4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • suba53
    Bios frissítés egy újabbra. Ha nincs újabb, akkor bios újra írása.
    Van néha, hogy ha ugyanazt a verziót akarod bele írni, akkor visszaugat, hogy ez már rajta van.
    Próba cseresznye.
  • suba53
    Ha van egy kis műszaki vénád, akkor a ventilátor csapágyába csöppents egy kis műszer olajat. Ha peched van zárt a csapágyház, ( Ez ritka, de találkoztam már vele. ) ilyenkor csak egy kis farigcsálás után férhető hozzá. Azzal bukik a garancia, de a beszorulófélben lévő szinter csapágyakat így lehet ismét laza forgásra bírni.
    Ez sajnos nem egyedi eset. Mondjuk tovább szokták bírni, itt valószínűleg a magasabb hőmérséklet miatt száradt ki korábban a bronz persely.
  • jackoneill90
    valami nem jó. Hogy lehetne a biost teljesen lepucolni egy újra?
  • tilato
    Nekem az a baj hogy nincs alapfordulatom,először nem megy, amikor nagy a baj felbőg, aztán csökken csökken a fordulat és megáll, de teljesen. Viszont van egy új "tünet", amikor online filmet néztem olyankor ugye nem hirtelen kap nagy terhelést így szépen fokozatosan ment fel a hőmérséklet. Figyeltem a karit mielőtt elérte volna a program szerinti 59fokot és 36%os fordulat számot, próbált megmoccani a ventilátor, többször is. Olyan volt mintha próbálna elindulni de nem bír. És amikor elérte az 59fokot 36%ot sikerült elindulnia és ment is egy darabig aztán a hőmérséklet csökkent és megállt. Játék közben hamarabb felszökik a hőmérséklet itt csak 85fokon hajlandó elindulni a ventilátor és utána ugyanúgy megáll. Olyan mintha alacsony fordulaton nem bírna forogni. Haldoklik a motor? Vagy nem kap elég áramot? Egyáltalán mi szabályozza az áramfelvételt? A kártya saját magának? Szóval az lenne a kérdésem hogy kizárható e teljes mértékben a tápegység hiba? Mert futárral kellene visszavitetnem ami ingyenes, de ha nem a kártya hibás, akkor kifizettetik velem a költségeket.
  • alyr2
    Nekem is hasonloan uzemelt, annyi kulonbseggel, hogy 70 fokon bekapcsolt lehutotte 40re kb 10 mp alatt es beallt a venti utanna egy bizonyos fordulatra. Ezen nem lehetett sehol sem valtoztatni(Sapphire HD 7770 GHZ OC). Szerintem ez direkt igy lett gyarilag osszerakva.
  • tilato
    "A majd másfél évig működött így ahogy van" Azt arra értettem hogy eddig jól működött mindenféle hozzá piszkálás nélkül. Csak az utóbbi időben csinálja ezt a venti.
  • tilato
    A program alapból szabályozza a fordulatot. Kézileg csak úgy lehet állítani benne ha húzni szeretné valaki a kártyát, de én azt nem szeretném. És igazából a programot figyelve az írja is szépen fokozatosan hogy emeli a fordulatot a hőmérséklet emelkedésével együtt, csak éppen a valóságban meg nem forog a venti, csak "elméletben". Majd másfél évig működött így ahogy van. De próba képpen a régi catalystet is feltettem, azt ami a cd-jén volt. Azzal is ugyanezt csinálja. És akármilyen progival nézem azt írja mind, hogy megy a ventilátor, de a valóságban meg nem megy csak akkor amikor már majd meg sül.
  • suba53
    Valószínűleg a kártya ventillátor szabályozása van rosszul beállítva, vagy hibás.
    Nem ismerem a Catalyst ilyen jellegű beállításait, de szerintem az lenne a normális, ha valamiféle lineáris szabályozása lenne. Mert abból amit leírsz úgy tűnik, hogy sokáig semmi, majd elér egy hőmérsékleti küszöböt, ahol bekapcsol a ventillátor, akkor felbőg maximumra, lehűti a komparálási érték alá, majd kikapcsol.

Úgy kellene működnie, hogy egy alapfordulaton folyamatosan megy, majd a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan növeli a fordulatszámot.

