4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
Livius #4078 PCX-ben lett véve, 2014 augusztusban. Az a fura, hogy erre a HDD-re már nem 2 év gari van a mostani netes árlistájukban, hanem csak 1 év (lehet nem véletlen), de az én számlámon ott a 24 hónap gar van még.
Utoljára szerkesztette: Livius, 2016.02.07. 15:56:32 -
Blum #4077 Ezt már biztos, hogy kicserélik. Ha azt mondják, hogy nem akkor "fenyegetőzz" egy kicsit a fogyasztóvédelemmel.
Hol vetted amúgy? -
Livius #4076 Kb egy hónapja kértem egy véleményezést tőletek egy TOSHIBA DT01ACA050 HDD garanciáztatásához, a HD sentinel képe alapján, ami ilyen volt akkor.
Most megkaptam a HDD-ét huzamosabb tesztelésre, és egy teljes felület tesztet ráküldtem írás/olvasással, véletlen helyeken elvégezve ezt. A teszt után még tragikusabb lett a HD sentinel elemzése. A 46 bad sector megemelkedett 132-re, és már pirosan mutatja 18%-osnak a HDD-t. Most futtatok rajta egy újrainicializálást, de szokatlanul baromi lassan csinálja, és fura kis kattogós fejpozicionálási hangokat is kiad minden egyes szektor szekvenciális átlépésénél, sőt ez idő alatt már növekedett a bad sectorok száma 200 felettire is.
46 bad sectorra még a múltkor máshol azt mondogatták nekem, hogy még nem tuti, hogy gariztatható ennyivel. Így már talán tutira gariztatható és cserélhető lehetne szerintetek? Augusztusig még garis a számla alapján szerencsére. -
suba53 #4075 Igen, rosszul fogalmaztam.
Természetesen a kozmikus sugárzásról volt szó, nem pedig az ősrobbanás nyomait hordozó mikrohullámú háttérsugársásról. -
gforce9 #4074 Ezzel tisztában vagyok, persze sérülhet. Mint minden más komponens is, csak ugye ő az elején írta, hogy 1x volt kép 1x meg nem az analóg ágon. Hogyan is fogalmazzak, szóval nagyon nehéz elképzelni egy olyan sérült firmware miatti szoftveres gondot a monitoron, amiből kifolyólag egyszer működik egyszer meg nem. :) De végülis mindegy, ha megoldódott.
Amit mondasz az nem a háttérsugárzás lesz, hanem a töltött részecskék. Pl: napszél, kozmikus sugárzás. Ami ellen a Föld mágneses tere véd. Persze át-át juthat némelyik. (Ezért kering az ISS olyan alacsonyan, hogy még védje a mágneses mező.) Mindenesetre, ha egy nagyenergájú töltött részecske pofánver egy memóriabitet, ahogy mondtad is kütheti. Csak a hiba leírása nyomán haladva valami nagyon különleges helyen kellett eltalálnia a modult, hogy utána hol működjön hol nem :) -
suba53 #4073 Nem kizárt az sem.
Viszont a firmware is sérülhet, ahogy a BIOS is sérülhet. Annyira kicsik már ezeknek a flash memória celláknak a vezérlő elektródája, hogy nagyon ritkán, de előfordulhat hogy a háttérsugárzás nagy energiájú részecskéje kisüti, kiüríti a tárolt elektronokat, és az a bit átbillen másik állapotba. Ha ez egy kritikus kód egyik bitje, akkor meghülyülhet a rendszer.
Már előfordult hogy megkergült BIOS-t sikerült így "javítani", hogy ugyanazzal a verzióval írtam felül, és megjavult.
Egy ASUS alaplap egyszerűen nem látta az IDE eszközöket. Egyik napról a másikra eltűntek.
BIOS felülírás után ismét tökéletesen működött. Azóta, ha egy alaplap bizonytalan eredetű hibákat produkál, és nincs szemmel látható hibaforrás, mint kiszakadt, púpos elkók, hőtől megbarnult nyák lemez, stb. mindig felül írom a BIOS-t. ( Már ha még lehet. )
Ha az sem segít, akkor megy a kukába.
