22786
Html-, css- és php-help
  • Máté12
    Ezt a hiba üzenetet miért kapom:
    Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /user/level_olvas.php on line 77.

<?php
    $conn = mysql_connect($host, $username, $password);
    mysql_select_db($db_name);
    if(isset($_GET['id'])){
    $profil = mysql_query("SELECT * FROM pm WHERE id = '".$_GET['id']."'");
    }
    ez a 77dik sorom: while($s=mysql_fetch_array($profil)){
    $message = $s['message'];
    echo '
    Tárgy: '.$s['targy'].'<br>
    Dátum: '.$s['date'].'<br>
    Üzenet: '.$message.'<br>
    ';
    }
    ?>
  • Cat 02 #10581
    Maradtam a legegyszerűbbnél :D

echo date("D F d Y",strtotime("+1 days"));
  • MerlinW
    WordPress, Drupal, e107, Joomla és a többi CMS erre való. Ha "amatőr" sablont keresel, akkor Google, bár szerintem csak megoldásokat fogsz találni.
  • Cat 02 #10579
    e107, Joomla :)
  • MerlinW
    A "feltöltés sikeres" sor helyett:

print'<a href="http://weboldal.hu/'.$filedir.$_FILES['userfile']['name'].'">letoltes</a>';
  • Eli Jah
    Sziasztok!
    Tudnátok mondani olyan programot, vagy ingyenes weblapsablont , amiben ezek benne vannak: Regisztráció, meg hírlevélküldés, meg hogy a regisztráltak tudjanak letölteni (amit én az adminfelületen felteszek), ezek kellenének...

Létezik ilyen? Hót egyszerű weblapot szeretnék....
    Köszi a választ :)
  • Flamer
    igen. ez mind okés. csak én hiába porbálkoztam az egésszel. ugyértem hogy http://kiszolgáló/folder/file.kit és ez az egész href-be hogy tuggyak kattolni rá és ugorjon rá. :o
  • MerlinW
    $filedir.$_FILES['userfile']['name'];
  • Flamer
    hm. értem. okés én is gondoltam erre csak arra is gondoltam hogy mivel nagyon egyszerű a kód vagy valami hiányzik belőle (sajnbos nem értek nagyon phpoz, szinte semmire :|)

de lenne még egy kérdés amit viszont biztos tudtok.
    itt ez a script és hogy kapom vissza belőle azt hogy hova tettem fel a cuccot? tehát
    "print "A file feltöltése sikerült!";" és ide kéne a link rá. hivatkozással.
  • Lazarus
    webszerver függő
  • Flamer
    hi,
    mért van az hogy nézegettem ezekez az upload scripteket (php) és pl ittvan ez: EZ és hiába adok meg nagyobb limitet ugye pl 10mega, vagy netán 20 akkoris timeoutol a nagyobb fájlok esetében.
    ha képekettöltenék fel (igen akkor átirnám a .zip-et jpg-re) akkor simán megy meg minden de nagyobb fájloknál elakad.
    - mért?
    - van valami másik ami teljesen yó?

előre is köszi.
  • Cat 02 #10571
    http://www.javascriptkit.com/script/script2/csstopmenu.shtml ?
  • Narancs
    Sziasztok!
    Legördülő menüt szeretnék csinálni, de nem flash-el.
    Tudnátok segíteni?
    Például ezen az oldalon lévő menühöz hasonlatost hogyan lehetne csinálni?

Előre is kösz
  • MerlinW
    <?
    echo "Original Time: ". date("h:i:s")."\n";
    putenv("TZ=US/Eastern");
    echo "New Time: ". date("h:i:s")."\n";
    ?>

Zónalista

Ez is a php.net-ről van kimásolva...
  • Cat 02 #10568
    Thnx mindkettőtöknek, meg is lesem.
  • Agy Halott #10567
    en erre tippelek

date_default_timezone_set('America/Los_Angeles');
  • MerlinW
    Működik, mktime-al. De ott van az általad linkelt doksi elején is...

