2210
Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
  • css
    Persze-persze. Oly' hihető, amit írsz. Szinte már szentírás! :D
    Összejön egy baráti társaság úgy 5-6 taggal, és más dolguk sincs, mint körbeülni egy számítógépet, és párszáz hsz-t visszaolvasni. Aha. Gondolom ez felétek a normális. :D

... Orvos, meg minden.
    És gondolom Napóleon meg Árpád vezér is köztetek van. :)
    Te meg a táltosa vagy, mi? :DDDD
    Az ápolók vittek a diliházba egy számítógépet, adtak hozzá netet, és most a te irányításoddal körbeülitek, és ide írkálgattok. Jó kis móka lehet. :DD
    Gondolom azért lettél te a táltos, mert te értesz ahhoz a fura misztikus szerkezethez, aminek ha a kis egérszerű micsodáját tologatod, meg a gombokat megfelelő sorrendben ütögeted, akkor történik valami azon a "távolbalátó ablakon". :DD

Szánalmas vagy. De neked jól áll!
  • css
    "tegnap épp három honlapot bütyköltem lóvéért))"
    Nemtán te is ilyenből szerzed a pénzedet? ... Most komolyan kérdem, hogy direkt másolgatsz engem, vagy összekevered a saját éntudatodat velem?
    Gyanús vagy erősen.

"ha megfigyelted jóformán ez az egyetlen topik ahova írok, ehelyt"
    Nem figyeltem meg, mert csak ide jövök fel. Az, amit itt tapasztalok is bőven elég, hogy ne akarjak máshova is felnézni.
  • css
    Na! mára befejeztem a munkát. Elég volt. :)

"de a hozzászólásaidból arra következtetek, hogy nem csak ide és nem csak ezen a néven írogatsz"
    Az, hogy te mit következtetsz ki, engem a legteljesebb mértékig hidegen hagy. Mondtam már, hogy egy senki véleménye semmit nem ér. ;))

"ha nem lett volna egyértelmű az előző hsz-emmel rád céloztam"
    Mond az a szó neked valamit, hogy irónia? Gondolom nem. :)

"Teganap ügyesen lebuktattad magad, hogy üvöltözöl fórumozás közben"
    Legalábbis te ezt hiszed.
    Én meg már mondtam többször itt, hogy te hiheted, hogy én milyen vagyok vagy mit csinálok, én meg tudom.
    Persze ilyen elmével, mint a tied, ezt nehéz lehet felfogni. De azért szurkolok neked. Még összegyűjtesz 5-6 IQ-t, és máris eléred egy fakerítés színvonalát. Hajrá! :))
  • Solt
    Óóó...kis provokátorom, pont most nevetgélek kedvenc baráti társaságommal a szövegértelmezési gyakorlatodon! Megkértek, hogy a nevükben is köszönjem meg ezt neked! Tehát köszönjük! :D Mellesleg a társaság két orvosa gyógyszeres kezelést is javasolt... a többiekét inkább nem tolmácsolom így nagy pénteken! :D

Egyébként, ha már félre magyarázod direkt amiket írok, legalább csinálj úgy, mintha el is olvasnád amit írok! Az egy dolog, hogy idézőjelről nem veszel tudomást, de legalább szavak jelentésének utánanézhetnél... ;)

Ahogy ott vázoltam kis zsenikém, "bebukni" kifejezetten megnyugtató érzés ilyen körülmények közt... tudod, itt jön egy nagy sóhaj, és egy legyintés széles mosollyal kísérve! :D
  • Montanosz
    látod?
    nem olvasod a hozzászólásokat, csak valakit kigondolsz és bántani akarod, szavaid súlyával.
    pár napja @css-nek estél, ma én vagyok soron.
    szóval nincs igazad, mivel leírtam mire mentünk a kereszténységgel, illetve azt is írtam hogy mire kellene hogy menjen.
    egyrészt írtam: semmire. ez velős és rövid.
    másrészt kifejtettem krisztusista szempontból.
    mentségedre legyen mondva ez már jó egy hete történt, nyilván nem várom el hogy ennyi hozzászólást elolvass.
    de akkor megfontoltabban írj, és ne vádaskodj, vagy személyeskedj.
    amúgy röviden összefoglalva: jézus nem a műtárgyak és ókori emlékek gyűjtésére hívott fel, vagy keresztes hadjáratokra, hanem az Ő megváltásának tényyére és hogy hívei ezt elmondják másoknak.
    minden más sallang, mégha hasznos valami is: szegények segítsége. mivel ezt egyénileg is megoldhatod, vagy alapítványok, civil szervezetek segítségével.

