14419
  • janos666 #4183
    1: A mozik 16:9-esek, sőtt, néha még keskenyebbek (nem ugrik be mekkora az OAR, 16:6?), bár ez szokás LCD-nél, a másik véglet is az 5:4-hez, nem a régi 4:3-as.
    2: Ez elvileg jobban lefedi az emberi látómezőt.
    3: Nekem se jobb se rosszabb, sőtt, inkább jobb hogy 4:3-as CRT-ről 16:10-es LCD-re váltottam. (LG L196WTQ)

Azzal vesződöm inkább hogy kalibráljam be. A gyári profil egész színhelyes, viszont ezt 100-as fényerőn és 70-es kontraszton lőtték be ami kicsit öregedett CRT után majd kisüti a szemem ha estefelé már sötét van a szobában. Ha lentebbveszem a fényerőt akkor meg szétcsúszik az RGB-gamma.

Milyen szoftver (amihez nem kell ilyen rátevős mérőkütyü) segítségével lehetne itthon belőni az RGB gammákat a monitoron?
    Amit Everestben találtam szart se ér (még az se tudtam eldönteni hogy a 3 sorból melyik kell nekem, alapon a 2.0 tűnik jónak, de a 2.2-nek kéne, nem?). Amikor az nvidia control panelbe épített cuccot használtam picit sárga lett utánna minden (pedig a tesztkép jónak tűnt).

Vagy tökvéletlen nincs valami gyűjtemény egyes LCD-khez javasolt színprofilokból valahol neten? (googlevel nem találtam semmi értelmeset)
    Vagy valami leírás/cikk hogyan érdemes ennek nekiesni? (csak azt tudom hogy nem fasza ha lentebbveszem a fényerőt, de nem tudom hogy kéne beigazítani, csak tippelem hogy az RGB-gammát kéne eltolni az új fényerőhöz)

Ésmég utolsónak: Menet közben nem zavar, csak akkor látom hogy baszkurálja magát a dinamikus kontraszt mikor bootol a gép és fekete képek villognak át fényesbe, de amolyan tesztként hol lehet ezt kikapcsolni? (mert emlegetik hogy ezt kilehet ; nem, F-enginet nem használok, szar mind, még a minimálratolt usermód is olyan mint a digital vibrance, UV-fény lesz minden élénk színből...)
  • MaSzKa
    mert az arra voló a 16.10 hogy moziba sok barom elférjen és lássan azt a qurva filmet
  • MaSzKa
    nem nagyon
  • Turboraider
    Hali!
    Ma vettem egy Asus MW221u (22") típusú monitort. A monitorral nincs semmi baj, viszont a driver cd-ről amikor frissíteném a monitor illesztőprogramját ott nem műkszik a dolog és még mindig plug & play monitorként látom. Ez jelent vmi hátrányt használat közben? ( képminőség, esetleg játékoknál? )
  • Sir Quno Jedi
    mer neki nem teccikéteni
  • Inquisitor
    Passz, én a 4:3 után még a 16:10-el is hamarabb megbarátkozom, mint az 5:4-el. :)
  • Maximus4
    De miért szar a wide-os?
  • MaSzKa
    találdki te
    samsung az biztos jo én is csak ilyet veszek nekem elég 5:4es 20collos is
    utálom a wide szarokat

psp még elmegy
  • Maximus4
    Sziasztok!
    Szeretnék venni egy samsung 226BW monitort.Főleg játékra kellene,de nem volt még wide-os monitorom eddig.Csak annyi lenne a kérdésem,hogy ez jó vagy bőven elég lenne kisebb is?
  • CzGobe
    simán, meg ha ezen játszani is szeretnél, akkor kell alá videókártya is... :)
  • Mike at home
    ha több kell akkor minimum 20"-ost nézz
  • Robie
    Kicsit a felbontást kevesellem. Szerintetek elég az 1440
    x 900 pixel?
  • CzGobe
    semmi baj nincs vele, szerintem
  • Robie
    Sziasztok! Kinéztem magamnak egy ASUS VW192S 19" LCD monitort. Nekem nagyon megfelelne a beépített hangszóró. Mi a véleményetek róla? www.olcsobbat.hu/szamitastechnika/monitorok/asus_vw192s/reszletes_informaciok.html#details
  • janos666 #4169
    Régebben több programban is láttam LCD színkalibrációt, most hogy hazahoztam egy 19"-os wide LCD-t meg az istennek nem találok egyet se. Tudna valaki mondani egy jobbféle programot erre a célra? (olyat amihez nem kell külön érzékelő, csak szoftver...)
  • Ioles
    ok, visszaállítottam
  • Mike at home
    akkor maradhat azon
  • Ioles
    nem
  • Mike at home
    mindegyik tft 5:4 képarányú
    számolj csak utána a 1280x1024
    (jó tudom régen voltak 4:3-as tft-k is, pl 15"-osok, meg vannak wide tft-k is azok képaránya meg 16:10)
  • Mike at home
    volt vmi problémád 60-on?
  • deeeeee
    Sziasztok.Van ez a HannsG JC199DP 19"-os tft monitor.Az a baj vele hogy képaránya 5:4.Van valakinek ilyenje,vagy látott már ilyen 5:4-es képarányú monitort?Nincs függőlegesen elnyúlva rajta a kép?Vagy ezt be lehet állítani?Az ára nagyon jó és nem tudom,hogy megvegyem-e.
  • Ioles
    60hz-en volt, most 75-ön van, a kézikönyvet most nem találom :)
  • Mike at home
    mit ír róla a kézikönyv?
    és min van most?
  • Ioles
    köszi akkor átveszem
  • Mike at home
    igen
  • Ioles
    Analognal tényleg ajánlatos a 75Hz?
  • lolcsiter
    Melyik tft-monitorokban van beégésvédelem vagy mi jelöli ezt?
  • Hedgehunter #4156
    A melohelyemen kaptunk 19" HP lcd monitorokat 3 hete es ma egy pixelhibat talaltam az egyiken....
  • Mike
    vegye le a képfrissítést 75Hz-re vagy 60-ra

