14419
  • dav
    Nincs semmi baj a TN-esekkel sem szerintem. Munkahelyen TN paneles monitort használok, otthon PVA-sat, de én nem látok semmi különbséget a kettő között. A színhűséget úgysem fogod meglátni, hacsak nem vagy vájtszemű, vagy nem használsz műszert. A betekintési szöget szokták még szidni a TN-eseknél, de én az általam használt két monitor alapján ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaltam: az otthoni PVA-s Acer AL1923-asom betekintési szöge KISEBB, mint a munkahelyi TN paneles AgNeovo F-417-esé. Persze ez lehet egy kirívó példa is. A lényeg, hogy csak a saját szemednek higyj. Menj be egy boltba, ahol ki van rakva többféle monitor, nézd meg mindet, és válaszd ki a neked tetszőt. És a TN panelesek valóban sokkal olcsóbbak, és szerintem annyival nem rosszabbak.
  • Gfreiter
    Pedig úgy láttam 100e alat főleg TN-ek vannak. Miért nme jó amúgy a TN? Csak a színek miatt? Mert végülis az annyira engem nem zavarna asszem. Fene tudja.
  • Mike at home
    én TN-t nem vennék
  • Mike at home
  • Mike at home
    minek?
  • Gfreiter
    Hm, Frame Rate 60Hz... ez ugye nem az...? :((( Legalább 75 kéne!
  • Gfreiter
    Mivel rájöttem, hogy PVA-s cuccra sosem lesz pénzem, ezért megvan a kiszemelt áldozat: SAMSUNG 206BW

Miccósz? Szted miért ilyen relatív olcsó?

Köszi az olvasmányt, sokat segített!
  • Gfreiter
    Köszi szépen! Jól átrágom magam rajta. Főleg ez a TN/PVA dolog érdekel!
  • Mike at home
    különösen a milyen monitort vegyek cikk
  • Mike at home
    olvasnivaló
  • Mike at home
    Acerek tükröződnek
    emiatt
    + kontrasztosabb a kép vmivel
    - pont a lényeg veszik el a tükröződésmentesség

natívban a körnek körnek illenék lennie
    vigyél tesztképet
  • Gfreiter
    De szar lame-nek lenni...
  • Gfreiter
    Hoppá, itt azt olvastam az eladó válaszában (alul), hogy TN paneles az összes ACER. Akkor azt hiszem hagyom a fenébe :((( Mondjuk fogalmam sincs mi az a TN és PVA... Bár itt a termékleírásnál van valami ilyesmi, hogy Advanced PVA...
  • Gfreiter
    Tehát végülis akkor tudnék úgyis játszani rajta, mint ha sima moncsi lenne. Végülis nem zavarna az a két fekete sáv a két oldalon. De kíváncsi vagyok a kerek nem lesz e (fekvő)ovális (gondolok itt pl a távcsőre (a távcsöves puskán, hogy pontos legyek), ha belenézek majd). Egyébként pont most hallottam Acer-ről, hogy állítólag van olyan issue-ja, aminek tükröződik a képernyője. Ezért jó a fórum, mindig megtud valamit az ember :)
  • Mike at home
    teljesen jó
  • Mike at home
    wide monitoroknak van olyan funkciója hogy nativ mutatják a képet (tehát a két szélét nem használja) akár egy wide tv
    szal nem kötelező kihúzni
    annyira egyébként nem vészes a torzítás 1280x1024-ben szoktam Fifa-zni full képernyőn, és inkább az a furcsa amikor meglátom a Fifa-t crt-n
    emelett nagyobb munkafelület, több ablak elfér
  • Gfreiter
    Báár, nem tudom ti mit szóülnátok pl ehhez:

