13587
  • Yossarian
  • zoli80
    bocs de nem talaltam semmi linkfélét a magyaritashoz,segitenétek?
  • dronkZero
    Most Capua kis város, vagy nagy falu? :)
  • Yossarian
    nekem peccseletlen még a RTW, felmegy rá így is hiba nélkül a magyarítás?
  • Yossarian
    a light kalóriaszegény, esetleg világít is...
  • Realtibi
    hevy az nehéz szal erősebbet üt
  • AnubisEE
    HI !
    Mondja már el valaki mi a külömbség a Heavy és a Light fegyver között ???
  • MiQ
    Privátban leírtam, mit is kellene tenned :)
  • haxoror
    Mi a franc van a minimappoddal?
  • haxoror
    De azért nem ártana ha átméreteznéd és úgy raknád fel újra a galériádba :D
  • haxoror
    így :)
  • Yossarian
    Oké, biztos van ennél jóval nehezebb is, de a Júliuszokhoz képes nehéz :)
  • Yossarian
    Ne mondd már, hogy a Szeleukidákkal olyan könnyű! Az elején egyszerre álltam hadban Egyiptommal, a Görög városállamokkal és a Párthusokkal is. A nehézlovasság megjelenéséig meg csak szívtam folyton. Még elefántokkal sem volt az igazi, mert egy-egy csata után alig maradt belőlük valami...
  • Braveheart
    Én a csaták végén az íjászokkal szoktam kergetni a kimerült ellenséges gyalogságot, pillanatok alatt utolérik és lekaszabolják a túlélőket...
  • wallen
    Hát nem tudom. Mindenki mondja, hogy milyen jók a harci szekere, meg kérdezi, hogy hogyan lehetne megállítani őket.

Huge csapat méreten használhatatlan. Egy egység annyi helyet foglal az arcvonalban, hogy helyette három gyalogos egység odaférne. Rohamban nem lehet mással küldeni vegyesen, mert mindenkit feltartanak és szétesik a zárt hadrend, amit elég jól büntet a gép a csetepatékban. Mivel a britteknek nincs lovasságuk nagyon sebezhetőek a lovas támadással szemben. Üldözésben képesek 100 gyalogost úgy a pálya széléig kergetni, hogy a felét sem vágják le.

Most épp a brittekkel nyomom (Emperor fokozaton) és az alábbi sereg felállást találtam a legjobbnak.
    Ferde hadrend: a centrumtól legmesszebb és ahhoz a szárnyhoz a legközelebb, ahonnét nem várható ellenséges erősítés.
    A hátravont szárny hanyagolva: 1 vagy 2 nehéz harci szekér csakis azért, hogy szükség esetén azért képesek feltartani egy átkarolást.
    A centrumban gyalogság: 6-8 chosen swordsman és 2 druida (így szinte utolsó emberig képesek harcolni) és a vezér, hogy még jobb legyen a morál. A vezér véletlenül sem avatkozik harcba sőt ha közel jönnek hátrább vonul, hogy ne akadályozza a gyalogságot.
    A támadószárny 4 íjjász szekér és amennyi zsoldos lovasságot sikerül összeszedni (Sergeneként 2 a jellemző. Ezekre vigyázok mint a szemem fényére; csak tutira mennek és elsősorban a menekülök kaszabolására használom). A maradék harci öleb is itt összpontosul, hogy lassítsa az ellent.

Ha minden jól megy, akkor képes vagyok felgöngyőlíteni az egész ellenséges hadrendet, úgy hogy sorra futnak meg a száryakon lévő osztagai. A centrumom általában csak a végén avatkozik harcba és gyakran már a harci üvöltésükre megfut a közeledő gyalogsága.
    Ciki akko van, ha a támadó szárnnyal szemben erős lovassága van. Ilyenkor sajnos hullani szoktak a zsoldos lovasaim.

Eddigi legnagyobb mészárlásom 1200 britt vs 4200 dák és mindössze 1-1 túlélő a két seregből. Kicsit 100 fölötti veszteséggel - ezt a harci szekerek szívták be - mindkettő meg is futott. A legjobban szereplő egység az egyik barbár zsoldos lovasság volt, aki 40 ember híjján 1000 dákot hentelt le (a végére már tolták a lovaikat).

