4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • JaSoN HuNTeR #4118
    bocs az amatőr kérdésekért csak már fáradt voltam, lényeget legalább értettétek, néha lusta és fáradt vagyok értelmesebben fogalmazni.
    Utoljára szerkesztette: JaSoN HuNTeR, 2016.03.09. 19:21:38
  • bajgunar
    Háát. Inkább az órajel nem mind1.
    Mennyiség?... [ Nekem ez a 2x4Gb van (ami a leírásomban (gyereknél a másik 2x4 ugyanezen kit. :P majd HA esetleg Ő akar többet, gyorsabbat (mivel az ő procija, alaplapja bírná is még, csak ezt kapott most bele,) akkor majd visszakunyizom tőle, és berakom ezek mellé.
    Jelenleg ezzel a 8Gb-al is bőven elvagyok minden game-el még a mai napig is. Nah jó, talán 1-2 game ajánlott gépigénye 16Gb ram-ot ír, de azokkal még nem játszadoztam. Annyira nem is érdekel. Eddig még nem sikerült kiakasztanom a ram-ot. Addigra meg mire tényleg szükséges is lesz a 16Gb, addigra meg úgyis annyi lesz.) ] Inkább órajelben nem mindegy, hogy pl skyrim-ben a töltések közt mennyit vársz. Míg 1333-as ram-al 13 sec-et. Ugyanazon beállításokkal, 1866-os rammal ~10-11 másodpercet.
    Kihasználni meg semmi sem fogja. Még a 8Gb-ot se. Hacsak nem konvertálsz filmet + vágsz egyet vegas-al, közbe tálcán megy a háttérben a gta v. Akkor lehet elfogy a 8Gb. De addig nemhiszem. Mert az új battlefrontra ajánlottnak 16Gb-ot írnak... PFf.
    Utoljára szerkesztette: bajgunar, 2016.03.08. 23:35:41
  • Tetsuo
    LOL Hát azt te tudod, neked mekkora RAM kell, illetve ha te sem tudod, én honnan tudjam?! :-D
  • JaSoN HuNTeR #4115
    Azt értem, de melyikkel járok jobban 1333mhz 16GB vagy 12GB 1866???
    Mert szerintem a 16GB jobb választás.

Amúgy jó ötlet átcserélni a ramokat 2x8GB 1866MHZ, majd ha lesz felesleges cash akkor megcsinálom.
  • Tetsuo
    Pontosan 533 MHz.
  • Tetsuo
    A Dual Channel nagyjából (és általában) 10% gyorsulást eredményez a Single-hez képest.
  • JaSoN HuNTeR #4112
    és sok különbség van 1333MHZ és 1866MHZ, mert én nem nagyon érzékeltem gyorsulást.
  • bajgunar
    Igen. Azért DDR (Double Data Rate) a RAM. Mert 667 duplázva 1333.
    Ott a bibi. Az 1600-as lehúzza a többit. De ott meg meg kéne vizsgálni melyik mennyi feszt, órajeleket igényel és úgy kimatekozni, hogy hogy is menne stabilan legalább 800-on. Úgy lehetne még megoldani, hogy lefele konvertálod az 1866-osakat. Tehát nem 933-on fog menni, hanem lehúzod 800-ra. (Tehát 1600-ra lövöd be bios-ban a cuccokat). Lefele könnyeb "húzni", mint felfele a ramot.
    Valamit nem szeret valami, ezért nem engedi csak 667-en.
    Dula channel-ben (annyira nem észrevehetően, de egy picivel) gyorsabb lesz az memória írása/olvasása.
    1db nem fog dual-ba menni, csak 2db.
    Na meg nem nagyon kapsz 1db 16Gb-os ramot (lehet párat kapni, horror éron). De az eseteg 99%-ában még 2x8Gb-os a kiszerelés, vagy 4x4. A 32Gb-ok is 4x8-ak.
    Sztem add el annyiért az összeset ph-n (lőj be mindre egy elfogadható reális árat), hogy egy ilyen Kingstone HyperX 16GB FURY DDR3 1866MHz CL10 KIT kijöjjön belőle. Akkor tuti menni fog stabilan.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Én megpróbálnám eladni:
    Corsair Vengeance 4GB 1600mhz 5000-ért
    Corsair Vengeance 2x4GB 1866mhz 12000-ért
    Kingston 4GB 1866mhz 5000-ért.
    És már ki is jött belőle az új, tuti mműködő, 5év garis ram-od. Még ha itt-ott engedsz is ~500-at. Akkor rádobsz max 2000-et és megveszed. Akkor is jobban jársz.
    Nem rábeszélni akarlak, de én ezt tenném. Még ha többet is engedsz belőlük, akkor is megér +3-4k-et. Az az 5 év gari.
  • JaSoN HuNTeR #4110
    Köszönöm szépen a fáradalmaidat de lenne még egy kérdésem:

