14421

| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
ponrosan mi az az overshoot? mit kell nézni? miben nyilvánul meg -
egyno
megnéztem nagyítóval
egy rácsozat látszik és ebben az egyik négyzet rózsaszin/lila
a fehér felületen is, és itt most az sg világoskékén is
zöldön látszik, kéken és pirosan nem
mintha zárlatos lenne a kék és piros led, és folyamatosan égne -
dav #3223 Egyébként kicsit alábbhagyott a kezdeti lelkesedésem, talán mégsem ez a monitor volt a legjobb vétel (Acer AL1923). Azért írom le ezeket a dolgokat, hogy segítsek a vásárlást fontolgatóknak, remélem nem untatok senkit.
Az egyik csalódás a betekintési szög. Ha néhány fokkal eltérek az egyenestől, akkor hirtelen lecsökken a kontraszt, aztán onnan már szinte állandó egészen 90 fokig. Tehát nem folyamatosan csökken a szélek felé haladva, hanem pont a legfontosabb tartományban van egy ugrásszerű változás. Filmeknél tűnt fel, hogy ha kicsit elmozdítom a fejem, már megváltozik a kép.
A másik probléma az overshoot, amit már korábban is írtam. Most már az egérkurzornál is látom, ahogy a szürke háttér előtt mozgatom. Kezd egyre jobban idegesíteni. Azóta a munkahelyi Ag-Neovot is tüzetesebben szemügyre vettem, és még annál sincsenek ilyen gondok, pedig az egy lassú TN paneles kijelző. Annál csak utánhúzás van, de az overshoot nekem idegesítőbbnek tűnik.
-
dav #3222 Figyu, nem olyan bonyolult ez. A betűk és egyebek mérete két dologtól függ: a felbontástól és a képernyő fizikai méretétől. Értelemszerűen minél nagyobb a fizikai mérete a kijelzőnek, annál nagyobbak a betűk és ikonok is. Viszont a felbontástól pont fordítva függ: minél nagyobb a felbontás, annál kisebb minden. A 17"-os és 19"-os képernyők felbontása megegyezik, 1280x1024, viszont fizikai méretük nagymértékben különbözik, emiatt a betűk mérete is különböző. A 19"-os monitoron minden nagyobb, jobban látható. Én is fárasztónak tartom a 17"-os képernyő bámulását, ezért is vettem 19"-osat. Egyébként itt egy kép, ami pont ilyen szempontból hasonlítja össze a különböző monitorokat:
A PPI (pixel per inch) érték minél nagyobb, annál miniatűrebbek a dolgok, és minél kisebb, annál nagyobbak. A kép szerint a kényelmes tartomány 85 és 95 között van, és látható, hogy a 17"-os kijelzők ebből jócskán kilógnak, míg a 19"-osak a tartomány alsó határán tanyáznak. -
zserrbo #3221 Azért kérdezem annyira ezt a monitor kérdést, mert a CRT monitornál 1280*1024-es felbontásban írtó kicsinek látszanak a betűk meg minden. Látom a szvegeket, de pár óra után elég megterhelő a szemnek, főleg, ha egy mondjuk egy idős nézni. Még szerencse nem vagyok az.
A TFT-nél nem tudom. Aki össze tudja hasonlítani az kérem mondja el, hogy ugyanakkora azonos felbontásnál a betű, ikon, stb mérete? -
Ha nem lehet "letörölni" a monitorról akkor már gáz van. De nézd meg alaposabban, aztán kiderül. De ettől még lehet subpixel. -
szerinted nem (sub)pixelhiba? -
Oké! Majd írd le mire jutottál! -
nem tudtam letakarítani, de majd otthon megnézem tüzetesebben akkor -
Ha subpixel lenne az látszódna mindenhol szinte. Nem tüsszentettél rá a moncsira? :D -
csakis világos felületen
tehát fehéren, vagy most itt a sg-s világoskéken
majd otthon megnézem nagyítóval hány pontból áll pontosan
cc. fél éves Philips 20" wide -
Tiszta nevetséges ez a mai hadver kereskedelem sehol nincs 21"os TFT :) mindenki rendelésre, és ez nem csak TFTknel igaz hanem más cuccoknál is. Minek van ennyi kib. üzlet ha senki nem tart semmit, lenne 10 üzlet mindennel és kész :) Ma is eltelefonalgattam 1 órát sehol semmi. -
Feketén nem látszódik? -
full képernyőn nagyjából sehogy
nativban nézheted kicsiben
vagy ablakban
tessék olyan vasat alátenni, ami bírja az 1280x1024-et -
utolért a balvégzet
fehér felületen rózsaszin pötty az subpixel?
