14419
  • BlackWolf
    Sziasztok
    nos velem az történt , hogy ment a tv-m lehuztam a laptopról a hdmi-t és abban a pillanatban húzott 1 ilyen rózsaszines\piros filtert a képre(mintha ilyen piros 3d-s szemüvegen keresztűl nézném) és elég színhibás is lett a kép bármelyik üzzemódban.Nyomtam rá öndiagnosztikát hát az se segített :( Viszont ha bekapcsolom az xbox-ot annak a logója teljesen színhelyes és a filter is eltűnik 1 pillanatra de amint bejön a menű megint szar lesz ... :S Ez milyen probléma lehet?
  • neevous
    Soha nem írtam, hogy a LEDesnek nem látványosabbak a színei, csak a színhelyességhez nincs közük.
  • Inquisitor
    No, ezért várjuk a LED-es VA paneles BenQ monitorok tesztjét. Bár gyanus, hogy azok csak 3x8 bitesek.
  • Solten
    A CCFL vs LED vitahoz annyit hozzatennek hogy rakjatok egymas melle ket ilyen monitort (utobbi lehet az "olcsobbik fajtabol"), maris szepen lathato utobbi elonye... :) Loturot kell hozza 300k-s monitor.
  • Inquisitor
    Akkor én nem figyeltem, mert igazán vita csak arról szólt, hogy 60K fölött miért vegyen valaki TN panelest, ha van jobb?
  • vass17
    Én elhiszem, de abban az árkategóriában, amiben keresett, csak tn van. Egyébként csak az zavar, hogy ennyire egyoldaluan állitjátok be. Régen még több tn-es volt, sőt a laptopok többségében is az van és lehet, hogy nem tökéletes a szinük és a betekintési szögük, de használat során ez annyira nem feltűnő.
  • Solt
    Azért a szem kímélés mellett jól elsuhantok... marhára nem mindegy mit bámulunk hosszú órákon át. A panelvita meg az a kategória, hogy látni kell. Érdekes dolog ám, amikor olyan dolgokra leszel figyelmes, amiket eddig nem láttál... mert mondjuk egybefolyt. Amíg nem látod, persze, hogy nem számít...

Ha valaki megengedheti magának, hogy 70-80 ezer környékén költsön monitorra, akkor butaság TN panelest venni.
  • vass17
    Annál minden jobb:D

Most komolyan, az említett Benq típusról jókat olvastam, biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni. Ráadásul töredékét fogyasztja a régi monitorodnak, annak ellenére, hogy sokkal nagyobb:)
    szerintem a panelvitába nem kell belfolyni, egy hétköznapi felhasználónak tökéletesen elég a tn, én ősidők óta ezt használok és mégsincs hiányérzetem...
  • sbi85
    na kb most vettétek el a kedvem attól hogy vegyek egy LCD monitort a régi jó öreg 17"os CRT monitorom helyett :)
  • Inquisitor
    Az XL2370 mentségére szóljon, hogy nagy mérete és TN panel volta ellenére is érdemi a betekintési szöge, csak mert kapni olyan monitort, aminél simán szemből nézve két széle felé már torzulnak a színek, egy picit elfordulva meg átugrik a kép inverzbe. Szóval azért TN panel és TN panel között is oltári a difi.
  • Inquisitor
    "Vágom h van más külömbség is. Nem fröcsögök, csak nem értem, miért kell annyira fikázni a TN paneles monitorokat. Amit meg ez a Dell U2311H tud, szinte ugyan azt tudja a Samsung XL2370 is. Annyival kevesebb, h 250ccd a fényerő, míg a Dell-é 300cd, viszont a LED-es megvilágítás kárpótolja ezt a hibát (nem is kicsit). Ugyanúgy 16.7M a szín is, 24bit-en. Tehát maradt az újabb technológia (ips) + a betekintési szög. Jah meg a fekete nem fekete. Mért ki néz csak fekete képet, mikor nem sok játékban, filmben van 1 mp-nél hosszabb ideig full fekete kép. Akkor meg pont észre fogod venni, meg azt figyeled, hogy húúú nem korom fekete a fekete."

