2210
Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
  • css
    Egy bűn miat a másik erényt kétségbevonni ... te tudod. Az én szememben előítéletnek tűnik. Neked nem?
  • css
    Jah, hogy most már csak feszülő ellentétek?! Világos... Mik vannak? :)
    Nem mellesleg az egyik német lektorom bajor volt. Nekem ő elég hiteles. Meg az a pár találkozás is a bajorokkal. Persze ízlések és pofonok.
    Van, aki mindig könyvekből tájékozódik. Van, aki a könyvek mellett személyesen is utánajár dolgoknak, vagy megtapasztal ezt-azt. Nos, én soha nem tapasztaltam azt, hogy a bajorok ne tartanák magukat németeknek, vagy hogy inkább bajornak mondanák magukat. A "bayerisch" kifejezést megmondom őszintén, soha nem hallottam még bajor szájából, legalábbis nem emlékszem rá. A "deutsch" viszont előfordult, mikor önmagukról beszéltek. ... Biztos rossz helyen jártam...

"Főleg nem a másik kiröhögése a vélt pillanatnyi tudásunk tükrében..."
    Tudod, ha valaki állít egy baromságot, majd még rá is kontráz, és az érvek dacára is kitart mellette, akkor én azon bizony röhögök. Ez van, ilyen vagyok.
  • Solt
    Pont azt próbálom kifejezni vele, hogy a kereszténység még csak véletlenül sem származik a zsidó vallásból! Az ószövetség, és Jézus tanításai közt szakadéknyi a különbség!

Kizártnak tartom, valamint logikai képtelenségnek, hogy egy bosszúálló, erőszakos, saját népét mások kipusztítására buzdító Isten olyan fiút küld a népéhez, aki a saját apja tevékenységének gyökeresen az ellenkezőjét teszi! Vagy a fiú tagadta meg az apját, vagy az apa csinált hülyét magából... sántít a sztori...

Vatikán: II. János Pál pápa október 31-én, pénteken a keresztény környezetben fellépő zsidó vallásellenesség gyökereiről tartott vatikáni szimpózium résztvevőihez beszédet intézett, melynek során Izrael eredetéről így nyilatkozott:
    „Ennek a kis népnek az eredeténél kezdettől fogva ott áll az isteni kiválasztás. Isten, a mennynek és a földnek Teremtője hívta meg és vezette ezt a népet. Létezése tehát nem pusztán természeti vagy kulturális tény, abban az értelemben, hogy az ember a kultúrán keresztül saját természetének erőforrásait hasznosítja. Természetfölötti tényről van inkább szó. Ez a nép kitart mindenek ellenére, mert a Szövetség népe, és mert az emberek hűtlensége ellenére az Úr hűséges a Szövetséghez. Ennek a fontos ténynek figyelmen kívül hagyása elköteleződést jelent a markioni eretnekség útján, amely ellen az egyház azonnal hatékonyan reagált, tudatában az Ószövetséggel fennálló élő kapcsolatának, amely nélkül az Újszövetség megfosztja saját magát jelentésétől”

Ez lenne az az antiszemita vallás? Hogy lehet valami antiszemita, aminek az ószövetség az alapja?

• Solt
    Gúnynak szánom...
  • Solt
    Eleve nem értem, hogy jutottunk ide? Köztük feszülő ellentétekről beszéltem, nem arról, hogy nem származhatnak akár egy tőről is!

Nem megyek bele olyan témába, amiben nincs ismeretem, mert, ha hibázok valahol, akkor az eddig elmondott dolgaimat hiteltelenítem! ( Attól, hogy Te nevetsz rajta, én bizony elég alátámasztott dolgoknak vélem )

Tehát, onnan indultunk, hogy kést rántanak, ha németnek nevezik őket! A székely is így tesz, ha románnak hívod, ettől még az útlevelében román szerepel! ( sajnos )

A hangsúly ott van, hogy ha akár németek is vérvonalat tekintve, hangsúlyosabbnak érzik Bajorságukat, mint németségüket, vagy germánságukat, vagy akármijüket!

Ennek azért csak van valami oka! Főleg, hogy úgy jutott hozzám ezen információ, hogy még csak eszembe sem jutott foglalkozni velük!