a három ment együtt 1866on, amióta bent van Corsair 1600-as azóta csak 667 MHz.

667 MHz az 1333MHZ felel megy vagy hogy is van ez?

Defaulton a bios szerint 1333MHZ hajtja. nem értem ezt a 667-et.

Az jó hogyha 1db 16GB ramok veszek, dual channel mivel jobb?
    Utoljára szerkesztette: JaSoN HuNTeR, 2016.03.08. 19:23:32
  • bajgunar
    Vagy:
    - Vedd ki azt a Kingston-t. Azt nézd meg úgy, hogy Default-on felhúzza -e 800-ra a "közel" azonos Corsair-okat.
    - Vedd ki az 1600-as Corsair-t, azt úgy megy -e Default-on 933-on a többi.
    Am. meg ajánlott így is úgy is belőni bios-ban az időzítéseket, feszültséget, órajelet, stb.-t a gyári értékekre. XMP Amd mellett viszont semmit nem ér, nem lát belőle semmit se a proci se a lap. Nem egyforma stabil ram-ok mellett viszont a Turbo Órajel is kb ~felejtős, na meg a C&Q is. Tehát ilyen kusza ramok mellett nem árt fixálni a proci órajelet is. Különben bsod-zni fog tőle a gép. Vagy eleve el se indul.
    Én eladnám a:
    "2.slot: Kingston 4GB (1x4GB) DDR3 1866MHz
    4.slot: Corsair Vengeance 4GB 1600mhz "
    -ezeket.
    És beszereznék:
    "2x4GB Corsair Vengeance 4gb 1866mhz" (ugyanolyan gyári számosat). Akkor "talán" menni fog dual-ba is, 1866-on.
    Azért "talán", mert itt meg sok db a RAM, sok slotban, nagy órajelen. Minél több darab, több a hibalehetőség, lehet hibás szektror, egyik ram kényesebb akár egy tized feszültségre, stb,stb...
    Összerakás, bios-ba proci, ram belövése után ~12 óra Memtest 100% hibamentesség mellet, akkor stabilnak mondható.
    De ha meg ennyire szükséges a 16Gb. Add el mind. Azt annyiból veszel 2x8Gb-ot. Akár ph-n is, használtan, de garisat! Az a legjobb döntés.
    Am meg (nemtom mire használod, de) 8Gb is bőven elég még szinte minden játékra. Hacsak nem gamelsz, teszed le tálcára + elindítasz egy SonyVegas-t. Torrent seed meg úgyis megeszi ~6 óra után. Arra meg kinyomod torrent-et azt újraindítod.
  • JaSoN HuNTeR #4108

