4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • pxxl
    "a képet mellékeltem"

vagynem
  • Jakuza001
    :D
  • Ricsi72
    üdv. lenne egy problémám. vki tud segíteni?
    köszi. a képet mellékeltem
  • Athem
    AMD Phenom 2 X4 945.
  • pxxl
    "Miért ilyen túlhevült"

milyen proca, és mennyire meleg?
  • tabek
    Ha fordulatszám szabályzós akkor igen, de nem tudom hogy az e.Egyébként meg nem hallom hogy üzem közben változna a fordulat szám a terheléstől függően.
    Minden esetre köszönöm hogy válaszoltál.
  • Athem
    Sziasztok!

Adott egy Gigabyte GA-MA770t-ud3 alaplap.Szeretnék érdeklődni afelől hogy a processzor alatti lapka hűtésének 1 részt: Miért ilyen túlhevült, nem okoz gondot az alaplapnak ez a hőmérséklet?
    másod részt: Nem gond ha lehet hintáztatni keresztbe ott ahol nincs mi lefogja?

Esetleg valami megoldás ezekre a kérdésekre, vagy tipp,javaslat,hűtési módszerek( tuning nem érdekel).

Köszönöm a válaszokat!
  • kl24h
    Én úgy tudom, hogy a tápegységnek van egy ilyen szabályozó része, hogy ha nem szükség, akkor ne forogjon akkora fordulatszámmal. Csak úgy pörög fel, ha az érzékelője észleli, hogy kezd felmelegedni (mondjuk növekszik egy kissé az alaplap fogyasztása és akkor a tápegység is jobban melegszik) és annak függvényében növeli a fordulatszámot.
  • tabek
    Sziasztok
    Egy olyan kérdésem lenne hogy vettem egy új videokártyát(9800GT)és egy új tápot(gigabyt460W)Mióta ezek vannak a gépbe azóta úgy indul a gépem hogy bekapcsolás kór felpörögnek a ventilátorok majd elhalhat a táp venti 1-2 mp után megint felpörög és ezzel egy időben sípol egyet az alaplap ahogy kell és bekapcsol a monitor és elindul a gép.Igazából nincs semmi baja csak eddig nem így működött.Ez valami bibi lehet, vagy csak fordulatszám szabályzós a táp venti és ezért csinálja?Nem tudom hogy az e.Kösz.
  • kl24h
    Hogy ne legyen félreértés, a tápegység 100-120W vesz fel a hálózatból, ami körülbelül megegyezik az alaplap fogyasztásával azon a 3 feszültségen.
    Én nem értettem félre, csak lehet nem fejeztem jól ki magam.
  • kl24h
    Ezeket az ellenállás értékeket csak sem tudtad rendesen megmérni, mert a tápegység kb. 100-120W körül fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy amit én kiszámoltam a #1541 hozzászólásomban az 0.2465 W lenne, ami nagyon távol van a 100W-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy működés esetén az alaplapon más ellenállás értékek lesznek. Helyesen áramerősségeket kellene mérni az alapara bemenő szálakon és akkor biztos kijönne a 100W végeredményben.

Visszatérve az áramerősségekre, így már pontosabban megtudnád, hogy egy jó gép esetén hogy áll a helyzet és össze tudnád hasonlítani a tiéddel. Az ellenállás mérés nem helyes, mert komplex áramkörről van szó, és a multiméter az integrált áramköröket nem tudja rendesen megmérni, mert ugye ott félvezetők vannak. Minden gép másképp van gyártva, most hogy kapj egy ASUS P5LD2(rev1.1) alaplapot valakinél, az nagyon ritka eset.
    Szerintem, ha az áramerősségeket mérnéd meg egy akármilyen más alaplapnál, akkor az közel meg kellene egyezzen.

Ha a 60 Ohm helyett 300 használunk, akkor teljes a fogyasztás 0.1013 W lenne, ami kb. 1000-szer kevesebb a gyakorlati értéknél és ez alapján a kiszámított értékek is olyan egyformán oszlanak el a 3 feszültségen, P12=32W P5=33W P3.3=36W. Ha a 300 Ohm helyett csak 60 veszünk, akkor azt jelenti hogy nálad a P3.3=180W összesen lenne P=180+33+32=245 W, ami sok.

