4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • kl24h
    Windows XP topik!!!
  • gombabácsi
    ez rendben volt, teljesen jól be voltak rakva
    a boltban a fickó is jól berakta őket és mégis amit írtam az reprodukálható volt ott is
  • suba53
    Szia!

Lehet, hogy csak nem ült bent rendesen a foglalatban a memória modul, és valóban kontakthiba volt.
    Nyugodtan vedd ki a ramokat a gépedből, és nyomd vissza. Arra ügyelj, hogy a két oldalán levő kiemelő kallantyúk a bedugás után stabilan álljanak. Ugyanannyira kell tudni azokat összezárni, mint üres foglalat esetén, akkor rögzítik megfelelően a modulokat. Ha egyik is kiáll egy kicsit, az azt jelenti, hogy ott az a modul nincs megfelelően a helyén.

Van néha, hogy elég komoly erővel lehet csak a helyükre nyomni a modulokat, ha túl szoros a foglalat.
  • gombabácsi
    ja és a config: gigabyte P41T-D3 alaplap, pentium proci, 2 giga ram. gef gt430
    de ugyanilyen fagyásokat produkál másik táppal, másik videókártyával, másik winyóval
  • gombabácsi
    Ide is leírom, hátha valakinek hasznos lesz. Vagy nem. Vagy csak szórakoztató. Vagy csak kiröhögtök. :)

Két hete szívok az újonnan vásárolt gépemmel, de végül nagy nehezen rájöttem mi a baja. Szerintem másnak is tanulságos lesz.
    A gép random fagy. Eleinte nem láttam semmilyen okát. Memteszt programmal memória hibát írt ki, de nem mindig. Memóriacsere történt, de a hiba továbbra is ugyanaz volt. Ekkor már gyanítottam, hogy az alaplap a hibás. Vagy nem.
    A gép a random fagyáson kívül még megterhelő alkalmazásokba is belefagyott, pl játékba. De itt is eléggé random volt, volt hogy órákat tudtam játszani, volt hogy 15 percet és fagyi.
    Aztán észrevettem egy reprodukálható fagyást. Ha egy terhelő alkalmazásból kiléptem, fél perc múlva fagyi. Itt már gyanús volt: ez egy kontakt hiba?
    Aztán teljesen véletlen tettem a következőt: működés közben megmozgattam a gép különböző alkatrészeit. Természetesen csak nagyon picit, nem rángattam őket vagy ilyesmi, és nem a kezemmel hanem egy műanyag valamivel, de előtte még földeltem is magam a gép házán. Újra: nem rángattam, még csak meg se mozdítottam a dolgokat. Úgy kell elképzenli hogy hozzáérek a videókártyához és gyengén megmozgatom negyed miliméternyit kb. Vagy a proci hűtőbordával ugyanez, vagy a kábelköteggel. Semmi, a gép nem vagy.
    Ha ugyanezt eljátszom a memóriával (újra, kötözködőknek: negyed miliméter, műanyag tárggyal, földelve magamat előtte): a gép azonnal fagy, mindig reprodukálhatóan.
    Magyarul a memória foglalat kontakt hibás... vagy a memória?
    A terhelő alkalmazás utáni fagyás pedig annak köszönhető hogy gyorsan lehül a gép, ez pedig előhozza a kontakt hibát?

Visszavittem a gépet a boltba és (végül is rendesek voltak) kipróbálták ezt a módszert ott helyben és nekik is fagyott a memória mozgatástól. Azoban ahogy berakott egy másik memóriát, már nem fagyott a mozgatásra. Tehát a memória lehetett a hibás? Kaptam egy új memóriát.

Ez van 2 napja. Memtest most nem ír ki hibát és a gép kevesebbet fagy, de még mindig fagy. Az előbb pl. az AVG fagyott le. De egy játékkal stabilan fagyasztható.

Ja és ami kimaradt: táp, videókártya, winyó csere is történt, sőt XP reinstall üres winyóra.
  • suba53
    Szia!

