4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
#1433 Aham, koszi. :) Eddig azt hittem, hogy a netszolgaltato szerverein forditodnak le a weboldalcimek IP-szamokra.. -
#1432 "Az alhalozati maszkkal tehat azt allithatom be, itthoni korulmenyek kozott legalabbis, hogy max hanyan csatlakozhatnak a kis halozatomhoz?"
Mint az előző példámban mutattam, inkább a hálózat szeparálására jó (lásd: lányok hálózata vs. fiűk hálózata).
Viszont az alapértelmezett átjáró segítségével már azt is tudod állítani, hogy hányan csatlakozhatnak például egy routeren keresztül az internethez.
"Ha pedig nem hasznalok ilyet, akkor nem mukodik a rendszer?"
Ha nem használsz alhálózati maszkot, akkor azt az operációs rendszer az IP-cím osztályától függően automatikusan beállítja.
"A DNS szerver nelkul nem lehet netezni ezekszerint?"
IP-cím alapján maximum. De mivel egy IP-címhez több (al)domain is társulhat, illetve az IP-cím egy nem annyira barátságos dolog az egyszeri netező számára, így a DNS hiánya eléggé rossz dolog. -
Laceee #1431 Hi-Lenne egy olyan problémám egy Gigabyte GA-EP41-UD3L alaplappal (új), hogy van 4x1 GB Kingmax memória (egyforma,új) ami nem akar egyszerre működni, külön-külön és párban (minden formában) működik mindegyik, csak egyben nem akarják az igazságot, még a Biosba sem tudok belépni, ha a 4 ram van a gépben, indulásnál normál 1 rövid pittyenés van.
Van egy másik Gigabyte alaplapom GA-EP45-DS3 4x1 GB Vdata ramokkal annál is ugyanígy jártam, de ott valahogy sikerült megoldani a problémát (nem tudom hogyan, sok mindent próbáltam, feszültséget emeltem, rakosgattam a ramokat ide-oda, cmos törlés, de ez most nem segített) -
#1430 Az alhalozati maszkkal tehat azt allithatom be, itthoni korulmenyek kozott legalabbis, hogy max hanyan csatlakozhatnak a kis halozatomhoz?
Ha pedig nem hasznalok ilyet, akkor nem mukodik a rendszer?
Az atjarot pedig azon a gepen kell beallitani, amin nincs net, a masikon nem kell?
A DNS szerver nelkul nem lehet netezni ezekszerint?
Bocsi :).
-
#1429 "Mi az az alhalozati maszk"
Mondok egy szemléletes, bár kissé túlzó/a való életben általában nem előforduló példát: van 500 hallgató egy kollégiumban ennek fele tanárszakos kisleány, a másik fele mérnökszakos úriember. Mindnek van számítógépe.
Bár feltételezzük hogy ez a két csoport azért többnyire rettentő mód tudná szeretni egymást, de tegyük fel, hogy a kollégium két embert bíz meg a hálózat felügyeletével, egyet a tanárszakos kislányok közül, másikat meg a mérnökszakos fiúk közül (mert esélyegyenlőség van, meg hogy legyen benne valami szerelmi szál is). Ráadásul ez a két jómadár nyáron valami banális szerelmi ügyön (hogy női olvasóim vágyait is teljesítsem) jól össze is veszik. De úgy rettenetesen.
Ez az összeveszés odáig fajul, hogy az egyébként egy fizikai hálózatot alkotó kollégiumot a két rendszergazda - mert a hálózaton nem is akarják a másik fajtáját látni - szétszeparálják a hálózatot.
Amikor beköltöznek a nebulók - innen jön a technikai rész - a regisztrációkor:
* a lányok a 10.1.1.2 és a 10.1.1.252 közötti IP-tartományból,
* a fiúk meg 10.1.2.2 és a 10.1.2.252 közötti IP-tartományból
választhatnak (a 10.1.x.1, 10.1.x.253, 10.1.x.254 egyéb célokra fenn van tartva - mondjuk szervernek, stb...).