tegnap éjjel találtam egyet sajnos -
Vagy kockás és torz, vagy homályos, esetleg mindkettő. Csak natívon érdemes használni amit lehet. -
nem, 19esen 1024*768 kockasodik. 1280*1024 kell. Vagy 1600*1200 :) ill 1650*1060 asszem ez már a 21" ez a tuti :) -
zserrbo #3208 Mindenkitől eddig azt hallottam és olvastam, hogy a 17 és 19 colos monitorok 1280*1024-es felbontást használ valami úgynevezett natívban.
1024*768-as felbontást használ a 15 colos monitor.
Én eddig nem nagyon figyeltem a TFt-ket, de tegnap bementem az egyik számtech boltba és a 17 vagy 19 colos monitorjukat 1024*768-as felbontásban használták és állításuk szertint OK, igaz nem böngésztem egy óráig, de nem tűnt fel minőségromlás. Bár ez betudható, hogy nem láttam nagyon TFT-t használat közben. Maga a csávó amúgy nem egy nagy zseni, ha ez számít. Például el akartam az e-mail címükre küldeni egy árlistát és azt mondta minek nézzem meg az ottani árlistájukból egy 1 oldala hihetetlen szegényes papíron, ami mindhat learagdt volna 2 évvel ezelőtt. PL. 7 féle proci vlt benne csak :D
Szóval lehet minőségromlás nélkül 1024*768-as felbontásban, vagy legalábbis 1280*1024-es felbontásnál kissebben használni? -
Drizzthsz #3207 Illetve ami az említett hsz-ben van. -
Drizzthsz #3206 A 3192-es monitor az S-Pva paneles... -
Code92 #3205 ezért néztem nagyon mert én is úgy tudtam h. 200 felett van sztem jó választás. -
ne feledkezzünk el mindemellett az IPS-ről sem -
139 pixmanianal na nem rendeltem meg tőlük mert előre fizessen aki bátor, igy 160 lesz ha megjön de legalább átvételkor fizetek :)
Egyébként 200 felett van mindenhol most is. -
dav #3202 Amiket Te kinéztél, azok mindketten TN panelesek. A TN paneleknek mindössze két előnye van a PVA vagy MVA panelekkel szemben: az áruk, és a sebességük. Viszont az általad kinézett darabok 8ms válaszidejűek, tehát elméletileg semmivel sem gyorsabbak az én PVA paneles monitoromnál. Vagyis már csak árban lehetnek jobbak. Úgy láttam, hogy van belőlük C betűs verzió is, ami már 4ms. Ha TN panelest veszel, legalább vegyél gyorsat, bár az biztos drágább is. Végülis a 8ms is elegendő.
A PVA/MVA paneleknek egyébként nagyobb a kontrasztjuk és a betekintési szögeik, és szebb a képük. Viszont drágábbak és nincs is belőlük akkora választék. Jelenleg ez az AL1923 tűnik a legjobb vételnek ebben a kategóriában a 75000 Ft-os árával.
Még valami: az általad kinézett monitorokon CrystalBrite technológia van, ami egy fényes réteg a monitor felületén. Ettől javul a monitor kontrasztja, élénkebbek lesznek a színek, viszont tükröződik, ami zavaró lehet, emiatt sokan nem szeretik.