Nagyon valószínű, hogy egy elkó ( Elektrolit kondenzátor, ami a tápfeszültségek szűrését végzi ) durrant el. Ezek azok a henger alaku tornyocskák az áramkörökben. :-)
    Szerencsésebb esetben a tápegységben, szerencsétlenebb esetben az alaplapon.

Szedd szét, természetesen feszültségmentes állapotban, és nézd meg hol van szétdurrant elkó. A tápot is szétszedheted, hogy ellenőrizd.

A jelek egyértelműek lesznek. Ha a tápegységben durrant el, akkor tápcsere, ha az alaplapon, akkor alaplapcsere.

Ha van elektronikához értő ismerős, akkor a kidurrant elkó cseréjével is orvosolható a hiba. De akkor már az esetleg még talált, púposodó, de még nem kihasadt elkókat is érdemes cserélni.
  • fla
    Sziasztok!

Tegnap a pc-m indításakor, valami puffanást hallottam a gép felől.
    Azóta mintha nem kapna áramot az egér/billentyűzet, monitor illetve az indítás utáni csíppanást sem hallom indításkor.
    Újraindításkor néha sikerül összekapnia magát és elkezdi betölteni a windost, de szép lassan kialszanak "tartozékok".

Szerintetek mi lehet a baja?

Köszönöm
  • skygt90
    Dxdiag-ot már próbáltam ott se érzékeli a videókártyát,,,kiszedtem,,,aztán vissza be,,,ugyanaz,,,neteztem aztán hirtelen csíkos lett a képernyő és átváltott 800X600ba,,,szerintem meghibásodott a VGA sajna :S
  • kl24h
    Van a DirectX Diagnostic Tool (Start > Run > dxdiag), ami kiírja szépen a dolgokat és tesztelni is tudod a videokártyát. Lehet, hogy meghibásodott, de azért lehetne kivenni meg betenni is a videokártyát, nehogy érintkezési hiba lenne.
  • skygt90
    sziasztok. van egy kis problémám. A monitorom magától hírtelen becsíkozódott , és átváltott 800X600as felbontásra. Hiába tlepítek fel új VGA drivert, telepítem újra a gépet, ugyanaz fogad. A monitor hibátlan próbáltunk rajta más gépet , a kábel is tökéletes. Arra gondoltam lehet a VGA hibásodott meg ? Mert a gépem nejelzi a VGA-t. ismeretlennek írja
  • Balazs15
    császtok

lefuttam egy dll hibakeresö programot és ezt dobta ki : 3napos a win7!!!!ez szerintetek hiba????vagy jelentéktelen
  • suba53
    Elég kevés az info. Az új konfigban újratelepítetted a rendszert, vagy migráltad? Milyen oprendszered van?

A HDD-k állapotát ellenőrizd. A HD sentinel progi elég jó diagnosztikát ad.

Futtass le checdisket minden partíción. Ha módod van rá, akkor egy szűz winyóra telepíts egy oprendszert, és nézd meg, hogy akkor is előjön-e a hiba, vagy csak a régi rendszeren. Ezzel tudod szétválasztani, hogy hardver probléma van, vagy rendszer hiba.
  • mardal
    Köszi a választ. Akkor lesz kékablakos hiba ha pl másolok fileokat és mellette megy más folyamat. A hibakeresést hol kellene kezdeni?
  • suba53
    Lemaradt a hibaüzenet.
    Ha a biosban 1333 MHz-et ír, akkor azon is megy. Más lehet a gond.
    Ellenőrizheted CPU-Z vel is, az a valós memória sebességet írja ki. De ne tévesszen meg, ha 667MHz körüli értéket mutat, mert a valós sebesség annak a duplája.
  • mardal
    A biosban 1333Mhz-et ír a memóriára viszont ilyen hibaüzenetet ír ki a win újraindulás után:
  • mardal
    Sziasztok

