2210
Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
css #1290 "nem a locsolkodásra értettem hogy német hozadék, hanem az ünnepre."
nem csak német. Sok népnél megvolt. De germán is, valóban. -
#1289 ja még annyit: a lélek a vérben van, ezért tiltja Isten a vérevést: ha sok véreshurkát eszel "disznó" jellemed lesz))))
a szellemet meg a köldök tájon belül érzed hogy van
a lélek az emberi jellemet alkotja: féltékenység, düh,satöbbi..azaz lelki ember. a szellemi rész felel az Istenhez köthető dolgokért: vonzódás az Ige iránt, szeretett, tiszta szívből való öröm, jóság, önfeláldozás,satöbbi..azaz szellemi ember. -
#1288 úgyis annyira szerettél volna büntipontot))
látom van, most már igazi hálójáró vagy))
elvesztetted a szüzességed)))))))))))))))))
-
css #1287 "Kinek mit jelent a Húsvét?"
Anno termékenységünnep, tavaszünnep. Mármint nem nekem, hanem csak úgy.
Szemlyesen nekem semmit. Tettünk egy kört a Nap körül. :) -
#1286 hű azt nehéz egy mondatban))) csak körülírni tudom,elmondani teljes valóságában emberi szavakkal nem lehet.
először is a biblia a lélek és szellem kifejezést két külön szóval jelöli, mivel két különböző dolog.
károlyi idejében a amgyarban nem volt erre két különböző szó, próbálkozás igen: a huszita magyarok bibliája szellenet szóval adta vissza. károlyi lélek szóval adja vissza mindkettőt.
de szövegkörnyezetből rá lehet jönni mikor, mely szórol van szó.
Tehát Isten szellem. így az Atya és a Fiú is az, Jézusként a Fiú emberi testet öltött. mivel Isten szellem, viszont a Szellem is Isten( jános 4,24). És mivel ugyan arról van szó mindhárom esetben, ezek Eggyek
Tehát mindhárom esetben ugyan arról az Istenről beszélünk (elohim mint többes szám), de müködési és cselekvési eltérőségük esetén, e miatt beszélhetünk háromról.
Jézus ezt megosztotta minden hívővel pünkösdkor, így egy önálló személyiséggel rendelkező természetfeletti erő költözik bele az emberfiába Szent Szellem keresztségkor.
saját személyiségi jegyei vannak: pártfogol,bölcs, engedelmessé tesz, erős, értelmes, valós, kijelentést ad, könyörög, prófétál,satöbbi.
tehát egy saját tudattal és cselekvőképességgel rendelkező érzésekkel teli szeretetteljes lényt képzelj el. -
#1285 Valaki elmagyarázná nekem, hogy mi az a szentlélek? -
#1284 nem, azt mondtam: hogy a vallási ünnepek egyrészéhez - példaként említettem a germán pogány valláshoz kötődő szokásokat - kapcsolódnak illetve átfestik "keresztény" színezetűre - itt példaként a mithrasz hithez kötődő szokást hoztam fel mint a nap újjászületésének ünnepét -.
a mindenféle kultuszok és pogány elemek.
a pészah zsidó ünnep (bárány)- kapcsolódik szervesen a mi "bárányunkhoz", Jézushoz.
így jön össze a kettő. -
Solt #1283 Na várj, kezdem elveszteni a fonalat! Azt mondod, hogy húsvét ünnepe német hozadék?
A húsvét eredetileg pészah?
Megint logikai aggályaim vannak... hogy lehet a zsidók Egyiptomból való kivonulásának ünnepére rácsúsztatni Jézus feltámadásának ünnepét? Hogy jönne össze a kettő? Hogy lesz a feltámadás alapja a kivonulás? Hogy lehet egy mezei kivonulásra rácsúsztatni a "keresztények" legnagyobb ünnepét?
Mellesleg ószövetségei emlékeim alapján ez a kivonulás inkább az Egyiptomiaknak lehetett volna ünnepnap...
