14419
  • sobika
    De, ha mindenképp magad szeretnéd, akkor itt van pár oldal, ami talán segíthet:
    http://www.geeks.hu/tippektrukkok/080507_tft_monitor_kalibralasa_hazilag
    http://www.geeks.hu/tippektrukkok/091001_monitor_helyes_beallitasa_windows_7_tel
    Az elsőt egy QuickGamma nevű programmal csinálták, a másik ugye win7-es megoldás.
  • sobika
    MagicTune-t nem ismerem, nem hallottam róla, de win7 alatt is lehet kalibrálni (van egy beépített "progi").
    De ha a legjobbat akarod kihozni, akkor kell a mérőműszer (illetve én úgy tudom, hogy ehhez kell még program is, ami ugye plusz pénz), ami nem egy olcsó mulatság, de fórumokon lehet olyan embereket találni, akiknek van ilyen ketyeréjük, és ilyennel foglalkoznak.
  • fery02
    Jó, de van erről valahol valami magyar nyelvű leírás, hogy mit hogyan?

Mert nekem gőzöm sincs, hogy most MagicTune-ben mely csúszkákat mi szerint állítsak.

#9693: Köszi Solten, de ezt kihagyom. :)
  • Gundark 1 1
    Ez szerviz lesz. A régebbi Samsungoknak is volt egy ilyen betegsége. A neten sok mindent találsz róla, ha van némi kézügyességed otthon is megoldhatod. Mondjuk engem ez vett rá hogy a 17es samsungról továbblépjek a 23-asra. Rendben hogy megjavítják 10-20 ezerért és lesz egy monitorom, de ennyit beletenni egy régi 17esbe... Meg úgyis jön az adóvisszatértésem akkor meg ki is használom a lehetőséget.
  • sobika
    Sokan pl. azt mondják, hogy addig jó az (amit te magad kézzel állítottál be), amíg nem láttál jól bekalibrált monitort... :) Elvileg nagyon sok különbség van a kettő között.
    De én is magamtól állítottam be, úgyhogy egyenlőre ez nekem is megfelel, majd esetleg később foglalkozok vele.
    Amúgy meg sok jót hallottam itt is, ott is arról a monitorról ami neked van... :)
  • sapkafej
    yo dawgz, segítsetek mán!
    van egy ilyen fujitsu-siemens lcd monitorom, még évekkel ezelőtt vettük a másik géphez, de a garancia lejárta után elkezdett szarakodni. az történik, hogy bekapcsolom a gépet, monitor bekapcsol, majd ki, majd be és ez így megy tovább. mindkét gépen. általában megoldja az, hogy ha kihúzom negyed órára a konnektorból, de ez se mindig, meg elég macerás. de most pl bekapcsolt rendesen.
    mit csináljak vele?
  • Lacee86
    Aha. Hát mondom, én beállítgattam úgy ahogy jónak láttam, fél éve így használom és jónak érzem a színeit. Úgyh akkor nem piszkálnám, ha nem muszáj. :) Köszi a választ.
  • sobika
    Különböző módszerekkel be lehet állítani a monitorodon a színeket (RGB), kontrasztot, fényerőt, gammát és így elvileg jóval szebb képet kapsz. Ezt általában egy mérőműszerrel szokták végezni+progival, így lehet a legjobb eredményt elérni. (de igaza van Dobronskinak itt a vga is számít, szóval, ha cserélsz kártyát a gépedbe, akkor már újra kell csinálni az egészet).
    Szerintem ezért nem érdemes netről leszedni kül. színprofilokat egy adott típushoz...én is eddig csak kézzel állítottam be a monitor menüjében, még nem foglalkoztam ezzel
  • Lacee86
    Hűha, ezt a kalibrálás dolgot röviden elmagyaráznátok, h mi? Bevallom, már fél éve megvan a Samu 2233BW-m, de ilyesmit még nem csináltam vele. :) Csak fényerőt kontrasztot, meg 1-2 egyéb dolgot állítottam menüben, a VGA driverében meg a Digital Vibrance nevű cuccot vettem jóval lejjebb, h ne legyenek olyan rikítóak a színek.
  • SZilaJMaGGoT
    Hogy tudom itt letölteni a profilt? Nem igazán tudok itt eligazodni. (nekem 2494LW van)
  • Dobronski
    2433LW-hez eddig sehol nem találtam... amúgy hülyeség, elvileg VGA is számit hogy milyen van.
  • kifli
    nekem is tudsz ilyet 2333HD-hoz? A kalibrálás linken nem találok :(
  • ShaiHulud
    illetve egy kezdetleges kalibralo van a windows7 ben is, ha azt hasznalnatok.
  • Solten
    Magic Tune/op.rendszer kalibratoraval torteno bohockodas helyett inkabb toltsetek le kolorimeterrel kalibralt szinprofilt (banner -> kalibralas). Ott ugyan a HM-e van fennt de talan jo a HS-hez is. Alternativa: link.
  • fery02
    Amúgy ezt a "kalibrálás"-t 2494 HS esetén célszerű elvégezni?
    Mert látok MagicTune-ben ilyen opciót, de igazából nem igazán értem, hogy mi szerint kell állítgatnom azokban az 5 lépésekben a csúszkákat.