• uwu
    Már korábban leírtam a véleményem a témáról. Mielőtt szétspammeltétek a topikot.
    Te viszont nem írtad le mire mentünk a kereszténységgel.
    Igazából _neked_ nincs mondandód.
  • Montanosz
    szóval ne érjen vád hogy a biibliát erőltetem, íme egy idézet Pilatus feleségétől Jézussal való találkozásáról,amit a barátnőjének írt. gondolom mondhatjuk hogy erősen érintett, és mint római asszony, nem áll hogy elfogult lenne a héberek javára.))

"..De nyomban utánunk jőve egy másik férfi ki teljes érett korúnak nézett ki, de fiatal úgy harminc év körüli.
    De mikor felemelkedtem, hogy jobban megfigyeljem amaz alázatos és bájos arcát, én nem tudtam hosszasan rátekinteni, szóval hirtelen elkellett vonjam tekintetemet róla arcának fényessége miatt, melyet úgy láttam fényleni, mint akárcsak a nap fényességét. Haja gyönyörűen leereszkedik vállára a Názáretiek szokása szerint.
    Ki nem tudom fejezni neked érzésemet melyet éreztem mikor reá tekintettem. Arca minden vonása tiszteletet és teljes hatalmat sugárzott, mely tekintet tiszteletre kényszeríttette a reá tekintőket....Előtte álla Jézus kezeivel megkötözve és megkínozva, arca véres volt, de lélekjelenléte nyugodt. Az ő arcán nem lehetett semmi féle büszkeséget vagy félelmet látni. Ö teljesen nyugodt volt, mint egy bárány, mint egy ártatlan. Az ő csöndes szelídsége engem bámulattal töltött el, félelemmel és rettegéssel, mivel füleimmel hallám és láttám az éjjeli álmot.....Csak egyedül az áldozat arcán lehetett látni teljes nyugodságot, sem kínzás sem gúnyolódás melyet űztek belőle, sem a haláltól való félelem nem nyugtalanította. Azok a szemek melyek életet adtak a Jairus leányának, leírhatatlan békességgel és szeretettel tekintettek az ötet kínzókra...."

• Montanosz
    igen, tiberius még istennek is megakarta tenni,csak a szenátus ellenében megbukott.
    amúgy ez a tény is mutatja milyen nagy befolyással volt a birodalom életére!
    persze soltnak ezt mondhatnám, azzal érvelne hogy ez csak pletyka))))
  • Montanosz
    igen!!!!!
    tegnap épp három honlapot bütyköltem lóvéért))
    de ide is volt időm.
    ha megfigyelted jóformán ez az egyetlen topik ahova írok, ehelyt..
  • Montanosz
    tévedsz!
    ha elolvastad volna pusztán amit íratm cáfolat, és olyan mondandó íratott, ami önmagát igazolja.
    ilyet még egyet nem tudsz felsorolni az emberiség jelenlegi története folyamán.
    nekem semmilyen véleményem nem alakult ki rólad. sem negatív, sem pozítiv. szerintem az hogy semmihez nincs érdemes mondandód, sokkal rosszabb mintha én felvállalom bármihez is a ragaszkodásom.
    telán nihilista vagy
    az nem ezény ha nincss mondandód!
  • bakvarnyu
    vízvezeték,csatornázást,utakat,gyógyászat stb
  • uwu
    Én csak akkor írogatok, mikor kevés a meló.
    Elég sokat lógok itt mióta válság van, baromi unalmas ha nincs mit csinálni.

