4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
suba53 #4558 Tegyél bele egy másik videokártyát, és nézd meg mit csinál. Nagyon valószínű a VGA kártya hiba.
PCIe 16x foglalat van benne, több mint 10 éve minden videokártya ezt a foglalatot használja. Ha van olyan ismerősöd, aki szeret buherálni PC-ben, annak biztosan van elfekvő, amit próbára kölcsön tud adni.
Végső esetben a neten is kereshetsz használt kártyákat. Pl. a prohardveren a hardver apró rovatban most néztem, Gigabyte Geforce 8500GT kemény 2000.- Ft. -
gforce9 #4557 Ja még annyi, hogy az a kattanás amit hallassz kékhalálnál az enm a tápból jön, hanem a hdd-ből. A fejet egy mágnes parkolópályára rántja, annak van jellegzetes és régebbi hdd-knél elég erős kattanő hangja. -
gforce9 #4556 Lehet megoldja a kondicsere, de sajnos a púpos kondi nemcsak a hiba oka, hanem a hiba tünete is lehet.
Előnézetet csinál a windows, ha miniatűrök nézet van beállítva. Exe-ből csak az ikont vadássza ki. Előnézetet olyan állományból tud csinálni amit úgymond ő maga meg tud nézni. pl ha van fenn acrobat reader az telepít plugint az intézőbe és onnantól tud előnézetet pdf-ről is.
Win alatt is meg lehet próbálni kikapcsolni de ezzel max kis haladékot nyersz, nem megoldást. -
kjhun #4555 Köszi. :)
Hát, akkor lehet ott lesz az eb elhantolva. :P
Viszont, ami kár, hogy az alaplapon nincs integrált VGA és kölcsönkérni sem könnyű olyan foglalatban passzoló hardvert, amilyen régi a gép. Sokaknál, ha még meg van a régi cucc, sokszor régebbi mint ez a vas. (Ős P4, nem modern P4-es) Konkrétan van olyan P3/P4-es gép maradék itt nálam, amiben AGP-s videokari van/volt, sok akkori gépben ilyen cuccok voltak. Ami gyanús a karin, az az enyhén púpos kondik (csak a 6.3V/330mikrósak, össz: 4db), ezeket ha ki tudnám kapni és másikakat beleforrasztani, vajon jó lenne? Amit, írsz előnézet generálást, ugyanez van az egyéb fájlok esetén is? (Kép, EXE/ikonfájlok, stb..)
Konkrétan, a konfig:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Gigabyte GA-8I915P Duo alaplap
Intel Celeron D341 2.93Ghz CPU
256+512MB-os DDR1 RAM-ok
Geforce 6600 256MB-os VGA* PCI-E x16-os foglalatban
Maxtor 6L160M0 160GB-os HDD
TSSTcorp CDDVDW SH-224BB DVD-író
ja és van még 1.44-es floppy meghajtó is :)
A táp egy nagyon mezei cucc, M-TECH 450W-os, korábban egy Codegen 300W-os hajtotta a gépet.
A monitor egy Philips 190B 19'-es LCD
A Chrome-ban kikapcsoltam ezt: Hardveres gyorsítás alkalmazása lehetőség szerint (Kinyomjam a Win alatt is?)
Újraindítottam és bumm, kb.. 1mp-ig láttam az újrainduló Chrome ablakát, oszt kész.
*Ezt, is jó nehezen szerezték be egy számtech boltban jó másfél éve használtan, kemény 2k-ért. Az eredeti kari bő 8 éves korában múlt ki. Az egy MSI ATI Radeon X300 128MB-os volt.
Utoljára szerkesztette: kjhun, 2017.11.21. 20:21:18 -
gforce9 #4554 A leírás alapján (ami jó és részletes leírás, bár mindenki így tenné fel a kérdést) a vga-ra mutat minden jel. (egy ramtesztet lefuttatnék, de szerintem nem az lesz). A video fájlokat tartalmazó lemezeknél gyanítom azért jön elő ez az intézős bug, mert előnézet (miniatűr) van beállítva az intézőnek. Ekkor a windows előnézetet gyárt a videofile-ból amihez gyaníthatóan a vga hardveres dekódolását is használja. A HDDn lévő videofile-oknál azért nem jelentkezik, mert a win ezt csak 1x játsza el, utána lementi az előnézetet. HDD-n tud menteni. DVD-n értelemszerűen nem, DVD esetén mindig akkor helyben újra legyártja az előnézetet.
