4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
suba53 #2833 Szia!
Kipucoltad a hűtőbordáit is?
Lehet, hogy annyira eltömődtek a beszívott por, szösz kombótól, hogy már nincs hűtése, és a túlmelegedés miatt veszi vissza a teljesítményt a rendszer.
Szedd szét, és szivasd ki porszívóval, vagy fuvasd ki sűrített levegővel.
Meglepő mennyiségű összetömörödött por szokott távozni.
Másik jellemző ok az ennyire belassult rendszereknél az, ha elfogy a hely a rendszerpartíción.
Minimum 6-8 GB szabad hely legyen a c: partíción. -
Dav1doff #2832 Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy HP G62-b35sg laptopom, és most rendszeresen azt csinálja, hogy nagyon lassan kapcsol be, legalább 15-20 perc kell neki míg feláll a rendszer. Tegnap újra telepítettem a Win7-et, de ugyanúgy csinálja. Ráadásul újra telepítés előtt mindig az alább hiba üzenetet dobta: "A Windows hibát észlelt, egy a számítógéphez csatlakoztatható eszközzel való kommunikáció során." A hiba kiírása előtt pedig mindig az indítás javítást csinálta a gép. És idegesít, hogy ezt az állapotot egyik pillanatról a másikra kezdte el csinálni.
Előre is köszönöm a válaszokat.(Remélem nem hardweres gond van.) -
suba53 #2831 A SMART minden olyan eseményt számol, ami diszkkel történik. És ha ez nem rendeltetésszerű, akkor hibát rögzít.
A HD sentinel is a HDD SMART értékeit elemzi, és abból következtet az állpotára.
Ha azért seekel mert nem találja a megfelelő sávot, akkor azt biztosan rögzíti, mint egy hibás próbálkozást. -
#2830 Szia!
Köszi. Megpróbálom. Igazából ezen a hangon kívül semmilyen változást nem érzek, gyors, használja a dolgokat, nincs szektor hiba stb stb...
Csak ez a hang aggasztó, mert hallottam már olyat, hogy így kezdi megadni magát. Ilyenkor az olvasó fejet kitéríti teljesen majd vissza (mint ahogy bekapcsoláskor csinálja) és állítólag ez valami hiba, ami egyre gyakoribb lesz a végén meg feladja és ennyi..
Igaz ez? -
suba53 #2829 Szia!
Töltsd le a HD sentinel programot, és nézd meg vele.
Ellenőrizd a SMART értékeket is.
Ha a sentinel szerint 100%-os, akkor nem nagyon kell aggódnod.
-
#2828 Szervusztok!
Van nékem, egy alig 2 éves (talán annyi sincs) Samsung HD 642jj vinyom.
Nahh most 2 napja bekapcsolás után a gépnek van egy hangja, amit szerintem ő produkál.
Amikor a gépet benyomod, mindig kattan egyet. (azt hiszem az olvasó fej hangja az) na ezt a hangot adja bekapcsolás után is 1x. Ezért gondolom, hogy a vinyo lesz.
Mi lehet a gond? kezdi feladni, vagy mi van? Esetleg orvosolható valahogy? -
suba53 #2827 Szia!
Az alaplapodon gyárilag rajta volt az AMD procihűtők fogadására alkalmas műanyag keret.
Remélem azt nem szedted le.
Az a négy kis bigyula az INTEL-es alaplapok számára ad rögzítési lehetőséget. Azokon az alaplapokon nincs ilyen keret, és a furatai paszolnak ezekhez a kis reteszes rögzítőkhöz.
A hűtőről linkelt oldalon a kis képek közül a fenti középső mutatja azt a szerelvényt, amivel a hűtő rögzíthető az AMD-s alaplapon lévő kerethez.
Ez egy univerzális hűtő, ami többfajta alaplaphoz alkalmas, és úgy kell a hozzá adott szerelvényekkel összerakni, hogy az adott alaplaphoz passzoljon. -
gyeprefos007 #2826 Sziasztok! Processzor hűtő beszerelési segítségre lenne szükségem
Alaplapom: Alaplap
Adott hozzá egy Phenom 4 magos proci gyári hűtővel.
