4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • gforce9
    VGA problémának tűnik. Kapcsold ki a hw gyorsítást a böngészőben és/vagy frissíts vga drivert.
  • endorphinz
    Sziasztok! van ötletetek mi okozhatja ezt a böngészőmben?

Néha lefagy a böngésző is, Chrome/FF
  • lacinkacinka
    Azért gondoltam, hogy itt veszem meg, mert itt helyben be is szerelik nekem. Én is megpróbálhatnám, de még sosem csináltam ilyet, és nem szeretnék hülyeséget csinálni, bár nem egy bonyolult művelet, de nem bízom a véletlenre.
    Plusz ha ma megrendelem valószínű, hogy a héten már nem is jönne meg, csak jövőhéten. Így hétvégén tudnék játszani.
  • wantonly
    Itt például olcsóbb, ha nem probléma, hogy nem helyben veszed.
  • suba53
    Biztosan elég lesz.
  • lacinkacinka
    Közben sikerült utánanéznem az áraknak.
    Találtam egy FSP tápot, amit lentebb ajánlottak (pontosan:
    FSP RAIDER S 550W GAMER 80+ SILVER tápegység) ennek 25K az ára egy helyi boltban. Nekem ez árban még beleférne. Remélem ez már elegendő lessz a kártyámnak és az egész gépnek.

ui:
    alaplap: Asus P8 Z77-V LX2
    memória: Kingston 8Gb DDR3 Ram
    proccesszor: Intel core i5 3470 3,2 Ghz

Bízom benne, hogy elég ennek a rendszernek?!
  • suba53
    Ugyanezt műveli 460W-os HP táppal is. Márpedig ha valaki, akkor a HP profi a tápegység gyártásban.
    ( 40 éve élen járnak a kapcsoló üzemű tápok fejlesztésében, gyártásában, kvázi referencia a minőségük. )
    Nagyobb kell sajnos.
  • wantonly
    Nyilván, ha valakit nem érdekel az ár, akkor vehet 30-40k-ért gold 600W-700W-os tápokat, bár továbbra sem értem mire kellhet ekkora teljesítmény.

Ha a 450W-os Chieftec ilyet produkál, akkor azzal valami baj van, nem nagyobbat, hanem jobb tápot kell venni. :)
  • suba53
    Nincs ezzel semmi probléma. Hangsúlyozom, hogy felesleges a gép pillanatnyi legmagasabb teljesítményéhez faragni a táp névleges teljesítményét, mert hosszú távon jobban jár egy magasabb teljesítményű táp beszerzésével. Főleg ha nem gond a magasabb ár.

És ez a teszt a statikus állapotokat mutatja. Bekapcsoláskor mindig magasabb a teljesítmény igény, amíg azt a rohadt sok kondenzátort ami ezekben a rendszerekben van, feltölti, és stabilizálódik az állapot.
  • smog15
    Prohardveres teszt szerint 250 watt a rendszer fogyasztása nem tudom mikor lehetne kihozni 225 wattos fogyasztást a kártyából ha játék alatt nem sikerül.

Utoljára szerkesztette: smog15, 2015.12.17. 12:49:11
  • suba53
    Ezzel most az én érveimet támasztod alá.

Nagyobb névleges teljesítményű táp 50-80% on járatva kevesebbet fogyaszt ugyanannál a terhelésnél, mint egy alacsonyabb teljesítményű táp maximálisan kihasználva, 100% körül járatva.
  • suba53
    Alább linkeltem egy cikket. A hatásfok nem a maximális fogysztásnál a legjobb, hanem kb 50% körül.

A kisebbik fiamnak van egy gépe, egy ASUS GTX 760 kártyával, ami szintén 225W csúcs fogyasztású VGA és a 450W-os chieftec táppal nem indul probléma mentesen. Minden bekapcsoláskor rá kell nyomni még egyszer a reset gombra, akkor feláll a rendszer, és stabilan fut.
    A bekapcsoláskori nagyobb teljesítményigényt nem bírja.

