4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
Dodo55 #2753 Az alaplapon tudod ellenőrizni, rá van írva. Vagy a típusánál közvetlenül, vagy valamelyik sarkában. -
#2752 Sziasztok!
Pár dologban szeretném a véleményeteket, segítségeteket kérni.
-Adott ez az alaplap: ASUS P5LD2. Jelenleg egymagos 3GHz-es Intel CPU van benne ezt szeretném bővíteni kétmagosra. Ha jól láttam a gyártó honlapján a tokozása 775, tehát ilyen típust kell keresnem. Azonban a gyártó honlapján azt is láttam, hogy Only PCB R2.0(or higher) support Intel® Core™2 processor. Ezt hol tudom ellenőrizni? Illetve lent található, egy lista a támogatott típusokról amiben pl. ez nincs is feltüntetve: Intel Dual Core E5700 3GHz TRAY (800MHz/2MB)
Nem frissítették a gyártó honlapját, vagy ezek már tényleg nem működnek vele.
Előre is köszönöm a segítséget! -
bat777 #2751 Hali
a következő probléma állt fel egy gépnél amit néztem.
Elsődleges, hogy nem indul el. mikor bootol kiírja, h valami rendszerfájl megsérült...kéri a windows cd-t, odaadom neki az xp telepítőt amiről telepítve lett, de miután elindítja a cd-t bejön a kék háttér és 1-2kiírás után nem tölti a file-okat, többször megpróbáltam, win7 es cd-t is adtam neki de azzal se mozdul meg, 2 dvd meghajtója is van, egyikkel se megy. Először sokat dolgozgattam rejta mert el sem akart indulni, mindent le fel dugtam rajta memória ki meg be...egyszer csak elindult, addig el se indult...a merevlemezről nem indul, valamikor kiírja a rendszerfile hibát, valamikor meg csak fekete képernyő, a cd meghajtóval se indul el. 2 fajta cd-vel próbáltam és 2 meghajtóval ugyanaz mind a kettő, lehuztam a winchestereket is és akkor se indul el ...nem tudom mi van, én alaplapra gondolok, h valami megkattant rajta..
??? -
Dodo55 #2750 "A +5V, és +12V a tápcsatlakozón is mérhető. Ha azok rendben vannak, akkor a többi is rendben lesz."
Valóban, főleg hogy az USB vezérlőn lehet van külön feszszabályzó is (én tennék bele)...
De amikor reggel 7-kor még nem aludt az ember akkor a gép újra kiszabadítását és szétszedését igénylő műveletek helyett valahogy ilyen "hát ez itt van az orrom előtt egy kéznyújtásnyira" ötleteket születnek :)
Persze amúgy néztem belül mindent, amennyire beleláttam (mert elég zsúfolt darab) rendben volt minden.
Igazából ami a legjobban érdekel, hogy az ATX szabvány 5.25V-os határértékével szemben egy viszonylag minőségi alkatrészekből álló gép esetén ez az 5.5V még belefér tartósan? -
suba53 #2749 Szia!
Ha már ilyen rutinosan szeded szét a tápot is, akkor szerintem keresd meg azt a multimétert, és mérj rá rendesen a feszültségekre.
A +5V, és +12V a tápcsatlakozón is mérhető. Ha azok rendben vannak, akkor a többi is rendben lesz.
Amikor szétszedted a tápot, figyeltél az elkókra? Nem találtál olyat, ami púposodik, vagyis kezd kiszáradni és veszti el a kapacitását?
Mert akkor az áramkör stabilitása kezd borulni, és lehet, hogy azért látsz 5,5V-ot, mert ezt próbálja kompenzálni a szabályozás. -
Dodo55 #2748 Hi, van egy 6-7 éves Chieftec GPS-450AA-101A tápom.
Az elmúlt hónapokban elég alacsonyra ereszkedtek a feszültségek rajta:
3.3VDC: 2.9V
5VDC: 5V (ez lesz majd itt a lényeg)
5VDS: 4.4V
12VDC: 11.6V (körül ha jól emlékszem, a 3.3 helyett 2.9 volt inkább para)
Ettől függetlenül a rendszer stabil volt.
Szétszedtem ma a gépet kicsit takarítani, újrapasztázni a hűtőt az utóbbi években egyre vérlázítóbb gázárak miatt öntudatra kelt, a fűtésben kétségbeesetten besegíteni próbáló, sokszor 80-90 fok körül izzó P4-em miatt.
