13587
-
Viharlovag #4394 A chariotok ellen is a legjobb az onager. Én több csatában is kilőttem a vezért. Ha a szekerek támadnak, akkor könnyen megfogja őket akár egy légiós cohort is. Még a hajigálós auxiliának van ellenük bónusza. Laza alakzatban kell őket tartani, és nem engedni, hogy elmeneküljenek. Közben meg tüzes nyilakkal elárasztani, azt nem nagyon szeretik. Mondjuk nálam már nincsenek egyiptomi szekeres osztagok, azt kivette a patch, csak a vezérek próbálnak csata közben rodeózni. Még numidákat alkalmazhatsz ellenük, azok jól ki tudják őket fárasztani, amikor meg kimerültek, akár a légiósok is ledarálják őket. -
#4393 Thx. Amúgy a könnyűlovasság (roman cav.) az be szokta érni őket, és akkor kiiktat párat, de ezt csak hosszú rohanás után. :)
Auxilia nem jó sajna ellenük mert nem szoktak közel menni, csak ritkán. Persze akkor felszecskázom őket. :) -
Braveheart #4392 Az hogy lehet hogy az összes kocsinak 1 az élete? -
Árnyvadász #4391 Nekem a nehézlovasság szokta felvenni velük a harcot. Amikor elkezdenek mozogni a kocsik, rohammal próbáld meg őket oldalbakapni, illetve az is jó, ha pikás egységek felé terelgeted őket és belerohannak. Nem marad belőlük egy se:)
Tényleg kemény dió ellenük a harc, de ez a kettő nekem bevállt. Az tény, hogy a veszteséggel is kell számolni, de legyen az első dolog a csatában, hogy ezeket valahogy iktasd ki. Ha kell kétoldalról támadd be őket. És figyeld hol a vezér, azt az oldalt támadd előszőr, hogy mielőbb elessen, aztán a menekülöket meg addig üldözd amíg ki nem futnak a csatatérről. Hisz utolérni nem nagyon fogod őket:) Van úgy, hogy igen, de ez a ritkább. -
Viharlovag #4390 Én is közelítem a 100 óra játékot, de most kezd kemény lenni. :)
Mondjuk én soxor újra kezdtem, mindig nehezebb fokozaton, most a reality patch 1 van fent és bizony így irgalmatlanul nehéz. (enélkül viszont nagyon könnyű volt :)
Ami érdekes:
- A thrákok a falxmen-jeikkel a legelején bedarálták a makedónokat és a görögöket. (Szerintem ez az egység az elejére túlzottan ütős lett, nekem 2 hastatus és 1 princeps (early verzió) egységemet bedarált egyetlen trák falxmen brigád. És az elején íjászokat nem nagyon tud gyártani senki. A lovasságot is bedarálják, a gép nem is képzett más egységet, csak azt)
- A ptolemaioszok (exEgyiptom) szintén bedarálták a környéket, én is csak nagy nehezen tudtam megállítani őket. Nagyon durva az ethnic axemenjük (ex Desert Axemen), főként, mivel pucér létükre 11-es páncélmentővel rendelkeznek. Volt egy várostrom, ahol kivonultam és 3 osztag Auxilia archerrel lőttem őket. EGYETLEN EGY SEM ESETT EL A NYÍLZÁPORBAN!!!!! A lovasságuk 54 helyett 80 főből áll, a tápos légiós lovasságomat egy az egyben megeszik simán. Az íjászaik 80 helyett 120 fősök, szintén megfognak egy rohamoó lovascsapatot és le is gyilkolják őket. Vannak valami páncélozott íjászaik, na azoktól mentsen meg az ég. NULLÁRA lőtték az én íjászaimat, elhanyagolható saját veszteség mellett... Egyedül az onagerekkel nem nagyon tudnak mit kezdeni, ha lövöm őket tüzes bizbasszal, akkor elkapkodva támadásra indulnak és akkor meg lehet őket fogni. Asszem a pucér baltásaira rá fog férni egy kis páncéltalanítás.
