14421
  • Madmano
    Szasztok ujra.Na,megvettem.A max felbontás halálos.Csodálkozom,mert a játékok legtöbbjével is bír a masina 1280X1024ben....Pedig 2.5+os AMD húzva,1Gb RAM,sima 6600-as vga.Gondolom az 1280*1024 "picivel"több melót ró a gépre.Nem?
  • [NST]Cifu
    A szemednek miért?
  • [NST]Cifu
    Vedd vissza a felbontást nyugodtan. A TFT-k ugyan a legjobb képminőséget a natív felbontáson nyújtják, de ettől még lekezelik a kisebb felbontásokat is, és a jobb minőségű TFT-k esetén egyáltalán nem tapasztalni semmi zavaró tényezőt.
  • [NST]Cifu
    Jajj... :D
    Polár fény? :D
  • Drizzthsz
    Szebbet, mint mi?
  • Ioles
    Pfff...Akkor valószínű hogy nekem nem kell widescreen. Inkább veszek szerintem egy Samsung 913N-t. Azt olvastam hogy a 913N még a 800x600-as felbontásban ad szebb képet.
  • izb
    semmi,max a szemednek......
  • Madmano
    Ok.Köszi szépen Neked is.Még vmi.Ugye azt mondják,hogy a nativban ajánlott használni a monitort.De a monitornak amugy ha nem abban használom,lehet vmi baja?
  • Drizzthsz
    Van 3 féle beállítás: egyik az, hogy kinyújtja teljes képernyőre, másik, hogy középen csak annyi pixelen jeleníti meg a képet, amekkora helyet a kép valójában elfoglal, a harmadik pedig az, hogy a két szélen hagy egy kis fekete csíkot. Ez mondjuk kevés monitoron állítható be, de videókártyák drivere az első két módot támogatni szokta.
    Én a monitort 1680*1024-ben használom, amikor a desktopon vagyok, vagy filmet nézek, vagy netezek, játékokban meg 1024*768-ban még szerintem nem olyan vészes a torzítás, de azért tény, hogy erősebb, mint egy crt-n. Kisebb felbontásokban viszont már engem is zavar. Mondjuk az Fm2007-nél sok a szöveg, meg ilyesmi, de ott pl.: nem zavar, hogy csak az 1024-et tudja, s azt húzza szét. Madmanonak azt javaslom, hogy valahol nézze meg valakinél, hogy mi a helyzet. Mondjuk ez a monitor mva-s, meg wide, de szerintem tn+filmes sima tft-t is szívesebbeen használnék, mint crt-t, mert jobban bírja a szemem, bár azok látószöge néha igencsak hagy kivánnivalót maga után.

Utánhúzást eddig csak focis játékban láttam, Quake3 pl.: mindenféle elmosódás nélkül megy jól(8 ms p-mva panellel). Mondjuk most gondolkodom rajta, hogy egy X1950pro-t azért veszek szerintem, hogy egyrészt 1280-ban mehessenek a dolgok(azért szebb úgy, meg kell vallani, de nem szörnyű az 1024 sem...), másrészt legyen gyors HDR, mert az nagyon tetszik. :)