(Komolyra fordítva a szót a rajta lévő stock cooler sem jóállapotúnak, sem kielégítőnek nem nevezhető a 3.2=>3.85GHz tuninghoz, a paszta 2-3 hét alatt elvizesedik alatta, az is olyan amilyenhez épp hozzá tudok jutni)
Ha már itt tartottam úgy voltam ránézek akkor a tápra is, arra gondoltam hátha csak jó poros és melegszik kicsit, azért esnek a feszültségek (láttam nemrég behalt ventis tápot, ami indításkor leadta szépen amit kellett, majd ahogy felmelegedett felére estek a feszültségek. az kapott új ventit, és elvileg azóta is hibátlanul működik).
Szétkaptam, és hát tényleg jó poros volt, sőt... A komponenseknek az alakját is alig lehetett kivenni először a sok portól
Mindegy, kipucoltam (levegővel fújtam), a ventillátort is szétkaptam, friss zsír bele, a végén úgy nézett ki mintha új lenne.
Összerakás után ránéztem a feszültségekre, és bizony visszajött mind, szinte hajszálra aminek kell lennie, kivéve a +5VDC, mert az 5.5V lett.
Előtte is egyébként az volt az, ami egész jól tartotta magát, ha megnézitek a fenti értékeket, de nem lett ez így most kicsit sok?
Néztem, elvileg az ATX2 specifikácó szerint 5.25 a felső határérték... Plusz a HDD ledem off állapotban is világít enyhén azóta, ami nem tetszik igazán. Ezen kívül eddig semmi különös, de szerintem mikor megvettem nem volt ilyen magas, plusz az a HDD led idegesít.
Még arra tudok gondolni, hogy a szenzorral van valami, mert a +5VDC és +5VDS között eddig is pontosan .5V különbség volt, csak azt nem tudom a tápon belül mennyire járnak külön utakon. Talán egy USB csatlakozót kéne megmérnem, de most nem tudom hova lett hirtelen a multiméterem -
suba53 #2747 Szia!
Tuning nélkül kifogástalanul megy?
A tuning egy összetettebb dolog annál, hogy a procinak nagyobb órajelet állítasz be.
Hatással van a rendszerbusz frekvenciájának a növelése egy csomó más komponensre is. Ha azok kevésbé vannak erre felkészítve, akkor előfordulhat, hogy a proci bírja ugyan, de például a memória már hibázik. -
#2746 Sziasztok! Van egy Trust Pyramid 7 15140 USB hub-om de sajnos nem úgy működik ahogy gondoltam. A hub a számítógép usb-jébe csatlakozik, de valamiért mindig elveszti a kapcsolatot a géppel. Pendrive-ra másolás gyakorlatilag lehetetlen, mert 50%-nál vagy később kiadja a pendrive-ot magától... De már azt is elkezdte, hogy az usb-s wi-fi vevőt is kiadogatja gyakorlatilag 5 percenként. Ilyenkor egy újra bedugás megoldja a problémát, de akkor is nagyon zavaró. Valaki erre tudna valami megoldást? -
Mozes #2745 Sziasztok!
Segítsetek légy szíves.
Kicsit tunningoltam a gépet, mind órajelet húztam mind a feszültséget állítottam. Megy is minden teszt tökéletesen, semmi gond viszont simán Windows alatt fagyni szokott. Sípoló hangot ad és lefagy! Honnan lehet azt tudni, hogy ez mi miatt van? Én az alacsony feszültségre gondolnék, de akkor a stressz teszt alatt miért nem fagy le, csak windows alatt?!
kösz,
M -
#2744 Ok. köszönöm! -
suba53 #2743 Szia!
Igen, a lednek elég két pólus.
-
#2742 Köszi!
Amúgy a 2 pines a led csatija. -
suba53 #2741 Szia!
A 3 pólusú csatlakozó az alaplap egyik ventilátor csatijára megy, a 2 pólusú meg valószínűleg egy szabványos 4 pólusú tápcsatlakozó, de csak 2 vezeték lesz bekötve. -
#2740 Még annyit, hogy, ilyen az alaplap.
-
#2739 Sziasztok!
Fel akarok dobni egy ilyen ventit a plexi oldallapra.
A leírása szerint 1x3 és 1x2 pines csatija van. Az 1x2 pint merre kellene majd keresnem? Nem kaptam még szét a gépet, mert csak most rendeltem meg a hűtőt, de emlékezetem szerint 1x3 és 1x4 pines van az alaplapon.
Válaszotokat köszönöm!
-
suba53 #2738 Szia!
