13587
-
#7664 hát ez az:) -
#7663 Én meg Pelyach-tol hallottam, e korszak jeles kutatojátol. Mellesleg Závodszkyrol inkább nem mondok semmit. Elég csak annyi, hogy sokan birálják az ELTE-n -
Snipa #7662 balota=palota :) -
#7661 Ha gondban volt akkor, erre az esetre mindig voltak tartalékai. Hannibal betörésekor sem sorozott be parasztokat, pedig akkor elég nagy gázban volt. Amugy elöszeretettel használta a lefizeté és megvétel modszerét. Volt olyan csatája, ahol javarészt csak besorozott gallokbol és germánokbolt állt a serege, mig a jolképzett romai légiokat csak végszükség esetén vetette be, vagy már csak a takarito munkát látták el. Roma csak akkor sorozott be harcedzetlen embereket mikor már rohadt szét a birodalom, de akkor is inkább az idegen népek seregeit alkalmazta -
Snipa #7660 az meg haggyan hogy egy balotat esetenkent 4-5 evig is epitettek erre boven van pelda a valos tortenelembol! na de azt nem hiszem el hogy egy nyomi marketet/piacot vagy egy sima teruletet foldmuvelesre atalakitani! hat megha azt nezem hogy egy sima falu mondjuk 500 ember volt, abbol mondjuk 250 en meloztak a fakivagassal majd tehenekkel kitepettek a gyokereket, nem tom 1 evbe belefer egy szanto megtisztitasa nem? de 4 ev! haat tulzas -
haxoror #7659 "kőkörszakban" a munka árt a felsőbb agyfunkcióknak :D
HAZA AKAROK MENNI! -
Snipa #7658 az haggyan de ha megfordulsz ugyan mar ez faszsag igy tamadni, akkor lelottek a sajat tisztjeid! na ott aztan fasza moral lehetett :) ott tenyleg a tulero es a vodka nyert! :-)
csak hitler nem jott ra hogy a vodka milyen hatalmas fegyver! :-) -
haxoror #7657 Inkább éltem volna a kőkörszakban... Vagy az ókori Rómában -
haxoror #7656 Nagyon OFF és nagyon személyes vélemény:
Ritka gusztustalan korszak volt harcászat és úgy általában minden szempontból SZVSZ -
AC Milan #7655 Amiket leírtam, keresd Závodszky Géza könyveiben (nem a gimnazista) én tőle hallottam mindezt előadások alkalmával, lévén tudomásom szerint ő ennek a korszaknak kis hazánkban az egyik legkiválóbb ismerője, így nála lehet reklamálni...:-) Én meg visszaadom majd a diplomámat. -
#7654 Itt most a barakkokra, kormányzoi palotára és földekre céloztam föként -
haxoror #7653 Call of Dutyban az orosz mesterlövész:
"Nagyobb esélyünk lenne abban a romban ott lent, elvtárs. Ja, a komisszár, ne aggódj megoldom..." -
#7652 ott nem csak hazaszeretet volt. Több esélye volt az életbenmaradásra, ha előre futott:)))) -
#7651 az egységképzésnél kohorszokat, ill. ahhoz hasonló nagyságú egységeket képzünk, ugye? Mert ha Róma gondban volt, akkor nemhogy cohorsokat, hanem légiókat is képes volt rövid idő alatt felállítani. Jó, legtöbbször a letelepítet veteránokat csábították vissza, akik már egyébként is unták a földművelést... -
haxoror #7650 Érdekes nekem ilyenkor az Enemy at the gates híres partraszállós része ugrikbe, ...megy és lő, amikor meghal, a másik fölveszi a puskát és megy és lő... -
#7649 Na az építkezéssel szerintem a világon semmi gond nincsen akkoriban tényleg sok idő volt egy egy nagyobb épület felépítése. Viszont vedd figyelembe hogy amit akkor építettek annak azért egy része még ma is áll...........NO COMMENT............. -
#7648 Végülis nézöpont kérdése, nekem megfelel a fél év is, meg ugyis egyfolytába termelek ki egységeket a városokbol, igy minden körben lesznek uj egységeim, ha azt vesszük.
Én az épitkezést gyorsitottam meg moddal, sztem az jobban zavarobb, hogy egy rohadt épületet több év mire felhuznak.
