1459
-
#738 Ugyanaz megy itt is, mint a prohardveren. Egyesek a mostani előzetesek hatására megfellebbezhetetlen ítéletet kezdenek formálgatni annak ellenére, hogy végleges meghajtók és kártya még nem is létezik. Még egszer mondanám minden kedves érdeklődőnek: AZ ELŐZETES NEM EGYENLŐ A VÉGLEGES TERMÉKKEL!! Ezt azonban mindenki hajlamos elfelejteni ezek szerint.
- Memórialimitált 128bit: A többi azonos kategóriájú kártya is az.
- Gyenge shader teljesítmény: Arra azért elég, hogy megelőzze itt-ott a többieket a hethónapos meghajtóival, az NV és Ati több éve fejlesztett drivereivel szemben. Olyan gyermeteg az az elképzelés a részedről, hogy azért kisebb teljesítményű, mert hardveresen nem stimmel valami. Tipikus laikus hozzáállás.
- Gyenge OGL teljesítmény: Muhahahaha! Tényleg nem sokat tudsz a DC-ről. A meghajtók OGL részét még csak most kezdték fejleszteni, ehhez képest viszont inkább bravúros, hogy már idáig eljutottak vele.
- MS AA hiánya: Az egyetlen tény, ami legalább helytálló. Mivel viszont sem Andrew-t, sem engem, sem pedig a legtöbb embert nem érdekli az AA, itt ezzel hiába is érvelsz. Több előzetesből kitűnik, hogy a randább/lassabb AA ellenére is szebb képe van mind a Radeonnál, mind a GeForce-nál. Na, ez számít. Az, hogy van-e mindenféle menő funkciója, amivel lehet menőzni a haverok előtt a százezres kártyával, valljuk be, nem számít igazán.
- AF bekapcsolása mellett nem normál trilinear filteringet
használ: Na ez az a pont, ahol végleg elástad magad. Mindenki, aki ismeri az S3-at (ami úgy látszik, esetedben egyáltalán nem áll fenn) tudja, hogy a saját fast trilinear filteringjük jóval fejlettebb a többieknél, mivel kevesebb mintából jobb minőségű képet tud előállítani. Ha a Serious Sam-es képre gondoltál, akkor ott ez a normális, mivel látszólag tényleg csak bilinear filteringet használ, valójában azonban fast trilineart, csak ezt a teszt nem tudja kimutatni. Tényleg azért mókás, hogy ezt említetted, mivel az S3 mindig is Trilinear-Mipmapping mester volt, úgyhogy ez finoman szólva is tévedés. :)
- Fogyasztói ár: Ez megint LOL. Megmondták, mennyi az ajánlott fogyasztói ár, erre mindenki felzúdul, pedig mint ahogy a nevében is áll, ajánlott fogyasztói ár. Senki sem fogja ilyen drágán kínálni, ha van egy kis eszük. De mindegy, legalább lehet min háborogni...
A Savage2000 teljesítményét meg inkább ne feszegessük. Itt sem kéne birka módjára elfogadni a sztereotípiákat. -
#737 Nem is DC fan klub, ez igaz. De sajnos a #734-ben semmi olyat nem láttam, ami miatt ne a fikázás lett volna a célja.
Mivel tervezed a kártya megvételét, és komolyan gondolod, akkor meg egy kicsit pozitívabb hozzáállás nem ártana. Nagyon sok hazai és külföldi fórumot olvasok a témában, és úgy vettem észre sajnos, hogy az általános fikázás csak itt az sg-n divat, ezért állok rosszul az ilyen tartalmú hozzászólásokhoz. Ha tényleg nem fikázni akartál, akkor most kérek elnézést.
A hiányosságok, amiket leírtel tényleg nagy gondok. De mi sem győzzük ide leírni, hogy nem egy asztali chipról van szó elsősorban, hanem egy mobilról, amit kiadnak asztali formában is (ezért viseli a Chrome nevet - az S3 integrált cuccai a Chrome-ok). Így ahogy most van, tökéletesen illeszkedik a VIA Éden terveibe, azért is nem teljesen teljesítményorientált a dolog. A 2D dolgokra van kihegyezve, nem feltétlenül a játékokra, de sztem azoknál sincs szégyenkeznivalója.
A fogyasztói ár lehet, hogy magas, de ez már tényleg driverfüggő. Ha meg tudják csinálni rendesen az OGL részt is, akkor még nagy meglepetés várhat ránk, ugyanis az OGL mindig is erőssége volt freemonti barátainknak :)
Ha tényleg az új driverekre vársz, akkor még legalább egy fél évet kell várnod, ez is hagyomány náluk. (egyébként sztem ez a tempó nem azt sugallja, hogy 200-an vannak a softwarerészlegnél)
A gyenge shader teljesítményre visszatérve:
Nézted a decemberi, majd a mostani teszteket?