Túl sokat olvasod a wikipédiát... ( szerintem ) -
#1282 amúgy jó helyen jársz, egy rakat vallási és kultikus szokás beivódott a magyar szokásokba
példa: sűrűn mondjuk hogy "izé", itt a fórumon is látni írásokba.
eredetileg az Iz, az ősök szellemét képviselte a magyaroknál, vagyis akárhányszor kiejted az izé-t, akkor tudatlanul az ősök szellemét idézed meg. ami nem jó dolog, de hát eh van... -
#1281 nagy károlyra gondolj és a hadjárataira)))
baal ázsiai
diszkóba járnak, ne mond hogy ismersz Dis-co nevű magyar istent
szlávoknál is volt tűz ugrás, mégse mondja senki hogy magyarok
-
#1280 nem a locsolkodásra értettem hogy német hozadék, hanem az ünnepre.
amúgy eredetiben pészah, aminek perszze semmi köze a locsihoz -
#1279 ha megdobnak kővel... -
Solt #1278 Nekem nem mindegy, hogy jó szándékú, vagy rossz szándékú emberek vesznek-e körül... az viszont mindegy, hogy szépek, vagy nem... -
HUmanEmber41st #1277 ledöntött bálványok
Azaz Baál Isten szobrai?
Hova mennek a magyarok télen mulatni?
Megsúgom neked, mert honnan is tudhatnád ezt?
Bálba mennek...
Az a tűzön való átkelés lássuk csak...lássuk csak ja! Megvan! Nimród és Ábrahám ugye-ugye tüzes kemence-szindróma már akkor is.Ez régi hagyomány nálatok...
Most akkor a németek is magyar valláson voltak? Nem értem... -
#1276 És a lélek az nem mindegy, hogy milyen? -
Solt #1275 A test csak ruha, mindegy milyen... főleg egy fórumban...
-
#1274 Szerintem jobban kötődhet ahhoz, ami a legtöbb hagyományos versikében is benne van, hogy el ne hervadjunk... -
#1273 Akkor jó. A "szépfiúkról" nincs felemelő véleményem... -
Solt #1272 Szerinted, szerintem meg arra utal, és nem germán hozadék! :) Érdekes hallgatni a német turistákat húsvétkor Hollókőn, amikor kerek szemmel tudakolják, hogy miért öntenek vizet egymásra? :) -
#1271 törvény elé viheted a dolgot, hisz azért vannak..más kérdés hogy a morális hozzá állás miatt van e értelme.
magyarul: bejelentesz egy bicikli lopást, a rendőrök kivihognak, vagy úgy néznek rád mint egy mosogatórongyra.
caak akkor intézkednek ha már megöltek téged - bár ezt másr sarkítottam - )) -
#1270 termékenységkultusz, legenda, vízzel való meghentis meg nem utal a keresztségre, már csak azért sem mert baptizó: teljes test bemerítése.
az hogy valakit meghintenek csecsemő korában egy kis vízzel csak náthát okoz a babának,semmi mást)))
germán: wotan,walhalla, satöbbi, ledöntött bálványok, vallásos és kultikus szzokások (tűz át ugrása) aztán a bokorban ezerrel szex aki elkap -
Solt #1269 Se nem csinos, se nem szőke... hirtelen haragú átlagos barna... pacák! -
Solt #1268 Ha már oda eljutunk, hogy keressük, az is nagy dolog, ha meg is találjuk, akkor mehetünk tovább...
Ha nem is keressük, mást hibáztatunk, például a "sorsot", vagy a másik embert, akkor marad a helyben topogás... -
#1267 ment privát neked)) -
#1266 már hogy lenne előre megírt forgatókönyv?
természetesen nincs, hisz akkor nem lenne szabad akarat, szabad döntésed:
eszel sonkát vagy nem ? -
#1265 Tényleg csinos szőke vagy???? -
#1264 Ebben spec egyet értek nincs véletlen, csak legfeljebb nem mindig közlik velünk az OKOKAT...De ha keressük sem biztos, hogy megtaláljuk... -
Solt #1263 "A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. Az szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat."
