!!! SEGÍTSÉG !!! - általános segítségkérő topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mit lehet tenni akkor, ha a gépben lévő vga-t eladtam, a monitor kábele meg dvi vagy analóg, de az alaplapon levő csatlakozó meg tök más és nem tudom rákötni a monitort? Milyen átalakítót kéne vennem?

MSI Z370 Tomahawk, i7 8700k @ 4.70GHz, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz CL16, Asus TUF RTX 3080 OC, Samsung 970 EVO 500GB, FSP Hyper S 700W, Noctua NH-D15, Acer Predator XB271HUA

maffioso
Igen. Köszönöm, utánanézek ennek nyomán. Az furcsa csak, hogy ugyanazon HDD-ről futnak a játékok is, amik többnyire vga igényesek, az meg nem jellemző, hogy szarakodna. Fifa és NBA szokta azt csinálni, hogy a kommentátor hangja totál elmegy egye időre, de ennyi.

\"If in doubt, flat out!\"

Csak a lejátszó fagy meg? Ha csak az akkor, ott elsősorban a 2 fő ludas a HDD és a VGA lehet.
maffioso
Üdv!
Vettem amd fx8120 cpu-t, 8gb kingston ramot és egy új alaplapot. Utána kapott a rendszer egy friss telepítést. Na most azóta filmnézés közben random megfagy a lejátszó. Játékok, youtube stb. gond nélkül megy. Van, hogy egy egész filmet meg tudok nézni, máskor meg 2-3szor megfagy egy sorozat epizódja alatt. Van valami ötletetek?

\"If in doubt, flat out!\"

Bios recoveryt azért csinált, mert nem tudott elindulni. Megpróbálja olyankor azt. Ez csak hiba tünet általában. A hálózati kártya az eszközkezelőben él? Ott nézd meg. Nincs e mellette felkiáltójel, vagy kérdőjel. Annak is külön kell drivewr, ha nem ismeri fel fejből a win. a gyártó oldaláról tölthető az is.
Vadnokedli
Ha nem sikerül a boot x alkalommal akkor megy a recovery, nem lehet hogy valami valahogy át lett állítva?

"Anime is the proof that two nukes weren't enough."

spybot919
GA-H87-D3H az alaplap win 8.1-en is kellene települnie mert a gyártó oldalárol szedtem win.84 64bites-t és a rendszer is az. És ha a gép újra indulását és félre teszük akkor még mindig nem ismeri fel pl az utp kábelt. Meg hát mért csinált csak úgy egy bios recovery-t. :S

Software Engineering might be science; but that's not what I do. I'm a hacker, not an engineer.

Ha a gép indítás után leáll akkor mindent le kell húzni róla ami nem feltétlenül kell. Táp, lap, cpu, ram marad, valamint a vga, ha nincs integrált a lapon. A többi dolgot le kell húzni róla, csak a bekapcsológomb kell még és kész. Ha így is vacakol, akkor tápcsere-teszt, vgacsere-teszt. Ha nem oldja meg akkor az alaplap a ludas.

A driver azért nem megy fel, mert nem win 8.1 alá készült, de ha az eszközkezelőben nincs ismeretlen SM bus vezérlő akkor felesleges is a chipset driver, tökéletesen fog működni a win 8 "beépített" drivereivel is a gép. 32 vagy 64-bites a rendszer? Gondolom az utóbbi. Illetőleg mi az alaplap típusa?