Ezek a ramok vannak a gépemben.
  • gforce9
    Persze, nyilván. De sokszor nem lehet ellőni, hogy az a 2 ram, ami elvileg egyforma és egyik gépben működik párban és külön külön is, az egy másik gépben miért hülyéskedik. (sok esetben tökéletes eredményt mutató memteszt mellett). Vannak ilyen esetek, ami különböző ramok esetében csak hatványozódnak.
  • Tetsuo
    Akkor ott valami rossz.
  • gforce9
    Hát pedig a ramok fura jószágok. Az elvileg tökugyanolyan tulajdonságúaknál is előfordul, hogy nem hajlandóak együtt enni.
  • bajgunar
    Minden függ a:
    - memóriák feszültségétől (Hány V-on működ)
    - időzítéseitől (CAS, RCD, RP, RAS)
    - késleltetésektől (CL7-9-10..)
    - néha az is bezavar, hogy egyik memória egy oldalas, a másik kettő. (azonos tulajdonság, de más márka) Vannak ám rejtélyek.
    Itt meg kéne vizsgálni (összeírni) melyik RAM hogy megy. És belőni egy "arany" középutat.
    A két Corsair-od CL9-es (9-9-9-24, vagy 9-10-9-27 -el gondolom), a Kingston CL10-es? (9-10-9 -el? vagy 10-11-10?), így látatlanba nemtom. Feszültségre kb 1.5V mind. Aztán biosba ezeket belőni. Add meg neki 9-9-9-24 -el, 1.5V-al, 800Mhz-re állítva. Proci "FSB"-t és szorzót beállítani 200x20-ra és feszültséget is (1.3V asszem, vagy 1.275V) adni neki. Ezt a "Turbó órajelet" meg elfelejteni ilyen összevisza ramok mellett. Mert ez is lehalasztja. Proci órajel emelkedne, ami húzza magával a ram-ot is kicsit. Viszont azok meg nem bírják a terhelést mert mind más tészta. Na meg a C&Q-t is kilőheted, me az se lesz így stabil. Így persze h nem indul a gép.
    Nem egyszerű móka. Add el a Kingstont meg az 1600-as Corsairt, azt vegyél mellé még két ugyanolyan 1866-ost! Akkor menni fog "talán" default-ban 1866-on. De akkor is be kell lőni bios-ban időzítéseket és feszt. (tuti).
  • Tetsuo
    Ez amúgy baromság. Elvileg kellene működnie 1600 MHz-en (ha tényelg mindegyik megy vele azonos feszültségen), csak a RAM-ok közül a legrosszabb késleltetéssel.
  • gforce9
    Örülj, hogy ennyi féle rammal egyátalán stabilan megy a gép :) Nyilván azért nem tudod 1600-on mert 1600-on már a ramok sokfajtasága miatt nem tudnak együtt dolgozni. 1333-on még elmennek. A 667 az 1333 lenne valójában (gondolom).
  • JaSoN HuNTeR #4101
    Sziasztok, van a gépemben 4DB ram 4Slotban.

Első és harmadik slotban: 2x4GB Corsair Vengeance 4gb 1866mhz
    2.slot: Kingston 4GB (1x4GB) DDR3 1866MHz
    4.slot: Corsair Vengeance 4GB 1600mhz

