13587
-
Viharlovag #4477 Ja! A reality patch kiveszi a szekreket az egyiptomiaktól, de a vezérek még szekéren vannak! Legjobb ellenük tényleg a lándzsadobáló, skirmishelő gyalogság. Ezek +6-ot kapnak a támadásra szekerek és elefántok ellen. -
wallen #4476 A római hadsereg történetét.
Összeségében nem éri meg az árát, bár a könyvespolcon jól néz ki. Egy-két érdekességtől eltekintve nem tartalmaz mély elemezéseket, inkább egy áttekintés. A fejezetek között sok az átfedés és olyan érzése van az embernek mintha ismételné önmagát és vannak benne tárgyi tévedések is.
Antikváriumokban ennél százszor jobb könyveket lehet kapni tized ennyiért. Pl.: 800Ft-ért vettem a "Kard és törvény"-t, ami Marius és Sulla időszakát dolgozza fel részletesen. Az említett "Hódító Róma" meg a római birodalom terjeszkedési korszakát úgy BC100-ig. Pont azt az időszakot, amelyről a játék szól. -
Viharlovag #4475 Stratégiai jelentés a Scipio család helyzetéről.
1. Galliában szörnyű tragédia történt. Egy gall város bevétele után a britonok aljas módon megtámadták egy belsőbb városomat. Mikor a vezérem felmenteni indult a seregét és jómagát egyszerűen lemészárolták, miként a városból segítségére siető vezértársát is. (Elvileg túlerőben voltam, de mivel a csapataim több helyről jöttek, a herciszekeres brittek széttúrtak, mielőtt bármit tehettem volna.) Ezek után a róma ügyének megnyert (bribe-olt) hispán vezér palánta mentette meg a helyzetet, aki a maradék erőkkel nagyon kemény csatában megverte a megfogyatkozott brit erőket. Viszont itt stratégiát kell majd váltanom, alkalmazkodva a brittek gyors szekereihez. Valószínűleg dárda hajigáló auxiliából kell majd több.
2. Hellászban az események kedvezően alakultak. Mivel várnom kellett a Thesszalonikiben dúló járvány végét, az útkereszteződésnél egy erődbe raktam a későbbi ostromló sereget. A számításom be is vált, jött egy nagy sereg trák, akiket az erődből szétlőttem (onagerek+íjászok), majd a menekülőket a lovasságom lemészárolta. Ezek után Thesszália városát ostromzár alá vettem (miután a járvány elmúlt), majd 3 erős felmentősereget is lemészároltam, elhanyagolható saját veszteségek mellett. Ezek után a város magától a kezembe került. Az úton lévő ifjú hadvezérnek már szinte sétagalopp lesz bevenni a megmaradt trák városokat.
3. A Líbiai sivatagban is bejött a stratégiám. Az erődök láncolata lelassította a támadó egyiptomi seregeket, a közben megerősödött seregem pedig hajókon utazva egymás után fel tudta morzsolni a jórészüket, a többiek pedig visszafordultak, az alant részletezett események miatt. :) Ezután már csak a sivatag közepén lévő egyiptomi várost kell elfoglani.
