64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • bigapó
    tudtam Én, hogy a végén kibukik a lényeg:)) Az alaplapi chipset nem tud "csak" SATA-1-et. ettől még nem megyek a dunának, de legalább most már tudom, hogy mi a fő probléma. átjumperelem SATA-1-nek és kész. kösz a segítséget! :))) holnap kipróbálom és hétfőn konzultálunk:)))
    ha meg cserélek alaplapot, akkor tudom, hogy a vinyóm már jó hozzá
  • psg5
    Köszi akkor kikapcsolom.
    valóban most ez a 5.13-as van az ati oldalán, de komolyan két jó lehet hogy három hete még az 5.6-os volt.
    Na de ez akkor nem visszalépés??
    Most komolyan miért így van a következő verzió?
    Szerinted felrakjam azt?
  • jakewyler
    Sziasztok!
    Ma tettem össze egy gépet egy újj gépházzal!
    Annyi vele a probléma amikor bekapcsolom hogy csippan egy nagyot !!??
    Ez miért lehet?
  • [NST]Cifu
    Hát érdekes, azon az ATi oldalon, amit én ismerek a 5.13-as driver a legfrissebb.

Túlmelegszik a kártya? Mert ha nem, akkor a VPU recovery kikapcsolása bajt nem okozhat. Ha viszont túlmelegszik a kártya, akkor annak nem csak egy játékban kéne jelentkeznie. Szóval szerény véleményem szerint nyugodtan kikapcsolhatod.

Amúgy ezen a két megoldáson túl más ötletem nincs...
  • psg5
    kösz. tidtommal ez a kegfrissebb driver ati oldalról töltöttem.
    kikapcsolni nem szeretném hiszen azért van hogy komolyebb bajt megelőzzön. meg hát csak egy játéknál van...
    más megoldás?
  • [NST]Cifu
    Első körben megérné esetleg felrakni egy frissebb drivert, általában ártani nem szokott. Második körben próbáld meg kikapcsolni a VPU Recovery-t (a videókártya kezelőpaneljén van egy VPU Recovery fül, ha jól emlékszem, ott kell kivenni a pipát előle - ha nincs a Cataclyst Control Center feltelepítve).
  • [NST]Cifu
    SATA-1 és SATA-2 támogatás nem BIOS függő, hanem alaplapi chipset függő. A sima nForce4 chipset csak SATA-1-et támogat, az NF4 Ultra és SLI meg SATA-2-őt. Szóval bele kell törődnöd, hogy a SATA-2 támogatás csak egyféleképpen oldható meg - alaplapcserével.
  • [NST]Cifu
    Ha harapós kedvemben lennék, most ezért kapnál hideget-meleget. :P
    Amúgy halál nyugisan válaszoltam, szóval mégcsak ezt a heccelést sem igazán vágom le. De ha meg láttad a honlapon, akkor miért kérded meg? Hátha a gyártó téved, és nem tudja, hogy milyen kártyára jó illetve nem jó a hűtője? :)

Ilyen árkategóriába pl. a Primecooler PC-VGAHG1 hűtő van, ami elvileg felmegy a Radeon 9x00 szériákra is. De én speciel még csak nem is láttam eddig ilyen hűtőt, tehát túl sokat nem tudok róla.
  • hmhm

Lcd monitoron erős villódzás látható, akkor ha vmi ablakot nyitok, ugyan ez van, ha win feladatkezlőben a proci teljesítmény ablak van megnyitva, a grafikon minden frissítésnél rángatózik-villódzik a kép.. inkább HW-s problémára gyanakszom mint szoftveresre. De vajon minek a hibája?
  • psg5
    Hello!
    Vpu recover visszaállítja a grafikus kártyámat állandóan de csak egy fajta játéknál és csak egy bizonyos helyen.
    MIÉRT??
    Ati radeon 9800pro
    Driver 5.6 két hete felrakva (lehet hogy ez a baj?)
  • bigapó
    Az alaplap ABIT AN8-as. ITT van egy összehasonlítás. Írja, hogy 4 db SATA 1,5 Gb/s-os vinyót lehet hozzá csatlakoztatni. ez ugye 1-es tipusú. adtak a boltban egy jumper-t hozzá, úgyhogy valszeg ez lesz a gond.