A másik, ami sztem a legzavarobb, az az egységek lassusága, az sokkal nagyobb fasság, hogy több év kell mire eljutok az egyik helyröl a másikra. Ha perzsiábol pl galliába akarok menni az sok-sok év, mire odaérek meghal a fövezérem :) -
zizzenet #7647 Én sem játszom soha FPS-sel, de a HL2-t én is nagyon vártam, kifejezetten érdekelt. Azonban a reakciók meg a fejlesztők által már bevallott bugok és hiányosságok alapján asszem ez is a tizenkettő egy tucat kategóriába tartozik. -
#7646 A skót felkelöket azért nem emliteném ezzel a témával egy lapon, mert a középkor az más tészta, az egy durvább, véresebb idöszak volt, ahol az emberek rátermettebbek voltak, és hozzá voltak szokva a mindennapos kegyetlenkedésekhez. És hát a skot felkelök nagy része már harcedzett volt az angolokkal valo állando csatározás miatt, nem kellett nekik 2-szer mondani hogy mennyenek néhány angolt kardélre hányni.
A finnek meg biztos kondiban tartották magukat a vodkájukkal, meg hát nem volt egy nyugodt életük sosem az oroszok miatt.
Jo, az tény, hogy a népharag durva tud lenni, ha elszabadul, de elöbb utobb mindig leverték. Esetünkben pedig nem is beszélhetünk erröl, mert itt télleg polgárokat és parsztokat soroztak be irreguláris csapatokként reguláris ezredekbe.
Görgei ezeket az embereket, akik aztán tényleg maradtak a seregben, tél végére képezte ki kivállo katonákká.
Téma off -
#7645 Mellesleg engem elkapott a HL2 láz (engem aki alapvetően RTS-eket és TBS-eket nyom) :). Tudom hogy ez neméppen vág a topik témájába, de azért érdeklődnék más hogy van ezzel? -
#7644 Elhiszem, én is szeretem a történelmet és tény hogy kicsit surva hogy akár egyszerre 9 egységet is képezhetek 1 körben, de szerintem ez még mindíg realisztikusabb mint 6hónap/unit. Amúgy szerintem az eddigi legjobb időbeosztása a shogunnak volt. évszakonként váltott és arra aztmondom hogy az korrekt. 3 hónap 1 egység kiképzésére hihető, de nem fél év.... -
#7643 Hát mit csináljunk, szeretjük a történelmet -
#7642 Eszméletelen. Én beírom hogy találtam egy király modot, erre elaszabadul a történelmi pokol -
Viharlovag #7641 Van egy könyv, aminek a címe: A magyar honvédtüzérség, abban le van írva, hogy a fiatal nemzetőrökből (egyetemisták) képezték ki a magyar tüzéreket és valóban jobban lőttek, mint az osztrákok.. Egészen addig, amíg a folyamatos létszámbővítések miatt fel nem higult az emberállomány. Harcedzett magyar tüzérség nem volt, mint ahogyan magyar katonaság sem. A tüzérség jórészt osztrák privilégium volt, mint ahogyan a magasabb rangú tisztek is jórészt osztrákok voltak. De ez már tényleg nagyon off.. :) -
Snipa #7640 "de csak hazaszeretböl semmiféle képzettség nélkül nem lehet harcolni"
ezzel nem ertek egyet, pl skotok is siman lenyomtak angolokat pedig a foldmuvesek mentek harcolni! Vagy ott vannak a finnek akik mind fakitermelok voltak megis szarra vertek az oroszokat! Jo parancsnok es edzett tisztek kellenek akik tartjak a lelket az emberekben! meg elotte nehany liter paljinka! aztan bele a daraloba :)
-
Snipa #7639 "Ezuek fiatal mérnökök, jogászok voltak, kik Pákozdi a ütközetkor, olyan szinten művewlték a tűzérség tudományát, hogy az osztrákok francia légiónak hitték őkett" - ez egy jo nagy fassá,
szerintem itt csak kepletesen hittek azt! mivelhogy olyan jol tuzeltek :)
-
#7638 "azért a nemzetőrök közel sem felfegyverzet buta parasztok voltak" - Ezt egy szoval sem állitottam, csak szeptemberben még loszart sem értek. Számoljál egy kicsit: ha juliusban állitották fel az elsö nemzetör egységeket, akkor mennyi idö volt a kiképzésükre Schwechatig. Ja és azt is kalkuláld bele, hogy nem háborura képezték ki öket kezdetben, hanem rendfenntartásra és esetleges kisebbségekkel valo nézeteltérésre. Háborurol nincs szó egészen szept.15ig (mi nem is gondoltuk hogy az osztrákok nem tartják be az alkotmányos jogainkat és visszaakrják venni az "áprilisi vivmányainkat"
"első 10 honvédszázad a nemzetőrőkből alakult" - Ezt te sem gondolod komolyan. Szted nem harcoltak a forradalom elött magyar hadtestek az osztrák seregben? Csak mert ezek a katonák, akik viszont harcedzettek voltak, ugyanugy helyett kaptak a zászloaljakban, söt hozzájuk sorozták be a nemzetöröket és népfelkelöket szept-ben, hogy majd tölük eltanulják a harcászat tudományát. Hát ez nem is jött be.