Egyébként ne haragudj, de a hozzászólásaidból arra következtetek, hogy nem csak ide és nem csak ezen a néven írogatsz.
    Egyébként ha nem lett volna egyértelmű az előző hsz-emmel rád céloztam. Teganap ügyesen lebuktattad magad, hogy üvöltözöl fórumozás közben, és a szmájlikat kínodban írogatod.
    Miért csinálod, ha szenvedsz közben?
  • css
    "Az a legdurvább, hogy még olyan ember is van aki szmájlikkal érvel, és üvöltözik a gép előtt, aztán meg másokat cikiz, hogy túl sokat írogat ide."
    Te jó ég! Ezt nem is gondoltam volna. :O
    De azért megnyugtat, hogy mi nem tartozunk ezek közé. Én pl. csak naponta1 1-2X jövök ide, akor is csak ebbe a topikba. És azt is csak pár napja teszem, és nem akarom sokáig csinálni. Hát te? :)

De azért köszi, hogy szóltál. Majd vigyázok az ilyen fórumfüggőkkel. :)
  • css
    "Nem dereng ilyen emlék az Úsz-ből, és, ha van is benne, nyilván utólag szerkesztették bele."
    érdekes. Tehát ugyan fogalmad sincs az Újszövetségről (mert biza - ahogy montanosz is írja - benne van), de ha mégis benne lenne, akor biztos hamisítvány. Hiszen nem egyezik a hiteddel. Aha. :)))
    (Ide csak fanatikusok járnak? Mert akkor nem írok, csak olvasok. :) )
  • css
    Olvass vissza. Nekem nemsokára dolgom lesz, és nem érek rá. De meg te úgyis itt lógsz egész nap a fórumon, bőven kitelik idődből, hogy visszaolvass. :)
  • css
    "én olvastam de még véletlenül sincs benne hogy cimbik lettek volna a rómaiakkal.
    természetesen az említett oko miatt nem is lázított ellenük."

Idézek belőle pár dolgot:
    "az elmúlt három esztendőben bőséges szólásszabadságot engedtem meg Neked, de nem bánom"
    "Nem fogom a véred ontatni – szóltam mély felindulással – bölcsességed sokkal becsesebbé tesz szememben, mint a dölyfös és zavargó farizeusok, akik visszaélnek a Rómától kapott szabadsággal."
    "Megfoglak védeni tőlük. A Praetoriumom lesz éjjel és nappal a szent menedéked."
    "A sok hiábavaló kísérlet után, hogy életét megmentsem a könyörtelen üldözőinek dühétől, arra az egyetlen lépésre szántam rá magam amelyről azt hittem, hogy megmentheti életét..."

Stb. stb.
    Pilátus meg akarta védeni Jézust, mert tisztelte és becsülte. Legalábbis a leveléből ez derül ki. Csak sajna a római hatalom nem állott arrafelé oly stabil lábakon. És a felhergelt tömeg nyomására kénytelen volt engedni, hogy ne törjön ki egy lázadás (amelyet képtelen lett volna katonailag elfolytani).
  • css
    :DDDDDDDDDDD
    No comment.
  • css
    Ugye milyen kellemetlen érzés bebukni valamit? :))
    De ha kimész a friss levegőre, és sétálsz egy nagyot, hidd el jót tesz. Lenyugszol tőle ... talán. ;))
  • css
    "Ferdíted jobbra balra a mondandómat a te szád íze szerint"
    Pontosabban csak nem érted azt, ami le van írva. vagy ha később megérted, akor kifogásokat keresel, hogy ne kelljen elfogadnod, hogy önmagaddal kerültél ellentmondásba. De amúgy jól áll neked. :)

"Aki egy picit jártas is abban amiket mondtam, idéztem, az láthatja azokat az ellentmondásokat amiket megemlítettem!"
    persze gondolom a te meglátásod szerint csak az lehet jártas ebben, aki elHISZI, amit írsz. ... Ez megnevettet. :))

"Egyszerűen alapvető dolgokat nem tudsz, amiket a manicheizmusról írsz, azt egy normális vallástörténész hangosan kiröhögné!"
    érdekes, hogy amit írsz, csak te állítod. Még Montanosz szerint is hamis, amit írtál a manicheizmusról.
    Persze te hiheted, hogy igazad van. ... Az is jól áll. :)