ACER AL2216Ws

Érdekes, hogy eggyel magasabb kategória az már 170k felett van. Remélem ezek btto árak.
  • Gfreiter
    Bocsi, Auchanban 75k, ezt is elírtam. Mindenesetre tuti nem ott fogom megvenni.
  • Gfreiter
    Köszi a választ ( + azt is, hogy századszor írod le :) )! Igen, szarul írtam, 1280-at akartam írni :) Nos azt hiszem leteszek egyelőre a wide-ról. Jó lenne, de csak azért, hogy jól nézzen ki az asztalon, meg jobb legyen rajta filmet nézni szerintem nem éri meg a kockázat, hogy esetleg valamelyik frankó játék elnyújtott képpel fusson rajta. Én személy szerint mondjuk America's Army és CoD rajongó vagyok, nem tom ezek hogy futnak wide-on, de nem merek kockáztatni. Inkább maradok a jó öreg négyzetnél. Viszont ennek a Samsungnak milyen a panele? Sajnos rendszerint nem írják a leírásokban, hogy milyen panele van a cuccnak, legalábbis ma egy rakat oldalon keresgéltem, és szinte sehol nem adták meg.
  • Mike at home
    ha már ilyen üzlet akkor inkább MM
  • Mike at home
    Nagyot néztem a felbontáson: 2048x1024, maradjunk annyiban hogy 1280x1024 vagyis a monitor 5:4-es
    ha wide-ban gondolkodsz, azt mondanám ne vegyél 20"-nál kisebbet (1680x1050) ert erre natívban kifér a 1280x1024 mí 19"-on (1440x900) nem
    Filmnézésre jó a wide, játéknál meg egyre inkább támogatják, mondjuk erős grafkártya nem árt - ma már inkább közepesnek mondható 7600GT-vel jól futott pl. a Gothic 3. 1680x1050-ben
    A monitort DVI-vel fogod használni, annak a képfrissítési frekije 60Hz, de ennek a TFT-nél nincs úgy jelentősége mint a CRT-nél
    TN panelt tényleg ne vegyél, inkább PVA/MVA vagy S-IPS
    enyém S-IPS 8ms, és bőven lehet vele játszani
    amire figyelni kell az a fekete részletgazdagsáága, sötétsége a háttérvilágítás miatt, bár olyan sosem lesz mint a CRT (értsd a fekete inkább szürkés derengés) bár a tévéknél már elég jó fekete szín van
    panel gyártója: Samsung, LG-Philips pl., nézz szét egy nagyobb üzletben melyik tetszik, aztán nézz utána a jelöltek technikai paramétereinek

hm. lassan kéne banner, meg faq a topikhoz, mert kezdem unni, hogy ezt most írom le századszor
  • NSTSpider
    Szia
    Nem olcsó hús,72 az jó ár érte ,most néztem az Extreme Digitalban pl: 76. Jó monitor én is ezt néztem ki nemrég de végül is ViewSonic VX922 lett a vége.Árban a Samonál picit drágg volt de nekem nagyon bejött.A családban van még egy 930BF amit anno még sulinetre vettünk 2005 októberében, azóta jól teljesít.Gondolom az Auchanban nem lehet megnézni ,hogy pixelhibás e.
  • Gfreiter
    És ha már itt: Auchanban árulnak 19" Samsung SyncMaster 940 BF (2048*1024, 2ms, 700:1 kontraszt) moncsit 72k-ért, ami sztem nem rossz ár. Vajon a montior sem rossz, vagy olcsó hús van a dologban?
  • Gfreiter
    Ja, 19"-es wide-ra gondoltam.
  • Gfreiter
    Sziasztok! Mostanában szeretnék venni egy LCD (TFT van különbség?) monitort, és gondolkozom a wide monitoron, viszont nem tudom a játékok grafikáját nem torzítja-e el. Filmek-játék 60-40% szóval mindkettő fontos lenne. Valamint még a panel kérdésben szeretnék segítséget kérni, mert hallottam pl, hogy TN nem jó. Akkor melyik a jó? És még annyit, hogy nekem per pill 100Hz frissítésű normál monitorom van, és nem tudom az LCD-knél is érdemes 100 Hz-eset keresni, vagy ott jóval alább lehet engedni? Előre is köszi mindenkinek.
  • Mike at home
    ha más monitorral is ezt csinálja akkor a videokari hibás
  • rage
    S amikor visszajön az a kép, ahol kifagyott, utána mi történik?
  • Realtibi
    de már kprobáltam más monitorral is
    szal nem a monitor a hibás
  • Realtibi
    resetre is ugyan ugy jön vissza
  • Mike
    aha, igazad lehet
    elég fura lenne reset után visszajönne minden :) mondhatnám csoda
  • Shan
    szerintem a kikapcsológombot használhatja a pajti, nem a resetet, és ilyenkor készenléti állapotba vált a gép, amikor újra bekapcsolja ilyenkor ott folytatja a munkát (játékot), ahol abbahagyta. Ilyenkor mondjuk egy space gombnyomásra is vissza kell, hogy jöjjön a kép.