Ha a programban lehet így folyamatos szabályozásra állítani a hűtését a kártyának, és ennek ellenére nem így működik, akkor valószínű a hiba.
    Lehet hogy van egy vészáramkör, ami a védelem második vonala, és akkor kapcsol rá teljes fordulatot, ha veszélyesen túlmelegedne a kártya. Elképzelhető, hogy az alap szabályozója nem működik, csak ez a vészáramkör.
    Ha garis, akkor próbáld meg kicseréltetni.
  • tilato
    Sziasztok. Van egy Saphire Ati Radeon HD 7770-as videokártyám. Nemigazán figyeltem, szóval nem tudom hogy mióta, de néha néha "felbőg" a ventilátora.
    Elkezdtem gyanakodni hogy valami nincs rendben. Gépindításkor néztem a gépet és a kártya ventije nem ment. Betölt a windows még mindig nem megy. Így böngészés közben az amd catalyst controler azt írja hogy 20%on megy a venti, de megfogom és nem megy, a hőmérséklete most 40fok körül van. Játék közben terhelés alatt felmegy 80fokra is. Olyankor szokott "felbőgni". Gondolom rákapcsol. Aztán fokozatosan esik vissza a fordulatszám, esik a hőmérséklet, lemegy olyan 60fok alá aztán szépen megáll teljesen a venti. A videokártyának lehet valami baja vagy a tápegységnek szerintetek? Előre is köszönöm, ha van valakinek valami ötlete.
  • suba53
    A jelenlegi rendszerben meg tudod nézni a lemez méretét és a partíciók méretét is a Sajátgép-kezelés-lemezkezelés menük alatt.
    A Win7 professional elfér egy 25-30GB partíción, de én minimum 60-80GB-os rendszer partíciót szoktam hagyni, hogy a telepített programok is elférjenek, és ott gyűjt minden szemetet maga a windows is.
    Elég egy plusz második partíció a maradék számára. Persze ennek csak akkor van értelme, ha minimum 120GB maga a HDD.
    Mindenképpen állítsd a SATA üzemmódot AHCI-re. Külön backup partíciót nem érdemes létrehozni. Amúgy is ritka, hogy valaki a Win saját backup progijával készítsen mentést rendszeresen. Menteni különben is csak a pótolhatatlan adatokat kell minimum két helyre, maga a rendszer bármikor újratelepíthető.
  • jackoneill90
    Most egy win 7 home premium van rajta. de nem vagyok teljesen megelégedve mert sok funkciót nem érek el parancssorból vagy futtatásból mert nincs benne. azthiszem professionalt kéne rátenni a különböző win7 fajtáknak mennyire eltérő a gépigényük ha van eltérés??
  • jackoneill90
    azt se tudom hogy sata / ssd meghajtó van e benne.

idézek: a lemez felosztásakor gondoljunk a rendszer számára létrehozandó Backup particióra is, ennek mérete, amennyiben sok tárhellyel rendelkezünk, max. 60 GB javasolható;

Ez annyira fontos hogy max 60 legyen? ha nem akarok ilyet akkor mik a legrosszabb köveztezmények?
  • jackoneill90
    tudakozódnék:
    adott egy laptop, újra kell telepíteni. win7 usb telepítő pendrive elkészült. De semmi cd-m nincs a laptophoz. sony vaio. találtam 2 linket. Amik itt szerepelnek driverek, szoftverek azokat mind fel kell telepíteni?
    http://www.sony.co.uk/search?query=vpceb2f4e&locale=en_GB

http://www.sony.co.uk/support/en/content/cnt-dwnl/VPCEB2F4E/list#os1
  • Rogerke
    Elnézést azthittem a válaszodra, hogy az aláírásod :D
  • Rogerke
    Igen onnan szedtem össze az infókat. Tehát akkor a kártyák mennyit esznek?
  • Blum
    Gondolom a Guru3D cikkbol sikerult kibogaraszni ezeket az adatokat. Az egesz rendszer (system) eszik 325W-ot nem pedig maga a kartya.

Amugy igen,helyes az allitas.
  • Rogerke
    Sziasztok!