Rómaik ellen még nem volt csatám - kicsit messze van még Róma - de a gallok, germánok, dákok, ibérek be vannak darálva.
  • Timur Lenk
    Csak be kell őket másolni. Azért javított, mert ez már a második (tehát az előző folytatása), ami felkerült.
  • dartonita
    chariot-ok tamadasban csak akkor hasznalhatoak ha nem zavarjak szet oket.en alapbol teljesen elkulonitem minden mas seregtol,es elsokent ezeket hajtom neki a gyalogsag vonalainak,mivel ha 'megbokrosodnak' akkor kepesek hosszu percekig a sajat! sereged kellos kozepen maszkalni,szanaszet kaszabolva mindenkit.egy nagyobb csata soran kb 400-500 sajat emberem maszatolt igy szanaszet 4! db chariot ami megijedt valamitol....szoval vedekezni nehez ellene,meg akkoris ha sajatod :P
    imho egyebkent a seleucida-kkal igen izi a jatek veryhardon is,a foldrajzi helyzete es gazdasaga miatt
  • Braveheart
    Na, a gallok utolsó erődjét ostromlom :) szegény vezérem már nem érhette meg e nagy napot, pont eltávozott az élők sorából 69 évesen :(
  • Bbali
    ja egyébként nincs fönn a realism mod
  • Bbali
    ha innen leszedem itt az van hogy javított kiadás akkor is kell valami txt cserélgetni?
  • haxoror
    Charriot ellen az egyetlen hatásos egység a lovasíjász már akinek van ugye :P
  • haxoror
    Tarts a városaidban diplomatákat (ha lehet akkor akadémiát is a retinuek miatt), úgy tűnik hogy egy jó diplomata immunissá tehet várost/sereget a felvásárlásra.
    Ja, és ne add le a gépnek a csatákat, ha te irányítasz akkor sokkal jobb eredmények születnek.
  • haxoror
    A diplomata influence szintjén múlik, ha elég magas akkor már disband helyett a csapat egy részét át lehet hozni.
  • Timur Lenk
    Magyarosítás: http://nismaster.fx3.hu/
  • VGQ
    A charriot ellen meg csak a katapult a hatásos ,esetleg nagyonbb adag ijjász.minden más erösen felejtös mert kivégzik öket!
    Még az eleféntokat is lekaszálják az a baj.Nekem volt olyan,hogy kimentem 18as elit elefántal 2db 15ös charriotra erre meg a köcsög gép nem menekül ahogy szokott hanem nekemront.Kis tolongás erre látom hogy sorba összedöl 3 elefánt a maradék menekül és 2-t lekapnak utközben.Na erre nem tudtam mit lépni.Teljes káosz:((
  • VGQ
    Azok a csapatok állnak be akik A te seregedet képviselik.Romaihoz romai egyiptomihoz egyiptomi.A baj ott kezdödik,hogy pl a germán lázadi harcos hiába néz ki ugyan ugy mint a gall vagy a brit baszik beállni a másik 2-höz.De azért érdemes megprobálni.
    A vezetök tuti mindig beállnak.
    A sereg viszont csak kisebb nagyobb részben áll át.

Kikészit ez a játék teljesen.Gallokkal elkezdtem iszonyu jol haladok 10 kör alatt bevettem a juli fövárost és elfoglaltam még 2-t kisebbet.Erre az SPQR kijön és megveszi az országom közepén allo várost!!!(spqr eddig még SOHASEM szerzett meg 1 teröletet sem miota játszom)
    A másik meg hogy rá 20 évre a julik fogják és visszavásárolják a volt fövárosukat ugy hogy benne van vagy 15 egység.
    Késöbb betémadnak a spanyolok.2x tulerövel védekezek,de simán leverik.Mondom mi a fasz??Erre jönnek a brittek és azok is nekem esnek velük meg majd 2,5xes tuleröt bukok el ugy neki a 300 föböl van 100 vesztesége nekem meg a seregem.És jobb katonákat gyártani sem tudok!!
    Szal a gallokat asszem befejeztem.
    Most proba egy Rozsaszin hátha azzal több sikerem lesz.Bár már megint kezdi a gép a hülyeségeit.