Megbocsáss, de az első mondatoddal szöges ellentétben van az összes többi. A LED-es háttérvilágításról lentebb írtak, egy igazi LED-es cuccnál tényleg van ilyen előnye, egy olyan monitor 3-500.000 forint! A TN 3x6 bitjén a büdös életben nem lesz 16 millió szin, így nem csak fotóknál de bizony filmnézésnél is eltűnhetnek részletek, hogy a blokkosodó színátmenetekről ne szóljunk. A DEL 3x10 bites panelje SEM tud fullos 16M színmélységet a valóságban technikai okokból, de legalább alulról súrolja. fekete részek meg megdöbbentő módon nem csak két jelenet közötti vágásnál lehetnek filmben, de még játékban sem. Viszont ezt meg csak az OLED tudná kiküszöbölni. Vagy az új MicroLED, de az drága. A fényerő meg nem érdemi adat, mert ha szar a kontraszt, a valós!, akkor kenheti a hajára az ember a nagy fényerőt ... amit meg ált. 30% körülire állít aki nem akar megvakulni. Azt meg meg kéne érteni, hogy a 2ms-es kamu adat miért nem mérhető a normális paneleknél megadott valós adathoz.
  • SilverBox
    --- Milyen 22",23",24" TFT monitort ajánlanátok játékhoz ? ---

Kimondottan játékhoz keresek olyan TFT monitort amit meg is lehet venni itthon.
    Tudnátok segiteni választani pontos tipust, esetleg boltot?
    Ledesekről mi a vélemény sebesség szempontjából?
    Elvárások:
    - 22",23",24" méret
    - FullHD (1900x1080)
    - Gyors válaszidő 2-5 ms
    - HDMI bemenet

Eddig talált tipusok:

ASUS VW 246H
    ASUS VH 226H
    ASUS VH 246H
    Samsung P2470H
    Samsung P2450H
    Samsung P2370H
    Samsung XL2270HD
    Samsung XL2370HD
    Benq E2220HD
    Acer H235H

Köszönöm előre is a segítséget. SilverBox
  • neevous
    A local dimming az, amire te gondolsz. Gyakorlatilag elérhető árú megjelenítőkben nincs ilyen, mert mindegyik edge leddel jön. Ha belegondolsz ezek a zónánként változó háttérvilágítás miatt grafikai munkára például alkalmatlanok. Az edge ledeseknél olyan minusz 30% a fogyasztásban a különbség a ccfl-esekkel összehasonlítva, a led szőnyegeseknél gyakorlatilag egál.
    A komoly hátránya, mivel, hogy az RGB ledek drágák, így ezek nem is nagyon kerülnek a kijelzőkbe, hanem egy-két kivételtől eltekintve kék ledekkel operálnak (néha kicsit megszínezve). Értelemszerűen a kék ledes háttérvilágítást ellensúlyozni kell, aminek a következménye sokkal inkább műanyag hatású színek. A fehérből kékkel megvilágítva soha nem lesz teljesen fehér, ezért a fehér részeknél gyönyörűen lehet látni a kékes elszíneződést.
    Nyílván ezek a hátrányok egyre kevésbé jelentkeznek, ahogy megyünk fel árban.
    Ez alatt nem nagyon kéne LEDes monitor.
  • tmisi
    LED előnye: Valamivel jobb kontraszt (de csak a backlight típusoknál, ahol a panel MÖGÖTT vannak a ledek), és kevesebb fogyasztás. Bár ez tartalomfüggő is, hiszen a LED-ek zónákra osszák a képet, így előfordulhat, hogy nem lesz különbség egy mezei LCD-hez képest. Komoly hátránya tehát nincs, de az előnye sem akkora, hogy lecseréljünk miatta egy CCFL-es LCD-t. Szerintem. Persze ha új monitort veszel, akkor ha jó áron van, lényegében nyugodtan megveheted.
  • neevous
    A led megvilágításnak szerinted mik az előnyei, illetve a hátrányai?
  • bajgunar
    LCD monitorokról tudni érdemes
    Vágom h van más külömbség is. Nem fröcsögök, csak nem értem, miért kell annyira fikázni a TN paneles monitorokat. Amit meg ez a Dell U2311H tud, szinte ugyan azt tudja a Samsung XL2370 is. Annyival kevesebb, h 250ccd a fényerő, míg a Dell-é 300cd, viszont a LED-es megvilágítás kárpótolja ezt a hibát (nem is kicsit). Ugyanúgy 16.7M a szín is, 24bit-en. Tehát maradt az újabb technológia (ips) + a betekintési szög. Jah meg a fekete nem fekete. Mért ki néz csak fekete képet, mikor nem sok játékban, filmben van 1 mp-nél hosszabb ideig full fekete kép. Akkor meg pont észre fogod venni, meg azt figyeled, hogy húúú nem korom fekete a fekete. PF
    Mivel meg nem S-IPS panelos, így aztán annyira nem is tökéletes játékra és filmnézésre sem. Nem rossz rajta játszani, de akkor már inkább a TN-es samsung. Ha meg játékra és filmnézésre kell mindenképp IPS, akkor meg inkább S-IPS.
    Véleményem szerint ez a Dell és Samsung közül, inkább a Samsungot ajánlanám, ha játékra, film-re kell.
    Nah nem is fröcsögök tovább, mentem.
    Csipesz
  • pointer4
    Mivel LCD.
  • neevous
    Ha szerinted csak a betekintési szög a különbség a TN-es és az IPS-es monitorok közt, akkor olvasgass egy kicsit a neten, utána várunk vissza fröcsögni.
  • N1ggA
    Ezen a videón az látszik, hogy a fekete képnél eléggé bevilágít.
  • Solt
    És tudja a 72, illetve a 75mhz-t natívban! :)
  • Solten
    Finomitjak mar ezeket a monitorokat az Overdrive/egyeb fantazianevu technologiakkal, az U2311H (H-IPS panel) gyakorlatilag mindenfele lag-tol mentes:

