4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
suba53 #2553 Általában a Celeron gyengébb.
De a Pentium4 2,8 GHz nagyon kevés az azonosításhoz.
Mert a legelső 2,8GHz es P4 HT nélküli verzió, 400MHz FSB, 512kB cache, 130nm Northwood maggal.
Ezt nagyon közelíti a celeron, fele a cache, de magasabb az FSB.
Viszont a Cedar Mill architektúrájú 2,8GHz es P4 már HT képes, 2MB cache, és 800MHz FSB
Ez meg messze jobb minden tekintetben a Celeronnál is, és a korai 2,8GHz-es P4-nél is.
Ezért már nem elég a procik azonosításához egy név, és egy frekvencia, hanem a teljes azonosító birtokában lehet csak elhelyezni a mára már baromi sok típust tartalmazó sorban. -
Blum #2552 Pentium 4 jobb. -
#2551 Lehet buta kérdés, de melyik az erősebb processzor: Celeron D 2,8Ghz vagy Pentium 4 2,8Ghz? Azzal tisztában vagyok, hogy általában a celeronokat lebutított pentiumként ismerik az emberek, de ez a "D" jelzés valamit csak takar. Illetve persze azt is tudom, hogy a cache a celeronnál fele vagy negyede egy pentiuménak. -
suba53 #2550 Kösz.
Valóban nem egy konkrétum, de ilyen is van. :-) -
#2549 Tegnap este szétszedtem a gépet nem lett jó. Ma reggel megcsináltam ugyanezt és jó lett. Valószínűleg az alaplap szórakozott velem. Rejtélyes hiba volt. Már eléggé szét vannak kopva a csatlakozok, a memoria slotok. (Asus Commando) -
suba53 #2548 Szia!
Ilyenkor leírhatnád azt, hogy a "megoldva" mit takar.
Hátha más is belefut hasonlóba, és akkor tudja mi a teendő.
Köszi. -
#2547 megoldva -
#2546 Hali.
Vettem egy GTX 560-at. Beraktam a gépbe de nem volt jó. A gép elindult de képet nem adott. Ezután a memóriákat kiszedtem megcseréltem a helyüket és elindult a gép. Felraktam a drivereket egy tesztet akartam csinálni elindítottam a Skyrimot de csak kb 10 másodperig ment aztán a gép újraindult és ugyanazt csinálta mint az elején. Elindult de képet nem adott. Raktam jobbra balra a ramokat de semmi.
cpu e2180, psu cm 500W
Valami tanács?
elöre is köszi a segítséget -
#2545 Nagyon köszönöm, erre voltam kíváncsi és megnyugtató választ adtál. -
suba53 #2544 Szia!
Ez, hogy csak max 2000MT/s ( 1000GHz ) HT linket támogat az az Nvidia 630a chipset tulajdonsága. Annak ellenére, hogy a beletehető processzorok szinte mindegyike megy a duplájával is. Amiket más chipsetekkel el is lehet érni. Pl. AMD chipsetek nagy része.
Az Nvidia eléggé ért a chipsetekhez is. Az hogy kiadta ezeket a chipseteket azt jelentheti, hogy valóban nem mérhető lényeges különbség a rendszer teljesítményében a HT busz sebességéhez viszonyítva.
Valami különbség biztos van, de valószínűleg nem meghatározó.
Csak emiatt nem érdemes alaplapot cserélni szerintem. -
#2543 Köszönöm a válaszokat Blum és suba53.
Erre a Hyper Transport Bus-ra visszatérve. Elolvastam a leírást, de sokkal okosabb nem lettem. Kínai nekem az egész. Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valami hátránya, vagy lassabb-e így a gépem, mint ha ez az érték nagyobb lenne az alaplapomon és nem csak FSB 1000 MHz (2.0 GT/s) tudna?
Volt, ahol azt mondták nekem, hogy semmi hátránya nincs és valójában nem is érzékelhető, hogy 2000Ht/s vagy 5200Ht/s. Ez csupán amolyan vevőcsalogató dolog, de azért kíváncsi lennék az itteni véleményekre is.
Egy kedves emberke egy másik oldalon megosztotta velem, hogy ő direkt letesztelte ugyan azt a processzort két különböző alaplapban. Egy nagyobb és egy kisebb HT/s jelzésűvel és a mérések alapján nem volt szinte semmi különbség.