Rendeltem egy extra hűtőt: Hűtő
A hűtőnek van 4 kis lefogató bigyulája. az alaplapon pedig 4 luk. gondolom a 4 lefogató a 4 lukba megy. nos a lefogató zárt állapotban (azaz ahogy fognia kéne a hűtőt) nem tart.... nagyobb a luk az alaplapon mint amennyire szétnyílik a hűtőnek a tartója. Eléggé hülye vagyok az ilyesmihez tehát jól jönne valami beszerelési tanács. :D -
Renegade #2825 na, megoldódott -
Renegade #2824 na, sose hittem volna, hogy ide írok, de hátha valaki okosabb:
szitu a következő, adott egy álítólag Asus M6000 notebook kemény 640MB memóriával. Felraktam az xp-t (persze már szopó volt, mert a kedves felhasználó nagyon elkúrt valamit, mert Pmagic nélkül csak D-re akart felmenni az XP, na de mindegy).
Szóval friss XP és a gondok, nem megy fel rá egy driver sem, a xp nem akar frissülni, asus szerint nincs ilyen notebook (minden számot bepötyögtem a seggéről). Ha jól tudom csak ati-val gyártották, természetesen ati driverek sem mennek fel (megnéztem azért az nvidiát is).
szóval, szívott már valaki ilyen notebookal?
6-8 altipusa van az M6000-nek, hogyan fejtsem meg, hogy melyik lehet (bár a wireless címke beazonosítható, de persze az sem megy fel)
van esetleg driver telepítési sorrend (mint néhány FSC-nél).
Szvsz kínomba felrakok egy w7-et, aztán az hátha megmondja, hogy mi micsoda :-(
-
suba53 #2823 A zsír a golyóscsapágyakhoz jó.
A szinter csapágyakhoz az olaj a megfelelő.
Ventilátorokat gyártanak mindkét fajta csapágyazással. -
Dodo55 #2822 Tényleg az se lehet rossz :D -
Blum #2821 Venti kenesre esetleg meg megprobalhatod a varrogep olajat is. Nalam az az ultimate kenoanyag :D -
suba53 #2820 Még egy ötlet.
Ha nincs egyértelműen behatárolva a hangforrás, még gyanús lehet a merevlemez is. Ha az elkezd bizonytalankodni, akkor ilyen jellegű hangokat képes kiadni amikor nem találja meg elsőre a tarckeket, és "csapkodja" a fejeket. Ha ez lenne a forrás, akkor azonnali adatmentés szükséges. -
suba53 #2819 Ha biztos vagy benne, hogy ezek a hangok a tápegységből jönnek, és nem az alaplapi stabilizátorok induktív elemei hangoskodnak, akkor azt javaslom hogy ne várd meg a végzetes meghibásodást, hanem cserélj tápot.
Sajnos már láttam olyat, hogy egy tápegység a tönkremenetele során magával vitte a pusztulásba az alaplapot is.
Igaz, az Vargáné és Társa "márkájú" táp volt, de az ördög nem alszik.
Aztán műterheléssel megpróbálhatod kideríteni, mi is okozza ezt a zajt. -
Dodo55 #2818 Pár éve száradt már ki, akkor kapott zsírt azt csendesebb lett, de akkor folyamatos, egyenletes zúgó hang volt a csak probléma.
Nyáron amikor a P2 csatlakozót műtöttem ismét ránéztem, különösebb baj még nem volt vele de azért kapott megint egy kis friss zsírt ha már annyira szétszedtem.
Első alkalommal ha jól tudom az valami főtengelycsapágyzsír volt, legutóbb meg Castrol kerékcsapágyzsír. Mindkét fajta bevált már sok más ventinél is.
Amúgy most csinálta épp megint, ezúttal ismét csak pár másodpercig, és a megszokotthoz képest most picit magasabb, kb fémes hangon. Minden esetben egyenetlenül, morze jelekre emlékeztető ritmusban, plusz a hangfrekvencia is sokszor párszáz Hz-en belül eltérő egyes "csattanások" között. -
suba53 #2817 Szia!
A kiszáradóban lévő ventilátor csapágyazások igen fura hangokat tudnak produkálni.
A ventilátort nézted tüzetesebben?
Főleg induláskor tud durva hangokat hallatni, aztán ahogy pörög fel, és melegszik ez átmehet cicergésbe, és meg is szűnhet.
Aztán egy idő után vagy olyan zajos lesz folymatosan, hogy kivágod az ablakon, vagy teljesen beáll.