Ugyhogy az elsö zászloaljaink nem csak "harcképtelen" nemzetörökböl álltak. Itt még megjegyezném, hogy nemzetörnek katonákat, akik régebben az osztrák seregben harcoltak, nem soroztak be nemzetörnek.
"Ezuek fiatal mérnökök, jogászok voltak, kik Pákozdi a ütközetkor, olyan szinten művewlték a tűzérség tudományát, hogy az osztrákok francia légiónak hitték őkett" - ez egy jo nagy fassá, ezt hol olvastad? Nem a nemzetörök -akik természetesen ott voltak Moga seregében- müvelték kitünö szinten a tüzérség tudományát, hanem a tapasztalt katonák, honvéd tüzérek. Nehezen hihették francia légioknak a magyarokat, mert 1)ruhárol meg lehet különböztetni az egységeket (tudod akkoriban már elterjedt az egyenruha) 2)azt Jellasichék sem gondolták, hogy francia légiok csak ugy idekerülnek az osztrákok beleegyezésével, márpedig elég nehéz lett volna idevonulniuk a franciáknak, mikor mindenhol megfigyelök, kémek és besugok voltak. A csatát, hogy megnyertük, azt Moga jo taktikájának köszönhetjük, és annak hogy a horvátok sem elit alakulatokkal harcoltak(ha osztrákok lettek volna lehet hogy másképp nézett volna ki a dolog) Mellesleg a pákozdi csata vérességéröl annyit, hogy mindössze 13 magyar és 40 horvát halt meg.
"Schwechátnál azért vesztettünk, mert az Ausztriában kiképzett tisztek, nem igen akartak a háromfejű sasra támadni, Mógával az élen" - Ez pedig egy jo nagy hülyeség. Ha leirod nekem, hogy ezt milyen könyvben olvastad, akkor örülnék, mert ilyet még sehol sem olvastam, meg valahogy nem is igy tanultam. A schwchati csatát most nem fogom taglalni, mert elöbb már leirtam röviden, felvázolnám az alakulatokat is és a csata menetének folyamatát, de arra nem ad lehetöséget a forum:) Ezt a csatát Kossuth hülyesége miatt vesztettük el, aki telerakatta Mogával a képzett honvédeket népfelkelökkel és nemzetörökkel, akik az elsö lövések után beszartak és futásnak eredtek, öket pedig már a honvédek is követték. De megnéznélek téged, ugy hogy életedben nem harcoltál (és most persze lelkesen jelentkezel harcolni a hazáért), csak otthon a földet müveled, vagy dolgozol a melohelyeden, aztán egyszer csak a kezdbe nyomnak egy puskát, és azt mondják hogy itt kell állnod ebben formácioban és el sem mozdulhatsz mig arra engedélyt nem kapsz. Közben pedig körülötted süvitenek a puska- és ágyugolyok, hullanak el társaid. Hát ugy gondolom futnál mint a picsa, mint azok az emberek tették. Ezért nem ök a hibásak, de csak hazaszeretböl semmiféle képzettség nélkül nem lehet harcolni. És hát igy a csata mindössze fél oráig tartott kb.
"aki kicsit is ismeri a történelmet tudja" - ismerem a történelmet, kivéve a 20. sz-ban nem vok annyira jártas.
