4894
Hardware Probléma, Kérdés
-
Akuman #4533 Sziasztok!
PC-ről PC-re szeretnék adatokat átmenteni. Milyen módszerrel a legegyszerűbb illetve leggyorsabb? kábel illetve program tekintetében. (1 monitor használatával ha ez számít)
Egyoldalú adatforgalom lenne valószínűleg.
Köszönöm -
Köszi, megpróbálom. -
suba53 #4531 Próbáld meg futtatni a Windows Update-et. Az ilyen jellegű drivereket meg szokta találni.
Ha már túl vagy rajta, akkor a Sony oldalán keresgélhetsz az adott típus driverei között.
https://esupport.sony.com/US/p/select-system.pl?DIRECTOR=DRIVER&icid=home|type1_us_en|drivers -
Ha a Sony notebook-on van olyan eszköz újratelepítés után, amit nem ismer fel a Windows 7, mit kell tenni, hogy a korrekt driverre találjak?
Van ilyen ingyenes szoftver, ami ebben segít? Nem akarok minden VAIO-vackot felrakni, csak a legszükségesebb dolgokat, hogy fenn legyen minden driver.
A Hardver ID miatt úgy tűnik valami memorystick-hez nem talál drivert, de ehhez az ID-hez vagy tízféle driver és gyártó tartozik (pl. Ricoh).
Ezenkívül az FN billentyűk nem kelnek életre... eddig a Sony Control Centert telepítettem, de semmi.
Valaki tud segíteni?
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.11. 21:52:47 -
Azért van itt bőven vesztés, akár -20 fps is , -
Nem olyan lényeges. Kb. 10% a sebességkülönbség, nagy általánosságban.
Úgy látom, alább a cikk 2-7%-ot ír játékok FPS-ét figyelembe véve.
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.05. 23:52:33 -
suba53 #4527 Dual channel üzemmódban megduplázódik a memória sávszélesség a memória és a processzor között. A processzor számítási teljesítményét ez nem befolyásolja ugyan, de a nagy memória igényű műveleteknél érződik a hatása.
Itt egy jó kis leírás és teszt, ami ezt tárgyalja:
https://logout.hu/cikk/single_channel_vs_dual_channel/bevezeto_a_teszt.html -
Fontos hogy dual-channalben legyen? Mennyivel gyorsabb úgy? Most 16GB singlebe megy.
Bájgúnár amugy vágom hogy kell rakni őket, így sem jó... -
suba53 #4525 Akkor itt valami inkompatibilitás van. Vagy lehet hogy sérült valami a memória kezelésben.
Próbálj meg egy BIOS frissítést. Én még azért szereznék kölcsönbe más típusú ramokat is, hogy azokkal is ezt csinálja, vagy nem.
Általában nem szokott érzékeny lenni a memória típusra, lehet hogy a moduljaiddal van valami gixer. Vagy csak ezzel az alaplappal nem boldogulnak. Azért kellene egy oda vissza próba, hogy kiszűrd mi hibázik.
Vagyis ezeket a ramokat másik alaplapba is próbáld ki. Ha ott kifogástalanul működnek, és a te alaplapodban is jól működik a más típusú ram páros, akkor csak fatális véletlen az inkompatibilitás. -
1 és 2 slot-ba tedd a ram-okat (a két világosabb színű slot, nem a fekete), minél távolabb kell kezdeni rakni az első ram-ot a procitól, tehát a legtávolabbi az 1. (dual-ba meg 1-2 ; 3-4 megy). Egy slot kimarad a ram-ok közt. Bios-ba meg állítsd be az időzítéseket. 16-18-18-35 és a feszültséget 1.2 V. -al.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Vettél volna Kingston HyperX -et, -
Még mindig nem jó, egyik fórumban se tudtak segíteni... Ha berakom őket dual-channelbe akkor csak 8GB-t ismer fel.
Jó helyre raktam a ramokat. -
suba53 #4522 És a BIOS mennyi memóriát, milyen frkvencián lát a különböző beállításokban? Mert az az alap.
