2210
Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
polarka #1690 Pontosan ezen végiggondolás miatt mondtam, h "talán". Mert lehetett volna nélküle még rosszabb is. -
css #1689 Elég sajátságos egy nézeted van. -
uwu #1688 Rám majd figyel más, én csak a többiekre vagyok képes kritikát kiállítani, mert magammal szemben elfogult vagyok.
Egyébként a moderátor eldönti el mi az amit szabad és mi az amit nem, egy közönséges fórumozó csak felhívhatja a figyelmét a nemkívánatos eseményekre. -
css #1687 Mármint a te rendednek? ... Valahogy nekem nem jön be. :)
Majd ha esetleg önmagaddal szemben is ugyanolyan következetes leszel, mint másokkal szemben, akkor talán megfontolom a dolgot. Addig szélbe szórt pelyva.

-
uwu #1686 Rendnek kell lennie bármi áron 
Az ovis módszer igen hatékony
-
css #1685 Szokásodhoz híven, megint mennél árulkodni? Óvodában még megszokott ez a viselkedés...
-
uwu #1684 Ne offoljál, mert feljelentelek 
-
css #1683
-
uwu #1682 Nem, nem értetted meg a szemléletemet.
Nem azonos szintről indulnak a vallások, van amelyik már születésénél is fejlettnek tekinthető, ezek gyorsan el is terjednek.
Nagyon sok vallás született már, és enyészett el a semmibe, ezeket általában nem tekintem fejlettnek, csak csonk, olyan mint a saját vallásom, amit magamnak csináltam. -
hollófernyiges #1681 A vallások inkább változnak, fejlődésnek elég nehéz lenne mondani. Vagy a hitgyüli sokkal fejlettebb szerinted mint a pravoszláv vallás csak mert ezer évvel későbbi változata a kereszténységnek? -
css #1680 "Simán megcsinálom, az almával is egy másik topikban."
Hát sok sikert hozzá! :) -
uwu #1679 Egy szóval sem mondtam, hogy ez nem egy szubjektív elemzés volt.
Ti megkérdeztétek, mit értek az alatt, hiogy fejlettebb, és én elmondtam.
Simán megcsinálom, az almával is egy másik topikban. -
css #1678 Aha. Namármost, amiről te beszélsz, az valami olyan, mintha az alma fejlettségét néznénk. És az alapján hasonlítanánk össze a körtével, hogy melyiket hányan eszik, melyikből készítenek gyümölcslevet, stb.
De ettől sem az alma, sem a körte nem lesz fejlettebb. Ezek csak sima szubjektív nézőpontok.
Amit írsz, az inkább az lenne, hogy melyik vallásnak van nagyobb hatása az emberekre, stb. De ez nem fejlettség. Nem attól fejlett egy vallás, hogy hány követője van, vagy hogy hány emberre hat. Sőt, szerintem egy vallás esetében nincs is értelme fejlettségről beszélni.
"de láthatod, hogy mégis lehet valahogy"
Legalábbis neked sikerült. Hát gratula hozzá. Leírnád az alma/körte fejlettség mértékét is, ha szépen kérlek? Esetleg beleszőhetnéd az őszibarackot is, ha nagyon akarod. Szerinted melyik fejlettebb?
Én az almára voksolok. Sokkal nagyob szerepet tölt be az emberi társadalomban, mint a gagyi kis körte. Ráadásul a boltban is alig kapni körtelevet; almalé alatt meg majd leszakadnak a teszkóban a polcok. Nos? :) -
uwu #1677 Mivel a vallások folyton fejlődnek valamilyen irányba, szerintem logikus, hogy a vége előtt a legfejlettebb.
Igazad van abban, hogy nehéz vallásokat összehasonlítani fejlettségük alapján, de láthatod, hogy mégis lehet valahogy.
Ilyenkor szerintem nem a vallás ideológiáját kell figyelni elsősorban, az csak háttér, csak egy kiindulási pont, az hogy onnan mivé növi ki magát más kérdés. Ezen kívül rengeteg jellemzője van még egy vallásnak. A társadalomban betöltött szerepe, a szerveződés szintje, és az elterjedés mértéke, viszonya más vallásokhoz sokkal meghatározóbb jellemzők. -
css #1676 Mivel egészében értelmezem a mondandót, így nehéz kiemelni dolgokat belőle. De talán leginkább az a pontja mosolyogtatott meg, ami azt sugallja, hogy egy vallás akkor a legfejlettebb, mikor éppen egyházszakadás következik be (illetve közvetlen előtte).
