4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • Blum
    De képet ad faszán,igaz?
  • Voronyezs
    újraraktam, és bár most fel tudta rakni faszán a drivert, de még akkor se látja a számítógép...meg is mondom miért nem...ha kiveszem a régi kártyát a gépből, és rákötöm erre, és bekapcsolom a gépemet, akkor tol egy hosszabb sípolást, jelezve hogy nincs benne videókártya...pedig a ventilátora megy...
  • Voronyezs
    értettem :D
  • Blum
    Ez szép meg jó,de ettől függetlenül neked most Windows telepítés van kiadva! :D De sebtibe' ám!
  • Voronyezs
    egy másik srác belinkelt egy oldalt ahol az ottani csókának tök ugyan ilyen baja volt mint nekem, neki driver frissítés elég volt. u.ez az alaplapja és karija van pedig...gyanús hogy ott a windows miatt sikerült megoldani a problémát...
  • Blum
    Win7 gyorsan feltelepül :) Home Premiumot tegyél fel,bőven elég az is.
  • Voronyezs
    hosszú éjszaka elé nézek :D
  • Blum
    :))))

Szinte sejtettem. Fuss neki a 64bit-nek.
  • Voronyezs
    dehogy volt, kíváncsi voltam rá hogy működni fog-e így...de akkor jöhet a 64 bites windows...
  • Blum
    Windows reinstall ugye volt?
  • Voronyezs
    leszedtem az amd honlapjáról a legfrissebb drivert, ezt faszán feltette, de ha pl megnézem aida32vel, vagy csak simán a rendszernél hogy miből áll a gép, még mindig csak a régi videókarim írja ki...
  • Voronyezs
    javaslatot megfogadom :) köszönöm ^^ 64-est meg igyekszek beszerezni, nekem szúrja a szemem a 32-es a memória miatt...
  • Blum
    Ja,és csak most veszem észre,hogy a driver CD-ről akarsz telepíteni. Na ezt felejtsd el...AMD hivatalos oldaláról szedd le a hozzá való legfrissebb drivert.
  • Blum
    Nálam sem szokta kiírni.

A Windows 7 telepítéskor már rak fel egy alap drivert mindenhez,tehát már akkor felismeri. Ez nem a 32 bittől van,ez egyszerűen ilyen. Ennek ellenére egy 64bit-es Win7 telepítést erősen javaslok,már csak a 4 GB RAM miatt is.
  • Voronyezs
    "Miből következtetsz arra,hogy nem ismeri fel? 64bit-es Windows7-et raktál fel,igaz?"

Abból hogy nem írja ki hogy "új hardver" meg amiket ilyenkor kiszokott... de akkor gyanítom a windows-al lesz a hiba... 32es...
  • Blum
    A Visual C++-t letudod tölteni magában is a Microsoft weboldaláról (meg még kis millió helyről,de a Microsoft a biztos :] )

Miből következtetsz arra,hogy nem ismeri fel? 64bit-es Windows7-et raktál fel,igaz?
  • Voronyezs
    Srácok. kéne egy kis segítség... van egy új Sapphire HD 6870-es karim, és nem tudom feltelepíteni...ez a kisebb gond, a nagyobb az, hogy a gépem nem is látja O.O

amikor elkezdem felrakni a kapott cd-vel akkor 5 komponensből 4et tud felrakni:

-AMD Catalyst telepítéskezelő
    -AMD APP SDK Runtime
    -HydraVision
    -Catalyst Control Center

amit nem tud:

-Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable 32bit

Bármi jótanács/ötlet hogy mi az úristent csináljak???

gépem adatai ha kell:

AMD Athlon II X4 640 proci
    4 giga ram
    Gigabyte GA-870A-UD3

biztos be van dugva, de akkor hol lehet a bibi?miért nem érzékeli? köszike előre is :)
  • Blum
    Ebben semmi meglepő nincs. Az ilyen bitang nagy teljesítményű tápegységek közül az újabbak már rendelkeznek olyan funkcióval,hogy kis teljesítmény leadása esetén a ventilátort leállítja,hiszen alapból van benne akkora passzív hűtőborda,hogy a ventilátorra egyszerűen nincs szükség. Minek keltsen feleslegesen zajt? :) Majd ha megterheled valamivel a gépet és elkezdenek belül melegedni a komponensek,akkor elindítja a ventilátort.