Ez csak egy ilyen durva megközelítés lett volna, de lehet nem is helyes
    Lehet, hogy a 3.3V részlegen van a gond, de inkább az áramerősségekkel lehetne jobban megállapítani.
  • Dodo55
    Na, lehet félreértetted, lehet nem, de tisztázzuk: az alaplapon lévő csatlakozót mértem végig, nem a táp kimenetét.

Szal az érdekelne, hogy a 60 Ohm elenállás nem kevés érték -e az alaplap 3.3V-os áramkörének. Mert ha kevés, akkor túláramot vesz fel a tápból, ami okozhatta a robbanást, illetve a másik táp esetén az elfüstölést.

A legjobb az lenne, hogy ha valakinek lenne itt egy hibátlan ASUS P5LD2(rev1.1) alaplapja, és meg tudná mérni a 3.3V(3.3VDC) és a test(COM) közötti ellenáláást az alaplap csatlakozóján. Mert ha a 60 Ohm többszöröse, akkor 100%, hogy a 3.3V-os áramkörben van a hiba nálam.
  • kl24h
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kipróbálhatnád egy 12V kocsi akkuval mit tápegység, csak éápp létre kellene hozd, a 12V, 5V és a 3.3 V, mert tudod, hogy a kocsi akkuban 12.9V - 13V van feltöltve. Szerintem az akkuból nem jőnne ki füst, de viszont az alaplapon láthatnád, hogy hol füsttel. Csak vicceltem, nehogy kipróbáld és ez mindenkinek szól, komoly szakképesítést követel hogy ilyen formában tápláld a gépet!

Elég kényes dolog multiméterrel dolgozni főleg mint Ohmmérő szempontból és nem biztos, hogy megkapod a hibát.
    Most egy durva számítást végzek:
    P12 = 12*12/4500 = 0.032 W
    P5 = 5*5/750 = 0.033 W
    P3.3 = 3.3*3.3/60 = 0.1815 W
    nem lenne olyan nagy fogyasztás az a 0.1815 W hogy gond lenne.
    Nálam a tápegység maximálisan 130 W fogyaszt, amit a villanyórával mértem. Én nem szedtem szét és nem mértem soha ezeket az értékeket.
  • Dodo55
    Most végigméregettem a 24 tűs alaplapi csatlakozót, és a következő eredményt kaptam:
    +12VDC---COM: 4500 Ohm
    +5VDC---COM: 750 Ohm
    +3.3VDC---COM: 60 Ohm

Az a 60 Ohm nekem gyanús, főleg hogy közben mértem egy másik gépen is, ahol itt 300 Ohm körüli értéket kaptam.

Szóval a kérdésem most az: 60 Ohm a 3.3VDC és a test között elegendően kis ellenállás egy zárlathoz, illetve egy egyenirányító túlterheléséhez(Codegen esetén robbanás, noname esetén füstölés)?
  • Dodo55
    Na, elvileg zárlatos valami a gépben, de a kérdés, hogy mi.
    Az első táp egy Codegen volt, az játszotta az újraindulgatást sokáig a rokonomék házában, majd ugye itt nálunk kb 1 hétig ment gond nélkül, végül felrobbant benne a 4 közűl az egyik egyenirányító.

A második táp egy régi noname 300W-os volt, ami eddig 2 gépet is megjárt gond nélkül, aztán amikor ebbe beraktam, kapásból elkezdett füstölni ahogy bedugtam a konnektorba.

Olvasgattam neten, elvileg a márkásabb tápok zárlat esetén lekapcsolnak, ez megmagyarázná miért indulgatott újra a Codegennel(mert ha eltekintünk a rossz hírnevétől, akkor a felszereltsége alapján márkásnak mondható), és miért füstölte el azonnal a legolcsóbb noname tápot. Viszont az nem áll össze, hogy a rokonéknál miért működött megfelelően a zárlatvédelem, és itt nálunk, illetve azoknál akikhez a rokonomék már korábban elvitték miért nem.

