1080
Fénysebességű gravitáció
  • uwu
  • uwu

Ha az ábra magyarázatra szorul lehet kérdezni.
  • dronkZero
    Na, csak mert szépen kérted:

Az árapályerők azért keletkeznek, mert az égitest közös tömegközépponttól távolabbi részére kisebb gravitáció hat mint a közelebbire, ezért a távolabbi részek nagyobb körpályán szeretnének keringeni, mint a közelebbiek. Gyakorlatilag az egész égitest minden egyes pontja más keringési pályán szeretne mozogni.
    De a saját gravitációja meg összetartja, így nem reped darabokra, csak "megnyúlik".
    Amelyik égitestnek nincs elég saját gravitációja, vagy túl közel kerül a keringési középponthoz, az darabokra szakad. (Lásd kisbolygóövezet, Phobos-Deimos, Hold-katasztrófa szcenárió)
  • dronkZero
    Oké, nyugodtan. De ha mondjuk stand-up comedyben lépsz fel vele, és pénzt csinálsz belőle, akkor kérek a honoráriumból egy arányos összeget! :P :D
  • qetuol
    "...tudásos a hézagod.."

ez jó, ezt alkalmazni fogom
  • forrai
    A dolgok nálam kapcsolódnak, én egységes világképet keresek, azért váltok több irányba, hogy azt megmutassam.
    Ha ez történelmi topik lenne, akkor a fizikából hoznék példát.
    Ami persze szokatlan.
  • forrai
    uwu állandóan vizsgáztat, te meg fajtavizsgálattal foglalkozok, ami persze engem nem zavar.
    De szeretnék hallani valamit olvasni másoktól, tőletek is, ami érdekelne.
    Megigérted, hogy írsz valamit az árapályról. Nem irtál sem erről, sem másról.
    Hogy kellene ez itt menjen, hogy végre pörögjön? Mert velem pörgött...
    De ha azt nem, akkor hogy legalább működjön?
    Megyek is a dolgomra.

• dronkZero
    Nem, mert igazából téged nem is érdekel a fizika. Egy troll vagy, azt élvezed(élvezNÉD, ha hagynánk), hogy húzod az agyunkat.

Nem, mondtam már, ilyet nem játszunk. Ha elkezdenék neked elmagyarázni valamit, azonnal váltanál egy másik témára, beírnál valami halandzsát, úgy beállítva, mintha az cáfolná azt, amit leírtam, holott semmi köze nincs hozzá, vagy egyáltalán, értelme sincs.

Ismerem a fajtádat, túlságosan is jól.
  • dronkZero
    Ja, azt látjuk, hogy te nem tudod, hogy mit miért egyszerűsítünk, egyszerűsíthetünk.

Mint mondtam, a fizika értelmes embereknek való, akik tudják, mit akarnak kiszámolni, nem pedig betanított majmoknak, akik számolnak ugyan, de fogalmuk sincs, hogy mit. A helyes modell felvétele a legfontosabb. Úgy szokták nevezni, hogy mérnöki szemlélet.

Az is egy vicc, hogy a saját slamposságod ki akarod vetíteni a fizikára, mint tudományágra. Segítségképp szólok, hogy azért tűnik neked slamposnak, mert hézagos a tudásod. Illetve inkább tudásos a hézagod...
  • forrai
    Teremteni csak Isten tud.
    Az ember meg csak úgy alkotgat, ahogyan én is.
    Csodálom a tudati életerőd, hiszen más már többször kilehelte volna az ifjan elvénhedt, és pettyhüdtté vált tudatát...
    Igazából ezt becsülöm benned.
    Mert eddig mást- nem mutattál.
  • forrai
    Ha a hidat számolom, akkor a súlyerőt bontom vektorokra, az egyik közöttük a rúdirányú.
    Jobb ha tőlem tudod, hogy a rudat meg egy felület vektorral számítod, ami a keresztmetszete.
    A fizika slampossága végigkiséri az összes tudományt. Azonban már a matematikánál kezdődik, sajnos...
    Persze, megengedhetők az egyszerűsítések. De csak akkor, ha tudjuk, hogy mit miért egyszerűsíthetünk.
    Na: Ti egyszerűsítetek, de anélkül, hogy tudnátok, hogy mit?
    Nagy szerencsém, hogy nem vehettem részt olyan képzésen, s így megmaradhatott az egészséges lelki tisztánlátásom.
  • dronkZero
    A röhejes az az, hogy te tényleg elhiszed magadról, hogy valamit alkottál.
  • forrai
    Néha magam is elröhögöm magamon....
    Mert igazán- ilyen komoly dolgot, ilyen hülyén még senki nem ismertetett, talán csak a Hofi...
    De ez stilusom ennek a kornak a tükörképe!
    Mert másképpen képtelenség lenne publikálnom.
    És ez benne az igazán röhejes!
  • forrai
    "A Newton bácsi azt mondta,
    Hogy őt a Föld megvonzotta!
    Levél az ágon, gatya a lábon,
    Gondolkozzunk a taszításon!"