Ha az elkók hibátlannak tűnnek attól még lehet hogy veszítettek a kapacitásukból, és a szabályzókör instabilitása ciceregteti az induktív elemeket, de annak látszania kellene a kimenő feszültségeken.
Ez oszcilloszkóppal ellenőrizhető, sima voltmérővel nem. -
Dodo55 #2816 Hi. A gépemben egy 7 évvel ezelőtt vásárolt, azóta úgy 35-40 ezer üzemórát járt Chieftec GPS-450AA-101A táp van.
Pár hete bekapcsolás után pár perccel elkezd olyan hangokat adni, mint amikor egy nagyobb bogár az ablaknak vergődik. Utána ez átmegy magasabb frekvenciájú cicergésbe, majd egy idő után elhalkul.
Az utóbbit simán betudom az öreg kondiknak, sőt ezt a fajta hangot fél éve szoktam már néha hallani, viszont az "ablaknak verődő bogár" hang eléggé idegesít, nagyfesz hangnak tűnik inkább...
A rendszer egyébként teljesen stabil még mindig, a feszültségek sem romlottak az eddigiekhez képest (a 3.3v csak kerek 3 de már évek óta).
Annyi még, hogy a P2 vezetéket-csatlakozót cseréltem ha jól emlékszem valamikor nyáron, mert a csatlakozóház és a szigetelés a nyakánál el volt öregedve a procim hőjétől. Úgy csináltam, hogy a kábeleket kb félúton elvágtam és hozzáforrasztottam egy másik tápról leoperált darabot. Jó vastagon van rajta minőségi szigszalag, de azért megfordult a fejemben, hogy ott nem stimmel valami, de feleslegesen nem akarom bolygatni. Amikor csináltam amúgy megnéztem a forrasztásoknál, nem melegedett, plusz a 12 voltom az teljesen tökéletes.
Szerintetek mi okozhatja ezt a hangot, illetve mennyire lehet veszélyes a helyzet? -
suba53 #2815 Valóban nem rossz a konfig maga.
Ha ennyire gyengének tűnik, akkor én gyanakodnék valami olyasmire a háttérben, ami ezt a komoly teljesítményt fékezi.
A Crysis3-al még nincs tapasztalatom, de a többi felsorolt játék ennél sokkal gyengébb gépen is élvezhetően fut.
Ha van egy tartalék HDD-d, akkor csak próbaként telepítsd fel frissen az oprendszert, és úgy a játékokat, majd ellenőrizd, hogy mennyire elfogadható.
Ha tetemes különbséget tapasztalsz, akkor a jelenlegi rendszered lehet akár fertőzött is, vagy túl sok olyan szervíz, program fut a háttérben még a játékok alatt is, amiket az évek alatt gyűjtögettél. Ebben az esetben az eredeti rendszeredet is megéri újra telepíteni.
Ha a friss telepítéssel is ilyen gyenge, akkor valami hardver hibára gyanakodnék. De annak kiderítése, ha nincs konkrét meghibásodás eléggé körülményes. -
Madi92 #2814 Hali!
Nem is tudom, hogy vezessem be a problémámat! Nem rég jártam a "Milyen gépet vegyek MOST" topikban, gondoltam ideje lenne lecserélni a konfigot, de ott kicsit helyreraktak, hogy ez még elég jó gép lenne ahhoz, hogy csak úgy lecseréljem jobbra, tekintve, hogy még ma is megállja a helyét!
Én ezen meglepődtem, mivel azon okból jutottam eme elhatározásra, hogy kipróbáltam az új Crysist, ami még low, nagyon low beállítások mellett is annyira élvezhetetlenül futott, hogy nagyon!
Nem szaggatott, de nem is volt folyamatos! Viszont azt mondták, hogy ezen a gépen, illene jobban futnia a cuccnak!
ÉS most jönne az igazi kérdésem. Mi okozhat ilyesmi, hogy ennyire szarul, futnak játékok? Amúgy nem csak a crysis volt ilyen, hanem pl AC3, Far Cry3... de akár mondhatnám a Dragon Age origin-st, amin bár van egy textúra javító cucc, mégsem gondolnám, hogy ennyire be kéne lassulnia pár helyen!
VGA driver a legfrissebb 13.2 BETA
Driverben is próbáltam, a beállításokkal játszani, konkrétan levettem minden lehetséges dolgot, minimumra és/vagy kikapcsoltam.
