14419
| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
#11549 Jaja, hát régi játékoknál sajnos csak így megy. -
#11548 Én most régi játékkal a SWINE-el játszok, és az nem támogatja a Wide-ot. A monitor beállitásánál autómatikusra állitottam, és igy a játék is tud 4:3-ban menni, két oldalt fekete csíkkal. -
#11547 Jó hát arra -jó esetben- van megoldás, hogy ne torzuljon a kép. Ezért írtam példának az 1680x1050-1440x900-1280x800-et, ezek mindegyike 16:10. De írhattam volna 1920x1080-1600x900-1440x800-1280x720-at is (16:9). Játéknál mondjuk extrém esetben lehet, h más aránnyal kell tolni (mert esetleg régi játék és nem támogatja a wide-ot, vagy mert annyira gyenge a hardver h mondjuk még egy 1280x800 is megfekteti, és akkor marad mondjuk az 1024x768 két oldali fekete csíkkal). -
tmisi #11546 Az még hagyján, de mivel van 3 féle képarány, az még rondább képet eredményez pl. 16:9-esre 16:10-es, vagy 16:9/16:10-esre 4:3-as felbontás, kivéve ha nem húzatjuk szét, de akkor meg gyászkeretbe lesz. -
#11545 Ha nem natívban használod a monitort, elmosódottabb lesz a kép, nem lesz éles. Természetesen minél lejjebb veszed a felbontást, annál inkább: tehát 1680x1050-es natív esetén 1440x900 még nem annyira észrevehető, de 1280x800 már azért eléggé. (A képminőség romlás mértéke persze a monitortól is függ, nem mindegyiknél egyforma.) De amúgy az asztalt azt nem kell piszkálni, azt egy gyenge kari is bírja natívban. :) A játékoknál okoz ez gondot.
V-sync: ugye ez a vertikális szinkronizáció. Ha be van kapcsolva, csak annyi FPS-ed lehet, mint a monitorod képfrissítési száma (általában 60), viszont a mozgások során vízszintes irányban nem fog szétcsúszkálni a kép. Ha nem túl erős a hardver, akkor érdemes kikapcsolni, mert valóban lassíthat tapasztalatom szerint. -
steweee #11544 olyan kérdésem lenne, hogy a monitor natív felbontása ugye a legmagasabb érték, amit tud. pl. az enyémnek 19" 1280/1024 (5:4) ill. 22" 1650/1050 (16:9)
namármost utóbbi monitoron a legmagasabb felbontásban több játékot nem tudok kellő sebességgel futtatni, így lejjebb veszem, általában 1440/900-ra, vagy még eggyel lejjebb 1280/800-ra.
olvastam itt a topicban korábban, hogy akkor az már nem 1:1-es képalkotást jelent a pixeleknél, ezért nem lesz annyira jó a képe mint natívban.
megmondom őszintén, én nem nagyon láttam különbséget közötte, hogy minőségromlás lenne, egyedül a port.hu oldalon jó a maximális felbontás, mert akkor akár 7 adó műsorait is tudom nézni a nagyobbik monitoron egymás mellett.
kérdésem tehát az lenne, puszta kíváncsiságból, hogy amikor nem natív felbontásban van, akkor hogy alkotja meg a képet a monitor, illetve a minőségromlást hogy lehetne rajta felfedezni. meg úgy általában a képalkotási technológiáról ha vki írna egy pár mondatos összefoglalót, nagyon megköszönném.
ráadásképp a v-sinc-ről is örömmel olvasnék pár mondatot hozzáértőtől, mivel olvastam egy tweak oldalon hogy a legnagyobb hülyeség bekapcsolni és váratni az lcd monitortól ideális esetben jóval gyorsabb képalkotású videokártyát, ezzel belassítva azt. nekem viszont az a tapasztalatom, hogy amelyik programot kellő sebességgel tudja futtatni a rendszer, ott a v-sync bekapcsolása jelentős látványbeli minőségemelkedést okoz, simábbá teszi a képet gyors fordulásoknál is -
#11543 1.) Próbáld ki egy másik számítógéppel.