Az ilyen Speccy, meg CPU-Z, meg Aida programok csak kiolvassák ezeket az adatokat. A Speccy a legfrissebb?
Én csak megnézném a legújabb win10-es CPU-Z vel is. -
Köszi, ezt nem tudtam. -
3-4 slottot kipróbáltam, nem jó. -
Piroform speccy:
16,0GB Single-Channel Unknown @ 1334MHz (18-19-19-44) így ismeri fel. 1-3 slot,
Ha berakom a 1 és 2 slotba akkor elindul a gép de csak 8GB ramot lát. 3-4 slottot kiprobálom. -
suba53 #4518 Akkor van Dual channel konfig, ha az azonos színű slotokba rakod a két egyforma modult. Ha az egymás mellettiekbe teszed, akkor csak single channelben működik. Elvileg az 1-3 az jó lenne.
Próbáld meg felcserélni, illetve a 2-4 slotokban is nézd meg. Ha semmiképpen nem mutat dual channelt, akkor gáz.
Mivel nézed? A CPU-Z legfrissebb verzióját használd, mert a régebbiek lehet hogy nem ismerik még ezt a chipsetet. -
Sziasztok, vettem 2db Corsair Vengeance LPX 8GB DDR4 2666MHz CMK8GX4M1A2666C16R ramot a Gigabyte Z170-HD3P alaplapomba, miért nem tudom ezeket Dual-Channelben használni?
Nincs rá valami megoldás? Ha berakom dual channelbe akkor csak az egyik ramot ismeri fel, ha berakom 1 és 3 slotba akkor meg single channelként ismeri fel és csak 1333mhz. HELP. -
MekNzi #4516 Sziasztok!
Már régebben nyitottam ide egy topikot, azzal a kérdéssel, hogy mi a teendő akkor, ha gépem nem minden indításnál bootol be, mivel lehet orvosolni a problémát. Ott azt kaptam, hogy próbáljak meg egy BIOS frissítést, amit már máshol is olvastam.
Eddig még nem frissítettem biost, nem volt rá szükségem, de már kezdett valóban idegesíteni, hogy néha 2-3x újra kell indítani a gépet, mire bootol, ezért utána olvastam 1-2 helyen a bios frissítésnek usb-ről és tegnap előtt megcsináltam.
Véleményem szerint minden jól ment a biosban már 1.20 es verziót ír. Aznap használtam is a gépet, játszottam is, minden rendben volt.
Viszont tegnap kapcsolom be, megint nem bootol, újraindítás, bootol, mondom jó szarok akkor most már rá. Viszont ami feltűnt, hogy maga a gép nem volt lassú, viszont a GTA Onlinet kb 20-25 perc alatt töltötte be, ami igaz, hogy eddig is sokáig töltött, de azért megúsztam 3-4 percekkel. És amint bedobott a játékba, a játék érezhetően, és láthatóan is fps laggal küszködött, tehát gyengébben futott.
Gondoltam először, hogy a gta-ban basztak el valamit a nemrég kijött frissítéssel, de miután megtudtam, hogy másoknál igazából semmi ilyen töltési és fps probléma nincsen, kezdtem kicsit arra gondolni, hogy létezhet, hogy a bios frissítés következtében jött ez létre?
Más játék nem volt a gépen, mivel a héten tettem újra a gépet, szóval nagy összehasonlítást nem tudok végezni, magát a gépet nem érzem lassúbbnak semmivel, sőt. Viszont az hogy a GTA Online konkrétan játszhatatlan számomra, az kicsit bosszantó és aggasztó.
Lehet összefüggés a kettő dolog között?
Ha igen, lehetséges-e a biost visszaállítanom az eredeti 1.0-ás verziójára, ha már a célt ami miatt frissítettem nem értem el vele?
Vagy csak tényleg az online-t baszták most el egy frissítéssel?
Válaszokat előre köszönöm!
