4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • blackcalibra
    Köszi a válaszokat!
    Nyilván gondoltam a cserére, de nemrég vettem, és igazából amire én használom, arra tökéletes. Egy 2.1-es szettről van szó, és nem szól rosszul, főleg, hogy még a fél hangerőre is csak ritkán van tekerve. A kábelekre is gondoltam, de akkor ha már más is ezt tanácsolja, akkor egy próbát meg fog érni, igaz, nem lesz egyszerű a dolog, mert a konnektor bal lent van, a gép meg jobb fent az asztalon és a vezérlője a szettnek is, a gép mellett, persze nem közvetlenül, és hát így a kábelei a számítógép kábelekkel "együtt fut fel" az asztal mögött. Gondolkoztam hogy másik konnektorból kéne ennek adni a delejt, de ezt most nem nagyon tudom megoldani, főleg úgy, hogy a másik sem "terheletlen". Próbálkozok első körben akkor egy kábelmenedzsmenttel.
    Köszi a tippeket!
  • suba53
    Ez egy elég macerás dolog. A számítógép környezetében elég sok zavarjel van. Plusz a monitor is termel elég sok zavart. Önmagukban ezek elég magas frekvenciájúak, vagyis nem hallható ha modulálja az erősítődet. De mivel sok különböző közeli frekvenciájú zavarjel van jelen ezek összelebegése már létrehozhat olyan spektrumot, ami hallható zajként jelentkezik.
    Próbaképpen hallgasd meg úgy a hangfalaidat, hogy áramtalanítsd a PC-t, és a monitort is. Azért kell áramtalanítani, mert a standby áramkörök működnek akkor is, ha csak simán kikapcsolod.
    Majd mondjuk a telefonodról, vagy egy analóg műsorforrásról hajtsd meg, és figyeld, hogy a zaj előjön-e. Ha nem, akkor próbáld meg a hangfal kábeleit úgy átvariálni, hogy minél távolabb fussanak a PC tápvezetékétől, a monitor kábeltől, ezzel az RF csatolást tudod csökkenteni. Bár a zavar mindenképpen jelen lesz, csak mondjuk a hallásküszöb alatt.
    Ha a zaj akkor is előjön, amikor áramtalanítva vannak a környező berendezések, akkor a hangfal erősítője produkálhatja. Gerjed, vagy egyéb zajforrást vesz. Akkor egy jobb minőségűre érdemes cserélni. Ha USB táplálású hangfalad van, akkor azt egy telefon töltőről tápláld a teszt alatt.
  • MerlinW
    Én lecserélném a hangfalat.
  • blackcalibra
    Sziasztok!
    Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van itt köztetek olyan, akinek már kellett PC-s hangfalhoz zaj / zavarszűrőt használni, mert bizonyos időközönként előjött ez az idegesítő statikus zaj? Eléggé zavaró. Van valami tuti szűrő, amit érdemes lenne megpróbálni?