Hogy a két csapat tagjai két hálózatra oszoljanak a számítógépeken a 255.255.255.0-ás maszkot állítják be.
Így
* a lányok hálózata a 10.1.1.1 és a 10.1.1.254 közötti IP-című hosztokból állhat (ennek a hálózatnak a hálózati címe 10.1.1.0)
* a fiúk hálózata a 10.1.2.1 és a 10.1.2.254 közötti IP-című hosztokból állhat (ennek a hálózatnak a hálózati címe 10.1.2.0).
Viszont ez a két gizda rendszergazda a kollégiumi bulik hevületében újból egymásba szerelmesednek (meg egyébként is a két bagázs tagjai sérelmezik a hálózat szétszakadását), így a két hálózatot újból egyesítik (coitus ;)).
Hogy egyszerű legyen a dolog csak annyit kell tenni, hogy mindenkinek át kell írni az alhálózati maszkokat például 255.255.0.0-ra, így a hálózat címe 10.1.0.0 lesz a hosztok a 10.1.0.1 és a 10.1.255.254 között lehetnek. Így a két szétszakadt hálózat tagjai boldogan kommunikálhatnak - ha meg nem haltak. ;)
A példa persze nagyon túlzó, csak a közérthetőség szempontjából írtam így. A lényeg az, hogy az alhálózati maszknak az az értelme, hogy egy hálózatot részekre tudsz vele szedni, a hoszt számára megadja, hogy mekkora hálózat tagja is ő.
"Ha net is kell, akkor kell az alapertelmezett atjaro?"
Az alapértelmezett átjáró arra szolgál, hogy a nem hálózatbeli gépeknek szóló csomagokat ő fogadja. Tehát - az előző példánál maradva - ha Jucika 10.1.1.122-es IP-című (és 255.255.0.0 alhálózati maszkú) gépe a 195.70.36.46 IP-című géppel akarna kommunikálni, akkor kell neki megadni egy alapértelmezett átjárót a hálózatból, aki rá van kötve a külső hálózatra.
" meg a DNS szerver?"
Az meg a névfeloldáshoz kell, hogy az sg.hu-ból legyen 195.70.36.46 IP-cím, mert az alapján lehet kommunikálni a külvilággal. -
#1428 Mi az az alhalozati maszk, miert nem eleg csak minden gepnek egy kulon IP? :S Es miert pont 255.255.255.0 akarmi lehet, nem?
Ha net is kell, akkor kell az alapertelmezett atjaro meg a DNS szerver?
Bocsi, ezeket soha nem tudtam es rendesen nincs leirva sehol..
-
krisz940122 #1427 húúú ezer köszi mind a kettőtöknek am internet nem kell csak két gépet akarjuk összekötni. nagyon köszi -
#1426 "helló. van két laptop. egyiken win 7 a másikon win xp van. mind a kettőben van wifi. valahogy összelehetne kötni a két gépet wifin keresztül?"
Két gépet egymással közvetlenül ad-hoc módban lehet összekacsolni - bővebben erről itt.
Ha már Internet is kell a két gépre, akkor kell egy vezetéknélküli router, amire felcsatlakoznak a laptopok.
"esetleg kábelen keresztül?"
Kábelen keresztül nincs rádiós zavar, nagyobb az átviteli sebesség, de ha a két laptop úgyis közel lesz egymáshoz ennek nem lesz nagy jelentősége.
Illetve még egy megjegyzés: ha csak két gépet akartok összekötni (Internet nem kell) nem kell se switch, se router, csak egy UTP-kábel.
" játszani szeretnénk egymás ellen hálón. ha lehet akkor leírná nekem vki hogy hogy kell összekötni?"
