4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • Spészgószt
    I7 4770k indahouse!
    Problem?
    Solved...!
  • G18XM8
    Na ez a beszéd! :D
    Amúgy az alaplap kevés a procihoz. A sima m5a97 elég lenne már, de az LE butított, azért olcsóbb.
  • Rita79
    Sziasztok,
    A lenti konfigom van, muszáj automatán hagyni a lapozó fájl méretét, vagy ha nem, akkor mi az az ajánlott legkisebb méret, amit manuálisan be lehetne állítani? Vak mert 16 Gigát vesz le az SSD-ből, ami elég sok sajnos. :(
    Köszönöm a válaszokat.
  • Spészgószt
    Fcuk...
    hőmérséklet nem lehet gond?
    vagyis ha 60°C fölé megy akkor dobja le...mintha ezt olvastam volna valami külföldi fórumon...
    nem mind1, hogy hűtőt cserélek vagy alaplapot...ha már lapot kell cseréljek, akkor kikúrom ezt a szutyok AMD-t és veszek inkább intel konfigot
  • alyr2
    szerintem nem birja az alaplap rendesen etetni a procidat. Nalam is hasonlo a gond, a lapom nem birja a procit ezert a gyari orajel sem tarthato ibt alarr masfel percnel tovabb! Pedig tamogatja a procit, csak keves ala..Nalad is ez lehet
  • Spészgószt
    Hi!
    Hogy lehet azt kiküszöbölni, hogy a Vcore NE ugráljon 0.9v - 1.5 v között ???
    A hőmérséklet fentebb megy pár fokot erre ledobj a Vcore-t 0.9 re visszaesik a hőmérséklet majd újra fel és így tovább
    temp graf
    AMD FX 9370 black / styche ninja 3 hűtővel/ Asus M5A97 LE R2.0 alaplap
    max CPU hőmérséklet full fordulaton terhelés alatt 60°C / alap venti fordulaton 65°C /idle 30°C :D
  • alyr2
    Asrock 970 EXTREME 4 am3+ erre a lapra ra tudom tenni a CM hypert T4 hutot? A nezett kepeken a hutobordak miatt kicsit felek berendelni.
  • totyak
    350-essel inkább nem kísérletezem, nem szeretnék két tápot is venni. Annyit csináltam még ma, hogy a saját tápommal úgy próbáltam indítani a gépemet, hogy minden nagy fogyasztót lehúztam, csak egy ram, proci, meg a merevlemez maradt. Szintén meg sem moccant, miközben ugye a 350-es táp így indított gond nélkül. Számomra is tökéletesen egyértelmű most már, hogy ez a táp hibás. Szétszedtem, belenéztem, de semmit nem látok benne, nincs megégve, nincs kifolyva, szétmenve semmi. Talán érintkezési gondok lehetnek, vagy valami olyasmi, ami nem látványos. Egy ismerős kedden ránéz, aztán, ha menthetetlen, irány a bolt.
  • G18XM8
    Kipróbálhatod a 350 wattosat, csak játékot ne indíts el. Alapjáraton keveset fogyaszt a vga, bírnia kell, főleg ha minőségi. Én is az FSP tápot javasolom, pl. FSP 460, ez aránylag még baráti áron van, és ha vga-t akarsz cserélni, akkor ez még egy gtx 760/960at is elbír könnyedén.
  • rvn
    Szerintem elbirna a vgaval is ha normális minőségű az a 350Wos, igazából játék alatt eszik a proci is meg a vga is sokat.
  • totyak
    Nekem is az a gyanúm, de azért vásárlás előtt jó lenne keríteni egy kölcsön tápot próbaképpen. Nagyon remélem, hogy egyéb hardveres probléma nincsen. Sajnos a gyenge tápra nem mertem rádugni a videokártyát. A táp 350W-os, a videokártya meg egy 660Ti. Tartok tőle, hogy csak pusztítás lenne a vége.
  • wantonly
    Ez esetben egyértelműen a tápegység a ludas. A gyengébb gépet azért viszi, mert ilyenkor jellemzően kevesebb teljesítményt tud már leadni, ez pedig a régi géphez még épp elég. Vegyél egy minőségi tápegységet, egy FSP-t például.
  • Dodo55
    A 12V-os ágon nem tud elég áramot felvenni az alaplapod (a proci számára) induláskor a tápból. A régebbi gép azért megy, mert valószínűleg még korábbi ATX szabvány szerinti alaplappal rendelkezik (kisebb áramigény 12V-on, nagyobb igény alacsonyabb feszültségeken).