2.) Másik INPUT formával (D-SUB/DVI/HDMI..stb).
3.) A monitor Auto Adjust funkciójával (vagy hasonlóval ha van)
4.) Tegyél fel másik VGA drivert (régebbit és újabbat is érdemes kipróbálni)
Ha mind a négy "tesztnél" is ott van a probléma, akkor a monitorral lesz a gond, ajánlott felhívnod a szervizt és rákérdezni hogy mi tévő legyél a továbbiakban. Bár lehet azt a választ kapod hogy ez a jelenség normális.
Amúgy ha van rá lehetőséged csinálj egy fotót a hibáról (közelit, és egy teljes alakost), majd linkeld ide. Talán ha látjuk akkor többet tudunk segíteni. -
USAMEN POWER #11542 Na annyit tudtam csinálni hogy kiegyenlítettem a réseket, jobb oldalra ahol vastagabb csík volt elhúztam a képet, nagyon minimális hiányzik belőle, de így most egyforma a csík vastagsága a két oldalon. mindenesetre ez inkább tünetkezelés volt, érdekelne hogy lehet megoldani ezt a problémát. -
USAMEN POWER #11541 Ez az én monitorom a képen faszán eléri a képernyő képe a keretet (a sajátom nem tudom miért nem), és itt egy másik monitor, a jobb szélen itt is van egy fekete csík, míg a bal szélen a kép eléri a keretet. Lehet hülyeség ilyennel foglalkozni, de zavar a dolog. -
USAMEN POWER #11540 Üdv ! Újabban nagyon szembevágott egy dolog, a monitor képernyője nem éri el a monitor tényleges keretét. Ez alul meg felül nem is lenne probléma, de a két szélén igazán zavaró. A bal szélén egy olyan 3 mm -es fekete csík van, a jobb szélén meg ennél szélesebb csík helyezkedik el a képen. A képet próbálom beállítani, de ha húzogatom eltűnik ebben a fekete csíkban a kép. Állítgatok én a freqvenciáktól a felbontásig mindent, de ez olyan mintha belülről szigetelőszalaggal fedték volna el a képernyő széleit... -
#11539 mea culpa. -
#11538 Milyen edge led? Ezek sima ledesek, annyi, hogy a fénycső van lecserélve. Van előnye a fénycsöveshez képest. -
#11537 Nekem még nagyobb baj hogy csak ennyit tudok rászánni, hidd el. :)
Nekem semmi bajom a TN panellal, mert nap-mint-nap látom/használom őket és tökéletesen elégedett vagyok vele. A LED-ről meg annyit hogy saját tapasztalatom szerint szebbek a színek, jobb a kontraszt és nem utolsó sorban hidegebb a monitor hosszas működés után is.
Gondolom IPS panelest ajánlanál, de számomra nem sok előnye lenne, ellenben drágább. Az hogy 180 fokos a betekintési szöge meg egy kicsit szebbek a színei (raktam egymás mellé IPS és TN paneles monitorokat, ugyanazzal a képpel/videóval), nálam nem akkora előny hogy 20-30 ezrekkel többet kiadjak érte.
De ez az én véleményem. -
#11536 Az a baj, hogy ez megint az az árkategória, amire egy kicsit rádobva már nem TN paneleset veszel. Az edge leddel meg többet veszítesz, mint nyersz. -
#11535 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A legjobbakkal is előferdül. Fogjuk a reggelre :) -
#11534 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!egyelőre -
#11533 Srácok kíváncsi vagyok a véleményetekre:
Jövő héten kapok pénzt, de egyenlőre nem tudom hogy pontosan mennyit és a következőt terveztem. Ha megkapom azt az összeget amire számítok akkor ezt a monitort fogom megvenni:
Samsung BX2331
Ha a második eshetőség jön be akkor ezt:
Benq GL2440HM
A második eshetőséggel viszont vannak problémáim. Nem ismerem a Benq típusú monitorokat, nincs rá pixel garancia se, szóval kicsit félek tőle. Mi van ha megveszem és egy bazinagy pixelhiba virít a monitor közepén? Bár egy két helyen írták a márkáról hogy nem szokott pixel probléma lenni, de amilyen az én formám nekem tuti az egész monitor egy gyári hibás pixeltemető lesz.