Hellibert Illig-t javaslom... ő bajor... hallgasd meg őt a témát illetően, gondolom a német nyelv nem okoz nehézséget! Biztos hitelesebb forrás a Bajorok származását taglaló témában mint én!

Ha a másik véleményét valaki csípőből hülyeségnek nevezi, az nálam minden csak nem a mérce megütése! Kőbevésett tudás nincs... bárkitől tanulhatunk, tehát eleve úgy fogadni a másik véleményét, hogy az hülyeség, az én szememben nem fórum képes magatartás! Főleg nem a másik kiröhögése a vélt pillanatnyi tudásunk tükrében...

• css
    Fura módon használod ezt a judeo-keresztény jelzőt.
    Általában azt szokás vele kifejezni, hogy a kereszténység a zsidó vallásból ered, és az alapja részben ugyanaz.
    Viszont ahogy te összemosod a kettőt ... kicsit gáz.

A történelem folyamán nem volt még egy olyan vallás, amely olyan erős antiszemita felfogással rendelkezett volna, mint a kereszténység. Különös hangsúllyal itt a katolikus egyházra (amely ugye igen sokáig a Német császárság államvallása is volt).
    Szóval valahol szerintem sántít az értelmezésed, és még nagyon finoman fogalmaztam...
  • Solt
    Ugye az pedig egyház, és egyéb történeti tény, hogy a német-római birodalom a katolikus, judeo - krisztián egyházhoz tartozott! Na most, ha egy birodalom vallásának az alapja az ószövetség, koronáján Dávid és Salamon található, akkor ezt a valamit mégis minek kéne hívni? Muszlimnak?

Személyes véleményem szerint, a krisztián nyugodtan elhagyható a judeo elől!

Ugye azt nem gondoltad komolyan, hogy azért helytelen a jelzőm, mert a szoba festő szakmunkás ott tevékenykedett?
  • css
    Ugye nem dőltél be a szobafestős legendának? (Most jönne vagy egy rakás szmájli, de mindegy.)
    Hitlernek egész jó festményei voltak, nem kevés művészi hajlammal.
  • css
    A forrás is egyértelművé teszi, hogy a bajorok is germánok. Ha a markomannoktól származnak, akkor főleg. A helynevek alapján még inkább.

A svábok, a szászok és a többiek közül is sokan is szeretik magukat külön említeni a többi némettől. De ettől még német marad mind.

Mikor említettem a svábok és bajorok kinézetét, az nem volt véletlen. Te azt mondtad, hogy a bajorok nem németek. Holott genetikailag közelebb vannak a germánokhoz, mint a svábok. Ergo genetikailag legalább annyira németek, mint amazok.

A te egyéni véleményedre vagyok (lettem volna) kíváncsi. Ezt írtad:
    "A Bajorok most is kést rántanak, ha németezik őket... ami érthető is..."
    meg ezt is:
    "Maradjunk annyiban, hogy a Bajorok nem rajonganak a Germánokért... ráadásul még okuk is van rá... "
    Miközben meg kiderül, hogy a bajorok is germánok. Sőt, "germánabbak", mint a svábok. És arra sem tudsz válaszolni, hogy ha a bajorok (szerinted érthető módon) nem tartják magukat németnek, akor kik a németek.
    Akkor hogy is van ez? Mert most meg kiderül, hogy mégsem értesz hozzá. Akkor mire fel voltak az ilyen hangzatos kijelentések?

- Tehát kik a németek szerinted? A bajorokat kizártuk, mert ugye szerinted ők nem azok. (A németek germánok, ergo ha a bajor nem germán, akkor német sem lehet.)
    - A svábok genetikailag messzebb állnak a germántól, mint a bajorok. Tehát ha a bajor nem germán (és nem német), akor a sváb sem.
    - Olvtársunk pedzegette a porosz eredetet. Mert ugyebár a poroszok eredetileg nem germánok voltak. Tehát ők is kizárva.

Mondd, kire gondoltál, mikor azt írtad, hogy a "bajorok nem rajonganak a germánokért"? Kik azok a germánok a te értelmezésedben?
    Erre csak tudsz válaszolni.

(Mellesleg több hsz-em is volt, ami megüti a mércét, csak a hülyeségekre nevetéssel válaszolok. Ez van.)
  • Solt
    Minek neveznéd azt a birodalmat, amelynek koronáján Dávid és Salamon király zománcképe van?

