64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • gforce9
    Lehet. De ennyi erővel lehet bármi. Akár vga is. Ha van másik vga azzal is ki lehet próbálni, vagy az integrálttal ha van.

A ramhibák a gyakoriságukat tekintve saját tapasztalatom szerint.

1. kontakthiba (a géphibák kb feléért ez felelős)
    2. rossz ram (el se indul)
    3. rossz ram (ramteszt hibásnak mutatja)
    4. slot hiba
    5. alaplapi chipset probléma
    6. az alaplap nem szereti az adott ramot, máshol tökéletesen működik (tünet a 2. vagy 3. pont)
    7. a ram olyan random hibát okoz, hogy nagyonritkán elszáll és a gép újraindul

A 7. a legritkább eset. Előfordulhat, hogy nálad ez van, de alaposabban át kéne nézni a gépet ehhez.
  • morcosqtya
    Akkor RAM lehet?
    A RAM lehet úgy hibás, hogy a ki/berakás nem oldja meg a gondot? Tehát hogy le kell cserélni?
  • gforce9
    A rossz hűtést biosban is látnád. Akkor még nem mennek az energiatakarékos funkciók. Majdnem olyan mintha terheléssel menne a gép. Ott látnád, ha meleg lenne. Nem rossz az a hűtő, persze ha csak 3 sarkon fog, akkor olyan mintha rajta se lenne. A paszta ha nem száraz eloszlik magától úgyis. Ilyen szinten nincs jelentősége, főleg ha nem is melegszik.
  • morcosqtya
    Intel Core i5-2500K procim van, 1155 socket erre lehet, hogy kellene egy normális felfüggesztésű (!!!) CPU hűtő??

Most ez van rajta, de lehet, hogy ez nem nagy szám (mindenesetre a felfüggesztése gagyi)
    DEEPCOOL GAMMAXX 400
    Utoljára szerkesztette: morcosqtya, 2016.09.01. 18:49:42
  • morcosqtya
    sentinelt futtatom, HDD-k látszólag rendben.
    RAM-okat mindjárt kitisztítom.
    Olyan lehet-e esetleg, hogy a proci felületén a hűtőpaszta egyenetlen lett mert megmozgattam a CPU hűtőt?
    Nagy baszom hűtő van rajta (?Deepcool?) de az a gondom vele, hogy a lábai (4) gagyik eléggé, gyakran kiugrik a felfüggesztés az alaplapi lyukból...ekkor csak 3 sarkánál feszül fel a procira, ez nem hiszem, hogy jó így. Bár overheat-nél meg az lenne, hogy felmegy a CPU 85 fokra és magától leállítja a BIOS az egészet. De nem ezt tapasztalom hanem rebootot.. :(
  • gforce9
    A HDD-re a hard disk sentinel nevű programmal rá tudsz nézni. Hasznos ki kütyü. A ramokat kiszeded letakarítod, ha lehetőség van rá másik slotba teszed. A táphibát, ha csak naponta 1-2 szer száll el, akkor nagyon nehéz ellőni. Egy kölcsöntáp hamar megmondja az igazságot. Esetleg biosban megnézheted, hogy a feszültségek nem ugrálnak e összevissza. (pár század volt nem számít).
  • morcosqtya
    nem terhelésfüggő. Simán böngészés közben, vagy "állva hagyva" is újraindul.
    Olvasom angol fórumon, hogy ez lehet HDD is (bad sector) vagy power supply.
    Mivel egyikre se nagyon akarok feleslegesen beruházni így nem tudom hogy lehetne ezt kisakkozni... :(
  • gforce9
    Leggyakoribb a ram kontakthiba. De így látatlanban elég nehéz következtetni. Terhelésfüggően indul újra? Mert akkor melegedés is lehet.
  • gforce9
    Ez egyáltalán nem biztos.
  • morcosqtya
    Sziasztok!
    Mitől lehet, hogy a gép időnként (napjában átlag 2x) magától újraindul?? (ilyenkor gyakran reboot után bejön a böngésző és minden oldalt visszaállít magától)
    Win10, a videokártya vadi új.