Régebben az IBM végzett ilyen jellegű kísérleteket a véletlenszerű memóriahibákat vizsgálva.
Három azonos konfigurációt helyeztek el. Az egyiket az elérhető legmagasabb helyre, a másikat a földfelszínre, a harmadikat a lehető legmélyebben egy bányában, és vizsgálták a memóriahibák gyakoriságát.
És egyértelműen a legfelső hibázott a legtöbbet, a bányában lévő a legkevesebbet.
Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a háttérsugárzás bizony komolyan befolyásolhatja memóriák működését.
Az űrtechnikában nem is alkalmazzák a mai polgári iparban elterjedt technológiák egy részét pont amiatt, mert az űrben a sugárzás káros hatása nem csak az élő szervezetekre érvényesül, hanem a nagyon kis méretű elektronikus alkatrészekre is. -
gforce9 #4072 És ezek után mondják azt, hogy nincs beépítve,a szoftverbe, hogy x idő után romoljon el. :) -
#4071 Firmware frissítés helyretette. Ha valaki hasonlóan járna. -
#4070 oké, köszi. -
gforce9 #4069 Valószínűleg csak véletlen egybeesés, hogy akkor jelentkezett, mikor a w10-re frissítettél, mert a kép alapján rengeteg a hibás cím. Így egy oprendszer se tud stabilan menni se a 10 se más. A legelső slotban lévő modult venném ki és úgy tesztelném tovább. Ha úgy minden okés, meg lehet próbálni, hogy a 8gigás előlre a 2x2 meg hátra. Ha sehogy sem akarnak stabilan együtt menni akkor meg kell válni az egyik, vagy mindkét régi ramtól. -
#4068 Ok, köszi.
És erről mi a vélemény?
http://pasteboard.co/19RVg6Ju.jpg
Nem lehet, hogy csak rossz a feszültség az egyik modul jobban érzékeny rá vagy hasonló?
A helyzet az, hogy van 2x2 giga plusz egyújabb 8 gigás modul, így egy évig ment rendesen, most Win 10-re frissítés után néha újraindult a gép, bezáródott néhány progi... -
gforce9 #4067 1. Nem tudok ilyenről, de sok értelme sem lenne, mert sokszor a memóriahiba csak a több modul együttes hibája. Sok esetben külön külön jók. Az egyesével tesztelés a tuti módszer. Lehet van olyan progi, ami megmondja a slotot, de az slothibából is fakadhat. Az nem tuti eredmény.
2. nem lehet, sajnos kuka -
#4066 1. Milyen memória tesztelő programot ajánlotok, ami meg is mondja, melyik slotban lévő modul a hibás?
2. Illetve egy még laikusabb kérdés: A hibás memórián ki lehet kerülni a hibás területeket, vagyis lehet úgy használni Windowsban, hogy a hibás területeket egyszerűen nem használja, vagy alapból kuka?
-
suba53 #4065 Attól hogy nem nyúlt senki hozzá, attól még deformálódhatott, és igen a gyenge minőségű anyag lehet az oka. Nézd meg tüzetesen. Ha a csatlakozó fej lapos oldalai kicsit íveltek, akkor már deformálódott. Nem tudok olyan "márkát" mondani, ami tuti jó. Eleve ritkán fordul elő, akkor a deformálódott darabot kicserélem, és utána jó.
Ha a szerviz nem talált szektor hibát, akkor valószínűleg nincs. Lehet hogy a te ellenőrzésedkor a kontakt hibás kábelek miatt érzékelte úgy a szoftver, mintha szektor hiba lenne. Tuti jó kábelekkel ismételd majd meg, ha vissza kaptad.
-
gforce9 #4064 Ha konkrétan csak a sérült tápcsatlakozó volt a ludas és semmi más, akkor attól nem is fog szektorhiba kialakulni, az ugyanis fizikai sérülés a lemezen. Az pedig az esetek nagyrészében attól van, ha menet közben kap egy ütést a hdd vagy eleve gyártási hibából faladóan nem tökéletes a felület.
