64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • adamq01
    Minden alkatrész működik, de ha összeszerelem, akkor ritkábban kifagy.

Most, hogy frissítettem nem fagyott ki 10-15 perc múlva. Viszont 3-4 óra használat után (zene szerkesztés, nem nagy cpu igény) után GTA V eléggé kifagyott 5 perc után, de lehet, hogy csak szar a crack vagy valami ilyesmi.

Most letesztelem a BF3-at, régebben az is fagyott 4-5 perc után, pedig 100 FPS fölött szoktam lenni.
  • gforce9
    "To enable AM3+ AMD FX-Series CPU support, please update your motherboard with the most current BIOS found in your motherboard’s download section"

Ha a biosod rossz lenne el sem indulna a gép vagy rosszul ismerné fel a cpu-t , inkább az előbbi.

Ha kifagy a géped akkor ott valami nem okés. Ram, vga, táp lap. A 970-es chipset már öreg ló. Ha fagy az nem bios miatt lesz, legalábbis én nem tartom valószínűnek.
  • adamq01
    Rájöttem, valószínűleg az FA kell.
    Legalábbis itt ezt írja: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=5194
    Fx8 8350.
  • adamq01
    Frissíteni akarom a BIOS-t, mert 10-15 perc alatt kifagy a gép.
    Elvileg ez megoldaná a problémát, mert minden tökéletesen működik a gépemben.

"To enable AM3+ AMD FX-Series CPU support, please update your motherboard with the most current BIOS found in your motherboard’s download section."

Innen a legfelsőt töltöttem le (FB): http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5194#bios
    USB-ről frissítettem, de még mindig fagy.

Valamit nem jól csináltam?
  • gforce9
    Jót írtál ne aggódj, semmi gond nincs vele. :) csak idiótáskodunk.

Mondjuk én nem szoktam folyadékot alkalmazni tisztításra, márcsak azért sem, mert nem látom hova folyik be, arról meg végképp fogalmam sincs, hogy nem alkalmaznak e olyan anyagot az alaplapon aminek árthat a kontaktspay vagy épp az alkohol. Szorosra hajtogatott sima fénymásoló papírral szoktam kicsit "megcsiszolgatni" a slotok belsejét, szépen lehozza az oxidréteget.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.11.18. 22:22:55
  • Calver
    de... de... én így raktam helyre kontaktos ram slotokat (mert geciretkesek voltak. mind a ramok, mind a slotok)
  • pxxl
    ahaaaa. érdekes. nem tűnt fel :D
  • gforce9
    Nem figyeltél. A TISZTASZESZ a lényeg :) A slotok tisztítása csak ürügy. Inhalálás miatt van az egész.
  • pxxl
    Kopkodd meg 3x a ramokat furdulj korbe 2x ne gondolj az elefantra es ugorj hatra egyet...
  • Calver
    fújd ki sűrített levegővel a slotokat, tisztítsd le a ramok érintkezőjét tisztaszesszel.
  • gforce9
    99% hogy kontakthiba. Próbáld csak 1 db modullal más slotokban. Ha 1db mondullal sikerül életre kelteni akkor ki lehet deríteni, hogy melyik slot illetve modul a kontaktos.
  • szalasz87
    Heló! Légyszi nagy help!!

Van egy Gigabyte ga p67a d3 b3 alaplapom, 2 db Kingston DDR3 ramal, dual channelen ment az elkülönített más színű slotokba. Jó hülye voltam vettem egy tök más SP ddr3 ramot, beleraktam nem ment, azután kipróbáltam hogy csak az új van benne - azóta nem müködik a gép a régi jó állapotába visszaállítva sem. Nyomkodtam helyén van, elemet kivettem, elvileg cmos biost is cleareltem a kis pöcökkel de semmi se történik. Pittyenés és újraindul, a képernyőn semmi sem jelenik meg semmi, be se kapcsol. Valami ötlet?? KÖSZI
  • pxxl
    Nem kell tultolni a biciklit. Elol befujja a hideg levegot hatul kifujja/szivja. Ennyi a lenyeg. Az hogy te most melyik ventit hova rakod az kb mind1. Egyenletes levegoaramlas legyen. Ne ossze vissza egyik ki a masik be meg fel meg le stb.
    Utoljára szerkesztette: pixxel, 2015.11.18. 09:13:18
  • gforce9
    Nem vagyok áramlástechnikai mérnök, de fújnia kéne. Úgy hatékonyabb.
  • Calver
    gépház limitáló tényező, konkrétan olyan 1-2 mm van oldalán lévő venti és CPU hűtője között, még fel is merült bennem hogy lehet át kellene költöztetnem külsejére, mert ha rátámaszkodok az oldalára, jól hallhatóan megcirógatják a lapátjai a hőcsövek tetejét

szóval 120 mm-es esélytelen, 100 mm-es meg 92 mm-es között meg nincs akkora különbség, akkor már inkább illeszkedjen pöccre hűtőbordákra. igazából az ideális irány a kérdéses.
    Utoljára szerkesztette: Calver, 2015.11.18. 00:21:12
  • bardocz
    Az eredeti eléggé gagyinak tűnik nekem, miért nem csinálták meg nagyobbra? Nem tudsz 120mm-est rárakni? Vagy akár 100-ast.
  • Calver
    rendben, ezer hála és köszönet mindkettőtöknek!