Mivel lehet a gond? Hogy tudnám ellenőrizni, hogy a gépem, azt a teljesítményt nyújtja, mint amire képes lenne?
Bocs, hogy ilyen hosszí lett. -
#2813 -
#2812 Sziasztok!
Ez lesz az új alaplapom hátulja!
Erre megy rá a Logitech X520 hangfalszett.
Eddig minden okés is....a baj az hogy igy nem lesz Line IN bemenetem...viszont az meg kellene a TV tunerem miatt....
Hogy fogom tudni ezt a helyzetet megoldani? -
Susarc #2811 elméletileg perfect állapotban van az SSD és fullra bevan állitva az itteniek szerint /http://ipon.hu/elemzesek/ssd_tuning_tippek_windows_7_hez_es_windows_8_hoz/1566//
-
Susarc #2810 Sziasztok! sry,hogy itt teszem fel a kérdést,de nincs jobb öteletem:)
Szóval SSD vinyó van a gépben inditáskor kb. 5 másodperc alatt betölt a windows inditóig /kis ablakocska a windows felirattal/ itt viszont kb 1 perc mire betölt....ezt azóta csinálja igy amióta átlett kapcsolva a AHCI-re a Biosban.
HA bekapcsolom a torrentet akkor a 10M/sec-es letöltés helyett max 1-1,5 M/sec el tölt le csak....és eközben semmilyen oldalt nemtudok megnyitni,mert olyan mintha valami ezeréves modemem lenne ami ugye nemtudja megnyitni az oldalakat ,mert a torrent használja a sávszélt....,de akkor hol a maradék cca. 8M netem??
ezt azért irtam ide,mert szerintem valahogy összefügg ez az egész...ha speedtest-et megnézem a sávszélességemmel semmi baj nincs,de amint tölt valamit a torrent azzal az iszonyat lassú tempójával is akkor egyszerűen nem lehet netezni....
biztos jó kusza ez igy,de hátha valaki vágja mi lehet a probléma! köszönöm -
suba53 #2809 Szia!
Lassan fél éves lesz a géped, és napi 12-15 órát megy, ez nem kevés.
Simán belefér hogy egy ventilátor csapágyazása elkezd zajosodni.
A kék halál simán előfordulhat egy béta verzió miatt. Ha máskor nem jön elő, akkor az volt a ludas. Ha elkezd sűrűbben előfordulni, akkor az valaminek a meghibásodása kezdetére, bizonytalanságára utal.
Én lekapnám a gépház oldalát, ha nincs lematricázva, és megmozgatnám a csatlakozókat, kábeleket, memóriákat, hogy az esetleges kontakthibák megmutassák magukat. És így jobban be is tudnád határolni a zajosodó ventilátort is. -
suba53 #2808 Szia!
Én egy azonos típusút vennék bele. De ha a notebook gépkönyvében találsz processzor kompatibilitási táblázatot, akkor azok közül vehetsz egy erősebb példányt is.
Ha már újonnan nem kapható, mert kifutott típus, akkor használtan érdemes megpróbálni.
Ritka mostanában az, hogy egy processzor tönkremegy. Mielőtt veszel egy másikat nézesd meg valahol, hogy valóban a processzor a hibás, és nem valami más alaplapi hiba produkál hasonló hibajelzést. -
#2807 Hejhó
Szeptember legelején vettem egy új gépet, több mint 200k huf volt, a config így néz ki:
FSP Hexa 500W táp
Thermaltake VN900A1W2N Commander MS-II ház
WD 500GB Caviar Blue 7200RPM 16MB sata3 merevlemez
Sapphire HD7870 2gb gddr5 Ghz edition pcie videokártya
kingston 8gb ram hyperx xmp blue ddr3 1600mhz
asrock b75 pro3
intel core i5 3450 3.10ghz
Nos tegnapi nap volt egy kékhalálom játék közben (path of exile, beta verzio, lehet amiatt...nemtudom)
ilyen elég ritkán fordult velem elő, ezzel az új géppel még nem, korábbiakkal is az elmúlt 10 évben max 2x. Mai nap bekapcsolva a gépet felfigyeltem egy szokatlan kattogó hangra, próbáltam kiszűrni, hogy honnan jöhet és leginkább a ház alsó részéből , ahol a táp van, de nem mondom biztosra, szakértő sem vagyok szal...
