13587
-
#3754 Én a britekkel vagyok, de azért annyirra nem jók a slingerek, én tudok gyártani, három egység van a csapatomban, és bár egy kicist megritkítják az ellenfelet, de nekem nem olyan hatékonyak. -
lammaer #3753 Igen, erre én is kiváncsi lennék - gondolom korrupció meg ilyenek. Hiába épitenék fel új dokkot, utat vagy akármit, nem éri meg, mert az előrejelzés szerint nemhogy felfele, hanem lefele fog menni a pénz. -
Árnyvadász #3752 De jó, hogy eszembe jutott: Van egy olyan zsoldos egység, hogy valamilyen slingers ... BRUTÁLIS! Köveket dobálnak vagy mi a szösz, de nem parittyások úgy vettem észre és a hatásfokuk több, mint durva. Egy ilyenem volt (lehetett volna több is, csak ugye az állandó pénzszüke -gallok) és amit az lerendezett az nem volt semmi. És az a jó bennük, hogy baromi sokáig tudnak dobálni, nem fogynak ki idő előtt. Sokkal jobbak, mint az íjászok! Hullik az ellenfél ha ők ott vannak egy csatában. Mintha említve lett volna valamelyik fórumon, ha nem ezen akkor máris egy tipp:) Galliában tudtam ilyeneket felvenni amúgy. -
lammaer #3751 Jaja.... most volt alkalmam összehozni egy nagyobb ostromot 3 sereggel kb 4000 fővel. Érezhetően "ricegett" a kép - kezdek félni, hogy a játék előrehaladtával egyre többet fog izzadni a GF4 TI. -
Viharlovag #3750 Na, feltettem azt a realiti mod-ot. Mit ne mondjak, egyik szemem sír, a másik üveg. :) Ha lehet, még nehezebb lett a Scipiókkal az életem. Igaz, hogy mindhárom egységet gyárthatom (hastatii, princeps, triarii( már a kezdetén, de olyan gyengék lettek a korai stádiumban, hogy szinte nincs olyan ellenséges egység, amelyik ne tudná megverni őket. :( Valami trák flaxian, vagy mi egyedül ledarálta 3 egységemet!! (azaz 80 falxizé vs. 240 római. Eredmény megfutott kb 100 római maradék, állva maradt 25 flaxi). Azért így is sikerül győzelmeket araqtnom, de masszív túlerővel kell mennem mindig. A pénzem semmire sem elég. Most kaptam egy kis levegőt, mert lerohantam pár védtelen várost és jól kifosztottam őket. A gép meglepően intelligensen nyomja, ha meggyengítem egy városom védelmét, mert támadni akarok, akkor pár fordulón belül megjelenik ott egy sereg és ostromolni kezd. Szóval a kihívás bőségesen meg van. :)
Azt tudtátok, hogy a szenátusi tisztségek betöltése alaposan megnöveli a családtagok képességeit? Én csak most vettem észre, hogy mitől is emelkedik az egekbe egyes vezetőim influence skillje. (Pro-praetor, pro-consul, ex-aedilis, stb. Már szinte nem fér el a képernyőn a sok babérkoszorú)
Azt viszont nem tudom, miért van az, hogy néha a város adatai között, mikor nézem a gazdasági részt, a kereskedelmi bevételek villognak. Azaz, van mondjuk két szekér ikonom, ami a kereskedelmi bevételt jelzi, de az egyik villog. Ez azt jelenti, hogy valami miatt nem kapom meg a teljes bevételt? Ha igen, mit tudok tenni ellene? -
zizzenet #3749 Még egyszer hangsúlyozom, az in-game animáció azért fut, mert az AI akkor pihen.
Az meg, hogy egy 4 MB-os kártyával elindul, engem cseppet sem hat meg. Igen, a Haegemonia is elindult egy s3Trio vagy valami hasonlón, csak éppen az egeret nem lehetett mozgatni, és percenként frissült a képernyő. De elindult...
Az RTW-hez adott minimum konfig is igaz. Elindul rajta a játék, és 200-300 főig (tehát az első három csatáig) élvezhetően fut. Aztán elkezd lassulni és lassulni, aztán egyszer majd megáll. Persze, ezekről hallgat a fáma.
Bocs, de engem nemhogy nem hat meg a játékfejéesztők álszent, hazug humanizmusa, de egyenesen bosszant, és csak rátereli a figyelmem arra a bizonyos fül mögül szivárgó vajszagra. -
Árnyvadász #3748 Eszembe jutott egy kis poénka. Sajnálom ha sokat írok: az RTW szerelmese lettem. Teljesen megfogott a program.