még egy kérdés, mivel úgy is ventit kell cserélnem... így néz ki az "eredeti", egyik opció az, hogy kábelkötegelőkkel rádobok egy majdnem ugyanilyet, ami ugyanúgy el fogja szívni tőle a levegőt mint az eredeti, a másik pedig hogy rárakok a "hátuljára" egy ilyet, ami gyönyörűen átfújja rajta az oldalventik által betolt friss levegőt. mi lenne szerintetek az ideálisabb?
  • gforce9
    Úgy érdemes rendezni, hogy a meleg levegő mihamarabb kijuthasson a házból, lehetőleg elkerülve a többi alkatrészt. Szóval én is egyenesen kifelé küldeném.
  • bardocz
    Én nekem mindig úgy volt, hogy a gépház hátulja felé fújja, nem a tápra rá közvetlenül.
  • Calver
    emberek, mit ajánlanátok, procihűtő ventijét hova célozza a kétlábú, tápra vagy pedig a 92 mm-es kifújó házhűtőnek kialakított lyukba?

Arctic Cooling Freezer 7 Pro az áldozat, és szexi apró gépházam van, így a táp és a ventijének (kb ilyen, meg ez is lesz, mert jelenlegi zajos) vége között kb 3 centi ha kimarad, ami nekem annyira nem szimpi, meg nem tudom mennyit ad a zajhoz. a házba két sorosan bekötött 12 centis venti fújja be oldalt a friss levegőt, szóval légáramlás megvan, viszont érdekelne mennyit veszhetek/nyerhetek azzal, ha inkább kicélzom a drágaságot a hátul lévő lyukon.
  • gforce9
    A procihűtő, ha nagyon poros és gátolja a légáramlást akkor a hűtő oldalán a bordákon kiáramló levegő sem lesz olyan ütemű. Ez a kiáramló levegő rásegít - rásegíthet a ramok illetve a cpuhoz helyileg közel lévő alkatrészek hűtéséhez is. Emiatt lehet, hogy CPU-hűtő takarítás után az alaplapi chipset is hűl.
  • Kanett990
    Előbb kiszedtem a processzorhűtőt, kitakarítottam. Most az alaplap 35 fokos a proci pedig 48 fokos, viszont most már 1 órája folyamatos a teszt és működik. Ez jó jel? Mi köze volt a procinak az alaplap melegedéséhez?
  • gforce9
    Szoftveres hiba 99.9% hogy nem lehet. Kizárni persze 100%-ig nem tudom így. Mielőtt vásárolnál tápot kellene kölcsönbe egy cseretáp, hogy kiderüljön, hogy tényleg az e a baj. Szóval először bizonyosodj meg róla. Lehet az alaplap lövi le magát valamiféle túlzott áramfelvétel miatt nem a táp. Ehhez viszont cserealkatrész kell kölcsönbe, vagy szervizben megnézik neked. Ajánlani nem igazán tudok én szervizes vagyok a napi újdonságokat, aktuális felhozatalt nem igazán követem. Persze tudok márkákat meg típusokat, de nálam naprakészebb emberek vannak itt. A "Milyen gépet vegyek?" topicban biztos tudnak ajánlani a gépednek és pénztárcának megfelelőt.
  • Kanett990
    Ha veszek bele tápot, ehhez a géphez milyet ajánlást?
  • Kanett990
    Szoftveres hiba nem lehet?
  • gforce9
    Az alaplap kicsit meleg de nem annyira, hogy ezt a hibát indokolná. Táp felé folytasd a vizsgálódást. Kölcsönbe ha tudsz keríts, vagy szakszervíz.
  • Kanett990
    Alaplap: 40.8
    CPU: 41
  • gforce9
    Még mindig nem írtál konkrét hőmérsékleteket. Alaplap-> érzékelők alatt lehet megnézni.

A táp nem fagy le, azon nem fut szoftver. Túlterhelésnél lekapcsol vagy a másik lehetőség, hogy már nem jó az állapota és nem bír annyit mint újkorában.
  • Kanett990
    A teszt alatt pedig 100%-on pörög.
  • Kanett990
    A processzort az aida64 tesztprogramjával 100%-ra húzza, és azon pörgeti. Úgy önmagában nem fagy le! A magokat külön érzékeli, majd egy minimum és maximum értéket jelenít meg. Az én processzorom ezen értékek
    van. Lehetséges, hogy az 500 wattos táp, ha mindent pörget lefagy?
  • gforce9
    Nem értem mit jelent az, hogy "határ közötti értéken van" Milyen határ és mégis mekkora a hőmérséklet?