Ha a sebességbeli javulás nem is számottevő, de most már legalább hibátlanul csinálja. -
Geza ba #736 "Na mégegy fikázó, de hiányoltam már őket :D"
Véleményt nyílvánítottam. Mivel nem DeltaChromeX9 FanClub volt a topic címe, bátorkodtam hozzászólni.
Mivel tervezem a kártya megvételét, elég sok preview-t olvastam. Túl hosszúra sikerült a válaszom első verziója, és nem akarok személyeskedni + idézgetni, egyszerűen leírom mi a problémám a kártyával:
-memórialimitált a 128 bites memóriabusz miatt
-gyenge shader teljesítmény
-gyenge OGL teljesítmény
-MS AA hiánya
-AF bekapcsolása mellett nem normál trilinear filteringet
használ
-IMO a javasolt fogyasztói ár túl magas (részben a előzőek
miatt)
Szóval várom az újabb drivereket mielőtt döntenék, de a Savage4/Savage2000 driverek alapján nem nagyon hiszek benne. -
#735 Na mégegy fikázó, de hiányoltam már őket :D
De igenis komolyan gondoltam. 70-80 millió, ha jól emléxel?
Téged beavattak? Mert az S3 hivatalosan nem igazán akarja kiadni a pontos specifikációkat, a 70-80 millió csak becsült adat, amit némi utánaszámolással kaptak.
"A 9600XT magasabb tranzisztorszámú, de mégsem tudnak kihozni egy 500 MHz-es DC-t, mivel sokkal gyengébb a gyártástechnológiájuk"
Az a röhej, hogy nem is biztos, hogy kell. Jó, nem mondom, hogy minden tesztben, sőt, egyenlőre csak 1-2-ben, de utoléri a Rad9600XT-t. Miért, hiszen ilyen szar gyártási technológia (mellékesen max. áramfelvétel 8w), szar shaderek, jóval alacsonyabb órajel? Ezt nem értem? Vagy csak a te érvelésed nem teljesen OK?
Egyébként én már párszor megmondtam, engem rohadt mód nem érdekel az AA, példálózzal csak vele, de inkább mainrulert idegesítsd :)
Egyébként a SuperSampling S3 "hagyomány", még a S2k-ban is ilyen van...
"Ez egy rossz érvelés. Ha ugyanolyan fps-t kapok egy játékban az AA nélküli DC-vel, mint a konkurenciánál 4X AA-val, akkor a konkurenciát választom. És ezt csak a tesztek eredményéből tudom meg."
Ez nem nekem szól, talán nem is tisztem rá válaszolni, de csak egy mondat: Akkor ne ezt válaszd!
Ja és a végére:
"Ezt te sem gondolhatod komolyan. Nézd meg a ShaderMark 2.0 eredményeket. A 9600XT mindenhol 2-3X gyorsabb a DC-nél."
"Az a AF-ről: Egyes tesztek alapján úgy néz ki, hogy "brilinear"/"fast trilinear" filteringet használ ilyenkor. A képminőség állítólag nem romlott, de nem reklámozták agyon a fícsört."
Nézted a driver állapotát? Meglehetősen kezdetleges, kisebb verziószámú, mint a második WHQL driver.
Ne mond, hogy ne várjak csodákat, mert én ebben az ügyben meglehetősen sok csodát láttam már az S3-tól.
vegyük pl a kedvencemet, a S2k-t
mikor megvettem, produkált kb. 2200 pontot 3DMark2000-ben. Aztán jöttek az új driverek és persze valamilyen mértékű egyéb hardwarefejlesztés a gépben, de csak a hardwareváltozásokkal nem magyarázható, hogy ma mégis miért érek el 7000 pontot benne (ugyanebben a gépben veri a Rad7200-at, és a GeF2 GTS-t). Ahhoz képest, hogy eleinte csak a TNT2-vel hasonlítgatták... -
Geza ba #734 Pár észrevétel az eddiekhez:
#689 'a_n_d_r_e_w'
"Merem azt állítani, hogy az S3 technológiailag magasan a másik kettő fölött áll, ugyanis jőval kisebb órajelen (kb, mint 33%), jóval kevesebb tranzisztorral (állítólag)"
Ezt te sem gondolhatod komolyan. Nézd meg a ShaderMark 2.0 eredményeket. A 9600XT mindenhol 2-3X gyorsabb a DC-nél.
9600XT: 87 millió tranzisztor, .13 micron
DC: 70-80 (ha jól emlékszem), .13 micron
A 9600XT magasabb tranzisztorszámú, de mégsem tudnak kihozni egy 500 MHz-es DC-t, mivel sokkal gyengébb a gyártástechnológiájuk.