Nem tudom érnék-e el vele valami lényeges különbséget, mert amúgy színre szerintem ennél nem lehet jobb (legalábbis én nem tudom elképzelni), de ha pl el lehet vele érni esetleg jobb feketét, akkor annál inkább érdekelne a dolog. :)
  • stickfa
    Én lennék az Acer srác???
    Az Acer v233 HABD-ról van szó???
    Több órát kerestem a neten erről a monitorról,de szinte semmi értelmes infó!
    Tehát jó áron van egy full hd-s monitor kb 37 ezer ft,(23"),de úgy néz ki zsákbamacsak.
    3 napos pixelgari nincs!
  • Dobronski
    Ja, csak ott általában 1024x768-ban vannak a FullHD-k is...
  • Solten
    Szakoldal alatt szakoldalt ertek, nem az ipon-t, az egy webshop. Elobbinel tesztelik az utanhuzast, kalibralnak, stb.
    Legtobbszor laikusok kernek segitseget, akik meg a d-sub/dvi-vel se vannak tisztaban. Azt feltetelezni hogy ez egy Samsung fan topik, szimpla hazugsag, hiszen lejjebb ajanlottam Acer-t (igyekszem az adott penzbol, tudasom szerint a leheto legjobbat...). Neveben benne van hogy ajanlas, tehat senki sincs fegyverrel kenyszeritve a vetelre, vagy megfogadja v. nem. Nem kotelezo. Ahogy a topikot se olvasni ha nem tetszik.
  • ShaiHulud
    te is tudod jol, hogy a kirakott monitorok alapjan nem lehet megmondani a pl szinhuseget, mert a kalibralas fontos tenyezo es ott nem pocsolnek ilyennel. sajat tapasztalat az ami fontos, a neten keringo tesztek sem garanciak. lasd ipon-on a samu2494LW es HS teszteket, ugyanaz a panel es technologia, megis egyiket kivalora dicsertek, masik tesztben viszont van lehuzas kepminoseggel kapcsolatban. engem csak az zavar itt az sg forumon, hogy minden kerdesre samsung a valaszotok, pedig a tobbit nem is ismeritek, soot gyanitom az ajanlott samsungok kozul se mindet. (en pl nem szoktam olyat ajanlani amivel kapcsolatban nincs sajat tapasztalatom) persze nem azt mondom hogy a samsung ne lenne jo, csak letezik mas marka is es nem kene csuklobol elvetni oket.

• Solten
    #9685: ezt meg kifelejtettem. Dell-nek vannak pl. nagyon jo minosegu monitorai (aki dolgozott a ceg valamelyik monitoraval - mint pl. jomagam -, az erti mirol beszelek). Csak hat, nem eppen olcsok.
  • Solten
    Van erre egy jo magyar mondas: olcso husnak hig a leve! ;)
  • Solten
    "mi zarja ki, hogy egy acer, asus, dell, lg, aoc, benq, stb monitor nincs olyan jo ar/ertek viszonyban, mint az itt hajpolt samsungok."

