13587
  • hzsolt
    Nekem bejön.

talán így

térkép
  • haxoror
    Felül jobbról a harmadik tartományt el lehet foglalni? Én nem találtam meg a városát sőt be se tudtam menni pedig látom hogy hidak is vannak ott
  • haxoror
    mert még csak észak-nyugat van kész. Az ott a Julii starthely :D
  • haxoror
    Nekem nincsenek apróbb csatáim talán a tápos szomszédok miatt
    Plusz az 5 ellenségemből 4 szövetségben van egymással
  • VGQ
    Nekem egy szép piros X jön be linkre:)))
  • hzsolt
    Ha jól emlékszem a képernyő beállításoknál lehet szabályozni.

rumcájsz
  • hzsolt
    Készítek egy térképet a játékhoz.
    Még csak kezdeti stádiumban van, de ha valakit érdekel, itt megnézheti:
    http://lazarus.elte.hu/~hzsolt/terkep/rtw_terkep.gif

Ízelítő:

rumcájsz
  • GanXstaZoleeWrk
    kicsit lusta vagyok már körönként ilyen apró cseprő csatákhoz igy 1xübb a komoly seregeket ugyse lehet megvenni :)

Automaice nem szeretem meg hajlamos nyert helyzetbn is veszteni a gép, ha en irányítom akkor meg heroic v.
    Igy inkabb a nagy csatákra koncentrálok, a kicsiket vagy auto battle, vagy bribe aztán haladjunk :)
  • VGQ
    Sztem jah ujra kell kezdened.Mert max létszámon 100 felett is vannak osztagok.De a 4000 ugy is kijöhet hogy 4-5 fullos csapat csap össze:)))
  • Besz
    Meg tudná valaki nekem mondani, hogyan lehet növelni az egységek számát egy hadseregben? Olvasva a fórumot sokan 2-4 ezres csatákról beszélnek, képeken meg láttam 100 fős csapategységeket is. Eddig még nem volt 600 embernél több emberem. Lent azt olvastam, hogy át kell állítani az Options-ben a Unit Scale-t High-ra. Ezt megtettem, mégse tudok összevonni egységeket. A legnagyabb egység létszáma max 40 fő. Vagy ehhez újra kellett volna kezdeni a kampányt?
  • Besz
    Egyszer láttam a Spektrumon, hogy a Spartacus-féle rabszolgafelkelés során volt egy kisebb római sereg, amely sorozatos vereséget szenvedett. A morál leesett, a katonák szerettek volna hazamnenni. Erre új hadvezért rendeltek a csapathoz, hogy rendszabályozza meg őket. Ő azzal kezdte, hogy sorba állította őket, majd kijelentette, hogy tizedelés. Ráadásul a szerencsével kevésbé megáldottakat saját társaiknak kellett megölniük. Ez után azt mondta a vezérük, hogy ha a következő csatát nem nyerik meg, újra alkalmazni fogja ezt a módszert. A következő történt: a következő csatát megnyerték háromszoros túlerő ellenében is. Mindezt azért, mert egyeseknek olcsóbban jött ki ez a módszer, mint a haderő létszámának költséges növelése. És ezek az emberek nem az első sorban voltak, legfeljebb Rómában.
  • Árnyvadász
    Meglepi! Aki megveszi és szeretne meglepődni az ne olvassa el!

Szóval a játék DVD tokban érkezett, a három CD igényes kivitelű (szép piros színvilágú és motívumok vannak rajta), és okosan egymásra helyezve egymáson fekszenek. Egy kis pecek segítségével szépen ki lehet emelni mindegyik CD-t.

A kézikönyv részletes, igényes és sok olyan dolog van benne amiről itt még nem esett szó. Pl. a megrémült elefántokat a gazdája le tudja ölni, ez akkor jön jól, ha ellenünk fordulnak az állatok, egységeinken keresztül akarnak elrohanni... Tömör 70 oldalon keresztül szépen aprólékosan, szájbarágósan elmagyaráz mindent.

A kézikönyv mellé kapunk egy térképet is. Ennek másik oldalán meg a fejleszthető épületek és tulajdonságaik szerepelnek, kizárólag a Római oldalt nézve.

Maga a DVD tok is jó, a hátoldalán szereplő csatakép meg brutális! Épp egy brit harciszekeres támadást mutat, a római gyalogság között, hatalmas porfelhőben és nagy kavalkáddal.

Természetesen CD-kulcs is van a doboz belsejében, matricán szerepel.