A böngészők is használnak hardveres gyorsítást, használják a vga erőforrásait. Ezt a funkciót ki lehet bennük kapcsolni, most így fejből passz hol a chrome-ban de rákeresel 100 találat lesz rá.
Ha van integrált vga akkor én kivenném a vga-t a gépből és integrálttal tesztelném vagy ha nincs integrált akkor egy kölcsön vga-val.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.11.21. 18:56:03 -
kjhun #4553 A hibajelenség (képtartalomfüggő, hogy hogyan néz ki):
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Mi, a búbánat okozhatja ezt? Többféle módon jött eddig elő. 1: Elsötétül a kép 1mp-ig, aztán megfagyva jön vissza így mint fentebb csíkokra szétesve vagy rendesen látom a képet kifagyva. Netán, elsötétül és fekete marad a képernyő, monitort ki/bekapcsolva, nincs Video-jel üzenet. Táp felől kattanó hang nincs. (Kékhalálkor mindig kattan.) Se, kékhalál, se egyéb bejegyzés nincs ilyenkor az Eseménynaplóban. A HDD LED folyamatosan világít ekkor, a DVD-meghajtó a tálcát ki/beadja ilyenkor is, ha megnyomon a gombját. Resetelve lehet csak újraindítani.
Gépindítástól kezdve nagyon változó időtartam alatt jön elő. (Csak Win alatt, a BIOS post alatt vagy BIOS-ban nem fagyott ki/esett szét így eddig.) Amikor garantált, az a Chrome elindítása, néha rögvest csinálja vagy percek, netán 1-2 óra múlva böngészés közben, a következő gépindításkor meg megy stabilan, akár órákig is. Ami, feltűnt hideg állapotban szereti ezt hamarabb eljátszani. A másik eset, amikor garantáltan előjön, ha egy nem üres lemezt teszek be a DVD-meghajtóba és megnyitom fájlkezelővel (Intéző, TC) a tartalmát, akkor is ugyanez van. Video-fájlokat tartalmazó lemeznél hamarabb (amint megjelenne az fájlok előnézeti képei az Intézőben, akkor bumm). csinálja mint telepítő CD behelyezésekor. Audio CD-vel nem teszteltem még le. Csökkentett módban nem annyira hajlamos rá, a lemezt le tudom menteni képfájlba ilyenkor vagy felmásolni egy kiválasztott fájlt/mappát a vinyóra. HDD-n vagy Pendrive-on kotorászva fájlok közt vagy videókat lejátszván nem csinálja. Viszont, furamód üres lemeznél nem tűnt fel ez. Ráadásul, az üres lemezt meg is lehet ilyenkor is írni és vissza is olvassa írás után az író program. Viszont, ha utána ránézek Intézővel, akkor is bumm, is ugyanez. Ritka szoftveres bug vagy hardverhiba? (Eme, komment írásakor is csinálta ezt.)
Teljesen random módon jön ez elő az elmúlt napokban. Ötlet? -
Dodo55 #4552 "A korrekt megoldás az, ha az alaplap ventilátor csatlakozóit használod, amiket az alaplap vezérel, és a fordulatszáma függ a hőmérséklettől"
Úgy van az ahol lehet :)
Elsősorban az érdekelt, hogy a tápegységek mennyire vannak bebiztosítva ez ellen, de ezek szerint annyira nem kell félnem. -
suba53 #4551 Ezt a megoldást már régóta használják. De ezzel az a gáz, hogy csendesebb ugyan a ventilátor, de sokkal kevesebb levegőt szállít, és akkor sem tudja növelni a fordulatszámot, ha amúgy szükség lenne rá.
A korrekt megoldás az, ha az alaplap ventilátor csatlakozóit használod, amiket az alaplap vezérel, és a fordulatszáma függ a hőmérséklettől. A BIOS-ban be lehet állítani az üzemmódját, jobb lapokon hangolni is lehet, hogy mekkora hőmérsékleteknél adja a kakaót.
Amúgy az 5V-os ágon visszafelé nem tud folyni az áram, a ventilátor áramával csökkentett áramot ad az 5V-os táprész.
Ha az 5V-os ágon nem lenne semmi terhelés, akkor az 5V-os ág túlfesz levezetőjén folyna ez az áram, ami kb 7V körüli érték, és még alacsonyabb fordulatszámon járna, vagy el sem indulna. Vagy a kimeneten érzékelt túlfesz miatt az egész táp lekapcsolna.
Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.10.30. 19:32:22 -
#4550 "hevc 4k 10bit kérdés"
perpill úgyfest lecserélném a régi alaplapot+procit -> v.milyen kaby lake procira (i3 7100, i5 7400)
az alaplap amit vennék az hdmi portos lenne ,hogy tudjam arról a monitort hajtani ha kell
és itt jön a nagy kérdés-> gtx750et szeretném a gépben hagyni és alapvetően erről menne a monitor, de ugyebár ez kari nem tud 4k hevc 10bit-et... a proci viszont, igen
van-e arra mód ,mint az egy laptopnál láttam ,hogy megy az intel hd630 vmint a d.gpu egyszerre és dekódolja a HEVC vidijót? vagy csak akkor ha a moncsi az alaplapra van kötve... -
Dodo55 #4549 Sziasztok!
Van egy új házam (Zalman Z3 Plus), amiben van egy hűtésvezérlő kapcsoló (alacsony/magas fordulatszám). Gyárilag két ventilátor köthető rá, a két felső ventihez adja magát a dolog. Az első molex csatlakozós eredetileg, közvetlen 12V-ról megy, viszont gondoltam kicsit halkabbra vehetném azt is, ha rákötöm harmadiknak azt is a kapcsolóra egy kis átalakítással. Meg is oldottam, de miközben méregettem a bekötési pontokat, felfedeztem, hogy az alacsony fokozathoz elég érdekes megoldást alkalmazott a gyártó:
A 12V mellé a 0V helyett 5V-ot kapcsol. Így ugye 7V lesz a ventilátorokra eső feszültség, viszont a tápegység 5V-os ágán visszafelé fog áram folyni. Kb. olyan 500mA, mondjuk. Persze ez az áram az 5V-os fogyasztók felé hasznos irányban el tud aztán folyni, de azért nyugtalanít a dolog kicsit. Mi a véleményetek, vagy tapasztalatotok esetleg ha van ezzel a megoldással kapcsolatban? -
#4548 köszi akkor szerviz -
#4547 HD Sentinel-el ellenőrizve. amíg volt pót hdd cseréltem.
-
suba53 #4546 Azt honnan tudod, hogy a winchestered tönkrement? Minden kékhalál után veszel egy újat, majd a következő kékhalállal le is zárod az életútját?
Vagy egy HDD diagnosztikai program, mondjuk a HD Sentinel, vagy az AIDA SMART check alapján jutsz arra a következtetésre, hogy tönkrement?
A kékhalálnak számos oka lehet, memória bizonytalanság, alaplap hiba, táp hiba, egyáltalán nem biztos, hogy a rossz HDD okozta. -
gforce9 #4545 Lehetőségek:
1. rossz a tápod
2. rossz az alaplapod
3. belerúgsz a gépbe ha dühös vagy
4. a garázsban van a gép és +40 és -20C között ingázhat a hőmérséklet
5. peches vagy és mindig kifogsz egy rosszat
Egyébként a "kékhalál" abszolúte nem hdd hiba miatt szokott jelentkezni az esetek túlnyomó részében. Ezt is érdemes lenne vizsgálni. Most így hirtelen ennyi jutott eszembe.
Összefoglalva: Látatlanban ezt senki sem fogja megmondani neked. Egy normális szervizbe elviszed és kiderítik. Sajnos sok a nemnóóórmális. -
#4544 Sziasztok!
Mitől lehet az, hogy a winchestereim, 3-4 havonta tönkre mennek?? És a vége mindig kékhalál!! -
suba53 #4543 Sziasztok!
NAS problémám van. Van egy Allnet6400-as NAS, benne 4 diszk Raid5-ben. Gond van vele, a hálózaton nem látszik a megosztott folder, és a NAS menüjében sem látszik a folder. Nem tudjuk hogy ez hogyan történhetett, de vannak rajta adatok amik kellenének.
Hogyan lehet egy ilyen jószágon recovery alkalmazást futtatni? Illetve ha átteszem a négy diszket egy olyan gépbe, amin van rendszer, és RAID funkció, az felismeri vajon a tömböt, vagy az kizárólag az őt létrehozó hardverrel működik csak együtt? -
#4542 Eddig kétszer állítottam a ram frekit egyszer kézzel egyeszer meg megnyomtam a tuning gombot ami beállítja automatikusan 3200 re na mind a kétszer resetelhettem újra az egész fost . Nem nagyon van kedvem ezzel játszadozni de majd megnézem a ram honlapján hogy mit mondanak . -
suba53 #4541 Sajnos bármennyire is szabványosítva van minden a PC világban, mindenki törekszik valamival kitűnni a tömegből, és ezért sokszor előfordul, hogy egy-egy eszköz nem működik együtt egy amúgy szabványos másikkal.
