22786
Html-, css- és php-help
  • j0nNyKa
    elvileg ez ma történt, nem?
  • MerlinW
    Szívesen segítenék, de 17:10-kor pont úton leszek hazafelé:)
  • Rock n Roll
    A szakmába vágó tantárgyakra ofc, hogy tanulok(unk), mert érdekel, szakma, és még a tanárok is jók.. :)
  • Rock n Roll
    Igen, itt csak az a poén, hogy nem programozónak tanulunk, de a tanár azt hiszi, hogy de (?), ezért mi próbálkozunk minden erőnkkel megfelelni neki..
  • Blum
    :DDDD
  • j0nNyKa
    manapság az buzis, akkor valid lenne a csodálkozás a fiatal fejlesztők arcán, amikor 1. interjú után el találod küldeni őket jó messzire
    de egyébként jópár arcnak fav a topic, szerintem fog választ kapni időben
  • Blum
    Bár nem jártam egyetemre és nem is fogok ezért nem tudom mennyire általános dolog a helpdesk zh közben..... de a tanulás, mint opció nem szerepel az elképzeléseidben? :)
  • Rock n Roll
    Sziasztok!

Holnap 17:10től lesz egy info II. zh-m, és phpből lesz feladat.
    Az lenne a hatalmas kérésem, hogy ha ebbe az időben tudnátok jobban figyelni ezt a topicot, aztán ha tudom beírnám a feladatot, és a becsületes megoldó jutalomban részesülne. Egy (kettő) sörre a vendégem, a nyeremény pesten, vagy salgótarjánban átvehető & hálám örökre üldözni fog :)
  • j0nNyKa
    króm szeret furán kesselni, gondolom az lehetett
    lényeg hogy már ok :)
  • vafeN
    Hmmm, úgy néz ki magától megjavult. Töröltem az előzményeket és most már megjeleníti rendesen
  • vafeN
    Uncaught SyntaxError: Unexpected token , az sdk.js 142. sorában, de ennek az fb szerverén kéne futni nem ?

Közbe kérdeztem több embert is és senkinek nincs ilyen hibája, csak nekem :SSSS
    Utoljára szerkesztette: vafeN, 2015.03.31. 00:31:56
  • SzirmosSzisza
    Próbáld meg összes bővítményed kikapcsolni, illetve F12, console, F5 és nézd meg van-e valami hibaüzenet.
  • vafeN
    most megpróbáltam operába és ott rendesen megjeleníti
  • vafeN
    oldal forrásban látom és (most ki lehet nevetni) nem használok adblock-ot.
  • j0nNyKa
    nem adblock öli meg? oldal forrásában látod?
  • vafeN
    Sziasztok, valaki foglalkozott mostanában olyannal, hogy a weboldalra a saját facebook oldalára "irányító" like gombot jelenített meg ? Ha igen, egy olyan kérdésem lenne, hogy miért van az, hogy ha gépen nézem chrome alatt akkor istenért sem akarja megjeleníteni, de ha telefonról nézem meg akkor meg megjeleníti ?
  • Blum
    Ez jónak tűnik, köszönöm!
  • MerlinW
    Én is a Workbench-et használom.
  • j0nNyKa
    offline a dia a legjobb szerintem, online pedig a draw.io
  • Malakai
    MySQL Workbench, vagy van pár hasonló egyéb program is.
  • Blum
    Üdv megint!

Adatbázis struktúra tervezésére van valalmi program ami megkönnyíti az ember életét? Olyan érdekel, amivel könnyen és gyorsan lehetne megtervezni egy adatbázis felépítését, relációit és mindezt tudja is illusztrálni egyszerűen, érthetően. Vagy ilyenkor marad a papír-ceruza vagy valami képszerkesztő program?

Kicsit necces lenne phpmyadmin-ban szerencsétlenkedni...:D
  • Ic3 m4n
    Ohhh, egy félisten vagy koma! Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)
  • j0nNyKa
    így ok az egész?[spoiler]
    <?php
    $emberPont = 0;
    $gepPont = 0;
    $emberKocka = 5;
    $gepKocka = 5;

while ($emberKocka > 0) {
    $dobas = rand(1, 6);
    $emberPont = $emberPont + $dobas;

if ($dobas == 6) {
    $emberKocka--;
    }
    }

while ($gepKocka > 0) {
    $dobas = rand(1, 6);
    $gepPont = $gepPont + $dobas;

if ($dobas == 6) {
    $gepKocka--;
    }
    }

echo 'Ember: ' . $emberPont . '<br />Gep: ' . $gepPont . '<br /><br />';
    if ($emberPont > $gepPont) {
    echo 'Az ember nyert';
    }
    else if ($emberPont < $gepPont) {
    echo 'A gep nyert';
    }
    else {
    echo 'Dontetlen';
    }
    ?>

Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2015.03.23. 21:13:24
  • Ic3 m4n
    Ha megtennéd nagyon hálás lennék, ezek igazából felkészítő kérdések a ZH-ra, csak ha nem tudom megcsinálni, akkor valószínűleg ott se fogom tudni, aztán ha látok kész példát úgy sokkal jobban megy a tanulás.. Szóval ha tényleg nem nagy gond, és van úgy időd, akkor nagyon szívesen veszem, köszönöm szépen!
  • j0nNyKa
    nem használni foreachet, meg assoc tömböt, hanem nagyjából ugyanezt a működést végigpörgetni 2x egymás alatt (kódismétlés, fúj)
    tömb helyett lenne egy $ember és egy $gep, ezen kívül külön kocka változója lenne az embernek és a gépnek, nagyjából amit cat írt

tldr 2x ilyen hosszú lenne a kód, egy csomó ismétléssel, de ha ez valami iskolába van, hihetőbb lehet, nem tudom, ezt te érzed
    ha gondolod összehányom gyorsan, lényeg hogy ezt a megoldást ne tanuld meg
  • Ic3 m4n
    Oh, már értem! :) A hosszabb, de csúnyább megoldás alatt mit értesz?
  • j0nNyKa
    az array egy asszociatív tömb (kulcs - érték párok), amiben a kulcsok az egyes játékosok -szóval itt az ember és a gép-, azok értékei pedig az aktuális pontszámuk, ez ugye a játék elején 0-0

értelmezd úgy ezt a kulcs-érték dolgot, mintha lenne egy $ember és egy $gep változó, ami az elején 0-0, később ugye ezt növeljük, ez a 2 változó bele lenne téve a $jatekosok tömbbe, és úgy lehet rájuk hivatkozni, hogy $jatekosok['ember'], $jatekosok['gep'] <- tulajdonképpen ez történik leegyszerűsítve

tehát a a $jatekosok['ember'] mondja meg az ember pontszámát, a $jatekosok['gep'] pedig a gépét, és ugyanígy ezeket a változókat növelem a dobásoknál - ez a $jatekosok[$jatekos] += $dobas, azt úgy is lehetne írni hosszabban, hogy $jatekosok[$jatekos] = $jatekosok[$jatekos] + $dobas

a $kockak = 5 azért van, mert foreach-csel bejárom a $jatekosok tömböt, és az első bejárásnál (az embernél) lecsökkentem 0-ig a while ciklusban, ezért a második bejárásra (a gépre) újra kell inicializálni, hogy 5 kocka van

a var_dump($jatekosok) a $jatekosok tömböt "echozza ki", ugye tömböt, objektumot ilyesmit nem lehet echozni, var_dumpolni, vagy print_r -elni igen
    próbáld ki hogy kiveszed a kommentet, látni fogod a $jatekosok tömb játék végi állását, valami olyasmit, hogy:
    array(ember => 120, gep => 100), ami ugye azt mutatja, hogy a végén az embernek 120, a gépnek pedig 100 pontja lett

kellene egyszerűbb (de hosszabb, csúnyább) kóddal megoldani, vagy jó lesz így?
    Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2015.03.23. 21:01:55
  • Ic3 m4n
    Ha jól értelmezem, ugye elején felveszed a változókat, az array nem teljesen tiszta, aztán a foreachel végigvizsgálod mindaddig az eseteket, amíg a kockák száma nagyobb nullánál, aztán a $jatekosok[$jatekos] += $dobas;-ban a "+="őt nem értem, aztán ha hatos volt a dobás, csökkenti a kockák számát egyel, aztán a $kockak = 5; rész megint nem tiszta teljesen, majd onnantól a végét már értem, kivéve azt a //var_dump($jatekosok);-at, de még szerencse, hogy az csak komment! :)

Bocsi a noobságomért, nem ennek tanulok, és két kreditért mégis mennyit kérnek.. :D, de nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget is! :)
  • j0nNyKa
    ha a foreachet érted, jó vagy :)
    ha esetleg nem, kérdezz, közben átírtam a kód alját, hogy a döntetlent is kezelje
  • Ic3 m4n
    Köszönöm szépen mind a kettőtöknek, ahogy elnézem mindkettőtök hozzászólásában van olyan, amit még nem is tanultam, de megpróbálok összehegeszteni valami ezek alapján, köszönöm! :)

Szerk.: Most látom, hogy amint j0nNyKa írt, az már működik is, ezer hálám, ez alapján sokkal könnyebb lesz tanulni, esetleg kicsit átfaragom olyanra, hogy én is értsem! :D
    Utoljára szerkesztette: Ic3 m4n, 2015.03.23. 20:30:48
  • SzirmosSzisza
    Csinálsz 4 változót:
    - sum_ai, sum_player: mennyin áll épp a játékos és a gép
    - num_dice_ai, num_dice_player: mennyi kockája van a gépnek és játékosnak

Csinálsz egy ciklust ami addig fut amíg vagy a num_dice_ai vagy a num_dice_player nagyobb, mint 0. Minden ciklusban generálsz ennyi darab random számot 0 és 7 között, hozzáadod a sum-hoz, ha 6-os akkor a megfelelő változót csökkented. Ha szerencsétlen vagy végtelen ciklusba botlasz :D
  • j0nNyKa
    kommentezzem, vagy érted?
    <?php

