64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • Tetsuo
    Köszi!
  • gforce9
    Őszintén megmondom a konkrét mechanizmust nem tudom. Amit sejtek a működéséből levont következtetés: Mivel a memtest 86 használata után, visszatérni a parancssorhoz nem lehet, csak újraindítani lehet a gépet, így úgy vélem, hogy amikor elindul a memtest kitakarít mindent a memóriából és lényegében a cpu cache-ében elférve, eltudja végezni a dolgát.
  • Tetsuo
    A pendrivon lévő minimalista oprendszer abszolút nem használja a RAM-ot vagy trükköket használ, hogy a memtestet kikerülje a memória területén?
  • gforce9
    Nem, félreértetted. Kicsit bővebben de konyhanyelven:

A memtest program úgy van kitalálva, hogy csak az fusson gépen és más nem. Futó win10 alatt nem lehet ramot tesztelni, hiszen azt a windows használja. Ugyanúgy, ahogy járó motornál sem lehet ékszíjat cserélni.

A memtest egy program ugye. Ahhoz hogy fusson, ahhoz viszont kell egy oprendszer, hogy futhasson. Oprendszer kell egyátalán, hogy bármi futhasson a gépen. Nyilván egy win 10 erre nem alkalmas, mert felzabálja a ram jórészét. Ezért olyanhoz folyamodnak, hogy létrehoznak egy végletekig lecsupaszított oprendszert, ami épp annyira elég, hogy 1-2 alapfunciót ellátó szoftver elfusson. A ram szabadon marad így a memtest tudja tesztelni.

Natehát az UBCD nem más mint egy lecsupaszított linux, aminek se grafikus felülete se semilyen különleges funkciója nincs csak épp annyi, hogy el tudjon futni a memtest.

Ezt az oprendszert a pendrive-ról indítod el. (ugyanúgy ahogy a win10-et hdd ról).

Azt gyanítjuk a probléma gyökerének - jól gondolkodik Gergely -, hogy az UBCD-n lévő linuxot nem megfelelően írta ki a power iso. Ezért javasolt másik programot a pendrive elkészítéséhez.

Nem tudom mennyire volt érthető, igyekeztem a legegyszerűbben fogalmazni.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.09. 21:28:06
  • morcosqtya
    Most én vagyok hülye ezzel a kérdéssel de nálam nem linux van hanem win10... az gond?
  • gforce9
    Nem is arra utalt, hanem arra, hogy másik bootolható pendrive készítő programmal is érdemes próbálkozni. Mert nyilvánvalóan akar az alaplap bootolni róla, (különben kiírná, hogy nem talált boot eszközt), csak épp nem tud valamiért. Valami nem úgy van felírva a pendrive-ra ahogy a linux azt szeretné, mert az alatt fut az UBCD ha jól dereng.
  • morcosqtya
    De nem a tartalmával van a baj, rajta vannak a fájlok mégsem bootol...
  • gergely1991
    Universal USB installer?
  • morcosqtya
    Letöltöttem, készítettem boot pendrive-ot, de nem bootol róla, csak fekete blank screen meg villogó kurzor megy percekig...
  • gforce9
    http://www.ultimatebootcd.com/download.html

A mirror sites- alatt találod a letöltési linkeket.

Ezzel egyszerűbb lesz. Az iso-t cd-re ki kell írni vagy bootolható pendrive-ot kell készíteni belőle. Ez utóbbit pl a power iso nevű program tudja megtenni az Eszközök->Rendszerbetöltő usb meghajtó létrehozása menüpontnál.

Ez a cd tartalmaz mindenféle diagnosztikai teszteket köztük a Gergely által javasolt memtestet is.

Ha kész a kiírás avagy pendrive készítés a gépet újra kell indítani és arról bebootolni. Ezután menüből kiválasztható a kívánt teszt.
  • morcosqtya
    Az fasza csak ezzel az iso-val mit kell csinálni? Semmit nem csinál.
  • morcosqtya
    Köszönöm! :)
  • gergely1991
    memtest86,memtest86+
  • morcosqtya
    RAM-okat mivel érdemes tesztelni? Van valami megbízható program rá?
  • Arpad82
    Okulásképpen: a rendszer azért nem indult, mert a BIOS-ban AHCI-re volt állítva a csatoló, nem pedig IDE-re. Ez a beállítás nyilván megváltozott akkor is, amikor a BIOS először kiütötte magát, ill. az új gépet is ezzel a beállítással hoztam el. Így végül megoldódott a dolog. :)
  • gergely1991
    Indítani kellett volna egy notepad.exe parancsot,aztán fájl>megnyítás és ott lett volna egy "mini explorer".
  • Arpad82
    A helyzet az, hogy mielőtt az alaplap teljesen kiütötte volna magát, sajnos ezzel a jelenséggel kezdődött a történet. Ekkor még 2 alkalommal elindult a gép csökkentett módban, de most ezt nem ajánlja fel a gép.
  • gforce9
    Meg kéne nézni azokat a meghajtókat és a partíciók elrendezését egy másik(működő rendszerrel rendelkező) gépre rádugva. Mondjuk ekkor már az ssd-ről ami kell le kéne menteni mindent és újrahúzni a wint. De úgy, hogy telepítésnél a hdd ne legyen a gépre dugva, megelőzendő a partíció kavarodást.