Vélemények? -
suba53 #2542 Szia!
Próbáld meg úgy, hogy minden perifériát lehúzol, és csak a HDD marad rajta.
A BIOS-ban állítsd az első BOOT eszközre a HDD-t. Ne legyen BOOT menü, egyből forduljon a HDD-hez.
Nézd meg, hogy ekkor is ezt csinálja-e. Ha igen, akkor egy tartalék winyóval is nézd meg. Ha úgy jó, akkor a winyó lehet hogy a tönkremenetel felé araszol. Ha a tartalék winyóval is ugyanez a helyzet, akkor valami alaplapi probléma lehet. Vagy még cseréld ki a SATA adatkábelt egy újra. Néhány gyengébb SATA adatkábel csatlakozója idővel deformálódhat és ekkor bizonytalan kontakthibákat produkálhat.
Nézd meg az alaplapon az elkókat, ha találsz púposodó, esetleg már kiszakadt elkót, akkor az gáz. Ha nincs púpos elkó, akkor egy BIOS frissítést is megpróbálhatsz.
-
suba53 #2541 Szia!
Az AMD a Hyper Transport nevű buszt használja, erről egy leírást olvashatsz itt.
A biosokat rendszeresen szokták frissíteni, amikor újabb processzorok vagy hardvermodulok jelennek meg. A microcode update azt jelenti, hogy egy újabb processzort is helyesen ismer fel, ha erre frissíted. Valamint a menet közben észlelt hibákat téves működést is javítják ilyenkor.
Ez a lap AM3-as. ( DDR3-as memóriát fogad ) Az AM3+ procikat nem támogatja. Az AM2, és AM2+ lapok csak DDR2-es memóriát fogadnak.
Viszont AM3 procikból csak a Max 95W TDP ig tehetsz bele.
A támogatott processzorok listáját itt nézheted meg. -
Blum #2540 Udv!
Az elso kerdesre nem tudok komoly valaszt mondani,talan ahhoz van koze,hogy mekkora FSB-t tamogat. (FSB-->Google)
2. Ha valami komolyabb processzor kerul a lapba,akkor celszeru frissiteni de csak akkor,ha egyebkent valami nem stimmel. Ha minden oke,akkor inkabb ne bantsd.
3. Nem tamogatja az AM3+-t,az AM3-at viszont igen es abbol mindegyiket. (Tehat meg a Phenom ii X6-osokat is.) -
simos #2539 Sziasztok !
Segítséget kérnék :
Harmadik vagy negyedik indításra indul csak a gép. Boot menü után bármit választok kikapcsol. kb negyedik indításnál minden ok és utána is. Lehet bármennyit használni. Ha sokat áll a gép és aztán indítom, mindig akkor jelentkezik ez a probléma!
Az oprendszer újra telepítve! (xp-32) Tápegység és memória kiküszöbölve!
HDD tesztelve, elvileg jó!
Lehet ez esetleg hőmérséklet probléma? Vagy mégis winchester? (sata)
Előre is Köszönöm a segítséget !
-
#2538 Van egy Asrock n68 GS3 UCC alaplapom.
Ma nézelődtem a hivatalos oldalán és láttam, hogy ezen a lapon csak FSB 1000 MHz (2.0 GT/s) van (bármit is jelentsen).
Viszont másik lapokon láttam, hogy ennél sokkal nagyobb értékek is vannak. Kérdés, hogy ez mit jelent egyáltalán (laikusoknak is érthetően elmondva)és hogy számít ez valamit a gép sebessége szempontjából?
Másik kérdés, hogy mit jelentenek ezek a bios frissítésnél? Illetve érdemes-e frissítenem a lapot, látnék változást?
Ezt írják:
1. Update CPU code.
2. Modify Crucial 1GB Memory size information.
Végül. Ez a lap támogatja-e az AM3+ processzorokat? Most sima AM3 van benne.
Illetve korábban felmerült, hogy ez a lap csak AM2+ és ezért mennek bele az AM3 procik, de több helyen is AM3-nak írják. Mi a valóság?