Szóval Madmano, az a lényeg, hogy alacsonyabb felbontásokon az élek kicsit recésebbek, mintha crt-n váltanál alacsonyabb felbontásra, ki kell valahol próbálni.
  • izb
    hát homály homály hátán...
  • Madmano
    Engem az is ha a nem szélesvásznu moncsival nyomom nem nativban,mennyire romlik?
  • Ioles
    Ez engem is érdekelne hogy a widescreen moncsiknál ha nem natívban használod, akkor milyen a kép.
  • Madmano
    Bocsi.A kérdés Dizzthsz-nek szolt!
  • Madmano
    Megmondom őszintén:kezett elmenni a kedvem az egész tft-re váltástol.De Drizzthsz,Pauly visszaadtátok egy kicsit.Már ugyvoltam,mi a francnak vegyek 17es tft moncsit,ha a gép nem elég erős ahhoz,hogy kihajtsa minden helyzetben.Pauly.Azt mondod,szinte sosem használod nativban.Nem árt ez a moncsinak?
  • Drizzthsz
    Hát, nekem 20"-os wide moncsim van, semmi pénzért nem cserélnék vissza crt-re, az tuti... Pedig natívban szinte egyáltalán nem tudom használni, mert R9800-am van.
  • Ioles
    Hát igen ez a legolcsóbb megoldás, a CRT megtartása után. Vmelyik játékban engem sem zavar de ez nagyon ritka, legtöbb esetben nekem már túl homályos.
  • pauly
    mármint játéknál nem zavar...
  • pauly
    Van harmadik megoldás is: lejebb veszed a felbontást...igaz kicsit rondább,de szvsz annyira nem vészes..persze valakit zavar,de engem pl egyáltalán nem.
  • Ioles
    Szívesen!
  • Madmano
    Ok.Köszi szépen az infot.
  • Ioles
    Igen ez a bajom nekem is a TFT-vel, hogy natív felbontása 1280x1024(widescreent leszámítva). Nekem egy GF7600GT-m van és már most is van olyan játék ami 1024x768-ban jobban megy. Ez attól is függ hogy milyen játékokkal játszol. Ha Oblivion, RS: Vegas, Gothic 3 vagy más hardverigényes játékokkal, akkor 2 megoldás van: vagy veszel egy jobb VGA-t, vagy maradsz a jó öreg CRT-nél.(én is gondolkoztam hogy visszaváltok, de még nem biztos)
  • Ioles
    Hát szabad szemmel is észre lehet venni de szvsz jobb a tesztprogi. Ha esetleg nem engednék az üzletben kipróbálni, és nem találsz másik üzletet, akkor megveszed, hazaviszed, leteszteled és ha találsz hibás pixelt, visszaviszed.
  • Madmano
    A másik:sima Geforce 6600asom van.Nem lesz gondom abbol,hogy a tft-k igazán a nativ felbontáson nyomják a megfelelő minőségü képet?Most 1024X768ban megy a kari.
  • Madmano
    Ok.De simán,szemmel amit látok,elég?Ugy értem,képeken meg lehet látni?Vagy tesztprogi kell.Gondolom,ezt nem mindenhol nézik jó szemmel.Márhogy tesztprogikat pakolászok a gépükre.
  • Ioles
    A pixelhibákról annyit hogy ha már megvan a monitor, hogy melyiket veszed és a bolt, hogy hol veszed, egyértelműen ki kell próbálni. Ha nem engedik akkor sztem nézz másik üzletet.
  • Ioles
    Kifelejetettem a panelt. Ha nagyon fontos a színhűség,a fekete megjelenítése akkor MVA/PVA paneleset kell nézned(ezeknek a kontrasztjuk már igen magas, 1000:1, 1500:1, de 57E FT-ért ilyet nem nagyon kapsz. A TN panelesnél is szép a kép, de az MVA/PVA panelesek adják vissza igazán a CRT monitorok képminőségét.
  • Madmano
    Köszi.És a pixelhibák?
  • Ioles
    A fényerőre, szvsz 300cd/m3 az már jó(kisebb ne nagyon legyen), a kontrasztra, ebből sztem 500:1 vagy 600:1 már jónak mondható, ettől kisebb en már észreveszed hogy a fekete nem igazi fekete. A válaszidőre, 8ms az már jó nagyon jó, efölött nem igazán alkalmas játékra, filmre.
  • Madmano
    Mire figyeljek nagyon?
  • Madmano
    Huh.Hát tipust nem mondtak.Csak egy sima telefon volt egy Euronics boltba,hogy 17colos TFT kéne.Annyit tok rola,8ms a válaszideje.Tudom,nem sok...Holnap ballagok a boltba és nézem meg.Mondtam a faszinak,megvizsgálgatom,aztán lehet csak biznisz.
  • Ioles
    És milyet ajánlottak?
  • kirol
    Hát én meg egy szemüveget is használok (mármint dioptria mentes, csak egyesek szerint polár fényt meg mittudomén mit szűr) a TFT-hez.
  • Madmano
    2/3ad játék,net.1/3film.56ért ajánlottak egyet.17colost.
  • Ioles
    Milyen célra kellene?
  • Madmano
    Sziasztok.A segítségetek kéne:váltani szeretnék crt-ről tft-re.50Körüli összegből.Az LG milyennek számít ilyen árban?
  • Rip
    Igen, lehet kapni "házi" kalibráló kszüléket, a gond az vele, hogy az értelmesebb ára 80-100ezres nagyságrendü (és fölfelé).
    Nekem ennyit nyílván nem ér az egész, mivel az egészből nem sokat veszek észre :D
  • [NST]Cifu
    Azért nem árt, ha a képernyőn olyan színek jelennek meg, amilyennek ott meg kellene jellennie. Bár hozzáteszem, hogy egy kis utánhangolással a legtöbb TFT színhűségét is elfogadható szintre lehet hozni.

A bevilágítás egy más tészta, ez a technológiából fakad.
  • ShaiHulud
    persze, milyen szep is amikro a feher az sarga a fekete sotetkek, a piros meg narancssarga nem?
  • Rip
    Ebben én nyilván csak a komolyabb monitortesztekre tudtam hagyatkozni, és szerencsére emiatt nem álltam el a monitor megvásárlásától :)
    Ezekben profi felszereléssel vizsgáláják a monitorok színhűségét.

Amit észrevettem, hogy a szürkeárnyalatos teszteknél (pl. Displaymate tesztje) az utolsó 2 legvilágosabb illetve legsötétebb árnyalat nálam már nem volt megkülönböztethető(bár ez inkább kontraszt/gamma/fényerő).

Viszont mindennapos használatnál nekem ez abszolút nem észrevehető.
    De ismerek olyat, akinek már zavaró lehet, hogy a kép mondjuk a szerkesztőségben nem úgy néz ki, mint otthon a monitoron :) Nyilván itt színárnyalatbeli eltérésekre gondolok, amit szakavatott szemek esetleg kiszúrhatnak.
  • kirol
    Amúgy itt hányan végeznek grafikus munkát?
    Hogy egy csomóan a színhűséget említik.
    Nem hinném, hogy tolonganának itt a grafikusok. Semmi ban nincs a színhűséggel szerintem.