Ventilátor ilyesmit nem okoz. Biztosan jó a monitor? TFT, vagy katódsugárcsöves?
Ha katódsugárcsöves, és van a nyaka mellett olyan lámpa vagy hangfal, amiben van transzformátor az okozhat remegést.
Ha TFT, akkor ez nem játszik. Lehet hogy a VGA kártyád kezd elöregedni.
Próbálj rákötni másik monitort, ha az is remeg, akkor VGA. Ha az nem remeg, akkor csak a monitorban lehet valami gebasz. -
#2737 Sziasztok.
Az a gondom, hogy egy ideje elkezdett remegni kissé a kép. Minden vibrál és egy idő után totál kifárad a szemem ettől. Az asztal, az ikonok, a mappák, a képek, a webes dolgok, böngésző keret és tartalom, szóval minden vibrál enyhén rezeg. Megnéztem a csatlakozásokat, letöltöttem a legfrisebb drivert nVidia. / Viszont azt megfigyeltem, hogy hideginditás után még nem rögtön jön a jelenség csak néhány perc múlva. Elképzelhető hogy a ventik beindulásaával függhet össze a dolog? Vagy mi lehet itt a gond? (a monitor jó). -
suba53 #2736 Szia!
Elvileg mindegy, hogy a hűtőbordán a légáramlást egy a bordára fújó, vagy a bordáról szívó ventilátor oldja meg. A lényeg a hűtőborda körül áramló levegő mennyisége, és hőfoka.
A CIFU által feltett kép nagyon jó példa. A procihűtő hűtőbordáján itt a ventilátor áfújja a levegőt, ami a hűtőbordákon áthaladva felmelegszik, hőt von el, és így hűti a hűtőbordát, és azon keresztül a procit.
Ezt az átfújt felmelegedett levegőt pedig a hátlapon lévő ventilátor kiszívja a gépből, és a helyére az elöl levő réseken friss hidegebb levegő érkezik.
Ugyanigy jó megoldás, ha a ventilátor a borda túloldalán elhelyezkedve átszívja a hűtőlevegőt a hűtőborda lamellái között.
Mindkét megoldást alkalmazzák.
A lényeg az hogy az áramoltatott levegő a hátlapon levő ventilátor felé haladjon. -
#2735 Köszi!!!!
Így már 1értelmű!
NAGYON KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGEKET!!
u.i.
kábelharisnyát nem tudjátok hol lehet szerezni? -
#2734 Így kell kinéznie a dolognak:
A hűtő ventije így kifelé, a ház háta felé nyomja a levegőt, a ház ventije pedig fújja tovább kifelé. -
#2733 Köszönöm!
Sokat segítettél, ill. lett volna még egy kérdésem, de arra is kaptam Tőled választ!
Azért még 1-et kérdeznék.
Hátul nekem is van egy 12cm-es ventim.
Azt írod, ennek kifelé kell fújni a levegőt.
De a procin a ventillátor szerintem a bordára fújja a levegőt és nem el róla.
Ilyen hűtőt vettem:
-
suba53 #2732 Szia!
1: A prociról a termelt hőt a gép hátulja felé fuvasd.
- Általában szoktak rakni a gép hátfalára is egy ventilátort, ami a gépházból kifelé fújja a meleg levegőt.
2: Általában az alapbeállításban nincs bekapcsolva a ventilátor szabályozása, olyankor teljes fordulatszámon pörög.
Ha bekapcsolod, akkor több opció között választhatsz. Általában a silent módot érdemes választani, mert ekkor a leghalkabb a rendszer.
Itt a különböző hőfokokhoz különböző fordulatszámokat rendelnek, de egyik esetben sem engedi túlfűteni a procit, egy adott hőmérsékletnél mindegyik maxon pörgeti a ventit.
Ahol hőfokokat állíthatsz, ott a riasztási, kikapcsolási hőfokokat adhatod meg. -
#2731 Helló Mindenki!
Két kérdsben szeretnék segítséget kérni.
1, Vettem egy új procihűtőt, aminek a ventillátorja oldalt van.
Vagyis vagy a pc hátulja felé, vagy a dvd író felé tudom fordítani.
Melyik a jobb megoldás?
2, Van értelme figyelni, biosban beállítani a hűtés fokát?
Tehát külön kell foglalkoznom azzal, hogy milyen hőfokon van a gép?
(nem tudom mit figyel egy ilyen progi)
És, hogy van egy alap beállítás a biosban, vagy nekem kell megadni valamennyit?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
suba53 #2730 Igen. -
torok6 #2729 Sziasztok! A videokártyától beakadhat a játék? -
suba53 #2728 Szia!
