4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • LasCar16
    Probléma elhárult, köszi a tippeket:)
  • gforce9
    Ha egyet pittyen akkor csodálkoznék rajta, ha így menne, persze nem lehetetlen.

Az alaplap defaulton nem úgy van beállítva hogy kizárólag vagy elsődlegesen az integrált vga menjen. Én inkább azt gyanítom, hogy az alaplap azt hiszi, hogy a dedikált vga jó és elindult, de mégsem. Láttunk már ilyet a történelemben :) (vagy esetleg eleve az integrált kártyába dugta véletlenül, ahol meg ugye nincs kép.)
  • suba53
    Még ki sem kell venni. Csak átdugni az alaplapiba, és a BIOS-ban beállítani, hogy az elsődleges VGA csatoló a PCIe legyen.
    Valószínű, hogy az alaplapi van beállítva elsődlegesen, vagy kizárólagosan.
  • gforce9
    Ha egyet pittyen az azt jelenti minden oké. (illetőleg az öndiagnosztika úgy gondolja) Ekkora már a VGA teszten is túl van. VGA-t vedd ki, és nézd meg hogy az integrált ad e ki jelet.
  • LasCar16
    Sziasztok!

Intel 1150 alaplap: Gigabyte GA-H97M-D3H
    Intel 1150 processzor: Intel Core i5-4690
    DDR3 memória: Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Black HX316C10FBK2/8
    Videokártya: Sapphire R9 380 4GB DDR5 Nitro 11242-07-20G
    Merevlemez 3,5": Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez
    SSD 2,5": Adata 128GB Premier Pro SP920
    Tápegység: Super Flower 650W SF-650P14HE
    Mini és Micro házak: Cooler Master N200 NSE-200-KKN1

Minap hoztam haza az új konfigom komponenseit, és sikeresen össze is raktam, elvileg minden a helyén, de elindulásnál egyet pittyen aztán marad a fekete kép a monitoron és nem történik semmi. (Bios sem jön be) Minden kap áramot és működik is. Várom az ötleteket.. Előre is köszi!
  • Anonymusxx
    és win 8-on is ugyanez, most kicseréltem a vkarit egy nagyobbra, úgyis csak ideiglenesen volt ez, majd újraindítás után kiderül hogy jó-e...
    ha szar akkor valószínű alaplap
    Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2015.11.04. 10:45:39
  • gforce9
    win10?
  • Anonymusxx
    Az a baj hogy nem bírtam kipróbálni, mert mire kiderülne, tehát az első kikapcsolás -v belépés után automatikusan rajta van a gépemen az nvidia illesztőprogram...
  • gforce9
    A driver felrakása után kezdi a hülyeséget vagy már előtte is? Nem mindegy, mert driver nélkül alap szabvány vga üzemmódban működik a kártya. A lényegi része nem is dolgozik, míg a drivert fel nem rakod.
  • Anonymusxx
    gt 730 a videokártyám
  • Anonymusxx
    Érdekes ez a villódzás, ha újrarakom a rendszert akkor elmúlik, viszont korábban a villódzás odáig fajult hogy a windows belépéskor nem volt semmi, csak egér...
    Most újraraktam a rendszert, és semmi probléma, lehet hogy drivertől lesz ilyen, vagy valami windows frissítéstől?
    A driver elméletileg jó, a gyártó oldaláról szedtem le...
  • gforce9
    Ha nincs közelben számtech bolt, akkor bemégy egy olyan boltba ahol mondjuk fényképezőgépekkel foglalkoznak és kapsz ilyen elemet kb 150Ft Lehet tök le van merülve azért nem látja az AIDA.

A kép villódzása lehet vga és monitor hiba is. Ha semmi baj nincs a géppel csak villódzik a kép, tehát nem fagy nem hülyéskedik, akkor a monitor a gyanúsabb. De ez külön történet.
  • Anonymusxx
    A gépemmel nem stimmel valami mostanában, pl az idő sokszor átállítódik, a neten utánanézve lehet hogy az elemmel van gond, csak az az érdekes betettem egy másik elemet is, amit egy régebbi gépből szedtem ki, és azzal sem jó.
    Feltettem az aida 64-et, és a system abylity testnél, a bal alsó sarokban azt írja a remaining battery-nél azt írja hogy no battery... Ez azt jelenti hogy nem érzékeli a program hogy van elem az alaplaban, vagy..?