Mondjuk a driverezést majd utána kell elkezdeni, ha tutira fizikálisan nincs baja a gépnek. Mert addig egy szoftver, hogy miért nem működik rajta az lutri kategória. Vagy mert nem a chipsethez való vagy mert nem az oprendszerhez íródott vagy mert a gép hibás. A legutóbbit először ki kell zárni, utána jöhet a driverezés, de ehhez kell az alaplap típusa és az oprendszeré.
spybot919
Sziasztok. Egy olyan problémám volt minap, hogy bekapcsoltam volna a gépet de indulás után egyből leállt. Ezt 3-4x eljátszotta egymás után mire sikerült működésre bírnom. Pár USB- port nem működött és az UTP- kábelt se észlelte az alaplap. Újraindítottam a gépet.A után Bios Recovery fogadott. Utánna már a windows se indult (winload.exe) kék képernyő. Semmi probléma újra raktam a rendszert. Win 8.1 -re esett a választás. A probléma ott kezdődött. Hogy a gyári Intel chipset driver nem is tudtam feltelepíteni. (Nem felel meg a gép az előírt követelményeknek) Pedig mindig is ezt telepítettem! Nem létezik, hogy ezzel nem megy. Felmentem a gyártó oldalára laptopról leszedtem az alaplaphoz másik driver-t ott vagy ugyan ez a hiba fogadott vagy az , hogy nincs inteles adapter. Egyszerűen semmilyen alaplapi driver nem megy fel. Speedfan-al minden hőmérséklet megfelelő. Memória diagnosztikában sem talált hibát. Biosban állítodhatott el valami a recovery után vagy feltehetően alaplap kuka? Remélem azért valamennyire érthető volt. üdv!

Software Engineering might be science; but that's not what I do. I'm a hacker, not an engineer.

bardocz
Vettem a ventilátorokhoz átalakítót. Ami a gép elejében van, az működik a tápról, ami a hátuljában, és a fontosabb lenne nem. Hogy őszinte legek nem is tudom, hogy a gép elejében lévő eddig is működött-e.
köszönöm a gyors választ, valahogy sejtettem, hogy elég nagy a gondja.

molnibalage83
Igen, az én rendszerem is így halt meg anno, a mélynyomó gyakorlatialg csak zizegett. Mivel az enyém olcsó gagyi volt, nem foglalkoztam vele. Kuka...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.08. 10:35:06

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Találkozott valaki már ilyen jelenséggel: az 5.1-es hangrendszerem mélynyomójának a teljesítmény egyszer csak visszaesett, 1/3-ára - 1/4-ére. Próbáltam más-más bemenettel is, szóval nem hinném, hogy a számítógépben van a hiba, mert telefonnál, xbox-nál és mp3 lejátszónál is ugyan úgy "hiányzik" a mély tartomány jelentős része. a mélyláda membránja is csak viszonylag kicsit mozog a korábbiakhoz képest.

Nem lennék meglepve, ha beadta volna a kulcsot, egy 12 éves Ozaki F8-ról van szó. Esetleg javítható lehet? A szatelithangszorók teljesen rendben vannak.

molnibalage83
EGy biztos a következő házam ennél is nagyobb lesz, az ziher... A régi gépem háza lassan egy gyufás skatulyának tűnik... Ezt anno zért vettem, mert az oldalán egy bazi nagy lassan forgó venti volt, oszt néhány hét után mégis le kellett venni az oldalát...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

bardocz
Érdekes az az átlógó fém, eléggé elbaszott tervezés az biztos. Kábelmenedzsment tényleg elég kaotikus, de az enyémmel sem lehet mit kezdeni rendesen, olyan ház kéne hozzá. Ennyi hely van nekem a hűtő meg vga között. Ha cserélném a hűtést, akkor meg kell majd néznem, hogy annak milyen a hátoldala.

#62138 Nem tudom, hogy sorba vagy párhuzamosan van-e kötve, de a két ventilátor egy csatlakozóval megy az alaplapra.

#62140 Az milyen ház? Elég jól van elrendezve a belseje. Enyém közel sem ilyen okos. Meg a táp is felül van.
molnibalage83
Nem tudom sehova kötözni őket és pont, hogy szét kellett vágni egy régóta összekötözött kábelt, mert anélkül be sem tudtam tenni a kártyát...

A hosszú feket kábeleket, meg nem tudom csoportosítani, mert a vinyókhoz olyan baszott hülyén lehet csak vinni a tápot és az adatkábelt is.

Nem hiába mondom azt, hogy nevetséges szinten van a házak tervezése. Egy átlagember nem tudja úgy összerakni, hogy szép tiszta belső legyen, mert 20 féle kábelhosszt kéne ismerni, centira mindennek a helyét, stb.

Egyszerűen a tápból túl sok fekete kábel jön ki, aminek a fele nincs használva, de párban jön a régi/új féle csati. Ezért foglal olyan sok helyet. Hajtogatni sem lehet sehova, mert 3 db vinyóm van + DVD.

