PC Monitorok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Samsung saját fejlesztésû RTA (Response Time Accelerator) áramköre 4 milliszekundumos válaszidõt tesz lehetõvé.
A Samsung fõleg a multimédia felhasználóknak és tervezõknek szánja a 4 ms válaszidejû 17 colos méretû SyncMaster 730BF és a 19 colos képátlójú SyncMaster 930BF monitorjait. A Samsung RTA nevû chipje, amely mindkét modellbe beépítésre került, a válaszidõben forradalmi mértékû csökkenést tett lehetõvé . A monitorgyártók termékspecifikációikban általában a legsötétebb és a legfényesebb szín (fekete fehér) közötti váltásra vonatkozó válaszidõt adják meg. Az ilyen váltások azonban általánosan a statikus, mozgásban szegény képek megjelenítésénél fordulnak elõ (például szövegfájlok megtekintése, vagy az Interneten való böngészés), tehát az így megadott válaszidõ nem értelmezhetõ a mozgóképek, a filmnézés vagy a számítógépes játékok kontextusában.
A Samsung a kis válaszidõt (4 ms) azonban a közepes fényerejû színváltások mellett érte el. Tehát az érték valóban azt jelenti, hogy eltûnik a zavaró elmosódottság a mozgóképek megjelenítésekor, valamint a villódzás a tervezõprogramok használatakor.
teszt asszem a HWT-n van Ismerkedjünk meg közelebbrõl a Samsung SyncMaster 930BF-el címmel.P
HA már nekem nem hiszel. klikk
Kiváncsi vagyok hogy a hozzáértõk mit irnak róla.
Next PC upgrade: 2022
De nem valószinû, hogy kapsz már, de elõfordulhat.
pixelhibatulajdonképpen: hibás vezérlõtranzisztor
De gondoltam inkább ráhagyom P
Holnap megyek fel megvenni de elõtte beugrok a Bluefishbe és lemondom a 913N monitoromat mert 5 hete nem hozták ki remélem nem holnap hivnak hogy megjön mert akkor pipa leszek.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Ez miért jó nekik hogy félrevezetik az embert?
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
De a felbontás miatt 913N-en gondolkodom.
Annyival másabb hogy az 4ms-es van benne DVI-is ,de ami nem tetszik az a felbontása mi az hogy max 1024*1024.Ja az áruk ugyanannyi.
Lehet maradok a 913N-nél.
amúgy bejövõs lenne a cucc, az biztos
..::::::.. A kétpúpos teve sokáig nem is vette észre, hogy két púpja van, mert az első eltakarta a hátsót.
A TFT-nél nem "villog" a pixel, hanem világít, és változtatja a fényerejét, ha szükséges.
Azért ez esm teljesen így van, mert maga a kijelzõ átlátszó, és az alatta levõ világítás fehér fényét színezi át a pixel, ami a fényáteresztõ és a teljesen átlátszhatatlan között a saját színeit jeleníti meg. Szóval pl. a fehér színnél teljesen átlátszó mindhárom színt meghatározó alpixel, míg a feketénél meg teljesen eltakarja az alatta lévõ fényt... a színeket meg összekombinálva alakítják elõ...
Amúgy, hallottam már olyat is, hogy egy emberke a régi laptopja képernyõjébõl csinált projektort, az illetõ weboldala most valamiért nem megy, de itt a fórum, ahol kitárgyalták!<#guluszem1>#guluszem1><#awink>#awink>
In the beginning, the Earth was without form, and void...
Én pedig pontosan erre céloztam. A TFT-nél nem "villog" a pixel, hanem világít, és változtatja a fényerejét, ha szükséges. Ha te 75Hz-en futtatod, akkor csak az elméleti lehetõség adott, hogy sûrûbben változtassa azt, de nem következik belõle automatikusan, hogy sûrûbben is fogja ezt megtenni. Ha mondjuk te egy 24fps-el futó videót nézel pl., akkor 60 és 75Hz-en is ugyanannyit fog változni a fényerõ az adott pixelnél!
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Elõszöris nem alaphelyzetet írtam.
A CRT monitoroknál megszokhattuk, hogy a kép a szemünk elõtt a legrosszabb esetben hatvanszor (60Hz), általában viszont nyolcvanötször (85Hz) esetleg 100HZ-en frissül, jelenik meg újra. A foszfor kialvási sebessége mikroszekundumokban mérhetõ, tehát minél gyorsabban pásztáz a monitor, annál egyenletesebb képet kapunk. Ez a képpont fényerejének, színének változási sebessége pont megfelelõ, hiszen gond nélkül meg tudja jeleníteni az emberi szem (illetve agy) igényelte minimális másodpercenként 25 képet,folyamatos érzetet keltve bennünk.