vagy esetleg a BIOS-t kellene frissíteni, hátha akkor már tudná:)
    apropó BIOS. ettől függetlenül valszeg frissíteni fogom. a kérdésem az lenne, hogy az ABIT-nak van egy Flash-elő progija, ami XP alól müxik. Le lehet vele menteni az éppen működő BIOS-t, illetve fájl-ból, Internet-ről frissíteni. Ha jól tudom, floppy-ról való upgrade után ki kell kapcsolni a gépet és törölni kell a CMOS-t, jumper áthelyezésével. a Flashprogi után is meg kell ezt csinálni? vagy ez máshogy müxik?
  • XbandX
    milyen vga hűtőt ajánlotok 3-4 ezer ft-ért
  • XbandX
    én is láttam a honlap-ot! azért kérdeztem hogy nincs-e rá vmi megoldás!!
    Azért nem kell egyből harapni.....vau-vau
  • [NST]Cifu
    Azért nem reagáltam rá, mert nem volt ötletem (azt meg nem fogom minden kérdésre visszaírni, hogy "sorry, halvány lila gőzöm sincs, de kitartás" :)). Ha az alaplapod csak SATA-1-es, akkor felesleges is SATA-2-vel szórakozni, ha jól tudom, a vinyókon van erre feliratozás is.
  • bigapó
    Cifu, a 14443-ra tudsz valami érdemlegeset mondani? kezd alakulni egyébként, hogy mi a problem. beszéltem egy-két ismerőssel, meg megnéztem az alaplapom honlapját és ott sajna SATA-1-es vinyók "kompatibilitása" van. azaz jumperolnom kell visszafelé valszeg:(
  • [NST]Cifu
    Leginkább sehogy... Az Artic Cooling honlapjáról:

Application:
    ATI X800 (R420) SE, PRO, XT, XT PE
    AGP: FireGL X3
    PCIe: FireGL V5100, FireGL V7100

Én itt nem látok Radeon 9700-at...

Itt van egy érdekes ábra:

A 9700-es alatt csak az ATi Silencer 1 sorában van csillag, tehát csak az szerelhető fel rá...
  • XbandX
    PLease Help!
    Hogyan tudnék egy Ati silencer 4-et felműteni egy 9700pro-ra..
  • gabesz012
    Üdv!

Az a nagy gondom van, hogy kb. 1hete elkezdett szarakodni a gép (pl. half life2->kék ablak->restart), azt hittem a windowsom szar, ezért tegnap újra raktam (másodikra sikerült is, mert telepítés közben kékhalál volt, de egy bios factory settings restore után felment normálisan). Egészen addig működött is, amig nem jött le az sp2 update, újraindítás után a win töltő képernyőnél lefagyott a gép. Ma ismét feltettem a win-t, semmi problem nem volt, minden driver felment, látszatra okés a dolog. De kibróbáltam egy emulátoros progit (visual pinball), és amint kiléptem belőle ismét kékhalál+restart. Most megint windows uptade ment, és közben ezt kaptam:

http://www.kepfeltoltes.hu/view/060106/error_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Én a memóriára gyanakszom... És lehetséges, hogy ez az emulátor progi vágta haza a gépet?? (mert előző gépem is azután kezdett hasonlókat produkálni, miután felraktam ezt a progit (bár másnak nem volt vele gondja)). Ja igen, az előző gépemből csak a ram van ebben is benne (annak az alaplapi chipsetje feküdt ki), de amikor meghalt az a gép, azután megnézettem a ramokat, és állítólag nem volt bajuk.

Még egy dolog; ata133-as a vinyóm, de bios boot után csak ata100-nak van írva a táblázatban. Erre mi a megoldás?

Bocs a hosszért, és remélem tud valaki valami okosat mondani, mert tanácstalan vagyok...
  • static
    OFF

Az is szép! :) Bocs!

ON
  • czky
    OFF

Nem onnan vettem. A nevem Karbuczky...

ON
  • static
    Csak, hogy érthető legyen az én nevem Csizinszky. Nővérem Slágerbe bemondó lehet onnan szedted a nevedet mi?:)
  • static
    Köszi! Viszont így most teljesen megnyugodtam. Akkor winfosba alapból halkabbra kell venni ez a max. amit tehetek.

Off Bocs, hogy megkérdezem de neked a neved ez a czky ez a vezetéknevedből van? Ugyanis ez az én vezetéknevem tökéletes rövidítése.
  • czky
    Nem lehet kiküszöbölni. Ezek sajnos ilyenek. Csak ha veszel új hangkarit, az oldja meg a problémát...
  • static
    Hali! Van egy új asus alaplapom, hangkártyára pedig nem volt pénzem még szal most az alaplapi hangkártyát nyüstölöm ami tökéletesen működik azt leszámítva, ha nyomok egy kis kakaót alapból a hangcuccra akkor pld. hallom ahogy mozgatom az egeret. Ilyen búgó hang kíséri és sajnos ha mondjuk filmet nézek az is halkan igaz de kattog. Aki tudja mi a fene ez illetve, hogy tudnám kiküszöbölni az írjon légyszi mert már kezd idegesíteni és még először inkább vinyót kéne vennem mint hangkártyát.
  • bigapó
    Hi!