4. Az Alexandriai deszant alakulat fényesen beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A partraszállás után úgy döntöttem, hogy megtámadom azt a seregét, amelyik a katonákkal zsúfolásig telt város mellett állt - és amelyik önmagában is elég erős volt -, reménykedve Jupiter és Vulcanus áldásában. (Ez volt az elitalakulatom, ezüst színű egységek és az elefántjaim). A csata iszonyatos volt. Az egyiptomiak két oldalról támadtak. Most, hogy lényeges számbeli fölényben voltak, feledték eddigi óvatos taktikájukat és lerohantak. A balszárny veterán nehézlovasságát, amit két osztag numid is erősített, pillanatok alatt felszámolták. A centrumban szerencsére a légiósok kitartottak, míga az elefántok jobbról indulva, szép félkőrt leírva megtették a dolgukat és legázolták, megfutamították az ellenséget. Több mint 3000 egyiptomi maradt holtan a csatatéren, de sajnos 700 római hős is életét vesztette. A rossz hír ezután jött. Alexandria egy sima porfészek, képtelenség feltölteni a megfogyatkozott csapatokat. Viszont a nílus menti több várost csak egy-egy családtag védte, ezért vezérem sebtiben felfogadott pár zsoldost és ostromzár alá vette őket velük. A következő körben a közelebbi várost sikerült is megtámadni. Az elkészült ostromtornyokból simán elfoglaltam a falakat-őrtornyokat, majd a nyitott kapun keresztül bemasíroztam. Viszont a ptolemaioszi családtag keményebb diónak bizonyult, mint gondoltam. Először a beduinjaimat lőtték halomra, majd a nubiai spearmenek is erre a sorsra jutottak. A lövedékeik csak nem akartak elfogyni, ekkor a hajítófegyveres gyalogságot küldtem ellenük. Na, ezek a fiúk végre megfelelő ellenszer voltak a szekerekre, így végül 300 fős veszteséggel sikerül elfoglalnom a 36 ember által védett várost. Itt végre kellő utánpótláshoz jutottam.
A másik város ostromát fel kellett adnom, mert a sivatagból visszaért egy nagy egyiptomi sereg. Itt lassú darálás fog bekövetkezni, majd pacifikálni a területet.
5. Újabb frontot nyitottam, mert elég emberem és hadvezérem volt ahhoz, hogy megtámadjam ciprust, majd onnan a levantei tengerpartot. Most ciprus ostromára készülődik az 5. Légióm, nagy ellenállásra nem is számítok. Közben úton van a legifjabb családtagom, a katonai géniusz, aki átveszi a keleti hadszinteret idősebb rokonaitól. Neki már a legmodernebb felszerelésű csapatai lesznek. (16 évesen 5 csillagos vezér a fickó, nagyon király!) -
#4474 haha! Lehet, hogy a többségnek nem új info de nekem az (pontosabban letisztult a kép)
Bribe esetén akkor áll át a sereg is, ha olyan egységeket tartalamz amiket te is tucc gyártani. -
Árnyvadász #4473 Nézd meg, engem is érdekelne. -
Árnyvadász #4472 Melyiket vetted meg? -
wallen #4471 Kis szerencsével antikváriumban megszerezhető. A sorozat nevére nem emlékszem, ha hazaértem megnézem. -
wallen #4470 Megvettem azt a könyvet. Közepesre értékelem. A témába illő legjobb könyv, amit minden ezen fórum látógatójának kötelezővé tennék, hogy ne mondjanak sületlenséget: "A hódító róma". V -
#4469 Akkor tudod irányítani, ha nincs vezír (családtag) hozzárendelve. Egyébként automatikusan AI vezérli. -
Dankó #4468 Ja és egy csatában ha jön egy utánpótlás(reinforcemant) azokat az egységeket nem tudom írányítani? -
Dankó #4467 Sziasztok!
Most tettem föl ezt a game-t hogy megnézzem milyem.Nos kezdetnek nagyon tetszik, csak egy kérdésem lenne.Nagyon aprólékosan végigvittem a tutorialt de vagy 1000 % hogy vannak még mókák amire nem figyeltem.mit javasoltok nagy vonalakban mikre érdemes odafigyelni illetve a csatákban hogyan érdemes harcolni? -
Árnyvadász #4466 Sokszor hagytam ambush "pózban" a seregem, de nem jött az egér hiába vártam rá én éhes macska. Majd többet próbálom. Úgy látom ez nem túl gyakori eset :) -
Árnyvadász #4465 Become Protectorate
Nem feltétlenül vezérrel kell dumálni, én úgy emlékszem előjött ez máskor is. Csak nem jönnek soha protektorátusba a népek :( Mindig visszautasítanak azzal, hogy az Ő szabadságuk többet ér. Ilyenkor pedig keresztekben tudok már csak gondolkodni .