Adott egy Sapphire Radeon HD5830 Xtreme. Utánanéztem és azt találtam, hogy ez a kártya terhelés alatt, illetve alapjáraton is többet fogyasztana (175W -- 325W), mint például egy HD6950(158W) vagy egy HD7870 (131W)?

Kérlek erősítsetek meg abban, hogy helyesek-e az adatok és valóban igaz-e az állítás!

Köszönöm
  • ACE
    Itt vannak a BIOS képek: link
  • ACE
    Elemet azt most nem tudok cserélni, de az lenne az uccsó amire gondolnék. Bios a legújabb volt fent, ezért frissítettem egy régire, aztán vissza az újra, a probléma ugyanaz... Eddig tökéletesen ment minden, a proci semmit nem melegedett 4.2 Turbós sebességen sem, ami bőven elég volt kihajtani a GTX770-et. És a RAM is 800-as buszsebességen (1600) ment, 8-8-8-24-es időzítéssel. De most a Turba ratio beállítás eltűnt, és a RAM is 1333-on megy magasabb időzítéssel, ez rendesen visszafogja a videókártyát...
  • Blum
    Mindegyik tunet nagymertekben osszefugg az alaplappal,szerintem azzal van gond.

Probald meg kicserelni az alaplapban levo elemet. Bar egy ilyen elem alapesetben 10+ evet kiszokott birni ezert meglepodnek ha az lenne a gond.
    Esetleg BIOS frissitesnek neki lehetne meg futni.
  • ACE
    Ez szerintetek RAM, proci, vagy alaplap hiba?

A BIOS-ban eltűnt a Cpu ratio beállítás, így a CPU-nak nem tudok a gyárinál nagyobb szorzószámot beállítani. Eddig 42-re volt ez állítva, és a processzor szépen működött is az alaplap megvásárlása óta 4.2 Ghz Turbó módban.
    Ugyanakkor a RAM-okat nem tudom 1600Mhz-re állítani a megfelelő 8-8-8-24 CL értékekkel az Ai Tweaker menüben. az XMP értékekre állítanám őket, de ekkor az elmentés után a gép már nem indul újra. Kikapcsolom, majd visszakapcsolom, és akkor elindul, de az alap értékekkel, 37 Turbo ratio-val és a RAM pedig 1333Mhz, 9-9-9 es cl értékkel. A Memory Frequency-t is próbáltam DDR3-1600-ra állítani, ugyanez a helyzet, nem indul újra a gép, majd ki-bekapcs után az alap értékek vannak, bár a BIOS-ba belépve a beállítás jónak látszik.
    A profilomban a konfig.
    Köszönöm a segítséget!
  • Pocokmarci
    Jó már közbe rájöttem hogy a futtatás ennyi :) Máris kiderül az eredmény!
  • Dodo55
    Egy parancssorablaknak kell felugrania egy pillanatra, más kimenetet nem nagyon kell kapnod.

Restartolj és próbáld meg, elvileg segítenie kell.
  • Pocokmarci
    Ha arra gondolsz hogy ezt "bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOff"
    másoljam be nem történik semmi!!
  • Dodo55
    *3. lépésnél OK gomb vagy enter
  • Dodo55
    Próbáld ezt:
    - Start + R
    - Beírod: bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOff
    - Futtatás, vagy enter
    - Gépet újraindít
  • Pocokmarci
    Sziasztok egy olyan problémám akadt amivel nem tudok mit kezdeni.
    Egy játékot szeretnék telepíteni a telepítés során a netkeretrendszer egy hibaüzenetet dob ki melynek a hiba kódja "0x800703E6". a szöveg mellé " Érvénytelen hozzáférés a memóriahelyhez
    Megtudná valaki mondani hogy hogyan lehet ezt orvosolni?
    Ja és Laptopról van szó.
  • suba53
    Szerintem ott más történhetett. Egy ini file eltávolítása nem tesz használhatatlanná egy merevlemezt.

Valószínűleg összekuszálódott, sérült a file rendszer. Én file recovery programokkal próbálkoznék, hogy az esetleges fontos adatokat lementsem.
    Utána újra partícionálás, és formázás.