Ha csak két gép van (nincs router), akkor az egyik gépnek beállítasz egy 192.168.0.1-es IP címet 255.255.255.0-ás alhálózati maszkkal, alapértelmezett átjáró és DNS szerver nélkül; a másik gépnek egy 192.168.0.2-es IP címet 255.255.255.0-ás alhálózati maszkkal, ugyancsak alapértelmezett átjáró és DNS szerver nélkül.
Windows XP és kábeles csatlakozás esetén: a Start menü/(Beállítások/)Vezérlőpult/(Hálózati és Internetes kapcsolatok/)Hálózati kapcsolatok/Helyi kapcsolat ikonon jobb klikk majd a megjelenő helyi menüből válaszd ki a Tulajdonságok menüpontot, ott pedig a listából válaszd ki a TCP/IP protokollt, majd kattints a Tulajdonságok gombra.
Windows 7 és kábeles csatlakozás esetén: a Start menü/Vezérlőpult/Hálózati és megosztási központ/Adapterbeállítások módosítása/Helyi kapcsolat ikonon jobb klikk majd a megjelenő helyi menüből válaszd ki a Tulajdonságok menüpontot, ott pedig a listából válaszd ki a TCP/IP protokollt, majd kattints a Tulajdonságok gombra. -
#1425 lehet, de kell egy wifis router, vagy ha csak kábellel akarjátok, akkor elég egy switch is, de inkább router :) elvileg direktbe is lehet kötni 2 gépet de inkább egy router, akkor már a net is legyen megosztva :) -
krisz940122 #1424 helló. van két laptop. egyiken win 7 a másikon win xp van. mind a kettőben van wifi. valahogy összelehetne kötni a két gépet wifin keresztül? esetleg kábelen keresztül? nem baj hogy nem egyforma operációs rendszer van rajtuk? játszani szeretnénk egymás ellen hálón. ha lehet akkor leírná nekem vki hogy hogy kell összekötni? előre is köszi. -
#1423 Nem akarok negatív lenni, de nagyon valószínű, hogy kampec. de próbáld ki ezt a szoftvert és ments le mindent vele:
NTFS Undelete
Vannak egyéb alternatívák is, de nekem ez már valamikor segített. -
#1422 Nekem is ilyesmi gépem van, kitalálom: kb 6 éves ugye? :D
Röhögni fogsz, de az enyém most lett újrarakva és minden baja van, igaz nem olyan súlyos mint a tied. Nem biztos, de lehet, hogy ezeknek már az a baja, hogy öregek. o_O
Azért adok egy tippet, nézd meg a gépházat belülről, meg a processzor hűtőt... lehet, hogy ki kéne pucolni. -
#1421 Hello Mindenki!
Igazából nem tudom, hogy most szoftveres vagy hardveres problémáról van-e szó, (szerintem hardveres) de egy ideje olyat csinál tesóm gépe, hogy felgyorsul (ez nem is lenne baj biggrin.gif ), majd nem működik rendesen az egér, hiába kattintok egy ikonra kétszer a bal egérgombbal nem nyitja meg azt. Csak átnevezni lehet őket, ugyan ez van a Total Commander-ben is, bármelyik mappát vagy fájlt szeretném megnyitni csak átnevezni lehet. Oké, gondolnám, hogy újraindítom a gépet hátha megjavul, de itt jön a meglepetés! Újraindítás után nem kapcsol be a monitor. Oké! Nyomom hosszan a ház power gombját, hogy kapcsoljon ki. Kikapcsolás után egy újabb meglepetés fogad, hiába nyomkodom a power gombot nem kapcsol be a gép. Táp lekapcs, majd vissza és újra megpróbálom bekapcsolni a gépet, de semmi. Várok egy kicsit, hátha pihentebben jobban működik, bekapcsolom és MŰKÖDIK!!! Nem telik el fél óra és az egész kezdődik elölről mad.gif !!!