Remélem a kézikönyv kitér erre is, mert a játékban nagy ötletnek tartom a protektorátust. -
#4464 romaiakkal juli vagy hogy kell irni nyomtam végig
50 várost kellett elfoglalni + róma birtoklása -
#4463 ambussolni ugy tucc ha leguggolsz szepen a sereggel,es megvarod mig valaki kozvetlen a kozeledbe er.akkor magatol rafordul es elvileg indul.igaz,eddig nekemis csak 1 ien volt,azt is a gep nyomta -persze raqrt- :) -
#4462 figyelünk :)
Amúgy tegnap összetűztem végre a gallokkal és a hispánokkal is :)
Egy kis változatosság lévén, eddig szinte csak sivatagban harcoltam. (persze 2 egyforma ott sem volt- harc a dűnék közt, harc a kövek és sziklák közt, harc a sík kavicsos talajon :))
A numídiaiak és egyiptom után ezek kész barbárok. Alig van fegyverük csak sok macsó félemeztelenül. Hullanak mint a legyek.
Remélem 1 kör alatt sikerül a gall/kartágói/spanyol (najó tudom ilyen nem volt akkor) népeket kisöpörnöm.
Kérdés:
Became protectorate opciót csak az aktuális frakció vezérével lehet ledumálni? Vagy diplomatájával? -
Árnyvadász #4461 Na látom megint megy a szokásos "reggeli" csak én beszélek effektus. :) -
Árnyvadász #4460 1. CDGalaxis honlapján mára van kiírva a megjelenés.
2. Könyvesboltban járva láttam egy nagyon ari kis könyvecskét mindössze 1200Ft-ért ami a római birodalom történelmét meséli el.
3. Ugyanitt láttam egy mégjobb könyvet bár annak ára eléggé borsos volt (8000Ft) a Római hadsereg története vagy valami ilyesmi címmel. Beleolvastam és azóta még nagyobbat nőt a szememben a játék.
Bizonyára emlékeztek rá, hogy sok magazin, internetes honlap értékeli a játékot és ezt sokszor a dobozon is feltüntetik ajánlónak. Általában ez egy kirívó mondat szokott lenni, ami összefoglalja a játék nagyszerűségét. Nos arra gondoltam, ha van kedvetek hozzá, hogy mi is gyártsunk ilyen mondatokat. Az enyim a következő lenne:
"A Creative Assembly történelmi alapokon nyugvó játéka generációs változást idézett elő a számítógépes stratégia világában. Akár oktatási célokra is megfelel." -SG- /Árny
-
Árnyvadász #4459 Trákok eléggé beindultak. Nem is tudtam, hogy ennyire kemények a fiúk. Karthago meg no comment:) Erre mondják: A történelem ismétli önmagát. -
Árnyvadász #4458 Ezt az ambush dolgot tényleg ideje lenne tisztázni, mert eddig nekem sem jött be. De még olyan sem volt amit írtál, hogy valaki engem támadott be ambushból.
Tehát ha valaki már csinálta és eltudná mondani, hogy is van ez, akkor nagyon megköszönnénk neki. -
Snipa #4457 egyebkent en realizm 2 est felraktam es nagyon bejon!
Eleg sokat nyomtam eddig de olyat meg nem lattam hogy a gallok fovarosat gorogok ostromoljak :-) elfoglaltak a delgall tengerparti kikotoket es onnan tamadtak beljjebb .-) Aztan juliusek kivertek oket akkor meg juliuseknal szalltak partra :-)
Mostmar nem birjak sokaig az osszes romai rajuk szallt :-) es Thrakok is besegitenek nekik! -
Snipa #4456
valahogy nem tiszta az az ambusholas... Elbujok franko lovas sereggel erdoben, mondja a game kor vegen mikor en jovok, hogy ready to ambush,
es valo igaz ahol rejtozkodok a piros csikon belul ott figyel egy ellenseges sereg. Mondom fasza akkor go, ranyomok hogy tamadas betoltodik a battle es rendesen fel van allva az ellenseges sereg!!! Nem ertem, most akkor meg varni kellett volna? Vagy mi?
Magatol tamad ha hagyok lepest? Vagy egyszeruen csak mikor a kov korben megmozdul a sereg akkor tamad automatikusan????