A legtöbb mai tápegység egyébként fordulatszám szabályzós.
  • Nagydög
    Sracok, talalkozott mar valaki Nexus RX-1K tappal? A gond az, hogy all a ventillatora(igen, biztosan all), viszont igy sem melegszik tul. Nem talaltunk sehol olyan infot, hogy fordszam szabalyzos lenne a ventillator.
  • suba53
    Szia!

Nézd meg hogy hátul hány bővitő slot hely van.
    Ha csak négy, és a mostani mATX lapod szinte az aljáig ér, akkor csak mATX-es a ház. Ha hét bővítőhelynek van kialakítva hátul slot, akkor szinte biztos, hogy sima ATX-es. De ez még nem minden, a ház mélysége is sokat számíthat.

Mielőtt az új alaplapot megveszed ellenőrizd a méretét. Már jártam úgy, hogy egy házba ugyan beszerelhető volt a full ATX lap, de olyan szerencsétlenül voltak kialakítva a HDD helyek, hogy a beszerelt HDD rálógott a táp és IDE csatlakozókra, így nem lehetett használni. Abban csak keskenyebb 305 x 205mm es ATX lapok fértek el kényelmesen. Ugyanis több szélességi méretben is gyártanak úgy mATX, mint ATX alaplapokat is.
  • Blum
    Üdv!

A mATX szabvány mérete az 244 × 244mm.
    A normál ATX mérete pedig 305 × 244mm.

Mérd meg,hogy az ATX még beférne-e. Illetve vannak-e még furatok az alaplapi tálcán.

[Egyébként ha rendes állóház,akkor sanszos,hogy fogadja az ATX-et is]
  • Dzsí Pí
    Sziasztok!
    Szeretném kideríteni hogy a gépházam atx v. matx-es...
    Konkrétan az érdekelne, hogy valahol bele van-e gravírozva, matricázva, stb. Jelenleg matx-es alaplap van benne, 4X 5.25ös hely ill 2-3X 3.5-ös hely. Sajnos noname ház, viszont eléggé szép, nem akarnám lecserélni, ellenbben a gépújításhoz nem ártana tudnom.
  • penge96
    Probléma megoldva, a GamerOSD nevezetű fantasztikus kis program volt a ludas, amit az Asus mellékelt a DVD-n. Leszedtem, és már minden akadásmentesen fut...
  • penge96
    Sziasztok!
    Az mitől lehet, hogy van egy új, Asus GTX 550 Ti videókártyám, és sok játék egyszerűen beszaggat rajta, mikor az ezelőtti 4 éves kártyámon, egy 9600 GT tökéletesen futottak?
  • flashpointer
    helló, tudom nem hardver de hátha tudok segíteni: tegnap óta valami miatt nem jön be rendesen a fórum, de más sem, pl jutub videó, pedig java és flash is telepítve van. Chromeot használok. explolerrel meg megy minden.
    előre is köszi :>
    (a kép beszúrás, url beszúrás, stb gombok sem mennek itt a szöveg alatt : d
    http://www.kephost.com/download.php?file=pv06516lh1yvc1zqg8a6.jpg
  • Eftörsokk
    köszi, akkor nem ártana javítani a hűtésén, de nem kritikus a dolog

• Brian13
    Sziasztok!
    Már írtam én is notim hőmérséklet problémáival kapcsolatban, azonban ma olyat csináltam vele amit eddig nem ... merész voltam és elinditottam a 3D Mark-ot! Mit ne mondjak, az elején már a grafikus tesztelésnél elég gyengén ment a dolog, míg nem a második részben egyszercsak kikapcsolt a gép ... vszinü hogy a vga tiltott le, hőmérséklet vagy kevés volt a kraft nemtudom, de egy kicsit megijedtem :D
  • suba53
    Szia!