Amúgy ha nem jó, vagy gyenge az elem milyen következményekkel jár? Mert néha még a kép is villog, mintha a monitort ki-be kapcsolgatnám, tegnap a kép teljesen elszállt, csak úgy jött vissza hogy ki és visszakapcsoltam a gépet...
  • bajgunar
    Memtest86+ rá pendrive-ra. Arról boot, azt hagyod dolgozni.
    Ha RAM hibás pár órán belül kiírja. Ha nem talál hibát ~10-12 órán át, akkor 99% h a RAM jó.
    Ettől függetlenül a proci is szemetelhet. De lehet VGA is. Vagy talán melegszik a cucc.
    A vga "megmozgatás" hatására friss levegőt kapott a gép. Tehát leszedted a ház oldalát. Ezért x ideig jó volt. Betudtad ennek, h meegy! Hajtottad ~20 percig, majd megnyugvásodra visszaraktad a ház oldalát. Rá ~10 percre felmelegedett megint, s kezdte elölről a csíkozódást. Nem lehetséges? És ettől a "megpiszkálástól" nem biztos h a VGA melegszik. A cserék miatt gondolom, h nem az lehet a ludas.
    Utoljára szerkesztette: bajgunar, 2015.11.02. 21:36:10
  • gforce9
    Én futottam már bele olyanba, hogy CPU illetőleg a beleintegrált memóriavezérlő miatt csíkozódott és fagyott a kép. De 12 év és többezer gép közül csak 1 ilyen eset volt. Sajnos az ilyen hibákat a legszarabb kiszűrni. Az előbbi esetre ráment jópár napom, pedig mindenből volt tartalék, csak CPU-ból nem...... azt hittem megszülök. Amikor kiderült, hogy a cpu volt a ludas, annak ellenére hogy bármilyen tesztet is futtattam tökéletesnek mutatott mindent..... nem kicsit kurvaanyáztam.Csak azért írom le ezt mert roppant különleges módon is meg tud hibásodni egy számítógép. Szóval ne akadj ki, meg lehet találni a ludast, csak sajnos cserealkatrészek kellenek
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.11.02. 18:20:28
  • NiGhTM4R3
    Az Aida64-ben eszközök/gpgpu tesztben van 2 oszlop, az egyikben a VGA-t teszteli a másikban az x64 cpu-t. Az első oszlop hibátlanul lemegy, az x64 cpu-nál pedig a 2. sorban keletkezik a kockásodás majd fagyás amikor a memory write-t ellenőrzi. Most akkor nem is a VGA hanem a ram a szar? van 4x1GB RAM, próbálgattam őket mindenhogy, ugyanúgy lefagy annál a tesztnél. A gép viszont felismeri és elég gyors is (már amennyire)
    Utoljára szerkesztette: NiGhTM4R3, 2015.11.02. 16:41:16
  • NiGhTM4R3
    Egyszerűen megőrülök. A második konfiguráció csesződik el, teljesen más rendszer ugyanúgy csíkozódik mint az én régi rendszerem. Az egyszerűen lehetetlen, hogy 2 VGA menjen tönkre 1 hónap alatt... már csak az áramra tudok gondolni, hogy azzal van gebasz, valaki aki ért ehhez ránézne van-e valami anomália?

Holnap érkezik a 340 000 ft-os új gépem, ha az is csíkozódni fog egy hónap múlva felkötöm magam.

Maala: nem volt rajta a ház oldala és megmozgattam a kártyát, úgy kis ideig használható volt. De másik foglalatban is ugyanez a helyzet
    geforce9: nem új VGA, kb. egyidősek de faterom minden nap használta gond nélkül
    Utoljára szerkesztette: NiGhTM4R3, 2015.11.02. 12:06:15
  • gforce9
    Új vga-ra lett kicserélve? Mert ez is gyanúsan vga hibának tűnik. Persze amiket előttem írtak, azokat is ellenőrizd.
  • Maala
    Megpiszkálod a kártyát mit jelent?