Tisztábban lehetne látni. De gyanítom az a gond, hogy az a párszáz mb-os partíció a hdd-n van a rendszer meg az ssd-n és mivel új lap került alá, nem ugyanazon a helyen van a kettő egymáshoz képest, mint eddig.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.06. 14:55:15
  • Arpad82
    Na, új vasba költözött a rendszer. A VGA kártya ép, a rendszer azonban nem indul, a Win10 INACESSIBLE_BOOT_DEVICE-al akad ki. Még megpróbálom egy bootolható partíciókezelővel helyrehozni a dolgot, de a Win10 helyreállító felületén ha parancssort indítok, sajnos nem látom az SSD meghajtót, így a rajta lévő file-okat sem. A csökkentett mód indítómenüjének beállítását nem ajánlja fel a rendszer. Ötletelek, hogyan tudnám azt mégis elérni?
    Összességében én táphibára gyanakszom, ami valószínűleg kivitte az alaplapot és/vagy RAM modulokat, és még ne adj isten, a merevlemezekben is gondot okozott.
  • gergely1991
    Tudommal automatikusan aktiválja a gépedre.
  • Vadnokedli
    "Anno" a gép Win 8.1 Pro-rol lett Upgradeolva Win 10 Pro-ra- Ha egy full wipe- clean installt szeretnék csinálni akkor a 8.1-es CD Key-t el fogja fogadni ugyan úgy a 10 es Windows, vagy ilyenkor generál a rendszer egy külön Win10-es kulcsot(vagy hasonló)?
  • gforce9
    Hát én elsőkörön arra gondolnék, hogy valamelyik kábel nem tökéletes, disconnectel-reconnectel és rosszul ismeri fel. Mozgasd meg a kábeleket, nem okoz e ilyen tünetet. Ha nem akkor passz. A win10 alatt rengeteg hangkártya gond van egyébként is.
  • csokiskex
    Sziasztok!
    Egy gyors kérdés. Mitől lehet az, hogy a Windows randomra el állítja a hangszóró beállításait? Korábban egy Radeon R7 260X volt a gépben, most egy GTX 960. Lényegtelen, mind a kettővel elő fordult. Windows 10-et használok. Többször is volt újra telepítve már. Teljesen véletlenszerűen visszaáll 5.1-ről 2.0-ás hangrendszerre. A számítógép direktbe van kötve egy Pioneer erősítővel, onnan megy HDMI a TV-be. Csak néha azt veszem észre, hogy a hátsó hangszórók nem szólnak. Megnézem, megint sztereó. Kezd elegem lenni az állandó újra konfigurálásból. Tapasztalt-e valaki hasonlót?
    Utoljára szerkesztette: csokiskex, 2016.09.03. 19:52:57
  • sanya200
    Cpu fan az tudom miért ilyen.Igazából azt nem tudom miért nem volt hajlandó ssd-re telepíteni,miért kékhalálozott.Előtte jól ment csak újraraktam rendesen tegnap de egy windows frissités után bekaptam a kékhalált és azóta nem tudtam ssd-re telepíteni.Pedig előtte is azon volt.
    Cpu az azért olyan mert egy thermaltake contac 21 hűtőm van,de a gyári venti folymatosan visít gajra ment így egy sima 8 centis hűtő van rajta és a gép sima ventillátorként kezeli nem cpu fan-ként :)
  • gforce9
    No alaposan összekutyultál mindent. Egyrészt a rendszerindító partíció és a rendszermeghajtó nem kerül egy lemezre feltétlenül. Egyszerűbben konyhanyelven fogalmazva, particionáláskor az a kis párszáz megabájtos partíció nem biztos, hogy ugyanarra a meghajtóra kerül, mint maga a windows, hogy miért ebbe nem megyek bele, mert egyszerűen áthidalható: Kikerülhető a probléma 100%-osan úgy, hogy csak a telepítő lemez és a cél, ahová telepíteni akarod, az van rádugva a gépre, más nem. Mégegyszerűbben: A pendrive és az ssd legyen az alaplapra dugva, más nem. Majd ha felmet a win, akkor majd csatlakoztatod a többi meghajtót. Ezzel el tudod kerülni a partíciók összekeveredését a lemezeken.