Kérdezősködtem és többen összefüggésbe hozták a tegnapi kék halált a mai táp kattogó hanggal, ami perpillanat nem hallható, szal megállt.
Garis a gép még bőven, szal szétszedni nem fogom, de meg akarom előzni a bajt, van vmilyen ötlet/tipp azon kívül, hogy felhívom a céget akiktől vettem/írok emailt nekik?
A gép napi szinten megy 12-15 órát, kikapcsolni akkor szoktam amikor elmegyek itthonról vagy alszom. A gép vásárlásától számított első héten elég csendes volt, mostanra ha meg van picit terhelve (akármilyen játéknál) sokkal zajosabb. Ezt is mgekérdezném, hogy mitől lehet és hogy ez normális? -
ttyborg #2806 Hali!
Remélem jó helyre írok. Van egy HP Compaq Presario CQ56 150sh notebookom, és igencsak meghalt benne a processzor, mert nem bootol, teljesen fekete a képernyő, és villog a Caps Lock (ami a hibakód tábla szerint CPU hibára utal). Annyit tudok, hogy Socket S1-es AMD proci van benne. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen procit ajánlatok, ami jó csere egységnek (esetleg linket, ha tudtok küldeni), vagy mire figyeljek vásárlásnál?
Előre is köszi a választ! -
goso #2805 Rendben, köszönöm még1x a segítséget! -
suba53 #2804 Én a CpuZ-t szoktam használni. Ha az Aida is realtime mutatja az órajelet, akkor jó. -
goso #2803 Aida64 + valami benchmark megteszi? Köszönöm a segítséget. -
suba53 #2802 Mivel a processzor ezt automatikusan végzi, így a terheléstől függ, hogy mire kapcsol éppen.
Indíts el egy progit, amivel az aktuális órajelet látod, és egy combosabb progit, ami terheli a processzort.
Akkor menet közben láthatod, hogy milyen értékeket vesz fel. -
goso #2801 Sajnos oem verziót kaptam így könyv nem járt hozzá, de ez valóban turbo órajelnek számít, ezt valahogyan manuálisan is be lehet kapcsolni? -
suba53 #2800 Szia!
Konkrétan ezt az alaplapot nem ismerem.
De az overclock kezd más értelmet kapni, amióta a többmagos processzorok teljesítmény skálázására maga a processzor is lehetőségekkel rendelkezik. Mind az Intel, mind az AMD is kihasználja már ezt a lehetőséget.
Nézd meg az alaplap kézikönyvét, hogy az egyes BIOS beállításokat hogy kell értelmezni.
Az alapórajelre vonatkozik az adott beállítás, vagy a turbó órajelre, amire maga a processzor is kapcsolni tud, ha nem az összes mag van leterhelve.
-
goso #2799 Vettem i5 3570K valamint Intel dz77ga 70k alaplap párosítást. A biosban szépen, könnyen lehet állítgatni az órajelet (ezt be is állítottam 3.9 Ghz-re) stb, de mikortól fog ezen a frekvencián működni a cpu, mert nálam mindig 3.4-et mutat? -
Blum #2798 Fogjuk ra -
goso #2797 Sziasztok! Overclockkal kapcsolatos kérdésre megfelelő ez a topic? -
suba53 #2796 Ellenőrizd, hogy véletlenül nem csúszott-e szét a videokártyára csatlakozó kiegészítő táp.
Ellenőrizd a ventillátorokat, hátha lecsúszott a csatlakozójuk, és a melegedés miatt visszafogja a rendszer a teljesítményt. -
Higi85 #2795 Üdv! Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy kitakarítottam a gépemet, és miután mindent összeraktam és elindítottam, azt tapasztaltam, hogy a nagy felbontást igénylő programok, és videók, filmek szaggatni kezdtek.
Előtte semmi probléma nem volt, max kicsit hangos volt a venti, de hát éppen ezért takarítottam ki.
A porszívózás közben figyeltem, hogy ne szedjek le vele semmit (ami a géphez tartozik).
Szóval tud valaki valami megoldást!? -
#2794 Sajnos nincs másik kártya.
A tápcsatlakozó rendben van.
A hétvégén lesz időm, újrahúzom a rendszert, és utána meglátom hogy még mindig fennáll e a probléma.
Köszi az ötleteket!