Mint mondtam, nem kockáztatok több tápot, úgyhogy multiméterrel szeretnék nekieesni a tesztelgetésnek.

Amit nem tudok, hogy egyes eszközök tápcsatlakozóinak +12V és +5V bemenetei, illetve a test bemenetük között mi a legkisebb ellenállás, ami még nem tekinthető zárlatnak.

A következő csatlakozások közötti normálisnak mondható ellenállásértékek érdekelnének(lusta vagyok most darabokra szedni a gépem :D):
    -Alaplapi 24 tűs csatlakozó +12V vs test, +5V vs test, +3.3V vs test.
    -Alaplapi P4 csatlakozó +12V vs Ground.
    -PCIe VGA kiegészítő 6 tűs csatlakozójának +12V vs test.
    -SATA HDD(Maxtor) +12V vs test, +5V vs test.
    -LG DVD-RAM +12V vs test, 5V vs test.

Ami érdekes, hogy az ODD-n és a HDD-ken 20-30 kOhm ellenállást mérek a +12V, +5V és test között, viszont pl a VGA-n ha mérem a +12V és test közötti ellenállást, az végtelen. A hátsó ventillátoron mérve ugyancsak.

Plz írjon, aki biztosra vehetően tudja, hogy normális -e, hogy a VGA csatlakozóján a + és - között nem képes áram folyni, illeve hogy az ODD-n és HDD-ken mért ellenállás betudható az elektronika ellenállásának, vagy pedig túl kicsi ahhoz, és bizony zárlatról van szó. De kétlem, hogy 3 eszköz is zárlatos lenne... Mindenesetre ha normális értékek, akkor nem értem, hogy a VGA-nak miért végtelen.
  • kl24h
    Szerintem az alaplapon is lehet hiba, mert ha egy új tápot veszel, az nem szabad tönkremenjen, csak ha újan hibás. Lehet az alaplap a hibás, mert ahol kapja az áramot, ott lehet valami és csak úgy mikor ezetleg nagyobb a feszültség a hálozatban, akkor az alaplapon is egy kissé megváltozik, nővekszik, ami okozhat valahol rővidzárlatot.
    Lehet valamelyik kondenzátor is hibás, de kivülről nem látszik, de mikor egy kicsivel nagyobb feszültséget kap, akkor egyből rövidzárlatos lesz, ami esetleg a tápegységen mutatja ki magát.
    Szerintem a hiba az alaplapon lenne ott ahol kapja a tápegységtől az áramot, de lehet tovább is, mert sokminden van ősszekötve (esetleg CD, HDD, mert ezeket is a tápegység táplálja).
    Ezt elég nehéz lenne kinyómzni, esetleg csak ha megszakítod a HDD és a CD/DVD meghajtót az alaplaptól és ha akkor is megtörténik a hiba, akkor tudhatód biztosan, hogy az alaplap.
  • Optimus Prime
    Őszintén én nem kockáztatnák több tápot. Bár attól is függ mikori és milyen gép, de én - és nem vagyok milliomos - lecserélném az egészet. Mert ez rosszabb szitu, mint amikor nekem döglődött a videókártya - ala Mátrix effekt - erre feltettem a nVidia System Software-t, ,ez újfent megölte az alaplapot. Csere után meg nem települt a HDD-re az XP-t - a Linux pl. simán.
  • Dodo55
    Hello

Pár hete ideadtak a rokonok egy gépet, hogy mindig újraindul magától, valakinek már egyszer odaadták tesztelgetni, náluk nem csinálta.

Kipróbáltam én is itthon, nálunk sem indulgatott újra. Gondoltam rá, hogy nem stabil náluk az elektromos hálózat, és esetleg azért indulgat újra, de nem nyugodtam, így hát beraktam a gépet húgomnak, hogy használja, hátha előjön a hiba, mert kevés emberrel találkoztam, aki nála jobban meg tudna terhelni felhasználó módján egy gépet(fut a háttérben minden szar, közben 1000 böngészőablak nyitva, stb).