Másrészt, ha egy legacy módban létrehozott partíciót átraksz egy uefis gépbe, az sírni fog érte, fordítva ugyanúgy. Nem, nem elég formázni. A partíciót törölni kell és újra létrehozni az adott bootnak megfelelően. (ezért van az MBR - GPT mizériád)

Harmadrészt amit Gergely mondott, telepítés után átrakni másik gépbe és várni hogy működni fog, az a kutya vacsorája effektus.

Negyedrész a bios-fotón látszik, hogy nincs csatlakoztatva a cpu hűtő. Nem jó ötlet.

Ötödrészt: az utolsó 2 fotón már csak az látszik, hogy összevissza vannak kutyulva a partíciók.

Személyes javaslat, kérj meg valakit aki képben van, hogy segítsen. Nem szégyen ez, nem érthet mindenki mindenhez. És gyanítom használni szeretnéd a gépet, nem szívni vele.

Ui: A kékhalál szervi bajra utal, szóval az a ramteszt, illetőleg a többi hw tesztje nem ártana.
  • sanya200
    üresen tettem át az ssd-t a másik gépbe,formáztam előtte.De azt nem értem ha a rendszer egy másik vinyón van akkor miért nincs rajta a boot szektor,és hogy talál egy olyan vinyón boot szektort hozzá ami le lett formázva? :D
  • gergely1991
    Ez a komment egy "gordiuszi csomó".:D
    Tisztáznék valamit:
    1. Ha olyanról bootolsz aminek nincs boot szektora, akkor a BIOS(UEFI) keres egy másikat aminek van.
    2.Ha átteszed egy másik gépre akkor csak a szerencsének köszönhető hogy esetleg elindulna:Hiszen ha a két konfiguráció különbözik akkor kisebb esélyel fog indulni mert a SSD-re telepített driver(a te esetedben) ütközhet a másik gép hardverével.Szóval ha nem azt a drivert telepíted mint amire a hardvernek szüksége lenne, akkor kékhalálozhat(most ezzel ezt sikerült elérned).Ilyenkor ajánlatos, ha átteszed a ssd/hdd-t a másik gépbe, akkor a rendszert újra kell telepíteni.
    Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.09.02. 20:26:22
  • sanya200
    Na ha valaki nekem ezt megmagyarázza vendégem egy virtuális sörre :D
    Valószínűleg az ssd a ludas de kb nem értem épp ésszel.
    Felraktam a 297gb-os vinyóra a rendszert az ssd-t leformáztam rendszeren belül.most eddig jól megy a windows.
    Na most az ssd-t átraktam egy régi gépbe próbáltam rá telepíteni ezt dobja ki.

Na ez még úgy semmi.Bekapcsolom az új gépet amiben az ssd volt eredetileg,és úgye a sima hdd-n van a rendszer.Ha nincs bekötve az ssd ez az eredménye.

Nem hajlandó elindulni,hiába arról bootolnék csak ezt dobja ki.
    És lehet még fokozni még tovább
    Úgy tölt be a rendszer ha az üres,leformázott ssd-ről bootolok!

Annyi hogy az ssd-n max annyi adat van amikor bekötöttem a másik gépbe peniről akartam bootolni.Bár ott nem kezdett el semmit,az az első 2 kép amit kidobott azt dobta ki.
    Szóval nem értem hogy hogy a fenébe bootol a rendszer egy üres ssd-ről miközben fizikailag másik vinyón van a windows.És ha kikötöm az ssd-t nem fog betölteni se.