Calver
srácok, srácok... új házamban fúróval kellett kiszednem a popszegecseket és fémfűrésszel levágnom a meghajtótartó oldalának az egyik felét csak hogy beférjen a videokártyám <#idiota>

"The trees move. Do you not see it?"

Ne haragudj meg érte, de lehet csinálni a kábelekkel "valamit". Én se vagyok olyan aki arra veri ki, hogy húdejókábelmanagement, mert amúgy fullmindegy hogy néz ki. Viszont azért arra én is törekszek, hogy összeszedjem őket és akár egy gyorskötözővel odahúzom valahová, ahol legkevésbé zavarja a hűtést. Maradjon minél több hely az áramló levegőnek. Bár levett oldallappal mindegy kb.
molnibalage83
Semmit sem lehet csinálni a kábelekkel sajnos. Nemi hiába mondom azt, hogy borzalmas, ahogy ezeket "tervezik".

Közben megoldottam a problémát. A virtuális memóriát eddig a rendszer kezelte és 8 gb-ot adott meg, azt átírtam 800-2048-ra és már nem növekszik folyamatosan.

MSI Z370 Tomahawk, i7 8700k @ 4.70GHz, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz CL16, Asus TUF RTX 3080 OC, Samsung 970 EVO 500GB, FSP Hyper S 700W, Noctua NH-D15, Acer Predator XB271HUA

Vadnokedli
Nálam is hasonló a helyzet, de nálam kicsit szűkebb, műanyagkanállal, hosszabb csavarhúzóval, vagy madzaggal tudom csak "lecsatolni" a VGA-t.

A másik, ez a "kábelmenedzsment".. 😄 Én változtatnék rajta. (vagy ha nincs elől venti akkor mindegy.) <#idiota>

molnibalage83

Calver
molex csati, az két tűs, 12v és föld. 2 tűs és 3 tűs között nem sok különbség van, 3 tűsnél bekerül érzékelő (tachometer), ennyi, mindkettő maxon pörgeti ventiket. két venti egybekötve azt hogy érted? Y elválasztó (aka párhuzamos), vagy soros bekötés?

bardocz
Szerzek majd átalakítót, amivel rá tudom kötni közvetlen a tápra. Ha jól emlékszek nem is 3 tűs, de azt még megnézem. Két ventilátor van egybekötve.
Calver
oldallap le és átkötöd őket 3 tűs helyre? azon nincs PWM, akkor maxon pörgeti

bardocz
Biosban megtaláltam végül. Beállítottam, hogy maxon forogjanak, de semmi. Lehet a kábel van eltörve, vagy az alaplap rossz, gőzöm sincs. Újat belerakni meg szopás lesz, szét kell szedni az egészet darabokra...
Utoljára szerkesztette: bardocz, 2015.06.06. 19:26:52
bardocz
Hogyan tudnám rávenni a gépet, hogy a házon lévő ventik is forogjanak már alapjáraton is? Alaplapra vannak kötve.
https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx

Ha gondolod ezzel meg tudod nézni, hogy melyik folyamat eszik túlzottan sok ramot.
Ezzel nincs is semmi baj, de az ezelőtti gépem nem csinált ilyet. 2x2gb ram volt benne, és sosem növekedett fokozatosan amíg el nem érte a 4-et. De azért remélem igazad van.

Attól hogy te nem csinálsz semmit attól még háttérfolyamatok futnak. Rengeteg dolgot csinálhat a windows anélkül is hogy hozzáérnél a géphez. Futhat valamely program update-re (windows vírusirtó stb.) Végezhet épp töredezettségmentesítést is, és még egyéb kismillió dolgot. Amíg az általad futtatott alkalmazásoknál nem tapasztalsz sebességcsökkenést, addig nem kell ezen aggódni, mert ez azt jelenti, hogy a memóriakezelés megfelelően végzi a dolgát.
De ha nem csinálok semmit akkor is növekedik folyamatosan...