Mellesleg, vajon miért ott működött az a szerencsétlen szoba festő?
  • Solt
    "A bajor (régi germán forrásokban bajuwaren) nép eredete ismeretlen, azonban 550-ből származó írásos források beszámolói szerint abban az időszakban a "svábok országának" (Sueben) keleti szomszédai a bajorok (baiwaren) voltak. Nevük eredete feltehetőleg a baiahemi emberek ("Leute aus Baiahem" = Bohémia) elnevezésre vezethető vissza. Herwig Wolfram vélekedése szerint, - mely elmélet a mai napig a legelfogadottabb, - a bajorok valójában a markomann nép egyik törzse lehettek, akik a mai Bajorország területére érkezve keveredtek az ott élő más germán népcsoportokkal.[1].

A titokzatos nép vándorlása során azonban hátrahagyta földrajzi lábnyomát, mely jól követhető a tipikusan bajornak tartott -ing, -ham, -kam, -stetten, -hausen, valamint -hofen végződésű helységneveken[1].

A bajor területek felett kb. 550 és 788 között az Agilolfing család uralkodott. Miután Theodorik Keleti Gót Királysága nem garantálta tovább a bajorok háborítatlanságát, a család nyugat felé nézett új szövetségesért, akit a Merovingok Frank Birodalmában találtak meg. [1]"

Ez wikipédia, hogy mi belőle az igaz, és mi nem, az passz. A magyar vonatkozású írások jó része sántít, nem tudom ez Bajor vonalon, hogy néz ki. A Bajorok eredetével soha az életben nem foglalkoztam, tehát erről konkrét véleményt tőlem ne várj! A II. bizánci birodalom tervét taglaló előadás alkalmával találkoztam pár alkalommal azzal az észrevétellel, hogy meglehetősen morcosak a német-római birodalomra, valamint önmagukat szeretik külön definiálni...

Érdemes Helibert Illig, "Zeitensprünge" című folyóiratát olvasgatni... rengeteg érdekes tényt, vélekedést, elméletet publikál...

Mellesleg ez az első hozzászólásod, ami az én normáim szerint megüti az építő jellegű, egymás véleményére kíváncsi, egymást tiszteletben tartó beszélgetés minimum elvárásait! Köszönöm!
  • css
    Én nem emlékszem, hogy skizofrén lennék, és a másik énem sem.

Nálam nincs jó és rossz, így ez a felvetésed értelmét veszti. (Amúgy tetszik megint a kirekesztés meg a "fekete-fehér" elv. :) )

Nem, az europid jobban bejön. ;)
  • Montanosz
    judeo-krisztián német-római birodalom
    na most én is felvihogtam.
    mennyire judeo ha kitermelte a führert?

lassan úgy beszélsz mint én.
    shalom testvír)))
  • Montanosz
    lehet valójában skizofrén vagyok/vagy.
    én vagyok a jó oldal, te a sötét.
    és beregeltünk két nicknév alatt.

remélem te is az ázsiai lányokért rajongsz legalább)))
  • css
    Azért ha már a német dolog jön elő ... másik olvtárssal már kiegyeztünk úgy ahogy.
    Ezért tőled külön megkérdezem: nálad kik a németek? Konkretizálnád, mielőtt megint félresiklunk? Az gondolom nálad egyértelmű (az eddigiek alapján), hogy a bajorok nem.
    Akkor kik?
  • Solt
    Mert egy konok Táltos vagyok, aki nem restelli megemlíteni egy svábnak, hogy a Bajorok nem rajonganak a németekért... biztos azért hangsúlyozzák bajorságukat, mert repesve olvadtak bele a német birodalomba...