Szóval ez lenne a problémám, leírom, hogy milyen konfigról van szó, hátha ebből több minden kiderül:
Alaplap: Abit IC-7 Max 3
Processzor: Intel P4 3.0 Ghz
Videó kártya: ASUS 7600GS 256 Mb
Memória: 4Gb Geil Ultra DDR1 400Mhz
Op. rendszer: Windows XP SP3
Láthatóan nem egy mai darab, de még működik (kivéve mikor nem). Az lenne a kérésem, hogy aki találkozott már ilyen problémával az adhatna pár tippet, hogy hogyan orvosoljam a problémát.
A válaszokat előre is köszönöm!!! -
burnrex #1420 Sziasztok!
Egy elég összetett problémára kérném a segítségeteket. Egy haver lehozta a régi gépét, hogy rakjam újra, de mondta, hogy egy mappányi cuccot még mentsek le róla. A külső USB-s vinyómra mentettem le, amit sikeresen bekapcsolva és bedugva hagytam. A telepítésnél a formázós résznél véletlen a külső vinyómat kezdte volna el formázni, de kiírta, hogy nem tudja formázni. Akkor észrevettem, hogy mekkora hülye vagyok és gyorsan kikapcsoltam. De azóta sajna nem működik. Most elveszett róla minden cucc, vagy még meg lehet menteni? Elvileg a formázás nem indult el... HELP! -
Lenny666 #1419 Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Fél éve meghalt a gépem és most egyik ismerősöm P3-asát használom (sajna jelenleg nem telik új gépre) amivel csak a baj van, eddig az én régi FX5200 videókarim volt benne az valószínüleg meghalt mert már a bios betöltésnél randomba szines betük jelennek meg...kicseréltem egy ATI 9200-ra de azzal se kép se hang, a gép bekapcsol de a bios sem tölt be, elképzelhető hogy az ATI is kuka vagy csak bios beállítás rossz? Nagyon megköszönném a segítséget mert jelenleg egy szekrény alján talált ASUS v3400 16MB vga van benne ami szinte semire nem jó! -
#1418 szedd szet, majd rakd ossze ujra (kicsit maskepp), de valoszinu, hogy alaplap hiba. (Masik konnektor, masik tapkabel.. talan vmi alaplapi csatlakozo lazult meg.) -
#1417 Üdv!
Újonnan a két 512 MB-os DDR RAM-om nem fut Dual chanelben... legalábbis single chanel memory mode-ot ír a rendszer betöltéskor.
Mi történhetett? -
tazis #1416 nem segített semmit:( .... -
#1415 reseteld, 1 próbát megér :) áramtalanítod, elem ki 5-10 percre, majd vissza. -
tazis #1414 a monitor kábel jó, a biosba se tudok belépni..... -
#1413 monitor nélkül? :D am meg lehet próbálni egy bios resetet is. (elem ki stb) -
#1412 A monitorkabelt nezted? Esetleg csak az nem kap aramot. Probald masik konnektorban is. Talan vmi szoftver.. a BIOSba sem tudsz lepni? -
#1411 Probalj meg egy masik szamitogepet! :D Hehe, csak vicc volt. -
tazis #1410 Helló! Segítséget szeretnék kérni. Ma reggel bekapcsoltam a gépet, de a monitor nem adott képet. A gépben minden bekapcsolt( vinyó, vga ventik), sípolást nem hallottam. Próbálkoztam másik monitorral, másik vga-val, másik táppal, de mindig ugyanaz, a monitoron nincs kép.Lehet elszállt az alaplap, vagy a proci? Vagy a ramok hibásak? Légyszives segítsetek!!!!!! -
szibiszabi #1409 Sziasztok. Van egy olyan problémám, hogy eltűnt web cam-om telepítője, és sehol nem találok hozzá drivert. Ha valakinek van i-cam 212c-hez drivere nagyon szépen megköszönném ha segítene nekem. -
lo9in #1408 nézek csak nem látok bocsesz
szóval ezek a noname gyárilag házhoz adott tápok átlaogos minőségűek , de semmi képpen nem valók komolyabb gamer gép építésre , elég brutális dolog volt rákötni egy gtx260ast , én egy fsp , chieftec , corsair félét javaslok 400w elég -
lo9in #1407 kopsziii te aztán kiforgatod az ember írását
mai gépház és nem fekvő és tényleg nem férne bele -
kopsziii #1406 Modecom -
lo9in #1405 vagy cooler master XD -
lo9in #1404 de persze lehet hogy túlképzett vagyok , mutass olyat amibe nem fér bele egy asus v8 hűtő -
lo9in #1403 pedig ez így van , atx , micro atx ami mai gépház abba minden hűtő elfér , fekvőházba meg mini itx házba meg egyértelmű hogy nem , de ravkinnak nem ilyen háza van hanem normális gépház :D szóval ....... -
#1402 "biztos belefér a házba , minden hűtő belefér minden házba....."