Köszi!
  • nagykispeter
    Köszönöm
  • MerlinW
    Lehet csak a kábel, de a leírásod alapján VGA gyanús.
  • nagykispeter
    Sziasztok!
    Igaz még ritkán,de volt egy pár alkalom mikor bekapcsolom a számítógépet és a monitort később kapcsolom akkor csak néha felvillanó kép van.Viszont ha a monitort kapcsolom be előbb és utána a gépet akkor mindig jó.Olyankor is előfordul és ez a nagyobb gond,ha üzem közbe kikapcsolom a monitort majd később 1-2 óra múlva vissza akkor is van hogy ezt csinálja pedig előtte semmi gond nem volt.Monitor elvileg jó másikkal is próbáltam mikor csak villogott megcseréltem és a másiknál is fenn ált a gond.VGA alaplap táp lehet rossz?
  • Zsombor99
    Szerintem villámgyorsan egy adatmentő programmal nézzél rá az SSD-re, hátha lát rajta még adatokat, valamint azt is ellenőrizd, hogy hátha csak valamitől elveszítette a betűjelét a kérdéses partíció! Ha pedig tényleg eltűntek róla az adatok, akkor villámgyorsan vegyél egy másik SSD-t, míg legalább a rendszered még meg van!
    Azt javasolom, hogy amennyiben megoldható, akkor csak a rendszer legyen egyetlen partícióval az SSD-n, az adatok pedig egy külön HDD-n legyenek tárolva.
    Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2020.12.30. 19:31:42
  • Gyuszopapa
    A hiba a következő.SSD kétfelé van osztva a C a rendszernek a D része egyéb dolgoknak.Ma reggelre a D tartalma teljesen eltünt.Az SSD több programmal leellenőrizve semmi baja.
  • MerlinW
    Ezt így látatlanban senki sem fogja megmondani. Érintkezések, csatlakozók-at át kell nézni. CPU és VGA ventik felpörögnek? VGA tápkábel a helyén van? CPU és alaplap tápkábel a helyén van? Hangot ad ki magából a lap?
  • smog15
    Sziasztok!
    Össze raktunk egy gépet 10100F procival, asus 1650 kártyával, Asrock B460M-HDV lappal, HyperX rammal. A probléma, hogy beindul de nem ad képet. Az egyértelmű, hogy a lapon nem lesz kép de a videokártyán sincs. Hogyan tovább? Lehet alaplap probléma?
  • MerlinW
    Én garázsban szoktam kompresszorral kifújni, de ha jó házad van akkor évekig nem kell foglalkozni vele. Én pl nemrég cseréltem gépet/házat. 5 év után Fractal R5-ben szinte semmi dzsuva nem volt, pedig elég poros kertes házi tetőtérben lakott. Lakóházban a célszerű havonta bele-bele fújni, így állandóan tiszta marad és utána könnyen takarítható a környezet is porszívóval.

Ha túl sok por van a házban az azt is jelenti hogy nincs porszűrő a befele fújó ventik előtt, azt érdemes pótolni.
  • Bokafix2
    Valószínűleg lecsapódott rá némi pára, az meg simán tönkreteheti a gépet... főleg ha beviszed a meleg szobába és azonnal bekapcsolod. Szerintem legközelebb a szobádban takarítsd ki. Én úgy szoktam, hogy finom ecsettel leseprem a port az alkatrészekről, a ramról a vga-ról meg az alaplapról stb. Aztán amikor lent a gépház aljában összegyűlik por, a porszívó csövével felszippantom. A ramokat és a vga-t kiveszem az alaplapból, és az aljzatot meg az érintkezőket alkoholos kendővel letisztítom. A ventilátorokat air dust spray-el átfújom, majd várok 10-15 percig, hogy elpárologjon a spray tartalma. Utána gond nélkül be lehet kapcsolni, és csillog-villog. De télen kivinni takarítani semmiképp nem javasolt.
  • undY1ng #4785
    Üdv!
    Lehetséges, hogy nem hardveres probléma de annyi lenne, hogy gondoltam kicsit kifujatom belülről a gépet, azért pár havonta nem árt (). Mivel kint a "szabadban" tudtam ezt megtenni, így egy picit hidegebbek lettek az alkatrészek.
    Gondoltam rá, hogy várjak egy kicsit, hogy ne kapjon túl nagy feszkót, de aztán mégis azonnal be is indítottam és jött is egy random gépkikapcs 10 perc után. Ezelőtt soha nem volt ilyen, szóval ez lehetséges az említett //hideg takarítás// miatt?
    Utoljára szerkesztette: undY1ng, 2020.12.05. 11:30:44
  • Wootan
    2-3x?

2-3 havonta szoktam leszedni hogy kitakarítsam az első ventiket meg a szűrőket. Másfél éve van meg a ház, már érezhetően könnyebben jön le az előlap, mint első alkalomkor. Mondjuk 2x3db bepattanó műanyag szar tartja, szóval ha 1-2 eltörne, még nem akkora gond.
  • MerlinW
    Kipróbálhatod azt hogy teszel egyet oldalra és egyet felülre, aztán a hőfokok elmondják mi a helyzet. Lényeg a levegő iránya. Oldalt be, fent ki.
  • mégvadabbdisznó
    Rendben. Akkor mind a kettőt felülre teszem. Viszont a hátsó résznél szerintem nem férne el a vastag kábelek miatt a másik venti, ezért gondoltam helyette az oldalára. Majd csinálok valamit a kábelekkel.
  • MerlinW
    Miután a meleg levegő felfele száll, ha felülre teszel, akkor kifújod a meleget, ha oldalra, akkor befújod a hideget. Először próbáld a 2 felsővel (kifele fújjon). Ha nem elég, akkor megpróbálhatsz egyet oldalra tenni (befele fújjon), de valszeg akkor a szobahőmérséklet magas.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.11.23. 22:48:49
  • mégvadabbdisznó
    Üdv

Szeretnék még két ventit beletenni az alant posztolt Tesseract házba, csak nem tudom hová kellene tenni, hogy a legjobb legyen. Két helyet jelöltem meg a képen, ahová lehetne tenni a ventiket, szerintetek jó így?

