4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • pxxl
    ki kell fújni purhabbal a ládát
  • Blum

Nem azert rezeg az ablak meg a gephaz mert maga a melynyomo rezeg hanem a kibocsatott hang frekvenciajatol. A dobozt teheted akarhova vagy tehetsz ala barmit attol meg rezonalni fog az ablak meg a tobbi kornyeken levo targy.
    Puha habszivacsot vagy hungarocelt tehetsz ala,artani nem art de a problemadon nem segit.
  • pxxl
    tehetsz alá gumibakot, vagy hasonlót, de az nem megoldás az albakokra pl. nyilván azért remeg, mert "jön belőle a hang". megoldás? kapcsold ki akkor nem rezeg... :)
  • Bokafix2
    Sziasztok

5.1-es hangrendszer mélynyomójának rezonanciáját lehet valamilyen praktikával csökkenteni? Műanyag a hangszóró, tudom a fa jobb lenne, de elég lenne olyan megoldás is hogy kevesebbet vegyen át a környezet a zajból, és ne remegjen be az ablak meg az asztal meg a számítógép háza ha kicsit erőteljesebb hangok jönnek ki a dobozból.

Ez nem mindig van, csak egyes hanghatásoknál rezonál nagyon, és ha lejjebb veszem a hangerőt sem megoldás, mert akkor szinte nem lehet hallani semmit. A basszus erősségén is próbáltam lejjebb venni, de ha erősebb hangok jönnek, akkor is rezonál... engem inkább olyan megoldás érdekelne mint amilyen a doboz elszigetelése némiképp az asztaltól amin áll, mondjuk alátenni valamit ami kicsit elnyeli a rezgést.

Nem tudtok erre megoldást? Hogy kéne elhelyezni? tegyem a földre vagy tegyek alá vastag szivacsot esetleg? Mi lenne a jobb?
  • bajgunar
    Rossz a videokártya (nekem is volt ilyen, küldtem gariba, vga memória hiba, cserélték a karit), túlmelegedik, (takarítsd ki, pormentesítsd), hátha megoldja, nincs bedugva a kiegészítő tápcsatlakozó vagy gyenge a mostani tápegységed hozzá (nem írtál paramétereket), mozgasd meg, húzd ki a vga-t, a tápcsatiját, stb, majd tedd vissza. (ha több tápcsati is van, cseréld fel őket) Ha még mindíg hibázik, próbáld meg, h lehúzol 1 dvd-t, vagy ha van 2. vinyó, akkor azt ideiglenesen inaktiválod. Ha még mindíg rosszalkodik futtass le egy memtest86-ot (~5-6 órán át), hátha a memóriád (RAM) hibás (ilyennel is találkoztam már, h nem a VGA volt a ludas, hanem a gépbe rakott RAM), ha nem ír hibát, akkor csak a vga lehet az. Erre ereszd rá pár óra az OCCT-t (GPU test-en). Ha ez se talál hibát, akkor valami szoftveres gyíkság lehet. Jöhet az OP reinstall, legújabb frissítések, driver-ek, majd megint tesztelés.
    Vagy csak 1 ram-ot hagyj a gépben (ha több ram-od van) s teszteld, ha kiírja, cseréld ki másikra, ha megint írja, akkor harmadikra, ha megint akkor cserélj vga-t (ha van). Valahogy hámozd ki.
    Vagy VGA, vagy RAM hiba, nagyon ritkán okozza ezt szoftveres probléma.
  • do2
    Van egy másik hardware kérdésem is, ami még idegesítőbb.
    nyomuloko 1 játékkal aztán kivág ezzel az indokkal hogy:
    A képernyőillesztő nem válaszolt, és utána helyreállt.
    Az NVIDIA windows kernel mode driver version 337.88 képernyőillesztő nem reagált, és utána helyreállt

kép mellékelve.
    jobb alsó sarokban van a hibaüzenet.

már több nvidia drivert is próbáltam
  • do2
    Fogalmam sincs, hol kellene ezt keresnem? egy venti tudom hogy van a táp alatt.
  • Blum
    Gondolom alacsony a fordulat es nem tetszik neki.
    Milyen venti van rakotve arra a csatlakozora? Vagy egyaltalan van oda kotve valami?
  • do2
    Sziasztok alaplapom biosába van egy ilyen rész ami piros
    chassis fan 2 speed. Mellékelek két képet.
    Mi lehet a baj?
    kep 1

kep 2

• do2
    Sziasztok alaplapom biosába van egy ilyen rész ami piros
    chassis fan 2 speed. Mellékelek két képet.
    Mi lehet a baj?