Na?
  • gforce9
    ramteszttel kezdeném
  • sanya200
    A gép bírja a 10-et.Asus 970 pro/gaming aura,fx 8320,120-as ssd,8gb RAM.Most eldobta a telepítést kékhalállal,vissza bebootolt majd az ssd-re amire rakta az előbb nem engedi azzal a hibával hogy
    "a Windows nem telepíthető erre a lemezre.A kijelölt lemez mbr particiós táblát tartalmaz.Az EFI-alapú rendszerekben a Windows csak a GPT -lemezekre telepíthető"
  • sanya200
    Sziasztok, lenne egy kis gond.Pendrive-ról alig tudtam rávenni a gépet hogy telepítsen.Windows 10 abból is két féle.2 külön pendrive. Bootolásnál kék halál volt hogy az UEFI BIOS-ba meghalt az egér,vagy bootot eldobja USB.sys hibával.Most rávetem hogy telepítse, elkezdte de 70% körül kékhalál...
  • gforce9
    Nem. Az csak egy idő után jelentkezne nem azonnal. Ha már indul a gép, akkor majd ne felejtd el lepasztázni, de simán amíg bios bejön semmi baj nem történik.
  • Arpad82
    Köszi szépen. Ezt még végigpróbálom vele.
    Egyvalami jutott még eszembe: amikor ki/beraktam a hűtőventit és a CPU-t, hogy letakarítsam a ventit, nem tettem a hűtő és a CPU közé hőelvezető pasztát. Ez nem okozhatja esetleg a problémát?
  • gforce9
    Egy caps lockra biztosan nem hagyatkozok :) Van tesztalapapom van tesztramom. Ezzel foglalkozok úgyhogy azért ilyenre fel vagyok készülve.
  • gergely1991
    "1 hosszú, 2 rövid sípolás van."
    BEEEEEEP BEEP BEEP
    Ez nem jelent jót:Súlyos hardverhiba(általános jellegű).
    Ilyet nem egyszer halottam már(egyik durva része az mikor valakinél elszenezedett a HDD áramköre). :D
  • gergely1991
    POST (beep) kódokat se adnak mindig hanem inkább lefagy,ilyenkor mit csinálsz hallgatozzol órákhosszat? :)

" de a ramhibák kb fele olyan, hogy merevrefagy az alaplap bootkor."
    A reagálást kell ilyenkor figyelni,ha pl a caps lock,num lock vagy scroll lock akár melyiket nyomogatod akkor világit vagy ellenkezőleg kialszik akkor reagál szóval működik.
    Igen, regebbi gépeknél volt hasonló tapasztalatom és ez volt az ami bevált.:)
    Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.09.02. 10:33:37
  • gforce9
    "1 hosszú, 2 rövid sípolás van. Ez ugye vagy VGA vagy RAM hibát jelez"
    Nem, ez ramhibát jelez. A vga miatt akkor sípol, ha a ramok megvannak okésak és folytatódik az inicializáció. A VGA tesztje és sípolása ezután következik. Van egy sorrend ahogy lefutnak az öntesztek.

"Namostan mivel RAM nélkül ad sípolást, gondolom az alaplapban van élet. Mi a bánat lehet akkor ez? Mennyi az esélye annak, hogy mind a 4 RAM foglalat/RAM egyszerre pukkan meg?"
    Sajnos ilyen elképzelhető. Próbálj meg még 1 bios resetet. Árammentes állapotban elmet vedd ki zárd össze a két érintkezőt néhány másodpercre. aztán elem vissza. Tegyél egy ramot valamelyik slotba a vga-t vedd ki. Ha ekkor elkezd a vga miatt sípolni (más üteme lesz, mint a ramhibánál) akkor vga vissza. Ha nincs kép akkor a vga a ludas.

Ha a leírt módon a kiszerelt vga-nál nincs sípolás akkor pedig az alaplap, illetőleg az "összes ram döglött" felé mutat a képlet.

• Arpad82
    Hát, ez érdekes... Kipróbáltam, amit mondtál, az eredmény a következő:
    Ha nincs RAM a gépben, akkor 1 hosszú, 2 rövid sípolás van. Ez ugye vagy VGA vagy RAM hibát jelez. A VGA-t kivettem, leporoltam, visszatettem, a helyzet ugyanez. Ha akárcsak egy RAM is van a gépben, akármelyik slotban, vagy bármelyik párosításban és elosztásban, akkor ugyanúgy nincs sípolás, csak a már lent leírt tünet.

Namostan mivel RAM nélkül ad sípolást, gondolom az alaplapban van élet. Mi a bánat lehet akkor ez? Mennyi az esélye annak, hogy mind a 4 RAM foglalat/RAM egyszerre pukkan meg?
  • gforce9
    Nem tudom mennyi ramhibát derítettél fel eddig, de a ramhibák kb fele olyan, hogy merevrefagy az alaplap bootkor. Olyankor nyomkodhatod te a capslockot. Semmit sem ér. A másik fele az eseteknek amikor meg megy. Ezzel nem lehet eldönteni.
  • gergely1991
    Miért is?