Ugyanazt a kábelt használod? Nem a csatlakozásnál nyúlsz hozzá, és ott van valami érintkezési hiba? (a kártya és a kábel találkozásánál)
  • bfbc2
    nincs tuningolva kártya?(szénné)esetleg egy alaplapi bios reset?vagy kábel?
  • NiGhTM4R3
    A helyzet bonyolódik; betettem egy másik VGA-t, jónak tűnik, rá a meghajtó program, játékot is indítok majd úgy fél óra múlva itt is megjelenik a csíkozódás. Megpiszkálom a kártyát és elvileg jó, megint 2-3 óráig semmi, aztán megint csíkozódás. Az új kártyát nem is a régi foglalatába tettem hanem olyanba amit eddig nem is használtam... most akkor érintkezés hiba lehet mindkét foglalatba? ezen lehet segíteni? (az új kari amit kipróbálok garantáltan jó)
    Utoljára szerkesztette: NiGhTM4R3, 2015.10.07. 22:29:26
  • gforce9
    Valószínűleg akkor a hiba is hasonló jellegű lesz. Nekem nagy problémát nem jelentett, mert külső hddnek lett átalakítva és úgy teljesen jól működött. Nem tudom neked ilyesmire van e lehetőséged.
  • mardal
    Próbáltam úgy is hogy csak az a winyó de akkor sem ismeri fel,érdekes mert ez is egy 500 samu és ez is működik másik gépekben teljesen jól.
  • gforce9
    A hdd felpörög? Húzd le a másikat és fülelj. Én nemrég futottam bele egy hasonlóba. Egy 500-as samu winyót egy újabb alaplap nem indított el. Ha a tápkábel rajta volt felpörgött, ha az adatkábael is rajta volt akkor nem pörgött fel. Másik bármilyen gépben tökéletesen működött, usb-s átalakítóval is tökéletesen működött, az új alaplapon viszont bárhová kötöttem nem pörgött fel. Az új alaplap (asrock fm2a88 extreme 4 ha jól dereng) Bámilyen másik hdd-vel, odd-vel vagy ssd-vel hibátlanul ment és megy azóta is. Szóval kicsit misztikus. Lehet egy firmware frissítés megoldotta volna, bár kétlem.
  • mardal
    Sziasztok

Egy érdekes problémával kapcsolatban lenne kérdésem
    Volt egy régi konfig asus p8p67 alaplap core i5 2400 proci és volt egy samasung ssd és mellette 2db 500gb-os winchester 550wattos cooler master táppal
    az új konfig abban változott hogy asus z97-s lap és core i5 4590 proci, az új gép nem ismeri fel az egyik 500-s winyót, bámelyik portra teszem és bármelyik szálra a tápon,áttéve egy másik gépbe teljesen jól felismeri a gép
    Szerintetek?
    még biosban sem látszik
  • gforce9
    99.9% hogy a VGA döglött. Azért csak azután dob kékhalált, miután a drivert felraktad, mert a kártya lényegi része, ami a konkrét hardveres gyorsítást végzi lényegében az nem üzemel, csak ha a driver fenn van. Addig csak egy egyszerű szabvány vga-ként funkciónál, úgy még elmegy, azért nem dob hibát. Amikor a kártyán a gyártó drivere "felélesztené" a bővített funkciókat elhasal. Tesztelni, kétséget kizárólag csere vga-val tudod, de én, ha az enyém lenne nem tesztelgetném, mert 99.9% hogy döglött.
  • NiGhTM4R3
    Sziasztok
    A gép kékhalállal leáll tegnap óta, win újratelepítés után egészen addig működik amíg a forceware-t (legújabb) nem teszem fel, utána" attempt to reset the display driver and recover from timeout failed"

Túlmelegedést nem látok aida-ban, még azt olvasom, hogy lehet a VGA fingott ki (Asus gtx 560, végülis csak 4 éves) de akkor miért csak akkor van gond ha telepítem a driverét, most miért működik?
    Mivel tudnám letesztelni, hogy tényleg a vga döglött meg?
    Utoljára szerkesztette: NiGhTM4R3, 2015.10.04. 14:55:14
  • tigerbácsi
    Hali!

kérdésem az lenne, hogy a lent taglalt gép működőképes e?
    (gondolok arra, a tápon megfelelő számú fajtájú csatlakozó van e, illetve ha benyomom a power gombot akkor nem száll el, illetve a foglalatok is megfelelők. :-d )

Alaplap: SAM3 MSI 9790A-G46
    Processzor: SAM3+ AMD FX-6300-3.5GHz BOX
    Memória: DDR3 Corsair 8GB 1600MHz Vengeance Pro
    HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB
    Videókártya: PCr MSI R9 270 GAMING 2GB GDDR5
    Optikai meghajtó - ASUS BC-12D1ST
    Tápegység: Cooler Master B2 500W

Köszi előre is!
  • TBTPumpa
    Otthoni gépem is érdekes dolgokat produkál. Alaplapi USB 2.0-ra van csatlakoztatva a billentyűzetnek és egérnek a vezeték nélküli cucca + a nyomtató. Néha elfelejt tudomást venni róluk a Windows 10, gondol egyet aztán leválasztja őket, 1-2 perc múlva meg ismét engedélyezi őket. Néha ezt a Bios is eljátssza, míg Windows 8.1 alatt (amit 2 évig használtam a Win 10-re való frissítésig) nem produkálta ezt. Akármelyik USB 2.0 portba csatlakoztatom, mindig előjön ez a hiba és USB 3.0 porttal is. Ez valami alaplapi anomália vagy valamelyik USB eszközöm nem jó (nyomtatókábel esetleg?). Elképzelésem szerint a Windows annyira nem lehet ludas, hisz néha a Bios sem látja, jelez is indításkor, hogy nincs billentyűzet. Játék közben elég zavaró, ha 1-2 percig nincs billentyű és egér jelenlét.
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2015.09.08. 11:57:38
  • gforce9
    Külön teszteld a modulokat. Ha a memóriavezérlő a gond, mindegyikkel hülyéskedni fog. Bár az ilyen eset nagyon ritka.
  • RelakS
    Sokadszori kék halál után lenyomtam egy memória tesztet.