Ez a hőmérséklet még nem veszélyes. Általában a mellette levő processzorhűtő által áramoltatott levegő rá szokott segíteni a hűtésre, ha a bordák úgy vannak kialakítva, hogy ráfújják a levegőt. Jellemzően ilyenek a gyári Intel hűtők.
    Ha olyan procihűtőd van, amelyik csak egy irányban áramoltatja a levegőt, akkor ez a rásegítés nem működik.
    Lehet kapni kifejezetten chipset hűtőket is, de az a tapasztalatom, hogy az alaplapra gyárilag szerelt hűtő általában megfelelő.

Sajnos gyakran alkalmazzák azt a megoldást, hogy a northbridge hűtőt rögzítő, feszítő rugó az alaplapba forrasztott kis hurkokba kapaszkodik. Már nem egyszer előfordult, hogy ezeknek a rögzítő hurkoknak a forrasztása elenged, és a hűtő félrebillen. Na akkor tényleg megszűnik a hűtés, és szerencsés esetben csak lefagyogat a rendszer, de sokszor a chip is meghibásodik.
  • Eftörsokk
    senki?
  • Blum
    Valami hasonlóra gondoltam én is,korábban az egyik VGA-m adott ki magából hasonló hangot bizonyos hőtartományban. Ott -elvileg- valamelyik kondenzátor csinálta ezt. Szerencsére ez nem olyan idegesítő,mindenesetre örülnék,ha eltűnne.

Köszi a választ!
  • suba53
    Szia!

Nem egy általános jelenség, de már találkoztam én is hasonlóval. Egy korábbi munkahelyi HP gépem produkált ilyen ciripelést. És a felügyeletem alatt lévő közel háromszáz gép közül is előfordult már ilyesmi.
    Ez nem kóros, nem tesz tönkre semmit, csak kicsit furcsa. Mivel hangot fizikailag csak mozgó, rezgő alkatrész tud gerjeszteni, én arra tippelek, hogy az egér mozgatásakor az általa küldött jelcsomagok feldolgozásának ritmusa rezonálhat valamelyik alaplapi tápáramkör induktív alkatrészével, és az általa keltett rezgést halljuk.

Aki már hallott korábban búgó hálózati transzformátort, ahol a hálózati 50Hz rezegtette a nem eléggé impregnált trafólemezeket, az kb. tudja mire gondolok.
  • Blum
    Srácok,nem tudom hova írjak ez ügyben,kerestem google-ban is,de semmi. És még nem is hallottam hasonlóról.

Szóval a helyzet az,hogy mikor görgetek az egérrel,akkor a gépből valami tücsök ciripeléséhez hasonló hang jön ki. Hogy pontosan honnan azt nem tudom,de a gépházból jön az tuti.

Életben még nem hallottam hasonlóról sem és nem tudom mire vélni a dolgot. Több böngészővel is megpróbáltam,de ugyanaz. Megpróbáltam egy másik egérrel,a helyzet változatlan.

Valami ötlet?
  • suba53
    Sajnos bármennyire is próbálják a gyártók marketingesei elhitetni a vásárlókkal, de a rideg tények alapján egy laptop nem alkalmas komolyabb játékok futtatására.
    Nem hiába igényel egy komolyabb VGA kártya a rendszerrel együtt minimum 450W-os, vagy még magasabb teljesítményű tápegységet. Erre szükség is van a komolyabb játékok futtatásakor, mert akkor a számítási teljesítményigény igencsak megugrik mind a CPU, mind a GPU felől. És ez a felvett teljesítmény a gépben hővé alakul, amit egy normál PC házból az ott alkalmazható hűtési megoldásokkal ki lehet vezetni úgy, hogy a hűtött komponensek hőmérséklete még a megengedett tartományban maradjon.

Egy laptopnak meg jó, ha 95W-os hálózati adaptere van. Nem hiába, mert egy átlagos laptop nem is tud több hőteljesítményt átadni a külvilágnak, mert az alkalmazható ventillátorok hűtőbordák mérete eleve korlátozott. És ezen még a legjobb "laptophűtő" alátétek sem tudnak hatékonyan segíteni.

Hiába törekszenek a laptop prociknál, mobil grafikus chipeknél az alacsonyabb fogyasztásra, ez sajnos az alacsonyabb számítási teljesítménnyel is együtt jár.