Már meg van, mit és hol kell átírni. Amúgy sem tudom ki volt az az idióta, aki 11-es FÉM!! páncélt adott rájuk, amikor a leírás, a kinézet és az egyszerű gyárthatóság miatt sem lenne semmi keresnivalója rajtuk a páncélnak.
Egy kis tipp a nagy és erős, de viszonylag olcsó flotta létrehozására.
- Ha egy flotta elérte az aranyszínű stráfokat (XP 6 fölött), akkortól kezdve szinte nincsenek veszteségei. Az újoncok viszont amortizálódnak rendesen. Ha ilyenkor az "aranycsapatból" töltöd fel a lepusztult újakat, akkor számottevően javul a használhatóságuk, az aranyoskákat pedig retrainelheted. Azt is észrevettem, hogy egy szürke egységből tettem át másik szürkébe embereket (olyan 100-at a 120-ból) és hirtelen arannyá változtak. Ezek után a maximumot elért 5-20 fős látszámú hajókat összevonom a legfejlettebb és védettebb hadikikötőnél. Mivel a létszám alapján kell a fenntartást fizetni, a zsoldjuk kb 1/10-ére csökken, viszont ha hirtelen szükség van egy ütős flottára, a kikötőben 1 kör alatt feltölthetem a létszámukat. A kopaszkáim is fejlődnek miközben a nagyok pihiznek és a tapasztalt utánpótlásnak köszönhetően pár kör alatt ők is bearanyozódnak. Után a mehetnek pihenni.
- Ugyanezt el lehet játszani a sima katonákkal is, bár nekem azok nem fejlődtek még úgy fel, csak pár ezüstösöm van.
- Ha nem akarod, hogy kilóra megvegyék a vezéreidet, tegyél egy diplomatát a seregükbe, akkor elvileg a saját diplomatád kivédheti a lepénzelést. Bár ezt még nem próbáltam ki, azaz még nem nagyon vették meg az embereimet.
A csodák közül NAGYON megéri a zeusz templom (Corinthos, +négy happy a városaidban) és a Rodoszi kolosszus (Rhodos, +40% a tengeri kereskedelemre).
Érdekelne, hogy szerintetek nem kellene e megnövelni a megtehető távolságokat a térképen. Nekem kicsit irreálisnak tűnik, hogy a peremvidékről 5 évig tart a hazaút, pedig mindenhol highway van(Nem kellene ezt hadiútnak nevezni?) és a flottámat sem akadályozza senki. Azért abban a korban kicsit gyorsabban haladtak a hajók és az emberek is. Ha ellenséges sereg vagy flotta van útközben, akkor úgy is buktad a mozgásodat. Ha valaki tudja, hol lehet ezt átírni, annak felajánlom Alaxandria összes rabszolgáját! :)
- Még azon töprengek, nem lettek e túl ütősek az íjászok? Anno nem volt akkor a szerepük. Gondolom a pajzsok miatt, hiszen azt elég felemelni és máris xart sem érnek az íjászok. Amúgy a játékban nagyon jól megcsinálták a pajzsokat, mert a védőjük csak szemből és balról érvényesül. Tehát hátulról, oldalról nem! -
#4389 kockázatos -
#4388 Most roppantom meg az egyiptomi birodalmat, 1 kérdés:
mi a legjobb taktika/egység a k..va kerekesszékesek* ellen? Light auxillia kap bónuszt ellenük, de ritkán jönnek annyira közel hogy megszívassam őket. lovasroham jó szokott lenni, de sok veszteséggel jár. Nyílzápor volt eddig a leghatékonyabb de az elég kovkézatos és lassú..
Ötletek?
*gy.k: charriot cav.
-
#4387 Hát baszki, 5 rémdiplomatám járja a világot és vásárolom fel (kultúr-bribe ) a megjelenő fiatal tehetségeket, hogy legyen mindenhova govenor, de ez így gáz.