Bár nézőpont kérdése, hogy mi is fejlett. Nálam egy ideológia nem lehet fejlett. mert akor valamihez viszonítanom kellene. Egy kereszténynek a muszlim vallás nem lehet fejlett, mivel gyökeresen más a kettő. És ugyanez fordítva.
Egy kívülálló meg vajh mi alapján ítéli bármelyiket is fejlettnek, vagy fejletlennek? A követők száma alapján? ... Nekem fura. -
uwu #1675 Melyik része az ami számodra a legelfogadhatatlanabb? -
css #1674 Nos, úgy döntöttem, hogy inkább nem reagálok érdemben, és nem fejtem ki, amit gondolok. (Még a végén megint bezáródna ez a kis topikocska.)
Inkább csak annyit mondok, hogy nem értek ezzel egyet. -
uwu #1673 Ott van még az ideológiai háttér, hogy mire tanít, milyen iránymutatást ad.
Az is fontos, feszeget-e aktuális dolgokat, vagy inkább örök érvényű igazságokat próbál megállapítani. Minél inkább belefolyik az eseményekbe annál inkább válik politikává, ez szerintem elkerülhetetlen.
Azt hiszem ez jelenti a vallások fejlődésének a végét, mert egy szinten túllépve már nem is a vallás lesz a lényeg, ilyenkor szokott egyházszakadás bekövetkezni. Ezért írtam, hogy az iszlám annyira fejletten született, hogy rögtön ketté is szakadt. Én azt a vallást tartom a saját korában legtudatosabban szerkesztett vallásnak, így legfejlettebnek is. A kereszténység is elérte ezt a szintet folyamatos átalakulás útján, alapvetően nem államvallásnak lett kitalálva.
Persze azóta sok vallás született hasonlóan, de azok már nem annyira újszerűek, a maga korában egyik sem volt más kitűnő a többi közül, nem úgy mint az iszlám. A scientológia is ilyesmi, de az inkáb pézharácsolásra alapított bűnbanda mint vallás. -
css #1672 Megvárom, mielőtt reagálnék. (Jó étvágyat.) -
uwu #1671 A lényeg, hogy nem attól fejlett, mert elnyomja a többit, hanem azért nyomja el a többit, mert fejlett.
Ha egy vallás nagy számú hívőt tudhat magáénak és szervezett egyház is áll mögötte, arra mondom én, hogy fejlett. Meg még van pár apróság, de azt majd ebéd után... -
css #1670 Kifejthetnéd, mire gondolsz. -
css #1669 Végülis. ;)
(De ha maradna mondjuk mutatóban pár más vallású is?) -
uwu #1668 Ja, valami ilyesmi, csak nagyon lesarkítod a dolgokat, ez azért ennél sokkal összetettebb. -
"Ezekszerint ha mondjuk a sátánizmus kiírtaná a többit, akkor az lenne a legfejlettebb ideológia?" - mivel nem lenne más.
-
css #1666 Ja, attól fejlett, ha elnyomja a többit. Értem. :)
Legyen a példánkban A és B. A erőszakos, B nem.
Jön A és a követői kiírtják B-t. Ergo B nem elég fejlett ideológia. Legalábbis ezt írod.
Érdekes egy látásmód... :))
Ezekszerint ha mondjuk a sátánizmus kiírtaná a többit, akkor az lenne a legfejlettebb ideológia? -
uwu #1665 Pontosan így értettem én is.
A fejlett vallás már csak ilyen. Elnyomja a többit. Ez kell ahhoz, hogy valami államvallás lehessen. Nagyon szilárd hagyomány is elég lenne, de itt ilyen nem volt, nem úgy mint más helyeken.