Ma délután ülök a gépemnél, erre hatalmas csattanás, hirtelen azt hittem a crt monitorjának képcsöve robbant fel. Nézem, monitor fekete, de teljesen ép, és villog a led standby módba. Odamegyek, hát a gép leállt. Gyorsan kihúztam a 220-at, jó büdös volt.

Szétkaptam gyorsan, alaplapon semmi sérülés, na mondom akkor megvan a bűnös, a táp szarakodott(Codegen márkájú, gondolhattam volna, mert csak rosszat hallani róla), csak ott náluk nem volt ideje elszállni, mert ezek szerint tényleg szar volt kicsit a hálózatuk, és a kis feszültségingadozások már zavarhatták a hibás tápot, ezért voltak az újraindulások. Itt viszont kapott stabil hálózati áramot, és emiatt volt ideje az öngyilkosságra.

Meg is könnyebbültem kicsit, végre megvan a hiba, vesznek egy tápot, azt kész, de azért gondoltam megnézem más nem károsodott -e, meg letakarítom a húgom szemeteit a vinyóról, ezért beleraktam a húgom saját gépéből a tápot.

Összeraktam, bedugtam a 220-at, majd az egeret, billentyűzetet, monitort, hirtelen felnéztem, és látom füstöl a (csere)táp! Kábel gyorsan kihúz, kurvaanyáztam percekig...

Na mondom ez mi? Még jó, hogy nem az én Chieftecemet tettem bele...

Szétszedtem közben az eldurrant Codegen tápot, kondik rendben, aztán percek után vettem észre, hogy a trafó és a hűtőborda közé be van szorulva egy fekete törött lap. Mint rájöttem, 2 ilyen fekete lap van a nagy hűtőbordák egyikére ragasztva, 3 lábuk van, ami a a nyomtatott áramkörbe megy, kb 2x1cm-esek. Ezek közűl az egyik robbanhatott fel.

Néztem a másik tápot is, ami meg elfüstölt, de semmi sérülés belül, így hát visszaraktam a húgom gépébe, hátha túlélte. Hát nem, készenléti áramot kap az alaplap(zöld led az alaplapon világít), és a power led is világított, de nem reagált az ATX kapcsolóra, valszeg a 12V-os ág szállt el benne. Kiszedtem gyorsan, nehogy megint füstöljön, aztán szerencsére tudtam szerezni egy havertól tápot, azzal megy húgom gépe, úgyhogy megúsztam a dobhártyaszakadást(:D), de a rokon gépével most aztán abszolút nem tudom mi lehet...

Legelőször én alaplapra gondoltam, amikor mondták, hogy újraindul, mert volt olyan hibás alaplapom, ami spontán restartokat és fagyásokat okozott. Aztán ugye jött a robbanó táp, de most aztán nem tudom honnan ered a hiba. Ezek után félek letesztelni egyenként az alkatrészeket, mert akármelyik okozhatta a cseretáp halálát, meg persze az a kérdés, hogy az eredeti táp lehetett hibás, és az tette a robbanás által tápgyilkossá az egyik összetevőt, vagy pedig eleve valamelyik összetevő volt felelős a robbanásért is, majd pedig a még jobban noname, és kisebb teljesítményű cseretáp elfüstöléséért is?

A kérdésem az, hogy hogyan tudnám biztonságosan, még egy táp tönkretétele nélkül megtalálni a hibás összetevőt? Illetve milyen elektronikai hiba okozhatja, hogy a gépet készenléti áram alá helyezve kapásból elfüstöl a táp?

Alaplap lenne a logikus, mert elvileg csak az vesz fel készenléti áramot ATX OFF állapotban, de sok gép alaplap-táp összekötés utáni első hálózati áramra kötéskor az ATX kapcsoló megnyomása nélkül ATX ON állapotba kerül, így az összes belső, közvetlenül a tápegységre kötött hardware szóbajöhet.

Plz mondjatok valami használható ötletet, mert mindenképp ki kéne derítenem mi a hibás még abban a gépben, és mi az, ami megfelelően működik, és biztonságosan használható, de tényleg nincs már több tápom, amit kockára mernék tenni ennek érdekében.
  • kl24h
    Köszi! Megnézem.

