64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • bardocz
    VGA a ludas. Kíváncsi vagyok, hogy szervizben hogyan döntik el, hogy csapágyas-e. Most nem lenne jó két hétig vga nélkül ülni.
  • gforce9
    Hát ja egy gépben ahol van vagy 5-6 venti 10mp alatt ki lehet deríteni, hogy melyik szorul cserére és melyik nem.
  • Zoli007
    +1 Mindig így derítem ki, melyik venti a ludas, még nem ment tönkre semmi sem tőle.
  • Tetsuo
    Talán csak a komolyabb alaplapokban van ilyen védelem.
    Mindenesetre én inkább füllel határoznám meg a zaj forrását, egy videokari drága mulatság, persze, ha nincs más mód...
  • bardocz
    Referencia-szerű a hűtő, na majd ha megint szétkapom megnézem. Utóbbi napokban annyiszor vetem ki a helyéről, vissza, és hiába dugom ugyan arra az usb portra a kormányom, elfelejti játékokban, lehet mindent újra beállítani.
  • gforce9
    Ja amúgy a mostani gyári cpuhűtők kapcsán az alaplapokon eleve van teljesítmény határoló, ha lefogod a ventit és felszaladna a felvett áramerősség, az alaplap azt a kört lelövi, majd 1-2 mp után újra rápróbál. Erre nemrég lettem figyelmes, egy gép kapcsán, ami olyan ügyesen volt összerakva, hogy a tápkábel bekoszorált a cpu hűtőbe. :)
  • gforce9
    Nézd egy venti lényegében egy villanymotor. Minden villanymotornak van egy terheléstartománya amit elbír. A vga hűtőknek is. a tekercseken átmegy 0.1-0.5 amper (nagyságrendileg). Ez néhány mp alatt nem fog semmiféle kárt okozni. Egyszerűen nem fejleszt ennyi idő alatt akkora hőt, hogy kárt okozhasson. A hűtők egy idő után egyébként is tartósan egyre több ampert zabálnak, mert romlik a csapágyazás, rakódik a por, neadjgyisten felteker magára egy hajszálat, vagy porciciát...... macskát...... vagy kandúrt.....

Ezzel minden gyártó aki ventilátorokat gyárt tisztában van. Egyik venti sem úgy gyártódik, hogy kis túlterhelésnél már leégjen a motor. Ha így lenne, igencsak meggyűlne a bajuk a garztatásnál. :)
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.09.26. 23:07:27
  • Tetsuo
    Oké, de ez videokártya, amin nem lehet csak úgy cserélgetni a ventiket... ha jól tudom.
  • gforce9
    Hát mivel vagy 15 év szervizelek gépeket (cégszerűen, nem szomszédjózsi módra) és tisztában vagyok vele hogy mit bír egy venti és mit nem, hidd el nem lesz baja, ha néhány másodpercre le van fogva. Ha annyitól baja lesz, akkor jobb is hogy kiderült, mert akkor az eleve szar és ha akkor áll meg amikor nem veszi észre az ember több kárt okozhat.
  • Tetsuo
    Én nem fognám le a ventiket.
  • Tetsuo
    Ez viszont egy teljesen más probléma. Itt a hangkari áramkörét zavarja egy másik áramkör, ami zajt eredményez az audió jelben.
    Normálisabb hangkarik (audió-megoldások) ezért rakják gépen kívülre az analóg áramköröket vagy erősen védik házon belül (pl. régebbi moduláris RME).
    De előfordulhat olyan is, hogy a hálózaton jön a zaj egy másik berendezéstől... ott is a táp ócska védelme a ludas.
  • gforce9
    Csak akkor próbálj ilyesmit ha szabad a közepe, a lapátokat véletlenül se próbáld megfogni mert széttörik.