Ha meg alacsonyabb órajelű kell, a 9500Pro is megveri, pedig az már egy generációval ezelőtti videókártya.
A gyártási költség csökkentéséért beáldozták az AA-t. Ezt nem nevezném technikai fölénynek. Ha megnézed az IQ teszteket, látod hogy nem túl jó az AA minősége. Ráadásul úgy tűnik, hogy a beharangozott 16X MS-t a driver még nem támogatja (vagy bugos a hardware, mint a T&L a Savage2000-ben, vagy egyszerűen csak kihagyták).
#691 mainruler
"Csak azt mondtam, hogy a másik két gyártó kártyái multisampling-et használnak az S3 meg RGSS-t ezért már eleve kár összehasonlítani a teljesítményüket mivel a DeltaChrome nem is nyerhet ebben a versenyben"
Ez egy rossz érvelés. Ha ugyanolyan fps-t kapok egy játékban az AA nélküli DC-vel, mint a konkurenciánál 4X AA-val, akkor a konkurenciát választom. És ezt csak a tesztek eredményéből tudom meg.
Más:
Az a AF-ről: Egyes tesztek alapján úgy néz ki, hogy "brilinear"/"fast trilinear" filteringet használ ilyenkor. A képminőség állítólag nem romlott, de nem reklámozták agyon a fícsört. -
#733 Main!
eztet nézzed meg (03.01.)! -
#732 Attól félek, ott sem lesz semmi extra. Bemutatják a S8 nitrot, esetleg bepillantást engednek a köv.gen. fejlesztéseikbe, talán még PCI Express és lesz.
De attól én még nem fogok kapni DC-t se itthon, se külföldön :( -
#731 Nyakunkon?
Addig még 3 ZH-t meg kell írjak :(
:)) -
#730 :))) -
#729 Na, a mai adag miaw-háborgatásom is megvolt. :)
Gondolom ezekkel az előzetesekkel le is tudták a tájékoztatást egy időre. Sebaj, nyakunkon a Cebit. -
#728 Nem lesz F1?
Nembaj, nem fogom bánni, hogy csak S8 nitrót vettem :)
-
#727 :DDDDDDDDDDDDDDDD -
#726 Wazz, eltűnt a hozzászólásom.
Na mindegy, leírom újra.
Szóval reagálva:
Az S3-nak megvan a lehetősége, hogy jelenlegi formájában ültesse át mobil gépekbe. Meglátjuk, hogy tud-e élni vele -
Borg #725 Ne leplezz már le bazz ;D -
#724 Vannak alvó ügynökök is, akik most mindenféle Radeon-t meg GeFost használnak :D -
Borg #723 Na akkor az arány elég szar nem, ha csak ketten rajongtok ilyen fanatikusan itt ;))) -
#722 Na igen.
Már csak azért sem, mert az önteszt lemerítené az aksit... :)) -
Borg #721 2évig volt 8500am, ne mond már nekem ;)) Nem volt ott akkora SEBESSÉG változás, csak egy rakás bugfix. -
#720 sztem a kísérletezés volt a célja. Mint anno a Westwoodnak az Emperorral, hogy vajon hogy fogadják a rajongók és potenciális vevők. Aztán annak is meg lett az erdeménye ugye (ld.Generals, ami ugyan nem egy "hű-de!" játék, de sokáig az eladási listák élén csücsült.) -
Borg #719 Amúgy jó lenne látni pl egy MOBILITY vs S3 tesztet. Mert könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy azok ellen nagyon is jól teljesít a nitro. Már ha ebben a formájában kerül ugye notebookba.
Ugyanis ugye a MOBILITY 9600 sem egyezik az asztalival, butított. Ha viszont a nitrot nem kell tovább butítani, hogy effektív legyen notebookba is, akkor azon a piacon tarolhat.
Viszont ez még nem jelent neki majd sikert a desktop piacon, ahol jóval több embert kellene megfogniuk vele. -
#718 Előre megmondták, hogy utolsónak jönnek ki vele, tehát tudták, minek készül... -
#717 Hát, ami azt illeti nem csak 10-15% volt az a teljesítménynövekedés a 8500-nál, sokkal inkább 40-50%, de sebaj. :) -
#716 Nekem szabad, mert együttélek vele. De ha bárki más rosszat mer mondani róla, akkor anyatigrissé változok :D
(bár ez testileg lehetetlen :D) -
Borg #715 Jókérdés, megfogtál:)
Szerintem nem a low-end szegmens volt a célja... -
#714 De azt nem rakják laptopba :) -
#713 "...El kell ismerni, hogy nem az lett belőle, aminek készült..."
Miért, minek készült? -
#712 Nem becsülöm alá, de nem tartom főben járó bűnnek!