Remélem sikerült jól elbizonytalanítanom :) -
dav #3201 Nem tudom, hogy ez mennyire jellemző az Acerre, mert ez az első Acer monitorom. A melóhelyen egy régebbi Ag-Neovo F417-et használok, de az mindenben rosszabbnak tűnik, mint ez a monitor. Érthető is, hiszen az TN paneles, ez meg PVA, ráadásul az még a lassú TN-esek közül való. Szóval szerintem azok a dolgok, amiket leírtam, egyszerűen az LCD technológia korlátai, és nem az Acer gyengeségei.
-
dav #3200 Nem mondanám, hogy zavaró az overshoot, csak azt, hogy észre lehet venni. Állítgattam a kontrasztot, de nem nagyon befolyásolta.
Ha a fekete képet oldalról nézem, akkor sajnos rögtön kivilágosodik, ez tény. A színes képek is világosodnak kicsit oldalról nézve, viszont a kép ettől még élvezhető marad. Nincs olyan, mint a TN paneleknél, hogy bizonyos szögből teljesen összefolynak vagy inverzbe váltanak a színek. -
zserrbo #3199 Más panellel kapható TFT?
Ha igen milyen ezeknek az árai és jobbak a TN-től? -
nem az Acer termékeire...
Ezek a TN panelek tulajdonságai tudtommal. -
zserrbo #3197 Ez a jelenség általánosítható az Acer termékekre?
Én egyenlőre 2 monitor közül választanék: AL1751, AL1951(A)
http://global.acer.com/products/monitor/5_series.htm -
Code92 #3196 MIII?????már csak 130??? basszus nekem szeptemberben lett egy 940bf-em 84 ért talán sjanálom h. nem vártam egy kicsit de jó nekem ez is épp hogy elfér a 19" colos nagyobbat talán be se tudnék gyömöszölni az íróasztalom saarkába:D hehe -
Drizzthsz #3195 Ha lejebb veszed a kontrasztot, vagy feljebb, akkor az overshoot nem lesz kevésbé zavaró? Meg ha a fekete képet oldalról, vagy alulról nézed sötétben, akkor nem tűnik kékesnek a kép? -
GPx8 #3194 Bocs ha már volt 100x, de ez egy nagyon jó kis tesztprogram!
PixPerAn -
GPx8 #3193 Sziasztok!
Kisebb grafikai munkákhoz (nem DTP!), játékhoz milyen 19"-os TFT monitort ajánlotok? -
dav #3192 No, megvettem az Acer AL1923-at. Egész estés nyüstölés után teljesen meg vagyok vele elégedve. A képe gyönyörű, tűéles, szépek a színek, és a feketét is elég feketének találom. Bevilágítás a sarkokban csak akkor látható, ha töksötét szobában tökfekete képet bámulok, de akkor is elenyésző. A designja, mechanikája is tökéletes, emelhető, forgatható, a talpa atomstabil. A pivot funkciót még nem teszteltem. Egyetlen negatívumot tudok mondani: az overshoot egyértelműen látható filmekben és játékokban is. A közepesen sötét háttér előtt mozgó fekete tárgyak szélénél világos szellemkép látható. Szerintem ennyi még belefér, de nem lehet nem észrevenni a jelenséget. -
130 korul. -
GPx8 #3190 Mennyi? -
szerintem is eleg jo és ráadásul nem drága. -
Code92 #3188 ha ennyi pénzt akarnék monitorra költeni amennyibe kerül ez akkor egyértelműen lecsapnék rá majdnem csak az egyik legjobb 21 colos monitor a piacon -
SAMSUNG SyncMaster 215TW (8 ms) 21" TFT
iyen van e vkinek és mik a vélemények. ? -
zsoleer #3186 hello sziasztok
tudnátok nekem valami infot mondani az acer AL1923 monitorárol tapasztalatok érdekelnének leginkább annyit tudok hogy pva paneles de nem tom hogy játékra vehetem e mert nekem elsö sorba arra kéne köszi a választ elöre is