<?php
    $tomorrow = mktime(0, 0, 0, date("m") , date("d")+1, date("Y"));
    $lastmonth = mktime(0, 0, 0, date("m")-1, date("d"), date("Y"));
    $nextyear = mktime(0, 0, 0, date("m"), date("d"), date("Y")+1);
    ?>

időformát pedig így kapsz belőle pl:

date("mdY", $tomorrow)

(mktime adja a timestap értéket a date()-hez.)
  • Cat 02 #10565
    Vagy azt h a date()-hez hozzáadni egy órát (h+1 gondolom nem műxik :D), vagy azt h eleve a date() ne a magyar időt, hanem pl kóreait mutassa.
  • MerlinW
    Mit? A date függvény van a legjobban ledokumentálva az általad linkelt oldalon:) Millió példa, leírás és a kommentekben a kódok:)

timestamp ahogy a szintaktika is mutatja opcionális. Attól függ mit szeretnél csinálni. Azt pedig nem írtad le:)

Az vedd figyelembe, hogy a php.net doksiban a kommentekben nincs kérdés. 99%-ban ellenőrzött működő kódok és példák vannak.
  • Cat 02 #10563
    Ez engem is érdekelne, addig oké h date(), de utána van a neheze. Nekem az jött le h a timestamp kéne
    "The optional timestamp parameter is an integer Unix timestamp that defaults to the current local time if a timestamp is not given." Csak hát ezt h lehet megnézni ?
  • vafeN
    Valaki tudna segíteni? Azt hogyan birom megcsinálni hogy van egy verseny amire jelentkeznek europai csapatok és játszok egymás ellen pl. egy magyar és egy angol csapat [ugye +1 időeltolódás] magyar idő szerint 20:00kor és ha feljön egy magyar [vagy egy olyan ahol +1 az időeltolódás] akkor azt írja ki hogy 20:00 de ha egy angol akkor meg azt hogy 19:00? [Ha furcsán fogalmaztam akkor előre is elnézést kérnék tőle és előre is köszönöm a segítséget]
  • Maco13
    ha session-t használsz, csak addig lesz bejelentkezve, amíg le nem jár az időkorlát (álatlában 1 óra idle), vagy amíg ki nem lép a böngészőből. Cookie esetén bejelentkezve marad ezek után is.
  • MerlinW
    Oké, jogos:)
  • Cat 02 #10559
    Aham, értem, csak amiatt gondoltam, mert hátha valaki átírja pl a cookijában arra h user_id az 1 legyen, azt hirtelen admin lenne :D
  • MerlinW
    Beleírhatod, de felesleges. Ha ott a kuki, a felhasználó egyedi azonosítójával (pl tábla azon), már tudsz mindent, ahhoz hogy a rendszerrel bejelentkeztesd.

MD5-ről még annyit, hogy ugye egyirányú titkosítás, így nem visszafejthető. Azaz összehasonlítási módszerrel használjuk. Ugyanazzal a kulccsal titkosítod a bemenő adatot, majd összehasonlítod az adatbázisban tárolttal. Ha egyezik, akkor jó, ha nem akkor nem.
  • Cat 02 #10557
    És ha md5-ben beleírom a felh-jelszó (esetleg ip) párost ? :)
  • MerlinW
    kukiban nem tárolunk jelszót(a spyware-ek pont ezeket halásszák), csak flag-et, hogy be van-e jelentkezve, vagy sem. De ha már ott a kuki, akkor valószínűleg be van. Kijelentkezéskor meg törlöd a kukit.

Kuki kezelése/használata majdnem ugyanolyan mint a session. Csak ugye ez kliens oldali, míg a session szerveroldali.

md5
    cookie
    cookie

php.net-en mindent megtalálsz példákkal, fórummal, stb. Tessék használni:)
    Ráadásul van ott félig magyar hivatalos doksi is.
  • totya24
    Nem néztem át teljesen, de szerintem használható. Amúgy session-nel elegánsabb megoldani a dolgot, mármint, hogy be van-e jelentkezve valaki.

tutorial.hu
  • Cat 02 #10554
    Jó, jelszó az mind1, találtam egy ilyent: http://hu2.php.net/md5

Ellenben a második az még mindig kérdéses, ugyan az oldalon van egy leírás h is kell, de ez így nem nagyon szerverellenség ? Minden oldalon egy if, adatbázisból lekérni, jelszót md5-té alakítani...
  • Cat 02 #10553
    Tud valaki valami bejelentkezéses cucchoz tutorialt/leírást, h mit is kéne.
    Arra gondoltam h simán adatbázisban tárolni user-felh. nevet, csak hát az meg gázos h a jelszava az embernek ott van az adatbázisban, ezt lehet valahogy kódolni ? (md5 pl)
    A bejelentkezve tartáshoz, meg minden oldal elején ellenőrizné a sütit h megvan-e a gépén, és h milyen user_id/felh. név van benne.
    Ez így működne, vagy bonyolultabb ?
  • Terensz
    Danny, ha angolul értesz, akkor ezt javaslom olvasgatni.