"Sokat tudsz, ez látszik, csak ez mind-mind a jól ismeret politikailag korrekt vélemény!"
    A politika hogy jön neked elő egy vallási vitában? :))
    Én valahogy nem szoktam politizálni, mikor a vallástörténetről vitázok. De ezekszerint te igen.
    És ahogy elnézem, a politikai beállítottságod elég szépen rányomja bélyegét egyéb dolgaidra.
    Kár, hogy ebben nem tudok veled versenyre kelni. ... Nekem sajnos nincs politikai irányultságom. ;)

"Bebukás? Mit buktam be? Kiderült, hogy az ószövetség a szeretet sugározza? :D"
    Látom, továbbra sem érted. ... Vagy csak szándékosan nem akarod, mert fájna beismerni.
    És ezért terelsz ... meg kell mondjam, nagyon szépen. :))
    (Ki beszélt arról, hogy az Ószövetség a szeretetet sugározza? Ennyire hülye vagy, vagy csak tetteted? :) )

"Bizonyságot nyerni arról, hogy milyen pökhendi alakok kerülnek ki "politikai" fél műveltséggel az oktatási rendszerünkből?"
    Már megint a politika. Nincs itt valami politikai topik, ahol előadhatnád az ilyen jellegű idiotizmusodat? :D
  • uwu
    Ezt pont te mondod?
    Fórumfüggőségről nem hallottál még?
    Képzeld itt is van egy csomó ilyen.
    Az a legdurvább, hogy még olyan ember is van aki szmájlikkal érvel, és üvöltözik a gép előtt, aztán meg másokat cikiz, hogy túl sokat írogat ide.
  • css
    "zsidó király kívánt lenni"
    nem akart zsidó király lenni.

"maga a politikai fellépés, amit tett"
    Kifejtenéd ezeket a politikai lépéseket? Mert én még nemigen hallottam ezekről. Sőt, alá is támaszthatnád valamivel.

Egyébként újra megkérdezem: olvastad Pilátus levelét?
  • uwu
    Biztos nem hívták még fel a figyelmedet arra, hogy amit csinálsz az sem vita, sem saját vélemény, így aztán nincs is ilyesminek helye egy fórumon.
    Rengeteg hozzászólásod elolvastam, nem nagyon van értelmük, de főleg a célja az ami kétséges.
    Többféleképpen értelmezhető, bizonytalan eredetű szövegeket idézgetsz. Vita helyett ezekre hivatkozol mint az igazság legfőbb forrására.
    Az hogy te ezeket feltétlenül elhiszed nem ok arra, hogy más embereknek bizonyítékként szolgáljon.

Meg kell mondjam, egy erősen negatív kép alakult ki bennem rólad, ezt sajnos csak magadnak köszönheted. Nekem úgy tűnik valamiféle bizonyítási mániád van, hogy mindenki lássa mennyit olvasgattad ezeket a szövegeket. De felhívom a figyelmed arra, hogy ez nem egy megkérdőjelezhetetlen erény. Sok minden mást is lehetne olvasgatni, és idézgetni, ha több dologra is hivatkoznál, esetleg mindenki által belátható tényekre, sokkal hitelesebbek lennének az állításaid.
    Na de ehhez mondanivaló is kéne. Az, hogy céltalanul kötekedsz, és érvként felhozol pár nevet két számmal megtámogatva, azzal semmit nem érsz el, csak mindenkiben egy hasonló negatív képet alakítasz ki magadról, mint ami az én esetemben sikerült.
  • css
    "maniechus tanítást kevered a nesztoriánus kereszténységgel"
    Elképzelhető, hogy keveri a kettőt.

"az volt elterjedve kis-ázsiától kínáig."
    Olyan túl elterjedt azért az sem volt.