Memóriáknál ez viszonylag gyakori, ezért érdemes megnézni, hogy az adott alaplap milyen típusokkal működik megfelelően, az alaplap gyártója által ellenőrizve.
Az alaplap manuáljában az szerepel, hogy 2400MHz-ig ismeri fel automatikusan, a magasabb frekvenciájú ramoknál azt írja, hogy (OC - overclock ), ami azt jelenti, hogy ezeknél manuálisan kell beállítani a RAM paramétereket.
Vagyis a memória frekvenciát be kell írni az adott helyre, vagy ha lista van, akkor abból kiválasztani.
Az "OC" jelentheti még azt is, hogy esetleg a RAM feszültségét is emelni kell kis mértékben.
A memória gyártójának honlapján érdemes körülnézni, hogy ők ezekre miket javasolnak.
Valamint érdemes a legfrissebb BIOS-t használni, mert a memória kompatibilitást szokták javítani.
Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.09.21. 13:32:53 -
#4540 Mostmár értem. A gond csak az hogy vajon milyen beállításokkal fog működni mert hiába tudja az alaplap ha rányomok az automatikus 3200 tuning gombra akkor lefagy az egész és resetelni kell a bioszt. És pendrájvra se tudom elmenteni a biost mert nem csinál semmit , csak az OC beállításokat tudom pendrájvra tenni. És akkor van vagy 20 féle órajel beállítás amit végig kéne próbálgatni és annyiszor ahányszor nem találom el törlődik a bios. alaplapom msi mortal b350m memóriám
Corsair 2x8GB DDR4 3200MHz Vengeance LPX White CMK16GX4M2B3200C16W
-
suba53 #4539 Az, hogy egy memória 3200MHz-es, az azt jelenti, hogy max ezen a frekin járathatod, ha az alaplapod, procid memória vezérlője ezt képes kihasználni. Elvileg a BIOS-ban vannak a memória paramétereinek a beállítási lehetőségei, már ha olyan alaplapod van, ami ezt engedi.
Brand gépek: HP, DELL, Lenovo stb biosában nem nagyon lehet tuning paramétereket állítani, aminek felismeri a szerint működik, függetlenül attól, hogy a RAM esetleg tudna feljebb is menni.
Nézd meg a BIOS-ban, hogy miket enged. Gyárilag minden paraméter AUTO-ra van állítva, így tudják garantálni a stabil üzemmódot.
Ha te ettől eltérő beállításokat akarsz, azt csak a saját felelősségre vállalhatod. -
#4538 igazából szétesik a kép és a szín, de csinálok egy új felbontás beállítás és megint jó
-
#4537 Mit lehet látni az eredeti képeken amúgy? Mert amit mutatsz, azon semmit. -
#4536 Sziasztok,
A következő hiba miért jön elő youtube, twitch nézésénél néha?
A kép újra jó lesz, ha a windowsban felbontást váltok.
VGA: RX 580
Monitor: LC27FG70FQUXEN 144Hz-n
Ötlet?
gondolom valami szoftveres dolog lehet inkább, mert játékoknál mindennél teljesen jól működik minden.
Chrome-t használok.
köszi előre. -
#4535 Hogy kell a ramoknak nagyobb frekvenciát beállítani ? csak a feszültséget lehet állítani a programjában de abból a fasz se tudja kiszámolni a Hz t . 2133Mhz en jár miközben 3200Mhz est vettem -
suba53 #4534 Ha ez egyszeri feladat, viszonylag nagy adatmennyiséget jelent és asztali gépekről van szó, akkor a leggyorsabb, és egyszerűbb, ha az egyikből kiveszed a HDD-t, átrakod második harmadik diszknek a másik gépbe, és a gyors SATA portokon másolsz.
Ha kevesebb adatról van szó, akkor egy USB kulcs, vagy külső USB merevlemez segítségével is átviheted az adatokat.
Gondolom van routered. Ha mindkét gépet rákötöd, akkor hálózaton keresztül is mehet. Beállítod a megfelelő megosztási opciókat, hogy a két gép lássa egymást, vagy legalább azt a mappát amiből másolni akarsz, és simán másolhatsz. -
Akuman #4533 Sziasztok!