// Ja ami lemaradt, hogy egy ASRock G31M-VS2 alaplapom van // -
suba53 #4515 Fordítva, ha sztereo kimenetet akarsz monó jellé alakítani, akkor kellenek összegző ellenállások.
Általában két 5-10kOhm jó szokott lenni, hacsak nem extrém alacsony ellenállású a monó bemenet, de az ritka mint a fehér holló. -
suba53 #4514 Simán összeköthető a két pont. Nyilván sztereo jack dugót kell használni, és annak a két meleg pólusát ( a képen tip, és ring jelűeket ) összekötve a monó aktív eret rákötni.
Az árnyékolást, ( vagy hideg-föld vezetéket ) meg a sleeve jelű pontra.
A kimenetek általában kis ellenállásúak, a bemenetek meg nagy ellenállásúak, úgyhogy nem lesz semmi gixer.
Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.09.03. 07:46:40 -
Valahol azt írják, simán össze lehet kötni a Tip-et és Ringet, valahol 10k Ohm-os ellenállással rajzolják...
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.02. 15:04:38 -
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.02. 14:57:45 -
Livius #4511 Hello!
Egyszerűen nem találtam a problémámhoz való topikot, szóval bocs ha itt kérdezem meg, de inkább valami haladó szintű audió ismeretekkel rendelkezőktől kérdezném a helyes megoldást.
Adott egy szetero mikrofon bemenettel rendelkező diktafon. Erre egy mono mikrofont kellene bedugni. Az lenne a kérdésem, hogy milyen topológia szerint (esetleg ellenállásokkal) kellene a mono mikrofont egy sztereo jack dugóra átkötni, hogy a mono egy csatornát duplikálni tudjam a szetero két csatornára? Ezen a képen látható GND-és rövid zárást szeretném elkerülni. -
gebali #4510 Sziasztok, egy nagyon különös problémám van. Lehet, hogy nem is hardveres, de határeset, ezért itt megpróbálkozom vele. Chrome böngésző alatt tapasztaltam, hogy random elvész az összeköttetés a PC és a montior között. A monitor elkezd körbemenni a forrásokon, de nem talál jelet és kikapcsol. Eközben a gép megy tovább, ha videó fut, azt is hallani, de ha ekkor billentyűparanccsal alvó módba rakom és visszakapcsolom, először feltűnik a Windows logó, hogy töltődik, majd fekete képernyő jelenik meg egy fehér csíkkal középen. Ha rendesen újraindítom a gépet, megjavul.
Ez akkor szokott előfordulni, ha Chrome-ban böngészek vagy más programról Chrome-ra váltok. Bármi tipp, hogy mi okozhatja? -
suba53 #4509 Amikor hosszabban nyomod, akkor érzésre erősebben is? Lehet hogy simán csak a nyomógomb érintkezői kicsit oxidosak, és csak egy erősebb nyomásra ad kontaktust.
Ha az alaplapon a "Power On" csatlakozókat egy csavarhúzóval zárod, akkor a nyomógomb hibái kiesnek.
Le kell húzni a kapcsoló kábelét, és direktben a két érintkező tüskét rövidre zárni.
Ha egyből indul, akkor kapcsoló kontakt hiba, ha ezt is tartani kell egy ideig, akkor más. -
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni, vadonat új gép (1 hónapos) valamiért azt csinálja, hogy amikor megnyomom a power gombot nem indul el, aztán egy picit hosszabban megnyomom és elindul, eddig semmi baja nem volt. Amikor elindul tökéletesen működik. valami tipp? -
suba53 #4507 Ez a cikk azt írja, hogy csak az AMD SB850-es déli hídjával vannak kompatibilitási gondok, és csak a 6 Gbps-os SATA beállítás esetén.
Vagyis ha neked is AMD géped van, és SB850-es déli híddal, és a SATA beállításod 6 Gbps, akkor segíthet a firmware frissítés.