A SMART adatokat meg tudod nézni? Mert ha abban vannak meghibásodásra utaló értékek, akkor meg már nem használnám nyugodt szívvel tovább.
  • Hoqspok
    Sziasztok 4
    Hülyeséget csináltam most pedig segítséget kérek ..

USB csatlakozású külső HDD, lévő .ini fájlt eltávolítottam ( Nem töröltem itt van a gépemen csak áthelyeztem szóval meg van...)
    A baj csak annyi hogy most nem ismeri fel semmi a HDD-t
    Az Op rendszer látja a merevlemezt csak formázni szeretné. XP és Win7 is ugyan úgy nem tudja megnyitni,
    Hogyan lehet vissza helyezni a lemezre ezt az .ini fájlt ?
    Köszi a segítséget
  • Blum
    Hi!

Valoban nem tul megnyugtatoak azok az adatok. Lehet,hogy a tappal vagy magaval az alaplappal van gond de szerintem az csak valami meresi hiba. Alaplapok erzekeloi gyakran szeretnek hulyesegeket hazudni a programnak,nalam is vannak erdekes ertekek.

A homersekletek szvsz rendben vannak (bar jolenne tudni,hogy milyen hardver van ott) szoval emiatt nem aggodnek.
  • ZsirosKenyer
    Hello!

meg tudná vki mondani, hogy az értékeknél a -12V alacsony értéke okozhat bármi problémát?

Egyébként az a gondom, hogy a legtöbb game-nél 5-10 percenként megáll a kép akár 60 másodpercre is, mintha freez-elne a gép, de utána x másodperc elteltével megy tovább minden.

Más játékoknál (pl. GRID 2) másodperceként produkál egy micro-akadást, ilyenkor a hang is reccsen egyet.

Tudom, a hardver nem erős, de pl. a GRID-nél is az első pár percben nem csinálja, és csak utána kezdi el (tehát nem a gyenge hardver a probléma)

A linken látható hőmérsékletek azt az állapotot tükrözik, amikor már úgy felb*sz a dolog, hogy nyomtam egy ALT+F4-et.
    Ez alapján azt sem mondanám hogy túlmelegedne bármi....

Any ideas?
  • suba53
    Kicsit koros.

De volt idő, amikor egyáltalán nem volt sata tápcsatlakozó a tápegységeken.
  • marsu
    Köszönöm szépen!
  • wantonly
    Molex-SATA átalakító.

Viszont milyen táp az amin nincs SATA csatlakozó? :O
  • marsu
    Sziasztok!

Kicseréltem a tápegységet, és egyből beindult a gép. A gons az hogy van nekem egy satás hdd, viszont ennek a tápegységnek, nincs ilyen csatija, amit rá tudnék dugni a hdd-re. van erre esetleg valami megoldás?
    Előre is köszi!!
  • marsu
    köszi
  • alyr2
    igen ott lehet winyo problema lesz! nekem is hasonlo volt amikor megadta magat :(
  • Hunn1a
    És egy saját kérdés. Miután bekapcsolom a gépemet, ugyebár először a bootképernyő látszik, majd csipog egyet a masina. Nos, már egy hete az a helyzet nálam, hogy miután bekapcsolom, a meghajtókat hallom felpörögni, de nem csipog, hanem csak úgy megy a semmiben a gép. A bootképernyőt sem adja be. Ha mégis, akkor csippanás felajánlja az indításjavítót (Win7-ről van szó), ha nem azt választom, akkor még mindig van bökkenő. Lehetőség 1 (gyakoribb): a Windows indítása felirat megjelenése után több, mint 5-7 másodperccel később jönnek a "szentjánosbogarak", és utána áll be a folyamat. Lehetőség 2: simán elindul a Windows. Én a rendszert hordó merevlemez haldoklására tippelek. Szerintetek helyes a teóriám?
  • Hunn1a
    Abszolút amatőrként én a tápegységre tippelnék. Ha van rá lehetőséged, próbáld ki egy másikkal a géped, akkor már biztosan fogod tudni, hogy az volt-e a ludas.
  • marsu
    Sziasztok!

Vajon mi lehet a gond akkor, ha a bekapcsológomb megnyomása után a gép kicsi működés után (2-3mp) kikapcsol, és ezt 15x megcsinálja??
    Előre is köszi