13587
  • Kandurex
    Leszarom, elegem van belőle (sztem a csajok jó részének is), hogy állandóan néznem kell a hőst, ahogy az asszonypajtásért szenved, meg harcol, meg annyjámkínja. Nem érdekel. Gondolom a nagy csók jelenet +az 1 éjszakai ágyjelenet a fergeteges zenével nem maradhat ki..pföjj...fújjj..
  • Árnyvadász
    Éva óta valahogy itt vannak ők is:)
  • Árnyvadász
  • Kandurex
    Alexander...megnéztem....és mit látok? Na mit? Egy büdös luvnyát! Lover... Mi a jó büdös kurva macskáért nem tudják kihagyni belőle a nőket.
  • Esrohnoil
    Jah, de te is tudod h. a mai filmekben nagy hangsúly van a látványon.
  • haxoror
    És még csak most jön a java, Nostradamus megjósolta a sárga veszedelmet és úgy tűnik nem a mongolokra gondolt hanem valami távolabbira
    Én már haverkodok a kínai kajálda tulajával, biztos ami biztos ki tudja mit hoz a holnap
  • wallen
    A piktek is kelták
    Úgymint a szászok germánok
  • wallen
    Nem Nagy Sándor találmánya volt a ferde hadrend, bár tökényre ő fejlesztette. A korabeli feljegyzések szerint a Thesszáliaiak alkalmazták először, így kompenzálva létszámbeli hátrányukat, mivel a klasszikus felállás két párhuzamos hadrendjében az ővék fele olyan széles lett volna. Ezt vették át a makedonok még apja idejében és ezt vitte tovább.
    A falanx ellen nagyon hatásos, mivel a tényleg kilométeres arcvonalak nem tudtak fordulni. Ha mégis fordulak abból káosz lett.
    Az azt hiszem tényleg az ő találmánya, hogy döntő súlypontot képez az egyik szárnyon és az ott elért gyors siker felhasználva töri meg a még nem harcoló seregrészek morálját. (Majd mint Schwrepunkt a IIWW-ban a németek katoai doktrinájának alapját jelenti)
  • haxoror
    Valami átlagnál sikeresebb local hero lehetett akinek a tetteit a későbbi szopacs korszakokban a népi mesemondók legendássá növelték
    ...szerintem...
  • Árnyvadász
    OFF

150-200 millió lakosról jut eszembe. Nemrég olvastam egy irományt ahol az volt: 1944 körül a Föld lakossága 2,5 milliárd volt.

Kezdetektől eddig ennyi. Most jön a durva: Az azóta eltelt 50 évben 6 milliárd felett vagyunk, ebből ugye Kína több mint 1 milliárd és ez azt jelenti, hogy majdnem 4 milliárd emberrel van több szimpla 50 év leforgása alatt. Ami majdnem kétszer annyi, mint amennyi a kezdetek óta (több tízezer év) 1944-ig a világra jött.

Ez nagyjából olyan mint egy másik könyv bölcs mondása a Föld életével kapcsolatban: Ha a föld 24 órája létezne, akkor az emberiség megjelenése a Földön 23:59:59-re tehetető. Azaz mi emberek 1 másodperce vagyunk a Földünkön. Na mind1, ezt csak érdekességképpen írtam ide.

ON
  • Larvin
    kinek mi a véleménye az arthur királyról???
    szvsz valóban olvastam arról, hogy létezett egy artorius nevű római hadvezér, de könyörgöm mi köze ennek Artúr királyhoz? Miért választottak volna a piktek királyt maguknak??
    Mellesleg sztem Artúr inkább a keltákhoz kötődik.
    bocs az offért
  • Larvin
    http://www.themoviebox.net/movies/2004/0-9ABC/Alexander/trailer-page.html
  • wallen
    Azt a filmet már én is várom
    és naponta egy római légiót áldozok fel azért, hogy ne legyen olyan szar mint az Artúr király (mondjuk csökkenti az áldozat értékét, hogy gallként druida szertartás keretében teszem)
  • haxoror
    Azok a bazi nagy színes tarajok a sisakokon többek között az ókori barát/ellenség felismerőként is működtek.

