13587
  • Árnyvadász
  • Árnyvadász
    Egyébként a kézikönyv nyelvezete nagyon jóra sikeredett. Kapásból így kezdődik: ÁVE! :) De nagyon humorosan és korhűen álltak hozzá a Creative emberkéi, sokszor fetrengtem a röhögéstől miket írnak, külön dícséri a magyar fordítókat, hogy vették a lapot és a fordításban is teljesen jól átjön ez a nyelvezet. Király!
  • Dankó
    Ja és eszméletlen külömbségek jönnek össze hazt választjuk hogy a gép illetve mi játszuk le a csatát.kis csapatoknál mindíg ezt alkalmazom ha jóval nagyobb jéstxzám fölényben vagyok.De ha hasonlóan nagy a két csapat vétek a számítógépre bízni.Történt hogy volt egy 1200 körüli csapatom a galloknak meg szintén egy ekkor csak vagy 10-el több egység.Kipróbáltam a számítógép variációt, eredmény: totális vereség.ááá mondom ez kizárt lejátszottam én a csatát és vesztettem vagy 300 embert és neki maradt vagy 20.Ennyit a gépröl.Ezt is megtanultam.
  • Pluskast
    De én a római bordalmat akartam újraélesztení:)
  • Pluskast
    Már késő. Azzal kezdtem a sort mikor magamhoz ragadtam a hatalmat
  • Árnyvadász
    Közben én is rájöttem! Meg arra is, hogyan láthatod (ne az ikont bámuld mindig alúl) azt, hogy melyik egységed fejlettebb. Ebben megint a kézikönyv segített:) Milyen fura nem?

Szóval azok az egységek amelyek tapasztaltabbak a többinél, katonáiknál egyre több kis négyzet alakú zászlóka lesz. Nem nagyobb, mint az őket jelölő egységzászló, de nagyon jól kivehető. Az ellenfélnél szintúgy kivehető, így a tapasztaltabb egységeire te is tapasztaltabbal adhatsz választ. Mert a newby-kat ezek a tapasztaltabbak úgy kikúrják mint a szél:)

Kézikönyv otthon van, így nem tom, de írom amit tudok... Korsó sör rendel:)
  • VGQ
    Nincs kedve valakinek scennelni egy kézikönyvet??:)
  • VGQ
    Apropo az egységek hétén az arany kocka semmit sem jelent.
    Nézegettem erösen harc közben jo sok egységet,de sajna semmi különbség egy veterán és egy ujjonc között a csatatéren.

Szal az az arany négyzet a hátukon az a páncél kiegészitöje.
    Már ott tartottam,hogy esetleg a sakákban lesz valami különbség ,de nem.Az egész romai hadtest ugyan ugy nézett ki.
  • Árnyvadász
    gép=kézikönyv (elírtam bocsi)
  • Árnyvadász
    Akkor viszont: A kézikönyv azt írja, hogy ambush pózban a gépi ellenfél számára láthatatlan vagy! És te sem látod az övét, ha ő van ambush pózban. Ha ilyenbe belefutsz és úgy alakul (mert lehet, hogy még így is felállt hadrendbe küzdötök majd) akkor a gép az úton fog vonulni, vezérrel az élen, te pedig az erdőből szó szerint lemészárolhatod az egész sereget. Nagyon tetszett, hogy a kézikönyv még külön elnézést is kért, hogy ez nagyon brutáis, de azért nézzük el neki (illetve nekik -fejlesztőknek) mert ez az életben is így volt. Nekünk meg azt ajánlja, ha ilyennbe futunk bele, akkor előszőr is ne pánikoljunk be! Sőt sok esetben arra is van idő, hogy némileg fel tudjunk állni, tehát sok tényezősre csinálták meg és ettől változatosabb is.