RAM?
  • gergely1991
    Nyomogasd a caps lock-ot és nézd hogy reagál-e ha igen akkor jó az a ram, ha nem akkor trash.
  • gforce9
    Abszolút nem jellemző, hogy sípolással jelzi. A kontakthiba úgy szokott jelentkezni a legtöbb esetben, hogy a chipset megkezdi az inicializációt és belefagy a ramoknál, olyankor nincs sípolás. Sípolás akkor van ha a lap biztosan "tudja", hogy a ram hiányzik vagy működésképtelen.

Halott modult ne hagyj a gépben.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.01. 13:03:15
  • Arpad82
    Nem kellene mindenképpen sípolással jeleznie a RAM hibát? Mindenesetre kipróbálom, köszi - főleg azért is, mert a 4 RAM modulomból az egyik már régóta halott, de még mindig a slotban van. Ezért is írtam 3x1-et.
  • gforce9
    Legelső amit meg kell tenni:

Az összes ramot szedd ki. Takarítsd le őket. Ezután csak az egyiket tedd vissza. Ha nem indul akkor másik slotot próbálj. 10 esetből 5x ilyen gondokat ram kontakthiba okoz.
  • Arpad82
    Sziasztok,

CMOS reset után sajnos nem indul a gépem, de leírom a részletes problémát és remélem, lesz valakinek ötlete.
    Egyszercsak a gép alap BIOS beállításokkal indult, többek között "CPU overclocking failed"-re panaszkodott (sosem volt húzva) és az OS sem indult el. Később rájöttem, miért: a BIOS eldobta a komplett SSD/IDE konfigurációt, helyette berakta az 3"5'-ös floppy drive-ot A:-nak (ami már régen nincs), és ez többek között a meghajtóbetűjeleket is összezavarta. Miután mindent beállítottam, elindult rendben a gép. Jött az ötlet, hogy lemerült a CMOS CR2032-es kis eleme, sajnos viszont nem néztem meg, hogy a rendszeridő is nullázódott-e. Elemcsere és CMOS reset után azonban se kép, se hang: a ventillátorok 2mp-enként felpörögnek, a Power/HDD led ugyancsak 2mp-enként villan egyet, de innen nincs tovább. Sípolás nincs. Power/Reset gomb nem segít, egy idő után magától leáll, vagy csak a hálózati leválasztás segít.
    Próbáltam több elemmel, elem nélkül, ki-betettem a CPU-t, de egyelőre semmi...
    Köszönöm a segítségeteket előre is!