Elolvasod a szakoldalak tesztjeit (ezert vannak, hasznald a vilaghalot) es majd rajoszz... Ami van olyan jo mint egy Samsung azokert joval tobbet kernek (ar/ertek ugye).

Konkretan arrol az Acer-rol nem talaltam tesztet, vannak a dragabb tesoirol, de ha ennyire frusztral, hasznalhatod a Google-t es keress neki...

Egyszerubb modszer btw, ha bebattyogsz egy elektronikai uzletbe (hulyeazartnemvagyok pl), es szepen megnezegeted, megvizsgalod az egymas melle rakosgatott peldanyok kepminoseget.
  • pointer4
    Ha plazmát veszel akkor már panasonic vagy pioneer, samsung abban tényleg szar, itt viszik vissza az orrom előtt naponta az EW-be.
    Amúgy kisebb kéne, mert akkor a felette lévőt is kik kéne cserélni :D
  • Calver
    hmmm?
  • pointer4
    Egyet mondjatok meg, mikor lesz már az LCD monitoroknak feketéjük ?
    Mert már lecserélném a képcsövest, úgy látom muszáj lesz az OLED-re várni.
  • Rainbow15
    Én 35k-ért vettem a hanns-ot, és DVI-s. Ennyiért szerintem nincsen DVI-s samsung vagy lg.
  • ShaiHulud
    tehat akkor feltetelezhetem, hogy ismered az osszes letezo monitor markat es tipust? tesztelted oket es ezert objektiven tudod azt allitani, hogy a samsung a legjobb. no de akkor arrol az ACER-rol miert nem tudsz semmi infoval szolgalni a sracnak? mi zarja ki, hogy egy acer, asus, dell, lg, aoc, benq, stb monitor nincs olyan jo ar/ertek viszonyban, mint az itt hajpolt samsungok. Foleg annak fenyeben, hogy egyertelmuen latszik, hogy marhara nincs itt senki, aki tenylegesen tapasztalatbol ismeri a teljes monitor piacot, hisz valasztek az lenne boven. vagy tevednek?
  • Dobronski
  • Solten
    Badarsag, csak igyekszunk a legjobbat ajanlani... Lehet hogy par egyent ez kellemetlenul erint, de perpill. a Samsungnak vannak a legjobb ar/ertek aranyu cuccai.
  • somdav95
    de nyugodtan, kérdezz, ha valaki tud valami okosat biztos segít..
  • Rainbow15
    ok, akkor nem is írok ide, csak olvasó leszek :)
  • desigo
    nem láttam még egy negatív hangvételű postot sem a Samsung tulajoktól itt
    szal akkor miért is ne azt ajánlanánk?
  • ShaiHulud
    mer ez a "hivatalos" samsung topic, ha meg nem tunt volna fel :)
  • Rainbow15
    De miért? Nincs ezzel semmi bajom, eddig.
  • somdav95
    könnyebb lett volna az életed ha samut veszel
  • Dobronski
    Nem tudok rá válaszolni, nekem Samsung van, és abban nincs ilyen.
  • Rainbow15
    Találtam egy magyar cikket, az alapján lőttem be. Fényerőt és kontrasztot állítottam. Mi az az X-contrass? És mi az a DDC/CI?
  • Dobronski
    De, elég fontos a kalibrálás. A monitor menüjében, vagy ha adtak szoftvert hozzá azzal.
  • SigS
    kösz
  • Rainbow15
    Hali
    Meg vettem a HannsG-t, a válaszaitok ellenére. Vettem hozzá dvi kábelt is, azzal kötöttem össze. Eddig nincs vele semmi gondom, de viszonyítási alapom sincs, mivel ez az első LCD monitorom, CRT 17" után. Hogyan tudom bekalibrálni, vagy az annyira nem fontos?