Sőt még valami olyanról is említést tesz a gép, bár ezt ki kellene próbálni, hogy ha egymás mellé lehelyezel fortresseket, akkor az egy amolyan falnak minősűl és teljesen elzárja az ellent a településtől, így neki ostromolni kell azt. Most kérdés, hogy a battlemap-on ez tényleg egy baromi hosszú falként jelenik meg, mert az nagyon hangulatos lenne. Alap esetben sátortábor lesz, de nézzétek meg, hogy ha egymásmellé építitek az milyen!
  • Dankó
    Á eszméletlen tényleg.Rájöttem hogy megbízni senkiben sem szabad csak a rómaiakban ha azokkal vagyok.Mindegyik szövetségesem kivéve őket fogtak és se szó se beszéd letámadtak.Történt hogy nagy felhevülten elkezdtem a gallokat kitakarítani szépen mivel ők kezdték meg a harcokat még az elején.Nos gyönyörűen ment is és az utolső tartomány elfoglalásakor még az iberiaiak is jöttek segíteni elfoglalni.Azután jött a meglepi, britannia puff egy városomnak nekiment egy közel 1400 fős fullos sereggel.Mondom okés mert vártam már hogy mikor akarja meglépni, de ugyanakkor az iberiaiak is megtámadtak méghozzá azt a városomat amit előzőleg segítettek elfoglalni.Mondom hogy száradtatok volna apátok combján ti aljas népség.A lényeg hogy lassan az angolokat szorítom vissza mert jóval erősebb nép.Az iberiaikat azt leszámítva képtelenek elfoglani egy tartományomat is.Nagyon gyenge nép.De ugyanakkor most megvan a fejfájás tőlük.Mind e mellett a szenátus meg baszogat különböző küldetésekkel.Mondom ember,van nekem most fontosabb dolgom is mint a ti kedvetekre tenni.
  • Frankie
    Én ezért használok tornyokat. Többet is. Megrohanom a várfalat, a tornyokból kiözönlik a legdurvább gyalogság (többnyire pretorian cohort) és a falakon lévő egységeket bedarálják. Aztán beveszik a kaput, és akkor se nyíl se forró kátrány. :)
    Utána megy a kos, és még lehetőleg 1 lyuk a falba, máris két bejárat. Ezzel párhuzamosan a tornyokon keresztül a falra telepítek 1-2 ijjász egységet, akik szépen megtisztítják a bejáratok belső oldalát, teljes biztonságból.

Ekkor bevonulás, majd a főtéren kivégzés.
  • haxoror
    Sztem a stratégiai térképes ambushra gondolt :)
  • Árnyvadász
    Nem csak tudjuk, meg is vettük:)
  • haxoror
    Most hogy Perzsiával vagyok és a game elején nincs beleszólásom az európai történésekbe elég érdekes dolgokat hozott össze a gép. 20 évembe telt mire a diplomatám eljutott Galliáig
    A spanyolok majdnem kihaltak, a gallok hispániában vannak plusz beszorították a Juliikat a két kezdő városukba, a brittek uralják galliát, a germánokat nem találtam sehol de még élnek. És a legmeglepőbb hogy Európa maradék részén Dacia uralkodik hatalmas fölénnyel
    Észak afrikáról nincs képem de Egyiptom már semilyen szinten nem szólhat bele az ottani dolgokba mert minden erejét lekötöm. A diplomáciai menü szerint a Numídiaiaknak nincs szövetségesük de ellenségük sincs ez a zavartalan fejlődésük később még problémákat okozhat...
  • Árnyvadász
    Az erdőben amikor legugolt csapatokat látsz, akkor azokat az ellenfél nem látja! Ilyenkor a csapat ikonján egy zöld fenyőfa szerű ikonka jelenik meg. A gép ellenem alkalmazta ezt. A britekkel az erdőben kellet megütköznöm, és rengeteg egysége volt. Nagyon be voltam tojva, most mit is kéne csinálnom. Egyre közelebb értek az egységei, de sokkal kevesebben voltak. Na gondoltam biztos oldalirányba elvitte őket így gyorsan leszámolok a közeliekkel. Megindítottam a támadást és ahogy egyre közelebb értem, sorra jelentek meg a brit egységek akik eddig guggoltak. Totális vereséget szenvedtem:)