A baj,hogy ez nagyon felidegesit!!!
  • wallen
    Chariotok ellen bármi jó.
    A Britt hadjárat elején Írországot kebeleztem be. Oda ment 4 családtag és az induló sereg használható része. A településben egy lándzsás állt, mögötte hátrább a többi lázadó utánpótlásként. Gondoltam gyorsan szétzavarom azt az egy lándzsá bagázst mielött beérne a fősereg. Négy családtag a négy égtáj felöl rohamozta meg. Kb. 240 vezéri harci szekér az ugyanannyi lándzsás ellen. Erre mi történik? Az átütő roham helyett úgy lepattant mindenki (a hátulról jővők is), hogy a frakcióvezető, meg valami pereputtya otthagyta a fogát. Azóta még öt (köztük két frakcióvezető) családtag ért el herioc death-et ennél is nevetségesebb körülmények között.
    A sima nehéz harci szekerek nagyon lassan manővereznek és egy lovasrohamhoz képest feleannyi hatásuk van.
    Az íjjász szekér már más tészta. Azokkal lehet alázni a gyalogságot. A veterán egységek mindegyike, (hála a germán +2 missile templomoknak) 20 feletti nyilzáport szór.
  • Bbali
    honnan lehet leszedni a magyarosítást?
  • Gábor
    Egyiptomiak ellen Memphis a kulcs, az őseik gúlái miatt nem fognak annyit lázongani!
  • Larvin
    az a rossz csak az egészben, hogy mindíg a védekezőnek áll a csata, de a time limit negator progi segítségével ez is kiküszöbölhető
  • Frankie
    Ha rómaikakkal vagy akkor csak a konkurens család serege áll át hozzád. Mindenki más csak "oszlik" kivéve ha van hadvezér.
  • Viharlovag
    Nekem még csak egy zsoldos elefánt osztagom van, de azok megérnek minden pénzt. :) Én az egyiptomiak ellen nem találtam más ellenszert, csak az onagereket. Ha azokat nem viszem, akkor beállnak védekezni és esélyem sincs semmivel ellenük. Az íjászaik a testudókat is szétlövik (amúgy állítólag támadás esetén a testudó magától kinyílik), a gagyi sivataglakói pedig közelharcba nyomják le az embereimet. Ha viszont támadást tudok kiprovokálni, akkor nyert ügyem van. Valamileyn oknál fogva nem jött rá, hogy az íjászaival az onagereket kell lőnie, inkább rohamozni próbál. :)

Amúgy most 4 fronton háborúzok a Scipio család színeiben.

1. Ibéria meghódítása után a gyengébb csapataimmal (early legions) nekiálltam Galliának, de ott lassan haladok, inkább csak ostromzárakkal foglalalok városokat. Mindenki pucol előlem, nagy hadakozás nincs.
    2. Hellászt egy jól koordinált és merész deszant akcióval 4 körön belül elfoglaltam a thrákoktól. Segítségemre volt ebben egy lázadás is, mondjuk utána sokat bajlódtam a felkelőkkel. Azért a kifejlesztett városok nagyon durvák!! Mire végig kacskaringóztam az utcákon, lejárt az időm fele és ott álltak a pihent csapatai, még azelőtt lerohantok, hogy hadrendbe álltam volna. Persze a nagy sietség miatt az embereim jól kimerültek, a nem elfoglalt tornyok alaposan megtizedelték őket, szóval voltak veszteségek még úgy is, hogy belül csak 2-3 egység várt. Utána kifosztottam a városokat, mert nagyon üres volt a kasszám, most viszont így is iszonyatos pénzeket hoznak körönként, hála a kereskedelemnek. mehetnék tovább is Bizánc-Thesszaloniki felé, de azt hittem, keményebbek lesznek a trákok, emiatt a kémeimmel egy kis pestist csempésztem hozzájuk, így most várom, hogy elüljön a járvány.

3. A líbiai sivatagban iszonyatos anyagcsata zajlik. Körönként jön egy fullos prolemaioszi sereg, amit csak heveny vérveszteségek árán tudok megverni (ott két kezdő vezérem van, még átütő győzelmekre nem számíthatok) és az utánpótlás nagyon lassan érkezik, de nem is ott akarok támadni, ott csak lekötöm a halottimádókat. Még építettem pár erődöt is, azok kellően lelassítják, bár belül csak pár fős leamortizálódott maradék egységek vannak. Ha nincs ostromgépe (márpedig a tökfej azt nem hoz magával), akkor nem tudja megtámadni őket. Szóval ott állóháború zajlik.