Basznak baszni a családtagjaim. Valami genetikai hiba lehet. Vagy kurváznak. Vagy szfilisz. :)
A dipik meg már tiszta pedofil emberkereskedők. :)
Pedig még nem is nagy a birodalmam, alig 20 tartomány (Scipi, cordubától petráig), mi lesz ha van 30-40 területem.. -
Árnyvadász #4386 Ilyen nekem is van Carthago-ban:) -
haxoror #4385 A Nagy Testvér mindent lát
-
haxoror #4384 Beszivárgó egyiptomi egység, enyhén idegesítő bug
-
atibacsi1977 #4383 Letötlttem,de elég bonyolult! Lefuttattam a progit, de nemnagyon értettem, hogy mit kell csinálni! -
Larvin #4382 én egyszer megvettem egy fiatal julcsi generalt, nem is volt drága :)
ráadásul nem is írta ki utána, hogy könnyen vesztegethető mint azt a barbároknál, vagy a rebeleknél szokta -
Gábor #4381 Megvettem Spártát Bluetoothéktól, erre a Szenátus aszongya adjam visza csak úgy! Hát hülyének néznek ezek? -
#4380 get databack; létezik fat32 és ntfs verziója -
Árnyvadász #4379 Most hívtam fel a CDGalaxist:
Ezen a héten elvileg már kapható. -volt a válasz.
Tehát még mindig semmi. Mondjuk én jövőhétre várom, mindenképpen október huszonvalahanyadikára... Szerintem ez a legesélyesebb.
Automex: Hétfőre 100% megjelenik. Khm... -
Árnyvadász #4378 Kár, hogy kuss van most. Mind1, azért leírok még egy érdekességet:
Amikor Dél-Olaszországban voltam a seregemmel, akkor diplomatát is vittem magammal. Közelben volt egy aprócska Julius sereg. Gondoltam lefizetem, ne legyen gond vele. A szemétje 9700 denart kért volna! Na mondom ez nem járja vazz, inkább lerohantam. Bezzeg a gallok beérik 800-2000-el is és még a sereg is nagyobb. Jó nagy egója van ezeknek a rómaiaknak:) -
atibacsi1977 #4377 Hi! Véletlenül letöröltem a játék 1. cdjének a cd-képét! Már a lomtárbol is kiüritettem! Tudom, ekkora balfék csak én lehetek, de nemismer vki olyan progit amivel a frissen törölt dolgokat még vissza lehet hozni! Valaki mentsen meg!!!
Könyörgök! Élet-halálkérdés! -
Árnyvadász #4376 Egyébként mediumban az első körök ilyenek voltak:
Corduba elesett. Szardínia szigetén lévő kis falucska, szintén. Sziciliában Syracusa elesett (bár az ugye görög kézen van) és betámadtak a Scipiok a maradék egy szicilíai városom. De visszavertem a támadásukat. A flottámat szanaszéjjel verték. Többször is támadtak a sziciliai városom ellen a Scipiok, de kitartottam aztán átmentem ellentámdadásba. Ott volt, hogy sikereket értem el, volt hogy ott hagytam a fogam jószerivel. Szóval az eleje a mediumnak sem leányálom. Kellett jó 20 év mire nagyjából felálltam és meg tudtam indulni, de csak nagyon óvatosan. Kizárólag csak Szicilía volt a cél. Tovább egy tapodtad sem. Kiváncsi vagyok hardon mennyire kemény, de mint írtam, ez sem a "nagyonkönnyű" kategória:) Most ugye a Julius-Spanyol szövetség ellen harcolok. És a legfontosabb: Védelemre vagyok berendezkedve, támadni csak ritkán és inkább csak fosztogatva, semmint letelepedve... Na így már talán érthetőbb, de ettől olyan élvezetes is. -