PC-ről PC-re szeretnék adatokat átmenteni. Milyen módszerrel a legegyszerűbb illetve leggyorsabb? kábel illetve program tekintetében. (1 monitor használatával ha ez számít)
Egyoldalú adatforgalom lenne valószínűleg.
Köszönöm -
#4532 Köszi, megpróbálom. -
suba53 #4531 Próbáld meg futtatni a Windows Update-et. Az ilyen jellegű drivereket meg szokta találni.
Ha már túl vagy rajta, akkor a Sony oldalán keresgélhetsz az adott típus driverei között.
https://esupport.sony.com/US/p/select-system.pl?DIRECTOR=DRIVER&icid=home|type1_us_en|drivers -
#4530 Ha a Sony notebook-on van olyan eszköz újratelepítés után, amit nem ismer fel a Windows 7, mit kell tenni, hogy a korrekt driverre találjak?
Van ilyen ingyenes szoftver, ami ebben segít? Nem akarok minden VAIO-vackot felrakni, csak a legszükségesebb dolgokat, hogy fenn legyen minden driver.
A Hardver ID miatt úgy tűnik valami memorystick-hez nem talál drivert, de ehhez az ID-hez vagy tízféle driver és gyártó tartozik (pl. Ricoh).
Ezenkívül az FN billentyűk nem kelnek életre... eddig a Sony Control Centert telepítettem, de semmi.
Valaki tud segíteni?
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.11. 21:52:47 -
Azért van itt bőven vesztés, akár -20 fps is , -
#4528 Nem olyan lényeges. Kb. 10% a sebességkülönbség, nagy általánosságban.
Úgy látom, alább a cikk 2-7%-ot ír játékok FPS-ét figyelembe véve.
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.05. 23:52:33 -
suba53 #4527 Dual channel üzemmódban megduplázódik a memória sávszélesség a memória és a processzor között. A processzor számítási teljesítményét ez nem befolyásolja ugyan, de a nagy memória igényű műveleteknél érződik a hatása.
Itt egy jó kis leírás és teszt, ami ezt tárgyalja:
https://logout.hu/cikk/single_channel_vs_dual_channel/bevezeto_a_teszt.html -
#4526 Fontos hogy dual-channalben legyen? Mennyivel gyorsabb úgy? Most 16GB singlebe megy.
Bájgúnár amugy vágom hogy kell rakni őket, így sem jó... -
suba53 #4525 Akkor itt valami inkompatibilitás van. Vagy lehet hogy sérült valami a memória kezelésben.
Próbálj meg egy BIOS frissítést. Én még azért szereznék kölcsönbe más típusú ramokat is, hogy azokkal is ezt csinálja, vagy nem.
Általában nem szokott érzékeny lenni a memória típusra, lehet hogy a moduljaiddal van valami gixer. Vagy csak ezzel az alaplappal nem boldogulnak. Azért kellene egy oda vissza próba, hogy kiszűrd mi hibázik.
Vagyis ezeket a ramokat másik alaplapba is próbáld ki. Ha ott kifogástalanul működnek, és a te alaplapodban is jól működik a más típusú ram páros, akkor csak fatális véletlen az inkompatibilitás. -
#4524 1 és 2 slot-ba tedd a ram-okat (a két világosabb színű slot, nem a fekete), minél távolabb kell kezdeni rakni az első ram-ot a procitól, tehát a legtávolabbi az 1. (dual-ba meg 1-2 ; 3-4 megy). Egy slot kimarad a ram-ok közt. Bios-ba meg állítsd be az időzítéseket. 16-18-18-35 és a feszültséget 1.2 V. -al.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Vettél volna Kingston HyperX -et, -
Még mindig nem jó, egyik fórumban se tudtak segíteni... Ha berakom őket dual-channelbe akkor csak 8GB-t ismer fel.
Jó helyre raktam a ramokat. -
suba53 #4522 És a BIOS mennyi memóriát, milyen frkvencián lát a különböző beállításokban? Mert az az alap.
Az ilyen Speccy, meg CPU-Z, meg Aida programok csak kiolvassák ezeket az adatokat. A Speccy a legfrissebb?
Én csak megnézném a legújabb win10-es CPU-Z vel is. -
#4521 Köszi, ezt nem tudtam. -
#4520 3-4 slottot kipróbáltam, nem jó. -
#4519 Piroform speccy:
16,0GB Single-Channel Unknown @ 1334MHz (18-19-19-44) így ismeri fel. 1-3 slot,
Ha berakom a 1 és 2 slotba akkor elindul a gép de csak 8GB ramot lát. 3-4 slottot kiprobálom.