AMúgy az nagyon fain lenne, ha a lovasok meg lefektetett lovakkal és rajtuk félig fekvő emberekkel ugyanúgy el tudnának rejtőzni. Valamelyik filmben anno láttam is ezt. Tán pont a hunokkal kapcsolatban? Nem emlékszem pontosan nagyon régen volt.
  • Fritz Von...
    Hi mindenkinek! Sajnos mostanában nem voltam itt, mert otthon elszállt a netem, a melóban meg csak ma vagyok először a héten. Szóval nyomulok azért a Rome-mal, sőt, meg is jelent már. De ezt már gondolom, úgyis tudjátok. Most Perzsiával kezdtem el. Érdekes... :))
  • VGQ
    Én a létrát meg az osromtornyot csak végszükség esetén használom.Egyrész ez a 2 dolog mig eljut a falig iszonyaz veszteségekkel jár,és a csata hevében is hullanak a várfalon a katonák.
    A másik,hogy az ásás az 90%ban halottak nélkül mgtürténik,és ha mázlid van és a gép ott áll a fal tetején elég szépen aláhullanak a leomlo falak mellett.Na az még egy szép látvány!!:))
    Meg sokkal jobb is a leomlo fal,mert azon pl egy phalanx sorváltások nélkül befér.Értem ezt ugy hogy nem tömörülnek össze mint ha a kapun mennének be hanem szép komotosan alakzatban begyalogolnak.

Mondjuk az a gép hülyesége hogy az alagutakat nem lövi szét tüzesijjakal,pedig akkor ráomlik a seregre és benn pusztulnak az alagutba:)))
    A másik meg ugye az éppen bemasirozo katonákat a várfalba szépen oldalba lehet kapni 2 oldalrol és akkor tehetetlenek ezzel szembe.

Én még mindig nem tudtam ambusholni!!!!!!!!
    És a gép tényleg észrevesz az erdöben bármit csinálsz.Mivel te is látod a gépet ha az erdöben van.Szaé ezt eléggé elszurták szvsz.Pedig az ötlet nagyon jo!!!
  • haxoror
    Tegnap már nem volt rá időm de ma majd kipróbálom Pontusnál hogy mi van akkor ha a falakat békénhagyom és az onagerekkel magát a várost lövöm porrá
  • Árnyvadász
    Ezt játékot még korántsem játszottad végig. :) Majd ha minden néppel végigjátszottad, akkor talán, de még akkor is van mit kijátszani benne.
  • Viharlovag
    Igen, nagyon király a bevonuló sereg. Nekem a kémem kinyitotta a kaput. A háttérben meg jött egy felmentő sereg, de belül csak két egység volt. Nosza, gondoltam berohamozok a főtérre és gyorsan kis veszteségekkel elfoglalom a várost.

A hidegzuhany (inkább forró volt ): A nyitott kapun bemasírozó egységeimet nyakon öntötték valami forró löttyel. Rögtön vesztettem vagy 100 embert. Amíg végigmasírozta a főtér felé, több mint 200 emberemet lelőtték a tornyok...

Azóta ha nem kiéheztetek, akkor mindig ostromtornyot viszek és elfoglalom a falat a tornyokkal együtt. Vagy bebontom a felat, tornyokat szétlövöm és berohamozom a főteret. De a kaput nem támadom meg. :)
  • haxoror
    Lehet hogy valamelyik config fileban át lehet írni a győzelemhez szükséges tartományok számát, a k.u.14-es timelimitet is át lehet írni hogy legyen idő avilág teljes meghódítására
  • Árnyvadász
    zizzenet: Nem kérte nekem sem a kulcsot, ahogy írta lejjebb egy srác a multinál kéri majd. Szóval no para:)

Amúgy:

Tegnap este hétkor fogtam letöröltem a játékaimat meg jópár dolgot a gépről, aztán feltettem az eredeti verziót. Jó darabig úgy is ezzel játszom, feleslegesen ne legyen fent más.

Aztán a mentett állásaimat bemásoltam az újonnan feltelepített játékra és folytattam Karthagóval a hadjáratot. Jó sokáig játszottam, mert hajnali egykor sikerült abbahagyni. Pedig nem akartam eddig, de ugye más kérdés mit akarok és mit akar a gép:)

Nem semmi ez a játék az egyszer szent. A hatalmas flottámat ami uralta a Földközi-tenger térségét a Bruti-Spanyol-Juli-Senate flották alaposan szétszedték megint. A blokádok alól felmentették a kikötőiket, a tengerekről meg elzavarták a hajóimat. Aztán jó pár évvel később azért sikerült megint egy nagyobb flottát kiálítani és azzal kicsit helyre raktam a dolgokat. De a Julik erősek még mindig.