Sajnos ezt tudomásul kell venni. Az a néhány gamer laptop, amiket csillagászati áron lehet megvásárolni úgy van kialakítva, eleve a méretével is, hogy ezt a hőmérsékleti problémát bizonyos kompromisszumokkal meg tudják oldani. Válogatott alacsony fogyasztású CPU, GPU használatával, jelentősen megnövelt teljesítményű hűtőrendszerrel, stb.

A másfél hónapja vett laptopod hűtőrendszere valószínűleg még nincs eltömődve szöszmöszökkel, szinte még új. A probléma sajnos az, hogy az említett játékok bizony komolyabb teljesítményt igényelnek, mint amit a laptop nyújtani képes.
  • gipszi8
    Sziasztok!
    A segítségetek szeretném kérni ezügyben:
    Kb. 1,5 hónapja vettem egy Lenovo Y570 típusú laptopot. Paraméterei: i3-mas processzor 2200 mhz,4gb ram,hdd-500gb,geforce gt555-2gb videokártya. 2 napja elkezdtem játszani az F1 2011 gameval, és kb. 3 perc játék után hirtelen folyamatos szaggatás lépett fel, játszhatatlanná vált a játék. Ugyanezt tapasztaltam a Battlefield 3-ba is belépve. Ezelőtt egyik játéknál sem volt semmi ilyen probléma. Utánaolvasgattam különböző netes oldalakon és mindenhol a túlmelegedést írták hasonló problémára. Feltettem az Everest nevű progit és a következő értékeket kaptam: CPU:alapon-40-50 °C ,játék közben 75-80(néha 85) °C ; GPU:alapon 45-46 °C ,játék közben: 60 °C . A proci hője elég magasnak tűnik. Vajon mi lehet a probléma? Mit csináljak? Légyszi segítsetek!
    Előre is köszönöm!
  • Eftörsokk
    üdv
    nemrég sajnos alaplapot kellett cserélnem, de sajnos az új alaplapon, a northbridge passzív hűtője, hát, elég ócska, minden hőmérséklet rendben van a gépben, proci terhelés alatt 50 fok körül van, vga 40-50 között, northbridge meg 70-72 fok terhelés nélkül, terhelve akár 76-78 fokot is eléri...
    kérdésem hogy ez mennyire kritikus, okozhat-e rendszer stabilitási problémákat?
  • jackoneill90
    Kipróbáltam a 22est. próba szerencse alapon. Szerencsére nem történt semmi :D. Minden rendben működik.
  • suba53
    Nem 24-es véletlenül?

A 24-es tápcsatlakozó úgy van kialakítva, hogy a megfelelő 20 pólusa rácsatlakoztatható a 20 pólusú alaplapi csatlakozóra, és kompatibilis vele. Természetesen csak ha van elég hely, és nem ütközik egy túl közel szerelt alkatrésszel.

Én már használtam így, de olyan alaplappal is találkoztam, hogy nem tudtam rádugni egy közvetlen a tápcsati mellett levő IDE csatlakozó miatt.

Csak egyféleképpen lehet rádugni, de úgy jól működik.
  • jackoneill90
    Kaptam egy tápegységet. De mikor az alaplapra akartam illeszteni, észrevettem, hogy a lapon 20 tűs a csatlakozó a tápegység meg 22-es. Hozzácsatlakoztathatom ha a tápegység csatlazkozó fölső kettőjét szabadon hagyom a maradék 20 meg belemegy az alaplapba?
    Vagy vegyek egy toldót-átalakítót ?
  • Laxxa
    Sziasztok! 2 hete vettem egy HP Pavilion G6-1201EH A5Q08EA notit. Az utóbbi 1-2 napban vettem észre, hogy vibrál a képernyő időnként, de egyre sűrűbben veszem észre. az este frissítettem az ATI drivert akkor megszünt, illetve ha kisebb felbontásra állítottam szétcsúszott a kép. Tudtok ebben a problémában segíteni vagy vissza az üzletbe. Még ami zavar, hogy az eszközkezelőben van egy SM Buszvezérlő amit nem ismer fel a Win7 és a HP oldalán sincs hozzá driver.
  • Blum
    Akkor semmi gond. nVidia fórumon írják egyesek,hogy náluk még a 100 °C-ot is eléri.

Illetve különböző tesztekben is 80-90 °C-ot mértek.