Miért van az hogy nem tudom az össze ramot egyszerre 1600mhz futtatni? 667 MHz futnak nem enged többet, bios beállításoknál próbálkozom csak nem jó mivel nem indul el tőle a gép csak default beállításokkal megy.
  • suba53
    Kell neked a RAID funkció, ha IDE optikai meghajtót akarsz rá kötni?
    Sajnos a legtöbb PCI-IDE kártyánál nem nagyon van megadva a Win10 mint támogatott oprendszer.
    Én úgy használom az IDE eszközöket, ha nagy ritkán szükség van rá, hogy egy régi 3,5 colos IDE HDD keretnek az elektronikáját dugom az IDE felületre, és USB csatlakozón keresztül kötöm a gépre. Külső 12V-os táp van hozzá.
    Optikai meghajtókat, HDD-ket simán kezel, és nem kell hozzá Win10 driver.
  • Livius
    Hello!
    Tudtok ajánlani egy buta kategóriás RAID kártyát, ami képes az IDE-és DVD író/olvasókat is kezelni? Windows 10-es asztali gépben lenne használva. Az hogy tudjon róla bootolni is az annyira nem szempont már.
  • DonPedro22
    SLI-ben össze köthetek egy GTX 970 és GTX 980Ti kártyát? azt írták hogy nem lehet mert csak ugyan olyan kártyákat lehet összekötni, de egy másik oldalon pedig azt a választ kaptam, hogy ha nincs nagy teljesítmény különbség akkor össze lehet.
  • suba53
    Szerintem elég egyértelmű az hogy újraindul, még pedig a termékre eredetileg adott 2 év erejéig.
    Mindenesetre legyen nálad az érvényes jogszabály amikor bemész a csere darabért, és ha nem akarják megadni, akkor beszélgess a vezetővel. A pultos gyerekek nem nagyon partnerek egy ilyen vitában.
  • Livius
    Egy hónapja beadtam egy Toshiba HDD-ét gariztatni. A héten kiderült, hogy cserélik és már végre mehetek is az újért. Mikor vettem a HDD-ét 2 év gari volt rá. Ezek alapján a garanciális jogok szerint, mikor oda adják az újat, akkor egy új számlán vagy garancia jegyen, annak a 2 év garinak újra kell majd indulni szerintetek?
    A bolt ahol intézem, ezt a HDD-ét már csak 1 év garival árulja, szóval kezdem azt érezni, hogy gondok lesznek és csak az 1 évet lesz pofájuk szó nélkül ráadni. Szóval már próbálok előre készülni. Amit linkelek az tutira nem elévült szabályozás már szerintetek?

[Garanciális jogok]
    Bármilyen okból a hibás készülék helyett egy új készüléket adnak, újra indul-e a garanciaidő?
    A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.
    Ilyen esetekben a kötelező jótállási idő egy éves időtartama, illetőleg a szavatossági jogok gyakorlására nyitvaálló két (adott esetben három) éves határideje a kicserélés (az új termék átadásának) napjától újraindul a teljes termék vonatkozásában.
  • Blum
    Ugyanez szokott lenni nálam a probléma egy DELL notival Win7 esetén.

Rufus programmal írd ki az iso-t USB-re, UEFI MBR módban. BIOS gondolom alapból UEFI-re van beállítva de ha mégse akkor állítsd át. SecureBoot-ot pedig kapcsold ki. Ha USB3 csatiba dugod a pendriveot és nem megy akkor próbáld meg USB2-ről.

Ha ígyse megy akkor marad a DVD vagy újabb Windows verzió. Win8-tól kezdve már nem csinálta ezt. (Vegyél vagy kérj kölcsön egy ODD-t, külső is jó. Nem nagy tétel.)
    Utoljára szerkesztette: Blum, 2016.02.13. 15:28:53
  • Tetsuo
  • Jana32
    Sziasztok! Félig hardver kérdés. Ma megjött az új gépem, USB-n szeretném rátenni a win7-et, mivel nincs benne olvasó. Leszedtem a hozzá megfelelő programot, meg is csinálta. Bootolom, el is indul a telepítő, majd kiírja, hogy "Egy CD/DVD meghajtó szükséges eszközillesztője hiányzik. Ha az illesztőprogram hajlékonylemezen, CD-n vagy DVD-n, illetve USB flash meghajtón található, helyezze be a lemezt, vagy csatlakoztassa az eszközt most. " Utánaolvastam, biosban az USB3-at le kell tiltani (valahol XHCI alatt kell keresni, nálam is), de nálam alapból le van tiltva. Engedélyeztem is, semmi... Ötletek? Alaplap: Gigabyte H110M-S2H
  • patchaou
    Azért hogy 4k-s tévén/monitoron szebb legyen a gameplay videó :)
  • Blum
    Nem. De miért tennél ilyet?
  • csrob1
    Köszönöm az információkat, megerősítetted a korábbi sejtésemet. Ennek tükrében érdekes volt a szerviz és a bolt válasza...
  • patchaou
    Hali!