• hagirez
    Köszönöm Szépen!
  • suba53
    Igen, egy csepp műszer olaj elég szokott lenni. Miután megolajoztad forgasd meg kézzel, járasd meg a tengelyt a perselyben, hogy beszívja a szinter az olajat.
    Ha úgy el tudod távolítani ezt a kitüremkedést, hogy semmi mást nem sértesz meg vele, akkor nem lehet probléma. Vigyázz a vékony műanyag részeknél, mert törékenyek, és főleg huzamosabb üzem után a hőtől rideggé tudnak válni, és könnyen törnek.
  • hagirez
    Köszi a választ! Két kérdés.
    Műszer olaj megfelelő lesz a művelethez?
    Akkor ha ezt a kitüremkedést el tudom távolítani a vetillátor eltörése nélkül :), nem csinálok rosszat a karinak?
  • suba53
    Valószínű, hogy a ragasztó műgyantát látod, amivel a csapágyperselyt beragasztják a műanyag házba. Lehet hogy egy kicsit több került rá a gyártáskor, és az kitüremkedett.
    Magának a forgó résznek van egy kis tengely irányú játéka. Amikor felpörög, akkor a propeller hatás miatt elmozdul, és lehet hogy a rögzítő gyűrű súrlódik a csapágyházhoz.
    Az olajozás csak javíthat, mert keni a súrlódó felületeket is.
  • hagirez
    Sziasztok!
    Kéne egy kis segítség. Van egy Gaiward 660 gtx karim, aminek a ventillátora játék közben súrlódó hangot ad ki. A kártya kb 1,5 éves.
    Leszedtem a ventillátort róla és amikor oldalról nézem kívülről valami megkövesedet világos barna cucc van a tengelyház külső oldalán, amit csavarhúzóval sem tudok megbontani. Valakinek van valami tippje hogy mi lehet az? Nem úgy néz ki mintha a kártya tartozéka lenne. :)
    Azért egy tengely olajozást el fogok végezni hátha segít valamennyit.
  • pxxl
    de előfordulhat kondenzvíz is, de az ritka
  • MerlinW
    Ha áramtalanítod, és vársz 10-20mp-et, akkor semmi para nem lehet:)
  • MerlinW
    Mindegyikből jön egy kis folyékony gáz ha rosszul tartod, de az elpárolog. Ezért is tisztítunk áramtalanítva (kikapcs, hálózati kábel kihúz), majd tisztítás után 2-3 percig hagyjuk száradni az eszközöket.
  • pxxl
  • suba53
    Nagy az isten állatkertje.
  • Dodo55
    Sajnos van pár ilyen ember.

Bár (szerencsére) nem pont ilyen esetről van szó, de hívott egyszer úgy át pár haverom, hogy ott van egy gép nézzek már rá. A procihűtővel bajlódtak (stock LGA775), mert le voltak törve a rögzítései, majd közölték, hogy igazából nem is ez a fő gond, hanem hogy a gép be sem kapcsol. Meg sem mukkant, másik táppal sem (na mondom ez alaplap...), mire megérkezett a gazdája.

Megkérdeztem a meghibásodás körülményeiről, közölte, hogy RAM bővítés után következett be a gond. DDR2 ramot rakott a DDR foglalatba

Kérdezem tőle, hogy egész véletlenül nem volt szaga a cuccnak? Azt mondja, de sőt, füstölt is, "az gáz ezek szerint?"

Ezek után még azt is halál nyugodtan ecsetelgette, hogy hogyan sikerült a DDR2 modult a DDR foglalatba feszegetnie...
  • suba53
    Hát ha valaki úgy szerel, hogy közben a szigeteléseket annyira tönkre teszi, hogy utána veszélyessé válik a termék, az tényleg jobb ha nem nyúl hozzá.
  • Dodo55
    Bármennyire is elkerülhető ez elegendő odafigyeléssel és műszaki érzékkel, a 230 az 230, jobb félni tőle, mint megijedni :)
  • Dodo55
    Nem is arra gondolok, hogy szétszedésnél megvág, hanem arra, hogy a hálózati nagyfesz oldalon ha megsérül egy szigetelés, vagy hasonló a szerelési folyamat során, akkor azért abból lehet utána para.
  • suba53
    Ez nem fordul elő, mert a kondikon van annyi terhelés, hogy kisülnek pár másodperc alatt.

Régen a katódsugárcsöves eszközöknél volt olyan áramkör, ami csak a nagy feszültséget biztosította az elektronok gyorsítására. Azokon nagyon kicsi volt a terhelés, és bizony az önkisülésük sokáig tartott. Ott előfordulhatott, hogy a kikapcsolás után megcsípte az embert a töltve maradt kondi.