Árnyvadász #4375 A nagyon könnyűtől azért messze van, de ki fogom próbálni hard-on is. Nem akarok egyből nekiesni a nehezének, van még 2000 óra játékidőm ha nem több, lesz hova beosztani a hard fokozatot:) -
Árnyvadász #4374 Jut eszembe: Amikor az Etna mellett Messina városánál harcoltam a távolban látszott ahogy füstölög a tűzhányó!!! Eszméletlen hangulatos ez a játék:) Olyan apró dolgokra is odafigyelnek, hogy emiatt még jobban az ember szívéhez nő ez az amúgy is kiváló játék. És megint volt vihar a tengeren, de sajnos most flottám is volt alatta, így az elsüllyedt :(
Ambush-t még mindig nem tudtam használni, pedig jó lenne már... 100 óra alatt egyszer sem :P -
#4373 Nekem volt, hogy én is televoltam aggastyánokkal, sehol egy fiugyerek, semmi, erre kezdenek kidölni a vénemberek. Erre beszületett egy fiúgyerek, de 16 év alatt lazán kihal a dinasztia és ha akkor nem jön egy házassági ajánlat akkor eléggé szarba lettem volna. :-) -
VGQ #4372 Médiumot lehet nagyon könnyü a kárthágoval,mert az tul eccerü alapbol.Probálj ki egy hardot.Mikor a 4.. körben már nem a tied 2 város a 10. végére meg ott tartasz,hogy ott álsz Thapsus meg chartago várossal,és nincs másod.
Mediumon nem szalad egy a 40 fös ipeian infantriy osztagod ha 25 alá csökken!!Ez nagyon nagy hátrány ám,és lehet akármilyen hadvezér felette!!!Ráadásul a szar parittyások az esetek 90%ban szétlövik a katonákat hátulrol,ugyhogy nem is érdemes olyanokat gyártani. -
Snipa #4371 hmmm,
meg anno realizm 1 essel es a senatus moddal (cezar/cezar fokozaton) volt egy olyan rohejes jatekom, hogy scipiokkal mar az osszes csaladtagom 68 feletti volt, es csak egy istenverte lanygyerek volt. Semmi tobb. Pedig mindegyiknek volt felesege, igaza egyiknek korabban meghalt. De masik 5 nek volt. Ezenkivul a lanygyereknek lett egy ferje. Aztan teltek multak evek gyerek seholsincs. Majd Ket kor alatt a sok ven geny scipio orok alomba szenderult.
Ekkor lett a lany ferje a leader, es egybol jott egy uzenet egy adoptalasrol, aki lett a hosom. Ki kellett volna probalnom mivan akkor ha nem fogadom el .-)
Namost, gyerek szinten nem szuletett egy deka sem. Igy az utodokat mind bribe olnom kellett a senatus tagjai kozul. Mivel senatus mod volt ezert volt boven valasztek. De igy nem volt az igazi.
Most a relizm kettonel nem raktam fel senatus modot, es jonnek a gyerekek is bar nem olyan surun mint a keltaknal jottek de jonnek.