Amúgy a MerlinW megfogalmazásánál szebben (halandóbb nyelven) nem igen lehet kifejezni, hogy hogyan működik egy dinamikus oldal.

Végülis röviden-tömören: egy adatbázisból kiveszed a szükséges mezők tartalmait - bizonyos szempontok alapján, és azt html-ben jeleníted meg a böngésző számára. Kezdetben igen nehéz dolog ez, ha komolyan érdekel a php programozás, akkor itt a topicban ellátunk különböző anyagokkal a kezdéshez.
  • Terensz
    Máté, minden sql-t lefuttat az apache a mysql serveren (ami ugye nem server, hanem daemon, de ez most mindegy, továbbiakban: mysqld). Az más kérdés, hogy a mysqld hibaüzenetét nem feltétlen látja a php.

Ha olyan sql-t futtatsz, ami a mysqld tábláiban/mezőiben változást idéz elő, de nem az át értéket a php-nak, akkor NINCS mysql mibaüzeneted, akkor sem, ha a kérés egyébként hibával futott ott le.

Így a SELECT típusú lekérdezések, mivel a php tömböt készít a mysqld által átadott értékekből, mindenképp lesz mysql hibaüzenet, pl. egy mysql_fetch_assoc függvény ilyesmi hibát ad:
    Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in.

De egy INSERT, DELETE, UPDATE típusú sql lekérdezése során a php mysql_query()-je nem fog hibaüzenettel visszatérni, mivel egy betűt nem kértél le a mysqld-ről.

Azzal a trükkel, amit MaLakai írt sok hsz-szel korábban, minden egyes sql-re lekérdezheted a mysqld hibaüzenetét. De az rengeteg plusz sor.

Tényleg tegyél már fel a gépedre egy mysql sidut, php myadmint, vagy valamit! A programozási (és hibakeresési) idődet a töredékére fogod csökkenteni.
  • Maco13
    nincs include-olva a config, ahol az adatbázis kapcsolat változóit tárolod ($host, $user, $pass, $db_name)
  • Thanatos
    ha html-be írod akkor igen, ha php-ben akkor nem (előző esetben fix az oldal ugye, mig utóbbi esetben php-val dinamikusan generálod le az oldalt)
    sg.hu esetében php-ról van szó :)
  • Danny1987
    Ezt el tudnád mondani halandó nyelven is?
  • MerlinW
    Ha statikus oldalt csinálsz akkor igen.
    Ha dinamikusat, akkor adatbázisból szerveroldali nyelv segítségével generálod az oldalt/oldalakat automatikusan.
  • Danny1987
    Hi

Ezthogy van megoldva?
    Táblázatot készitek és a hirek ciméhez hozzá rendelek egy a teljes cikket tartalmazó html fájlt és kész is?
  • Máté12
    Ugye ennek a kódnak működnie kéne?:
    <?php
    $conn2 = mysql_connect($host, $username, $password);
    mysql_select_db($db_name);
    if (!empty($_POST)){
    $sql = mysql_query("INSERT IGNORE INTO `pm` (cimzett, targy, felado, message, date) VALUES ('".$_POST['cimzett']."', '".$_POST['targy']."', '".$_COOKIE['username']."', '".$_POST['message']."', NOW())");
    echo ' Sikeres üzenet küldés! <br><a href="adatlap.php" class="nev">Vissza az adatlapodra</a><br>';
    }
    ?>
  • Cat 02 #10544
    Hát végülis az a legegyszerűbb megoldás ^^
    http://cmsaward.hu/ - itt a legtöbbet ki is tudod használni
  • Danny1987
    A CMS az jó megoldás lehetne?