Nekem is hasonló gondom van az új konfigommal mint Belton kollégának.
    A konfig az asus p8p67 rev 3.0,i5 2400 és 2x2gb geil black dragon 1600mhz

Vissza kéne venni a memória frekvenciáját?
  • [HUN]Crassus
    Srácok azthiszem a hangkártyám "CSIPPAN" egyet bizonyos időközönként...fasza a hang meg minden uj driver stb.de akár filmet nézek vagy játszom vagy zenét hallgatok kb óránként 2x 3x egy "csippanás" jön a fejesből...mi lehet ez? sry a noob kérdésért köszi
  • Belton
    Köszönöm a segítséget , így világos .
    Nem Overclockolom megfelelő igy is.
  • suba53
    Szia!

Az AMD prociknál magában a processzorban van a memória vezérlő. A Phenom II ben, ami AM3-as proci van DDR2, és DDR3 vezérlő is.
    A DDR2 vezérlő 1066MHz ig, a DDR3 vezérlő 1333MHz ig támogatja a memóriákat. Erre van gyárilag tervezve.
    Felette csak a szerencse kérdése, mert az már overclock kategória.

Az, hogy az alaplapra azt írják, hogy 1833-ig vagy még feljebb tehetsz bele, az csak azt jelenti, hogy ha a procid vezérlője egy kis szerencsével kezeli a magasabb órajelű memóriákat is, akkor az alaplap maga nem lesz a szűk keresztmetszet.

Nálad az a helyzet, hogy a proci stabilan viszi a hitelesített 1333MHz-en a memóriát, és sajnos nem stabil a magasabb frekvenciákon.

Ha a BIOS-ban van rá lehetőség, lehet játszani az overclock paraméterekkel, frekvenciákkal, feszültségekkel, de arra semmi garancia nincs. És csak óvatosan, mert szerencsétlen esetben károsodhat a proci.
  • Belton
    Hali.

Remélem itt találok hozzá értőt :P

A problémám a következő lenne , van egy Asrock 870Extreme3 R2.0 lapom van benne egy Phenom II x4 955BE proci és 2x2 GB DDR3 kingstone Hyperkit 1600MHZ es memo. ( Dual chanel modba megy )
    Namármost 1600Mhz en fagy resetel játékban szét esik a kép le fagy resetre és kék ablakos hibát ir ahol a phy memorol ir valamit , olvastam külfödi oldalon a sracnak is ez volt azt irtak neki vegye vissza 1333Mhz re , ki próbáltam és azóta 2 napja folyamatosan megy hiba nélkül .

A kérdés az lenne mi lehet a gond ? a Lap 1833Mhz ig kezeli a memokat a könyve szerint a Revizios száma szerint 2000 Mhz ig .
    Valami ötlet ? Miért nem megy 1600on ?
  • Balumann
    Mondjuk lehet elég az is, ha csak azon a gépen állítja be manuálisan az IP címet, amelyiken netezni szeretne, de ott nem állít be alapértelmezett átjárót (vagy a rendes átjárót adja meg annál a kapcsolatnál is?). Csak a DHCP szórási tartományából érdemes kiszedni, nehogy kiadja másnak is azt az IP címet, bár elvileg nem fogja.
  • suba53
    A család többi tagja hogy tolerálja azt, hogy csak az alfa hím internetezhet?

Nálam öt gép van hálózatban, és mindegyik egyenértékűen netezhet. Igaz, már nagyobbak a gyerekek, és nem féltem őket a netes tartalmaktól. Néha újratelepítem a gépeiket, amikor beszednek valami kártevőt, de más gond nincs.

Na de félre a tréfát. Próbáld meg azt, hogy a belső hálózat routere ne routerként funkcionáljon, ( hiszen azt a funkcióját eleve nem is használod ), hanem csak switch-ként. Azonos tartományban adj a gépeknek fix IP címeket, ugyanazt a subnet maszkot, és ne a router DHCP szervere adja. Azt tiltsd le. Valószínű, hogy a két alapértelmezett átjáró ütközik, és a gigabitest veszi erősebbnek, azon meg nincs WAN, vagyis internet.