A működési elvből fakadóan a fej nem "karcolhat bele" a lemezbe, mert ha a fordulat egy kritikus érték alá esik, ami már nem elég ahhoz, hogy a fej és a lemez között kialakuljon egy olyan "légpárna" ami biztosítja a távolságot, akkor egy mágnes a fejet parkoló pozícióba rántja, megóvandó a fejet és a lemezt az érintkezéstől. Sok hibás hdd-nél ez vezet a jellegzetes kattogó hanghoz. -
gforce9 #4063 A SMART fület kell megnézni a hard disk sentinel (vagy más hasonló) programban, ha majd visszakapod a hdd-t. Nagyon részletesen logolja a belső öndiagnosztika, hogy pontosan milyen jellegű hibák is történtek a hdd-vel. Addig ez úgyis csak találgatás.
A bootolásnál ha új HDD-t kap a gép, akkor a biosban előfordulhat, hogy a HDD priority sorrend felborul és újra be kell állítani. Ha az első sata csatlakozóra dugod a rendszerwinyót ilyen általában nem fordul elő. -
csrob1 #4062 A SATA csatlakozókhoz a PC összerakása óta a hiba jelentkezéséig nem nyúlt senki, így ha a műanyag deformálódott, akkor annak "magától", anyagfáradás miatt kellett, hogy bekövetkezzen. Ezekszerint célszerű lehet lecserélni az összes SATA kábelt valami márkásabbra?
A szektorhiba azért érdekes, mert a szerviz nem talált ilyent, elvileg a kontakthibától nem sérült lemez. -
csrob1 #4061 Köszönöm a válaszokat, a winchestert még nem kaptam vissza, csak telefonon tájékoztatott a kereskedő a szerviz válaszáról.
Sajnos, miután már szinte használhatatlan volt a PC, új HDD-t raktam bele Win újratelepítéssel, majd a másolás miatt újra csatlakoztattam a régit. Viszont a lassulás, lefagyás, SMART hibaüzenet előbb jelentkezett!
Amikor mindkét HDD csatlakoztatva volt, a PC nem bootoláskor megállt és manuálisan kellett kiválasztani, hogy melyik HDD-ről bootoljon. Ezután bármelyikről elindult, egy HDD esetén nem volt ilyen gond, a setup beállítás szerint bootolt. Ennek a jelenségnek köze lehet a meghibásodáshoz? -
suba53 #4060 Sajnos minőségben nagyon sokféle SATA adat és tápcsatlakozó készül. Nem egyedi hiba például az, hogy a SATA adat csatlakozó kábel csatlakozó fején a műanyag túl lágy, és idővel deformálódik, így a csatlakozó kontaktusok szorítása gyengül, kontakt hibássá válik.
Ez sajnos a SATA csatlakozók kialakításából fakadó hiba. Ilyenkor a kábel cseréje a megoldás.
Ugyanúgy a SATA tápcsatlakozó is hasonló mechanizmusú. Ott is a csatlakozó háza adja a két felület össze szorításához a szorító erőt.
Ha ez a műanyag is deformálódik, akkor szintén kontakt hibás lehet a csatlakozás. Míg az adatoknál a megszakadó kontaktus csak adathibát okoz, az ezeket kivédő algoritmusok munkája miatt a HDD jelentős lassulását érezhetjük, addig a tápcsatlakozó kontakthibája esetén a megszakított áram által gerjesztett szikrák beégéseket okozhatnak a kontaktusokon.
Valószínű, hogy nálad is hasonló a hiba. Dugj rá egy másik, még nem használt SATA tápcsatlakozót, vagy egy Molex-SATA átalakító SATA végét.
Sajnos a már kialakult valós szektor hibákat nem nagyon lehet eltüntetni. Lehet hogy a kontakthibás tápellátás miatt alakultak ki.