Nagyon klassz:)

• Besz
    Ezen már én is gondolkaztam, érdekes kérdés. Szerintem ez sokszor nem volt probléma. Például Thermopülai-szorosban a spártai katonáknak dicsőség volt az első sorban elesni. Előtte jól bekenték egymást olajjal, azt már elfelejtettem, hogy miért. Máshol, például a zuluknál a drog megtette a hatását. A törökök előszeretettel alkalmazták a korbácsot, ha netán valaki vissza akart volna fordulni. A vallást sem lehet kihagyni. Jól beleverték a tudatlan fejükbe, hogy ha meghalnak, vár rájuk a paradicsom, az örök élet. Egy kicsit más volt a világszemléletük.
  • haxoror
    pff...
    bribe n00b
  • GanXstaZoleeWrk
    Heh, tegnap rötént egysmas, kicsit berágott rám a szenátus meg a két másik római család, eddig se voltam a toppon szenátusban, de most meg pláne nem :)

Miután brittek, gallok, spanyolok, germánok, dákok kipusztultak asszem kiirtom a maradék rómait is magamon kívül :)

Seregeim Róma falai előtt, amik jönnek seregek simán briebolom mindet, a családfők meg csatlakoznak lelkesen :)
  • haxoror
    A mai csatákban a vezérek (most a normálisabb országok hadseregéről beszélek) nem dobnának oda csalinak egy egységet, nem zavarnának parasztokat az ellenfél feltartására stb.
    A játékból a mai hadviselésbe én az assassinokat venném át hogy a politikusok is érezzék a saját bőrükön a háborút :)
  • haxoror
    Én is pont azon gondolkodtam hogy a csapaton belül a katonák hogyan döntötték el hogy ki legyen az első sorban.
    Az első sor szinte mindig meghal
  • VGQ
    ehhez kellet csak igazán...

LOL

valahogy nem igazán szerettem volna ott harcolni és frontális rohammal nekimenni egy phallaxnak az elsö sorban!!!:):):)

Még az ijjászkodás oké,de azért gyalogos tuti nem lettem volna.
    Föleg nem Marathon-nál:)
  • VGQ
    A sereget csak akkor tudod irányitani ha nincs parancsnoka.
    VISZONT ha a fösereged fullos tehát mind a 16 hely (vagy mennyi) megtelt akkor a pálya szélén várakozik az erösités és csak akkor lép be 1 osztag ha valamelyik éppen harcolo alakulat teljesen felszámolodik vagy elmenekül.
    Szal egyszerre nem tudsz irányitani csak maximum annyi osztagot amennyi alul a menübe kifér!!!!!!
  • Yossarian
    "Ehhez kellet még" - helyesebben: ehhez kellet csak igazán...
  • Yossarian
    mennyivel férfiasabb, dicsőbb harc volt ez, mint a mai "személytelen" távolról történő öldöklés. Oda kellett menni és a szemébe nézni...Ehhez kellett még hit, szív, bátorság...
  • Kandurex
    Sorry a méretért, de ezeket nem volt szívem szétbutítani
  • Kandurex
    Pár képecske....[mer'rendes :)]

• Yossarian
    "Meg ugya ha a gepnek lenne egy kis esze akkor nem kuldene osszevissza a pahlanxokat hanem szepen egysorban maradnanak mindig."

Jaja, olvastam eccer 1,5 km hosszú (asszem spártai) phalanxról.
  • Yossarian
    Dns5000: igazad van, de csak részben. Nem kellett mindent a hadvezérnek közvetlenül irányítania. Ha nem váratlan támadás érte, akkor már kész stratégiával állt fel a sereg. Ezt a stratégiát ismerték a legátusok és a beosztott tribunusok, stb. is. Ezt kellett végrehajtaniuk. Ezek a segédek pedig néha jobban értettek a hadvezetéshez, mint a hadvezér. (A vezér legtöbbször a hivatalban levő konzul volt. A politikai címmel pedig nem járt mindig együtt katonai tálentum:) De volt kivétel is: Mariusnak jó darabig Sulla volt az egyik legátusa. Micsoda párosítás!

Ezek a legátusok vezették a szárnyakat, vagy jobb esetben kaptak pár cohorsot, vagy légiót, hogy kerüljenek az ellenség hátába. A játékban oda-vissaz száguldozol a csatatéren, hogy az ilyen seregeknek is utasítást tudja adni, míg a valóságban ezek a seregek igen hatékony irányítás alatt voltak.

Abban is igazad van, hogy egy centúrió tényleg nem látta, hogy mi történik a csatatér távolabbi részén, de ez nem is érintette. De azt igenis látta, ha íjászok kezdték el lőni a fiait, vagy oldalról lovasroham közeledett és azonnal intézkedni tudott a veszteség csökkentésére. És itt nem arra gondoltam, hogy szaladgál a phalanxok elől, ahogy kedve tartja. A játékban sokxor egy időben kiadott jobbra át, vagy egy laza formációba váltás sok-sok katonát ment meg. Míg ha Te ezt nem veszed észre a csata hevében, akkor azt látod, hogy már csak fele sereged áll a helyén... Szóval emiatt gondolom, hogy amikor a hadvezér pompás lováról leugrasz és belebújsz a centuriód caligájába, nyugodtan megnyomhatod a pause-t! ;-)