Az internetes gép egyik hálókártyája fogadja a netes routert, a másik hálókártya pedig fix IP címen a switch-en keresztül látja a többi gépet.
    Arra vigyázz, hogy két azonos IP cím nem lehet egy hálózaton belül.

A subnet lehet 255.255.255.0 az IP címek meg mondjuk: 192.168.10.xxx, ahol az xxx: 0 - 255 közötti szám.
  • suba53
    Az alaplap szélével párhuzamos IDE csatlakozót használd.
    Használj egy 80 eres IDE kábelt, a HDD legyen a master, a DVD meg a slave. Így biztosan menni fog.

A másik két IDE csati egy ITE8211 IDE kontroller csatlakozói. Azokat XP telepítésnél csak úgy tudod használni, ha a telepítés elején F6-ot nyomsz, és floppyról beadod a driverét. A driver floppyt előtte el kell készíteni, ez általában az alaplaphoz adott driver CD segítségével megoldható. Az XP sajnos csak floppyról fogad el a telepítés elején drivert, CD-ről, USB-ről nem. Hiába, kerek 10 éves rendszerről van szó.

Természetesen a BIOS-ban a megfelelő eszköznek endedélyezve kell lennie, és a Boot sorrend is megfelelő kell, hogy legyen.

A Win7 már nem ennyire finnyás, az valószínűleg tartalmaz megfelelő drivert az ITE vezérlőhöz. Ott arra kell ügyelni, hogy a BIOS-ban jól legyen beállítva a boot sorrend, és lássa is a megfelelő meghajtókat.

• suba53
    VGA mindenképpen kell, mert anélkül nem látsz semmit.

Lehet, hogy a VGA kártya rossz, és ezért nem megy egyik alaplap sem. Azt még próbáld meg kicserélni, ha csak kölcsönbe is.
  • Trend Boy #2089
    Sziasztok!

Egy csepp segítség kellene hálózati kérdésben.
    Adott egy otthoni hálózat, mely áll négy gépből. Ezek tökéletesen látják egymást, és minden tökéletesen is működik. Ez a hálózat egy Gigabites Routerrel van össze kötve (Mikrotik 750GL). Internetem csak az egyik gépen van, és ezt továbbra is így szeretném. Amin az internet van, az a gép is fennemlített, hálózat része. Az otthoni hálózat, és az internet elérés, külön-külön hálózati kártyán érkezik a gépbe, azaz az internetes gépbe két hálózati kártya van, és mindegyik gigabites.
    A probléma az, hogyha mind a két hálózatot engedélyezem, akkor a nettes kapcsolat megszűnik, és csak a belső otthoni hálózat megy. Ha letiltom az internetes gépen a belső otthoni hálózatot, akkor megy a net, tehát a másik hálózat kitiltásával érem el a netet. Szerintem valami konfigurálási hiba lehet, mert a win 7 magától nem képes felismerni, hogy a net melyik hálózaton érkezik, és így a hálózati megosztási központban mind a két hálózatra azt írja, hogy internetelérés...
    Remélem valaki tudja mi a megoldás, mert lassan két napja legózom rajta.
    A Segítséget előre is köszönöm...

U.I.: A net egy routerren keresztül érkezik a kiszolgálótól.
  • Balumann
    Mindegy, megpróbálok szerezni ideiglenesen egy videókártyát, hátha mégis ez a probléma, ha azzal se akkor megy szervízbe.
  • Balumann
    Egyszerűen sehogysem jutok tovább ennél, akármit csinálok, régi alaplapot is teszteltem, ráfektettem a sámlira, táp, próbáltam vga nélkül csak memória, fordítva és mindegyik nélkül is, billt lehúzva, bedugva, monitort kihúzva/bedugva, semmi eredményre nem jutottam.
    Az alaplapot informatikustól vettem, aki szerintem megbízható, tesztelte az alaplapot (mondta is, hogy ha szeretnénk megnézni, ott le is teszteli).