Ha nem nő a számuk, akkor a HDD még használható, de kritikus, pótolhatatlan adatokat nem tárolnék rajta. -
gforce9 #4059 Az hogy egy kontaktos tápcsatlakozó mit okozhat és mit nem, azt a jósok tudják kb. megmondani. Le kell takarítani, ha nem olyan vészes még az állapota. Egy műszerész ezt normálisan meg tudja neked csinálni. A csatlakozót kicserélni egészében a fene se tudja, hogy érdemes e én nem vesződnék vele, ha már olyan rossz állapotú. De ettől függetlenül lehet az nem a hiba oka, hanem a hiba tünete volt. Az, hogy törlés után javulni kezdett az állapot, annak is sok oka lehet. Akár a nem tökéletes mágneses felület vagy épp fej pozicionálási hiba. Hard disk sentinel SMART fülét bemásolod ide, többet lehet mondani. -
csrob1 #4058 Sziasztok! Egy Toshiba DT01ACA 500 GB-os winchester közel 2 éves használat után egyre inkább lassult, miközben volt, hogy látszólag tökéletesen működött, máskor a gép is lefagyott. A PC operációs rendszere Windows 8.1, a belassullások alkalmával a Feladatkezelő szerint a HDD folyamatosan 100%-on dolgozott, az olvasási sebesség néha elérte a 16000 ms-ot is. Végül a Windows SMART hibát jelzett, ezután nehezen, de sikerült a fontos adatokat lementeni és törölni. Ahogy felszabadult a hely (kb. 3-5 % szabad hely volt erdetileg), egyre kevesebbszer jelentkezett probléma a winchesterrel. Szektorhibára gyanakodtam. Mivel a garancia még éppen nem járt le, visszavittem a kereskedőhöz, aki elküldte garanciális javításra/cserére. A szerviz válasza, hogy nincs szektorhiba, viszont a tápcsatlakozó egyik lába megégett, ami nem garanciális hiba.
Kérdésem, hogy a tápcsatlakozó problémája milyen tüneteket okoz, ill. a fent leírt lassulás és SMART-hiba jelzés lehet-e következménye. Mi okozhat ilyen megégést? Javítható-e, kb. mennyiért és hol foglalkoznak ilyennel? Azzal, hogy töröltem az adatokat, "megszűnhettek-e" az esetleges szektorhibák?
A válaszokat előre is köszönöm.
Utoljára szerkesztette: csrob1, 2016.01.26. 09:52:31 -
farferi #4057 Ezt bizony nem is tudtam,köszi.
-
G18XM8 #4056 Annyi a gond, illetve nem is gond, hogy a 32 bites rendszer max 4 gb-ot kezel. 64 bites op rendszert kell telepítened. -
farferi #4055 Igen, win 7 32 bit.Ami még érdekes hogy a win szerint 6 gb a telepített memória, a Sis sandra meg 4-et mond.Volt 2x1 gigás ramom, még a nyáron vettem egy 2 gigást boltban, aztán örültem is hogy 4 gigának mondja a win.De akkor valami itt nagyon nem stimmel.
-
G18XM8 #4054 Operációs rendszered 32 bites? -
farferi #4053 Sziasztok.
Nem nagyon értek a hardwerekhez, elkelne némi segítség.6 giga memoria van a gépemben, de valamiért csak 3-at használ az oprendszer meg a folyamatok.Megnéztem az erőforrás kezelőt és azt látom , hogy majd 3 giga van a bios és bizonyos hardverek illesztőprogramjának fenntartva.ezzel lehet valamit kezdeni, mégiscsak a memóriám fele használaton kívül van.? -
bfbc2 #4052 uninstalláld a gesture-t és utána tedd fel a frissitett verziót. -
#4051 Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek.
Van egy 4 hónapos Asus X751L laptopom. És mai napra virradóra nem működik a touchpadom. Frissítettem a hozzá való drivereket is. (ATKPackage, Smartgesture.... ) De semmi. Olvasgattam, hogy billentyűkombinációval is lehet ki-be kapcsolni (FN + F9) Nálam ez sem játszik.