Szóval:
Tanárbácsi iskolakezdékor kérdezi a gyerekeket:
-És téged, hogy hívnak kislányom?
-Zsuzsinak.
-Milyen Zsuzsi?
-Nagy Zsuzsi.
-És téged fiam? -odaér egy vörös szemű kialvatlan fiúhoz.
-Viktor!
-Milyen Viktor?
-ROMA VICTOR!
:) -
Árnyvadász #3747 Mármint a játék motorját használja a mozi, ahogy ez mostanában már szokott lenni. De nagyon üt. Megadja az alaphangot, alaphangulatot és hát hogy is mondjam: elvégre erre készült!
Magyar megjelenésről még mindig semmi? Ezek még képesek és novemberben hozzák ki... Pedig már nagyon kézikönyv olvasásos hangulatban vagyok. -
Árnyvadász #3746 In-game mozi! És így is üt:) -
Árnyvadász #3745 Pedig a fejlesztők elmondták, hogy szeretnék ha minden konfigon élvezhető lenne a RTW és ne csak a csúcsgépek tulajdonosai élvezhessék megfelelő minőségben. Én olvastam egy korábbi interjúban, hogy akár 4MB-os vkártyán is elindul a játék. Persze nyilván ettől nem is szabad túl sokat várni, de hogy elindul az már önmagában is csoda!
Szerintem nincs baj a programmal. LARGE egységmérettel vannak olyan csatáim, amik már (4000-es létszám összesen)
nem igazán átláthatóak. Képzeld el mi lenne (amit többen írtak is alant) még nagyobb csaták esetén és HUGE beállításokkal. Jól néz ki meg minden, de ez már tényleg sok. Nekem a jó kis 1000-1000 fős vagy kisebb csaták tök beválnak. Van amit leadok a gépnek, mivel jól csinálja, ha a sáv (ami középen van) nekünk kedvez, így azokra a nagyobb és fontosabb összecsapásokra tudok koncentrálni ami életbevágó. Bár volt, hogy olyat is leadtam a gépnek, és jól hozza ki. Azokat hozza ki rosszul, amiben az ellenfélnek kedvez a sáv. Ugye ez egy várható eredmény kijelzése álá PG vagy hasonló játékok. Viszont volt már többször is, hogy egy ilyen csatát bizony én sem tudtam megnyerni. A gép jól teszi ki a sávot. Persze néha van, hogy ügyes húzással nagy győzelmet aratok.
Gépnek volt egy jó húzása, kis híján idegbajt kaptam:) Erről lenne szó: Amikor a gallokkal voltam egy elfoglat római városban állomásozott a seregem. De szerettem volna erősítést küldeni a számukra, hogy biztosra menjek. A másik seregem elindult a nem messze lévő gall városból, de nem volt annyi mozgápontja, hogy pont beérjen és csatlakozzon a már bentlévőkhöz. Az ellenfél (római) diplomatája lefizette a kint álló csapatot, mire az feloszlott. Ahhhh... Támadás elhalasztva :)
Ami meg nagyin tetszett, hogy Patavium (szóval tudjátok, ha nem is jól írom) mint gall falucska tök jól néz ki a battle mapon. Aztán idővel a brutusok elfoglalták, majd mikor visszafoglaltam, már romanizálva volt. Mindenhol román építésű házak, csak egy-két dolog maradt ami gall jellegű volt, mint pl. a shrine-ok. Elcseszték a barbár kinézetet a szemetek. Kaptak is a fejükre emiatt:) -
haxoror #3744 Nekem meg az a gyanúm hogy az összes barbár nép a Gallok introját kapta :( -
zizzenet #3743 A játék indulásánál van egy, továbbá a Prolog előtt is. Mindkettő előre rendrelet mozi. -
lammaer #3742 Akartam már kérdezni: milyen intrók meg átvezető mozik vannak a játékban?
Nekem se intró nincs (csak az a tökpiros csatajelenet a menü alatt) és egy fia átvezető animmal sem találkoztam... A legtöbb animáció nekem a szenátusi képernyőn az a kisképernyős mozi.