4. Egy újabb, jól felszerelt expedíciós haderő már Alexandria kikötője előtt áll, csak a partraszállási parancsot várja és ott üti meg a múmiákat, ahol a legjobban fog fájni nekik. :) Azt még nem tudom, hogy maga alexandria legyen-e a célpont, mert elég keményen védik, csak a kiéheztetés maradna, vagy nyomujak be, a védtelen belső területekre. Szerintem egy ostromot bepróbálok, hátha kitámad és akkor remélhetően nagyon megverem, mert abban a seregben vannak az elefántjaim is. :)

A többi területet már pacifikáltam. Minden régiónak (5-6 tartomány) van egy kijelölt főváros, ahol van kormányzó és épkézláb sereg, a többi városban megszüntettem a katonai épületeket, ha esetleg lázadás lenne, csak parasztok jönnek majd ellenem. Elvileg körönként van 6-7000 arany plusszom, a teljes bevétel 70.000 arany körül van. A hadseregem viszont önmagában elvisz 45.000 aranyat, aztán az egyebek a többit, szóval a drága épületekhez kellenek a város fosztogatások. Most próbálom meg lecsökkenteni a kiadásaimat, mert tartalékot akarok képezni. :)
    3.
  • Yossarian
    Sztetek miért van az, hogy ha bribe-olok, az esetek túlnyomó többségében csak feloszlanak a lefizetett seregek. Csak nagyritkán hajlandó beállni hozzám valaki? Biztos büdös vagyok :-/ Meg Szeleukida is...
  • dronkZero
    Ja, meg amit még elefánttal kapcsolatban észrevettünk, hogy az a dög még halálában is veszedelmes.
    44 Praetorian lovas vs 12 kis elefánt
    Amikor az elefántok megfutottak, még minden lovas élt. Aztán ahogy kifelé kergetve ölték le az elefántokat, szépen kezdtek fogyni. Kb minden második-harmadik elefánt rádőlt két-két lovasra...
  • dronkZero
    Kaszás harci szekeret max tapasztalattal, páncéllal és fegyverrel nekiküldtük egy csapat harci elefántnak... Érdekes volt látni, ahogy a szekerek lepattannak az elefántról, aztán azok porrá zúzzák az egész csapatot. Kb 15 másodperc alatt vége volt.
  • dronkZero
    Ha nyomod az ALTot, és úgy klikkelsz, akkor mindegy, milyen egység, kézzel esik neki a célnak. Íjász, katapult személyzete, kutyaidomár, disznóhajcsár, akármi, megy és gyaszatol.. Illetve inkább levágatja magát... Légióval is lehet rá szükség, ha nincs idő pilumozni.
    Látni is az egérkurzoron. Ha van nyílvesszője/egyebe, akkor felhúzott íj, ha nincs, ill nyomod az ALTot, akkor kard.
  • Árnyvadász
    Köszi!
  • Frankie
    testudo CSAK a nyílzápor ellen jó, hand-to-hand esetén a kifejezetten hátrányos!
  • Árnyvadász
    Ja hát aki már itt tart:)

Testudo alakzatnak mi értelme van? Nyílzápor kivédése az ok, de jól harcolnak ilyen alakzatban? Vagy inkább az a jobb, ha nincs testudo és rendesen felállva harcolnak...
  • Árnyvadász
    Azt hiszem az auxilia-nál is van egy enable-skirmish gomb. Az alapból pirosra van téve. Ez arra jó, hogy tartják az ellenféltől a távolságot. De ha ezt kiklikkeled, akkor már nem tartják, és simán beérhetik a kocsisokat. Az auxilia, meg a nomád nyilas lovasság a leggyorsabb lovassági egység a kocsik után, vagy talán van olyan gyors mint a kocsi. Szóval ez is okés lehet. Hisz menekülö kocsisokat ezek is levágják bőven. Még a fire at will (piros íj ikon) gombot is tedd szürkére és akkor nem nyilaznak hanem vágnak ha jól emlékszem.