Ennek fényében azt hiszem át kell gondolnom a katalán-spanyol viszonyt! De ebbe már ne menjünk bele... a judeo-krisztián német-római birodalom pont elég off a kereszténység topikban...
  • css
    Amúgy miért képzelsz bele olyan dolgokat az írásomba, amit nem írtam?
  • css
    Ejjnye! Már stílust is lopsz? Nem szép dolog. Én lenni irónikus! :)
  • css
    Te nem. De ketten együtt ezt hoztátok össze. Azért is kérdeztem rá.
    (Talán nem ártott volna lehurrogni engem, mikor olvtársunknak válaszoltam, és te erre jöttél, hogy azt te írtad... Mindegy.)
  • Solt
    Tehát aki nem használ smilet az ideges és üvöltözik a számítógép mellől!? Gyűjteni fogom... minden szavad arany!
  • css
    De rá vagy kattanva ezekre a szmájlikra. Fáj, hogy másnak jókedve van, miközben te a hajadat téped meg üvöltözöl a számítógép mellől? :))
  • css
    Aha, alakul már. :)
  • css
    Akkor én nem te vagyok! És te sem vagy én. Ez már jó jel. ;)
    Ritka egyezés. Nekem különös. :S
  • Montanosz
    nem mondtam ilyet)))
    pusztán hogy féltékenyen őrízték a függetlenségüket az erősödő poroszok ellen.
  • Solt
    Csökken a smilek száma! Csak nem fogy a vigyori lendület? Vigyázz, nem vagy elég hiteles, ha smilek száma 10 alá csökken!

Fejtsd nekem, szerencsétlen földi halandónak, hogy a viharba jön az ellentét vitához, hogy melyiknek milyen a szem és hajszíne... kíváncsi vagyok...
  • Solt
    Megbocsáss nekem, de tán én készítettem a honlapot? Felhívnám rá a figyelmed, hogy a genetikai cikk miatt linkeltem! Esetleg a kis zászlók nézegetés után elolvasod?

Azt is megemlíteném, hogy a finnugor elmélet tagadása nem azt jelenti, hogy nem lehetett valaha kapcsolatunk finnugor népekkel! Maga az elmélet picit tovább megy az üdvözítő személyes kontaktus taglalásán...
  • Montanosz
    apai ág 1700-as évek sátoraljaújhely-gyoma-mezőhegyes és onnan szeged mellé települtek.
    anyai ág meg késfa alól települt be az 1830-as években.
  • css
    Na még egyszer!
    Ha többször elolvasod, akor lehet, hogy sikerül végre megértened. ... Mert most sem jött össze. :))
  • css
    Persze persze. :))
  • css
    Tehát azt mondod, hogy a bajorok nem germánok, de a poroszok (miután germanizálták őket) azok?
    Légyszi folytasd. :)
  • Solt
    Tisztán látszik, hogy én nem értek valami! A bajor-német ellentét témára, tökéletes reflexálás a haj és szem színre való hivatkozás! Óriási... intim méretekről is van adat? Legalább annyira ideillene!
  • css
    Akkor ugyan magyarázd már meg nekem, hogy mit keres ott az a sok zászló? Mit szimbolizál? :)
  • Montanosz
    persze
    germanizálták őket a lovagrend ideje alatt, aztán meg világi fejedelemecske lett az utolsó nagymester alatt mert ő is megtért és felvette a lutheri reformációt
  • Solt
    Rajtad idegeskedni? Ugye viccelsz... enyhe alhasi fájdalmai vannak... a röhögéstől... jó kis műsort csinálsz, legalább lesz min röhögni hétvégén a haverokkal... mentek ám mindent... jó kis program, higgy nekem... ;)
  • css
    Na, akkor ennek rugaszkodj neki még egyszer, mert "picit" nem értetted. :)
  • css
    Üdv testvér! :)
    Nem jártam még a magyarok mentalitása topikban, és nem is szándékozom. Bőven elég ez is. Nem akarok fórumfüggő lenni. Itt sem akarok sokáig maradni, mert túl sok időt vesz el.
    Apai ágon némileg dunavidéki betelepült sváb vagyok, anyai ágon meg a jóégtudja honnan származó székely.
  • Solt
    A fenti 3 zászlót lesd meg... vagy a következő az lesz, hogy a Tatárok a rokonaink, mert ott a zászló?
  • css
    Gyógyszer megvan még? :)
  • css
    Ő is írta (és nem idézte!).
    A poroszok ellen a fél német terület harcolt évszázadokon keresztül. Kiválni meg nem csak ők akartak.
    De itt arról volt szó, hogy a germánokat utálják.
    A poroszok a germánok???
  • Montanosz
    kezdesz felcseszni?
    elloptad a származásom?
    ezt is én írtam, olvass vissza itt vagy a magyarok mentalitása topikban.
    ez most tuti hogy nem komoly.
    apai ágon sváb,anyai ágon székely vagyok.