Viszont nagy meglepetésemre a Gallok nagyon szépen tartják magukat pedig BC215 körül járok, ilyenkor eddigi játékaimban azért rendesen megfogyatkoztak a Gall tartományok, de most nem. Persze ez köszönhető annak is, hogy a Julik kénytelenek voltak erőik nagy részét Dél-Itáliában állomásoztatni. Miattam ugyebár.

7-ik ostromra sikerült bevenniük a Dél-Itália városomat, amit már majd 15 éve birtokoltam. Állandó ostromoknak volt kitéve, majd fellélegezhetett, és ekkor gondoltam egyet. Kárthágóból hajókkal erősítést küldtem (fiatal fánikat) városom megsegítésére, akik egy csata után csatlakoztak a városomhoz. Majd együttes erővel és a Királyommal megtámadtam Capua-t. Ez ugye alapesetben Scipi város, de mivel ők már nem léteznek, így Juli város lett.

A szenátus serege persze rámvetette magát, és a Julik is erősítés formájában őket segítették. Tehát két sereggel is szembe kellett néznem és egyik sem volt piskóta. Szerencsére a Juliknak időbe telt amíg a helyszínre értek, addig a szenátussal megütköztem.

Minden nagyon jól ment, a szenátus vezére meghalt, a fánik döbbenetes írtást végeztek, de jószerivel a 3/4-ede meg is futott. Aztán a többiekkel bevetettem magam a csatába, ami kezdetben nekem kedvezet, de mikor megérkeztek a Julik nagyon forróvá vált a helyzet. Egy darabig tudtam is tartani magam, de később jobbnak láttam menekülőre fogni a dolgot. Így vesztettem, de a szenátus serege megsemmisítő veszteségeket szenvedett és a Julik is kaptak rendesen a fejükre. De sajnos nekem is alig maradt valamim. A következő körben emiatt nagy baj történt. A Julik egy kis szaros skirmisher egysége beért az erdőben és hiába vívtam velük nagy csatát, kevesen voltunk és a Királyom meg az a maradék pár egység szépen az örök vadászmezőkre távozott.

Ezután a Julik megindultak és ismét ostromolni kezdték a várost. Ami egyszer még visszaverte a támadást. (Ez volt a hatodik ostrom.) Következőre azonban a teljesen fullos Juli sereg szétverte a csapataimat.

Közben a spanyolokkal is szép háborúkat vívtam, nekik adok még 20 évet aztán megfekszenek. Utána meg végre bevethetem a páncolozott harci elefántokat és kiverem a Julikat olaszországból egyszer és mindenkorra. Északon és Délen is támadok, majd Rómánál az egyesült sereg a szenátussal is végez örökre. Legalábbis a terv ez:)

A Brutik elvannak magukkal a görögök ellen, csak a tengereken szoktak szivatni. Azt bírtam, mikor át akartam vinni erősítést Szicilíába, akkor állandóan valamelyik ellenségem mindig betámadta a hajót, így jó 2 évbe telt mire át tudtam dobni az egységeket. Azt hittem a hajam leég már komolyan. Még szerencse, hogy nem süllyedt el a hajó, mert akkor ordítottam is volna.

Gallokkal amúgy szövetségben vagyok, görögökkel és numidíaiakkal ahogy régen is most is. Minden városomat erős falak védik, kettő már a legdurvább fal az Epic Stone Wall. Megfigyletem, hogy az Epic Stone Wall azért is durvább, mint az azt megelőző (Large Stone Wall), mert az ellenség csak úgy tud odaférni a kapuhoz, hogy oldalról is falak veszik őket közre, tehát nem csak szemből de két oldalról is kaphatják az áldást a falakon elhelyezett lövészektől. Még nem ostromolták ilyen településem soha, de már nagyon várom a mészárszéket:) Szegény ellenfél.

Ha egységet kijelöltök, akkor a vessző, kettőspont billentyűkkel szépen lehet őket formációban forgatni. Próbáljátok ki, így baromi egyszerű megfordítnai az egységeket. (Kézikönyv)

A kézikönyv azt is melegen ajánlja, hogy ha ostrom alatt vagyunk, akkor bőszen támadjunk ki, semmisítsük meg az ellenfél ostromszerkezeteit aztán spuri vissza.

Az ellenfél ellenem is alkamazta egy csatában, hogy azt az ásóároknak nevezett valamit támadta:) A vezérével ráadásúl! Na mind1.