• Solten
    Hm, nem is tudtam hogy a Super TFT az az IPS... :) Van mar Super IPS is, es egyeb valtozata (by LG, Hitachi...).
  • Solten
    Az XL2370 egy qrvajo monitor. Ennel a Samsung kihozta a TN technologiabol a maximumot, igazi felsokat. cucc. Hovatovabb egy IPS panellal nem vetekedhet a TN technologia, egy egyszerubb pelda, utobbi nem kepes total feketet megjeleniteni, az IPS-hez kepest "fakobbnak" tunhetnek a szinek.
  • Solt
    PH-n találsz róla tesztet, érdemes elolvasni. Ha pár hsz-t visszaolvasol, akkor minden kérdésedre kielégítő választ kapsz, de a lényeg:

- Sokkal szebb a képe, mint bármelyik TN panelesnek. Élethűbbek a színek, egy új világ. ( én most váltottam LG-ről, hatalmas különbség van, főleg kalibrálva )

- A válaszidő "lényegtelen", input lag pedig nem rosszabb mint egy jobb TN paneles esetén.

- Nem utolsó sorban pedig sokkal szemkímélőbb.

A döntés nyilván a tiéd, én úgy gondolom a hozzászólások stílusa is segítségedre lehet! Egy biztos, én soha többet nem vennék TN paneles monitort... olyan ez, mint ahogy ssd után sem venne soha többet normál vinyót az ember...
  • BenceYCE
    Hát akkor UP neki :)
  • Inquisitor
    "Gondolom ne befolyásoljon, hogy 8ms, a szép kép kárpótol, jól gondolom? :)"