Jelenleg a proci hűtőjén kívül az a két venti van a házban, ami az előző képen is látható (#4774).
    Plusz két ventivel az említett helyekre beszerelve jobb lenne akkor a hűtés?
  • MerlinW
    Hát max 2-3x veszed le a ház elejét, a kézikönyvben benne van hogy kell. Fractal házam is ilyen, az is mint legót le lehet vetkőztetni. Mondjuk a 40-60 ezres házakat nem műanyag szarok tartják össze :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.11.12. 01:15:42
  • Wootan
    Amúgy nem tudom ki találta ki ezt a "letépős" házeleje módot, de szerintem nem volt túl okos.

Egyrészt a legtöbb háznál ilyen műanyag szarok tartják az előlapot, ami x db letépés után tuti eltörik. + ha valaki jobban megrántja akkor még a bekötött kábeleket is kiszakíthatja :D

Elég idióta megoldás.
  • MerlinW
    Én kérek elnézést.
  • mégvadabbdisznó
    Ok köszi... márkát nem írtam, mert jobb klikk a képen és Google képkeresés funkcióval kideríthető. De a link címében is benne van a márkanév: jobb klikk/ link megnyitása új lapon.
  • MerlinW
    Legközelebb írj márkát és típust, hogy kelljen nyomoznunk. Ragadd meg az alját és húzd óvatosan, mert elvileg felül kábelek vannak csatlakoztatva. Illetve a házhoz jár füzet amiben benne van minden általában ábrákkal.

• mégvadabbdisznó
    Üdv

Ilyen gépházam van, és szeretném leszedni az előlapot, mert a ventilátora brutál poros, és bekapcsoláskor zúg is rendesen. De máshogy nem férek hozzá. Szeretném kitakarítani, megnézni minden oké-e vele. Viszont nem tudom hogy fogjak hozzá. Nem látok az előlapon semmilyen gombot vagy kapcsolót, szóval fogalmam sincs hogyan szedjem le. Félek, hogy utána meg nem tudom visszatenni.

• blackcalibra
    Szia! Köszi a segítséget! Cooler Master ház, nem mondom, hogy a világ legújabb és legkomolyabb háza, de nem rossz. Akkor szerintem veszek valami normálisabb hangfal szettet.

Köszi!
  • ntex
    Elméletileg semmiféle minőségbeli különbségnek nem kellene lennie. Feltéve ha minőségi a gépház és nem ilyen egyszerű / gagyi noname akkor normális kábelek vannak benne valószínűleg.
  • blackcalibra
    Sziasztok!

Egy olyan kérdésem / problémám lenne, hogy még régebben sajnos az alaplapi hangkártyám aljzatába "beletörött" a Logitech "hangfal" szettem csatlakozójának első negyede. Próbáltam többféleképpen kiszedni belőle ( golyóstoll betét belül pillanatragasztóval rátolva a beletörött darabra ) se sajnos jobban érzi bent magát, mint kint. Viszont van nekem a gépház előlapján külön egy mikrofonnak aljzat, és külön - hát ott egy fejhallgató jelzés van - egy fülesnek / fejesnek / hangszórónak is használható aljzat is. Ez is "be van kötve" az alaplapba. Annyi lenne a kérdésem, hogy ha vennék egy "normálisabb" hangfal szettet és az előlapi Jacket használnám, akkor lenne valami olyan minőségbeli romlás a hátlapi, közvetlen alaplapi hangkártya csatlakozóhoz képest ami miatt felejtős ez a megoldás? Nem szívesen cserélnék még most emiatt alaplapot, mert akkor ramokat, procit is kellene cserélnem, és most még ez nincs tervben, viszont a fejhallgatót néha hanyagolnám, bármennyire is jó.