Nálunk így használják, hogy a paletta az, ami fúja a levegőt a hűtőbordára, ezért én így túdom, lehet nem ez a megfelelő magyar kifejezés, de ezért elnézést kérek.
  • Nagyapi
    Sziasztok!
    Problémám támadt a felújított gépemmel, ehhez kérnék segítséget hozzáértőktől.
    Alaplap, proci, memória, és házcsere történt.
    Gigabyte GA-890GPA-UD3H
    AMD Phenom II X4 965 BE
    2 x 2 Gb ram
    Thermal Take VL80001 W2Z V3 BE

Megtartottam az előző videó kártyát, egy ATI Radeon 4870-est, 1Gb, DDR5.

Ha az alaplapi integrált videókártyát használom, a proci ventillátor 2100-2500 körül pörög 4 %-os alapjáraton(érzésem szerint már ez is sok), a hőfok beáll 40 C körülire.
    Ha viszont beteszem a 4870-est, akkor megőrül. 5100 feletti az alapfordulat, a legkisebb terhelésre felmegy 5500 fölé, nagyobb terhelésnél ( Mass Effect 2 ) 6600 körül kiakad, és lassan kúszik fel a proci hőfok is.
    Nem én szereltem az alaplapot, nem tudom jól van-e zsírozva. Tápom 750 W-os Gigabyte valami, annak bírnia kellene.
    Nem is törődnék vele, de olyan zajos, hogy a szomszéd átkopog.

Amit nem értek, miért melegszik a proci, ha a nagy teljesítményű kártyát rakom bele.
  • pxxl
    először is nem vagy tisztában a paletta szó jelentésével.

másodszor sztem az a csatlakozó, ami a vga-ba megy, az kontakt hibás, jó lenne megnézni.
  • kl24h
    Sziasztok!
    Mi lehetett a probléma, hogy mikor bekapcsoltam a PC, egyszerűen semmi nem látszodott a monitoron, csak a piros és a zöld led égett és a paletták forogtak (processzoron, tápegységen, stb.). Nem hallatszott, hogy a HDD-t olasta volna, a monitor nem kapott jelet, a billentyűzet sem kapott áramot, viszont az optikai egérben volt áram.
    Lekapcsolni a gépet nem lehetett, csak ha több ideig megnyomva tartottam a bekapcsoló gombot.
    Szétszedtem a gépet, egy csatlakozot újratettem, ami a videokártyához ment és összeraktam.

Mikor megint bekapcsoltam, tökéletesen működött.
    Volt valamikor előjel is, hogy megjelent egy olyan rész, hogy a Windows XP valamilyen hardware vagy szoftware hiba miatt nem tudott betoltödni és ki lehetett választani a csökkentett módót, stb., közben ment a visszaszámolás (30 másodperc) és ha nem választottam ki semmilyen módót, akkor normál modban indult es a Windows.
  • Barcelona009
    Üdv.
    Tudnátok nekem mondani olyan programokat, amivel valahogy ki lehet szűrni a rossz hardvert?
  • Athem
    hangerő szabályozón a viszintes csúszka (balansz) középen van?
  • The Best
    Sziasztok. MI lehet a gond ha a Laptopomon jó hang driver van fent
    és mind2 oldal az egyik oldalon szol. Elszált benne valami?
  • Atwa
    Már mind egy,probléma megoldva,azért köszi :D (persze hogy vírus volt ...)
  • pxxl
    levetted a hűtőt is?
  • Atwa
    Sziasztok!Pár napja leporoltam a processzoromat,aznap nem is történt semmi probléma,gyorsabb is volta gép.Másnap amikor bekapcsoltam rögtön 100%os CPU használat volt,és 5-10 perc mulva minden indítás után leállt gép.Felraktam Everest-et és azt írja hogy 99 fokos a processzorom,azóta csökkentett módba kapcsolom be,és így a CPU használat is normális,és nem is kapcsol ki magától a számítógép.Szerintetek mi lehet a probléma ? Lehetséges hogy valami vírus ?
  • pxxl
    nekem is volt ilyen az új asus alaplapommal 3 órával az összerakás után :/ vissza vittem, majd 3 hét után kaptam egy másikat :D (gyári hibás volt)
  • Athem
    Nekem is volt ilyen az Asus alaplapomnál, csak szétszedtem portalanítottam minden egységét ecsettel és jó lett utána.
    Egy próbát megér.
  • pxxl
    lehet h az alaplap kifeküdt?
  • n laca
    Ezek sem segítenek, fepörög minden és csak sötét képernyő. Mintha nem lenne bios.
  • pxxl
    tápot is próbáld meg a másik gépből, memóriá(ka)t másik gépbe.
  • n laca
    Sziasztok!