Egyébként ha minden megy és akkor lövi le magát tápegység is lehet.
  • Kanett990
    Egyenként teszteltem, de a processzor a határ közötti értéken van. Csak együttes pörgetés esetén kapcsol ki a gép.
  • gforce9
    Nézz CPU hőmérsékletet a teszt alatt. Illetőleg a a többi alkatrész hőmérsékletét is nézd meg. Ha túlmelegedés miatt kapcsol le a lap, azt nem tudod letiltani, mert az nem a windowsra van bízva.
  • Kanett990
    Sziasztok!
    Kérlek segítsetek nekem!
    Olyan problémám lenne, hogy ha lefuttatom az aida64 tesztprogramját, hogy minden hardvert bekapcsolok (stress CPU, stress FPU, stress cache, stress system memory, stress local disc, stress GPU) és felpörgetek akkor leáll a gép, hiába vettem ki az automatikus újraindítás parancsot!
    Heroes 7 játéknál mindig ledobott, de ugyanezt nem tette az Assassin's Creed Unitinál.
    Próbáltam a teszt során egyet-egyet kikapcsolni, vagy külön tesztelni, de akkor minden jól működött.
    Csak azt vettem észre eddig, hogy a videókártya egyik ventije nem működik bizonyos hőmérséklet alatt, de lehet ez eddig is fennállt.
    A számítógép leírása:
    Processzor: OctalCore AMD FX- 8350 4119 Mhz.
    Alaplap: Gigabyte GA-990 FXAUD3
    Videókártya: AMD SAPPHIRE RADEON R9 270X
    Memória: G-SKILL TRIDENT 2*4 GB
    1 TB-es merevlemez.
    500 Watt-os Chieftec táp.

Hogyan tudnál pontosabban letesztelni, hogy mivel is lehet a baj?
  • gforce9
    "eljut addig amikor bejon a kepernyo h Windows indítása"

Akkor tölti be a windows többek között a drivereket. A vga drivert is. Ez még nem jelent automatikusan VGA hibát, mert kb 70millió drivert tölt be ilyenkor a windows, mindenesetre eszközhibára utal. Esetleg egy másik vga driverrel megpróbálkozhatsz, ha a ramok tesztelése nem hoz eredményt.
  • Lacko86
    Koszi az infokat. Videokartyabol alaplapra integraltam nincsen, viszont ram-ból 2 modul is van. Majd megnezem ezt,hogy vmelyiket kiveszem es akkor hatha megoldodik a problema.
    Meg egy plusz info: neha hajlamos ra, hogy nem tolti be a windowst, eljut addig amikor bejon a kepernyo h Windows indítása,de a negy kis ablakot mar nem tölti be...
    Nem tudom ez barmennyire is osszafugghet-e a dologgal...
  • gforce9
    Sípolni csak akkor sípol az alaplap, ha másként nem tudja tudomásodra hozni a hibát. Ezt úgy kell érteni, hogy nem tudja kiírni a monitorra, hogy mi a baj. Például azért, mert a hiba azelőtt jelentkezett, hogy az alaplap inicializációja elért volna addig, hogy a VGA él és képet ad.

A sípolás egyébként is eléggé bekorlátozott hibajelentés, mert csak akkor tud sípolni az alaplap, ha el tudja dönteni, hogy az adott alkatrész (teszemfel a ram) hibás vagy épp hiányzik a gépből. Ezt azonban nem biztos, hogy el tudja dönteni.

Egy ram pl nagyon sokféleképp hülyéskedhet és teljesen hétköznapi eset, hogy az alaplap inicializációs tesztjén "átmegy" mint hibátlan, de a gép mégsem indul el csak megfagy vagy épp később okoz galibát, ha épp a hibás területre ír az oprendszer. Ugyanez igaz a vga-ra. Simnán van olyan, hogy a vga lejelenti indításnál, hogy minden oké el is indul, de miután a driver betöltődik az oprendszer indítása folyamán és a vga-n felélednek a "magasabb rendű" funkciók, elhasal.

Azt pedig az alaplap főként nem tudja kiszűrni és sípolni miatta, ha egy alkatrész, csak ritkán (melegedés hatására pl) hasal el. Ekkor a gép indítása probléma nélküli, aztán amikor a hiba bekövetkezik, olyan szinten veri agyon a rendszert, hogy annak a hibanaplóba sincs ideje beírni, hogy mi történt.

Persze ettől még lehet maga az alaplap is ludas, de a fő gyanúsítottak azok amiket korábban írtam. Ha van integrált vga az alaplapon akkor könnyen kizárható a vga. Ha a RAM több modulból áll akkor az is könnyen kitesztelhető.
  • Lacko86
    Videókártya illetve táp kb 0,5-1 éve lett cserélve, bár tudom ettől még nem feltétlen kizárható tényező. De újraindításnál nem sikít az alaplap sosem, ami ilyen hibára vallana.
  • gforce9
    Leggyakrabban ilyen hibát kontaktos(esetleg hibás) memória, vagy vga szokott okozni esetleg táp. Nem tartom valószínűnek, hogy szoftveres hiba lenne (még akkor sem ha újratelepítés után jelentkezett) Mert a szoftveres hibák 99%-ánál az eseménynapló nem töküres.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.11.14. 17:47:02
  • TomBond
    A fejmosás megtörtént! Köszönöm a segítséget!