De kapcsolóüzemű tápoknál eleve más a struktúra. Pár volt maradhat, ami nem veszélyes semmilyen szempontból.
  • Blum
    Nem hiszem,hogy ilyen megtortenhet de a megoldas nagyon egyszeru: ne nyulj hozza semmihez.
    En nem reg ventit csereltem a tapomban,nem volt semmi gond. Leszamitva persze azt,hogy kishijjan agyverzest kaptam osszeszerelesnel. A szakik frankon kiszamoltak,hogy melyik kabelnek hany mm hely kell :D
  • ACE
    És a feltöltődött kondenzátorok nem vághatják meg az embert?
  • suba53
    A Chieftec tápokon nincs olyan matrica, ami a szétszedésnél sérülne. Úgyhogy ez nem befolyásolja a garanciát. Természetesen nem szabad szétgyilkolni a csavar hornyokat. :-)

Feszültségmentes állapotban meg nincs nagyfesz sem. Remélem senki nem olyan bátor, hogy csatlakoztatott 230V-os vezetékkel szereli szét a tápot.
  • Dodo55
    Gari ha van ugrik + ott van nagyfesz áramkör is, tehát ésszel!
  • suba53
    Nem felesleges, mert a lerakódott por rontja a hűtés hatásfokát.

Szedd ki a gépből, csavard ki azt a pár csavart, ami a lemezdoboz két felét rögzíti. Ekkor szétnyitható. Majd a porszívóval, ha megvan még akkor a kis rés-szívó fejjel, szívd ki a port belőle. Egy kis ecsettel segíthetsz fellazítani a port a szűkebb helyeken.

Természetesen a hálózati tápkábelt ki kell húzni előtta, vagyis csak feszültségmentes állapotban nyisd ki.

Én mindig így portalanítom a PC-t, tápot. Ennek az az előnye, hogy ha zárt helyen dolgozol, nem fújod tele porral a szobát. És az eredmény rendszerint tökéletes.
  • suba53
    Ez csak a BIOS beállításait törli, és állítja vissza default értékekre.
    De magát a BIOS programot nem. Már pedig az is sérülhet, aminek furcsa hibajelenségek lehetnek a következményei. Volt olyan, hogy a gép egyszer csak nem látott portokat.
    Ha újraírod a BIOS-t, akkor az egészet felülírja. Az előző esetben is segített a dolog, holott ugyanazt a verziót töltöttem vissza.
  • Blum
    wow,ilyet meg nem is hallottam. Az ember azt gondolna,hogy ilyen termekek eseteben azert gondoltak erre.

btw,en mar evek ota nem hasznaltam suritett levegot de amikor igen,akkor se volt ilyen problema. Magan a flakonon volt egy kis viz...meg lefagyott a kezem :D
  • Dodo55
    Nekem egyszer sikerült kifognom egy olyan sűrített levegő spray-t, ami durva páralecsapódást váltott ki a befújt felületen... Az is lehet valami nemkívánatos hajtógáz volt benne (mert egyet sem láttam eddig, ami tényleg tisztán levegő tartalmú lett volna), úgyhogy nem tudom pontosan mi volt a lecsapódott anyag, de biztos nem lett volna túl egészséges a komponensek számára.
  • Blum
    Mert ha befujsz a racson akkor szerinted megis mi a banat baja lesz annak a tapnak?

Nyugodtan fujj csak bele de a legtutibb az az,ha szetszeded es ugy fujkodod ki a retket. Trukkos tud lenni az osszeszereles,ugyhogy ha bizonytalan vagy akkor inkabb ne csavarozd szet.
  • Ozzyehh
    vagy felesleges hozzányúlni?
  • Ozzyehh
    Sziasztok, nem tudom ez mennyire tartozik ide de gondoltam kérek egy kis helpet?! A tápomat egy 400 as chieftechet hogy tisztítsam ki belülről? vettem sűrítette levegőt de nem merek befújni a rácson :D
  • pxxl
    vagy kiveszed az elemet 5-10 percre, és/vagy szokott lenni egy jumper az alaplapon, amit át kell állítani pár percre.
  • MerlinW
    Van minden BIOS-ban egy "restore factory defaults" opció. Az szűzre varázsolja.
  • ACE
    Nem valószínű hogy táphiba, a ventit a videókártya szabályozza, ha a tápfesszel lenne valami akkor az egész gép is fagyna, ha ilyen nincs nem hiszem hogy táphiba.
  • tilato
    Köszönöm a segitséget. Nem szórakozok vele vissza küldtem, ma vitte el a futár.