Ennyi:)
  • haxoror
    töltsd vissza a mentést és hagyd békén Rómát, legyen az az utolsó :)
  • Pluskast
    Na végignyomtam a gamét. A vége csalódás. Azt hittem, hogy ha elfoglalom az 50 provinciát akkor azért még folytathatom, de sajna nem így történt. Az a baj, hogy 50 provincia elfoglalásával nem is lehet létrehozni a Tiberius korabeli rómát. Ez nagy csalódás számomra
  • Árnyvadász
    Moziban ez volt kiírva, de akkor ez a külföldi megjelenésre vonatkozott ezekszerint. Thx a korrekciót.
  • Frankie
    Thx :)

Amúgy már túl vagyok vagy 25 ostromon, de eddig nem használtam :)
    A torony sokkal jobban bevált.

Szvsz ami nagyon jó az ostromban:
    - amikor a toronyból kiözönlik a tmáadó alakulat és a falon harcolnak- ez nagyon kira
    - amikor a betört kapun keresztül bevonul a sereg, végeláthatatlan sorokban- nem semmi látvány .)
  • Yossarian
    "Lehet, hogy túl korán lettek vissza hívva"

Igen, én is erre gyanaxom... Érdekes, hogy a faltörő kosom sosem ér el a kapuig, de a létrások, meg az ostromtorony mindig. Még csak most kezdek ostromokat is lejátszani, pedig már a Juliusokkal véglg vittem. Eddig mindig a gépre bíztam, mert bosszantott az egységek bénasága. Sajna elég sok gondjuk van az útkereséssel :(
  • Viharlovag
    Kőfalas városnál az építhető eszközök közt megjelenik a Sap point. A "can sap" egységeket odaküldve a csata folyamán leomlasztják a falat. De várni kell egy kicsit, mire teljesen leomlik a fal. Lehet, hogy túl korán lettek vissza hívva, vagy lelőtték őket.
  • Yossarian
    Az ostrom előt építesz egy sap pointot. Tood, az a kis állvány féle az ostromgépek közt. Ráállítasz egy olyan sereget, aki tud ásni "can sap". Kijelölöd, megváltozik a kurzor amikor a sap point fölé viszed. Klikk és bevonulnak ásni. Aláássék a falat, az meg leomlik. Viszonylag biztonságosnak tűnik a dolog, bár nekem nem sikerült teljesen leomlasztani. Lehet, hogy véletlenül adtam más parancsot is nekik ásá közben és talán azért.
  • jboones
    ostromnál az utolsó ikon az ostromeszközök között /olyan mint egy bányalejárat fából/... megépíted, és ostromkor szépen megkeresed, és rámozdítassz egy gyalogsági alakulatot...
  • Yossarian
    Már második olyan csatám volt, hogy a gép ostromolt és minden ok nélkül elmenekült a harc elöl. Álltak egy darabig az íjászaim lőtávolán kívül. Kimentem a generálisommal (az egyetlen lovas egység volt) a kapu elé, hogy közelebb csaljam őket, erre csináltak egy hátraarcot és futottak. Elsőre nem tudtam mire vélni és nem üldöztem őket. Másodjára már utánuk vágtattam és egy velitést levágtam...
  • Frankie
    láma kérdés:

hogyan kell ásni? (mármint a játékban, IRL azért tudok )
  • Csacsi
    Nem tudom ki írta, hogy novemberen jön az Alexander című film, a mozineten december 9 van írva, szóval még messze van.
  • Yossarian
    teccik, hogy a képzettebb seregek maguktól charge-olnak :)
    Símán attackot nyomtam egy távolabbi ellenséges csapatra és mire megint odakeveredtem ép közel ért a seregem. Hirtelen maguktól elkezdtek rohamozni. Bár úgy rémlik, hogy ez volt a Medievalban is.
  • Viharlovag
    Akkor sirály. :)