http://images10.newegg.com/NeweggImage/ProductImageCompressAll300/35-110-107-05.jpg

pl egy ilyen ventinél nem lehet ezt megtenni mert nincs szabadon a közepe
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.09.26. 20:58:29
  • bardocz
    Azt pont azért nem próbáltam még, mert amúgy le tudnám fogni. Csak ez alapból magas fordulaton működik, 1100RPM környéke.
  • gforce9
    A vga vetijét nem tudod menet közben lefogni? Nem a lapátoknál, ott véletlenül se próbáld mert rommá törik, hanem pl az ilyen ventit:

http://www.quietpc.com/images/products/vf950-led-large.jpg

Aminek a a teteje szabad, ha a közepére menet közben odateszed az ujjad és kis nyomást gyakorolsz rá, akkor meg lehet simán állítani. Nyilván ilyet csak 1-2 mp-re szabad, nehogy leégjen a tekercselés benne, de így gyorsan kideríthető, hogy maga a venti okozza e a zajt vagy valami más.
  • bardocz
    VGA ventilátor fordulatszámával együtt nő a frekvenciája, a hangja annyira nem, azt akkor a szélzaj elnyomja. Nem a hdd lesz, annak más a cicergése. Még ki-bekapcoslásnál meg fogom nézni, hogy akkor múlik-e el, amikor épp leáll a vga-n a ventilátor, azzal már elég biztos lehetek benne.
  • gforce9
    De milyen jellegű a zaj? Összefüggésben van valamivel? Láttam már oylat hogy a hdd ha dolgozott a hangkártya ciripelt. Valahol összeszólt a két áramkör. Vagy csak statikusan nő a zaj? Vagy hogy?
  • bardocz
    Mégegyszer nekiestem, fülelve nagyon, gyanús, hogy a vga lesz. Anélkül mintha csak a hdd cicergése lenne. És amikor az alap 1000-ről felmegy 2000ig a fordulatszáma, akkor mintha változna. Nem tudom, hogy csapágyas lett-e, vagy mi lehet.
  • gforce9
    Húzd ki a gépet a placcra indítsd el, feküdj oda mellé és derítsd ki miből jön a hang. Nincs olyan hogy nem lehet tudni. Menet közben meg tudod fogni a lemezeket a házban, hogy nem e rezonál valamelyik, indíthatod a front ventit lekötve de cpu ventit lekötve is akár. Ha csak pár másodpercig megy semmi baja nem lesz tőle. Vga-t is vedd ki, ha hangos lenne és amiatt nem hallanád. Nincs olyan hogy nem lehet tudni mi a zajos. Fülelni kell. :)
  • gforce9
    Windows eseménynaplóba nézz bele.
  • G18XM8
    Megtaláltam a telepítőt, újratelepítettem és még az sem oldotta meg a problémát. Most már végleg nem értem. Valakinek valami ötlet?
  • bardocz
    Egyedül a proci ventilátort nem húztam még le tesztelni, annak csak a fordulatszámát húztam fel, hogy attól változik-e, de nem. Lehet az lesz a legjobb, ha majd teljesen szétkapom újra, és összerakom, jobban figyelve. Meg keresek ruhadarabokat, amiket berakhatok. Ez az első ilyen kábelmenedzsmentes szerelésem. Mennyivel egyszerűbb lenne egy moduláris táppal.
    Utoljára szerkesztette: bardocz, 2015.09.26. 15:09:39
  • Tetsuo
    Talán néhány kábelt a másik oldalon is vezethetnél, ahol fémhez ér, ott csillapítsd valamivel (ruha, szivacs, gumi), az egész oldallapnak jót tenne egy szivacsréteg, hogy ne kopogjon rajta a kábel.
    Visozn azt írtad, hogy mozgattad és nem változott, úgyhogy valószínűleg nem ez a baj... nem tudom, mi egyéb lehetne.
    Winchester? Másik venti rezgése?
  • bardocz
    Ha kihúzom a szőnyegre, akkor is adja ezt a hangot. Csavarok elvileg meg vannak húzva, de átnézem majd mégegyszer. A kábelezés lehet nem sikerült a legszebben. Így néz ki, nem tudom hogyan kéne szebben elvezetni. A gépház oldala épp rámegy, de ha elkezdem nyomkodni, akkor se változik a hang.