Azt olvastam hogy Nagy Sándor koráig a csapatok széles sávban középen ütköztek és a cél az ellenség megfutamítása volt nem pedig a lemészárlása (más kor, más világszemlélet) és Alexander annak köszönhette a gyors sikereit hogy szakítva a régi hagyománnyal a csapat jobb szárnyát felizmosítva sokkal gyorsabban törte meg az ellen morálját így a csatái hamarabb és ami fontos minimális saját veszteséggel végződtek.
    Csak érdekességként Róma idejében a teljes föld lakossága csak 150-200 millió volt de inkább még ennél is kevesebb :)
    Hollywood meg jó amcsi szokás szerint köszönőviszonyba sincs a történelemmel inkább feltupírozott nyáltengert nyomnak lásd: Trojan
  • GanXstaZoleeWrk
    Nekem megvan és simán ezek után meglehet neked is Frankie
  • Árnyvadász
    Budakalászi CORA áruházban. De ha nem csal az emlékezetem, akkor az Electro World-ben is volt, csak ott csomagban adnak mondjuk 5db, 10db DVD-t akciósan és köztük volt ez is. Bár erre nem esküszöm, de a CORA az tuti.

De tudod mit itt a tuti íme: /Itt van 2DVD-s extra változat is.../

DVD futár & Gladiator
  • Frankie
    hun? :)
  • Árnyvadász
    Kézikönyv leírja, hogy olyan esetben amikor tűzes nyílvesszőket, vagy golyót használunk akkor a begyulladt épületekről a tűz elkezd terjedni, és így akár az egész város a lángok martalékává válhat:)

Egy kép ehhez kapcsolódóan:

• Árnyvadász
    Gladiátor-t én a CORA bevásárlóközpontban láttam. Azt hiszem kb. egy másfél hete.
  • Frankie
    fél OFF

Én meg még mindig a Radiátor DVD-t keresem, egyszerűen nem akarom elhinni, hogy nem lehet SEHOL sem kapni. Már vagy 2 tucat helyen jártam, a legnagyobbtól a legkisebbig..

HEEELP! Valaki segíccsen

fél ON

Melyik érdemesebb: sima vagy heavy onagert használni?
  • SZEG007
    ugye van valami collectors edition, amibe van soundtrack, de persze itthon nem lehet kapni?:)
  • Árnyvadász
    Mintha pedig csata vesztés után a Galdiátor zenéjének egy része szólalna meg. Annyira szép az a zene. Csak kár, hogy a csata elveszett:)

Amúgy nem tudom, de az index fórumán beszéltek erről, olvass utána ha van kedved/időd.
  • Kandurex
    A zenét hol találom a játékban? Kiszeretném cserélni, na meg ki is venni :)

[már tenné is befele a Gladiátor zenéjét]
  • Árnyvadász
    Most megnyugodtam. Thx!