(a dallamát is küldjem?)

Elegem van már nagyon Newton unalomig skandált, és rosszul alkalmazott fél elméletéből!
    Illetve nagyon köszönöm neki, de a másik felét (tömegtaszítás) legalább Te, Zéró, tedd hozzá!
  • forrai
    Végre definiáltam így sokkal könnyebb!

Például az univerzumunk tágulásának gyorsulását, ha valóban létezik, az EXTERNIÁLIS sötét tömegek okozhatják. (LittleBang keletkezési elmélet). A mi univerzumunk ugyanis szülő univerzumban keringve, rendes fekete lyukként sok tömeget szippanthat ott el!
    A SCHWARZSCHILD képlet szerint ekkor viszont a sugara arányosan nő.
    És mennél nagyobb az univerzumunk hatásos keresztmetszete", és tömege, annál többet!

Ám hogy lehetne ezt megmagyarázni egy a BIG-BANG univerzumban? Csakis belső tömegtartalékkal, ami ugyebár a vákuumban van...

N5. Sötét tömeg de la INTERNIÁLIS.
    Ami a mi hősi fizikusaink vágyálma, hogy végre megtalálják. Majd egyszer amikor azt hiszik, hogy végre sikerült megragadniuk, csak lebömből egy externiális (a mi univerzumunkon kivüli) bika, hogy "ne rángassátok mán a farkamat, mert odarúgok!
  • dronkZero
    Szerintem ne akarjál te sötét anyagokkal foglalkozni, amíg azt képtelen vagy felfogni, amit Newton mondott.
  • forrai
    A képlet: MINDENKIÉ!
    Képletet vissza NEM ADUNK!
  • forrai
    Ezek már a végkapálozásaitok!
    A földön fekvőt pedig illik nem bántani tovább, nevetni se illik rajtuk.
    Csak megkapta, amit érdemelt!
    Egy kis ideig még elvergődik, próbálja gyógyítani a lelki sebeit, hogy talán azután normálisan már, végre újra kezdhesse.
    Akkor majd áldásom rája.
    Hiszen mostantól mindenki tudhatja (rajtatok kivül), hogy mitől távolodnak a csillagok!

Azonban azt már én állítom, hogy a sötét tömegnek (=energiának) többféle változata van:

N1. "Sötét tömeg, de la NATURÁLIS".
    Ezek azok a hagyományos, ismert (ismerhető) tényezők, amelyeket csak nem ismertek fel, vagy ugyan ismeritek, de egyszerűen ignoráljátok! Ilyen pld. a forgástörvények, az árapály is...

N2. "Sötét tömeg, de la EXTERNÁLIS".
    Ezek az univerzumunkon kivüli ugyancsak hagyományos tömegek ráhatásai a mi univerzumukra: pld. a gravitációjuk, amelyek nagyságrendje a naprendszerünk külső határainál már érvényesülhet is, pld. eltérítve a Pionereket hősi útvonaluktól.

N3. "Sötét tömeg, de la EXTREMIÁLIS". Ezek azok a dolgok, amelyek azért ismeretlenek még, mert töltésük (tervük) nem kompatibilis, vagy csak kevéssé a mi univerzumunk járatos GI/EM töltetével.
    Ezek akár neutrinóknak is nevezhetők, ha legalább valami kis közük van az univerzumunkhoz.

N4. Ha pedig semmi kompatibilitásuk nincsen velünk, akkor "Sötét tömeg de la FANTOMIÁLIS". Látszólag érdektelenek, de talán átalakulhatnak, és akkor megjelenhetnek, illetve nálunk is keletkezhetnek! Ezeket ugyn meg nem foghatjuk!

Magukkal a töltésekkel azonban a fizika szintén nem foglalkozik, csak a töltéshordozókkal (elektron, Higgs bozon- és bármi, ami van, vagy lesz.)

Lehet egyébként tudomásunk még sokféle sötét tömegről, az egyik ilyen, a másik olyan.
    Mert a világ nem olyan egysíkú, mint azt a mai, immár halódó fizika képzeli.