  • Tetsuo
    Hát az nem. Akkor nem tudom, mi lenne a teendő. ;-) Gondlom meghúztál minden csavart, átmozgattad, lerögzítetted a kábeleket...
    Esetleg az egyik lába nem illeszkedik rendesen a padlóra, vagy berezeg az egész ház a kemény padlón és valami kis szőnyeget kíván, talán a winyó rezgését elnyelheted kis gumilappal.
  • bardocz
    Zalman z9 plus, ez azért már csaknem olyan.
  • Tetsuo
    A "jó ár-érték arányú" házaknál szokott ez a probléma lenni. ;-)
    Vagyis olcsó húsnak híg a leve... sajnos.
  • bardocz
    Most kicsit jobban fülelve ha feltekerem az elöl lévő ventilátort, egy másik, új hang jön be, ez már valószínű a szűrő miatt van, és ugyan úgy megmarad az alap rezgés.
  • bardocz
    Az új házamban valami folyamatosan hangot ad. A hang előről jön, arra tippeltem, hogy a ventilátor, de ha lehúztam, akkor is adta a hangot. Ha maxra tekerem akkor erősebb, olyan, mintha valamit rezegtetne az áramló levegő, vagy nem is tudom. Próbáltam, hogy a porszűrőhöz úgy csavarozom a ventilátort, hogy rakok közé két réteg szigszalagot, hogy picit elmeleje, de nem segített. Kábeleket is kicsit átrendeztem, de semmi változás. Talán éjszaka majd fel tudom venni a hangját. Van valami tippetek, hogy mi lehet? Eléggé zavaró, amúgy majdnem néma lenne.
  • G18XM8
    Javítással is próbálkoztam már, nem talál hibát, ezért sem értem. Gondoltam már arra is, hogy valami programmal összeférhetetlen, de nem telepítettem semmit, nem töröltem semmit, plusz eddig tökéletesen jól futott.
    Utoljára szerkesztette: G18XM8, 2015.09.26. 13:23:00
  • bardocz
    Gog.com-ranem tudod beregisztrálni? Vagy steam. Szerintem mindkettőnél van olyan opció, hogy átnézi a gépen lévő fájlokat, és a hibásakat javítja.
  • G18XM8
    Üdv! Olyan érdekes problémám van, hogy a Wither 3 eddig tökéletesen jól futott, tegnap este még játszottam vele, ma pedig indítanám és se kép se hang. Nem indítja el, nem csinál semmit. A többi játékot a gépen gond nélkül indítja, csak ezt az egyet nem. Nem telepítettem semmit, nem töröltem semmit, semmit nem változtattam a gépen. Vírusírtót is futtattam már, de nem oldotta meg. Újratelepítést nem próbáltam még, de valószínűleg nem is fogom, mert sehol nem találom a telepítőjét, így újratelepítés nélkül kéne megoldanom a problémát. Remélem tud valaki segíteni, én még ilyet nem tapasztaltam, így ötletem sincs, hogy mi lehet a gond.
    Előre is köszönöm!
  • RAMyMamy
    hali

amd a4-4020 proci és 4gb ram mellé egy geforce gtx 560 ti vga mennyire passzol, ki tudja "hajtani"? max 25 ezerért ajánlhattok mást is

köszi előre is
  • SzirmosSzisza
    Gondolom így akarják megakadályozni a sok ascii artot :D
  • molnibalage83
    A Chrome EULA-ban nincs valami jogi igénye/kiterjesztées a G-nek, ami miatt vicc az egész?
  • molnibalage83
    Semmi sem segített ott.
  • Pianista
    Ott a pont :)
  • bardocz
    Jogos :)
  • gforce9
    Ha a hangjára vagy kíváncsi, számít hogy van kép? :)
  • bardocz
    Alaplapra nem tudok kötni úgyse semmit, mert nem olyan. Bár ha úgy is felpörög minden akkor igazából az a biztos megoldás.
  • gforce9
    Nem egyszerűbb kivenni a vgat?