Köszönöm
-
#2537 Nálam 36 gigát foglal a Win7 (64 bites, kb. 1 év használat), úgy hogy minden programot másik partícióra telepítek, virtuális memória, dokumentumok, temp és minden ilyesmi is másik partíción van. -
suba53 #2536 Win7-hez a 20 GB valóban nagyon kevés. ( XP-hez általában elég )
32 biteshez elég lehet a 40GB, 64 biteshez én 50-60 GB méretet szoktam hagyni. -
Laceee #2535 20 Gigás partícióra ? , sztem az kevés..., töröld a partíciókat, telepítsd a win 7-t, ha minden rendben, akkor particionáld legalább 40GB-re a rendszert. -
nepszter1 #2534 win7 , most éppen már 3 órája telepítem rá a windows7et egyéni csúcs.. -
Laceee #2533 Xp-t raktál rá ? -
nepszter1 #2532 Pontosan így van van egy 20gb patrició azon van csak az oprendszer a másikon ugye nincs semmi mivel most raktam újra teljesen újra formáztam. Szerintem azóta ilyen lassú a gép mikor megvette a barátom . Szóval ebből lehet garancia lesz -
suba53 #2531 Mióta érzékeled ezt a lassulást? Hirtelen egyik napról a másikra jött elő, vagy szép lassan? Amikor újratelepítetted, akkor formáztad a teljes lemezt, vagy csak ráraktál egy új rendszert?
Nézd meg, hogy mennyi szabad hely van a C:\ partíción. Sokan nem figyelnek erre, és amikor elfogy a hely a rendszerpartíción akkor is ilyen lassulás következik be, vagy egyáltalán nem képes felállni a rendszer.
Ha csak egy partíciód van, az is betelhet. Takarítani kell. Le kell törölni az összes .temp file-t, a felesleges programokat, filmeket, eltávolítani. Jó kis takarító progi a CCleaner, ez leszed minden olyan felesleges elárvult file-t, amire tényleg nincs szükség. Több GB helyet is fel tud szabadítani.
A rendszerpartíción, vagy a lemezen, ha csak egy partíciód van, érdemes minimum 5-10 GB szabad helyet hagyni.
Ha nem a szabad hely a gond, akkor lehet hogy valamelyik hardver komponens rosszalkodik, és boot alatt nem tud rendesen továbblépni a gép. Bekapcsoláskor ne legyen rajta semmilyen külső eszköz, USB diszk, stb. Úgy is lassú? -
nepszter1 #2530 Van egy Lenvono idepad s205 és nagyon lassú alig akar bekapcsolni a a gép szóval rettentően lassú a windowst már másikat raktam rá de úgyse jó.
Vagyis nagy nehezen bekapcsol a gép kb 10perc kell neki és magához tér tökéletesen működik . Friss oprendszer van rajta ötletek ? -
fenyoapa #2529 Tisztelt Suba53!
Köszönöm! Akkor ezért nem találtam ilyet... -
suba53 #2528 Szia!
A socket7-es foglalattal még a Pentium mmx procik működtek.
Közben még jött a socket1-es foglalat a PentiumII proci szériával, majd a socket 370 foglalat a PentiumIII szériával, majd a socket478 a korai Pentium4-es procikkal, majd kb. az újabb socket478-as, és az LGA770 es foglalatú alaplapok megjelenésekor indult a PCI express VGA csatoló térhódítása.
Vagyis szerintem nem valószínű, hogy fogsz találni socket7-es alaplapot PCIe foglalattal. Ez egy annyira régi architektúra, hogy egyáltalán nem támogatja a PCIe szabványt.
Tehát vagy keress vaterán egy belevaló korai AGP, vagy sima PCI csatolójú VGA kártyát, vagy itt az ideje egy újabb rendszer beszerzésének.
Azért írom, hogy korai AGP, mert azok között is vannak lényeges különbségek. -
fenyoapa #2527 SZIASZTOK!
Tud-e valaki olyan alaplap típust, ami socket 7-es, és van rajta PCI express?
(Már két video kártyát is vettem, csak mindig elfelejtettem, hogy az én alaplapomban nincs PCIe. Szóval vennék egy új alaplapot, de processzort nem szeretnék venni, azért kéne egy ilyen alaplap.)
Köszönöm, ÜDV. -
Puhos #2526 Szia!
Ha jól gondolom, akkor a Windows saját tűzfalát használod?!
Esetleg nézz körül a beállításában, nehogy ott legyen valami a programból és ezért nem tudod letörölni. Illetve még nézd meg, hogy a futó folyamatok között szerepel-e valami abból a programból. -
#2525 Köszi Puhos a segítséget.Egyenlőre most kivárok.Volt egy trójaim...de még várok hogy megismétlődik-e a tegnapi dolog.Illetve az uninstallálással valakinek valami ötlete? mert ma is megpróbáltam törölni a progit ugyanazt írja ki mint eddig és csak a törlés vagy a mellőzés opcióból lehet választani... -
Puhos #2524 Szia!
Egy vírus, trójai keresés nem ártana sztem. Pl: Malwarebytes, Kaspersky Virus removal tools, Hitman Pro... -
#2523 Sziasztok!
Pc-m a mai nap során kétszer is kiírta egy ehhez hasonló hibaüzenetet hogy súlyos hiba történt a windows7-ben ezért újraindítás következik.Megtörténik az újraindítás minden rendben volt eltelt 4óra megint lejátszódott a folyamat.Mitől lehet ez? Winchester miatt? (kicsit régi már a gép többi része alig 1éves) Vírust kaptam volna? Vagy a tűzfalon sikerült valakinek átjutnia? Sok mindent láttam már eddigi gépeimen de még ilyet nem.A másik dolog.Uninstallálni akartam egy programot és a gép ezt írta ki: Cannot connect to windows firewall ...és utána kilép a telepítésből.
Valakinek valamilyen ötlete lenne mitől történhettek ezek? -
suba53 #2522 Szia!
Ez egy Socket478-as foglalatú alaplap, abból is egy régebbi fajta. Ebben nem készültek még duplamagos procik. Csak max HyperThreading megoldás, ami olyan kvázi duplamag. Sajnos a 800MHz fsb-t sem támogatja.
Az AGP slotja az összes "újabb" AGP-s kártyát tudja fogadni. ( Ez relatív, mert itt az "új" is több éves korú kártyát jelent. )
Berakhatsz 3GB memóriát, de felesleges. A DDR2 nem kompatibilis a DDR memóriával, bele sem megy a foglalatba. És ez még nem tud dual channel memória kezelést, és max 333MHz-es modulokat kezel. Sata támogastás nincs, így csak kihalófélben levő IDE winyót tudsz bele rakni.
Az a baj, hogyha mindenből a maximumot rakod bele, akkor is csak egy alsó-alsó kategóriás öreg géped lesz. Ami ugyan alkalmas netezésre, irodai munkára, alap dolgokra és ez sokaknak elég, de bármi meghibásodik benne, azt egyre nehezebben tudod pótolni, és szinte csak a használt piacról. Tápnak egy 300 - 400 W-os darab bőven elég, ha csak nem találsz bele egy brutális fogyasztású AGP foglalatú VGA kártyát.
De azt meg őrültség belerakni egy ennyire gyenge gépbe. -
suba53 #2521 Szia!
A 3,3V 5V és 12V rendben vannak. A többit az alaplapon levő stabilizátorok állítják elő. Mivel ez már nem egy mai darab, így előfordulhatnak rajta öregedő alkatrészek.
Az alaplapot nézd át alaposan. Találsz-e púpos elkót rajta? Az már az elkók kiszáradásának elöregedésének a jele, és az okozhat áramköri bizonytalanságokat, akár kék halált is. Ha van púpos elkó, akkor azt szakemberrel még meg lehet javíttatni. Elkócsere. Vagy ha már nem gazdaságos, akkor alaplapcsere.
Ugyanúgy meg kéne nézned a tápban is az elkókat, bár annak szétszedése egy kis odafigyelést igényel, és mindenképpen áramtalanított állapotban szabad csak. -
#2520 Üdv!
Van egy régi gépem és szeretném kicsit felújítani másodlagos gépnek (van normális PC-m egyébként).
Nagyon régi cuccok vannak benne, szépen teljesítettek eddig az évek alatt, de már nagyon lassúnak érzem. Azt inkább le sem írom, hogy milyen alkatrészek vannak benne most, mert még nevetőgörcsöt kapnátok :D Most szeretném kihozni a gépből a maximumot, így használtan vennék hozzá alkatrészeket.
Az alaplap egy Shuttle AV49N Itt tessék nézelődni!
Azt szeretném megtudni, hogy mi a maximum processzor, ami belemegy? Ha jól nézelődtem a neten, elvileg a legnagyobb P4 proci, amit elbír, az a 3.06GHz-es 533MHZ FSB-s lapka. Esetleg valamilyen kétmagos proci nem megy bele, tényleg ez a legnagyobb?
VGA-ból az bizonyos számomra, hogy csak AGP megy bele, mivel PCI-express még nincs a lapon (bár mondjuk van sima PCI-s VGA is, de azok drágák). Kérdésem, hogy belemegy-e Ati is és nVidia is? Illetve van-e valami méret korlát (pl. csak 256Mb-osat bír vagy ez nem korlátozott)?
Memóriából ha jól látom a legnagyobb az DDR1 333MHz és ebből is maximum 3Gb. Esetleg DDR2 nem jó bele?
Illetve ami még lényeges, hogy ha mindenből a maximumot teszem bele, akkor kb. mekkora táp kéne.
Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni. -
Puhos #2519 Hali!
A legegyszerűbb és leggyorsabb, hogy ha letöltöd a BSOD viewer nevű programot innen: bsod.Majd a kékhalál után a programba meg tudod nézni, hogy mi okozza azt. Így már könnyebben találsz rá megoldást! -
Livius #2518 Hello!
Egy ideje kékhalálos fagyásokkal szenvedek. Első problémaként kiderült, hogy egy RAM modulom rossz volt, ez az óta cserélve lett újjakra, de megint jöttek a kékhalálok. Következő elem, ami cserélve lett a VGA volt, egy GTX280 lett helyettesítve most egy jóval kevesebbet fogyasztó HD4870-el, kékhalál ezek után is elő jött. Az új RAM modulokat egyenként a slot0-ban teszteltem 3-4 napig, és ha külön voltak bent nem volt kékhalálom. A fura az, hogy mikor újonnan be lettek rakva egy hónapig minden ment tökéletesen. A több hónapos szívás után lassan ott tartok, hogy már csak két eszközre tudok gyanakodni, az egyik az alaplapom (Intel DX38BT) a másik a tápom (Chieftec GPS-550AB-A). A tápomnak a feszültség értékeit leellenőriztem a BIOS-ban, és az AIDA64-el is. Számomra nem túl fényesek ezek az értékek. Azt szeretném kérdezni mennyire nem felelnek meg ezek az értékek, és okozhatnak ilyen kékhalálokat attól függően hogy mennyi RAM mudol van bent az alaplapban?
AIDA64
Feszültség értékek:
CPU mag - 1.137 V
+1.5 V - 1.172 V
+3.3 V - 3.197 V
+5 V - 4.922 V
+12 V - 11.688 V
GPU VRM - 1.262 V
BIOS
12.0 - 11.625V
5.0 - 4.947V
3.3 - 3.197V
1.2 - 1.184V
-
suba53 #2517 Szia!
Ez a jól ismert kék halál. Ha minden bekapcsoláskor ez jön elő, akkor valami olyan hiba van a rendszerben, ami miatt a windows összeomlik.
Ez lehet hardveres, de lehet szoftveres is.
Ha csak néha, ritkán jön elő, akkor általában valamelyik hardver működése bizonytalan. Lehet kontakthiba, vagy kezdődő komolyabb meghibásodás.
Sokszor csak egyszer fordul elő, és újraindatásra megszűnik. Ekkor egy átmeneti bizonytalanság okozhatta.
Ha rendszeres, akkor jön a szisztematikus és sziszifuszi hibakeresés.
Ehhez nem árt, ha minden komponensből van cseredarabod.
Ha nincs, vagy nincs rutinod benne, akkor szervíz.
-
Skyline0021 #2516 Hali!
Valaki tudna segíteni nekem értelmezni ezt?
Kép
valamilyen hardware probléma, csak nem tudom milyen -
dave86 #2515 Helo
Segítséget kérnék van asztali pc-m hozzá modem,ahoz router és laptopom is. internet megosztva,de a laptop mindig ledobál kiírja,h csatlakozva,de kapscolódni nem tud a netre.
ötleteket várom kösziiiiiiiiii -
suba53 #2514 Szia!
Ha valóban tudja a dual channelt az alaplap, akkor a memória sávszélesség megnő ugyan, de maga a gép nem lesz 2x gyorsabb.
A memória műveletek gyorsulnak, és ez talán egy kicsit érezhető is, de túl sokra ne számíts.
A plusz 1GB valóban jól jön, lehet hogy kevesebbet fog töltögetni. De ez attól is függ, hogy a játék ezt ki tudja-e használni.