Amúgy fogalmam sincs, hogy miért sötétedik el a kép menet közben.....
  • Mike at home
    tehát mondjuk játszol vmivel, elmegy a gép, reset, és amikor visszajön ugyanaz a kép fogad mint amikor elment a kép, nagyon furcsa
  • Mephike
    Megvettem életem első tft monitorát. Egy Syncmaster 971P-t.
    Azt hiszem sikerült belenyúlnom a jóba:) Gyönyörű a fekete szín is rajta, nem olyan gyengus, mint a melóhelyen a TN paneleseké. Bár a régi CRT monitor után nagyon nehéz megszokni ezeket a fajta monitorokat. Főleg játék alatt látszik azért, hogy a CRT moncsik kiforrottabbak voltak. De gyanítom pár év és a tft monitorok behozzák a lemaradásukat.
  • Realtibi
    na még 1x akkor
    elkezdek gépezni és egyszer csak elszáll a monitorom csupa sötétség és nemtok mit csinálni, ezért ki kell nyomni a fenébe az egészet.Utána ha ujrainditom és bejön a windows akkor azt a képet kapom mint amikor elment a kép.
    Szal nemtom hogy mit kell csinálni
  • Mike
    sosincs kép?
  • Realtibi
    uh
    van egy problémám
    nemrég jött elö ez a probléma
    játszok a géppel vagy csak ugy van egyszercsak elszáll a monitor és csak a nagy fekete semmi van.utána kinyomom a gépet és akkor meg az a kép fogad ami lefagyáskor volt és nemtok semmit csinálni.
    Plz segitsetek

a monitorom márkája:
    Samsung SyncMAster 920N

• Mike
    mindkettőt megveheted
    elmész megnézed működés közben és megvesze amelyik jobban tetszik

kontrasztban nagy különbség nincs, a 2000 dinamikus kontraszt
  • saviola
    nagyobb
  • audi001
    A kontrasztarányban melyik a jobb? A több vagy kevesebb?
    pl: 2000:1 vagy 700:1
  • berlinboy6329
    Nézegetem-nézegetem a monitorokat nyárra az új géphez,és 1 jó nagy moncsit szeretnék,legalább 1 22"-ost.Melyik a legjobb?Én ezt néztem ki magamnak:

Ilyama 22" ProLite E2200WSV-B LCD Monitor
    Technológia : TFT TN + Film Active Matrix
    Felbontás : 1680 x 1050 (Format "Wide")
    Válaszidő : 5 ms
    300 cd/m²
    1000:1

Audió: 2 x 1 Watt RMS
    Súly: 5.80 Kg

- 1680 x 1050 @ 65, 60 Hz
    - 1440 x 900 @ 56, 60 Hz
    - 1280 x 1024 @ 64, 60; 80, 75 Hz
    - 1280 x 960 @ 60, 60 Hz
    - 1280 x 768 @ 47, 60 Hz
    - 1152 x 870 @ 69, 75 Hz
    - 1024 x 768 @ 48, 60; 60, 75 Hz
    - 832 x 624 @ 50, 74 Hz
    - 800 x 600 @ 38, 60; 47, 75 Hz
    - 720 x 400 @ 31, 70 Hz
    - 640 x 480 @ 31, 60; 37, 75 Hz

De van neki 1 vetélytársa,igaz 20-as,de 2000:1-hez kontrasztaránnyal:

LG 20" L204WT 20" LCD monitor

Kijelző típusa: 20" Flatron TFT-LCD aktív mátrix
    LCD válaszidő: 5 ms
    Felbontás: 1680 x 1050
    Fényerő: 300 cd/m2
    Kontraszt (max): 2000:1 (DFC)
    Megjeleníthető színek száma: 16,2 millió
    Látószög: 160°:160°

Vízszintes frekvencia: 30-83 kHz
    Függőleges frekvencia: 56-75 Hz

Csatlakozó: VGA (15 tűs D-sub), DVI-D (24-tűs)

Méretek (SzélxMagxMély): 466 x 384 x 226 mm
    Teljesítményfelvétel:
    Bekapcsolva: 45 watt
    Készenléti módban: 1 watt
    Kikapcsolva: 1 watt

Szerintetek?Mennyit számit a kontraszarány?Melyik a jobb vétel?Az Iiyama 97K-ért v az LG 86K-ért?