"maniechus tanítás jobbára ujguroknál volt népszerű."
    ???
  • css
    Teljesen egyetértek. Sőt, ki is egészíteném ezt:
    "kábé annyira keresztény mint a mormon vagy a jehovatanúi"
    Még annyira sem. Jehova tanúi még azért voltaképpen keresztények. Meg a mormonok is.
    Viszont a manicheizmus nem csak a kereszténység tanaiból táplálkozott, hanem még másik két valláséból. És nem is a keresztény tanok voltak a legmeghatározóbbak benne.
  • css
    Mielőtt írnék ide megkérdezném, hogy ti itt laktok a fórumon? :)
    Montanosz tegnap 07:02-től ma hajnal 00:51-ig szinte minden órában írt ide. Volt, hogy többet is.
    Nem semmi. :)
    És ez csak egy topik! Ugyan nem néztem be máshova, mert nem érdekel, de ahogy írtátok, máshol is vitáztok.
    Nincs normális életetek? A virtuális világ nem a valóság ám! :)
    Javaslom, menjetek ki a szabadba, szívjatok friss levegőt, sétáljatok egyet, akármi. A lelki problémáitokon is sokat javíthat ám, ha nem napi 18 órát töltötök ezen a fórumon. :)
  • Montanosz
    te egy földi királyról szólsz, de pont ez állt tőle a legtávolabb.
    nem, útólag szerkesztették bele, pont azért viselkedet és cselekedet így hogy az 1500 évvel ezelőtti próféciák beteljesüljenek.

sok prófécia teljesedett be az első században, és több ezek közül Jézusra vonatkozott. Jézus születésének helyét, buzgalmát Isten házáért, prédikáló tevékenységét, elárulását 30 ezüst pénzért, halálának módját és azt, hogy sorsot vetnek köpenyére - mindezeket a részleteket megjövendölték a Héber Iratokban. Beteljesedésük kétségkívül bizonyítja, hogy Jézus volt a Messiás, és újra bizonyítja azt is, hogy a próféciák ihletettek voltak (Mikeás 5:2; Lukács 2:1-7; Zakariás 11:12; 12:10; Máté 26:15; 27:35; Zsoltárok 22:19; 34:21; János 19:33-37).

• panther112
    Nem dereng ilyen emlék az Úsz-ből, és, ha van is benne, nyilván utólag szerkesztették bele.

Amúgy végül is mindegy, hogy a függetlenedést akaró, királyra vágyó parasztokat tévesztette meg, saját tanítványait. Ez esetben ő volt az első buddhista, csak valamiért mégis fontos volt számára, hogy hatalomra tegyen szert, szóval ez igen valószínűtlen.
    A másik eset, hogy a rómaiaknak hazudott.

(egyébként csak János evangéliumában nem nyilvánította magát királynak, szóval egyértelmű a törekvése: zsidó forradalmár, aki meg akarja reformálni a zsidó hitet, ezért a támogatottsága közelít a nullához, majd miután bázist szerzett mielőbb függetlenedni a rómaiaktól.)
  • Montanosz
    egyáltalán végig olvastad?
    nem zsidó nem volt, hanem zsidóknak nem hívták ezt a népcsoportot ahonnan származott.
    amit már én is írtam, találóbb lenne hébereknek hívni őket.
  • Montanosz
    dehogynem))
    többször is beszélt a tanítványoknak róla, sőt arról is hogy harmadnap feltámad..csak persze ők nem értették)))
  • Montanosz
    mi is volt a kérdésed?
    vagy mi az amit nem értettem belőle?
  • Solt
    Ja igen, tudom-tudom... antiszemita írta... a mocsok... elhatárolódom!

Így kell, jól csinálom? :D

• Montanosz
    én olvastam de még véletlenül sincs benne hogy cimbik lettek volna a rómaiakkal.
    természetesen az említett oko miatt nem is lázított ellenük.
  • Solt
    Ez csak egy példa arra, hogy nem fátyolos magyarkodás Jézus zsidó voltának kétségbe vonása...

Jó éjt!
  • panther112
    Nem készült ő semmiféle kereszthalálra, valószínűleg ő lepődött meg legjobban, amikor kimondták rá az ítéletet, mert nagyon elszámolta magát. Nem hitte, hogy egy zsidóságon belüli, alapjában (és nyilvánosan) csak a zsidó vallást érintő mozgalom vezetőjeként a rómaiak el fogják ítélni, pláne nem, hogy halálra. Egy alapjában jól taktikázó, ravasz ember volt, aki 2000 évvel ezelőtt nagyon félrebecsülte a zsidó papság befolyását.
  • Montanosz
    igen egy részt igazad van!
    júdás is akkor fordult el tőle végképp amikor tanítványai lökdösték hogy legyen király, ő nem de tanítványai igen: királynak akarták aki szabadságharcot kezd a barbár római uralom ellen.
  • Solt
    No, már becsúszik egy-két mellé ütés, úgyhogy elmentem aludni...
  • Solt
    Te meg a másik fele vagy! :D Elmenet ezt egész agymenést ami itt megy, később biztos jól fog jönni!