Nekem egész hasonlót produkált amúgy az akkor már 7 éves Delta beles Chieftec-em, pár hét pihi után (mikor meglett az új config, és nyugdíjba küldtem) már abszolút be sem lehetett kapcsolni. Egyetlen kondi cseréje megoldotta később (csak alig láthatóan volt púpos, de ellenállásméréssel rendellenes töltődési karakterisztika volt tapasztalható), azóta is itt porosodik tartaléknak :)
  • totyak
    Felemás eredménnyel zárult a táp tesztelés. Mint mondtam, egy sokkal gyengébb gépbe tudtam csak tesztelni a tápot, amit ugyan elindított, de amikor kihúztam, majd bedugtam a tápkábelt, mindig levágta a biztosítékot. Ennek a gyenge gépnek a tápjával kipróbáltam az én gépemet, persze kivettem a videokártyák, egy memóriamodult, meg lehúztam mindent, ami sokat fogyaszt. A gép elindult pöccre, legalább is a processzor ventilátor rögtön pörögni kezdett.

Arra következtetek, hogy nem a gép bekapcsológombja és nem is az alaplap a ludas, hiszen be is kapcsolt a gyengébb táppal, meg a processzorig eljutott az áram. Viszont az érthetetlen, hogy az én tápom a gyengébb gépet hogyhogy elindítja. Nem tudom igazán mire vélni a dolgot. Kellene egy erős kölcsön táp és azzal lehetne igazán kideríteni, hogy megy e a gépem. Ha azzal sem indul, akkor valamelyik másik hardver elem lehet a hibás. Bár ilyenek, hogy videokártya, memória, ezek nem továbbítanak áramot, tehát ezek hibája miatt szerintem a gépnek még el kellene indulnia.

Ha van ötlet, szívesen meghallgatom.
  • totyak
    Szinte biztos, hogy valami energiaellátási hiba, mert az ethernet portnál is folyamatosan világítani szokott egy led emlékeim szerint, most meg teljes sötétség van a gépben. Tápot még ma tesztelem másik gépben, ha az működik, megbontom a gépházat a kapcsolóig és ott is körülnézek.
  • G18XM8
    Annyi áramot még lehet ad, hogy a led világítson. Alaplap látszólag rendben, akkor a táp lesz a hibás.
  • totyak
    wantonly: Ma szétszedtem a gépet, kiporoltam, átmozgattam az alkatrészeket, de ugyanott tartok. Most már akkor sem kapcsol be, ha kihúzom a konnektorból és visszadugom. Egyáltalán nem kapcsol be. Hétvégén megkeresem ezt a pwr sw kábelt, ránézek arra is, meg a gombra is.

G18XM8: Egyáltalán nem működik semmi, egyedül a bekapcsolást jelző led világít zölden. Se a processzor, se a táp, se a videokártya nem indul el. Kábelek ellenőrizve, tápkábel csere is megvolt. Táp szétszedés csak végső esetben lesz, talán meg tudom oldani, hogy magát a tápot egy másik gépben kipróbáljam. Régi vacak gép, de táp próbára jó, máshoz sajnos nem.

suba53: Alaplapi kondenzátorok látszólag rendben vannak, nem púposak, nem szakadtak, égést nem láttam semelyik alkatrészen. Nyilván a tápba nem látok bele. Csak nem értem, ha az a rossz esetleg, akkor a led honnan kapja az áramot?

Köszönöm mindannyiótoknak a tanácsokat, hétvégén próbálok foglalkozni a dologgal, mert rendkívül idegesít. Őszintén szólva még a jobbik eset lenne, ha a táp lenne a ludas, mert ha az alaplap, akkor már valami újabbat kellene venni, ahhoz meg a régi CPU (sima AM3) nem passzolna. Új alaplapra, meg procira most nincs pénzem.
  • suba53
    Nem csak a táp tud hasonló hibajelenségeket produkálni.
    Az alaplapon is vannak feszültség stabilizáló áramkörök eléggé nagy áram terheléssel.

Az elektrolit kondenzátorokat nézd meg tüzetesen. Ha némelyik teteje púpos, vagy fel van hasadva, akkor azoknak a kapacitása már jelentősen lecsökkent, és nem tudja ellátni rendesen a funkcióját.
    Ilyen esetekben is előfordulhatnak hasonló hibajelenségek.