A TFT monitorok képpontjai azonban néhány milliszekundum alatt változnak, ezen a technológián a folyadékkristály tulajdonságai miatt nem könnyû változtatni. A képernyõn megjelenõ gyors mozgások a 20-40 ms körüli kapcsolási idõ miatt darabosnak látszanak, hiszen az új kép megjelenésekor még egy pillanatig láthatjuk a régit. Más kérdés, hogy a képpontok a kép teljes letapogatásáig be- illetve kikapcsolt állapotban maradnak, így még a meglepõen alacsony, 60 Hz-es képfrissítés esetén is villódzásmentes képet produkálnak. A titok abban rejlik, hogy a TFT képében csupán a képkockánként változó képpontok okoznak villogást, ez pedig egy stabil kép mellett fel sem tûnik - nem úgy mondjuk egy autóversenynél.
Szval szó sincs arról, hogy tft-nél a képpontok ne változzanak, csak ott nem mindegyik. Törvényszerûen ha 75HZ-en villog hamarabb meghibásodhat mint az alapesetnek számító 60-on erre próbáltam célozni a hasonlattal. Egyes okos emberek megpróbálták akár 100 HZ-el is futtatni monitoruk. Szval szó sem volt róla, hogy csak 60-on lehetne azt írtam ez és természetesen a nativ felbontás ajánlott.
Pixelhibáról:
az LCD monitorokra vonatkozó, 2001-ben frissített, ISO 13406-2 szabvány meghatározza a folyadékkristályos kijelzõk képének számos jellemzõjét, mint a fényerõ, kontraszt, tükrözõdés, színek, vibrálás és a .hibás pixelek száma
A szabvány 4 minõségi szintet különböztet meg, a legjobb elsõ osztálytól a legkevésbé szigorú negyedik osztályig. Az elsõ osztállyal van a legkönnyebb dolgunk, hiszen az semmilyen pixelhibát nem engedélyez, tehát már az elsõ feltûnésekor cseréltethetjük kijelzõnket. Sajnos a ma forgalomban lévõ LCD monitorok többsége a második osztályba (Class II) tartozik és itt kissé bonyolultabb a helyzet.
Pixelhibából is négyféle fordulhat elõ:
:: Elsõ típusú: A maximum fényerõ parancsra adott átlagos pixel válaszreakciónak nagyobb, mint 75%-ával való reagálása a minimum fényerõ parancsra (mindig fényesen világít).
:: Második típusú: A minimum fényerõ parancsra adott átlagos pixel válaszreakciónak kevesebb, mint 25%-ával való reagálása a maximum fényerõ parancsra (mindig sötét marad).
:: Harmadik típusú: Egyéb nem elsõ vagy második típusú hiba, például egy beragadt subpixel. Az aktív mátrix LCD kijelzõknél minden egyes pixel pozíción 3 folyadékkristály cella helyezkedik el. Ezeknek a vörös, zöld és kék subpixeleknek (al-pixel) az együttes mûködése teszi lehetõvé a teljes színskála megjelenítését. Minden egyes cellát egy egyedi tranzisztor vezérel, mely közvetlenül a cella felett található. A tranzisztor meghibásodásakor az adott képpont mindig vörösen, zölden vagy kéken világít. (A tapasztalatok szerint ez a leggyakrabban elõforduló hiba.)
:: Csoporthiba: Kettõ vagy több hibás pixel egy 5x5 képpontos területen.
Errõl itt lehet olvasni bõvebben.
klikk
csak minél többet jár a pixel villogni annál könyebben "eltörik"
Tudomásom szerint nincs alaphelyzet TFT esetén, lehet futtatni 60, és lehet futtatni 75Hz-n is. Ezen kívûl valaki javítson ki, ha tévednék, de emlékeim szerint a CRT-k esetén szoktak villogni a pixelek, és nem a TFT-k esetén...
Szerintem és murphy szerint pixelhibás mindegyik lehet.
Alapesetben 60 Hz-on mennek, ha felrakod nem azt jelenti, hogy elromlik,
csak minél többet jár a pixel villogni annál könyebben "eltörik"
Hameg úgysem látsz különbséget miért rakod fel?
Érdemes az optimális felbontásban az ajánlott frekin járatni.
Mert fórumokban láttam már jópár helyen megnyilvánul embereket, de egy samsungos srác csak röhögve annyit mondott erre, hogy hülyeség...
GanXstaZolee#2709
Egy baja van ennek a boltnak, az hogy csak pesten van.
Sok sikert a moncsidhoz.
A monitor egyebkent tokeletes. Elegendo a fenyereje es a kontrasztja. Egy 9 eves DTK 17" crt-m volt. Ossze sem lehet hasonlitani.