• dronkZero
    Továbbra sem sikerült felfognod, hogy ezek a képletek olyanoknak valók, akik TUDJÁK használni, nem pedig betanított majmoknak.
  • uwu
    Ha egy híd támaszerejét számolod, akkor se feltétlen vektorként kezeled. Ha tudod az irányát, mi a bánatért kéne még egyszer definiálni.
    Mindent a jelentésének megfelelően kell érteni, az hogy te félreérted, nem a fizika hibája. Ez csak egy leegyszerűsített modell, használd úgy ahogy kell.
    Egyébként meg igazából ilyen:
  • uwu
    Persze, hogy nincs. Az isteni kinyilatkoztatások sokkal célravezetőbbe
  • forrai
    A "Számvektor- Algebrát" meg sohase fogom publikálni- nem érdemlítek meg!
    Bee.. (mint Einstein, bár az övé biztos hosszabbbbbb volt...)
  • forrai
    El kellene gondolkodjatok a vektorral való osztásokról, az azokkal végezhető műveletekről is.
    Mert akkor nem írnátok föl olyan seggrepesztő hülyeséget, hogy
    F=G*m*M/r^2, vagyis hogy az "erő", vektor, amelynek iránya is van. Hol van ebben a képletben az iránnyal is bíró, pöttyös pálcika- a vektormennyiség? Melyik az? Ráadásul a képlet szingularitáshoz is vezet.
    Nem- a vektorral történő osztásnak vannak szabályai, amelyeket sohasem tartottatok be, helyette a vektorrá való kinevezés módszerét alkalmaztátok.
    (Ebben a hozzászólásban a megszólítás nem konkrét: "bejelentés" ez a Sötét Tömegek felé, ismeretlen tettes ellen, aki a "tudományt" írja!)

• forrai
    Nehéz levezetést nem végzek, de itt nincs is rá szükség.

1. Mert azt bármelyik tánctanár tudja, hogy ha a balerina kitárja a száját, a két karját meg kitátja, a forgása lelassul, és megfordítva is így van.
    Az árapály pedig szintén lassítja az égitestek forgását- amit senki nem tagad! (Csak én, hiszen a honlapomon levezettem...de pszt erről, ez TITOK még!)

2. Bármelyik libapásztor ha meglendíti az ostorát, annak csak a vége csattan, mert az éri el a hangsebességet, a nyele meg nem.

3. Bármelyik kisiskolás hallott már az impulzus megmaradás elvéről.
    Láthatólag csak az analfabéták, a csillagászok, és a fizikusok nem.
    Meg te, s így méltán vagy közéjük sorolható!

De hogyan fognak ezután rólad vélekedni azok, akik mindezt kapásból értik, és akik a többségben vannak? A bizonyos "sötét tömegek", akiket úgy kerestek, és akiknek meg ti olyan "drágák" vagytok?
  • forrai
    Persze, ha irsz valamit, azt elolvasom, esetleg válaszolok, hiszen nagyon megkedveltelek. Jó a dumád.
  • forrai
    Hiába froclizol.
    Ezek után úgyse írom le a Hubble törvény levezetését a forgástörvényekből, végsősoron az árapályból.
    Amit a geofizika elsősorban deformációként vizsgál, a csillagászattal együtt meg csak kapisgálja az energetikaikai hátterét.
    Tudod, túl nagy munka azt leírni is, semhogy arra pazaroljam az energiám, hogy még egyet hányhassál itt nyilvánosan.
  • Albertus
    Kedves Forrai!

Úgy tudom, hogy mormota (a moderátor álnéven) kizárta, minden jogos alap nélkül. Egyszerűen azért, mert a vitájukban kiderült mormotáról, hogy alapvető ismerethiánnyal küszködi. Amikor rájött, hogy ez nyilvánvaló, kitiltotta a Gézoo-t és a beszélgetéseket kitörölte.
    Jellemző módon a "megkérdeztük" topic-okból is kitiltotta, nehogy reklamálhasson.
    Ezzel csak jó tett Gézoo-nak, mert azóta több időt szentel más fórumoknak, ahol értelmes lényekkel beszélget.
  • dronkZero
    Én meg fenntartom, hogy neked nincs fogalmad az árapályról.

Menj csak előadni, csak nehogy otthon felejtsd a csörgőssipkádat!
  • uwu
    Hát persze
  • forrai
    Ja, azt fenntartom, hogy az árapályról a fizikának fogalma sincs. Nem törödik vele. Sőt...!
    Egy tudóst (aki a mágnesvonatot is kifejlesztette) az angol tudományból kigolyóztak, mert hasonló kísérletet mutatott be.