Segítséget szeretnék! Nem bootul nálam sem a gép (Asus K8N), csak sötét képernyő, "az első sípolásig" se jút el. VGA, vinyó, memoria másik gépben müködik. Elemet csere volt. Köszönöm!
  • Kureszka
    Sziasztok!

Bocs az offért! Egy olyan problémám van ,hogy egyszercsak leállt a gépem, nézem, a proci ventilátora indításnál csak egy pillanatra megmoccan, ugyan ez, ha leállítom. A gép nem bootol fel, csak ég a piros led mintha dolgozna. Lehet, hogy csapágyas a venti és nem engedi a gépet felbootolni?
    Mégegyszer bocs és előre is köszi!
  • Gyocsika
    Sziasztok!

Van egy kis problémám az asztali gépemmel.
    Egy ideje azt csinálta, hogy állandóan lefagyott, megállt, különböző időközökben...
    Ezután mondom, megpróbálom újratelepíteni a Win7et rajta, simán be bootol-t, de a telelepítő elején szintén lefagyott.
    Ezután mondom, akkor rárakom a Vista-t, meglepő módon az simán feltelepült, lefagyás nélkül... Elkezdtem rá simán telepíteni a programokat, mondván ez most jó lesz... El is jutottam egy ideig, aztán ez is befagyott...
    Most már, mikor beakarom kapcsolni, a Win tölt, de az üdvözlőképernyő már nem jön be, csak a feketeség...

Saját véleményem szerint, most vagy a winchester (samsung) vagy a ram ment tökre... /Tavaly júliusi vétel mindkettő.../

Van valami tippeket, hogy mitévő legyek?
    Előre is köszönöm!
  • Atesz91
    Hello!

Gyors segítségre volna szükségem. Múlthéten egy este kapcsoltam ki a gépet, és kikapcsolás után a következő hiba lépett fel:

STOP: c000021a {Helyrehozhatatlan Rendszerhiba}
    A rendszerfolyamat (Windows Logon Process) váratlanul félbeszakadt.
    Állapot: 0x00000000 (0x00000000 0x00000000)
    A rendszer leállt.

Ezután egy víruskeresést csináltam, nem talált semmit ,se úgyhogy úgy gondoltam, egy teljes újratelepítés tud segíteni, ma akartam újratelepíteni a gépet, XP-t szerettem volna, de mikor újraindítom gépet, ugyanez a hiba jön be ezért csak a RESET gombbal tudok újraindulni, viszont nem kezdi el a telepítést, hanem normálisan belép a rendszerbe. Megnéztem a first boot-ot és CD-re van állítva, egyik kérdésem az volna, hogy mi miatt lehet az, hogy nem kezdi a telepítést?
    Illetve tudnátok infókat mondani erről a vinyóról?
    WDC WD32 00AAKS-00L9A SCSI Disk Device, szóval ki tudnátok deríteni, hogy ez a vinyó SATA vagy PATA típusú és, hogy mi a teendő ha a vinyónál kell valamit beállítani, hogy újra tudjam tenni a gépet?
  • kiki888
    na most nézem ,hogy ez is 512, gondolom akkor ez is bukó..
  • kiki888
    nempara, addig találtam másikat, igaz ez már szerényebb, de szerintem a mostani 128as fx5200 helyett ez azért jobb
    Zotac 6200A 512M Passive AGP
    vélemény?
  • pxxl
    nemnagyon :/