Akkor ez most hogy van? -
Árnyvadász #3741 És mikor puszultak ki:)
Amúgy a makedonok a görögöket a mostani (Julius család) hadjáratomban úgy megverték, hogy öröm volt nézni. Görögögnek csak egy-két városa van azt slussz. Míg a makedonok már Patavium közelében vannak!!! Tehát nem mindig úgy alakul a helyzet ahogy előzőleg. Amikor a Scipio családdal játszottam a görögök sokkal erősebbek voltak és jóval több városuk volt, most meg szinte a játék elején (30kör) már biztos, hogy bedobják a törülközőt. -
G.Freeman #3740
Körre pontosan latszik mikor kötöttek belém a görögök -
zizzenet #3739 Nos, sikerült kicsit javítanom a játék futásán. A vírusirtómat mindig leállítottam, de úgy látszik, ez nem volt elég, mert ki is kellett lőni. Jelenleg 5000 körüli fővel és a nagy Rómával 9-10 FPS a minimum, általában 12 FPS, ha nem szemből nézek a várra és nincs túl sok tüzes nyíl.
Egyébként szerintem a Creative Assembly hasonló csalást követett el, mint amit itt valamelyik kolléga állított az ATI-val kapcsolatban. Az RTW két éve vezető játék a fesztiválokon, jelenleg is nagy sikernek örvend. Köszönheti ezt az igényes külcsinnek és sok más mellett még annak az - állítólagos - tulajdonságának, hogy valóságszerű motorral (csatamozgatás és AI) rendelkezik. Nos, véleményem szerint a játék nincs igazán optimalizálva. Amennyiben kettőnél több fél vonultat fel csapatokat és összesen 4000 fő felett vagyunk, bárhogy is veszem le a beállításokat, a gép nagyjából hasonlóan lassú teljesítményt hoz. E jelenség kapcsán merült fel bennem a gyanú, hogy bizony a program vonatkozó algoritmusai hagynak némi kívánnivalót maguk után. Az is megerősített ebben a hitemben, hogy mások is említettek már hasonló lassulásokat ekkora létszám esetén.
A korábban szintén valamelyik fórumozó társunk által áhítozott nagy volumenű csaták, amelyeket az intróban meg az előre renderelt átvezető mozikban látott, valójában nem léteznek. Pontosabban a célközönség számára valószínűleg elérhetetlenek. A játék motorjával készített animációk még el-elfutnak nagy létszám esetén is, hiszen ott előre kiadott pontok között mozognak az objektumok. Amint valós küzdelemre kerül sor, tehát az AI munkához lát, az addig elégedetten csodált grafikai minőség gyakran megdöbbentő mértékben visszaesik.
És miért mondom, hogy ez csalás?
Nos, egy ekkora cégnek, vagy az ekkora cégeknek, mint az RTW alkotói és menedzselői, nyilvánvalóan telik olyan gépre, amellyel az adott fesztiválokon megfelelő minőségben prezentálhatják az álomütközeteket. Persze ehhez adjuk hozzá, hogy ezernyi lehetőség van még a szoftveres és manipulációs csalásokra is. E beharangozó után a szerencsétlen és mit sem sejtő felhasználó azonban elrohan a boltba, otthon pedig felteszi a játékot és boldogan nekikezd a kampánynak. Mert felteszem, kevesebben vannak olyanok, mint én, akik első lépésként nem a kampányt indítják el, hanem módszeres tesztelésbe fognak a játék motorját nyúzva lehetőleg minél durvább, de a specifikáció (vagy inkább júzerámító dokumentáció) szerint reális opciók alkalmazásával. Aki a kampány oldaláról közelíti meg a játékot, az sokáig örülni fog, hiszen a kezdeti kis seregek összecsapásait 3-4 napig gyönyörködve szemlélheti. Aztán jönnek az első nagyobb ostromok, a többezres csaták, és a néhány "na!" meg "opplá!" felkiáltás után egy-két fanyalgó hozzászólást küld be a fórumba. (Elég csak visszaolvasni a memóriával, procival meg FPS-sel kapcsolatos félmondatokat, összességében beszédes kritikának bizonyulnak - és ne tekintsük egyetlen hozzászólásom sem.)
De már késő, a hal beetetve, a pecsenyére pedig odaát gyűlik a nagy pénz.
Nem kétség, a játék tele van hibákkal, a fórumok, a kritikák tele vannak a - jogos - nyavalygással. A marketing, meg persze a játék körítése azonban olyan, hogy mindezek ellenére mindenki csak legyint a bizonytalan hümmögés után, és azt mondja, "sebaj, azért nagyon jó vele játszani!". Volt valami hasonló egy neves magyar filmben, emlékeztek? "Kicsi is, savanyú is, de azért a mienk!". Az a baj, hogy ez nem a mienk. Ez az övék. -
#3738 Gondoltam hogy nem, de nekem eddig csak velük sikerült szereznem (egyszer). Valahogy Afrikában még nem hódítgattam, azt meghagytam a többieknek, hogy kicsit ritkítsák egymást(a nagy háborúkban kidől pár frakció, miközben én készülök egy másik háborúra. -
lammaer #3737 Julii-ként sikerült felbérelnem elefnátos zsoldosokat egy észak afrikai provinciában (a mostani Marokkó területén). Igaz, a 4000 peták elég ütős ár értük, de úgy hallottam a fánik is ütősek.