Volt valakinek hasonlo? -
Árnyvadász #4370 Karthagóiakkal voltak a legjobb csatáim. Egy csomó Draw is volt, bár mégis megengedte, hogy belépjek a városba, tehát Victory lett. A legemlékezetesebb csatám Syracusa (volt görög város) elleni várostrom volt, ahol az ostromlott városból kitámadtak a Scipiok és a vár előtt is meg ütköztünk (előszőr én voltam nyerő pozícióban-aztán ők), de mindig vissza-vissza ment az ellenfél a város biztonságába. Szerencsére volt egy bányászakármi a csatatéren így elástak a katonáim a falakig majd azt berobbantva behatoltam. Ott kezdeti sikerek után (az idő meg vészesen fogyott) megfutamították a maradék seregem, így kénytelen voltam a hadvezéremmel bemenni. A lényege az egésznek, hogy nekem 1 emberem maradt (vezér) az ellenfélnek szintén egy (menekülő skirmisher) és DRAW lett, de aztán mégis VICTORY és a vezéremmel beléptem a városba:) KIBASZOTT JÓ!!! -
Árnyvadász #4369 Pedig a karthagóiakkal keményen indult a kampány. Rögtön a második körben Hanno nevű legtapasztaltabb vezérem (szinte alig mozogtam seregével néhány lépést) meghalt. Öreg volt:) Aztán Hasdurbal az örökébe lépett nagyon korrekt tulajdonságokkal bíró vezéremet Korzika ellen nyomuló Julius család ellen akartam bevetni, mert az ott állomásozó egységeim szinte nullával egyenértéküek voltak. Erre egy szanátusi flotta a hajóban semmisítette meg a Hasdurbal-t ésa seregét. Ekkor ideges voltam nagyon. De aztán jó 20 év múlva kb. visszavágtam az elszenvedett sérelmekért. Ez nagyon tetszik a játékban, hogy a múltban elszenvedett vereségekért, családtagok haláláért és ilyenekért amikor visszavág az ember jó pár év múlva, tényleg úgy érzi, hogy nagyon sok idő telt el. És azóta sok minden változik is. Scipiok fővárosát is nagyon gyorsan egy sorsdöntő csatában ütöttem ki. Nagy szerencsémre a szenátus serege nem volt ott. Mert néhány körrel sikerült velük is megütközni. Szívem nem dobogott még olyan gyorsan. Kis híján múlt csak, de végül is elmenekültem. -
Árnyvadász #4368 Hétfő ismét:)
Hétvégén jól belehúztam. Szerencsére mindkét nap folyamatosan ömlött az eső, így ki sem mozdultam otthonról. A Julius családdal megnyertem a kampányt (short), de folytathattam és majd akkora területre tettem szert, mint Kandurex. Aztán úgy voltam, ennyi elég és elkezdtem a Germánokkal, Pártusokkal, Egyiptomiakkal.
Germánok nagyon jók, jó sokat foglalgattam velük. Pártusok is jók, csak tényleg eléggé a szélén vannak a térképnek. Az egyiptomiak nem jöttek be:(
Most Karthagóval vagyok és eddig ez tetszik a legjobban. Medium/Hard beállításokkal nagyon szépen haladok. Előre megtervezett stratégiával, ami be is jött. Jelenleg BC230 körül járok, enyém Szicília, Korzika, az a kis sziget ami a kezdetekkor is megvan, szintén az enyém. Corduba elesett már a játék elején, de most visszaszerzem, mert küldtem oda egy expedíciós egységet.
Scipio családot kinyomtam a francba, Brutus család mindkét kezdő városát Dél-Olaszországban elfoglaltam, de csak az egyiket tartottam meg, a másik maradt a lázadók kezén:)
A Julius család beindult eddig háromszor ostromolták a Dél-Olasz városom, de mindháromszor elvéreztek. Görögökkel és a Numidiaiakkal vagyk Szövetségben. Városaim nagyon szépen fejlődnek, a nagyobbakban mindehlol erős fal van felhúzva, és kb. amit Kandurex is írt pár városra hegyezem ki a stratégiám irányvonalát. A tengereken nagyon megerősödtem, rengeteg flottám van, a Julius család és a Szenátus összes kikötőjét blokád alatt tartom, de emelett még a spanyolok közelében is állomásozik flottám, meg kiméletlenül szedem szét a Brutus-Julius-Spanyol-Szenátus flottákat.
Közben megtaláltam a legjobb beállítást a játékhoz, amin csont nélkül fut és iszonyatosan szép is. Normal egységméret (legjobb szerintem), egységek HIGH, városok HIGH a többi minden max. és 4XAA, 4XAniso és 1024*786*32bit és így akármi van a kérpernyőn, akárhány csapat, akármilyen nagy város, vagy bármi: Tökéletesen fut és a grafika valami döbbenet tiszta és szép.