12GB memória, és egyetlen bájt hibás

Feltételezem, ilyen esetben csak magára a memóriára lehet gyanakodni, nem vezérlő vagy hasonló.
  • gforce9
    Hát legalább meglett a ludas. Ha amúgy sem használtad, ugyan mindegy.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.09.02. 18:11:06
  • TBTPumpa
    De, csak hibaüzenettel van tele. Alaplapi Bluetooth driver keresési hiba és illesztőszoftver telepítési hiba.
    Eszközkezelőben letiltottam, így már a szokásos gyorsasággal leáll. Sajnos újabb driver nincs hozzá (sem Win 8, sem Win 10 alá), valószínűleg valami Windows frissítéssel akadt össze vagy csak simán megadta magát.
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2015.09.02. 14:53:11
  • gforce9
    Eseménynaplóban semmi hiba?
    Sajátgépen jobbklikk ->kezelés->windows naplók->rendszer
  • TBTPumpa
    Igazából Windows 7 Pro. USB-re csak billentyű és egér van kötve. Azok nélkül sajnos nem tudom leállítani a gépet (tényleg azok lassítják-e leálláskor vagy sem). A Windows rendszer gyorsan leáll, csak a gép nem kapcsol le. Percekig még ekézik, amíg lekapcsolja a merevlemezt és a tápegységet (viszont a VGA-t ugyanolyan gyorsan lekapcsolja, mint eddig). Nem igazán értem miért van ez, "friss" eredeti rendszerről van szó, de eléggé zavaró jelenség ez.
  • gforce9
    Gondolom win8ról van szó. Azért áll le lassan, mert valamelyik szoftver lassan áll le. Mivel ugye "okosmódon" a kijelző lekapcsolása az egyik első dolog a win8-nál még azt se lehet tudni, hogy az alkalmazás bezárására a kijelentkezésre vár, vagy épp a végső konfigmentés és leállítás a lassú. Eseménynaplóban keresgélnék. De hogy pontosan mit azt nehéz megmondani. Az ilyen jellegű hibákat látni kell. Persze lehet hw-es hiba is, hogy valamelyik hibás usb-port válaszára vár a gép, de ez abszolúte nem biztos.
  • TBTPumpa
    A céges gépem mostanában lassan áll le. Ebben kellene némi segítség!
    A leállításkor (a Windows "eltűnése után") a VGA-t és monitort lekapcsolja szokás szerint, viszont a gép még tovább megy (merevlemez, alaplap, satöbbi) és csak pár perc elteltével kapcsol le.
    Operációs rendszeri hiba lenne, esetleg az alaplap vagy a tápegység haldoklik?
    Mert az alaplapi USB 2.0 portok már egy ideje nem igazán működnek megfelelően. Ha csatlakoztatva van valami eszköz (Pendrive, Egér+Billentyű, Nyomtató) a Bios látja a cuccokat, viszont az operációs rendszer tudomást sem vesz róluk, csak akkor, ha az USB 3.0 portra csatlakoztatjuk az adott eszközt.
    Viszont ebből pedig kevés van, így ezekkel kell gazdálkodni.
    Friss operációs rendszer van a gépen (tiszta telepítés történt + Windows frissítések le vannak töltve) + naprakész vírusírtó is van a gépen.
  • bajgunar
    HDMI kábellel összekötöttem a tv-t (samsung) a géppel.
    Miért BSOD-zik tőle a gép. Vagy random, vagy miközbe bűvölöm? Nemtom... Mert vagy a tv-t nyomkodtam (a képet, bement, stb állítottam), kihúztam a hdmi-t (akkor is bsod), meg a gépen nyomogattam kijelző állításokat, felbontás, stb. erre akkor is egy bsod. nvlddmkm.sys -re.
    Meguntam a hdmi-t, annak bűvölését, stb... Kihúztam.
    Eddig egyszer sem bsod-zott a gép. Win 10 x64 Pro.
  • gforce9
    Nem. driver nélkül is kell képet adnia. Valamit rosszul szerelt, kontaktos a foglalatja vagy ilyesmi.
  • smog15
    Ja meg hozzáteszem, hogy egy ősrégi gépe van ddr2 rammal stb.