Nem vagyok összeesküvő elméletű, de az mégis csak fura, ahogyan a bolygók árapálytávolodását titkolják, és helyette egy bugyuta porbacsomósodási elméletet nyomnak, ami elméletileg égimechanikai paradoxon, gyakorlatilag meg lásd a gázbolygók virulens porgyűrüit.
    Csak nem a csufok ufolodnak velünk?
    De megyek, a tükör elé, gyakorolni az előadóművészetet, ti meg termeljetek, senki nem zavar titeket. (egy ideig).
  • forrai
    Bocsi, de elfelejtkeztem arról, hogy én nem sértődhetek meg, pedig nem is volt rá ok.
    De most egy kicsit szeretném, ha más is irna ide, mert én most konferenciára készülök, ahol előadok.
    A meghajlás már jól megy, a tánclépésekkel még bajok vannak, a mosolyom meg dermesztő. Azzal sokat kell, hogy foglalkozzak még.
    A dumát meg majd ott kitalálom. (Rólatok nem fogok beszélni)
    Jól van na- mindenben igazatok van, csak irjatok végre valami izgalmasat ti is a gyalázásomon kívül...
  • dronkZero
    Na, miután ilyen jól belelovaltad már magad (hetek óta), hogy fizikus vagyok, emlékeztetlek, hogy azt mondtam, hogy "alkalmazott fizika a szakmám".
    Egy fizikus _elméleti_ fizikával foglalkozik. Na, akkor mi vagyok én?

Az árapállyal meg azért nem foglalkozik "a fizika", mert középiskolás képletekből levezethető az egész, semmi újat nem lehet a témában mondani, minden részlete tökéletesen egyértelmű. Nincsenek benne fehér foltok, "csak" éppen az alapja, a gravitációs kölcsönhatás.
    Arra meg eléggé vicces lenne azt mondani, hogy nem foglalkoznak vele, a világ egyik legdrágább tisztán tudományos célú létesítményét építették fel a vizsgálatára...
  • uwu
    Akárhova mész, biztos fognak neked örülni. Csak mi vagyunk ilyen gazemberek, hogy kiútáljuk a nagypofájú halandzsázó elmebetegeket.
  • forrai
    A fórumtól azért elnézést kérek: azzal jól kijöttem.
    Majd máshol folytatom, egy olyan topikban, ahol ők nincsenek jelen.
    Például ha van topik a szárnyasbetétekről?
    Vagy nyissak olyant?
  • forrai
    uwu, Zéro:
    Győztetek!
    Elment a kedvem ettől a fórumtol.
    Folytathatjátok a gumilepedőnél, egy golyóval!
    Ahhoz nagyon értetek.
    DDDD
  • forrai
    A rend kedvéért: árapály potenciálról beszéltem, és gravitációs gyorsulásról.
    Minden szavad szándékos, jól eltervezett csúsztatás.
    Rengeteg, zsíros foglalkozásod lehetne így, de akkor ne fizikázz! Menj oda, ahol az ilyeneket elkapkodják. Vagy most is ott vagy?
  • forrai
    Mi van annál egyszerűbb:
    a=k*(ró)*r m/s^2
    k együttható
    r: helyvektor.
    Ha ezt szorzód a tömegeddel, erős leszel.
    Ha meg az a=G*M/r^2 el szorzod a tömegedet, csak puhányx skalár vagy, legfeljebb egségvektor testőrrel mehetsz a rendes, erőtől duzzadó jedilovagok közé.
    Most már biztos vagyok, hogy provokálsz, hiszen a kagyló is akkor terem igazgyöngyöt, ha elszennyezződik.
    Mostantól átlátok rajtad, uwu!
  • forrai
    Akkor hogyan lesz belőle "erő"? Kinevezed vektorrá? Mit rendelsz te hozzá? Vahgy a fizika egy étterem, vagy kocsma, ahol csak úgy- rendelgetni lehet egy egységvektort?
    Pincér, kérek egy egységvektort, mert ezt a virslit vektorrá avanzsálom!
    Ez így megy nálatok a fizikában?
    Nem- valdd be (ami nyilvánvaló) - hogy nem vagy fizikus, nem is értesz hozzá! Ne vedd el tőlem az emberiségbe vetett bizalmam! Mondd meg, hogy csak azért provokálsz, hogy belőlem szellemes beköpéseket sajtolj ki, ami növeli a forgalmat! Azt megteszem enélkül is!

Nem - ha én fordítva ülök a lovon, akkor rajtad meg a ló ül!
  • forrai
    Ne is legyen nagyobb dicsőséged soha.
  • uwu
    Én meg az elsők között voltam, aki rájött, hogy egy nagyképű okoskodó dilinyós vagy aki halandzsázik össze vissza:D