Ha az alaplap teljesen szilárd elektrolitú elkókkal van szerelve, akkor ez a jelenség nem nagyon fordul elő. Inkább a régebbi hagyományos elkóknál fordul elő a púposodás kiszakadás.

Ha a tápot szétszeded, akkor abban is az elkókra figyelj, mert ha a táp nem szállt el teljesen, hanem csak elkezd bizonytalankodni, akkor 99% hogy az abban lévő elkók kiszáradása a ludas.
    A tápban viszonylag egyszerű a hibásnak látszó elkókat kicserélni, mert nincs többrétegű nyomtatott áramkör, aminél ez a művelet kicsit nehézkesebb.

• G18XM8
    Ha óvatosan szedi le nincs semmi veszélye. Nem szerelni kell, hanem hogy egyértelműen kiderüljön hogy a tàp-e a rossz. Valószínű hogy az de menjen biztosra.
  • wantonly
    Azért a burkolat leszedéssel csak óvatosan, mert veszélyes lehet. Egyébként sem érdemes már ilyen tápokat szerelgetni szerintem.
  • G18XM8
    Elsősorban nézd meg a kábeleket, ahogy wantonly leírta. Ellenőrizd azt is, hogy a tápkábel, amin az áramot kapja a táp az megfelelően van e rögzítve, nincs e megsérülve, próbáld ki másik tápkábellel. Mennyire nem történik semmi, hűtők, hdd elkezdenek dolgozni, csak kép nincs? Vagy semmi nem működik? Ha semmi nem működik, és kábelek rendben vannak, akkor szedd le a táp burkolatát és keress benne égés szerű sérüléseket.
  • wantonly
    Annyira nem rossz ez a táp, bár simán tönkremehet, az újabbak állítólag már gyenge minőségűek. Viszont ha rossz lenne valószínűleg egyáltalán nem működne a gép, szóval először a bekapcsoló gombot kellene megnézni. Lehet, hogy kicsúszott a kapcsoló vagy a PWR SW kábel. Ha nem tudod hol van az alaplap leírásában benne van. Van a csavarhúzós módszer is, hogy a PWR+GND végeket összeérinted vele, és így be kell kapcsolnia. Ha így sem megy, akkor lehet a tápot nézegetni.
  • totyak
    Nem biztos, hogy pontosan írom a nevét: Chikony hipro 430W
  • rvn
    Üdv, én is tápra tippelnék, nekem a Gigabyte superb produkált hasonlókat, de csak a első indításkor mikor "hideg" volt szerencsere gariba cserélték.
  • G18XM8
    Ha abszolút semmi nem történik, akkor talán a táp lesz a ludas. Milyen tápod van?
  • totyak
    Olyan problémám lenne, hogy a pc-m nem igazán akar bekapcsolni, amikor megnyomom a bekapcsológombot. A visszajelző led világítani kezd, de semmi nem történik. Ha kihúzom a gépet a konnektorból, majd visszadugom, utána elsőre indul a gép bekapcsoláskor. Kb. 3 napja van ez a jelenség, de tudtommal nem történt semmi szokatlan a géppel. Esetleg tudtok valami tanácsot adni? Ha más nem lesz, hétvégén szétszedem az egészet, kitakarítom és összerakom, hátha a mozgatás segít. Sajnos csere hardver nincs, így az ilyen megoldás kilőve.

Köszönök előre is minden epítő jellegű tanácsot.
  • G18XM8
    Esetleg megpróbálkózhatnál egy r7 260al, talán 260x-el, ha belefér. A tápodat pedig cseréld le, hkc nem a megbízható kategória.
  • patchaou
    Alaplap - Asus a78m-a
    Proci - A10-5800k
    Ram - 2x2gb 1600 ddr3
    Táp - hkc usp 5550 (550w)
    A cél hogy ezt feldobjam egy kicsit ennyiből :) Többnyire játékra, de tudom hogy ennyiből nem fog minden fullhd-ban magas beállításokkal futni.
    Máshol is feltettem a kérdést és eddig a 6850 vezet.
    Utoljára szerkesztette: patchaou, 2015.04.05. 14:16:30
  • wantonly
    Nem tudom milyen gépbe megy és mire lesz használva, de az MSI a legrosszabb választás szerintem, nem egy bizalomgerjesztő márka, gyenge, bő fél év garanciával szerintem nagyon kockázatos (újonnan 3 év garanciát kapnál érte). Az ASUS-ért már érdemesebb pénzt kiadni, teljesítményben megállja a helyét, de 5 éves kártyát 1 hónap garival szintén kockázatos.
  • rvn
    2 Gb DDR3-én tartózkodnék tőle, nem játékra való, a 6850 azért "jóval" erősebb.
    Utoljára szerkesztette: rvn, 2015.04.05. 13:51:22
  • patchaou
    Hali! VGA vásárlás előtt állok és nem tudok dönteni.