Szóval úgy néz ki, hogy elefántokat nem csak szenátusi küldetések után lehet rómaiként megszerezni.
-
Árnyvadász #3736 A Gall birodalom felemelkedése és bukása -ja meg jóreggelt!
BC270 nyara amikor minden elkezdődik. Sajnos a provinciák elhelyezkedése nem túl szerencsés, mert a többfrontos háború szinte elkerülhetetlen.
Stratégiám lényege az volt, hogy az észak-itáliai városaimat megerősítem a haderőm túlnyomó részét ott állomásoztatom és feltartom a Julius családot. Közben a mai franciaország területén az összes tartományt elfoglalom így megerősítve a hátországot.
Mi lett belőle:
Észak-itália valóban megerősödött, olyannyira, hogy fontolgattam egy korai támadást a Julius család ellen. Eközben a hátországom rebellis területeit elkezdtem elfoglalni és minden esetben rabszolgákat küldtem mindenhová, hogy a népesség gyarapodjon. Közben támadt (milyen jó szó) egy ötletem, mi lenne ha a spanyolokat szépen lerohannám, hisz azok a plussz provinciák igen jól jönnének a későbbiek során, karthagóiaktól pedig biztos nem kellene tartani. (Nekik ott van egy városuk a gibraltári szoros közelében.)
Minden terv szerűen haladt. A spanyolokat végérvényesen kiirtottam, minden tartományuk az enyim lett. Julius családot megtámadtam, és a kezdeti sikereken felbuzdúlva, haladtam lejjebb a csizmán, hogy őket is kiüssem a nyeregből. Mert a gallokkal a Julius család, Senatus megsemmisítése a cél és 15 provincia megszerzése. De közbejött egy be nem tervezett esemény. Avagy nép: A britek.
A britek betörtek galliába (mai normandia) és egyre erősebb seregekkel elkezdték hódítani az ott levő tartomyányaimat. Az egész kampány alatt hiába próbáltam velük békét kötni vagy tűzszünetet, az eredmény: Semmisnek bizonyult. Csapatokat kellett összevonnom, visszavonnom és harcoltam a britekkel, de közben itáliában sikereket szerettem volna elérni a Julius családot akár meg is semmisíthetném, olyan helyzetben voltam.
Hol brit fölény, hol gall fölény, a brit-szigetek elleni invánziót pedig meghiúsította a tengerparti városom elfoglalása a britek által. Pedig már készült a flotta és jól védett városról volt szó, de elesett. A britek olyan mérvű haderővel támadtak, és olyan mennyiségben, hogy egészen a spanyol városaimig behatoltak.
Közben a Julius családot sikerült likvidálni és seregeim már Róma felé masíroztak. Róma először kitartott, másodszorra azonban bevettem, így a szenátus is elesett. A célom mindössze pár tartomány megszerzése lett volna. És akkor győztem. Közben persze mondanom sem kell a brutus családdal állandó háborúkat vívtam, hol elsöprő sikerrel, hol apró vereséggel, de a csizmán biztosnak látszott a helyem.
A briteket is sikerült visszaszórítani a spanyol területekről és gallia szívében is arattam fényes győzelmeket.
Itt volt uralkodásom tetőpontja, innen pedig következett a vég. Itáliában a scipio család brutális seregekkel bevette Rómát, és az állandóan iszonyat mennyiségben "termelődő brutusok is visszatámadtak". A britek megint beindultak és képtelen voltam felvenni a harcokat velük. Közben pedig karthagó is megtámadott a spanyol részen. Néha még a germánok is megmutatták magukat.
4 frontos háburú elképesztő fölönyű ellenféllel szemben. Spanyol rész teljesen elveszett, a gall birodalom szíve (mai franciaország) britek és néhol germánok kezén, a csizmából pedig kíméletlenül vertek ki a rómaiiak.
Elbuktam. Talán még valameddig húzhtattam volna, de az egész birodalmam úgy roskadt össze, mint egy kártyavár. Pedig a célt majdnem teljesítettem.