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/utils/Bupdater_V130.zip?_ga=1.89165913.353651623.1415374590

ezt töltötted le?
A memóriakezelés az az oprendszer, jelen esetben a windows dolga. Teljesen normális az, ha fogy a memória. Egész emberien csinálták meg már a win7 memóriakezelését. Azt dobja csak el amit úgy lát, hogy na ez már tényleg nem kell. Cserébe, ha valamit gyakrabban használsz, akkor gyorsabban indul. Ki lehet próbálni. Indíts egy firefoxot, a gép indulása után 5 percel teszemfel. Zárd be. Indítsd el újra. A 2. indítás sokkal gyorsabb lesz. Durván szólva azért, mert még a memóriában van az összes alkatrésze a firefoxnak és nem kell a hdd-ről betöltögetni.
LeWyTy
Hogyan kell biost frissíteni?
Letöltöttem a laphoz az updatert... ami nem megy mert előbb kell neki a Intel(R) Management Engine Interface-t ami meg nem támogatott.
Most akkor mivan?
ASUS z97-p
Utoljára szerkesztette: LeWyTy, 2015.06.05. 19:50:35

?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?

Oké más: miért van az, hogy folyamatosan növekszik a memória használat? Olyan mintha még mindig futnának a háttérben a régebben megnyitott programok, de a feladatkezelőben a nyomuk sincs (mivel bezártam őket), és nem tűnnek el a memóriából. Bekapcsolom a gépet alapból 1.2 gb-on áll, elindítom a böngészőt felmegy 2.2 körül ez eddig normális. Kilépek kiürül az az 1 gb, visszamegy 1.2 köré. Játszok valami játékkal pl Project Cars, felmegy 4-5 Gb-ra majd ha kilépek kiürül, de most mégis 5.3 gb-on van pedig nem fut se az se más o.O 2x4 GB Corsair Vengeance LP Ramom van. Ugye nem hibás?
Utoljára szerkesztette: Mike333, 2015.06.05. 19:42:49

Van olyan bios ami nem mutat szart se. Igazából lényegtelen, ha belépsz látod úgyis.
Igen, a logót a "Show Full screen logo"-val lehet bekapcsolni de nem vagyok rá kíváncsi hanem a gépem adataira de azt meg nem találom.

Vadnokedli
Be lehet állítani hogy logót mutasson vagy infókat valahol.

Amúgy az normális, hogy a POST screennél csak annyit ír ki, hogy press delete to enter bios meg a bios verziószáma az american megatrends logójának támogatásával? Semmi proci info, ram mennyiség, usb eszközök stb. Vagy ezt is be lehet kapcsolni a biosba?

bardocz
Aha, érdekelne. Lehet majd én is fogom az enyémen a gyári hűtőt cserélni egyszer a zaj miatt.
molnibalage83
Csináljak képet?

A CPU-n levő nagy hűtőm több cm-rel túllóg a CPU mindkét oldalán. A VGA slotja és a CPU hűtő oldala között alig 30 mm van mikor 35 mm tája kellene ahhoz, hogy minimális légréssel beférjen az új VGA hűtőnek a hátlapon levő extrája.

És ez a VGA hűtő is csak belépőszintű, vannak ennél sokkal nagyobbak.

Lassan akkora ház kell a géphez, mint egy íróasztal....

bardocz
Én még nem láttam olyan vga hűtőt, ami a cpu-val egy oldalra kerülne, és akkora cpu hűtőt se, ami összeérne a vga-val...Nekem viszonylag nagy cpu hűtőm van, de kb bármekkora vga-t belerakhatnék, akármekkora hűtővel.
molnibalage83
Nem tudom feltenni, fizikailag nincs hely a gépben. Persze ez is csak beszereléskor derült ki, kb. 3 mm hely kéne még, de akkor is gyak összeérne a nagy CPU hűtőevel. A kedves alaplap gyátók talán ennyi idő után kitalálhatnák, hogy ne a VGA slot legyen a CPU-hoz legközelebb, mikor ennek a kettőnek kell a legtöbb extra hely a hűtők miatt. Vicc, hogy egy 25k-s házba nem lehet betenni két hűtőt úgy, hogy egyik sem még az igazán extra, csak az gyári hűtő feletti "első szint".