Ja igen! Moziban tegnap az Alexander előzetesét mutatták be. Fogtam is a széket rendesen. Az a jelent amikor Sándor egy lóval felágaskodik egy tőle pár méterre lévő szintén ágaskodó harci elefánttal szemben. Azta k... Döbbenet. Colin Farrel arcán oda volt írva minden. Mutatták a falanxokat is. Gondolhatjátok, hogy ennyi RTW-ozás után mekkora hatást tett rám ez a pár soros jelenet. Amúgy november 5-én már a mozikban lesz, így hirdették. Oliver Stone neve nálam etalon, nagyon bízom, hogy jó filmet csinálnak ebből.
  • wallen
    Túl sok hálíwúdi filmet lát az ember. Nem olyanok voltak sem az ókorban, sem a középkorban a csaták. Free-for-all típusú hentelés nem volt jellemző. Általában a két arcvonal összeért, ott az első sorok tülekedett egy kicsit (PONT ÚGY AHOGY ITT A GAMÉBAN), míg valamelyik fél meghátrált, megfutott. A tülekedés alatt az értem, hogy nem volt jellemző a pörgök-forgok ütök-vágok közelharc. Főleg nem a fegyelmezett legiós vagy falanx csapatoknál. Szimpülán álltak egymással szemben és elsősorban az önvédelemre gondolva szúrkálták a másikat. Aztán voltak úgye állatok, akik tényleg belevetették maguzkat az ellenség sűrűjébe. Ezek gyakran haltak, de ők döntöték el a csatákat azzal, hogy megijedtek a közelükben állok és hátrálni kezdtek. A nagy hadvezérek az ilyen zónákba vetették be friss csapatokat (ehhez kellett a baromi jó szem), amelyek általában már megjelenésükkel megfutamították az ellent. A megfutókat aztán irgalmatlanul lekaszálták az üldöző lovasok.
  • wallen
    Az alapképlet úgy szólt, hogy Principes elöl (mint a neve is mutatja első - ezek javakorabeli férfiak), Hastati (fiatalok) és Triarii (idősek). Tisztán életkor alapján kerültek beosztásra nem tapasztalat alapján. Öregek azért hátul, mivel ott sok tekintélyes római polgár is harcolt és tömeges haláluk belpolitikai problémákat okozhatott volna. Valamikor BC300 körül kezdték a Hastatikat kiküldeni az első sorban, mivel fiatalságukból kifolyolag sokkal hevesebben támadtak.
    Marius reformja után megszüt e három kategória és zsoldos alapú lett a hadsereg. Hogy ki áll elöl és ki hátul az a centuriók döntése volt. Ők mindig az első sorban voltak és jellemzően gyakran is haltak. Értelemszerűen nem akartak azért túl gyakra meghalni, ezért a veterán cimboráikkal vették körbe magukat.
    Egyébként a győztes számára nem volt olyan vérfürdő egy csata. Átlagosan 5% körüli veszteséggel megúszták. Ami egy átlagos 8 ember mélységű hadrendnél 40%-os veszteséget jelent az első sorban - amennyiben mindenki ott szívott.
  • Árnyvadász
    Azt is elolvastam, de amíg Marius nem reformálta meg a hadsereget... Erre írtam a felvetésem. Mikor már megreformálta, akkor kevesebbre vokoslom a veszteséget az első sorokban, bár véleményem szerint a szerencsén is nagyon sok múlott, ki marad életben, ki nem. Veterán ide vagy veterán oda.

Én egyet nem tudok felfogni igazán ami ezekre a háborúkat érinti. Vagy ilyen típusú háborúkat. Ez a következő:

Képzeljük magunkat egy katona helyébe az első sorban. Rohamozunk aztán mikor szembetaláljuk magunkat az ellenféllel, már össze van keverve-kavarodva barát és ellenfél. Hogy az istenbe tudott ilyen helyzetben figyelni, valaki arra, hogy most oldalról ütnek, hátulról vágnak, szemből meg védekezzek és visszaüssek vagy ilyesmi. Esély az életbemaradásra= kibaszott kevés.

Vagy ebben a korban az emberek nem támadták hátba az ellent, csak és kizárólag szemtől szembe harcolt mindenki? Azért nyilván nem. Szóval ez nagyon durva lehet. Gondoljátok el, harcoltok mint az állat, azt egyszercsak valaki oldalról belédvág, majd egy másik hátúlról lecsap. Miközben te azzal vagy elfoglalva, hogy hadakozol egy vagy akár több emberkével. Plussz porfelhő, tömeg, egyáltalán hogy az istenbe tudta felismerni ilyen helyzetben ki az ellenfél ki a csapattag. Amikor alig néhány másodpercnyi (vagy annyi se) döntéidő állt rendelkezésre. Képzeljétek el valaki jön a ködön, poron át, csak a sziluettjét látod és már szúrsz, mert úgy tünik feléd iramodik. Közben meg egy társad, csak addigra már levágtad, aztán ezután az ellenfél aki meg mindezt látja, fogja azt levág téged és már megy is tovább... Bazz ez DURVA LEHETETT!

Akkor már inkább a mai korszerű hadviselés, mint ez a szó szerint szerencsejáték, hogy van e mázlid, vagy sincs. Bár az is igaz, hogy a maiban is a mázlinak nagy szerepe van. Szóval igazából: A háború kibaszott szar és visszataszító dolog. Szerencse, hogy mi ezt egy játék árán érjük meg, nem pedig részt veszünk benne...
  • lammaer
    Off - Bocs az előbbiért...

"Azaz fűbe harapni... " - irom, hogy Marius megforditotta... azaz veteránok elöl, tapasztalatlanok hátul. Hacsak nem hátbacsűrte az ellen a római sereget, akkor a tapasztalatlannak nem kellett a 80%-os halálrátával jellemzett első sorokban harcolni. Volt ideje berezelni...
  • lammaer
    "Én is pont azon gondolkodtam hogy a csapaton belül a katonák hogyan döntötték el hogy ki legyen az első sorban."