Z77A-GD65 | 3570K | Mugen 2 Rev.B | Vengeance LP White 8GB | HD7870-DC2TG-2GD5-V2 | Xonar DX | 830 128GB | WD7500AAKS | 2X HD154UI | TX650W | BX-500 | 32LF2510
lcd monitorján a legmagasabb frissétés az 75hz 1280x1024 es felbontásban,meg 800x600ban is max 75hz.
hogyan van ez hogy nincs magasabb opcio 800x600-ban?
valaki help
thx
DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate
Z77A-GD65 | 3570K | Mugen 2 Rev.B | Vengeance LP White 8GB | HD7870-DC2TG-2GD5-V2 | Xonar DX | 830 128GB | WD7500AAKS | 2X HD154UI | TX650W | BX-500 | 32LF2510
ezt tudom ajánlani, de Acerek között is szétnézhetsz
..::::::.. A kétpúpos teve sokáig nem is vette észre, hogy két púpja van, mert az első eltakarta a hátsót.
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
Tudtok nekem ajánlani valami jó 17" (esetleg 19") TFT-t sulinettel max 70e-ért?Gondolom a 19" ki is esett 😊 Illetve még az a kérdésem, hogy mit jelent a monitorok válaszideje: akkor jó, ha alacsony, vagy ha magas?
Köszi a segítséget!
+ Rendkívül éles kép, kontrasztos, szép színek.
+ Mindez bármilyen normális szögbõl nézve.
+ Text görgetés sem zavaró, a mosódás minimális.
+ CSS-ben játszottam vele (elég pörgõs😊 ), és semmi utánhúzás. Sõt, a kontrasztok még sokkal szebbek, sokkal élénkebb az egész, mint a CRT-men elõtte (szubjektív).
+ A drivere egybõl felment, semmi cicó, minden mûködik. 1280-ban alap, hogy minden ok, de még 1024-ben is pl játékhoz relatíve elfogadható a képminõség. (persze inkább 1280-ban játszok)
+ videolejátszásnál is teljesen szép képe van, a fekete fekete, és a többi szin is olyan, amilyen kell legyen. Utánhúzás, mosódás egy szál se. Igaz, csak sima divx cuccal próbáltam, ilyen HDTV és egyéb gizdulásaim nincsenek 😛)
+ Végignéztem a fényképeimet, és egyszerûen hiába kerestem, nem találtam színproblémát smile2.gif Minden olyan, aminek kell lennie. A fekete is, a fehér is, a színek is, az átmenetek is...
+ A talapzata kenterbe veri valszeg az összes 100k körül TFT-t smile2.gif
+ Ugyanígy, a monitor mint olyan is SZÉP. Egyszerûen jó a dizájn. Szembõl ezüstös, kis egyszerû káva, egy stílusosan kék power leddel, és érintõgombbal, hátulról pedig fehér, szükre csíkokkal. Jól mutat, na.
- A szoftvere egy rakás szar 😊 A magictune fagy össze vissza, illetve az egygombos dizájn is szép marketing fogás, de gyakorlati haszna 0. Sõt, pl pont a magicbright állitgatásához KELLENE is még egy gomb legalább. (Ps: nem tudja valaki, nem lehet ezt esetleg bindelni valami bill kombinációra?)
- Az utánhúzást a játékban azért fel tudtam fedezni 😊 Olyan helyeken, ahol sötét háttér elõtt mozog valami nagyon gyorsan, ott a mozgó tárgy éle mentén egy kb 1mm-es szükrés, fehéres fátyolcsíkot lehet látni. De ezt is csak akkor fedeztem fel, amikor kifejezetten ezt figyeltem a Source VST tesztben, ahogy a kamera mozog, a hátfal sötét, és a kettõ között tárgyak vannak. Ahogy a nézet megy, néhol látni ilyent. De tényleg gúvasztani kell a szemet hozzá, mert csak ilyen speciális esetben látható, és akkor is igen kicsi (max 1mm). Aki ezt játszás közben észreveszi úgy, hogy nem direkt erre figyel 5 centirõl düllesztve a szemeit, annak gratulálok 😊
A standard felbontáson kívûl mennyire elviselhetõek a felbontások, stb. 😊
CSS-ben oké, hogy jó, de máshol is helyt áll egyébként?
Semmi utánhúzás, és olyan kontrasztok, meg színek vannak... 😊
Igaz a magictune nevû szarság (ami OSD helyett van ehhez) eléggé fagyós, de az alapvetõ dolgokra jó.
Maga a monitor viszont isten, szinek, fényerõ, kontraszt 😊 Állati szép képe van.
És csak 130k bruttóban volt 😛 Kaptam még egy kis kedvezményt...