$kockak = 5;
    $jatekosok = array(
    'ember' => 0,
    'gep' => 0
    );

foreach ($jatekosok as $jatekos => $pont) {
    while ($kockak > 0) {
    $dobas = rand(1, 6);
    $jatekosok[$jatekos] += $dobas;

if ($dobas == 6) {
    $kockak--;
    }
    }

$kockak = 5;
    }

//var_dump($jatekosok);
    echo 'Ember: ' . $jatekosok['ember'] . '<br />Gep: ' . $jatekosok['gep'] . '<br /><br />';

if ($jatekosok['ember'] > $jatekosok['gep']) {
    echo 'Az ember nyert';
    }
    else if ($jatekosok['ember'] < $jatekosok['gep']) {
    echo 'A gep nyert';
    }
    else {
    echo 'Dontetlen';
    }

?>

Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2015.03.23. 20:33:52
  • Ic3 m4n
    Sziasztok!

Erre keresnék valami megoldást, vagy egy kis útbaigazító segítséget:

5. játék a „gép” ellen: 5-5 kocka áll rendelkezésre. Mindegyik kockával dobunk mind2
    félnek. Összegezzük a dobás eredményét játékosonként, minden körben hozzáadva az
    előző összeghez. Amelyik kockával 6-ost dobtunk, félre tesszük, többé nem dobunk
    vele. A játék addig tart, míg elfogynak a kockák mindenkinél. Az a játékos nyer, aki
    összegben (összesített érték dobásonként) nagyobbat dobott.

Van egy egyszerűbb változat:
    játék a „gép” ellen: 2-2 kockával dobunk, aki összegben nagyobbat dob, az nyer.
    Ezt még sikerült megcsinálnom, ez lenne az:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    <?php
    //3. játék a „gép” ellen: 2-2 kockával dobunk, aki összegben nagyobbat dob, az nyer.
    //Első játékos
    $elso=rand(1,6);
    $masodik=rand(1,6);
    print 'Első játékos: <br>';
    echo 'Első dobás: '.$elso.'<br>';
    echo 'Második dobás: '.$masodik.'<br>';
    $ossz=$elso+$masodik;
    echo 'Dobások összege: '.$ossz.'<br><br><br>';

//Második játékos
    $elso2=rand(1,6);
    $masodik2=rand(1,6);
    print 'Második játékos: <br>';
    echo 'Első dobás: '.$elso2.'<br>';
    echo 'Második dobás: '.$masodik2.'<br>';
    $ossz2=$elso2+$masodik2;
    echo 'Dobások összege: '.$ossz2.'<br><br><br>';

//Eredmény kiírása
    if ($ossz>$ossz2 ) {

print " Az első játékos nyert!";

}
    elseif ($ossz==$ossz2)
    {
    print "A játék döntetlen!";
    }

else {

print " A második játékos nyert!";

}
    ?>

Lehet teljesen más, és köze sincs hozzá? :) Ha így is van, minden tanácsot szívesen veszek.
    Köszi előre is! :)
  • Blum
    Sejtettem, hogy túlbonyolítom. :)
    Tökéletes, köszönöm!
  • SzirmosSzisza
    Így? Igazából parent/children volt a google kulcsszó, én általában bruteforceolom Javascripttel :D
  • Blum
    Hmmm...akkor máshogy kérdezem:

Példa

Alapvetően azt szeretném megoldani, hogy amikor a Jobbra Nyíl szövegre viszem a kurzort akkor a háromszög már kapásból átváltson 'hotpink' színűre (vagy történjen vele bármi más, pl. forogjon), ne kelljen külön rávinni az egeret. Mert külön-külön működik.

Ez a CSS nagyon nem az én világom. :D
  • SzirmosSzisza
    <span class="arrow-text">Jobbra nyíl</span><span class="arrow-unicode">...</span>

Amúgy less rá a FontAwesome-ra, egyszerű belőni és tök jó ikonok vannak benne.
  • Blum
    Üdv!

CSS-ben hogy tudom külön-külön vezérelni a 'Jobbra nyíl' és a &#9658; részeket a jobbranyil id-n belül?

Pl.

<div id="jobbranyil">Jobbra nyíl &#9658;</div>
  • j0nNyKa
    igen lehet, ez a lényegük, a browserek felfogják
    ha akarsz jó példákat látni, keress bootstrap templateket a neten
    Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2015.03.22. 16:48:23
  • Wootan
    Sziasztok!

Volna egy olyan kérdésem, hogy vannak ezek az "új" html5 tag-ek (header, footer, section, aside, stb.). Na most az érdekelne, hogy ezeket a tag-eket lehet használni egyből az oldal szerkezetének felépítéséhez (kiváltva ezzel a div-eket), vagy ezek csak ilyen jelölő tag-ek?

Tehát pl:

Utoljára szerkesztette: Wootan, 2015.03.22. 16:41:53