Egy táp elfüstölésekor keletkezhetnek olyan tranziensek, amik tönkretehetnek bizonyos áramköröket. Az alaplapi 4 pólusú csatlakozó is, és a VGA plusz tápcsati is csak +12V-ot kap. Így az nem okozhatott ilyen problémát.
Sajnos VGA csere néz ki.
A VGA kártyán levő elkók hibátlanok?
Ha púposak kiszáradtak, akkor még elkó cserével lehet próbálkozni. -
suba53 #2727 Szia!
Ez így eléggé misztikus. Szedd miszlikre a három rendszert, és egyenként próbálgasd végig a videokártyákat, monitorokat. Többszörös keresztpróbákkal kiszűrheted a tönkrement alkatrészeket.
A közös konnektor nem hiszem hogy probléma lehetne. Mindenesetre a próbákat másik hosszabbítóval érdemes végezni. -
#2726 Kivettem, beraktam minden jól működött 10 percig aztán ismét kezdődött a csíkozódás, majd a gép újraindulása. Lehet valami összefüggés az új táp és a vga között, tehát mondjuk kevés a 400W? Vagy inkább a régi táp elfüstölése okozott maradandó károsodást? Köszönöm -
#2725 Vga okozhatja a folyamatos ujraindulast? Mindjart kiprobalom nelkula, mar ha elindul:) -
#2724 Ez VGA hiba. -
#2723 Sziasztok
Tegnap délelőtt elfüstölt a 3 éves Gigabyte 450W tápom. Rögtön szaladtam a boltba, és beszereztem egy Chieftec 400W tápot. Beszereltem, sajnos nem indult be. Második nekifutáskor rájöttem hogy véletlen rossz csatlakozót dugtam az alaplapra. (2x3 csatlakozás volt rajta és PCI-E felirat) Miután erre a hibára rájöttem a gép remekül indult. Ma reggel 2 óra használat után a következő képek fogadtak:
http://bit.ly/TdogvO
http://bit.ly/QDMzRo
http://bit.ly/OZlOsn
1. A gép beindul majd egy ilyen fura kép fogad: http://bit.ly/OZlOsn
2. Nagy nehezen bebootol de rögtön egy szemcsés kék képernyő fogad ami tele van hibával, de annyira gyorsan újraindul a gép, hogy képtelenség elolvasni.
3. Miután újraindult minden kezdődik elölről.
Megsérülhetett valami amikor azt a PCI-E csatlakozót rossz helyre dugtam, vagy esetleg a táp elfüstölésekor sérült valami ami most jött elő? Köszönöm a segítségeteket.
Szerkesztette: amsh Ma, 13:02 -kor -
czs1 #2722 Sziasztok!
Az alábbi hibajelenség kezdi lassan már teljesen felőrölni az idegeimet, kérném az ötleteteket, hoigy mi lehet a baj:
Adott egy számítógép konfiguráció, ami egy adott napon még hiba nélkül működik, a legutolsó használatkor szabályosan lett kikapcsolva.
Még aznap visszakapcsoláskor a gép idnul, a vinyó felpörög, halatszik, hogy indul a boot, de a monitoron se kép, se hang. A power LED is a kikapcsolt állapotnak megfelelő narancssárgán világít zöld helyett. Ha a monitorcsatit lehúzom a gépről, akkor "No signal" felirat, ha visszadugom, a felirat eltűnik, de továbbra sincs semmi kép.
Hosszas próbálgatás (monitorkábel ki-be, ujraindítgatás, stb.) után, másik gépet szereztem, összedugtam, és ugyanaz a hiba! (Pedig eddig tutira működött!)
OK, gondoltam megvan a megoldás= monitorhiba! Szereztem egy másik monitort, nagy izgalommal rádugtam az első gépre,és semmi kép, aztán a második gépre, szintén semmi gép.
Na itt már kezdett leoldani az ékszíj az agyamról, hiszen, mi a valószínűsége annak, hogy két (korábban működő) gépen is egyszerre megy ki az alaplap, vagy a videókártya.
Sikerült előkotornom a padlásról egy ősrégi gépet (PIV, 1700 MHz, 256 MB, stb.), meg egy szintén ősrégi monitrort, azt összedugtam, s minden ment rendben, ahogy kell. Megpróbáltam valami értelmes rendszert tenni rá, aztán működött minden rendben.