Konfig:
    ASUS P5B
    Intel DualCore 2.8Ghz
    3x1 DDR2
    Sapphire Radeon HD7770
  • kastil
    DDU-val letakarítottam drivert, felraktam egy 2015 szeptemberit, először furmarkban 1-2 artifact volt, aztán 10 perc alatt semmi, fallout 4 20 perc alatt semmi, csak egy ctd. már keresek rá szervízt, vagy vevőt.
  • gforce9
    Ennél nyilvánvalóbban nem is jelentkezhetne a vga halál :( Nem, ha hibás akkor sem feltétlen "mindig csíkoz". Driverekkel ezt megoldani nem fogod. Terhelés alatt elszáll randomban ennyi történik.
  • kastil
    Üdv. VGA pár napja becsíkozott, gyanúsan mindig ugyan ott fallout 4-ben, ezután újraindult a gép. Frissítettem drivert, bírta pár napot, ma viszont 10 másodperc után összecsuklik vagy csíkos képpel vagy "illesztőprogram nem válaszolt" és minden ok, bár a csíkos kép a gyakoribb. 4-5 drivert próbáltam, furmark+fallout 4 10 másodpercet bír, másik gépen csak játékkal próbáltam, de ott sem bírt egy percet sem. 60-70 fokot jelez furmark mikor beüt a kaki. Kérdésem az lenne, szerintetek szöftveres vagy driveres a hiba? okozhatja ezt pl haldoklo PSU? az illesztőprogram nem válaszolt a gyanús nekem, ha valami elszállt volna rajta akkor mindig csíkozna nem? alap windows használatkor működik, bár egyszer login screen már csíkos volt aztán jött a blank screen.
  • gforce9
    Lehet hogy maga az összekötő kábel sincs a helyzet magaslatán. De ha helyrejött akkor végülis mindegy. Az a gond, hogy főként az usb2-s szabványnál annyira határértékre van tervezve minden, hogy sok gond van velük. USB3-nál már ritkább az ilyen gond. Ha van olyan port a gépeden használd azzal. Lehet stabilabb lesz.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.08.27. 13:25:30
  • molnibalage83
    Na, most meg már felismeri. Érdekes.
  • molnibalage83
    Nem. A telefonon be van állítva, hogy legyen fájlátvitel, de nem jelenik meg. A driver felrakása előtt volt USB ikon jobbra lent, ami közölte, hogy nem ismerhető fel az eszköz. Most már az sem...
  • gforce9
    Eszközkezelőben semmi nem jelenik meg?
  • molnibalage83
    Tölteni már tölti, de a rendszer nem látja a telefont...
  • gforce9
    Először azt nézd meg. A fronpanelek a fizikai kialakításukból fakadóan instabilabbak (hosszú kábel még a gépen belül+csatlakozási pontok) meg sérülékenyebbek is, meghát persze mivel azt használja az ember sűrűn azok használódnak el a leghamarabb.
  • molnibalage83
    Ott még nem próbáltam. A céges gépnél az elülső is működik.
  • wollnerd #63066
    Nos, én ezt már korábban is tapasztaltam, most is és 2 napja is próbáltam többször. benne hagyva, meg nem. Nem halandó többet beolvasni. És igen, meghosszabbítja a boot időt, ha benne van.
    Azóta megrendeltem egy ASUS SDRW-08D2S-U Lite külsőt az Aqua-ból. Hétfőn este át is veszem.
    Utoljára szerkesztette: wollnerd, 2016.08.27. 12:07:55
  • gforce9
    Hátsó konnektorban sem?
  • molnibalage83
    Van egy LG Leon LT telefonom, amit USB-n a gépre dugva nem tölt és USB-ként sem látja a rendszer hiába van fent a driver. Bedugáskor egy pillanatra felvillan a töltés jel, aztán eltűnik.

Mit kell tenni vagy mi elehet az oka, hogy nem ismeri fel a Win7? A céges OS simán felismeri a telót. Feltettem a drivert, nem változott semmi. :(
  • spybot919
    Hello. Lenne egy olyan problémám, hogy jelenleg 5-en vagyunk egy kisebb internetre. Általában jól szokott működni de mostanság brutálisan lassú (több mint biztos, hogy valaki töltöget vagy torrentezik). Kideríthető valahogy hogy melyik készülék nyúlja le a legtöbb sávszélességet? Vagy valami amin el lehet indulni? Qos prioritással is próbálkoztam már de nem nagyon javult.
  • gergely1991
    Szerintem vedd ki előtte, mert bizonyos esetekben meghosszabíthatja a boot idejét.
  • wollnerd #63061
    Értem, hát, hátha. a DVD lemez pedig benne maradhat addig? Vagy "lejátszani" úgy értsem hogy próbáljam újra betenni a lemezt? mert az intézőből is láthatom az állapotot.
    Utoljára szerkesztette: wollnerd, 2016.08.23. 13:28:52
  • gergely1991
    Ha valamit nem olvas már be akkor állítsd le,aztán indítsd el a gépet (NE közvetlen újraindítással mert nem mész vele semmire!!!),aztán próbáld meg lejátszani a filmet(bár inkább másold fel a gépre).
    Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.08.23. 12:54:41
  • Scooter
    Én nem is akarok haladni. Nekem jók a régi dolgok. Mégis használok steam-et és szinte már csak digitális játékaim vannak. Viszont régi emberként nem tudom elhagyni a DVD-t. Jól is van ez, hogy beletojnak a jelenkori hype-okba. Én sose akartam az átlag közé tartozni.
  • gforce9
    Nem tud márkásat venni. Tökmindegy milyen név van ráírva, tökugyanaz a kommersz belső van mindben. Tömegtermelés van már, de már az is lecsengőben. Néhány gyártó gyártja a belét. Néhány cég rányomtat nevet kb ennyi.