A régi alaplapomon most a procit is próbáltam megigazítani, elemet kivenni, már egyszerűen mindent. Utálom a számítógépes hardvereket
  • mardal
    Sziasztok
    Olyan problémám volna hogy van egy régi konfigom
    asus p5ld2 alaplap
    pedntium d proci
    7600gt videókártya
    Eddig ezt használtam de lett új gép és megörökölte barátnőm,eddig satas vinyókat használtam benne most egy ide-s 160gbos vinyót akarok beltenni meg egy egy ide-s dvd írót.
    Sajnos az istenért nem tudom úgy össze jumperolni hogy jó legyen,néha a bios kiírja hogy látja a vinyót néha nem(jumpereléstől függ),de telepíteni soha nem engedi,kiírja hogy nem talál hardvert a telepítéshez
    Az alaplapon van két piros egy kék ide csati.
    Hogy kellene kábeleznem és jumperelni hogy tudjak rá telepíteni mert már kipróbáltam elég sok variációt.
  • Optimus Prime
    Nekem ilyet akkor csinált, mikor meghalt az alaplapom. Mégpedig az nVidia Hardware Software-től!
    Ellenben a többi probléma... Pech, ha az új alaplap is rossz. De legalább garanciális.
  • suba53
    Próbáld meg csupaszon csak az alaplapot tesztelni. Alaplap proci egy db. ram és VGA. Semmi periféria ne legyen rajta, csak egy billentyű, meg a monitor. És a táp természetesen. A power switch tüskéket ha rövidre zárod egy csavarhúzóval, akkor beindul a táp. Felvillannak a billentyűn a ledek, és elindul az alaplap, majd kiírja, hogy nem talál boot eszközt.

Ha idáig eljutsz, akkor valószínűleg jó az alaplap. Ezután szépen egyenként csatlakoztasd a perifériákat, és nézd meg hogy továbbra is elindul-e. Ahol elakad, az a periféria lehet hibás. Volt már, hogy a soros portra csatlakoztatott külső egység okozott hasonlót, volt hogy egy tönkrement optikai egység.

Én a házon kívűl szoktam az ilyen csupasz teszteket végezni, hogy ne zavarjon be semmi. Egy alaplap dobozra ráfekteted az alaplapot úgy, hogy a VGA hátfala lelógjon, így stabilan ül a slotban. A memóriát lehet cserélni, átrakni másik foglalatba. Procit lehet cserélni stb.

Ha így sem indul, és tuti jó a VGA, akkor az alaplap nagy valószínűséggel rossz. Ilyen is van sajnos elég gyakran.
  • Balumann
    Nos, adódott egy problémám, és igencsak tanácstalan vagyok.
    Az egyik számítógépünk egyik napról a másikra gondolt egyet, és nem hajlandó elindulni, kigyullad a zöld LED, felpörögnek a ventilátorok mindenhol, de utána semmi. (induláskor szokott adni egy pitty hangot, aztán visszavesz a ventrikből picit, stb., de semmi ilyen nincs).
    Próbáltam megmozgatni mindent, bios reset, semmi. Kipróbáltam másik táppal (ami az én gépemben van), ugyanez.
    Ezután, vettem használtan egy másik alaplapot, procival, memóriával együtt (már amúgyis ráfért egy kis felújítás), beraktam, videókártyát átraktam, és ugyan ez a probléma, LED, ventrik felpörögnek, és nem történik semmi amíg le nem állítom.
    Próbáltam kiszedni a videókártyát (ha minden igaz adnia kell beep kódot, hogy nincs VGA), próbáltam memóriát kiszedni mindent, együtt is, ugyanúgy semmi változás. Gondoltam arra, hogy esetleg a hangszóró is elszaródott valamitől, jumperrel át lehet kapcsolni, hogy a hangkártya kimenetén küldjön ki hibajelzést, de ott sem ad.