Köszi!
  • RelakS
    A fura, hogy a gép nem érződik lassabbnak, csak dög lassan indul. Gimp mentés nagy fájllal, Doom Eternal.
    Egyszer nem bírtam kivárni, hogy a bejelentkező képig jusson :D
    A hang problémák sem jelentkeznek, ha minden igaz, ha az analóg kimeneteket használom
  • ntex
    Nálam hang problémák nem szoktak lenni (mondjuk ilyenkor nem is szoktam semmit lejátszani) de nagyon ritkán csinál olyat a gépem, hogy mikor bejön a windows üdvözlőképernyő akkor onnantól tetű lassú lesz az egész, mindenre ilyen 10-15 másodpercek alatt reagál a gép, egy szimpla kattintásra is. Olyankor mindig csak a teljes restart hozza helyre, onnantól viszont minden oké. Eredeti Windows 10 Home, a gépem meg aláírásban. Lehet csak valami Windows hülyeség lesz ez is...
  • RelakS
    Utóbbi időben a gépem olyat csinál, hogy bekapcsolom, marha lassan indul (UEFI boot és Windows indulás is), és utána ha S/PDIF-en küldöm a hangot (Sound Blaster hangkártya tud ilyet), az recseg, ropog, kihagy, stb.
    Ha várok egy pár percet, és újraindítom a gépet, akkor gyorsan bootol, hang problémák eltűnnek.
    Mi a fene lehet ez?
    Hirtelen tápra gondolnék, de hátha látott már valaki ilyet, és másfelé kell nézelődni.
    Már csak azért is, mert Biosban semmi furát nem látok a feszültségeken.
  • suba53
    Próbáld ki USB billentyűzettel, és egérrel úgy, hogy az alaplapról leoldod a billentyűzet, és a touchpad fólia csatlakozóját.
    Ha úgy elmúlik, akkor tedd vissza egyenként, és nézd meg melyiknél jön elő. Lehet az is hogy csak sima kontakt hiba, és a csatlakozó oldása, visszarakása már meg is szünteti.
    Ha nem múlik el így, akkor valószínűleg alaplapi gond van.
  • Lantee
    Sziasztok!
    Van nálam egy Asus X507M laptop, és olyan dolgot produkál, amivel még soha nem találkoztam. Windows 10 betöltve, és egyszercsak elkezd a start menü "ugrálni". Mintha valaki ezerrel kattingatná a start menüt. Aztán bármelyik billentyűt nyomom le, nem azt csinálja amit kéne, hanem totál káosz alakul ki: nagyít, randob ablakokat nyit, stb. SSD-t kivettem, formáztam, visszatettem, win 10 újratelepítve, és ahogy feláll, egyből visszatér a probléma is. Elképzelhető, hogy a billentyűzet+touchpad rész nyekkent meg? Gondolom nem két fillér berendelni, és ha az nem oldja meg a problémát, akkor az a pénz bukó. Alaplap lehet?
  • pr3cious
    Köszi.
  • ntex
    1650-ből Ti asszem csak laptophoz van. Nagy különbség amúgy nincs a Super meg Ti verziók között az asztali kártyáknál sem. Viszont 1650 minden verzióban gyengébb a 1660-nál valamennyivel:

Utoljára szerkesztette: ntex, 2020.07.10. 12:01:09
  • pr3cious
    Helló mekkora különbség lehet GeForce GTX 1650 Ti 6 GB GDDR6 és GeForce GTX 1660 Ti 6 GB GDDR6 között?
  • suba53
    Köszi. A jó pap is holtig tanul, meg a rossz is.
    Lehet hogy eddig azért nem futottam bele, mert arra mindig kínosan ügyelek, hogy ha több memória modult teszek egy gépbe, akkor azok mindig azonos típusúak, sebességűek legyenek.
  • xido
    újraindulást erősítem..és memória okozta..összeférhetelenség miatt (nem azonos márka)...pár lépésben megtanultam,miért éri meg pakolgatni és tesztelgetni többször :)

• suba53
    Erre kíváncsi leszek, hogy ez megoldja-e. Ilyen hatását a memória hibáknak még nem láttam, és nem is logikus, hogy a kikapcsolási folyamatot bármilyen memória hiba befolyásolná. De majd írd meg.
  • Lantee
    Köszönöm, ilyenről még nem hallottam, mindenképpen kipróbálom!