A többiben még mindig igazat adok, nekem esne a legjobban, ha már holnap mehetnék a boltba, és feedbackelhetnék :D -
Borg #711 Hát igen, ez a nagyobb elbaszások esete, de én ilyent feltételezni sem merek az S3-ról (előttetek) ;))) -
Borg #710 Na, most te vagy szőrszálhasogató;)
Nem mind1 neked mekkora alumínium darab ficeg a géped belsejében, amíg nem ad hangot?:)) Szvsz full mind1, hogy 3 vagy 23 centis. -
#709 Ez mind szép és jó, a végével egyet is értek.
De:
"ugyanakkor a kiforrott driver sem hozott 10-15%-nál nagyobb gyorsulást, inkább csak bugfixet!"
Na ez így nem teljesen igaz, legalábbis S3-éknál.
Ez csak az tudhatja, akinek volt huzamosabb időn keresztül S3-as kártyája. Sem a Sav4-nél sem a S2k-nál nem csak 15% volt. Nekem aztán elhiheted :D
-
Borg #708 A mai közép, és felső kategóriás kártyákon már használni akarja az ember, és joggal. Bár ha az S3 nem ezekbe a kategóriákba fejleszt, akkor bocs :D
Szal nem kell alábecsülni egy egy paraméter fontosságát. El kell ismerni, hogy nem az lett belőle, aminek készült, és még csak nem is arra az időpontra... én a helyükben most gyorsan piacra dobnám, és a feedbackből jókis drivert írnék gőzerővel. Ezzel ugyanis lehetne fogni usereket, nem is keveset. Aztán már jöhet az újabb revízió, meg kártya is. -
#707 De mekkora passzív hűtéssel...
Egy focipálya méretű hűtőbordával naná, hogy egy reaktort is le lehet hűteni.
Egyébként pedig nem desktop termékről beszélünk, hanem egy desktop piacon is kiadott mobil termékről. -
Borg #706 Arról nem is beszélve, hogy lényegesen felgyorsítani a driver fejlesztést, a kiadott kártya, és az online feedback fórum, úgymint ATI esetében a Rage3D. Nagyon is egészséges lenne az S3 számára egy ilyen megoldás... -
#705 Tudod, aki már nem tud mibe belekötni, annak megmarad még jokernek az AA. Mindig előveszik :D -
Borg #704 Ez szép és igaz, csak azt se felejtsd el, hogy noha trágya volt a 8500hoz kezdetben a driver, ezt aláírom, ugyanakkor a kiforrott driver sem hozott 10-15%-nál nagyobb gyorsulást, inkább csak bugfixet!
És ez az ami nem mind1 itt, mert egy kiforrott driver max az AA teljesítményen, meg a grafikai bugokon segít majd, de nem a pure power FPS-en, amiben ugyancsak nincs a helyzet magaslatán a kártya...
Amúgy nem várok nagy dolgokat tőlük, csak többet remélek, mint pl az XGI-től, és őket túl is szárnyalták már, szvsz. Csak egy picit be kellene tartani abból amit előrejeleznek, tehát vagy a teljesítményt vagy legalább a megjelenés dátumát... -
#703 Vagy csak inkább arról van szó, hogy megpróbálsz belemagyarázni olyan dolgokat a mondandómba, amiről szó sem volt... -
#702 "Hol húztam én le az S3-t?:)) És ha azt tettem volna, akkor is csak azért, mert van mire fel:) ATIt meg nincs."
Pont olyan, mintha én mondtam volna (persze a gyártók neveit cserélve :D). Te sem vagy különb nálam :D
Csak számodra más a fontos -
#701 na ja.
Kiesett 5 év
De ezt senki nem veszi számításba. -
#700 "...minden pedig nem lehet driver gond, mert ekkora szar driverrel minek adnák ki tesztelni."
Jézusom, most pont neked magyarázzam?! Meglehetős könnyedséggel elfeledkezel arról, hogy a meghajtók még erősen fejlesztés alatt állnak és sajnos nem tudják egyik napról a másikra 100%-al növelni a teljesítményét már megbocsáss. Mindenki hajlamos megfeledkezni arról, hogy milyen utolsó trágya driverei voltak az Atinak is pl. a 8500-as időkben aztán szép lassan hogyan lettek egyre gyorsabbak, kiforrottabbak. Az NVidia meghajtói is eléggé gyengécskék voltak a fordító beépítése előtt, szóval nem tudom miért vársz olyan dolgokat egy most visszatérő cégtől, ami a nagyoknak is rengeteg idejébe és vesződségébe került. -
Borg #699 Hol húztam én le az S3-t?:)) És ha azt tettem volna, akkor is csak azért, mert van mire fel:) ATIt meg nincs.
Ami lehúzza az S3-at, az pont a késlekedés, amin ti is bosszankodtok, nameg ezek a teszteredmények...