A fiatal Caesar pont egy ilyen kis osztag megmentésével kapta a tölgykoszorúját. A legenda szerint egy hullahalomra ugrott fel a tejfelesszájú kölyök, hogy a csata forgatagában lássa, hogy merre hány méter. A dolog szépséghibája csak az volt, hogy a római parancsnok szándékosan küldte halálba a lázadozó veteránokból álló csapatot és egy füst alatt szeretett volna mexabadulni a nyakára ültetett kellemetlenkedő Caesartól is :)
  • Kandurex
    Mi nem világos? Az alap csapatodat te irányítod, ha van a közelbe egy másik hozzád tartozó hadrend és van benne családtag vagy generális akkor azt a csatában a gép irányítja, ha nincs bennük ilyen parancsnok akkor csak utánpótlásként kaphatod őket a harc alatt.
  • Dankó
    nos engem ez érdekelne hogy ezt hogyan oldottad meg?
  • Larvin
    azthiszem, ha a general nélkülivel támadsz akkor mindenképp azt írányítod csak, fordított esetben már volt olyan hogy a general nélküli erősítést is írányítani tudtam amikor a generalossal támadtam
  • Dankó
    Igen most olvastam vissza de azt írták hogy tudom irányítani a reinforcement-et de csak akkor ha nincs hozzárendelve kapitány vagy vki.Csak sajna nekem nem sikerült.
  • Larvin
    1xerre csak 1-et tudsz irányítani tudtommal, de erre is írt valaki valamit korábban, hogy állítólag a gép azt írányítja előszeretettel amelyikben van general, vagy ilyesmi
  • Dankó
    okés köszi folyamatosan olvasgatok visszafelé.És a kapitány nélküli sereget hogyan tudom irányítani, ha van mellette egy sereg kapitánnyal?
  • Larvin
  • Larvin
    minden kérdésedre találsz váélaszt korábbiakban, de röviden:
    ha veszteséges a város, akkor lázítsd fel és írtsd ki a lakosságot
    a generalokat meg lehet bribe-al vesztegetni
  • Larvin
    vegyél generalokat allytől v agy enemytől
  • Dankó
    nos én ezzel a realism moddal játszok lehet nem túl szerencsés mivel most kezdtem játszni vele.Két kérdésem lenne: hogyan tudok kormányzókat toborozni vagy vhonnan embereket örökbefogadni ugyanis iszonyat gyér a családban a sex-elés ennek következtében nincs kit ezekre a posztokra elhelyezzek, vmint akik ott vannak csődbe húznak ugyanis eléggé deficites vagyok hiába van 5 tartományom és kereskedelmi centerek, kikötők, utak stb.. nagyon húz lefelé anyagilag.A másik meg ha két sereggel támadok és az egyiknek nincs kapitánya akkor azt mondtátok tudom irányítani ellenben ha van akkor a gép irányítja.Nos hogyan tudom irányítani ugyanis csak megjelenik hogy megérkezett az erősítés és csak a nagytérképen látom hogy ott vannak semmit nem tudok velük kezdeni.előre is köszi a segítséget.
  • VGQ
    Hát behalok.Nagyban játszok egyiptommal erre ugy 220 környékén a rohadt rebbellek miatt állandoan kifagyott ugyhogy kezdhettem elöröl.

Most meg ki akartam tenni egy diplomatát a láthatatlan rodos szigetére erre sikerült lefagyasztanom a játékot,mivel a dipl nem tud a hajobol kiszálni egyböl a városra.Na mondom LOL.

De igy másodjára sokkal jobban megy.Már enyim a térkép egész dél-keleti része.Charthagonak meghagytam lepis akármicsodát az a leszélsö városa északon pedig a hegyeknél járok,de valami hihetetlen hogy a seleucid szövim milyen pontus-Armenia hadakat ver vissza a maradék 2 megmaradt városával.De a legjobb,hogy a géptöl megvettem 150k-ért a függö kertet,de az eddigi 15k-s bevételem helyett lett 4k!!!!!!!Szal itt valami k....a nagy BUG van,mert semmi +20%ot nem kapok.
    De legalább jol állok és mind a 2 oldalrol szövetséges véd.Egyedül a perzsákkal vagyok hadban,mert nem akarta a gép eladni nekem Susa városát ugy,hogy 1 tiszt ült benne.Mondom akkor roham.Tesztelás képpen nekimentem autoval 1 halott 10 megölt.Én játszottam 1 megölt és vagy 100 halott egy kövárra.Na ez faxa,gyakorolnom kellene az ostromot:))
  • HuAn82
    Éjjeli műszak?
  • Dns5000
    azert ez nem egeszen igy van, ha ott lennel egy domb tetejen es atlatnad a csatat, mint hadvezert. Attol meg egy centurio a csata forgatagaban nem latja at az egeszet. Es ki tudja mi lesz ha ez elol a phanlanx elol elszalad de a masik centurio nem veszi eszre, hogy hatba kene tamadni mert pl eppen harcol. Meg ugya ha a gepnek lenne egy kis esze akkor nem kuldene osszevissza a pahlanxokat hanem szepen egysorban maradnanak mindig.
  • Yossarian
    Soxor még a legátusok is kipróbált vezérek voltak.
  • Yossarian
    szerintem se csalás... ott még a leguccsó centuruionak is megvolt a magához való esze, itt meg mindent neked kell észrevenni és helyrerakni.