Szóval tudtok ajánlani egy 23-24"-os monitort hasonló árban (értsd: 52.000. és alatta) ?
3 feltételnek teljesülnie kell:
- HDMI csatlakozó
- LED megvilágítás
- Minimum 23"
Vagy ha van közeli ismeretségetek a Benq monitorokkal, esetleg pont ezzel a típussal, akkor oszlassátok el/erősítsétek meg aggályaimat.
Előre is köszönöm a segítséget! -
#11532 A hallgatásból ítélve te sem láttál rajta... -
#11531 köszi -
#11530 U2311. -
#11529 sziasztok Gépcsere előtt állok, amivel együtt monitor csere is. Tudnátok ajánlani valami jó monitort 22-24 es full hd 60e ig. Vagy érdemes olyant venni ami egyben TV is.
köszi
-
#11528 Hát, itt én nem vettem észre ilyesmit. -
#11527 Mozgás közben visszaesik a sorfelbontás 1080-ról. -
#11526 Ok, akkor "taknyol"... akármit is jelentsen... -
#11525 Jupp...local dimming. 3éves korod után újra auralátó leszel a használata közben.
-
#11524 Hátulról van megvilágítva ez is nem? -
#11523 Szép és jó, csak kurvadrága és ugyanúgy taknyol, mint az összes LCD. -
#11522 Azért megnéznék egy philips 9705-öst, hogy van e rajta fekete vagy nincs... -
#11521 TV-ben nem érdemes lcd-vel baszakodni, ez egy betegség. Nincs fekete, így kezdődik, ellenben plazmával... -
#11520 100 alatt is vannak normális tn+film paneles 27"-os monitorok, kicsit laggal, elfogadható szellemképpel. Ezek tökéletesen alkalmasak játékra, speciel engem csak ez a része érint. -
#11519 Jah, ezt fejtsd ki bövebben légyszi... input lagra gondolsz vagy mire? -
#11518 Nem a pénzre értettem, hanem arra, hogy az LCD-nél a szép képnek ára van. -
#11517 úgy 300 eFt körül 32"-es... annál nagyobb meg tényleg nem kell... De egy "fasza monitor" is belekerül majdnem 200-ba (27") -
#11516 ...de milyen áron? -
#11515 A "fasza monitor" meg az "egy lcd tv" eléggé általános, márpedig 99%-ig biztos vagyok benne, hogy tudnék olyan tv-t, aminek jobb a képe sok monitorénál... -
#11514 Túl nagy... Most jön meg hét végén a 42"-es philips lcd tv-m, csak másodlagos monitornak lesz használva, meg 2,5 méterről, de még úgyis iszonyat nagynak tartom.. (: -
#11513 Őszintén szólva nem szeretném, ha 1 m távolságban (vagy még annyi se) ekkora dög vigyorogna a képembe. Nemtom, h itt a képen pontosan ez mekkora képátlójú, de sztem monitornak 24-es bőven elég, és azon már aztán tényleg faszán lehet tvzni/filmezni is. -
#11512 Nálam is így volt egy darabig, de nem a legjobb. Sokkal jobb képe van egy fasza monitornak mint egy lcd tvnek, főleg mozgás közben jön ki a különbség.
Amúgy szervizben van a benq xl2410t-m, elbaszták gyárilag a szoftverét és alul egy vonalban rikítóan világítottak a képpontok, ha 120hertzen használtam ama-val. De most frissítik firmwaret és jó lesz szerintük. -
Blum #11511 Az a billentyűzet...:DDD vagy az miaz ott az asztalon? :S -
#11510 Az LCD TV-re gerjedoknek: