4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • kruger445
    Nagyon szépen köszönöm.
  • Blum
    Lemezkezeloben kell megformazni:

LINK
  • kruger445
    Sziasztok. Egy amatőr kérdés: miként kell merevlemezt formázni? (Most szereztem egy WD5000AVDS vinyót (SATA2), bekötöttem, a rendszer felismerte, de jó volna használni is. Egy WD1600-as mellé került, ami még IDE-s, de azon van a rendszer.) A BIOS-ban kell csinálni? Előre is köszi.
  • atiloki22
    Felraktam az itt (http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_vista64.aspx) található drivert de utána ugyanúgy szürkehalál.
  • atiloki22
    A táp: Chieftec ctg 500, a vga Asus hd 6770. Mivel egy hónapja vettem bele ezeket + 2x2 gb ddr3 ramot, és akkor is elkezdett fagyni, a vga-t már egy másik gépben leteszteltem, az elvileg jó. A ramot kicserélték szervízben mert az hibás volt. A mostaniakra már elvégeztem egy testet a memtesttel és ott nem mutat hibát. A drivert akkor mindjárt újra telepítem, bár már pár órája nem jött elő a fagyás így nem biztos h látom majd az eredményt.
  • wantonly
    Milyen táp, videókártya az? Driverek rendben vannak?

Ezt érdemes lenne átrágni: "szürkehalál"
    Bár ez már nem aktuális, de volt, hogy a Catalyst okozott ilyen problémákat.

Az első lépés egy memória teszt legyen. Ha nem mutat hibát, akkor utána lehet találgatni.
    Második körben ki kellene próbálni a gépet egy másik videókártyával (hiába egy hónapos, attól még lehet szar).
    Ha ez mind jó, akkor alaplap vagy táp.
  • atiloki22
    A tápot és a vga-t kb egy hónapja vettem. Az alaplapom kb. 5 éves lehet, Asus p5kc, de így ránézésre rendben van.
  • suba53
    Szia!

Öregedhetnek az elkók az alaplapon, tápegységben, videokártyán.
    A tápot egy másik táp rádugásával tudod kiszűrni. Az alaplapi öregedő elkókat ránézésre észre lehet venni, ha már púposodnak. Esetleg ha már ki is szakadtak, akkor barnás lerakódás van a tetején.
    Videokártyán ugyanúgy.
  • atiloki22
    Sziasztok!
    Néhány hete elkezdett lefagyogatni (szürke lett a képernyő, és hang kiakadt) a gépem random időközönként, volt hogy óránként, de volt hogy napokig normálisan működött. Főként videók nézése során (youtube, pokerstrategy) fagyott le, az utóbbi pár napban már nem csak szürkén fagy le, hanem néha csíkosan is. Illetve tegnap miután beléptem a windowsba azonnal leállt a gép, ezt egymás után vagy 7x megcsinálta. Nem tudjátok ez mitől lehet? Előre is köszi.
  • zamballa82
    Köszönöm az infót.
  • suba53
    Az NVIDIA 3D szemüvegei aktív shutteres szemüvegek. Legalábbis amit ismerek. Vagyis felváltva takarja ki azt a képet a jobb. illetve bal szem előtt, amit a másik szemnek kell látnia.

Elvileg a 60 Hz es monitor is alkalmas, de akkor az egy egy szem számára 30 Hz es frekivel látszódik a 3D kép.

Ki kell próbálni, hogy megfájdul-e a fejed, mert az nagyon szubjektív, hogy kire milyen hatással van a vibrálás.
  • czs1
    Megvan a megoldás!! :) A Sound Manager keverő eszköztár beállításainál a 'Multi-stream lejátszás engedélyezése' elől ki kellett venni a pipát, s így tökéletesen működik :)
  • czs1
    Nálam valami más lehet a gond. Egyrészt a Sound manager-ben egyáltalán nincs 'Eszköz speciális beállításai' lehetőség, másrészt most vettem észre, hogy a keverőpulton nincs külön 'Front Green Out', hanem csak egyszerűen 'Front', amely letiltott állapotban van (nem elnémított, hanem letiltott állapotban, azaz nem tudom kiválasztani, nem tudom mozgatni a csúszkát, stb.).
  • zamballa82
    Ebbe segítsetek.

"Sziasztok.
    Szeretnék egy 3d nvidia aktiv szemüveget venni.
    Nem találok egyértelmű utalást arra hogy az én samsung 2333SW monitorom 59-60Hz monitorom akadály lenne.
    Tudom hogy a nagy 120Hz az ajánlót hozzá.
    A VGA 460gtx , ez támogatja a 3d-t.

Nos a kérdés egyszerű.
    Én tudok fejfájás nélkül játszani egy 60Hz monitora?"
  • totyak
    Teljesen igazad van, pontosítanom kellett volna, csak elmentem nyaralni. Azért kérdezem, mert még mindig szeretnék a régi gépbe kicsit "komolyabb" alkatrészeket rakni. Tudom, hogy ettől sem lesz ütőképes gép, nem is azért csinálom, csak a gördülékenyebb használat miatt. Másodlagos gép lenne, van normális is.

Szóval:

Pentium 4 2,8Ghz 1M/533/478 vagy Celeron D 350 3,2Ghz 256/533/478

Ahogy nézegettem, egy 478-as lapba ez a maximum a Celeron D-ből. Pentium 4-ből a max. elvileg a HT-s 3,06Ghz 512/533/478, de ilyet nem találok jó áron. Ha igaz, akkor mindegyik 90nm, tehát az órajel és a cache, ami különbözik.

Lehet, hogy rosszul néztem valamit, annyira nem értek hozzá.

Illetve még egy másik kérdésem, amire bárki válaszát szívesen várom:

AGP-s videokártyáknál honnan tudom megállapítani, hogy a VGA a tápról táplálkozik-e (vagyis kell rádugni a tápból érkező kábelt) vagy csak simán az alaplapról (nincs tápból érkező kábel)? Összefüggésben van talán a passzív és aktív hűtéssel? Vagy lehetetlen megállapítani?
  • Puhos
    Szia!

Ha rámész a Realtek-re és nyomsz egy jobb gombot, Sound Manager, majd a felső sarokban olyat keress, hogy "Eszköz speciális beállításai", és ott mi van bejelölve? Mert nálam az első és így az első és a hátsó kimenetnél is van hang!
  • czs1
    Sziasztok!

Realtek ALC888/1200 High Definition Audio Controller típusú hangkártyám van, amelyen vannak frontoldali csatlakozók is, de sehogyan sem tudok hangot varázsolni az első csatlakozókból.

Az lenne a cél, hogy ha hangszórót/fülhallgatót/mikrofont szeretnék használni, ne kelljen mindig az asztal alatt bujkálni, hogy a gép hátuljában lévő csatlakozóba dugjam az eszközöket, hanem a gép elején lévő csatlakozó is használható legyen.

De sehogyan sem tudok hangot varázsolni ki belőle. Az asztalon felbukkan egy buborék-ablak, ami arról ad tájékoztatást, hogy az első csatlakozókba csatlakoztattam a hangszórókat, de hang nem jön ki belőle. A hangbeállításoknál a mixeren nincs elnémítva vagy letíiltva a frontoldali csatlakozó.

Megoldás?

• zamballa82
    Sziasztok.
    Szeretnék egy 3d nvidia aktiv szemüveget venni.
    Nem találok egyértelmű utalást arra hogy az én samsung 2333SW monitorom 59-60Hz monitorom akadály lenne.
    Tudom hogy a nagy 120Hz az ajánlót hozzá.
    A VGA 460gtx , ez támogatja a 3d-t.

Nos a kérdés egyszerű.
    Én tudok fejfájás nélkül játszani egy 60Hz monitora?
  • suba53
    Szia!

A régi gépen particionáld újra, formázd meg, és úgy próbáld ki.
    Nekem a Win7 akkor produkált hasonlót, amikor úgy húztam ki egy extSATA diszket, hogy nem csatoltam le szabályosan.
    Onnantól fogva azt a diszket nem látta. Aztán hasonló trükkök után ismét használható volt. Lehet, hogy van egyszerűbb megoldás is, de ez valószínűleg beválik.
  • 0ppika
    A régi gépemben tökéletesen múködik :S
  • suba53
    Szia!
    Lehet, hogy hibás a diszk. A bios csak egy alap ellenőrzést hajt végre, a diszk elektronikája bejelentkezik, hogy megvan, és kész.
    Az oprendszer meg már nézi a szektorokat a lemez egyéb paramétereit is, és lehet hogy ott van valami hiba,
    Próbáld meg azt, hogy csak ez az egy diszk legyen bent, és indíts rá egy XP, vagy Win7 telepítőt. Ha eljut odáig, hogy újra tudod partícionálni, és formázni, akkor lehet hogy utána már használható lesz.
    De ha a telepítő is elakad a diszk hiba miatt, akkor sajnos kuka.
  • 0ppika
    * bocs azt kifelejtettem hogy a lemezkezelőben sem látszik :S
  • 0ppika
    Hello!
    Olyan problémám lenne, hogy van 2 db régi sata-s winchesterem, átraktam őket egy teljesen új konfigba, az egyik gond nélkül működik, a másikat a biosban látom, de win7 sehogy sem látja. Portokat kábeleket cserélgettem, nem tudom mi lehet a baj :S
    Ötlet?
  • Yetyhunter
    Köszönöm, sokat segítettél.
  • suba53
    Szia!
    Igen, a helytakarékosság. Állítólag lehet kapni olyan headseteket, amelyeknek ilyen combo csatlakozója van.
    Ez egy négy pólusú jack dugó, a szokásos két, vagy három pólusúakkal szemben.
    Ha már van olyanod, ami másmilyen, akkor egy adaptert kell beszerezni, ( Ha a Lenovo nem mellékel egyet. ) és azzal tudod használni.
    Több laptopgyártó is alkalmazza már ezt a csatlakozót.

Így néz ki egy hasonló adapter:
    http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-PC-Sound-and-Audio/About-the-combo-Audio-Microphone-Jack/td-p/354163
  • Yetyhunter
    http://www.lenovo.com/products/us/laptop/essential/g-series/g580/G580_Datasheet.pdf
    ez a legjobb leírás amit találtam
  • suba53
    Többet tudnánk segíteni, ha leírnád a kinézett laptop típusát.
    Lehet, hogy azért nincs rajta mondjuk mikrofon bemenet, mert van neki beépített mikrofonja.
    Vagy a leírásból kiderül, hogy a meglévő jack aljzatnak mik a funkciói.
  • suba53
    Szia!
    Próbáld meg újra telepíteni a WiFi drivert.
    Nézd meg, hogy véletlenül nincs-e letiltva a WiFi hálózatos kapcsolata.
    ( Lehet, hogy valami huncut trójai, vagy féreg belepiszkált. )
    Ha otthon már nem tudsz jobbat, akkor szervíz. Ők meg tudják azt is nézni, hogy van-e hardverhiba.
  • Yetyhunter
    Hali, olyan laptopot néztem ki magamnak, amin csak egy jack lyuk van. Létezik-e ehhez olyan átalakító amivel a 2 dugós headsetet tudom használni(ha igen dobjatok már egy linket), vagy kell vennem hozzá egy másik "egybeolvasztott" jack-es headsetet? Próbáltam keresgélni, de semmi értelmeset nem találtam. Köszi a segítséget.
  • amd123
    Üdv mindenkinek. Az a probléma lépett fel nálam tegnap este letöltés közben, hogy egyszer csak megszakadt a netkapcs(WiFi). Gondoltam átmeneti hiba és nincs gáz. Megnéztem szomszédén. Azt sem tudtam fogni. Gondoltam áram szünetvan és ezért ment el mindkét helyen. Gondoltam kipróbálom iPhone fogja-e. És igen... a telóm és a családban minden más gép tudott wifizni csak én nem. Ma, csak próbaként, kábeles megoldással akartam netezni, és voálá.. működik. Lehet, hogy az adapter, vagy nem tudom mi a neve, az érzékelő romlott el a lapimban és csak kábellel tudok netezni mostantól? Ha igen, akkor lehet ez driveres probléma vagy szerelőhöz kell vinnem?
  • pacclacc
    Jó van hangom! Igazából a xBoxomat akartam PCre kötni, és PC ből nyerem ki a hangom :D

Nekem is bonyolult de sikerült! PCmen a KÉK jack dugó a bemenet :D
  • wantonly
    Igen van, de a wikepedian le van írva pontosan melyik micsoda.
  • pacclacc
    Alaplapi kérdésem lenn!

Audio kérdés következik!

alaplapon vannak 3,5 jack aljzatok. Mind külömbözö szinű! Zöld a hangkimenet. Rozsaszin mikrofon.

Ezeket tudom!

Van ezen kivül:

KÉK
    FEKETE
    Meg még pár!

Mik ezek vagy van e olyan köztük ami Bemenet lenne?
  • Kori
    köszi a segítségeket
    végigfújtam minden csatlakozót egyenlőre már órák óta stabilan megy
    remélem csak ennyi volt
  • suba53
    Szia!
    Ezen az alaplapon már az összes elkó szilárd elektrolitú. Ezekre nem jellemző a kiszáradás, korai elöregedés. Ezt kizárnám.
    Ugyanez viszont nem mondható el a tápegységről. Próbáld meg másik táppal.
    Ha garantáltan jó táppal is ezt produkálja, akkor gebasz van.
    Marad a szisztematikus hibakeresés. A csupasz lapot úgy indítsd el, hogy csak a proci, VGA, és 1db memória modul legyen bent. Ezek kellenek minimum. Menj be a biosba, hogy legyen kép, és nézd meg így is műveli-e.
    Ha igen, akkor másik VGA-val, memóriával, stb, addig amíg nem stabil.

Ha így nem csinálja, akkor egy tartalék vinyóra húzz egy rendszert, és teszt.

Végső soron akármennyire jó kis alaplap ez, de más is elöregedhet, elmelegedhet, nem csak az elkók. Lehet, hogy egy olyan kontakthibád van, ami húsz perc melegedés után éri el azt a hőfokot, amikor hibát mutat. Ez lehet bárhol. A sokrétegű nyáklap valamelyik kötése, valamelyik IC-n belül egy rossz kontaktus, bármi. A sata adtakábel csatlakozója is deformálódhat az idők során, cseréld ki egy másikra.

Bár olyat is láttam már, hogy az összes bontható csatlakozó - Memória, Perifériák, stb - megmozgatása bontása visszakötése után megszűnt az ilyen jellegű hiba.

Ha oda jutsz, hogy minden cserelehetőség ellenére folyamatosan előjön a hiba, akkor sajnos alaplapcsere néz ki, mert ez már nem garis.
    Még jó, hogy ez a kategória már viszonylag olcsón megkapható használtan a hardveraprón, vagy más apróhirdetési helyeken.
  • Kori
    köszi a tippeket
    majd kiprobálom
    amúgy már teljesen portalanítottam
  • Blum
    Udv!

Ez szerintem tapegyseg vagy alaplap hiba lesz.

Lehet,hogy az alaplapon elfaradt egy kondi vagy a tapban van valami gebasz. Elso korben ezeket csekkolnam valahogy. Szoftveres hibat en igy a leirtak alapjan kizarnam.
  • wantonly
    Gondolom nincs húzva a gép, mivel nem írtad. Nekem is tipikus melegedési problémának tűnik, de ezek a hőfokok tényleg nem vészesek. Persze az érzékelők is tévedhetnek. Lehet ez amúgy tápegység probléma is és a vinyó hibáit sem érzékeli mindig a HDsentinel. Az, hogy nehezen indul meg várni kell, nekem ez utóbbi a gyanús. Én első körben portalanítanám, kitisztogatnám az egész gépet, hátha. Ha van lehetőséged, akkor tegyél be másik vinyót/videókártyát/tápegységet. Így lehet a legegyszerűbben kiszűrni.
  • Kori
    Sziasztok segítség kellene
    gép: asusP5k, 4gbram, geforce 9600gt E6650 proci, win 7 x64
    új telepítés
    semmi nem melegszik, vinyok 41, proci 45, vga 60,alaplap 45
    cpu magok kihasználtság csak böngészéssel 5, 15 %
    ram kihasználtság 23%
    hdsentinel 100%os mindkét vinyo
    memory test nem jelez hibát
    gép nehezen indul és kb 20 perc után kifagy minden program ami éppen fut
    reset után bootolni akar
    kikapcs 5 perc várakozás és a gép indul
    majd 20 perc múlva újra kezdi
  • fergusonpapa
    Hello, lehet hülye kérdés de lenne egy nagy problémám

Vettem használtan egy félkonfigot,

6000+ amd proci
    4giga ram(drr2,4x1GB)
    asrock alive nf7g fullhd

A probléma az lenne hogy feltelepitettem a win 7 64bites verzioját,de már furcsáltam h 1oráig telepitet,de utána lasú volt.

Másnap feltetem a dolgait,és minden rendben volt,megynyugodtam,de egyszerüen véletlenszerüen ha épp bekapcsolom a gépet vagy több órája megy(felmelegedés igy kizárva) belassul az egész rendszer nem nyilnak mega programok csak nagyon lassan, szóval mintha a tlejesitmény 10x kevesebb lenne( ha nem 100..) és akármit csinálok, ki be kapcsolgatom a gépet, cserégetem a ramokat néztem más rammal is ugyanugy rossz volt..

Aztán mikor megunja magát olyan 15perc megint minden okés lesz és megyminden ahogy kel.. Nem tudom hogy mi lehet a probléma,nagyon tanácstalan vagyok

Remélem valaki tud segíteni.