A többieknek: sokan használnak dvd-t. Az idősebbek főként. Megtanulták az optikai meghajtó használatát végre valahára és ez már elmúlt. Nem halad az emberek nagyrésze a korral olyan mértékben, mint ahogy a technológiai látnokok ezt vizionálni akarják. Szerintem teljesen érthető okok miatt. Pontbelesz*rnak az épp jelenkori hypeok-ba.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.08.23. 09:15:27
  • Scooter
    Szerintem vegyél egy márkásat! Nem is hallottam ilyen típusról.
    Sokan használnak DVD-t. Azért mert pl. te nem, más még használhat. Én is nézek DVD filmeket. Hihetetlen milyen sznob is világban élünk. Rögtön jönnek a megjegyzések, hogy "az mi". Játszhatod az agyadat, de engem nem hatnak meg az ilyen emberek.
  • pxxl
    firmware frissítés (ha van) segíthet esetleg talán

btw mi az a dvd? évek óta nem láttam már :D
  • Tetsuo
    Ki használ még ilyet? :-D Talán ne a legolcsóbb írót vedd, és tovább tart.
    Én nem vagyok kiváncsi arra, hogy milyen szemetet nézel, ez nem az a topik. ;-)
  • gforce9
    3000Ft-os alkatrész. Tönkremegy, előfordul. Az, hogy benne hagyod a lemezt vagy nem tökmindegy. Javítani ilyesmit nem szoktunk. Csere.
  • wollnerd #63053
    Sziasztok!
    Van egy érdekes problémám a beépített DVD írómmal a gépemben.
    Random csinálja azt hogy vagy beolvassa a különböző DVD-t (filmeket) vagy nem. Hetek óta tart. És egyre inkább csökönyösebb, egyre kevésbé halandó beolvasni. Bővebben: berakok egy filmet pl. az egyik Bud Spencer filmet, amikor nem halandó, akkor csak nagyon hosszan pörög (világít a sárga led folyamatosan) majd abba marad és az Intézőben látom hogy üresnek érzékeli a meghajtót a Windows 7 HP 64bit! Mostanság hiába letiltom-újraengedélyezem az eszközt az eszköz kezelőben, cserélgetem a filmeket, (nagyon) ritkán halandó végre beolvasni az adatokat a lemezről! Pl. tegnap a Saul fiát nagy nehezen beolvasta, de ma egyáltalán nem... A Saul fia-t bazz...!
    A DVD meghajtóm neve: Optiarc DVD RW AD-5260S ATA Device Ház: Cooler Master típus.
    A Windows eseménynaplóban a köv. hibaüzenet van általában erre: "Az illesztőprogram vezérlési hibát talált a következőn: \Device\Ide\IdePort2."
    Illetve a DVD meghajtóknak tényleg rossz lehet egyáltalán az hogy ha az adott lemez napokig is benne marad?? Így volt nálam mindig, általában, így tegnap is.

A megoldás mi lehet? csere? ha igen, akkor már veszek inkább egy külső, USB-s DVD írót, mert már elegem van ezekből! ez már 3.-4.csere.... mindig csak sz@rakodnak a belsők.... egy közeli ismerősöm is, a gépén.

A válaszokat, tanácsokat erőre is köszi!
  • gergely1991
    Esetleg egy AIDA-t tehetsz fel a gépre,kárt nem csinál és még segítőkész is driverekkel.