Egyéb esetekben: Intel platform, más típusú déli híd nem ez okozza a gondot. Lehet hogy simán haldoklik a winyód.
Erősen javasolt egy adatmentés. ( Az egyébként pótolhatatlan adatokat érdemes menteni. ) -
ntex #4506 Üdv.
Adott egy 3,5 év körüli Samsung Spinpoint (nem tudom hogy F1 vagy F3) HD103SJ ST1000DM005 típusú 1TB-os HDD ami másodlagos merevlemezként üzemel a gépemben, csak a feltelepített játékok vannak rajta és van mostanában vele némi probléma...
Februárban kezdődött, volt 1-2 olvashatatlan fájl. Feltettem a HDSentinel programot és azt mutatta hogy van pár gyenge szektor és 80% körül volt a kondíciója a HDD-nek. Csináltam egy teljes felület újra inicializálást a programmal. kb 5 és fél óra alatt végzett hibajelzés nélkül, a kondíció pedig visszament 100%-ra. Egészen tegnapig nem tapasztaltam problémát, mikor is egy kikapcsolást majd visszakapcsolást követően a Win7 betöltése közben bejött a CHKDSK segédprogram és jelezte hogy meg kell vizsgálni a G: meghajtót ami ennek a kettéosztott HDD-nek a második partíciója. Talált néhány hibát megint, köztük olvashatatlan szektorokat és a végén "meghatározhatatlan hiba történt" címszóval befejeződött a program futása és betöltött a rendszer. Lefuttattam a lemezkarbantartót azért még egyszer a biztonság kedvéért és volt egy hely ahol nagyon sokat tökölt de végül lefutott. Kíváncsiságból feltettem megint a HDSentinel-t és meglepődve látom hogy a lemez kondíció lement megint 57%-ra és azt írta 71 gyenge szektor található a lemezen. Legyalultam teljesen a HDD-t újra a progival és jelen pillanatban így fest a HDSentinel szerint:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Közben találtam egy ilyen cikket ami pont erről a HDD-ről (is) ír: Kisebb gondok a Samsung merevlemezei körül
Lehetséges hogy nekem is firmware-t kellene frissítenem rajta? Mi lehet a gondja?
Utoljára szerkesztette: ntex, 2017.08.12. 19:25:16 -
suba53 #4505 Sajnos ez a digitális világ hozadéka. Nem akarnak foglalkozni hang alapú kommunikációval, ezért nem is adnak meg hívható telefonszámot.
Nyugodtan odaadhattad volna a futárnak, ő gondolom megnyugtatóan tudta volna igazolni, hogy valóban a logitech szerviz megbízottja.
Ha még garanciális, akkor visszaviheted abba a boltba, amelyikben vetted. Ha már nem az, akkor más lehetőséged is van, keresel egy egereket is javító szervizt, a mikrokapcsolókat ők is ki tudják cserélni.
Én már cseréltem egerekben mikrokapcsolókat. Két-három alaptípus van, és általában kaphatóak elektronikai szaküzletekben.
Illetve használt egerekből ki lehet termelni. Volt már olyan, hogy az egyszerű alap egér kapcsolója sokkal jobb volt, mint a drága csúcs egér kapcsolója. Csere után sokkal jobb érzés volt a használata. -
Van valakinek tapasztalata Logitech Magyarországi szervizével (Miskolc, rma fixit). Hétfő este bejelentettem az oldalukon egy igénylést, jött az automatikus e-mail a teendőkről (futár 1-2 munkanapon belül jön, készítsem elő a csomagot úgy, hogy kell...) majd biztonság kedvéért küldtem nekik egy mailt, mert bizonyos dolgokat sem a Súgóban, sem pedig a leírásokban nem találtam. Már itt furcsa volt a dolog, mert egy ilyen nagy márka magyarországi szervizének ne legyen egy telefonszáma, amin lehet érdeklődni... Nem csináltam gondot ebből hétfő este, gondoltam kedden érkezik válasz a mailre. Semmi nem történt, szerda (ma) reggel viszont már jött az üzenet, hogy érkezik a futár. Na most én nem hiszem, hogy szívesen odaadnám a futárnak az egeret, hogy vigye el egy olyan szervizbe, aminek se egy telefonszáma, sem pedig e-mailre nem válaszolnak. Küldtem még egy üzenetet a rma fixitnek de semmi, majd lemondtam a futárt és egy újabb üzenetben a szervizeltetési igényemet is.