Rosszul gondolod, és mindenki más is, aki a 6 és 8ms-es adatokat hasonlítgatja egy TN paneles monitor félkamu adataihoz. Ahogy egy értelmes monitor topikban leírták egy 6ms-es monitor egy 2ms-es TN panel sebességével vetekszik. Jó esetben meg az input lagja még jobb is lehet ...
    Szóval nem biztos, hogy akkora nagy difi van ott, mint egyesek képzelik.
  • Inquisitor
    Még szerencse, hogy most már 50-60K körül lehet kapni egész jó IPS/MV paneles monitorokat, sőt. Kifutós EIZO-t láttam 40K körül, és még gari is volt rá. Még is csak 11 bites a szinvezérlése.
  • BenceYCE
    Barátom hülyeségeket állítassz. Én egy TN-es samu után egy sony tv-n nézem cod-ot és olyan képek kerültek elő amiről eddig fogalmam se volt. A képernyő gyakorlatilag életet kapott. És ebben verhetetlen a TN -en kívül bármi is. Pár hónappal ezelőtt én is monitort keresgéltem. Kritikus voltam az ügyben. Decembertől májusik nézegettem a készülékket, majd egy 32"-os TV-t vettem, majd 100.000-rel drágábban mint monitort szerettem volna. Nem bántam meg, sőt! Amíg ki nem találják végre az OLED-et gyakorlatilag nincs ami újat mutasson. A 3D-gáz, a földi sugárzásnak pedig lőttek. A megjelenítők terén meg jogosan mutatkozik igény a minőségi kijelzőkre. A saját kezem által készített fényképeken látom, h eddig mi az amit esélyem se volt meglátni a TN-nek köszönhetően. Tudom, h nem olcsó a másik, de emlékszek rá, amikor egy 19"-os nem wide moncsit vettem 90-ért. Ma sokkal olcsóbb, de be kellett lássam, h ár/érték arányban egy 24"-os TN-az ami az átlagembernek kell. Viszont +30k-t a hülyének is megéri egy jobb monitor ha egyszer láttad élőben a különbséget. Ezek után jön, h ha filmet is néznél vehetsz külön TV-t. Vagy össze kötöd a kellemest a hasznossal és veszel egy TV-t amin gépezel. Itt számomra a játék volt a kritikus pont, hiszen a képfrissítés válaszideje már jól megoldott, a probléma a teljes jelkéséssel van (input lag). De a majd fél éves kutakodásnak hála találtam olyan gépet amin észrevehetetlen, így ez is megoldódott. 140k-ért teljesült minden kívánalmam és 32"-on minőségi panellal könnyen olvashatóan gépezek. A következő vásárlásom a pivot-os falikar lesz, amin böngészni egy álom. Nem az a baj, h ez ennyibe kerül, hanem h az emberek nem sajnálnak 50-60k-t egy TN-es Istencsapására. Ha nem vennék, már régen kukázták volna azokat a panelokat.
  • N1ggA
    "Nah mind 1, ha rám hallgatsz, olyat veszel, amiet akarsz."
    Ez aranyos :)
  • N1ggA
    Természetesen meg fogom nézni őket, csak keresem a potenciális monitorokat. Nem vagyok se márkabuzi, se technológiabuzi, nekem egy olyan monitor kell aminek az árkategória legjobbja, mert szép a képe, megbízható, jól néz ki, megfizethető stb.
    Nem kell lekezelőnek lenni.
  • bajgunar
    Aztán meg minek bele USB??? + 1 dolog ami elromolhat. Nah meg még mindíg nem láttam senkit se, aki forgatná a monitorát! Körbe-körbe. Mi értelme van? Ha képeket nézegetek, kb 100-10 ami álló kép, azt meg megtudom nézni a fekvő keretben is, vagy rányomok egy forgatást és megnézem úgy. Biztos nem tekerném gyorsan a monitort a kép után, hogy kitöltse az egész monitort. Aztán meg nem sok filmet gyártottak még álló keretbe, pl 1080x1920-ba , meg játékot se.
    Nah mind 1, ha rám hallgatsz, olyat veszel, amiet akarsz.
  • bajgunar
    -"a szép kép kárpótol, jól gondolom?"