Most akkor a germán vallás pogány volt? Mert, ha onnan szivárgott be, és pogánynak tartod...
Egyébként mi az a germán vallás? -
#1262 a húsvéti miazma egyrészt a germán vallásból szivárgott be, illetve mithrasz, a nap újjászületését jelöli.
amúgy sem pontos a húsvét, hisz a zsidók holdnaptárt használtak, teljesen más beosztásban. ennyi erővel szeptemberben is lehetne húsvét))) -
Solt #1261 De előre megírt forgatókönyv sincs! :) -
#1260 nagy kár))
tudniillik ebben egyet értünk: nincs véletlen -
Solt #1259 Szerintem baj, de rád bízom! :) -
Solt #1258 Miért tartod pogány szokásnak, és kit értsz pogány alatt? -
#1257 a szentebb része))
meg persze kényszer, mert pogány szertertásnak tartom a locsolkodást, de nyilván a család/ismerősök nőtagjai besértődnének, nem akarom hogy bebotránkozzanak, így persze elmegyek.
aztán az is persze hogy jól érzem magam, finom süti,bor,meg nevetgélés.
ilyenkor mindig meg fogadom hogy sűrűbben megyek látogatóba, ami persze elmarad..egészen következő évig amikor ismét ismét)))
de ünnep inkább számomra a pünkösd, a Szent szellem ünnpe.
asszem te kérdezted egyszer hogy a bibliában mikor buliztak egy jót Istent tisztelve, nevetve meg táncolva, satöbbi:
amikor az apostolok megkapták a szent szellem keresztséget részegnek tüntek és látszólag úgy is viselkedtek, :
" Apcs 2,13. Mások pedig csúfolódva mondának: Édes bortól részegedtek meg."
Az eredetiben édes szőlőlé, azaz must szerepel.
vagyis azért voltak gúnyosak mert még attól mis így néztek ki.
amúgy meg milyen egy biblikus istentisztelet?:
"..Dicsérjétek kürtzengéssel, dicsérjétek lanttal és hárfával! Dicsérjétek dobbal, körtáncot járva, dicsérjétek citerával és fuvolával! Dicsérjétek csengő cintányérral, dicsérjétek zengő cintányérral!.."
persze amikor a hitgyülisek, akiknél úgy tudom így megy ez, ilyen formán betartva az Igét tiztelik Őt, akkor őket is kigúnyolják, pedig szerintem is tuti a vidám vasárnap az atv-n, én mindig sasolom)))
-
#1256 Na jó felveszem a következő hozzáállást:Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, hogy a topic témájához is kapcsolódjak...(megjegyzem az a kenyér nem baj, ha két hete száradt már a hajigáláshoz.)
Tényleg, na például ez is a kereszténység érdeme, márhogy a szólások jó része... -
Solt #1255 Honnan tudjam kinek mit írtál? Tőle kérdezd meg, miért mondta...
Az én meglátásom szerint az élet történései ok-okozati alapon történnek, a véletlenekben nem hiszek... mélyebben ebbe nem szeretnék belemenni, ez már végképpen nem a topik témája...
Kapjuk a leckéket, vagy tanulunk belőle, vagy nem...
-
#1254 Én meg Nobel-díjas fizikus vagyok és jól mulatok... -
HUmanEmber41st #1253 Igaz, h még csak szombat este van, de a Húsvét a Feltámadás ünnepe.
Fel! Támadás!
Itt az idő. -
#1252 Hátha divatot teremtek, az őszinte beszélgetés divatját....
Mellesleg kicsit utánad néztem az adatlapod alapján. Jöhet a bla-bla... -
#1251 Neked?