Tiszta idegesito :-) Bezzeg mikor britekkel voltam a rohadt germanok ugy szetkaptak ambushhal egy fullos seregem, hogy ihaj, Berohantak lovasokkal ezerrel en meg nem tudtam egysegeimet alakzatba rendezni, elhullott 3 csaladtag is...
valaki segitsen :-)
-
#4455 Mongyad már a paramétereket, mit sikerült végigvinni? Remélem valamelyik nagy kampányt :) -
#4454 Nekem Egyiptommal is volt pénzem kb. 1000000 -
#4453 Én nem raktam még fel a realism 2.2 modot, szerintetek megéri felrakni, vagy jobb a játék a változtatások nélkül? -
#4452 Tényleg, nem tud vki olyan modot, ami megnöveli a seregek körönkénti bejárhato utvonalát?Mert tényleg elég lassan haladnak, ne legyen már több év mire hazaérnek a frontrol :)
Viharlovag: a patch tényleg kiveszi az egyiptoni szekeres osztagokat?
-
VGQ #4451 A diplomaták minden dumánál fejlödnek,de te csak azt látom amikor az influence +5 lesz.(vagy mi a rák a neve).
Az ellen föemberét nemtod lefizetni ugy vettem észre.Meg a capitolt sem nagyon.
A többi az megy ha van elég pénzed.
Már csak azt kellene valahogy kideritenem,hogy az egyiptomi és a görög néppel miért volt annyi pénzem mint a szemét a többi 6 néppel amivel játszottam meg miért lettem olyan csoro.
pedig egyiptommalis már a 3.körben mentem városfoglalni.De akkor sem értem mitöl van ez.
Meg az ,hogy alexandria egyszer csak elkezd lázongani lemegy 70re a hangulat hagyom aztán 3 kör mulva már 80 mikor semmit sem csináltam.Baromi érdekes.
Jo sok dolog van ebbe a játékba amit nagyon meg kellene érteni ahoz,hogy rendesen tudjunk vele játszani.Majd gondolom szép sorban. -
#4450 azt latod nemtom.varosban nemigen hagyok diplomatat -
Dns5000 #4449 Neha a varosban is fejlodtek, van valami epulet amitol jobban fejlodnek? -
#4448 probalkozz minden korben veluk,map rights-ot ajanlgatva pl.idovel egy-egy sikeres 'uzletnel' fejlodik a faszi -
Dns5000 #4447 hogy lehet diplomatakat addig fejleszteni, hogy ataljanak a megvesztegetett seregek? -
#4446 seleukidakra visszaterve...nehezlovasaim meg nekem sincsenek,de ha a legelejen megtamadod Egyiptomot,es folyamatosan levegot sem hagysz neki,akkor semmi eselye.foleg egy jol kepzett diplomataval es stabil gazdasaggal.brittekkel a shortot szinten befejeztem,na aaaaaaaaz igen...:) -
#4445 nah most sikerült végigvinni!!kód nélkül:DD(mer nem találtam):DD
rómát nem is volt oylan nagy szám leverni igaz kezdő szinten nyomtam. -
#4444 Nem is igaz, mert pont az a sötétebb -
wallen #4443 A light fegyver világít -
AnubisEE #4442 Ennél kicsit komolyabb választ vártam volna erre a kérdésre ! -
#4441 segiccsetek legyetek oj szivesek!:) -
#4440 külömbség
ÁÁÁÁÁÁ -
#4439 mi a zannyáért csinálja ezt velem?minden jó,europa nagy része az enyém+afrikában meg itt-ott egy-két rebelektöl elszedett város,mindenhol béke van,a körulottem lévök szövetségesek,jó a bevételem aztán egyik körröl a masikra lemegy minuszba MINDEN elözmény nélkül és nem tehetek semmit.mi lehet a gond? -
VGQ #4438 Most már tudom miért olyan erösek az egyiptomiak.
Az elején kpásbol 4-5 év alatt megjelenik náluk legalább 5 rebbel sereg.Ezeket ha felbéreled teljesen ingyen van egy maxos témado alakulatod.
Imádom a magyaritást.
föleg azt a tulajdonságot,hogy
"Nincs hely a füben"
Ezt akárhányszor meglátom iszonyu jot derülök rajta:)))
Ki a franc irta ezt a sort???