Valakinek valami ötlet?
Köszönöm -
#4050 Megoldódott, sikerült másik monitort szerezni, sajna az enyém elromlott...nembaj, nézzünk szerviz után! -
gforce9 #4049 De, egyértelmű volt. A másik monitort a tutibiztos tesztelés miatt írtam. -
#4048 Nos a hszemből lehet nem volt egyértelmű de végig egy monitorról van szó. A hiba jelenleg ott tart (azóta is) hogy bármelyik gépre kötöm akármelyik kábellel a kis piros bekapcsolólámpa világít, néha kiírja hogy csekkoljam a hdmi kábelt az analógra már azt se, csupán feketeség és bekapcsolt állapot..úgy hogy a laptop érzékeli ha rádugom mert átálltja a felontást..
Zamballa, nem tudok állítani már semmit.
Lehet szervíz lesz belőle. -
zamballa82 #4047 Szia.
Érdekes de nem meglepő hiba szerintem.
A monitoron a jel bemenetet állítottad már?
Én már futottam bele ilyenbe. :D -
gforce9 #4046 Ha monitor rossz(mert másikkal megy a gép), akkor a monitorral el kell gurulni szervízbe vagy lecserélni. Ehhez több tippet nem hiszem, hogy lehetne adni. Nemhinném, hogy a gép cseszte volna szét, nem tudom hogy ezt honnan gondolod. Elromlott a monitor, sajnos van ilyen. -
#4045 Sziasztok! Súlyos probléma gyötör tegnap óta...
A hiba a következő: adott egy 6 éves gép benne hd 4870 és ehhez egy samsung s22a 350h monitor,ami nem hajlandó képet adni. A gép feláll, a windows elindul, kikapcsolásra reagál, hardver hibát nem jelez. A monitor hdmi kábellel van összekötve,és egy ideig azt csinálta hogy átváltott az analóg kimenetre mondván nincs jel,és az istennek sem akart helyrejönni, nosza rákötöttem feleségem laptopjára az analóg kábellel és voálá, lett kép! Ez után vissza a gépemre analógon és ott is jó VOLT! Egészen estig, mert hogy azóta az analóg kimeneten nem ad képet egyik géppel sem, hdmivel meg nem tudom másikon perpill kipróbálni...mi generálja a hibát? a vidkari cseszte szét a monitort, vagy a monitor krepált be? Mit tudok tenni? Kis adalék, hogy mióta megvan a monitor előfordult, főleg az utóbbi időben hogy nem adott képet, a megoldása az volt hogy kikapcs, üzemmódváltás analógra, vissza hdmire általában megoldotta. Bocs a hosszú hsz-ért, várom a tippeket, fontos lenne -
#4044 Köszi!
Valójában nem nekem kell, hanem a tesómnak. Nekem szinte mindig fejhallgató,fülhallgató van a fejemen/fülemben. Így olyan hangosan hallgatom a zenét, vagy játszom ahogy akarom anélkül hogy anyázás lenne belőle :)
Az spa5300-on is van készenléti mód, olyan pedig a büdös életben nem kell még egyszer :)
Ezt a scythe dolgot megjegyzem arra az esetre ha rászánnám magam valami ilyesmire. -
Blum #4043 Philips SPA5300-at ajánlom, egész korrekten szólal meg. Én a helyedben amúgy hagynám a 2.1-es bohóckodást én inkább vennék egy értelmes sztereó szettet. Scythe Kro Craft rettenet jó best buy 20k alatt. -
#4042 Én egy 20-ast, de a tesóm már rendelt is valamit :) -
Blum #4041 Mennyit szánnál rá maximum?
-
#4040 Na kicsináltam az erősítőjét a kis 2.1-esnek, az áram is meg*szott XD Tudtok ajánlani valami jó kis 2.1-es cuccot amiben nincs ilyen készenléti mód? -
Saturas #4039 Így is lesz,a hétvégén fogom vissza rakni a 64-bitest.
Köszönöm a segítséget.