Vennem kell hamarosan egy nagyobb tápot, hogy stabilan induljon. A táp amúgy jó, a korábbi VGA-val kifogástalanul ment.
  • Maala
    Garanciaido*
    Megsporolja*
    SrY telo
  • Maala
    Az a par szazalek egy 5 eves garabciaido alatt egy silver tapnal mar mar megapirolja neked egy uj tap arat. Persze ehhez a max fogyasztast erdemes a nevleges teljesitmeny 88%anal tartani.
  • wantonly
    Ezzel nem vitatkozom, de az a 'pár százalék' hatásfokromlás a teljesítménytől függően lehet 10-20% is alacsony terhelésen, ezért aztán fajlagosan több energiát fogyaszt. A jövőre persze érdemes gondolni, de milyen rendszer kell egy 600W-os táp kihasználásához? 3 videokártya kártya SLI-ben? Egy 400W-os minőségi táp jelenleg kiszolgál elméleti maximális terhelésen is minden egykártyás rendszert, ezért aztán felesleges túlméretezni szerintem.
  • suba53
    A gyári adatlapon magának a VGA-nak a fogysztására mondanak max 225W-ot. Ha ezt egy 140W csúcs fogyasztású procival együtt használod, plusz hozzáveszed az egyéb komponensek fogyasztását, akkor simán kijöhet 400-450 W
    Valamint a csúcs tápok hatásfoka kb 50% terhelésnél a legjobb.

Ez itt egy jó összefoglaló a tápokról:
    http://prohardver.hu/tudastar/tapok_teljesitmenymerese.html
  • smog15
    Azért azt hozzáteszem, hogy teszten az Asus Strix 970 egy i7 támogatásával fogyasztott kereken 250 wattot :D
  • suba53
    Az áramszámla nem a táp névleges teljesítményétől függ, hanem a gép tényleges fogyasztásától.

Ha a géped 430W-ot fogyaszt, akkor a 600-as tápegységgel, vagy akár egy 800W-os táppal is csak ennyit vesz fel a hálózatból. Pár százalék különbség lehet a tápok hatásfokának különbözőségéből, de nem több. Azért érdemes magasabb kategóriájút választani, mert egyrészt van tartalékod, nincs kihegyezve a határokig, másrészt ha két év múlva még egy combosabb VGA-ra akar váltani, akkor ne kelljen már megint új tápot venni.
  • wantonly
    Minek a 600W vagy a fölötti? Hogy nagyobb legyen az áramszámla?

A GTX970 keveset eszik, egy 400-500W közötti - jó hatásfokú - táp is már bőven elég hozzá, az egész konfig maximális terhelés alatt sem fog enni 400W-nál többet, ellenben egy túlméretezett tápnak alacsony terhelésen rosszabb lesz a hatásfoka. Egy FSP Raider 550W bőven elég.
  • lacinkacinka
    Rendben! Köszönöm még 1x a segítséget!
  • suba53
    Hát igen. Ebben az árkategóriában már jó tápok vannak.
    Én 600W, vagy a feletti teljesítményűt választanék, azzal biztos nem lesz gond.
  • smog15
    Amit írtam FSP raider 550 is megteszi vagy van belőle 650, esetleg olyan ami nekem van Enermax Thriatlor eco 550 vagy 650, esetleg XFX TS 550 vagy 650, Seasonic s12 II van belőle 520 meg 620 vagy az evo az moduláris, FSP Aurum S Gold 500 vagy 600 nekem régebben ezeket ajánlották.
  • lacinkacinka
    Köszönöm a válaszokat!
    Eddig kb 6-7 alkalommal kísérleteztem, de többet nem fogok. (Remélem ennyitől még nem ment galyra semmi).
    Pénteken megyek és veszek egy új tápot.
    Mekkora táp kellene ennek a kártyának? Nyilván minőségi, nem valami gagyi tápot választok mellé. Kb úgy 30-35K áll rendelkezésemre.
  • suba53
    A hibaüzenet arra utal, hogy a táp túlfesz védelme aktivizálódott az előző bekapcsoláskor.
    Valószínűleg az új VGA induláskor nagyobb teljesítményt igényel, mint amit a táp simán ki tudna szolgálni, és ezért egy kis lengéssel áll csak be, amit a védelmi detektorai érzékelnek.
    Aztán amikor játék közben egy komolyabb 3D igénybevétel esetén megnő a VGA teljesítmény igénye, a táp lekapcsol és újraindul a gép.