ha analog (D-SUB) akkor legyen 75Hz
    ha DVI akkor 60

ha 75-ön is csinálja, akkor 60-ra, ha azon is, akkor szar a monitor

ja és persze a nativ felbontást állítsátok be
    ez valszeg az 1280x1024 (17-19")
  • balcsi70
    Sziasztok.Van egy ismerösöm,vett egy TFT Monitort,(használt)mikor elhozta jó volt.Most meg olyat csinált mikor hazavitte és kicserélte hogy bejött a kép,de folyamatosan ugrált a kép(olyasmi mint amikor felveszik videora a régi monitort és ugy ugrál folyamatosan)remélem érthetö.Utána kikapcsolta,visszakapcsolta már szép lassan kezdett eltünni a kép.Most azt mondja hogy most meg már be sem jön kép egyáltalán.Szerintetek mi lehet az oka? Ez egy P3-as gép. Most visszadugta a régi monitort és megy rendesen.(ez a használt vacakkal lenne a baj? beállitási problémák lennének? de azt hogyan mikor be se jön már kép. vagy videokártya)? kössz a segitséget.
  • Mike at home
    nem rosszabb a dinamikus kontraszt
    lassan tényleg fogok csinálni vmi monitor faq-t
    olvasgass kicsit vissza, rnegtegszer leirtam már
    röviden: ne a technikai paraméterek alapján dönts, mindeki szinte ugyanazt nyújtja, hanem menj el egy nagyobb műszaki boltba, és nézegesd végig a monitorokat, melyik képe tetszik
    ott helyben játszogathatsz a beállításokkal is
    mert lehet hogy az adatai alapján szuperhiper a valóságban nem fog tetszeni
    figyelj arra is, hogy külső vagy belső tápja van-e, a belső táp fűti a képernyőt a külső nem
    mennyire lehet dönteni, emelni, mennyire egyszerü ezeket állítgatni, kell-e bele usb, tv tuner stb. ezeken mind érdemes elgondolkodni
    márkából meg szinte bármelyiket megveheted, a nevenincs márkákat azért fenntartással, én leginkább a LG-Philips és Samsung paneleket javaslom (a pnel nem keverendő össze azzal a márkajelzéssel, amit a gyártó rányal pl. a Dell is LG-philips panelből épít monitort)
    ja és figyelj a pixelgaranciára is
    mindemelett érdems ellátogatni a tftpanel.hu-ra is, és ott egy kicsit informálódni
  • Zsolti0603
    Hi!
    Lenne egy problémám, aki tud segíteni írjon nyugodtan! éppen CRT monitoromat cserélném le egy LCD-re de nem tudom igazából melyik lenne a jó választás. Egy megbízható erős monitorra volna szükségem, bár megnéztem már párat de nem értek hozzá. Mondjátok el mit gondoltok aki ért hozzá!! LG L1918S (1400:1 kontraszt és 5m/s), LG L 1919S (700:1 és 8m/s), LG L1970 HR (3000:1 és 2m/s) ebben az esetben az utóbbi lenne a legjobb de a haverom emlegetett vmi dinamikus kontrasztról azthiszem ami rosszabb mint a normál.Bár nem tudom aki tud segítsen vagy ajánljon jobbat PLZ!!! Előrre is kösz!
  • kirol
    Egyszer láttam valahol egy progit, ami megpróbál pixelhibát javítani, elkezdi a képernyőt "bigyózni".

Nem emlékszik valaki, hogy mi volt a neve?
  • bazza
    pont most vettem egy LG L1760TR moncsit, ennek pont 3000:1 a kontrasztja. Hogy zavaróe nemtudom, mivel ez az első tft-m XXD
  • Mike at home
    ott van. nativ: 1280x1024
    ennyi
  • Lolcsy
    Ez elég jo nem?
    Ehez mit szoltok?Én ezt választottam,ez nekem szerintem tökéletes.
    És még egy kérdésem lenne 17es monitorom van,általában 1182*864 es felbontással játszom,most egy 19es monitor mekkora felbontás igényel élvezgetö játszáshoz?Mennyivel kell hozzá jobb vga?vagy kell egyáltalán?
  • Inquisitor
    Ehhez mit szólnál?
    A 3000:1 kontraszt kb. azt jelenti, hogy valójában olyan 1000 körüli, csak szoftveres úton (szinkorrekció?) megtrükközi a monitor. Na most van aki szerint ez zavaró, de ha jól tudom kikapcsolható, ha valakinek nem jönne be.
  • hocza
    Hi! Volna egy kérdésem a hozzáértőkhöz. Van egy 2 éves lcd monitorom. És kb 1 óra használat után a monitor tetejétől 1 cm-re egy csík látható, a windows használatakor nem zavar, de játék közben elég idegesítő. Három év garancia van rajta. Visszavigyem? A választ előre is köszönöm.
    Hocza
  • Lolcsy
    Sziasztok
    Eppen lcd vagz tft monitor vásárlása elött állok,de nemtudom eldönteni milyet vegyek,szerintetek melyikeknek van a legjobb képe,minösége?
    Netröl rendelem a monitort,élöben sajna nemtom megnézni,Ti mit ajánlotok?
    Még egy kérdés..ez a kontraszt arány pl 3000:1 hez,ez mit jelent?
    Segitsegeteket elöre is köszönöm.
  • kirol
    Engem az oldalmozgásos szétesés idegesít de nagyon.