTH=144 HEIGHT=60><P>');
// -->
</SCRIPT>
<NOSCRIPT>
<BGSOUND SRC="zene.mid">
</NOSCRIPT>
Görgetést passzolom, nálam működik mindenhol -
shakwill #5781 Nem tudtam frontp. szerezni, csak fp expresst, Parancssorból kitakarítani ezt az Augiász istállóját reménytelen, főleg szakértelem nélkül. Elég nagy meló volt megcsinálni a weblapot, nem szeretnén újrakezdeni, már csak azért sem, mert az alkotó tevékenységemtől vonja el az időt.(Persze ez is alkotó munka.)Kísérletezek.-Azért jól jönne a segítség.
Köszi!
Üdv: shakwill -
#5780 Ez itt a probléma! A publisher és a woerd telipakolja mindenféle szeméttel a html kodot ami átláthatatlan! hátérzene nem igazán oldható meg validan ha publisherel csináltad akkor valószinüleg embedel lett beillesztve!
az oldal egyszerűségének ellenére még faustus sem biztos hogy a forrást megértené annyi benne a felesleges elem :)
ha primitív eszközökhöz folyamodsz akkor inkább front page-t használ az 80%-ban valid kóot ad és ugyan azt tudja kb mint a publisher! -
shakwill #5779 Tanácsot kérnék!
Publisherrel készítettem egy weboldalt, és van néhány problémám.
Több visszajelzést kaptam, hogy néhányan nem tudják a lapot végig görgetni, pedig még nem a lap alján vannak.
Firefox alatt nem szól a háttérzene. (jelenleg egy midi szekvencia van alatta, később mp3 formátumot teszek alá.Hiába állítgattam a foxot, nem játssza le)
Parancssori szerkesztőm van. (notepad++ frontpage express)
Ha lehet a publisherrel szeretném a problémákat megoldani.(tudom hogy primitív)
Az oldal 800x600p.re van optimalizálva.
Nem értek a html szerkesztéshez, csak szükségből készítettem el én a weblapot.
Az oldal címe: http://shakwill.freeweb.hu
Az oldalon adok e-mail linket, ott is üzenhettek.
Minden segítséget előre is köszönök!
Üdv: shakwill -
#5778 Böngésző és a webszerver/php fordító is tilthatja a HTTP_REFERER-t. Van olyan szintén ilyen $_SERVER utasítás ami az aktuális lap url-jét adja vissza. Azzal lehetne trükközni. Amúgy miért rakod adatbázisba? Session nem lenne jobb? Egyszerűbb, könnyebb kezelni... -
#5777 [coruier]print ("$refurl"); -re ir ki valamit?[/courier]