Következtetések levonása: A briteket mindenképpen meg kell verni, a spanyolokat hagyni a fenébe inkább kereskedni velük, és a hegyvonulaton lévő kis szűk átjárón megfogni őket ha éppen támadni van kedvük. Spanyolország és Franciaország határán lévő hegyeken csak egy kis szűk hágon lehet átkelni, azt hiszem ott van egy törpeállam is.
A germánok nem okoznak annyira nagy kellemetlenséget, ők inkább kelet felé terjeszkednek. A Julius családot simán ki lehet iktatni, csak idejében kell fellépni és a szenátust meg egy trükkel másvilágra lehet küldeni. Mivel a serege besegít ha támadtak a Julius családot, így egy erőddel eltorlaszoltam az útjukat. Nagy mázlimra mikor Rómát ostromoltam nem támadtak meg, így mikor Róma elesett a szenátus hadsereg (nagyon durvák -egyszer volt szerencsém hadakozni velük egy folyónál, de elmentem a helyszínről, bár voltak sikereim, tuti felnyársaltak volna) egyszerűen kidőlt:)
Jelenleg a Julius családdal nyalogatom sebeimet, és velük nagyon korrekten haladok, szerintem azt ma már meg is nyerem. Persze a gallokkal neki fogok állni újra és megcsinálom, mert nagyon hangulatos az ő kampányuk és a kezdeti videó pedig frenetikus!!!
Röviden ennyi:) -
#3735 Nem rak, mert Karthágóval vagyok. Ugye akkorra meg már nem nagyon volt, mikor Spartacus elindult... :))
Ha megtámad, ráuszítom Egyiptomra. :)) -
#3734 Nem, a preferences.txt-ben van egy olyan vonal, hogy SHOW_BANNERS:TRUE. Na ezt átírtam SHOW_BANNERS:FALSE-ra és volt zászló, nincs zászló. sokkal reálisabb képet kapok plusz a screenshotok is jobban néznek ki. -
Dns5000 #3733 na jo, de 2x annyi ember csak alisa mar meg a hastatiikat plane amikor egy hidon kelnek at!!!!! -
#3732 Spartacus seggbe rak vigyázz'á -
#3731 Játékon belül volt rá megoldás? Hogy? -
#3730 Scipii-ház kinyírva! Capua az enyém! -
Gábor #3729 Ezzel én is így vagyok,de néha rám jön a szemétkedhetnék
Apropó, brutii famíliával szinte csalás a játék, annyi pénzük van! -
#3728 Ezt mondtam én is. A pontos nevére nem emlékeztem, hogy Unit Scale.
-
Smokk #3727 JO ez vban zuzda volt -
hapi #3726 Optoinsban a video beállításoknál van hogy unit scale azt állítsd huge-ra vagy amira akarod és akkor minden sereg arányossan több főt számlál majd. Alapból normálon van hogy tuti fusson a game. -
John McLane #3725 Na mégegyszer, sztem nem érted a kérdés. Legyártok egy egységet ami 21 főt számlál, nem többet nem kevesebbet ennyi a létszáma, de láttam képeket ahol egy egység nem 21 emberből állt hanem több 100ból, nem hadsereg egy egység, mondjuk íjász. Szóval ilyen méretű egységeket, hogy lehet csinálni? Valami összevonás, vagy még nem értem el azt a fejlettségi szintet? -
Bbali #3724 ja jo ott még nempróbáltam -
#3723 Csak custome battle-ben lehet este (elég nagy hülyeség, lehetett volna a wait-el lazán megoldani ezt a dolgot). -
#3722 Tudtom szerint ahhoz hogy életbe lépjen a unit scale beállítás, ahhoz újra kell indítani a kampányt, mivel az előző kampányban már akkor egységekkel rendelkezel amekkorákkal, akár tetszik akár nem. -
Bbali #3721 hogyan lehet este csatázni nekem mindig nappal van -
Bbali #3720 DE akkor is ha huge ra állitod akkor lászatra is akár 240en lesznek egy csapatba -
#3719 Mellesleg sikerült eltüntetnem a szászlókat. :D -
-
#3717 Itt nem egy dolog. Ezen múlik az, hogy mekkora a sereg mérete! Ha 160 látszik, akkor 160 van a seregben.
Ha csak 21, akkor annyi. -
John McLane #3716 Az egy dolog, hogy mennyi látszik, de nekem 15-21 ember van egy egységben. Szóval egy sereg így 400-500 fős lehet. -
#3715 EZ nem olyan. Itt nem azon múlik a győzelem, hogy milyen gyorsan nyomkodod az egeret, hanem taktika és sok sok gondolkodás kell. :)