Neked konkrétan legalább 4-5 órányi anyagot linkeltem a manicheizmusról, erre jössz megint azzal, hogy nem keresztény!

Én már nem tudok erre mit mondani, neked sem!

Ezekre az esetekre van az aláírásom! A cél szent volt, de mint kiderült, elérhetetlen... megpróbáltam, elbuktam, de igazából azt hiszem nem az én bukásom! :D

Zsákutca!
  • Montanosz
    nem kívánt zsidó király lenni!
    minden "ráfogható", hogy egynek jelentette ki magáát istennel, hogy próféta, hogy megváltó))
    ezeket mind elmondta saját maga is: azt kivéve hogy ő a zsidók királya!!!!!
    ugyanis pont azt ajarta elkerülni hogy egyszerű földi király legyen, hisz a satan is ezzel kisértette!
    de akkor semmis lett volna a megváltói terve: hogy elfogadja a halált helyettünk!
    közülünk ki merné ezt vállalni? szerintem senki!
    tehát ez fontos: nem akart akkor még a zsidók királya lenni.

független sem kart lenni: emlékezz nem utasította el a szolgaságot, sem a rabszolgaságot mert nem azért jött hogy földi bíróként hozzon ítéletet vagy törvényt: egy szerepre készült fel: a kereszthalálra!
  • panther112
    Igen, de ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Van egy annyira gyenge mozgalmunk, ami még a saját népe között is népszerűtlen, mert új ideálokat akar rátukmálni a zsidókra. Totális öngyilkosság lett volna ilyen "támogatottság" mellett egyetlen rossz szót is ejteni a tényleges hatalom ellen. Jézus világosan behódol a rómaik előtt, mert nincs is más választása, de pont ezért homályban maradnak valódi tervei, ami valószínűleg, már nem ilyen római barát képet festene. Már csak azért is, mert Jézus kizárólag zsidókat fogadott be, ráadásul magát, mint leendő királyt jelölte meg. Nagyon valószínű, hogy jól bezárt ajtók mögött, komoly zsidó támogatásról ábrándozva Róma ellenes terveket szövögettek.
  • Solt
    Ugyan, ez is gyenge próbálkozás! :D

Megvolt az esélye a normális vitának, de ezt elnevetgélted, hülyének néztél, stb. Egyszerűen nincs értelme...

Ferdíted jobbra balra a mondandómat a te szád íze szerint, majd ez alapján vádolsz és nézel le te engem! Eleinte még belementem ebbe, de egyszerűen nincs értelme... a provokálás a te asztalod, nekem ez nem tisztem!

Aki egy picit jártas is abban amiket mondtam, idéztem, az láthatja azokat az ellentmondásokat amiket megemlítettem! Akit érdekel utána néz, és kialakíthatja a saját véleményét!

Egyszerűen alapvető dolgokat nem tudsz, amiket a manicheizmusról írsz, azt egy normális vallástörténész hangosan kiröhögné!

Mint írtam, féllábú óriás a tudásod! Sokat tudsz, ez látszik, csak ez mind-mind a jól ismeret politikailag korrekt vélemény! Hogy ez aztán tudás-e igazából, vagy propaganda, azt már nem én tisztem eldönteni!

Bebukás? Mit buktam be? Kiderült, hogy az ószövetség a szeretet sugározza? :D

Kellemetlen érzés? Mi? Bizonyságot nyerni arról, hogy milyen pökhendi alakok kerülnek ki "politikai" fél műveltséggel az oktatási rendszerünkből? Ez kifejezetten jó érzés, ugyanis régóta állítottam ezt! :D

Ezért még hálás is vagyok neked! :D