Vettem egy 250 GB-os SATA 2-es, samsung vinyót. ezt szeretném rendszervinyónak beállítani. a formatálás sikerült, partícionálás szintén (10 GB-os szeletet szántam rá, korábbi tapasztalatokat figyelembe véve).

igazi gondom az vele, hogy felismeri ugyan az XP, de úgy, mintha USB-s csatis Pendrive lenne (van egy ilyenem, azért mondom, hogy olyan). szóval a jobb alsó részen megjelenik egy ikon, amivel "le lehetne állítani" és eltávolítani biztonságosan a rendszerből. a másik, hogy nem boot-ol róla az XP. vissza kellett rakni a régi vinyót, amin rajta van a régi XP, így már bebootolt és felajánlott két XP-t is (a régit és az újat is). hogy lehetne rábírni, hogy a SATA-s vinyóról is bootoljon, önállóan? elvileg jó a telepítés, hiszen ha bent van a régi, akkor elindul.

Megpróbáltam úgy is, hogy eleve nem volt bent a régi rendszervinyóm, ekkor eljutott odáig, hogy kért egy SATA-s driverlemezt (amit az alaplapi cd segítségével tudtam létrehozni korábban) és ezen kiválasztottam a megfelelőt. RAID-es driver volt, meg valami Storage Driver, utóbbit nemtommi, de az előbbit elfogadta. töltögetett, aztán előkerült az a rész, amikor kiválasztható, hova telepítsen. megadtam a SATA-s partíciót, erre kiírta, hogy az nem kompatibilis az XP-vel, hozzak létre új partíciót, esetleg töröljek egy korábbit. visszaléptem, töröltem a partíciót, létrehoztam egy újat, továbbléptem és ismét ugyanazt írta ki. magyarán nem tudtam elkezdeni a telepítést rajta.
    ilyenkor mit tudok tenni? miért nem akarja telepíteni? egyszer már sikerült, de a régi vinyónak bent kellett lennie!!!
  • Bendegoose
    Hi,
    keresnék olyan site-ot, vagy könyvet, vagy valamit ahol rendesen le van írva a routerekben mi mit jelent, router/hálózati fogalmak és magyarázata, , ,
    thx,
    B:
  • izb
    enternet
  • Shep
    Enternetet vagy Externetet válasszam adsl szempontjából melyik a megbízhatóbb, mert mindkettő olcsóbb mint a mostani t-onlineos előfizetésem.
  • vjanika
    Az inteles alaplapi videókártyával a mai 3d-s játékok 80%-a nem megy, vagy csak nagyon rossz minőségben és lassan. Nem játékra van kitalálva, hanem irodai használatra, vagy videózás, képnézegetés, böngészés. A T&L pedig már manapság alapkövetelmény. T&L-t már az őskori 3D kártyák is tudtak(mint pl. TNT, Savage2000) Az intelnek még ma sem megy, mert fingjuk sincs a 3d-hez. Még nem láttam olyan inteles alaplapi VGA-t amin egy 3D-s játék is jól nézne ki. Notebook lenne? (ha jól vettem ki a chipset-ből) Ha valaki olyan notebook-ot szeretne, amivel játszani is lehet, akkor figyeljen oda, hogy legalább egy mobil Nvidia (pl. Geforce Go) vagy mobil ATI (pl. X600 mobile, X700 mobile) legyen benne. Bár ezek már 220000Ft környékén kezdődnek.
  • JimKirk
    akkor nekem ott a helyem!:)

koszi!
  • Met
    paint, corel, photoshop stb.
    van egy logomühely topic is, ott meg csinálják neked
  • JimKirk
    Nem hardverrel kapcsolatos a kerdesem, de nagyon erdekelne, hogy ilyen teglalap alaku avatart hogyan kell csinalni, melyik programmal?
  • [NST]Cifu
    A CoD emlékeim szerint OpenGL-es játék (Quake 3 engine, annak összes nyűgjével...). De amúgy szerintem a videokártya a kevés neki.
  • fenevadd
    hi! lenne egy égető problémám : egy játék (COD2)
    elinditása után directx problémát irt ki a gépem,olyan mintha hiányolta volna a dx9.0c-t. Viszont nekem ez fenn van a gépen .Miután utánna jártam megnéztema direct x jellemzöket :