A hinduizmus pl. egy ősi vallás, mégis államvallás lett belőle. De látszanak is a hiányosságai, mint államvallás. Nem volt annyira domináns. Azon a területen a buddhizmus is előtérbe került ami ideológiájánál fogva nem alkalmas más vallások elnyomására, sőt azt én nem is tartom igazi vallásnak, az inkább filozófia, mégis van valami ereje, hisz több uralkodó tette meg államvallásnak. Az iszlám erőszakosságával azonban egyik sem tudott mit kezdeni, az sokkal inkább államvallásnak való, és eljutott még ilyen helyekre is. -
uwu #1664 Kevés követője van.
Nincs mögötte szervezett egyház.
Nem elég egységes.
Keresztények voltak már szép számmal, több száz évig terjedt mielőtt elkezdték egyházvallásként "használni".
A fejlettséghez a vallás ideológiájának is köze van. Ott van pl. az iszlám. Egy olyan vallás amit expanzióhoz terveztek. Szerintem Mohamed próféta egy zseni volt.
Az iszlám annyira fejlett volt, hogy rögtön az elején kettészakadt:D -
Csak azért kérdem, mert benéztem a teremtés kontra evolúció topicba, és éppen ezzel a mondattal szivatták egymást: "Milyen új eredmények születtek a teremtéstudományok területén?" -
css #1662 Valahogy ez a "kiment a divatból" szöveg nem fedi túlzottan a lényeget.
Nyugodtan mondjuk ki: a kereszténység kiírtotta illetve elnyomta a többit. -
css #1661 :DDDDDD LOL -
Mi az, hogy egy vallás "nem elég fejlett"? :-) -
uwu #1659 Az mondjuk lehet. Sajnos ertrefelé az kiment a divatból.
-
uwu #1658 Azok a vallások nem voltak annyira modernek, mint ez.
Az államvallásnak kiforrottnak kell lennie, hogy elláthassa a feladatait.
Szükség volt a bürokráciára, és az ideológiai alapokra, hogy rend legyen.
Előtte a római birodalom idejében ezek sokkal magasabb szinten álltak, szinte csak a kereszténység maradt meg ebből, dehát abból kellett építkezni, ami volt.
Államvallás nélkül sokkal nehezebb lett volna rendet rakni. Egyik királyság sem volt stabbil. Ilyesmi kiépítéséhez meg nagy stabilitás kell, hacsak nem segít be az államosított vallás. -
css #1657 Egyébként korában írtam, hogy az egyistenhitek sokkal kevésbé toleránsak, mint a többistenhívő vallások. Egy többistenhittel (vagy többel akár) szerintem jobban jártunk volna. -
css #1656 Egyrészt igen. Jobb lett volna nélküle.
Másrészt nálam nem csak a muszlim vallás az alternatíva. (Valahogy a legtöbb embernek az ugrik be, ha a kereszténységgel szemben kell hozni valamitm pedig hajj, de sok volt már azóta!) Nálam tökéletesen elképzelhető lett volna az is, ha a germánok is, a keleti népek is, a szlávok is, meg a többiek is a saját kis vallásocskájukat gyűrik tovább, és nem kell áttérniük egy másik vallásra.
Szerintem ha úgy alakul, akkor a mai emberek is némileg több toleranciával viseltetnének más nézetek irányába. ... De hát nem ez történt. -
uwu #1655 Mitől lett volna jobb más vallással?
Ha az iszlám nem az araboknál terjed, hanem nálunk, az jobb lett volna?
Esetleg arra érted, hogy jobb lett volna államvallás nélkül? -
css #1654 Ez igaz. Mint ahogy az is, hogy nélküle sokkal jobb is lehetett volna. ;) -
uwu #1653 Ez igaz, bár nélküle még rosszabb lehetett volna.
A régi időkben szükség volt államvallásra, azért alakultak ki. Ha nem lett volna kereszténység, lett volna más helyette. A kereszténység csak azért különleges, mert a világ vezető hatalmainak keresztény államvallásuk volt, pont abban az időben mikor az államvallásnak nagy szerep jutott minden ország életében ami igazi hatalomnak számított. -
polarka #1652 Még 2 nap hátra volt.
Az a véleményem, h a kereszténység nyújtott jó és rossz dolgokat az emberiségnek egyaránt, viszont a rosszból talán több is kijutott. -
uwu #1651