Már egy ******* házra is el kell költeni 30k+ összeget, hogy tudja a minimumot...? Ebbe a házba is aki összerakta baszott szólni egyébként, hogy a CPU hűtő kb. 1 mm-rel, de túllóg a gépház síkján, csak beleszuszakolták... Mondjuk úgyis levett gépházzal megy minden gépem, mert a hűtés csak így az igazi...

Alapból sincs a hátulján fém hűtés, akkor nem értem, hogy miért lenne probléma ennek hiánya. A chip sor egyik elemével felülről a másik oldalon érintkezett az eredeti hűtő. Attól féltem, hogy annak hiánya lehet baj, de semmi. Simán megy. Ennek hiányát azt, hogy a forrasztási pontokon a túloldalt egy a foam anyag elvezetne hőt egy fém borda felé nem oldalán meg. Labdába nenm rúg, ennél még a tóloldalon keringő levegő is többet hűt. Az ziher. (Gépész vagyok, elég jól ismerem a termodinamikát és hővezetést.)

Eddig -20%-on áram felvételen és frekin elszállt sokszor, most névleges teljesítményen 70-75% venti fordulatszám mellett - olyan csendes, mint az eredeti 20%-nál - kb. 50 fokos a hőmérséklet. Ha egy kis zajt elviselek, akkor még húzni is lehet a VGA-t. A Witcher 2-ben 20-25%-kal magasabb FPS-sel tolom így. Ez nekem már elég egyelőre. Úgysem akarom húzni.

Amúgy a hátsó hűtőt olyan elbaszott módon kéne feltenni, hogy a kedves édesanyjára sokszor gondoltam annak, aki ezt kitalálta. Félelmetes, hogy a mikroelektronika fejlesztése mellett mennyire basznak figyelni a gépházra és gépészeti dolgokra. Mintha egy óvódás tervezné meg ezeket, de tényleg...

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.05. 09:52:27

Vadnokedli
Azt a hűtőbordát tedd fel mert az problémás lesz ha nem lesz rajta.

molnibalage83
2+ éve így működik... <#zavart1>

Hát iszok a kártya egészségére egy sört most ok? 😊 Hátha számít valamit. 😊 Vagy vulkáni mondás szerint: hosszú és eredményes életet neki! 😊
molnibalage83
Márpedig ezzel kell főznöm. Viszont a jó hír, hogy ezzel nominál teljesítményen 80% fordulatszámál sokkal kisebb a zaj és a jelek szerint bírja a terhelést.

Ez után én már biztosra veszem, hogy a kártya hibás. Vagy repedés van a nyákon valahol vagy az első szerelés alkalmával valamelyik kritikus hely, amelyik eleve abnormálisan érzékeny a melegre(55-60 fokot röhögve kéne bírnia) nem kapott elég hűtést. A boot közbeni fekete kép azért volt mert amikor megjelenik a windows logó akkor még a vga alap üzemmódban megy. Kb úgy kell elképzelni mint friss telepítésnél, driver nélkül. Ahogy a windows logó egy kis ideig látszik akkor inicializálja a drivereket a windows. Sokszor lehet halk pukkanást is hallani a hangszóróból, amikor bekapcsolja a hangkártyát. Ilyenkor tölti be a vga azon driverét, ami már a full üzemmódot támogatja (összes felbontás, él a teljes videoram él, 3d üzemmód stb.) Na neked ekkor szállt el a kártya. A lényeg az egészben, hogy amikor a win megpróbálta a kártyát elindítani full üzemmódban a kártya azt mondta, hogy kakukk... illetve még azt sem. A második felszerelésnél szerintem pusztán szerencséd volt. Ha mákod van még megy a kártya egy darabig, de 99%-ra biztos ezek után, hogy hibás.
molnibalage83
Tettem még egy próbát, most meg működik. Érti ezt a fene... Kontakthiba lett volna? De akkor miért csak win betöltésnél ment el a kép?

molnibalage83
Visszatéve az eredeti hűtőt a gép normálisan megy. Mi a pék lehet? Csak azért, mert fizikailag nagyobb fémtárgy van rajta nem tölt be a Win7...? Komolyan mondom, hogy a PC-k világátától túl sokszor kapok agyfaszt, mikor szerelgetni kell őket...

Most akkor van egy semmire sem jó. 13k-be fájó hűtőm...?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.04. 21:54:21