DirectDraw eszköz tulajdonságai
    DirectDraw illesztőprogram neve display
    DirectDraw illesztőprogram leírása Elsődleges képernyőillesztő
    Hardver illesztőprogram ialmrnt5.dll
    Hardver leírása Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GML Express Chipset Family

Direct3D eszköz tulajdonságai
    Felhasználható helyi videomemória 94304 KB
    Felhasználható nem helyi videomemória (AGP) 0 KB
    Leképzési bit mélységek 16, 32
    Z-puffer bit mélységek 16, 24
    Min textúra méret 1 x 1
    Max textúra méret 2048 x 2048
    Vertex árnyaló verziója Nincs támogatva
    Pixel árnyaló verziója 2.0

Direct3D eszköz jellemzői
    Additive Texture Blending Támogatva
    AGP Texturing Nincs támogatva
    Anisotropic Filtering Támogatva
    Bilinear Filtering Támogatva
    Cubic Environment Mapping Támogatva
    Cubic Filtering Nincs támogatva
    Decal-Alpha Texture Blending Támogatva
    Decal Texture Blending Támogatva
    Directional Lights Nincs támogatva
    DirectX Texture Compression Nincs támogatva
    DirectX Volumetric Texture Compression Nincs támogatva
    Dithering Támogatva
    Dot3 Texture Blending Támogatva
    Dynamic Textures Nincs támogatva
    Edge Antialiasing Nincs támogatva
    Environmental Bump Mapping Támogatva
    Environmental Bump Mapping + Luminance Támogatva
    Factor Alpha Blending Támogatva
    Geometric Hidden-Surface Removal Nincs támogatva
    Guard Band Támogatva
    Hardware Scene Rasterization Nincs támogatva
    Hardware Transform & Lighting Nincs támogatva
    Legacy Depth Bias Nincs támogatva
    Mipmap LOD Bias Adjustments Támogatva
    Mipmapped Cube Textures Támogatva
    Mipmapped Volume Textures Támogatva
    Modulate-Alpha Texture Blending Támogatva
    Modulate Texture Blending Támogatva
    Non-Square Textures Támogatva
    N-Patches Nincs támogatva
    Perspective Texture Correction Támogatva
    Point Lights Nincs támogatva
    Point Sampling Támogatva
    Projective Textures Nincs támogatva
    Quintic Bezier Curves & B-Splines Nincs támogatva
    Range-Based Fog Nincs támogatva
    Rectangular & Triangular Patches Nincs támogatva
    Rendering In Windowed Mode Támogatva
    Scissor Test Nincs támogatva
    Slope-Scale Based Depth Bias Nincs támogatva
    Specular Flat Shading Támogatva
    Specular Gouraud Shading Támogatva
    Specular Phong Shading Nincs támogatva
    Spherical Mapping Nincs támogatva
    Spot Lights Nincs támogatva
    Stencil Buffers Támogatva
    Sub-Pixel Accuracy Támogatva
    Table Fog Támogatva
    Texture Alpha Blending Támogatva
    Texture Clamping Támogatva
    Texture Mirroring Támogatva
    Texture Transparency Támogatva
    Texture Wrapping Támogatva
    Triangle Culling Nincs támogatva
    Trilinear Filtering Támogatva
    Two-Sided Stencil Test Nincs támogatva
    Vertex Alpha Blending Támogatva
    Vertex Fog Támogatva
    Vertex Tweening Nincs támogatva
    Volume Textures Támogatva
    W-Based Fog Támogatva
    W-Buffering Nincs támogatva
    Z-Based Fog Támogatva
    Z-Bias Támogatva
    Z-Test Nincs támogatva

Problémák és javaslatok
    Probléma Hardware Transform & Lighting nincs támogatva. Modern 3D játékok igényelhetik ezt.

emiatt nem indulhat el? kérdésem : be lehet ezt állitani és ha igen hol vagy az Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GML Express Chipset Family ennnyit tud???

• czky
    Szerintem Thermaltake, és 350w-os és kb 36k az ára...
  • JimKirk
    Nagyon szep!
    Megkerdezhetem, hogy mennyibe volt es melyik gyartotol van?
  • izb
    ez a kicsike
  • JimKirk
    Amugy az elobb csak ugy elment a kep, eloszor befagyott minden, aztan kirta, hogy nincs signal, majd a monitor kikapcs!
    Restart utan most ujra megy.
  • JimKirk
    Jah a heat pipe, el is felejtettem
  • Bandi 18
    nem igényel hűtést és egy bazi nagy hűtőborda vezeti ki a tápból