Nekem is annyira bejött a játék, hogy elkezdtem Róma történelméről meg a kor hadi szokásairól szóló könyveket olvasni.
    Nem tökéletes a választ, de Marius reformjai előtt a kor (és ebből következően a tapasztalat) alapján dőlt el az, hogy ki került az első sorban a darálóba.
    Az alapképlet úgy szólt, hogy előre mennek a fiatal zöldfülűek (hastatii), utánuk a 30 év körüli tapasztalt katonák (principes), és hátul dekkoltak az öreg rókák (triarii). Gondolom osztagon belül is ugyanez érvényesült...

Marius az egészet megforditotta, ott már a veteránok mentek elől, hogy a zöldfülűeknek is legyen esélyük tapasztalatot gyűjteni...
  • Árnyvadász
    Ne a programon belül állítsd be. Hanem a videókártyádhoz felrakott driveren belül. Csak figyelj oda, ha más játékban nem szeretnéd az AA-t, mert ott épp hátrány a kevesebb fps, akkor kapcsold ki. Mert ha driverből állítod be (anisora ugyanúgy vonatkozik), akkor minden játéknál használni fogja. A nagyobb érték a meghatározó, ha driverben 4XAA van, és a játékban (akármelyikben) 2XAA, akkor a driverbeli kerül beállításra. Ha fordítva van, és a játékban 4XAA, akkor az.
  • Árnyvadász
    "zöldfülűeknek is legyen esélyük tapasztalatot gyűjteni..."

Azaz fűbe harapni... Első sorban lévő katonák szerintem minimum 80%-os veszteséget szenvedtek. Pláne ha zöldfülüekről van szó. De legalább hamar túlestek rejta és utána már nem fájt se itt se ott. Elízium.
  • Larvin
    Nekem AA-t nem is engedi beállítani :(
  • lammaer
    "Én is pont azon gondolkodtam hogy a csapaton belül a katonák hogyan döntötték el hogy ki legyen az első sorban."

Nekem is annyira bejött a játék, hogy elkezdtem Róma történelméről meg a kor hadi szokásairól szóló könyveket olvasni.
    Nem tökéletes a választ, de Marius reformjai előtt a kor (és ebből következően a tapasztalat) alapján dőlt el az, hogy ki került az első sorban a darálóba.
    Az alapképlet úgy szólt, hogy előre mennek a fiatal zöldfülűek (hastatii), utánuk a 30 év körüli tapasztalt katonák (principes), és hátul dekkoltak az öreg rókák (triarii). Gondolom osztagon belül is ugyanez érvényesült...

Marius az egészet megforditotta, ott már a veteránok mentek elől, hogy a zöldfülűeknek is legyen esélyük tapasztalatot gyűjteni...
  • atibacsi1977
    Küldheted! ide jöhet: [email protected]
  • Árnyvadász
    függően=függetlenül (ehh...)
  • Árnyvadász

A katona hátán lévő aranynégyzet nekem is feltünt több csatában. Arra szeretnék választ kapni, hogy ti láttatok már ilyet pl. tapasztalatna egységek esetén? Mert én arra gondoltam (lehet hülyeség és tapasztalattol függően mindenkinek van ilyen a hátán), hogy amikor tapasztalt lesz az egység, akkor kapnak a katonák a hátukra egy előszőr, bronz, majd ezüst és arany négyzetet így nem kell az ikonokat sasolni, hogy ki a tapasztaltabb, hanem ránézésre megmondod. Mert én ezt véltem ki a dologból. Ha ez így van, akkor a program ismét büntetett.
  • Árnyvadász
    Ez egy jó kép:

Amúgy az AA nagyon fontos a recementesítésben, az Aniso meg megszünteti a homály textúrákat, otthon ugyanilyen szintű grafikával megy. Bátran ajánlom mindenkinek a bekapcsolását. A strat. térkép is sokkal ütősebb lesz tőle.

Rakok be pár képet még, mert találtam nagyon klasszakat.
  • hzsolt
    500 k, elküldjem?
  • atibacsi1977
    Igyis piros x jönbe!
  • hzsolt
    Igen, ott laknak az Amazonok.
    Bejárat csak Domus Dulcis Domus felől van.
    Elég sokáig tart az út befelé, mert lápos
    vidéken kell átkelnie a seregeknek

rumcájsz