hát hogyne... -
#1401 Sziasztok!
Következő a helyzet. Asrock alaplapom van, és vettem bele egy wi-fi antennát, azóta rendszeresen fagy a szgépem.
Nagy nehezen kiderült, hogy az Asrock alaplapok kényesek és nem lehet bármit beletenni. Már szinte mindent kipróbáltam ellene.
Mit lehet tenni? Gépet cserélni még nincs pénzem... ezek a fagyások egyre sűrűbbek és egyre idegesítőbbek. -
Bogumill #1400 Sziasztok!
kb. két hete kezdődött. Az interneten keresztül youtube-ot használtam és egyszerűen leállt, és még hozzá úgy minta áramkimaradás lenn. Virus ellenőrzést csináltam semmi. Újra telepítettem, de ugyan az a jelenség.
Ha csak simán filmet nézek rajta és nem a neten akarok youtube-ot nézni akkor semmi baja.Nem produkálja ezt a villám szerű leállást. Segítsetek!
Valami jó ötlet kellene, mert lövésem sincs mi lehet. -
lo9in #1399 én nem itatnám semmivel , sok procit megkentem már és persze tisztítottam is , nem kell vele foglalkozni ha maszatos :D ha újra kened úgyis megint tiszta dzsuva lesz :D csak semmi oda nem való anyag ne legyen a felületén a procinak , legyen az bármi a maszaton kívül XD -
#1398 Bocs ha túlbonyolítom de általában nem szeretem szerelni a gépet.
Vannak hűtők amik túlnyúlnak a ház méretén esetleg passzív hűtés vagy ha túl kicsi a házad... mind1 akkor ezek szerint be kellene férnie.
A pasztával kapcsolatban pedig, azért tudom milyen az állaga a pasztának, eléggé makacs nehéz tisztítani, esetleg valami anyag ami megoldja ? Alkohol vagy valami tisztítószer, én ilyesmire gondoltam. -
lo9in #1397 ha a kártya 2D-ben jó és játékoknál sincs képhiba azon kívül hogy a monitor kikapcsol akkor a táp a gond , segítene ha mégis megtudnád nevezni a "márkáját" -
lo9in #1396 biztos belefér a házba , minden hűtő belefér minden házba.....
hatékonyan eltávolítani ? módszer ?
pézsé szerintem elég hatékony módszer XD -
#1395 Sziasztok !
Venni akarok egy ilyen hűtőt AM3 as procira : ZALMAN CNPS10X-Quiet
A kérdésem az lenne hogy hogyan lehetne hatékonyan eltávolítani a pasztát ami alapból rajta van a procin, van e erre valami módszer ?
A másik kérdésem bele fér e ez a hűtő a házamba :
COOLERMASTER RC-600-KKN1 Gladiator 600 -
kopsziii #1394 Heló.
Nemrég vettem egy GTX260 at.Evvel minden szép és jó de időközönként főleg játékoknál kikapcsol a monitor összesik a gép No input signap és se kép se hang.Ez lehet hogy a Noname 450W-os táp miatt van?