Én nem vettem észre, hogy csalna az erdőnél a gép. Az mondjuk lehet, hogy kiszúrta az egységeidet. Én inkább azt vettem észre, hogy néha megpróbál bekeríteni az erdőn keresztül, aztán menekül, mikor szembetalálkozik az embereimmel. Viszont az íjászaival sosem lőtte a rejtőző egységeimet, tehát nem lát át a falon. Amíg mozogtak, addig lőtte őket, mert láthatóak voltak.
  • Yossarian
    a alagútásókkal hogyan lehet teljesen lerombolni a falat?
    Nekem ástak, ástak, le is omlott a fal, de nem lehetett rajta átmenni, mert a romok még elzárták az utat. Mi lehet a gond?
  • Yossarian
    "- Az adoptálások nem függenek a vezér nélküli csatáktól. "

Nem is ugyanaz a kettő! Adoptálással a fővárosodban kezd az új családtag, míg ha egy győztes csata után a katonádat érdemesít arra, hogy a családodba fogadd, akkor az ott lesz a seregben...
  • haxoror
    A gép sztem csal mert egy csomószor tök egyenesen az erdőben rejtőző csapataimra startol
    a guard módban a csapat őrzi a területet és nem mozdul pl. a falon ütött résbe beállítasz egy szakasz katonát guard módban akkor hajigálják a pillumot meg kardoznak mindenkivel aki betámadja őket de nem üldöznek
  • Viharlovag
    Újabb kis érdekességek..

- A líbiai sivatgban harcoló légiósaim (miután kicsit megfogyatkoztak, azaz fél létszámon voltak) vonulás közben a fejük fölél emelték a pajzsukat!! Ha tudnám, hogy ez miért van, illetve, ha ezt használnák máskor is, tök jó lenne az íjászok ellen (Ugyanis a pajzs csak szemből-balról véd). Nem testudóban voltak, mert utána beállítottam őket abba is, de ott máshogy tartották a pajzsot.

- Mercenary elefántot a numid sivatagban lehet felbérelni, de annak a legkisebb az "újratermelődési" rátája. Viszont, ha vannak többet érnek minden másnál, nekem jópár kemény csatát megnyertek már.

- Az adoptálások nem függenek a vezér nélküli csatáktól. Én 2 körben nem is csatáztam, mégis jöttek a tehetségek. Az igaz, hogy a vezéreim már mind túlkorosak voltak. tehát itt egy apró kiegyenlítés van a játékban, nehogy valaki azért bukjon, mert kihal a teljes család. A gyerekek is akkor születnek, meg akkor jönnek a kérők a lányokhoz, ha már kezd csökkenni a családtagok létszáma. Azt is észrevettem, ha nagyobb a tartományaid száma, akkor több családtagot produkál így, vagy úgy a gép. Ha sok vezért bribe-olsz, akkor a többiek szaporulata fog visszaesni, hogy egyensúlyt teremtsen a gép.

- A gép AI-ja ismét meglepett. Eddig az egyiptomiak mindig lerohantak, ha túlerőben voltak. Emiatt most nem is vittem az onagerjeimet, inkább light auxiliát a vezér szekerei ellen.
    Hááát..
    A rohadék rohamban megszállta a csatatér közepén található dombot és nem volt hajlandó mozdulni onnan, pedig a csapataim felét nem láthatta, mert azok bújtak az erdőben, hogy csapdába csaljam. Akármit csináltam, nem volt hajlandó mozdulni a dombról, így nem maradt más, mint a frontális támadás. Mármint a gyalogságomnak. A lovasságomat teljesen átdobtam a balszárnyamra, a fánikkal együtt és hála égnek sikerült jól időzítve rohamoznom velük... (Én nem szeretem a pausét használni, szerintem úgy nem élvezetes, meg nem is reális. Meg, ha egymás ellen fogjuk nyomni, akkor sem lehet pausézni, jobb, ha begyakorlom magam). Az ellenfél szárnyát a jól megindított lovastámadás szétkapta (bár az egyik egységemet szétszedték) a fánik meg szokás szerint belerohamoztak a középen összetömörült gyalogságba. A végén Alexandroszt koppintottam a kíméletlen üldözésben.

A Guard mód pontosan mit is csinál? Én úgy vettem észre, hogy, ha be van kapcsolva, a légiósaim maguktól "ellenrohamozták" a közeledő támadókat. De, lehet, hogy keverem már valamivel.

Még valami. Terveim szerint megalapítom a Scipiók klánját. Elvileg bárki csatlakozhat. A feltétel, hogy Scipio sereggel harcoljon. Aztán multiban el lehet kenni a rivális családok, meg a barbárok száját.