    Miért? Mivel lenne szebb a képe, mint pl egy Samsung LED-esé? Mert IPS panel-os? A látószögön kívül semmivel sem szebb a képe. Sőt. Ennek a led-es "fos"-nak akkor is 1000x szebb a képe. De menj el inkább és élőben nézd meg mit veszel! Ne a netről rendeld, azt küld vissza, mert semmivel se jobb, csak a panel modernebb, és oldalról is látod mit játszol! (jah, hogy te nem szemből gamelsz)
  • bajgunar
    Ennek kicsit nagyobb a pixelmérete, 22"-os, és nem 1920-as. Csak IPS, amiben jobb. És akkor most az miért lenne jobb? Még mindíg nem értem
  • N1ggA
    Ez a DELL U2311H szimpatikusnak tűnik nagyon. Gondolom ne befolyásoljon, hogy 8ms, a szép kép kárpótol, jól gondolom? :)
  • franc0
    Senki sem mondta, hogy miénk az egyetlen igazság, mindenkinek más jön be. Leírtuk (kultúrált módon) hogy szerintünk mi a jó.
    Én például te monitorod árából DELL 2209WA-t vennék, az biztos. És szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
  • bajgunar
    Nekem ez a háttérvilágítású ledes Samsung XL2370 -em van, de a sima nem led-es monitorokhoz képest ezerszer csodálatosabb a képe. Én mindíg egyedül játszok net-ezek, nézek filmet, esetleg nagyritkán ideül valaki mellém megnézni valamit, ami kb 5 perc, kibírja a betekintési szög miatt! Ha meg pl játszok, vagy filmet nézek, akkor meg álltalában (szinte mindíg) szembe ülök a monitorral (valaki oldalról tolja a game-et, vagy alulról? a tv-t is elölről nézed nem? vagy felülről?) akkor annyira nem érdekel az IPS panel. Szemből nézve a tn és az ips is ugyan az. Ips legfeljebb a szülőszobán jó, hogy az orvos is, meg a kismama is lássa az ultrahangot. Addig meg minek? Vagy 4-en nyomjátok egyszerre a gépet, hogy midenkinek kell látnia? PFf
    Még mindíg nem értem, miért kell annyira fikázni a TN paneles moncsikat? És isteníteni az IPS-eset. Mert ha netán weblapszerkesztő, vagy CAD tervező vagy, nem egy hátrány, de akkor is tök felesleges.
    Végignéztem (nem net-en, élőben) vagy 30 monitort, lg, samu, dell, de a választásom a samsung mellett állt meg.
    Megvettem ezt a monitort, de nem caslódtam benne.
    Csodálatos a képe, fényerő, kontraszt. Játszok rajta, filmet nézek, eszméletlen szép a képe. Ami meg ips-es volt, semmivel se láttam szebbnek, csak drágábbnak. Jó betekintési szög, azt annyi. PFf. Azért miért fizessek többet? Lg-knek közel se volt ilyen szép a képe. dell-eknek meg a kinézete se nagyon fogott meg. (de ez mind csak magánvélemény). Megvárhatod, míg nem csak a háttérvilágítás lesz led-es, és hátulról is tudod nézni a monitort színhelyesen. xD
    TN kuka, mehet a darálóba. Led fos, csak háttérvilágítás.
    Tartsd meg a crt-t, az megy 120Hz-en. Vagy vegyél IPS-eset, igaz 19"-os, de IPS, és csak 100k.
  • Solt
    Konkrétan mi?
  • franc0
    Szia!
    Ha beéred TN panellel, ezt érdemes megvenni szerintem. A ledesekkel nem érdemes foglalkozni, csak a háttérvilágításuk ledes.
    Ha hajlandó vagy többet kiadni egy fasza IPS-re, akkor innen válassz egy DELL-t.
    Ha nagyon vagány vagy, akkor DELL U2711.
  • Solt
    Szerény véleményem szerint DELL U2311H. Én pár napja vettem meg, döbbenet, hogy milyen képe van a TN paneles monitorokhoz képest! Ráadásul 80000.-Ft.
  • N1ggA
    Sziasztok. Játékra, filmnézésre keresek új monitort a 23-25 colos tartományban.
    Kettő, amit kinéztem:
    LG W2363V-WF
    Samsung XL2370 (ez ugye ledes)

Melyiket ajánljátok, esetleg valami mást? Nem vagyok márkafüggő, a lényeg, hogy jó legyen.
    Az ár annyira nem számít, de örülnék, ha még 5 számjegyű lenne :) Bár amiket néztem azok jóval olcsóbbak.
    Előre is köszi!