Mindenképpen egy nagyobb teljesítményű tápra van szükséged. Addig is tedd vissza a régi VGA-t, mert minden ilyen tranziens csökkenti a rendszered élettartamát.
    Gyári adatok szerint az új VGA kb 75W-al nagyobb maximális teljesítménnyel üzemel, mint a régi. Ez már bőven elég lehet ahhoz, hogy túllépje a meglévő tápod lehetőségeit.
  • smog15
    Egy FSP Raider 550 kellene neki szerintem.
  • lacinkacinka
    Chieftec 400-500W (pontosan nem tudom)
  • smog15
    Így van. Milyen tápod van?
  • lacinkacinka
    Üdv ismét!
    Közben megnéztem a szöveget, amit a gép kiír játék közbeni újrainduláskor és mielőtt beléptetne a BIOSBA ezt írja ki:

"Power supply surges detected during the previous power on.
    ASUS Anti-Surge was triggered to protect system from unstable power supply unit!
    Press F1 to Run SETUP"

Talán a tápom nem bírja az új VGA-t??
  • gforce9
    A a dobozos cpu-k hűtőjén szokott lenni gyárilag paszta eleve "rákenve". Általában nem szokott gond lenni a gyárival sem, ha nem száradt ki. Azt meg le tudod ellenőrizni. Ujjheggyel hozzáérsz óvatosan, és ha kicsit ragadós, akkor jó. Ha tökszáraz akkor csere. Le kell takarítani és venni hozzá pasztát.
  • zozox333
    Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, ha veszek egy dobozos processzort, akkor ahhoz adnak hűtőpasztát is?
  • pxxl
    IBM-nek (asszem) volt anno a 486 DX2-ben olyan táp, hogy ment az alaplapra egy 2 tűs csatlakozó. senki nem tudta, hogy mire jó, és miért, de CSAK az IBM saját tápjával ment, mivel egy szabvány tápban bizony nem volt az a 2 tűs csatlakozó :D
  • zozox333
    OK köszi a gyors választ!
  • suba53
    Igen. Ez szabványos. Akkor kell esetleg tápot cserélni, ha például egy combosabb VGA miatt már kevés a teljesítménye.

Az újabb HP, és DELL gépek kezdenek leszokni az ATX szabványú táp csatlakozókról, és mindkettő egyedi tápcsatlakozókkal lehetetleníti el az esetleges csereszabatosságot.

A jó édes ...... anyukájukat!
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2015.12.16. 11:41:22
  • zozox333
    Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az ASUS M4A77TD PRO alaplap 24 tűs táp csatlakozója ugyanolyan mint az ASUS M5A97 LE R2.0 alaplapé?
    Mármint a jelenlegi tápom 24 tűs csatlakozója jó az utóbbi alaplapba?
  • gforce9
    Ha a régi vga-val ilyen gond nem volt, akkor vagy hibás az új vga vagy kevés neki a táp. Persze lehet más is, de ez a 2 fő esélyes.
  • lacinkacinka
    Üdv!

Olyan problémám van, hogy tegnap ki lett cserélve a videókártyám! Geforce gtx660-as volt benne, és most egy gtx 970 strix lett beletéve. Amikor elkezdek játszani, pár perc után (Black Ops 3 full grafikán, ennél tapasztaltam eddig) újraindul a gép és a biosba akar lépni!
    A régi videókártyával nem csinált ilyet soha! A proci újra lett pasztázva tegnap.
    A gépem paraméterei:

alaplap: Asus P8 Z77-V LX2
    memória: Kingston 8Gb DDR3 Ram (2x4Gb Ram)
    proccesszor: Intel core i5 3470 3,2 Ghz

Mi lehet a gond? Válaszokat előre is köszönöm!
  • smog15
    Köszi, azért elviszem oda ahol vettem megmutatom, hogy mit produkál hátha kicserélik, attól függetlenül egy külső hangkártyát beszerzek. Viszont azt néztem, hogy az alaplapi hangkártya adatok alapján többet tud mint az U5 de gondolom ez a gyakorlatban már nincs így :)
  • Blum
    Xonar D1 pl. egy jól eltalált darab, külső kártyából pedig itt van az U7 (és a kistestvére az U5).

Persze ezek még mindig a belépőszintet képviselik a komoly zene világában de az alaplapi kártyákoz képest ezek is jóval többet nyújtanak.
  • smog15
    Gondolom milyen ára van egy normális hangkártyának :/ Linkelhetnél 1-2-t.
  • Blum
    Ráadásul jó eséllyel visszafogod kapni, mint hibátlan termék :)

Az alaplapi hangkártyák zajkeltésre valók (függetlenül a Fatality meg egyéb hókusz-pókusztól) nem pedig normális zenélésre. Vegyél egy értelmes hangkártyát meg hozzá egy külső tápot.