Majd egy reggel (kb. egy hét múlva)kapcsolom be a gépet, s ugyanaz a hiba! Gép elindul, de a monitoron semmi! Azt hittem falhoz vágom az egészet!
Már a 3. gépen ugyanaz a hiba, ráadásul a monitorból is már a harmadikat próbáltam.
Mi lehet az oka ennek:
Létezik, hogy mind a három gépen alaplap/videokártya hiba keletkezik, kísértetiesen ugyanúgy, s közel egy időben??
Egyetlenegy közös pontja van a dolognak, mégpedig a ugyanazokat a 230 V-os hálózati csatlakozókat, illetve konnektort használtam mind a 3 gépnél. Lehet, hogy valami elektromos zavar megölte a tápegység egy részét??
Előre is köszi az ötleteket.
czs1 -
suba53 #2721 Szia!
Mielőtt végleg eltemeted, próbáld ki egy másik író programmal is.
Ha azzal is ugyanezt teszi, akkor valószínűleg meghibásodott az íród.
Egy firmware frissítést azért én akkor is megpróbálnék. Ha az sem segít, akkor kuka.
Ha másik író progival jó, akkor valószínűleg a Nero sérült meg. -
Katarn576 #2720 Üdv mindenkinek. Egy hatalmas problémám lenne.
Van egy LG DVD író+olvasó kombóm az asztali számítógépemben.
Eddig tökéletesen működött, simán tudtam vele írni. Most újfent ki akartam írni egy adat DVD-t, de a NERO-ban 89%-nál mindig megállt. Úgy kell elképzelni, hogy 89%-ig a DVD író kis sárga lámpája folyamatosan villog, vagyis ír rá a program, aztán 89%-nál hirtelen abba marad a villogás, plusz a NERO progiban is minden le áll, valamint magát a számítógépet is lefagyasztja.
Szerintetek ez mitől lehet? vennem kell egy új DVD írót? vagy esetleg valami más baja van?
A választ előre is köszönöm. -
folie10 #2719 Üdv!szeretném valahogy megcsinálni, hogy ha lenyomom az egerem görgőjét, akkor a számítógép azt Enternek érzékelje. Lehetséges ez? -
amigos00 #2718 Kedves suba53! Örömmel mondhatom, hogy sikerült megoldani a hangkártya problémát! Valószínűleg rossz lehetett, mert beraktam egy másikat és azt gond nélkül fel tudtam telepíteni! Köszönöm szépen az információkat! Minden jót! -
Madi92 #2717 60-90% között mozog ahogy néztem, szerintem azzal nincs gond. Viszont ezt a kábeles dolgot kipróbálom! -
suba53 #2716 Szia!
A térerő megfelelő? Nem ingadozik nagyon?
Próbáld meg a kütyüt egy USB toldó kábellel csatlakoztatni, és mint egy antennát különböző pozíciókba rakva figyelni, hogy hogyan változik a térerő és a kapcsolat stabilitása.
Lehet, hogy a gépbe bedugva pont olyan szögben, pozícióban áll, hogy a vételi viszonyok a stabilitás határán vannak, és meg meg szakad a kapcsolat. Zárt terekben nagyon sokat tud ingadozni a térerő a belső reflexiók, csillapítások miatt. -
Madi92 #2715 Hali!
Nem régiben költöztem albérletbe, ahová vittem a PC-met is. Wifi-s net van csak ezért beszereztem egy TL-WN721N típusú "wifi befogót" :D szaknyelven!
Olyan gondom van, hogy mióta használom, percenként kidobál asztalra, érsd, játék közben kidob asztalra, vagy ahogy most ezt írom, el-el tűnik a kurzor, és jön a "csip-csip baj van főnök", féle windows hang! :D
Arra rájöttem, hogyha kihúzom a készüléket, majd vissza, akkor ez megszűnik. Eddig jó is volt így, újabban viszont már alig lehet rábírni, hogy net is legyen utána.. sőt néha ki is fagy a szoftvere, annyira, hogy még feladatkezelőben sem lehet kilőni!!!!!
Próbálkoztam dirver újratelepítéssel, de ugyan az.. Legutóbb még kékhalál is volt, okozhat ez ilyet? o.O
Ötlet, hogy mit lehetne vele kezdeni? Kiidegel... -
amigos00 #2714 Igen, gond nélkül működött, előtte is ugyanúgy használtam a rendszert, csak már rá fért az újratelepítés. Hangbeállításokat megnéztem és szerintem ott okés minden. Megpróbálom valahogy az említett módszereidet. Köszi!