MSI R7 250 oc 2gb ddr3, 17k huf - év végéig jótállás és
    ASUS hd6850 1gb ddr5, 18k huf - egy hó jótállás.
    Mivel a 6850 erőseb de nem egy mai darab kicsit tartózkodom tőle, a jóég tudja mennyit futott már. Az r7 pedig kicsit gyengébb de nyilván kevesebbet pörgött és modernebb is. Nem egyszerű..., melyiket válasszam? Ti melyiket választanátok?
  • oneal1
    sziasztok!

Adott egy probléma:
    olyan a kép a monitoron mintha 3x lenne mindennek "árnyéka" vagy hogy mondjam.
    töltöttem fel róla egy képet:
    Kép

ötlet?
  • Blum
    Elég lesz 1 topikban megkérdezni.
  • PewdieCry
    Azóta kiderült, hogy 2 molex csatlakozó van a tápomban és a videókártyához 4 kell, ha elosztom a molex-et attól még ugyanannyit vesz fel a kari, igaz?
  • PewdieCry
    Sziasztok,

Kérdésem: Egy Thermaltake 500W-os táphoz alapból hány MOLEX konnektor jár?
    Ha jól tudom 4 ugye mert újabb karikhoz pölö 1x 6 tűs és 1x 8 tűs pcie konnektor van mindkettő végén 2x molex konnektor.
    Nem emlékszek és nem is tudom megnézni mert koliba vagyok ><
  • Attilasok
    Köszi így már értem. Köszi a segítséget. Csak azért írtam ide mert a 8600 két gépben is volt s vidáman fut csak az enyémben nem. Vagy százszor kivettem betettem tisztítottam csiszoltam, ventit pucoltam nagyítóval átnézve a csatlakozó sort semmi nem segített. Sajnos a számgépes szerelő is feladta s alaplap hibát saccolt. Fél napot eldolgozott rajta mivel ott voltam végig láttam. Ott betett egy nagyobb videó kártyát a gépbe s azzal sem ment. Mivel szerinte ilyen alaplapot nem lehet szerezni új lapot procit memóriát javasolt s mivel a táp is gyanús volt azt is ami már egy új gépet jelentett volna. Csak az a baj hogy így minden ez alá telepített dolog elszállt volna. Most a 4850-el megy de nem nyugodtam meg így nem tudom esetleg ez mikor áll meg. Persze most van egy tartalék alaplapom ezzel jobb a helyzet.
    Köszi mindenkinek a segítséget.
  • Attilasok
    Köszi így stimmel. Persze többször leszedtem a tápot mivel tisztítottam is s tiszta volt s elég feszes. S mindig vissza is tettem.
  • Blum
    Típushiba az R61-nél ez a Fan Error probléma.

3 lehetséges ok:
    - Kiszáradt paszta
    - Hibás venti
    - Hibás alaplap

Első körben újrapasztáznám és kipucolnám a hűtést, esetleg egy kis műszerolajjal megkenném a csapágyakat. Ha utána is kapsz ilyen Fan Error üzeneteket akkor zsebbe nyúlósabb lesz a téma.
  • body87
    Sziasztok!

Lenovo R61i típusú laptopom hő elvezető ventilátora a számítógép bekapcsoláskor vagy elindul és rendesen működik vagy nem indul el és a laptop kikapcsolja magát a "Fan error" felirat után.
    A fenti jelenséget milyen hiba okozhatja és a hibát hogyan lehet megoldani?
  • Blum
    Akkor nálad valami nagyon nem frankó, anyám öreg gépében egy 8400GS volt/van, vidáman mennek a 720p videók. De én is toltam az 1080p-t GT210-esen. Igen, youtube-ról.