Ha egy sima mezei fullHD monitoron nagyobbra veszem a felbontást, hogy jobb minőségű vagy szélesvásznú videót tudjak rögzíteni, (4096*2160 vagy 2560*1080) attól a monitornak ugye nem lesz baja?
  • gforce9
    De van szektorhiba sok. Meg függőben lévő is van (azt jelenti hogy bármikor hibásodhat az XY szektor). Ennek a HDD-nek kaput, felesleges javítgatni. Ha valahogy el tudod indítani. ami fontos mentsd le róla, utána kuka. Ha törve van akkor az fizikai sérülés, garanciázni úgy nem lehet.
  • csrob1
    Végre van egy kis időm foglalkozni a vinyóval... A tápcsatlakozó egyik lábánál valóban látszik kis égésnyom és a foglalat külső műanyag részéből le van törve egy darabka. Azt viszont nem tudni, hogy a HDD lassulás emiatt következett be vagy a későbbi többszöri le-felcsatlakozáskor sérült meg a csati. Hard Disk Sentinelem nincs, de megnéztem Crystal Diskinfoval, ami ezt az eredményt adta. A hozzáértő mit tud kiolvasni belőle? Valóban nem lenne szektorhiba, mint ahogy (állítólag) a szerviz állítja?

Utoljára szerkesztette: csrob1, 2016.02.09. 22:59:36
  • bajgunar
    Találd ki. Írtam cimet. Pár ezerből tuti megvan.
  • gforce9
    A nagy cégeknek ez nem munka, azért nem vállalják be. Én sem javítok ilyet, de van egy bedolgozó műszerész szakim, aki az ilyeneket megcsinálgatja keresetkiegészítésképp. Így az ügyfél boldog, mert kb 1 ezresből megvan a töltője hamar, nekem meg nem kell szívni vele, mert sajnos főállásban ilyenekből egyszerűen nem lehet úgy megélni, hogy minden adóterhet be is fizessen az ember. Csak sajnos én nem budapesti vagyok.

Öreg műszerész szakikat keress meg. Azoknál valószínűbb, hogy szerencsével jársz.
  • Muttley
    adapter javítással nem foglalkoznak ők sem
    vegyek újat ...
  • bajgunar
    Én megcsinálom neked! XIV Örs-től 1 megálló! (1144 Szentmihályi út 5, fsz.)
    Érdekel?
    Am szervíz vok. Net-en (még) nem találsz meg. De tábla van kirakva. Teljesen legális. Magánszervízt nemrég kezdtük. Laptop, pc, szórakoztató elektronika, háztartásigépek, szinte minden játszik.
    Utoljára szerkesztette: bajgunar, 2016.02.08. 18:19:58
  • Blum
    laptopszaki.hu
  • Muttley

Bp-en ki foglalkozik laptop adapter vezetéke kontakthibájának javításával?

ezt a Teljes Listát végig hívtam és sajnos egyikőjük sem :(
    hová érdemes fordulni?
  • gforce9
    Annyi a trükkje, hogy nem azt kell mondani, hogy xy bad sector van rajta. Azt kell mondani, hogy 1 héten belül 3x szállt el róla az oprendszer és telepítésnél is sokszor fagy. Másik hdd-vel viszont tökéletesen működik a gép. Neked nem feladatod, hogy megállapítsd miért rossz. Persze jó, hogy tudod miért rossz, csak a boltban felesleges mondani. Teszteljék, nézzék meg, te nem tudod.
  • Blum
    Az a garancia érvényes ami a számlán van. Küldd vissza mert így vagy úgy de meg kell, hogy oldják.