Na most már ON -
Gábor #7637 Birodalmaimtól elszakítottak egy Fél-Életre...2-szer ;) -
Grrrrrrr #7636 Az én gépem nem érzékelte, pedig a minap frissítettem az írtót. -
Grrrrrrr #7635 De ilyen telepes toborzást csak a max szinten lévő kb 30000 fős városokban csinálok, alatta lévő szinteken nem. -
Grrrrrrr #7634 Lázadás előtt. Paraszti egységeket képzek (120fő/100 dénár), majd elküldöm őket a városba, és ott feloszlatom. 20x120=2400 fő/sereg. Az induló város lakossága csökken, a célvárosé pedig nő, mert ott kerülnek feloszlatásra. Hasonlót csináltak a rómaiak, mikor a veteránokat a megszállt övezetekben telepítették le. -
#7633 Az igaz, hogy a magyaritásban virus van? -
AC Milan #7632 "Vagy átvándoroltatom őket fejletlen városba." Mármint a lázadok leverése nélkül? Azt hogyan teszed? A kézikönyvben sem olvastam ilyen lehetőséget...Ez érdekelne. Gratulálok a sülyesztéshez. Schwechatra visszatérve, azért a nemzetőrök közel sem felfegyverzet buta parasztok voltak, pl. aki kicsit is ismeri a történelmet tudja, hogy az első 10 honvédszázad a nemzetőrőkből alakult. Ezuek fiatal mérnökök, jogászok voltak, kik Pákozdi a ütközetkor, olyan szinten művewlték a tűzérség tudományát, hogy az osztrákok francia légiónak hitték őkett. Schwechátnál azért vesztettünk, mert az Ausztriában kiképzett tisztek, nem igen akartak a háromfejű sasra támadni, Mógával az élen... -
Grrrrrrr #7631 Nekem egyszer sikerült elsűlyesztenem a teljes ibér fősereget. 20 érintetlen csapat. -
Grrrrrrr #7630 Ha a spártai Hoplitákat 6 hónap alatt képezték volna ki, elvesztették volna a peloponézoszi háborút... Meg a többit is...
Lázongás: Elég brutális módja a lázongás megoldásának a lakosság felkoncolása. Egyetlen uralkodónak sem lehet célja a népesség csökkenés. Én inkább leviszem az adót, sőt ha kell a játékok számát is sűrítem. Ha a szint elején felhúzom a népjóléti épületeket, akkor a városban csak a szint vége felé fognak lázadni. A legmagasabb szintű városokban, ha fullra felteszem az adót, akkor csökkenni szokott általában a népesség. Vagy átvándoroltatom őket fejletlen városba.
-
AC Milan #7629 Vigyázó szemetek reám vessétek!
Oly hibába ne esetek, mely kedvenc Brutusom életébe került. Drága, és tehetséges örökösöm (igaz már 58. évét taposta) hajóra szállt, hogy Korintosz 12 ezres városkám gazdasági életét kicsit egyenesbe rakja. Én bohó egészen addig akartam utazatatni frissen készült gályámon, és persze pont annyi lépéspont hiányzott, hogy partra tehessem... A kör lezárult, és bezárult, a semmiből feltűnt egy ellenséges görög flotta,és Korintoszt konszolídáló reményeim hajóstúl, kormányzostúl elsülyedtek. TANULSÁG: (Mint Aesopusnál) Értékes személyeket nagy hajóhaddal szállítsatok csak, és a szárazföldnél nincs biztosabb a láb alatt... Én meg könnyezem:-)
-
#7628 Nem biztos hogy buktuk volna, mert Guyon Richard a jobbszárnyon lovasságával megfutamitotta az ellen balszárnyát. Az igaz hogy a Répássy vezette magy. balszárny elkésett, de nem azon mult, hanem azon hogy a centrumunk megfutott fél ora elteltével, ugy hogy közelharcra már sor sem kerülhetett, mindez azért mert olyan emberek voltak ott leginkább, akik életükben nem harcoltak és elszörnyülködtek az elsö becsapodo ágyugolyok és puskalövések okozta veszteségeken -
#7627 Schwechat-ot akkor is buktuk volna ha nincsenek népfelkelők, a magyar honvédség (ami nem egészen egy év múlva világszínvonalú lett) sajna még csak csírázgatott... -
#7626 Na, hát nem az unlock a legegyszerűbb megoldás...
Inkább:
Róma könyvtárad\Data\world\maps\imperial_campaign\descr_strat.txt
fájlban az elejét összekopipésztelni, hogy minden nép a "Playable" és az "end" sor közt legyen...
Vicces, hogy ezt modnak hívták... -
#7625 "To lead untrained people to war is to throw them away"...
Ugyebár.