Szeretném kikérni a véleményeteket, hogy vajon én voltam ebben az esetben túl szkeptikus vagy ugyancsak nem megbízható a Logitech magyarországi szervize. Amúgy a probémám egy G303 típusú egérnek a nyomógombjaival van. Dupla kattintást érzékel egyszeri kattintásra, a jobb oldali gomb már szinte egyszeri kattintást nem is végez, a bal oldali egyelőre ritkábban csinálja ezt, de egy gamer egérnél - ugyebár mondanom sem kell - ezek a problémák használhatatlanná teszik. -
Köszi a segítséget, jövő héten elugrom vele megnézetem. -
suba53 #4502 Ha a hűtő rendesen felfekszik a processzor felületére, és nem szedegeted le, akkor a paszta, legalábbis az a leheletnyi réteg, ami kitölti a mikro barázdákat a hűtőfelület és a proci háza között, örök életű. Ha eltört, elengedett, sérült egy rögzítő csavar, vagy fül, akkor félre billenhet a hűtő, és akkor megszűnik a proci hűtése, az gáz. De a procikba épített hővédelem úgy is megvédi a procit.
A szervizben meg tudják mondani hogy mi a baj. De lélekben készülj fel egy alaplap cserére. Még jó, hogy viszonylag korrekt áron még kapható. Ha meg még garis, akkor mázlid van.
-
Köszi a választ. Sajnos nem a táp lesz a baj, sikerült kipróbálni egy szintén 600-as táppal és a probléma sajnos fennáll.
A gép egyébként a következő:
Asus M5A97 LE R2.0
Amd FX 8350
Gigabyte Radeon R9 270x
2x8 gb ram (az egyik kingston a másikat most hirtelen nem tudom)
1 TB HDD
Most egyébként már hdd-ről bootolni sem akar pedig csak a sata kábeleket húztam ki és dugtam vissza.
Akkor ezek szerint az alaplap a baj valószínűleg. Nem tudom, a cpu hűtő lehet-e mert most amikor beléptem a bios-ba, mielőtt kikapcsolt pont rá tudtam nézni, és rögtön bekapcsolás után 58 fokot írt rá ami nem kicsit magas. Nincs fél éve, hogy a hűtőpasztát cseréltem rajta, úgyhogy azt sem hiszem, hogy baj lenne.
Sajnos úgy néz ki akkor tényleg szerviz lesz, mert másik alaplapot már sztem. tényleg nem tudok találni.
Utoljára szerkesztette: dudusrac, 2017.08.04. 11:48:01 -
suba53 #4500 Nem írtad a gép, alaplap, táp típusát.
Ez jellemzően táphibára utal, de ne felejtsük el azt, hogy az alaplapon magán is sok tápáramkör van.
A processzor körül, a memóriák körül, chipset körül is vannak tápáramkörök. Valamint a videokártyán is van elég combos tápáramkör.
Ezek szükségesek ahhoz, hogy a tápegység által szolgáltatott fix nyers feszültségekből előállítsák a működtető feszültségeket, amikből elég sok finoman állítható tized század voltos lépésekben is a BIOS-ból.
Sajnos nem úszod meg a táp cserével való kipróbálást. Ez mindenképpen fontos lépés lenne. Ha nem a tápegység, hanem valamelyik alaplapi tápáramkör a ludas, akkor alaplap csere. Ha van a közeledben PC-bolt, vagy szerviz, akkor érdemes lenne egy bevizsgálásra bevinni. Vagy keríteni egy kollégát, ismerőst barátot, akinek a tápegységével kipróbálhatnád.