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet úgy mégis a probléma, hogyan lehetne kiszűrni?
  • Optimus Prime
    A Nero több verziója is csak szétbarmolta rendszerem, de a CloneCD-t ismerem. És azt hiszem kezeli is az adott formátumot.
  • suba53
    Nem. Én azt mondom, ha virtuális meghajtót használsz, akkor bármelyik íróprogival ki tudod írni CD copy funkcióval, ahol a forrás a virtuális meghajtó, a cél pedig a CD író. Utána törölheted az image filet.

Nero-val próbáltad már? Az biztosan kezeli a saját nrg képfile formátumát, és az ISO formátumot is. Bin-nel még nem próbáltam. Nekem nagyon bevált a Daemon Tools.

DVD image fileok esetén amik jellemzően ISO fileok, vannak direkt erre programok, a DVD decrypter vagy a DVD shrink stb, de ezek nem csak író progik, hanem egy csomó más funkciót is tudnak a DVD állományok kezelésében.

CD-nél a Clone CD tud hasonlókat, azzal image filet is kreálhatsz, és image file-ból CD-t is írhatsz. Azt régebben használtam, mintha az kezelné a bin állományokat.
  • Optimus Prime
    Azt mondod nincs egy nyavalyás íróprogram, amivel kiírhatnám az image fájlt, hogy ne a winchesteremen foglalja a drága és amúgy is kevés helyet?
  • suba53
    Szerintem használj inkább virtuális optikai meghajtót.
    Ingyenesen használható pl.: a Daemon Tools. Ezzel mountolva az image filokat a virtuális meghajtóban az eredeti lemez tartalmat látod, és írhatod ki bármilyen író progival.

Ez azért is előnyös, mert nagyon sok programot, tartalmakat eleve valamilyen image file-ba szerkesztve találsz meg a neten, így ezek használatával nem lesz gondod.
  • Optimus Prime
    üdv!

Azt szeretném kérdezni milyen CD/DVd-íróprogramot használjak? Mert van egy image-fájlom, még az Egon és Dönci honlapjáról szedtem le, AudioCD image. De pl. a CDburnerXP nem ismeri fel, az InfraRecorder se tudta megírni. Egyébként egy 550 MB bin és pár byte-os bin fájlból áll.
  • suba53
    Szia !

Az újabb AMD procikban a processzorba van integrálva a memória vezérlés.
    Az AM2-es procik a DDR2 memóriákat tudják kezelni, a DDR3 memóriákat nem. Az AM3 procik kezelik mind a DDR2, mind a DDR3 memóriákat.
    Vagyis ha az alaplapodba AM2 procit raksz, akkor DDR2 memóriákat tudsz csak használni, DDR3 memóriát nem.
    Ha AM3 procit teszel bele, akkor tudod használni mindkét fajta memóriát, az a vezérlő lesz aktív, amilyen memóriát talál.

Viszont egyidőben csak az egyik fajta memóriát kezeli, együtt nem, vagyis nem keverhető.
  • Eftörsokk
    üdv

van nekem egy am2-es procim, egy olyan alaplapon, ami kezeli a ddr2 és a ddr3-mas memóriát is
    a kérdésem az lenne, hogy am2-es proci tudja-e kezelni a ddr3-mas ramot?
    és lehet-e keverni ddr2-es és ddr3-mas memória modulokat?
  • Blasta
    Sziasztok!

2db 1333Mhz-es ram modul van a gépemben és van hely még 2db-nak, de ugyan abból a tipusbol már csak 1600Mhz-es elérheto.
    Jelenthet ez bármi problémát, vagy csak annyi az effekt, hogy a ramok 1333Mhz-en fognak menni?
  • lang14
    Sziasztok,
    böngészés közben (facebook, sg, de akár torrent) produkál ilyen megjelenítéseket a gép.

Mozilla, monitor, videókártya probléma lehet ez?

Sima normál szöveg, ha ráviszem az egeret akkor normálissá válik..

Ötlet?