Nekem nagyon bejött Karthagó és nagyon kellemes velük a játék. Noha valóban van benne kihívás, de jó stratégiával nagyon jól lehet haladni. Szépen folymatosan kell velük fejlődni, védelemre berendezkedni, majd aztán támadni, nagyon fontos a nagy flotta, és a kereskedelem, az Afrikai szomszédokat békén kell hagyni, kizárólag, Scipiokat ki kell ütni, aztán utána jöhetnek a Spanyolok, majd a Julius-család (nekem ők jöttek le Dél-Olaszba, a Brutusok nem valami akítvak ellenem, pedig két alap városukat is kilőttem:)
Elefántok tök arik. És nagyon vegyes a karthagói had. Az egyik legjobb nép szerintem a játékban. Legalábbis nekem eddig ők tetszettek a legjobban.
Szerintem átléptem a bűvös 100 órás játékidőt már:) -
lammaer #4367 Aztat nem tudja valaki, hogy lehet kibányászni a játékbel grafikát (mondjuk az egységeket jelképező kis kártyácskákat)?
A txt-kben tga fájlokként hivatkoznak rájuk, de persze csak a screenshotokat látom - gondolom a többi fájl be van csomagolva egy nagy központi fájlba.... -
lammaer #4366 A villogó kereskedelmi ikonok egy készitők által elismert bug. Ugyan a játékban olyan infót kapunk, hogy ez csökkenést jelent, az esetek 98%-ában ez nem igaz.
Egyszerűen arról van szó, hogyha a megépitjük a kikötő egy fejletteb változatát (asszem a dockyard, de nem 100%) akkor onnantól kezdve mindig lesz villogás, függetlenül attól, hogy valaki piszkálja-e a kereskedelmi útvonalakat vagy sem.
Ellenőrzésképpen egy kalkulátorral össze lehet adni a részletes adóinfón szereplő összegeket - a villofó ikonokkal együtt jön ki a végeredmény.
Szóval a villogás ne idegeljen senkit :) -
#4365 FONTOS!!!
Tehát az alábbi két fájl a magyarításból átmásolva a realism modul alá
kilövi a progit.
Ez érthető mivel új tartományok és városok,vezérek vannak a modulban (2-3).
Ez nem gond, mivel e kettőben nincs nagyon mit magyarítani , úgyis csak neveket
.tartalmaznak.
imperial_campaign_regions_and_settlement_names.txt
és
names.txt
Szóval lehet a magyarítást a realism modul és patch alá berakni. (provinciai hadjárat!)
-
#4364 Andrew! realism mod megoldja a problémát))
-
#4363 Én is carthagoval nyomom, de mocsok nehéz. Annyira gyenge a gyalogos, meg a lovas is. És az elején csak az van. Ha jól emlékszem 4-5 ponttal gyengébbek támadásban és védekezésben. Volt, hogy lovasokkal oldalba kaptam egy római gyalogos egységet, de olyan hamar leszedték a lovasaimat, hogy visszahívni nem volt időm! -
#4362 már próbálgatom....
http://nismaster.iweb.hu/
http://rome.atw.hu/ -
#4361 Még jó, hogy filmnézéshez tudott hangulatot hozni, hamár a játékhoz-önmagához nem tud, csak elveszi a kedvet attól, hogy valaki legközelebb várjon egy játék kiadására. -
VGQ #4360 Még nincs a Boltokban -
#4359 Remélem tényleg a boltokba kerül a játék hétföre, vagy keddre.
Eddig türelmes voltam... -
VGQ #4358 Pedro linkje JO.
csak cél mentése más néven... -
Realtibi #4357 ez a link nekem nem jön be -
#4356 És honnan lehet tudni, hogy melyik az a 2-3 txt file, ami kivétel?Hány százaléknál tart amugy a magyarositás? -
pedro870 #4355 Innen tölthető a videó. Valóban ütős darab, bár a harc irányításában én nem láttam semmi újat.
16 perces vid