Csak arra kell vigyázni, hogy nagyjából azonos teljesítményű tápot találj. Illetve sajnos sok BRAND cég mostanában nem szabványos ATX tápot rak a gépeibe. Vagyis ha valami újabb HP, DELL, LENOVO géped van, akkor esélyes, hogy nem kompatibilis táp van benne. -
Azt elfelejtettem külön említeni, hogy egyébként a tápventi is poros volt. Most minden tiszta és minden venti rendesen elindul, megy úgyhogy mondom a túlmelegedés kizárva. De az előbb például a uefi bios beállításaig jutottam el és már kapcsolt ki.
-
Sziasztok, kis segítséget szeretnék kérni. Történt ugyanis, hogy a gépem néhány napja játék közben fogta magát és kikapcsolt. Először arra gondoltam, hogy a közel 40 fokos melegben túlmelegedett. A gépház oldalán egy venti folyamatosan küldi be a levegőt(ezért nem is szokott annyira melegedni), de sajnos a port is. Megnéztem a procihűtőt meg úgy en bloc az egész gépet és bizony rendesen koszos volt. Sebaj, kifújtam rendesen sűrítettel, ám amikor kapcsolnám vissza a gép elindul, a windows betölt, majd átlag 5 perc után (bootolással együtt,) ugyanúgy fogja magát és kikapcsol. Nem lefagy, nem újraindul, hanem kikapcsol teljesen. Túlmelegedni nem melegedhet túl, mivel van hogy egy napig állt, és nem hiszem, hogy 5 perc alatt fel tudna annyira hevülni, hogy ki kelljen kapcsolnia. Én egyértelműen a tápra gyanakszom ezért lennék kíváncsi a ti véleményetekre is, hátha más is lehet.
Sajnos a tápot nem tudok kölcsönkérni, hogy egy másikkal megnézzem, azt meg végképp nem szeretném, ha vennék egy vadiújat és a gép ugyanúgy produkálná a hibát.
Ha valakinek volt hasonló problémája kérem írja meg hogy a tápegység volt-e a ludas. Köszi. -
suba53 #4497 Legegyszerűbb, ha megnézed hogy most mi van benne. A legtöbb memória gyártó olyan címkét ragaszt a moduljaira, amiből egyértelműen kiderül. Ha nem vagy benne biztos, fotózd le úgy, hogy tökéletesen olvasható legyen a címke, és megpróbáljuk kitalálni.
A memóriát ki kell venned, mert egyrészt lehet hogy a hátsó fele látszik, illetve sokszor a laptop gyártó is ragaszt rá valami vonalkódos címkét a hátoldalára. Nekünk a memória gyártó címkéje lenne jó, Samsung, Hynix, Micron, Kingston, stb. -
gforce9 #4496 Hátulján ott kell lennie a típusszámnak. (Lehet az akku alatt). Onnan kiderül miféle készülék és akkor el lehet indulni ramot vadászni hozzá. -
Üdv, azt hogy nézem meg hogy milyen memória jó az alaplapomhoz? [laptop] Vagy azt, hogy egy már kinézett memória jó-e.
Nem nagyon találok ilyen támogatott alapok/memóriák listát.
Utoljára szerkesztette: Hirthalion, 2017.07.25. 21:15:45 -
suba53 #4494 Igen, ez lehet probléma.
Nézd meg a Gigabyte oldalán az alaplap proci kompatibilitását. Ezt minden alaplapjuknál megadják.
Ha a listában megtalálod az új procit is, akkor az is meg van adva, hogy melyik BIOS verziótól él a támogatása.
Frissítsd az alaplap BIOS-át. Lehet hogy a jelenlegi BIOS még nem ismeri a 7. generációs procikat.
Ezt úgy teheted meg, hogy szerzel kölcsön egy 6. generációs procit, azzal frissíted, majd belerakod az újabb procit.
Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.07.14. 23:14:48